4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

IN CAR-ΝΕΑ

ΔΩΔΕΚΑ ΔΙΣΚΟΙ, ΜΙΚΡΟ ΚΟΥΤΙ
Η τοποθέτηση των CD changers κάτω από κάποιο κάθισμα ή στο χώρο αποσκευών αποτελεί κοινό τόπο, αλλά φαίνεται πως πολλοί χρήστες αντιμετωπίζουν πρόβλημα χωροθέτησης, ιδίως όταν επιθυμούν να εγκαταστήσουν μια τέτοια μονάδα σ' ένα μικρό αυτοκίνητο προορισμένο για μετακίνηση εντός της πόλης.
Η JVC αφουγκράστηκε αυτό τον προβληματισμό και κατασκεύασε ένα changer χωρητικότητας δώδεκα δίσκων, με διαστάσεις σημαντικά μικρότερες απ' αυτές που έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα. Πρόκειται για το μοντέλο CH-X350, το οποίo δεν διαφέρει εμφανισιακά, σε κανένα σημείο, απ' όλες τις σύγχρονες σχεδιάσεις. Αυτό περιλαμβάνει αντικραδασμικό σύστημα, μία, δηλαδή, μνήμη, η οποία αποθηκεύει μερικά δευτερόλεπτα μουσικής, ώστε σε περίπτωση ισχυρής δόνησης να μην έχουμε διακοπή. Οι αλλαγές από δίσκο σε δίσκο δεν διαρκούν πάνω από έξι δευτερόλεπτα. Η μονάδα διατίθεται και με σαμπανιζέ χρωματισμό. Πληροφορίες: Ηλεκτροβιομηχανική, τηλ.: 4832.855.


ΜΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΤΡΟΠΟ
Τα καλώδια αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα για την ηχητική απόδοση του συστήματος. Η Eagle Cable είναι μία εταιρεία που ειδικεύεται στον τομέα των καλωδιώσεων προσφέροντας λύσεις για ηχητικά συστήματα. Απευθύνεται κυρίως στον τομέα του ακριβού car audio, αλλά οι υλοποιήσεις της έχουν εκτιμηθεί και από πολλούς λάτρεις της υψηλής πιστότητας. Στην γκάμα διατίθενται καλώδια για μεταφορά σήματος από τον ενισχυτή στα ηχεία, αλλά και διασύνδεσης. Για περισσότερα στην Ellicon και στο τηλέφωνο 6047.936.

ΟΙ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ!
Εδώ και περίπου δύο χρόνια, η σειρά X-Plod της Sony προσφέρει προϊόντα με πολύ καλό λόγο «τιμής προς απόδοση», καλύπτοντας όλους τους κρίκους της αλυσίδας ενός συστήματος car audio. Οι πηγές και τα ενισχυτικά στάδια είναι τα πλέον... διάσημα της σειράς. Όμως, η εταιρεία έχει παρουσιάσει και ενδιαφέρουσες υλοποιήσεις στον τομέα των ηχείων. Η Sony παρουσίασε δύο νέες ολοκληρωμένες λύσεις, με τις ονομασίες XS-V6940 και XS-F1320. Και τα δύο μοντέλα είναι ομοαξονικές υλοποιήσεις, περιλαμβάνουν, δηλαδή, το μεγάφωνο και το τουίτερ στην ίδια μονάδα. Το μοντέλο XS-V6940 είναι και το πιο εξελιγμένο, καθώς η... συσκευασία περιλαμβάνει ένα ηχείο τεσσάρων ολόκληρων δρόμων! Το γούφερ έχει μέγεθος 6x9 ίντσες (δεν είναι κυκλικό, όπως διαπιστώνετε από τη φωτογραφία), ενώ για την κατασκευή του έχει χρησιμοποιηθεί το πατενταρισμένο υλικό HOP. Το ίδιο υλικό έχει χρησιμοποιηθεί και για την κατασκευή του μιντρέιντζ. Το τουίτερ είναι τύπου «θόλου», ενώ στα θετικά πρέπει να καταγραφεί ο πιεζοηλεκτρικός μαγνήτης που είναι υπεύθυνος για την ομαλή λειτουργία του. Το έτερο μοντέλο XS-F1320 είναι πιο απλοποιημένο. Πρόκειται για ένα ηχείο δύο δρόμων, που περιλαμβάνει γούφερ διαμέτρου 13 εκατοστών, καλύπτοντας έτσι ένα μέγεθος που η αυτοκινητοβιομηχανία έχει περίπου αποδεχθεί ως στάνταρντ... Πληροφορίες: Sony Hellas, τηλ.: 6777.701.

ΕΠΙ ΤΟΥ ΤΑΜΠΛO
Λίγες είναι οι προσπάθειες που έχουν γίνει, ώστε το cd-changer να βρει τη θέση του στο ταμπλό του αυτοκινήτου εξυπηρετώντας λειτουργικούς σκοπούς. Βέβαια, μια τέτοιου είδους επίτευξη «σκοντάφτει» συχνά σε κατασκευαστικές λεπτομέρειες, υπάρχουν όμως μερικές επιτυχημένες προσπάθειες. Σ' αυτόν το μικρό κατάλογο έρχεται η Aiwa να προσθέσει το νέο της μοντέλο, το CDC-M5R, το οποίο φέρει, στο ίδιο σασί, το μηχανισμό ανάγνωσης/αναπαραγωγής του CD, πλήρη ραδιοφωνικό δέκτη, ενισχυτική βαθμίδα 4x40W και ενσωματωμένο cd-changer πέντε δίσκων!
Κατά τ' άλλα, η πρόσοψη είναι αποσπώμενη, υπάρχει αντικραδασμική προστασία και μνήμη, που εξασφαλίζει την αδιατάραχτη ροή της μουσικής, τα μπάσα ενισχύονται από τη λειτουργία H-Bass, ενώ το προενισχυτικό στάδιο παρέχει δύο ζεύγη εξόδων. Πληροφορίες: Sound Hellas, τηλ.: 9884.500.

ΗΧΟΣ STEALTH...
Όχι, μην πάει το μυαλό σας στις γνωστές πολεμικές μηχανές. Στην περίπτωσή μας έχουμε να κάνουμε με μια πιο... ευγενική περίπτωση! Stealth Audio ονομάζεται μια γερμανική εταιρεία που κατασκευάζει ενισχυτές και ηχεία. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρία μοντέλα ενισχυτών και ισάριθμα μοντέλα ηχείων, με τιμές ιδιαίτερα προσιτές. Δεδομένου ότι η κατασκευαστική ποιότητα και η ηχητική προσέγγιση των εν λόγω υλοποιήσεων διαφοροποιούνται αισθητά από τον ομότιμο, μαζικής παραγωγής ανταγωνισμό, οι προτάσεις της Stealth φαντάζουν δελεαστικές για τους οδηγούς/ακροατές που επιθυμούν ν' ακούνε κάτι παραπάνω από, απλά, «καλό ήχο» την ώρα που βρίσκονται εν κινήσει.
Οι τρεις ενισχυτές φέρουν τις ονομασίες DN-2.3, DN-2.5 και DN-4.5. Οι δύο πρώτες είναι δικάναλες υλοποιήσεις που θα αποδώσουν 110 και 150W ανά κανάλι, ενώ η έκδοση 4.5 προσφέρει τέσσερα κανάλια, με ισχύ της τάξης των 150W, αποτελώντας έτσι την τετρακάναλη έκδοση του DN-2.5. Παρ' όλες τις διαφορές στην ισχύ και στην τιμή, οι Γερμανοί σχεδιαστές αποφάσισαν (ορθώς) να εξοπλίσουν με τις ίδιες λειτουργίες και τα τρία μοντέλα. Έτσι, συναντάμε ρυθμιστικό bass boost για ενίσχυση της χαμηλής περιοχής, ρυθμιζόμενα low-pass crossover και δυνατότητα γεφύρωσης. Διαθέτουν εισόδους επιπέδου line, αλλά και υψηλής στάθμης, προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με πηγές που δεν διαθέτουν εξόδους στο προενισχυτικό τους στάδιο.
Στην γκάμα των ηχείων, υπάρχει το μοντέλο Stealth 6x9, μια ομοκεντρική κατασκευή τεσσάρων δρόμων, με ευαισθησία στα 92dB. Περισσότερες πληροφορίες για τα προϊόντα της Stealth Audio θα πάρετε από την MM Acoustics, στο τηλέφωνο 2281.830 ή 2281.069.

ΜΟΥΣΙΚΗ «ΒΑΜMΕΝΗ» ΜΠΛΕ
Ίσως από τον τίτλο καταλάβατε ότι η Kenwood εναρμονίστηκε με την αισθητική προσέγγιση της VW. Έτσι, οι οθόνες έξι επιτυχημένων ράδιο-CD και ραδιοκασετοφώνων της εταιρείας διαθέτουν, πλέον, οθόνη με σκούρο μπλε χρωματισμό. Στην κορυφή των προσαρμοσμένων αυτών μοντέλων συναντάμε το ράδιο-CD KDC-7080R/RYV, το οποίο προσφέρει ενισχυτικό στάδιο τεσσάρων καναλιών, με ισχύ 45W ανά κανάλι, δύο εξόδους προενίσχυσης, ενώ δεν λείπουν και απ' αυτό το μοντέλο η αντικλεπτική πατέντα D-Mask+ και το σύστημα ενίσχυσης των μπάσων D Boost PS. Σε χαμηλότερη κατηγορία τιμής, συναντάμε τα μοντέλα KDC-6080RV και 4080RV, ενώ οι θιασώτες της κασέτας δεν μένουν παραπονεμένοι, μιας και τα διαδεδομένα μοντέλα KRC-778R, 678R και 478R, έχουν προσαρμοστεί και αυτά στις αισθητικές επιλογές της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.
Η... μπλε σειρά αποτελεί ένα πρώτο βήμα εμπλουτισμού της γκάμας της εταιρείας ενόψει της νέας χρόνιας. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στη Sound Hellas, τηλ.: 031-856100.

ΔΩΣΕ ΦΩΝΗ!
Εάν οι απαιτήσεις σας σε ισχύ ξεκινούν από τα μόλις... 300W, τότε η Cadence διαθέτει ενισχυτικές βαθμίδες που σας ενδιαφέρουν. Η εταιρεία παρουσίασε τους νέους της ψηφιακούς ενισχυτές, οι οποίοι καλούνται να ενισχύσουν συστήματα, όπου οι απαιτήσεις σε ισχύ είναι απλά... τεράστιες. Οι επιλογές ξεκινούν από τα 300W, με την γκάμα να επεκτείνεται στα 400, 600 και 1200. Για την τελευταία επίδοση «υπεύθυνος» είναι ο τελικός A7HC. Είναι, μάλιστα, εξοπλισμένος με low-pass φίλτρο τέταρτης τάξης (24dB/oct), ενώ οι πολύ χαμηλές συχνότητες μπορούν να ενισχυθούν κατά 18dB! Όπως είναι φανερό, ο εν λόγω ενισχυτής καλείται να τροφοδοτήσει τερατώδη υπογούφερ. Γι' αυτόν το λόγο υπάρχει και η δυνατότητα αναστροφής της φάσης και της γεφύρωσης των καναλιών. Πληροφορίες: Cadence Hellas, τηλ.: 4636.275.


ΓΙΑ ΧΑΜΗΛΟ
Η Pioneer παράγει και καλά ηχεία, επενδύοντας σημαντικά ποσά στη μελέτη και στην εξέλιξη των μεγαφώνων. Ένα από τα τελευταία της επιτεύγματα είναι το υπογούφερ TS-WX105A. Πρόκειται για μια υλοποίηση που κερδίζει αμέσως το μάτι, χάρη στην ασυνήθιστη και όμορφη σχεδίασή του. Μεγαλύτερο, όμως, ενδιαφέρον παρουσιάζει το εσωτερικό της κατασκευής, καθώς έχουμε να κάνουμε με ένα ενεργό υπογούφερ. Απαλλάσσει έτσι τον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου από την αγορά και τοποθέτηση μιας επιπλέον ενισχυτικής βαθμίδας, αφιερωμένης στη χαμηλή περιοχή. Ο ενσωματωμένος ενισχυτής αποδίδει ισχύ 50W. To μεγάφωνο αποτελεί προϊόν των εργαστηρίων της Pioneer και είναι κατασκευασμένο με τρόπο που επιτρέπει τις μεγάλες διαδρομές, με τον ευμεγέθη μαγνήτη να είναι κατασκευασμένος από στρόντιο. Η λειτουργία του μεγαφώνου ενισχύεται από bass reflex. Για το καλύτερο, μάλιστα, ταίριασμα με το υπόλοιπο σύστημα, παρέχεται και διακόπτης αναστροφής της φάσης, ο οποίος αναπαράγει το σήμα με διαφορά φάσης 180 μοιρών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, η ακουστική πίεση που προκαλεί το υπογούφερ στο σαλόνι του αυτοκινήτου είναι 100dB SPL, στην περιοχή μεταξύ 40 και 180Hz. Κατά τ' άλλα, συναντάμε έλεγχο κέρδους στην είσοδο, ρύθμιση στάθμης, ενώ οι είσοδοί του είναι τύπου RCA, μιας και δέχεται σήμα επιπέδου Line. Απαραίτητη προϋπόθεση για την τοποθέτηση του εν λόγω υπογούφερ σε ένα ηχητικό σύστημα είναι, βεβαίως, η ύπαρξη μιας τουλάχιστον εξόδου από το προενισχυτικό στάδιο της πηγής.
Περισσότερες πληροφορίες: Διάδοχοι Αρ. Κλώτσα, τηλ.: 8824.866.


ΣΤΟΝ ΗΧΟ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ
Πλούσιο σε ύλη και θέματα είναι το περιοδικό «ΗΧΟΣ & Ηi-Fi»που κυκλοφορεί. Πιο συγκεκριμένα, μπορείτε να διαβάσετε τη μεγαλύτερη δοκιμή τηλεοράσεων «οπίσθιας προβολής» που έγινε ποτέ στη χώρα μας. Δοκιμάζουμε, συνολικά, 16 μοντέλα. Ακόμη εξετάζεται κατά πόσο καλά παίζει τo PlayStation2 ως DVD player και, για όσους εισέρχονται τώρα στο home cinema, παρουσιάζονται δέκα προτάσεις που ενδιαφέρουν. Επίσης, θα βρείτε Συγκριτική δοκιμή: όλα τα διπλά CD-εγγραφής της αγοράς, όλες τις νέες κυκλοφορίες DVD σε κριτική, 24 σελίδες για Computer Music και μια συγκριτική δοκιμή κεφαλών για τους βινυλιολάτρες... Μην το χάσετε...