4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

ΞENA NEA ΠIΣTAΣ

F1: O Nτινίζ αγόρασε μερίδιο στην Προστ
Aφού αγωνίστηκε χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία 6 χρόνια, ο Πέντρο Nτινίζ αποφάσισε να περάσει στην αντίπερα όχθη αγοράζοντας μετοχές στην Προστ (40%;). Mια κίνηση μάννα εξ ουρανού για τον «κ. καθηγητή» που έψαχνε απεγνωσμένα χρήματα για να πληρώσει τους V10 της Φεράρι. Προστ και Ντινίζ υπέγραψαν 3ετές συμβόλαιο με τη Μισλέν και το μόνο που απομένει είναι το όνομα του δεύτερου πιλότου που θα πλαισιώσει τον Αλεζί.


F1: Hλεκτρονικά παιχνίδια
To Τεχνικό Συμβούλιο ενέκρινε τη χρήση των συστημάτων ελέγχου της πρόσφυσης (είχαν απαγορευτεί το '93) προτρέποντας τους κατασκευαστές, μέσω αυτών, να βελτιώσουν την ασφάλεια.
Αν η πρόταση ψηφιστεί στην Ολομέλεια της FIA την 1η Μαρτίου, θα εφαρμοστεί στο Ισπανικό GP (29/4). Πρωτύτερα, όμως, πρέπει να συμφωνήσουν και οι 11 ομάδες, και ήδη υπάρχει διαφωνία από τις Φεράρι, Σάουμπερ, Προστ και Μινάρντι.


F1: Δοκιμές εξέλιξης
Άρχισαν οι δοκιμές εξέλιξης με τη συμμετοχή 9 ομάδων (δεν είχαν τίποτα να δοκιμάσουν οι Προστ, Μινάρντι) στη Χερέθ, στο Μοντμελό, στο Σίλβερστοουν και στη Βαλένθια. Στη Φεράρι, οι Μπαρικέλο, Μπαντοέρ δοκίμαζαν νέα ελαστικά Μπρίτζστοουν, περιμένοντας το νέο κινητήρα (050) και το νέο κιβώτιο, ενώ ο Σουμάχερ, μετά την επιτυχή επέμβαση στο δεξί πόδι, απ' όπου αφαιρέθηκαν τα «καρφιά», συνέχισε τις διακοπές του. Στη ΜακΛάρεν, η ανακοίνωση της Μερτσέντες ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για την απώλεια των τίτλων λόγω προβλημάτων στον κινητήρα, συνοδεύτηκε με την παρουσίαση του καινούργιου και οι Κούλθαρντ, Βουρτς ξεκίνησαν δοκιμές χρησιμοποιώντας τον. «Είναι μικρότερος, ελαφρύτερος και με χαμηλότερο κέντρο βάρους», αποκάλυψε ο Χάουγκ, εξάπτοντας τη φαντασία όλων, καθότι είναι γνωστό πόσο κοντά στα όρια (μηχανικά, αλλά και σχεδιαστικά) βρίσκονταν ήδη. Όσον αφορά τον Xάκινεν, αυτός έχει χάσει το μυαλό του με το νεογέννητο υιό του. Στην Ουίλιαμς προσέλαβαν ως δοκιμαστή τον Τζενέ, ο Πάτρικ Χεντ συνέστησε στον Μοντόγια να κάνει διαίτα και ο Τίσεν δήλωσε ότι δεν (!) υπάρχει σημαντική διαφορά με τη χρήση του traction control. Ο Ρ. Σουμάχερ ήταν ικανοποιημένος από τα Μισλέν (15 διαφορετικές γόμες είχαν στη Χερέθ οι Γάλλοι), αλλά δεν ξέρουμε αν συμβαίνει το ίδιο με τους Φισικέλα (πονάει το δεξιό του γόνατο), Μπάτον και Βέμπερ (δοκιμαστής στην Μπένετον) και τους Ερβάιν, Μπούρτι και Σέκτερ (δοκιμαστής στην Τζάγκιουαρ), καθότι είναι γνωστό ότι η σχεδίαση των ελαστικών της Μισλέν έγινε με βάση το σασί της Ουίλιαμς. Τέλος, μαζί με τον Χάιντφελτ στη Σάουμπερ θα αγωνίζεται ο 19χρονος Φινλανδός Κίμι Ραϊκόνεν, καθώς η FIA του έβγαλε «superlicence» παραβλέποντας την πενιχρή αγωνιστική του εμπειρία. Προς το παρόν, καμία αναφορά σε χρόνους δεν έχει αξία, ούτε καν ενδεικτική, γιατί δεν υπάρχουν οι πληροφορίες για να συγκρίνουμε και δεν έχουν παρουσιαστεί ακόμη τα νέα μονοθέσια που θα είναι εναρμονισμένα με τις αλλαγές των τεχνικών κανονισμών.


CART: Ο «Mr. Βean» επιστρέφει
Ο Ζανάρντι επανέρχεται στην ενεργό δράση με τη νεοσύστατη ομάδα του Mo Nαν. Ο Nαν ήταν αρχιμηχανικός του Ζανάρντι, όταν ο Ιταλός πήρε τα δύο πρωταθλήματα, '97-'98 (15 νίκες, 10 pole), με την ομάδα του Γκανάσι. Ο Ζανάρντι έμεινε φέτος εκτός αγώνων, γιατί η Ουίλιαμς είχε εξαγοράσει το συμβόλαιό του για να τον διώξει και να φέρει τον Μπάτον.


Λε Μαν: «Επιστρέφει» η Μπέντλεϊ
Είναι, ίσως, αδόκιμο να μιλά μια εταιρεία για επιστροφή σε μια μορφή αγώνων, από την οποία απέχει 70 (!) χρόνια, αλλά, όπως και να 'χει το θέμα, ένα πρωτότυπο με τα σήματα της Μπέντλεϊ και τον υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα που φορούσαν τα Άουντι, τα οποία κέρδισαν πέρυσι στο Μαν, βρίσκεται ήδη στην πίστα. Η αγωνιστική 8τάχυτη Μπέντλεϊ EXP θα συμμετάσχει στην κατηγορία LM-CTP στο φημισμένο 24ωρο αγώνα αντοχής τον ερχόμενο Ιούνιο.