4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Πυροβολώντας

WRC εναντίον F1
«Ποιο είναι το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου;» Συνηθισμένη ερώτηση, που συνήθως εξελίσσεται σε προσωπική εκτίμηση ―«ποιο σου αρέσει πιο πολύ»―, αφού, αντικειμενικά, δεν είναι δυνατό να συγκρίνεις ανόμοια πράγματα. Ποιος είναι πιο καλός, ο Γκατσιούδης που ρίχνει ακόντιο ή ο Παυλακάκης που τρέχει; Αν θεωρήσουμε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι ως το μοναδικό ανταγωνιστή της Φόρμουλα 1, θα μπορούσαμε να βρούμε αρκετά επιχειρήματα υπέρ του ενός ή του άλλου, χωρίς, όμως, να βγαίνει «λογαριασμός». Για παράδειγμα, σε απόλυτη ταχύτητα, σε «γκάζι», στην καθομιλουμένη, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η F1 ξεχωρίζει με διαφορά, κάτι που φαίνεται και από τη δυσκολία οδήγησης: σχεδόν οποιοσδήποτε από εμάς θα μπορούσε εύκολα να ξεκινήσει ένα αυτοκίνητο WRC και να το οδηγήσει σε ρυθμούς 50-60%, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια και χωρίς αντίστοιχη οδηγική ικανότητα. Ένα μονοθέσιο της F1, όμως, απαιτεί πολύ μεγάλη οδηγική εμπειρία και ο απλός οδηγός δεν θα τα καταφέρει ούτε… στο παρκάρισμα. «Και, αν είναι έτσι, τότε γιατί οι οδηγοί της F1, που συμμετέχουν κατά καιρούς ως καλεσμένοι σε αγώνες ράλι, δεν καταφέρνουν να εντυπωσιάσουν, ενώ, συνήθως, τελικά τουμπάρουν σε κάποιο πονηρό σημείο;» Σωστή και αυτή η παρατήρηση των φίλων των ράλι. H απάντηση έχει ήδη δοθεί παραπάνω: ο Κεντέρης είναι ο ταχύτερος στον κόσμο στα 200 μέτρα. Aν, όμως, τρέξει 1.500 μ., θα χάσει για μισό γύρο! Άλλα πράγματα, λοιπόν, ανόμοια, και δεν μπορεί κανείς να συγκρίνει τον Μάκινεν με τον Χάκινεν, ούτε τον Γκρέινχολμ με τον Σουμάχερ ― έκαστος στο είδος του και ο Μπραντλ καλύτερα στη Φόρμουλα, αφού κάθε φορά που μπαίνει σε κανονικό αυτοκίνητο (συνήθως στο RAC), κάτι παθαίνει. Τα ίδια έπαθε, άλλωστε, και ο Αλεζί φέτος, σε ένα τοπικό ράλι που έτρεξε στην Ιταλία, όπως είχε πάθει και ο Μάνσελ πριν από μερικά χρόνια ως καλεσμένος σε αγώνα BTCC.
Υπέρ του ΠΠΡ, θα μπορούσε κανείς να σημειώσει και την εξέλιξη της τεχνολογίας: με τους τεχνικούς περιορισμούς στην F1, η εξέλιξη νέων τεχνολογιών, όπως, για παράδειγμα, τα ηλεκτρονικά ελεγχόμενα συστήματα μετάδοσης με ενεργά διαφορικά και οτιδήποτε άλλο υπάρχει ποτέ περίπτωση να περάσει και στα δικά μας, καθημερινά αυτοκίνητα, υπάρχει στα αυτοκίνητα των ράλι και όχι στα μονοθέσια της F1. Μόνο στην τεχνολογία των υλικών καταφέρνει η F1 να παραμένει μπροστά, έχοντας να ικανοποιήσει τις αυξημένες απαιτήσεις ενός κινητήρα που γυρίζει στις 18.000 σ.α.λ., καθώς και τις απαιτήσεις στις δοκιμές πρόσκρουσης που γίνονται σύμφωνα με τους κανονισμούς ασφαλείας.
Το «διά ταύτα», όμως, σε όλες αυτές τις μορφές αγώνων που κοστίζουν πάρα πολλά χρήματα (και άρα πρέπει να καταφέρουν να αντλήσουν υψηλά χρηματικά ποσά από χορηγίες και διαφημίσεις) είναι το θέαμα που καταφέρνουν να προσφέρουν στο θεατή. Και εδώ έχουμε ένα σημαντικό «υπέρ» για τη Φόρμουλα 1, και εννοούμε, φυσικά, την τηλεοπτική μετάδοση που προσφέρει στο θεατή ζωντανά ολόκληρη την εξέλιξη του αγώνα. Αντίστοιχα, όμως, υπάρχει ένα άλλο, επίσης σημαντικό «υπέρ» για το ΠΠΡ, το καταπληκτικό επίπεδο συναγωνισμού, χωρίς δεδομένα φαβορί και απόλυτες κυριαρχίες. Έξι διαφορετικοί οδηγοί πήραν πρώτες θέσεις σε φετινούς αγώνες ράλι και άλλοι τέσσερις ανέβηκαν σε βάθρο σε δεύτερες και τρίτες θέσεις, στο πραγματικά πολύ συναρπαστικό πρωτάθλημα του 2000. Αντίθετα, η Φόρμουλα είχε μεν συνταρακτικές μονομαχίες στην κορυφή, από εκεί και πίσω, όμως, το χάος, με 16 αγώνες να μοιράζονται ανάμεσα σε τρεις μόνο οδηγούς και ένα μοναδικό αγώνα (GP Γερμανίας) να πηγαίνει στο συνήθη τέταρτο της παρέας.
Όλα αυτά σίγουρα τα έχει στο μυαλό του ο Ντέιβιντ Ρίτσαρντς, ο άνθρωπος που άφησε το τιμόνι της Προντράιβ για να αναλάβει το τιμόνι της International Sportsworld Communicators (ISC), της εταιρείας που θα προσπαθήσει να «πουλήσει» τα ράλι στην τηλεόραση, προσφέροντας αναβαθμισμένη κάλυψη πολύ υψηλού επιπέδου. Για να δούμε!_ Κώστας Λακαφώσης



Αντίθετα με τα προγνωστικά, που τους ήθελαν αουτσάιντερ στην πρώτη τους χρονιά πλήρους εμπλοκής μετά από πολλά χρόνια, οι άνθρωποι της Πεζό Σπορ έκαναν το νταμπλ. Ο Μάρκους Γκρέινχολμ ήταν αλάνθαστος εκεί που οι αντίπαλοί του «την πάτησαν» και η ιστορία κατέγραψε το πρώτο του Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Αναμένεται η συνέχεια…



Περιεχόμενα
176 Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Pάλι: Aνασκόπηση της χρονιάς που πέρασε
192 Mε την Πεζό στη Γαλλία
194 Διαγωνισμός: Προβλέψτε και Kερδίστε
196 Aγωνιστικά Nέα: Eλληνικά, Ξένα Pάλι
198 Aριστεία αγώνων
200 Tα 1.000 χιλιόμετρα των Σερρών
204 21ο Pάλι Παλάδιο
206 Eνιαίο και Kύπελλο Eιδικού Tύπου στα Mέγαρα
209 Ξένα νέα πίστας