4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Audi Α2 1.2 TDI

Tο γκρουπ της VW επιμένει στην ιδέα του αυτοκινήτου των «τριλίτρων». Mε κατανάλωση, λοιπόν, κάτω από 3 λίτρα για κάθε 100 χλμ. διατίθεται πλέον και το Άουντι A2, αποδεικνύοντας ότι ένα ολοκληρωμένο αυτοκίνητο μπορεί να είναι το ίδιο οικονομικό με μια μοτοσικλέτα!

EXOYME αναφερθεί διεξοδικά στην επαναστατική τεχνολογία που εισήγαγε το αλουμινένιο Α2, τόσο όσον αφορά στην κατασκευή του χωροδικτυώματος όσο και στην προσεγμένη αεροδυναμική του. Με πανάλαφρο πλαίσιο και εξωτερικό σχήμα σταγόνας, αποτέλεσε το κατάλληλο σημείο εκκίνησης για το σχεδιασμό του απόλυτα οικονομικού αυτοκινήτου με πραγματική κατανάλωση που, ορισμένες φορές, πέφτει και κάτω από τα 3 λίτρα ανά 100 χλμ. Η επίτευξη αυτού του στόχου δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση, καθώς οι Γερμανοί τεχνικοί έπρεπε να βελτιώσουν όλους τους παράγοντες που επιδρούν στην κατανάλωση και, συγχρόνως, να εφαρμόσουν νέες, πρωτοποριακές λύσεις.

Ο δρόμος προς τα 3 λίτρα
Αφετηρία αποτελεί ο κινητήρας TDI με τρεις κυλίνδρους και συνολική χωρητικότητα 1,2 λίτρα. Είναι ο πρώτος πετρελαιοκινητήρας άμεσου ψεκασμού, του οποίου τόσο η κεφαλή όσο και το σώμα είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένα από κράμα αλουμινίου. Η απαλλαγή από το χυτοσίδηρο περιορίζει το συνολικό του βάρος στα 100 κιλά, κατατάσσοντάς τον στους ελαφρύτερους κινητήρες της κατηγορίας του. Στο συνδυασμό της υψηλής απόδοσης με την οικονομία συμβάλλει ένας υπερσυμπιεστής μεταβλητής γεωμετρίας, καθώς και η πρωτοποριακή υλοποίηση του συστήματος ψεκασμού που περιλαμβάνει τρεις ξεχωριστές αντλίες, οι οποίες είναι ενσωματωμένες στα μπεκ και παίρνουν κίνηση απευθείας από τον εκκεντροφόρο. Η απουσία σωληνώσεων επιτρέπει την αύξηση της πίεσης στα 2.050 bar, γεγονός που βελτιώνει την ποιότητα της καύσης, ώστε το Α2 1.2 TDI να συμμορφώνεται με τους αυστηρότερους ευρωπαϊκούς και γερμανικούς κανονισμούς εκπομπής ρύπων (EU3, D4).
Ουσιαστικό ρόλο στην πολυπόθητη μείωση της κατανάλωσης διαδραματίζει και το ειδικά εξελιγμένο, αυτόματα ελεγχόμενο κιβώτιο 5 σχέσεων, που προσφέρει τρεις εναλλακτικούς τρόπους αλλαγής ταχυτήτων: η λειτουργία τιπτρόνικ επιτρέπει στον οδηγό να το χρησιμοποιήσει σαν σειριακό, ενώ διατίθενται και δύο πλήρως αυτόματες λειτουργίες, η απλή και η... οικολογική. Η τελευταία, όχι μόνο υπολογίζει τα βέλτιστα σημεία αλλαγής ταχυτήτων, αλλά σβήνει και τη μηχανή, όταν το αυτοκίνητο παραμείνει ακίνητο με πατημένα τα φρένα για περισσότερα από τέσσερα δευτερόλεπτα. Επιστρέφοντας στο γκάζι, ο κινητήρας ενεργοποιείται αυτόματα για τη συνέχιση της κίνησης.
Το ελαφρύ αλουμινένιο χωροδικτύωμα του Α2 αποτελεί την καταλληλότερη βάση, για να ξεδιπλώσουν τα χαρίσματά τους τόσο ο κινητήρας όσο και το κιβώτιο. Όμως, οι τεχνικοί της Άουντι προχώρησαν ακόμα περισσότερο, αντικαθιστώντας τα ατσάλινα μέρη της ανάρτησης με αλουμινένια, με αποτέλεσμα την επιπλέον ελάττωση του βάρους κατά 80 κιλά. Οι βελτιώσεις επεκτάθηκαν και στην αεροδυναμική, όπου μια σειρά από προσεκτικά μελετημένες μικροεπεμβάσεις μείωσαν το συντελεστή οπισθέλκουσας από 0,28 σε 0,25! Οι πιο εμφανείς αλλαγές είναι, αναμφίβολα, η μεγέθυνση της πίσω αεροτομής και η τοποθέτηση στενών ελαστικών υψηλού προφίλ (145/80 R14).
Τελικά, το μικρό Άουντι, ζυγίζοντας μόνο 855 κιλά και με αεροδυναμικό συντελεστή που θα ζήλευαν ακόμη και πρωτότυπα, καταφέρνει να επιταχύνει από στάση μέχρι τα 100 χ.α.ώ. σε 14,9 δλ., ενώ η τελική του ταχύτητα φτάνει τα 168 χ.α.ώ. Το σημαντικό είναι ότι δεν του λείπουν η πολυτέλεια και η αίσθηση στιβαρότητας, καθώς οι επεμβάσεις για τη μείωση της κατανάλωσης, ουσιαστικά, δεν έχουν αφήσει ίχνη. Ίσως το βαρύτερο τίμημα χάριν της οικονομίας να είναι η επιλογή των ελαστικών, τα οποία μπορεί στην καλή ισπανική άσφαλτο, που τα δοκιμάσαμε, να μη χάνουν εύκολα την πρόσφυσή τους, όμως, το υψηλό προφίλ τους είναι υπεύθυνο για μια αίσθηση ασάφειας στο σύστημα διεύθυνσης.
Δυστυχώς, το Άουντι Α2 1.2 TDI δεν πρόκειται να εισαχθεί στη χώρα μας, λόγω των γνωστών περιορισμών που επιβάλλει η ελληνική νομοθεσία στους κινητήρες ντίζελ. Παραδόξως, οι περιορισμοί αυτοί αποβλέπουν στην προστασία του περιβάλλοντος..._ Γ. M.