4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Citroen C5 2.0

Η σφαίρα…

Μπορεί ο τίτλος να θυμίζει τη γνωστή ταινία επιστημονικής φαντασίας, στην περίπτωση όμως του δίλιτρου C5 παραπέμπει στην πιο εξελιγμένη μορφή της υδροπνευματικής ανάρτησης, με την επιπλέον σφαίρα σε κάθε άξονα.

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ αναβάθμισης της παρουσίας της Citroen στην κατηγορία των μεσαίων οικογενειακών δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ολοκληρωμένη, αν η γκάμα του C5 δεν περιλάμβανε μια έκδοση με κινητήρα δύο λίτρων, που προσφέρει καλύτερες επιδόσεις, σε σχέση με εκείνη των 1,8 λίτρων, και παράλληλα υψηλότερες δόσεις πρεστίζ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μάλιστα, το ενδιαφέρον γίνεται ακόμα πιο μεγάλο, καθώς πρόκειται για την πιο προσιτή έκδοση του μοντέλου με την εξελιγμένη εκδοχή της υδροπνευματικής ανάρτησης (που η γαλλική εταιρεία αποκαλεί υδροενεργητική), η οποία διαθέτει σπορ χαρακτηριστικά.

Η ειδοποιός διαφορά…
… του δίλιτρου Citroen C5 είναι, βέβαια, η εξελιγμένη ανάρτηση με τις 6 συνολικά σφαίρες. Σε αντίθεση με εκείνη της έκδοσης 1.8, η Hydractive 3 προσαρμόζει διαρκώς τη σκληρότητα και τα χαρακτηριστικά της στο στιλ οδήγησης και την κατάσταση του οδοστρώματος, βασιζόμενη στα στοιχεία που λαμβάνει μέσω των αισθητήρων, που αφορούν στο βαθμό επιβράδυνσης, στις στροφές του κινητήρα, στη δύναμη πίεσης στο πεντάλ του γκαζιού, στις τιμές της διαμήκους και εγκάρσιας επιτάχυνσης, στη γωνία και την ταχύτητα του τιμονιού και στο ύψος του αμαξώματος. Ανεξάρτητα από την «αυτόματη» λειτουργία της, ο οδηγός μπορεί να επιλέξει με δική του πρωτοβουλία τη σκληρότερη ρύθμιση, πατώντας το διακόπτη με την ένδειξη sport, να μειώσει την απόσταση του αυτοκινήτου από το έδαφος, ούτως ώστε να φορτώσει βαριά αντικείμενα στο χώρο αποσκευών, ή αντίστοιχα να το μειώσει, προκειμένου να είναι πιο ασφαλής η διέλευση από έδαφος με ανώμαλη επιφάνεια.
Λίγα χιλιόμετρα είναι αρκετά, ώστε να εντοπιστούν οι ευεργετικές επιδράσεις της Hydractive 3 στον τομέα της ενεργητικής ασφάλειας. Καταρχήν, οι κλίσεις του αμαξώματος είναι τώρα αισθητά μικρότερες τόσο στις παρατεταμένες καμπές της εθνικής οδού όσο και στις στροφές του επαρχιακού δικτύου. Επιπλέον, οι αστάθειες που εντοπίσαμε στην έκδοση 1.8, λόγω των ισχυρών πλευρικών ανέμων, στη δίλιτρη έκδοση έχουν σχεδόν εξαλειφθεί, χαρακτηριστικό που εμπνέει στον οδηγό περισσότερη εμπιστοσύνη και ασφάλεια κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Συν τοις άλλοις, δεν πρέπει να παραλείψουμε τη γενικά καλύτερη αίσθηση του τιμονιού, που είναι περισσότερο σαφές και πιο βαρύ στη γρήγορη οδήγηση. Η άνεση της ανάρτησης στις χαμηλές ταχύτητες παραμένει απόλυτα ικανοποιητική, σίγουρα όμως υποδεέστερη της μικρότερης «αδελφής», όταν οι ρυθμοί κίνησης ανέβουν. Παρ’ όλα αυτά, όμως, και στη δίλιτρη C5 ο οδηγός δεν εισπράττει σπορ αίσθηση, τουλάχιστον με τη μορφή που τη γνωρίσαμε στα Mondeo, Α4 και, πολύ περισσότερο, στην Alfa Romeo 156. Στα αρνητικά της έκδοσης θα σημειώναμε, επίσης, τη θορυβώδη λειτουργία της ανάρτησης σε εδάφη με ανωμαλίες.

Καμία έκπληξη…
… σε ό,τι αφορά τον κινητήρα των δίλιτρων Citroen C5 της ελληνικής αγοράς, καθώς κάτω από το καπό τους συναντάμε το γνωστό, από τα «ομόσταυλα» Peugeot 206 και 406, μηχανικό σύνολο των 1.997 κ.εκ. με τη 16βάλβιδη κεφαλή. Για την περίσταση μάλιστα υπέστη μια σειρά από αλλαγές, που αφορούν στην ανασχεδιασμένη πολλαπλή εισαγωγής και στα ελαφρύτερα κράματα μετάλλου στο στροφαλοφόρο άξονα και στα πιστόνια. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Citroen, χάρη στις επεμβάσεις αυτές, ο EW10J4 κινητήρας παρουσιάζει τώρα μικρότερες εσωτερικές τριβές (και, επομένως, μειωμένες απώλειες), ενώ το συνολικό του βάρος έχει μειωθεί από τα 167 στα 140 κιλά. Σε επίπεδο ονομαστικής απόδοσης, η μέγιστη ισχύς των 138 ίππων αποδίδεται στις 6.000 σ.α.λ., ενώ η ροπή στρέψης των 20 χλγμ. στις 4.100 σ.α.λ.
Σε σχέση με την πιο «αδύναμη» έκδοση των 1,8 λίτρων, αμέσως διαπιστώνει κανείς ότι το έργο του κινητήρα είναι τώρα σαφώς ευκολότερο (ιδίως με πλήρες φορτίο), καθώς από τις 2.000 σ.α.λ. και εξής η απόκρισή του στο πάτημα του γκαζιού είναι εμφανώς πιο άμεση και τα αποθέματα ισχύος στις υψηλές στροφές επαρκέστερα, γεγονός που αντισταθμίζει την αραιή κλιμάκωση του κιβωτίου και προσφέρει πιο «ζωντανές» επιδόσεις από στάση. Παρ’ όλα αυτά, όμως, και η έκδοση των 2,0 λίτρων εξακολουθεί να μην έχει τη σπιρτάδα που θα της εξασφάλιζε ένα ακόμα σημαντικό ατού. Στην αμείλικτη, πάντοτε, γλώσσα των αριθμών, οι επιταχύνσεις 0-100 χλμ./ώρα και 0-1.000 μέτρα ολοκληρώνονται σε 10,1 και 31,5 δλ. αντίστοιχα. Συγκριτικά, οι σχετικοί χρόνοι για τα επίσης δίλιτρα Audi A4 και Ford Mondeo των 130 και 145 ίππων είναι 10,4 και 31,5, 9,4 και 30,6 δλ. αντίστοιχα. Στις ρεπρίζ, οι μεταξύ τους διαφορές μεγαλώνουν, κυρίως λόγω του μεγαλύτερου βάρους. Πιο αναλυτικά, για τα 80-110 με 3η, 4η και 5η σχέση, το C5 χρειάζεται 6,2, 9,7 και 11,9 δλ. αντίστοιχα, το A4 5,6, 7,8 και 11,4 δλ. και το Mondeo 4,9, 7,7 και 10,8 δλ.

Διά ταύτα
Χωρίς καμία αμφιβολία, πρόκειται για μια ολοκληρωμένη οικογενειακή πρόταση που στοχεύει στους παραδοσιακούς αγοραστές της κατηγορίας, οι οποίοι εκτιμούν τη διακριτικότητα στη σχεδίαση, τους μεγάλους χώρους, τον πληρέστατο εξοπλισμό άνεσης και ασφάλειας και την προσιτή τιμή αγοράς των 9,35 εκατ. δρχ. (βασική έκδοση Exclusive). Μπορεί ο κινητήρας του να μη βάζει… φωτιά στην άσφαλτο, ωστόσο καταφέρνει να κινήσει με τη δέουσα ασφάλεια και… αξιοπρέπεια το σχετικά βαρύ αμάξωμα. Αναφορικά με την εξελιγμένη εκδοχή της υδροπνευματικής ανάρτησης και, συγκεκριμένα, τα χαρακτηριστικά που προσδίδει στην πράξη, το νόμισμα έχει δύο όψεις, καθώς στον τομέα του σπορ χαρακτήρα το αποτέλεσμα δεν είναι ανάλογα θετικό με εκείνο της άνεσης.

Κρίμα…
Στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης, οι δυνητικοί αγοραστές του δίλιτρου C5 μπορούν να επιλέξουν μεταξύ της συγκεκριμένης έκδοσης και εκείνης με το επίσης δίλιτρο μηχανικό σύνολο HPi, που διακρίνεται για τις οικολογικές του «ανησυχίες». Χάρη στο σύστημα άμεσου ψεκασμού που διαθέτει, ο κινητήρας αυτός διακρίνεται για τις χαμηλότερες εκπομπές ρύπων και τη μειωμένη, κατά 10%, κατανάλωση καυσίμου σε σχέση με το «συμβατικό» δίλιτρο της ελληνικής αγοράς. Και όλα αυτά, μάλιστα, χωρίς να γίνονται συμβιβασμοί στο θέμα της απόδοσης, καθώς η ονομαστική του ισχύς ανέρχεται στους 143 ίππους. Δυστυχώς, η εισαγωγή του στην ελληνική αγορά δεν έχει προβλεφθεί από την εδώ αντιπροσωπεία. Κρίμα… Χ. Α.

ΥΠΕΡ
• Άνεση
• Χώροι
• Εξοπλισμός
• Τιμή

ΚΑΤΑ
• Αίσθηση φρένων
• Θόρυβος από την ανάρτηση