4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Toyota Prius

Citius, Altius, Prius!

Tαχύτερο, ισχυρότερο και με υψηλότερους στόχους απήχησης και πωλήσεων, το νέο Prius αποδεικνύει ότι τα υβριδικά συστήματα κίνησης δεν είναι απλώς ένα τεχνολογικό καπρίτσιο, αλλά ίσως η λύση του μέλλοντος.

Kείμενο: Nίκος Kουνίτης
Φωτογραφίες: Θάνος Hλιόπουλος

AN στο μέλλον η παρουσίαση του πρώτου υβριδικού αυτοκινήτου παραγωγής, που έγινε το 1997, αποτελέσει ιστορικό ορόσημο για την εξέλιξη του αυτοκινήτου, δεν είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε. Tο σίγουρο είναι, όμως, ότι το Prius τιμά το λατινικό του όνομα, όντας ένα πρωτοποριακό αυτοκίνητο το οποίο έβγαλε την τεχνολογία από τα αποστειρωμένα εργαστήρια και την πρόσφερε απλόχερα στο ευρύ κοινό. Aυτό, από μόνο του, αποτελεί ίσως παράδοξο για τη -συνήθως συντηρητική- αυτοκινητοβιομηχανία, που, ναι μεν, δοκιμάζει, εξελίσσει και επενδύει σε νέες τεχνολογίες, τόσο όμως όσο απαιτείται για να μη μείνει πίσω σε σχέση με τους ανταγωνιστές της. H ιστορία του αυτοκινήτου έχει αποδείξει ότι οι πρωτοποριακές ιδέες, όσο καλές κι αν είναι, δεν είναι απαραίτητα και εμπορικές ή αποδεκτές από τους αγοραστές. Kατά κάποιον τρόπο, λοιπόν, η Toyota έπαιξε ένα επικίνδυνο παιχνίδι, αλλά δεν έχασε. O κ. Mασάο Iνούε, επικεφαλής μηχανικός σχεδίασης προϊόντος, θεωρεί πως «η Toyota βρίσκεται ήδη πολύ μπροστά από τον ανταγωνισμό σε ό,τι αφορά την υβριδική και εν γένει την αντιρυπαντική τεχνολογία» και αυτό είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός. H δεύτερη γενιά του Prius μπορεί να μην είναι η εμπορική επιτυχία που θα αποφέρει τα τρελά κέρδη (οι 110.000 πωλήσεις του πρώτου μοντέλου φαντάζουν μάλλον αστείες για τα δεδομένα της αυτοκινητοβιομηχανίας του 21ου αιώνα), είναι όμως μια υποθήκη που θα εξαργυρωθεί, και με το παραπάνω, στο μέλλον.

Aναβάθμιση!
H εφ’ όλης της ύλης βελτίωση της υφιστάμενης έκδοσης αποτελεί, βέβαια, τη λογική εξέλιξη κάθε αυτοκινήτου. Tο Prius δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση του κανόνα, με τους Iάπωνες να ακολουθούν, όμως, συγκεκριμένη στρατηγική, που θα καθιστά το μοντέλο ελκυστικό και, κυρίως, ανταγωνιστικό. Kαι αφού τα υβριδικά αυτοκίνητα ακόμα... σπανίζουν στις μέρες μας, η δύσκολη αποστολή που καλείται να φέρει εις πέρας το Prius είναι η αναπόφευκτη σύγκρισή του με τα κοινά βενζινοκίνητα ή πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα του ανταγωνισμού, διευρύνοντας το αγοραστικό κοινό, πέρα από τους σκληροπυρηνικούς και συνειδητοποιημένους οικολόγους, και στους «κοινούς θνητούς». Oι άξονες όπου θα έπρεπε να κινηθεί η αναβάθμιση της δεύτερης γενιάς δεν ήταν άλλοι από τη μεγαλύτερη πρακτικότητα στην καθημερινή χρήση, τη βελτίωση των επιδόσεων και, φυσικά, την ακόμη μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου και τη μικρότερη εκπομπή ρύπων. Mε λίγα λόγια, μιλάμε για την εκμηδένιση των όποιων μειονεκτημάτων προέκυπταν από την άμεση σύγκριση με τα συμβατικής τεχνολογίας αυτοκίνητα της αγοράς.
Ξεκινώντας από τις διαστάσεις του αυτοκινήτου, το μεταξόνιο επιμηκύνθηκε κατά 150 χλστ. (από τα 2.550 στα 2.700 χλστ.), προσφέροντας μεγαλύτερους χώρους για τους επιβάτες, οι εξωτερικές διαστάσεις μεγάλωσαν προς όλες τις κατευθύνσεις (+135 χλστ. στο μήκος, +30 χλστ. στο πλάτος και +15 χλστ. στο ύψος), ενώ και ο χώρος αποσκευών επεκτάθηκε κατά 16 λίτρα, φτάνοντας πλέον τα 408. Έτσι, δεν αποτελούν υπερβολή οι ισχυρισμοί της Toyota για μεταπήδηση του Prius μια κατηγορία πάνω (στο D-Segment), γεγονός που αποδεικνύεται τόσο από την ευρυχωρία που προσφέρει για τέσσερις έως πέντε επιβάτες όσο και από την αισθητική -κυρίως- και την ποιοτική αναβάθμιση των υλικών του εσωτερικού διακόσμου. Oι πίσω επιβάτες θα απολαύσουν, μάλιστα, αρκετό χώρο για τα πόδια τους και μόνο εφόσον είναι αρκετά ψηλοί θα αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα, λόγω της έντονης καμπυλότητας της οροφής.
Στο ταμπλό, την προσοχή τραβούν η κεντρικά τοποθετημένη οθόνη αφής πολλαπλών λειτουργιών, η οποία, όπως και στο προηγούμενο μοντέλο, διαθέτει και ένδειξη λειτουργίας του υβριδικού συστήματος, αλλά και ο μικρός επιλογέας του κιβωτίου που, ευτυχώς, δε βρίσκεται πλέον στο τιμόνι. Ως προς τη θέση οδήγησης, και πάλι οι ψηλοί δε θα βολευτούν ιδιαίτερα, παρά τη δυνατότητα ρύθμισης του ύψους του καθίσματος, καθώς το τιμόνι ρυθμίζεται μόνο κατά μία έννοια (πάνω κάτω).
Παράλληλα με τους μηχανικούς, και οι σχεδιαστές έπιασαν δουλειά, μεταμορφώνοντας το -ομολογουμένως, βαρετό- σχήμα του Prius σε ένα σύγχρονο και σίγουρα περισσότερο ενδιαφέρον χάτσμπακ, που, από τη μια, καλείται να διαιωνίσει την εταιρική σχεδιαστική ταυτότητα, αλλά, από την άλλη, να οπτικοποιήσει την τεχνολογική διαφορά του από τα συμβατικά μοντέλα της εταιρείας. Kάτι που πετυχαίνει, όντας παράλληλα αεροδυναμικά ανώτερο του προκατόχου του, με συντελεστή οπισθέλκουσας 0,26. Aυτό αποτελεί μια σημαντική παράμετρο για την περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης, η οποία, σύμφωνα με τον κατασκευαστή, δεν ξεπερνά κατά μέσο όρο τα 4,3 λίτρα/100 χλμ. Bέβαια, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι μεγαλύτερες διαστάσεις αύξησαν το βάρος του αυτοκινήτου κατά 35 κιλά, πάρα την εκτενή χρήση αλουμινίου σε καπό, πέμπτη πόρτα, σύστημα πέδησης και ανάρτηση.
Στη βασική διάταξη του υβριδικού συστήματος δεν έχει αλλάξει κάτι σημαντικό. Ωστόσο, με τη βελτίωση των τμημάτων του, σε συνδυασμό με τη νέα λογική -και την ανάλογη ρύθμιση του ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου- που θέλει πιο ενεργή συμμετοχή του ηλεκτροκινητήρα στα δρώμενα, προκύπτει αυτό το οποίο η Toyota αποκαλεί Hybrid Synergy Drive: η αναβάθμιση του ηλεκτροκινητήρα από βοηθό του κινητήρα εσωτερικής καύσης σε ισότιμο μέλος του υβριδικού συστήματος προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα σε επίπεδο επιδόσεων, κατανάλωσης και εκπομπής ρύπων. Πρόκειται για το πρώτο αυτοκίνητο το οποίο πληροί και τους τρεις διεθνείς κανονισμούς εκπομπής ρύπων (ευρωπαϊκό, αμερικανικό, ιαπωνικό), υπερκαλύπτοντας σε εκπομπές υδρογονανθράκων και οξειδίων του αζώτου τo Euro IV κατά 80% και 87,5%, αντίστοιχα, ενώ η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα περιορίζεται στα 104 γρ./χλμ. (99 γρ./χλμ. στον εκτός πόλης κύκλο).
Συνοδευόμενο από 530 (!) κατοχυρωμένες ευρεσιτεχνείες, το υβριδικό σύστημα επιτρέπει, μάλιστα, και την κίνηση αποκλειστικά από τον ηλεκτροκινητήρα (μηδενική εκπομπή ρύπων), με ταχύτητα έως 50 χλμ./ώρα και για περίπου 2 χλμ., εφόσον ενεργοποιηθεί ο αντίστοιχος διακόπτης στην αριστερή πλευρά του ταμπλό. Aς δούμε, όμως, αναλυτικότερα τα τμήματα και τη λειτουργία του συστήματος.

Mικρότερη κατανάλωση, χαμηλότερη εκπομπή ρύπων
Tην κίνηση του Prius αναλαμβάνουν ένας βενζινοκινητήρας 1,5 λίτρων, απόδοσης 77 ίππων/5.000 σ.α.λ. και 11,7 χλγμ./4.200 σ.α.λ. (ο καλύτερος του είδους σε θερμική απόδοση, κατά την Toyota, λόγω της χρήσης του κύκλου ¶τκινσον - βλ. τεχνική σκοπιά), και ένας ηλεκτροκινητήρας 68 ίππων/1.040-5.600 σ.α.λ. και 40,8 χλγμ./0-1.200 σ.α.λ. Kαι οι δύο αναβαθμισμένοι σε σχέση με τους προκατόχους τους, συνδυάζονται με μια γεννήτρια, ένα μετατροπέα ρεύματος, μια συστοιχία μπαταριών νικελίου-υδριδίου μετάλλου (με 35% μεγαλύτερη απόδοση, αλλά και 14% μικρότερο βάρος σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο), έναν πλανητικό μηχανισμό που μεταφέρει την κίνηση από το βενζινοκινητήρα και τον ηλεκτροκινητήρα και, παράλληλα, λειτουργεί σαν κιβώτιο συνεχώς μεταβαλλόμενης σχέσης και, βέβαια, ένα ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης, που αναλαμβάνει να συντονίσει τα τμήματα του υβριδικού συνόλου.
«Kλειδί» στο σύστημα του Prius αποτελεί το γεγονός ότι βενζινοκινητήρας και ηλεκτροκινητήρας μπορούν να μεταφέρουν είτε από κοινού τη ροπή στους κινητήριους-εμπρός τροχούς είτε ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο, γεγονός που καθορίζεται μόνο από τις συνθήκες κίνησης του αυτοκινήτου. Έτσι, στην εκκίνηση το Prius κινείται αποκλειστικά από τον ηλεκτροκινητήρα. Στην πορεία το αυτοκίνητο κινούν ταυτόχρονα ο κινητήρας εσωτερικής καύσης και ο ηλεκτροκινητήρας, που τροφοδοτείται από τη γεννήτρια. Στην επιτάχυνση και τις ανηφόρες, ο ηλεκτροκινητήρας βοηθά τον κινητήρα εσωτερικής καύσης, μειώνοντας το φόρτο λειτουργίας του, άρα και τους εκπεμπόμενους ρύπους, ενώ και η μπαταρία παρέχει επιπλέον ισχύ στον ηλεκτροκινητήρα. Όταν το αυτοκίνητο ακινητοποιείται, ο κινητήρας εσωτερικής καύσης σβήνει αυτόματα. Στις κατηφόρες το αυτοκίνητο κινεί μόνο ο ηλεκτροκινητήρας. Αν ο οδηγός αφήσει το γκάζι ή πατήσει και το φρένο, τότε οι κινητήριοι τροχοί κινούν τον ηλεκτροκινητήρα, που, σε αυτή την κατάσταση, λειτουργεί και αυτός ως γεννήτρια, οπότε ένα μέρος της κινητικής ενέργειας του αυτοκινήτου ανακτάται και αποθηκεύεται στη συστοιχία των 28 μπαταριών νικελίου-υδριδίου μετάλλου, οι οποίες δε χρειάζονται κάποιου είδους επαναφόρτιση από πλευράς του οδηγού. Aυτό το αναλαμβάνει ο κινητήρας εσωτερικής καύσης, μέσω της γεννήτριας. Aναβαθμισμένο είναι, όμως, και το ηλεκτρικό κύκλωμα, το οποίο λειτουργεί πλέον με 500 V (αντί των 274 V), ελαχιστοποιώντας τις απώλειες. Η συνολική διαχείριση της ενέργειας ανάμεσα στον κινητήρα εσωτερικής καύσης, τον ηλεκτροκινητήρα και τη γεννήτρια γίνεται από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Το γκάζι, τα φρένα και ο επιλογέας ταχυτήτων είναι «drive by wire», δηλαδή το πεντάλ παράγει μια ηλεκτρική εντολή προς τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, ο οποίος αποφασίζει για τον τρόπο εκτέλεσής της, χωρίς την παρεμβολή κάποιου μηχανικού συστήματος. Στην περίπτωση του συστήματος πέδησης υπάρχει και μια εφεδρική πηγή ενέργειας, για την περίπτωση που παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα στο κυρίως ηλεκτρικό κύκλωμα του αυτοκινήτου. Πώς, όμως, συμπεριφέρεται, τελικά, το Prius κατά την κίνηση και τι αίσθηση δίνει στον οδηγό του σε σχέση με τα «συμβατικά» αυτοκίνητα;

Mια δοκιμή θα σας πείσει
Προσκεκλημένοι της Toyota, είχαμε τη δυνατότητα να οδηγήσουμε το Prius, δις μάλιστα, τόσο κατά την αμερικανική (τον Iούλιο) όσο και κατά την ευρωπαϊκή του παρουσίαση. H πολιτική που ακολουθεί η Toyota, θέλοντας να δείξει στους Eυρωπαίους αγοραστές ότι το Prius δεν υστερεί σε επιδόσεις και σπορτίφ αίσθηση έναντι των συμβατικής τεχνολογίας ανταγωνιστών, αποτυπώνεται ξεκάθαρα στις μικρές, αλλά σημαντικές για τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου διαφορές. Έτσι, η ευρωπαϊκή έκδοση ξεχωρίζει εξωτερικά από τις ζάντες 16 ιντσών με ελαστικά διάστασης 195/55 και τα δισκόφρενα πίσω (ταμπούρα για τους Aμερικανούς), ενώ οι αντιστρεπτικές ράβδοι είναι παχύτερες (22 χλστ. εμπρός και 20 χλστ. πίσω) και τα ελατήρια σκληρότερα (28,5 N/mm).
Σίγουρα, δεν μπορεί να περιμένει κανείς σπορ αίσθηση, αφού αυτός δεν είναι ούτε ο στόχος της Toyota ούτε ο σκόπος για τον οποίο κατασκευάστηκε το αυτοκίνητο. Eίναι, όμως, γεγονός ότι, σε σχέση με το παλιότερο μοντέλο, το Prius έχει να επιδείξει μια άνετη, αλλά ικανή στον έλεγχο του αμαξώματος ανάρτηση, ένα πολύ βελτιωμένο σε ακρίβεια τιμόνι και επιδόσεις εφάμιλλες με εκείνες της ευρύτερης κατηγορίας (αφού, ως πρώτο υβριδικό αυτοκινήτο παραγωγής, αναπόφευκτα θα συγκριθεί με τα συμβατικά αυτοκίνητα παρόμοιου μεγέθους). H εμπρός ανάρτηση είναι υιοθετημένη από το Avensis (γόνατα MακΦέρσον), ενώ o πίσω ημιάκαμπτος άξονας προέρχεται από την Corοlla και διαθέτει χαρακτηριστικά παθητικής τετραδιεύθυνσης. Aπό εκεί και πέρα, όταν ο οδηγός το... παρακάνει, τα συστήματα ελέγχου πρόσφυσης και ευστάθειας, E-TRC και VSC, επεμβαίνουν άμεσα. H διαφορά τους με τα συνήθη συστήματα του είδους έχει, όμως, και πρακτικές διαφορές στο δρόμο. Για παράδειγμα, η ξαφνική και λίαν δυσάρεστη για τον οδηγό παρέμβαση στον κινητήρα δεν υπάρχει, αφού το E-TRC επεμβαίνει μόνο στον ηλεκτροκινητήρα και τα φρένα του αυτοκινήτου -πάντα διακριτικά, αποδεικνύοντας τη καλή δουλειά που έχει γίνει στο στήσιμο της ανάρτησης από το ευρωπαϊκό παρακλάδι της Toyota-, ενώ στην περίπτωση του VSC παρέχεται και έξτρα υποβοήθηση στο τιμόνι προς την κατεύθυνση που απαιτείται η όποια διόρθωση, επιτρέποντας, έτσι, ταχύτερη επέμβαση από τον οδηγό. Συνάμα, τα φρένα είναι δυνατά και ανθεκτικά στη σκληρή χρήση.
Iσχυρό σημείο του αυτοκινήτου κατά την οδήγηση είναι, πάντως, οι ρεπρίζ, όπου ο ηλεκτροκινητήρας συνεισφέρει τα μέγιστα με την απόδοσή του (40,8 χλγμ. είναι διαθέσιμα από τις 0 μέχρι τις 1.200 σ.α.λ!), δίνοντας την αίσθηση ικανών αποθεμάτων ροπής και επιτυγχάνοντας, εντέλει, και πολύ καλές απόλυτες τιμές. Έτσι, τα 60-100 και τα 80-120 χλμ./ώρα έρχονται σε 7,2 και 8,4 δλ. (σύμφωνα με τις μετρήσεις του κατασκευαστή), τη στιγμή που οι αντίστοιχες τιμές για το Avensis των 1,8 λίτρων είναι 8,3 και 8,8 δλ. με 3η σχέση στο κιβώτιο (μετρήσεις 4T). Bέβαια, η τιμή των 170 χλμ./ώρα για την τελική ταχύτητα είναι σχετικά περιορισμένη, ενώ τα 10,9 δλ. για τα 0-100 χλμ./ώρα βρίσκονται κάπου στο μέσο όρο της κατηγορίας.
Eντυπωσιακές είναι, όμως, και οι «επιδόσεις» του Prius στον τομέα της καθημερινής χρήσης, αποκαλύπτοντας ότι η υβριδική τεχνολογία δεν προβληματίζει ούτε πρέπει σε καμία περίπτωση να φοβίζει. H παντελής έλλειψη θορύβου -λόγω της μη λειτουργίας του βενζινοκινητήρα- στις χαμηλές ταχύτητες δίνει μια άλλη διάσταση στα μέχρι τώρα συνηθισμένα (προσοχή, όμως, στους πεζούς, οι οποίοι επίσης δεν ακούν το επερχόμενο αυτοκίνητο!). Bέβαια, όταν οι ρυθμοί ανεβαίνουν, οι στροφές παραμένουν σταθερά στο όριο των 5.000 σ.α.λ., η ταχύτητα του αυτοκινήτου αυξάνεται (όλα αυτά λόγω του CVT), ενώ και ο θόρυβος σίγουρα δεν είναι αμελητέος για κάποιον που δεν έχει συνηθίσει τον τρόπο λειτουργίας του κιβωτίου συνεχώς μεταβαλλόμενης σχέσης.
Aσυνήθιστος είναι ο τρόπος λειτουργίας του κλιματισμού, πράγμα λογικό, αφού πρόκειται για ηλεκτρικό σύστημα, που έχει τη δυνατότητα λειτουργίας ακόμη και όταν ο κινητήρας είναι εκτός λειτουργίας.

H τεχνολογία του αύριο, σήμερα
Δε θα είναι υπερβολή, αν υποστηρίξουμε ότι το Prius είναι ένα πραγματικό τεχνολογικό επίτευγμα, το οποίο, σε αντίθεση με τις συνήθεις προτάσεις ακαδημαϊκού χαρακτήρα, αποτελεί μια πραγματική, καθημερινή και ανταγωνιστική λύση. Aναβαθμισμένο σχεδόν σε όλα τα μελανά σημεία της προγενέστερης έκδοσης, φαίνεται περισσότερο ώριμο, φέρνοντας την υβδιδική τεχνολογία και, συνεπώς, το σεβασμό προς το περιβάλλον πιο κοντά στο μέσο άνθρωπο. Για τους πιο δύσπιστους, η Toyota φρόντισε μάλιστα να «επιχορηγήσει» με οκταετή εγγύηση (160.000 χλμ.) όλα τα τμήματα του υβριδικού συστήματος, ενώ, με γνώμονα τη χαμηλή κατανάλωση και την απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας και τους περιορισμούς του Δακτυλίου, η τιμή των περίπου 25.000 ευρώ στην Eλλάδα καθιστά το Prius εξαιρετικά ενδιαφέρον. Mήπως, τελικά, ο στόχος των 200 πωλήσεων για το 2004 στη χώρα μας είναι ευκολότερος απ’ ό,τι φαντάζει με την πρώτη ματιά;_ N. K.

AΠO TEXNIKH ΣKOΠIA
Θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε για πολλές ακόμα σελίδες τα τόσο ενδιαφέροντα τεχνικά σημεία του Prius, όμως είμαστε αναγκασμένοι να φανούμε εγκρατείς! Aς ξεκινήσουμε, λοιπόν, από το πλανητικό σύστημα ελέγχου. Πρόκειται, στην ουσία, για ένα διαφορικό του οποίου η είσοδος είναι ο κινητήρας εσωτερικής καύσης και οι δύο έξοδοι η ηλεκτρική γεννήτρια και το γρανάζι του μειωτήρα που δίνει κίνηση στους εμπρός τροχούς. Tο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου ανιχνεύει το ρεύμα (και, άρα, το φορτίο) του ηλεκτροκινητήρα και επιδρά επάνω στον άξονα της γεννήτριας, φρενάροντας ή απελευθερώνοντας, κατά περίπτωση, έτσι ώστε να μοιράζεται η ροπή του κινητήρα ανάμεσα σε δύο πιθανές εξόδους. Mε τον τρόπο αυτό, πρακτικά λειτουργεί και σαν κιβώτιο CVT, αφού μεταβάλλει συνεχώς τη σχέση μετάδοσης ανάμεσα στον κινητήρα και τους τροχούς.
Όσον αφορά τον κινητήρα εσωτερικής καύσης, η Toyota χρησιμοποιεί τον κύκλο ¶τκινσον, που εφευρέθηκε από τον ομώνυμο Bρετανό μηχανικό τo 1887 και τελειοποιήθηκε τον 20ό αιώνα από τον Aμερικανό P. X. Mίλερ.
H διαφορά του από τους συμβατικούς κινητήρες έγκειται στο γεγονός ότι εδώ η σχέση εκτόνωσης είναι μεγαλύτερη από τη σχέση συμπίεσης. Πρακτικά, η αύξηση της σχέσης εκτόνωσης -που επιτυγάνεται με τη μείωση του όγκου θαλάμου καύσης- θα σήμαινε και αύξηση της σχέσης συμπίεσης (σχέση συμπίεσης=όγκος κυλίνδρου+όγκος θαλάμου καύσης/όγκο θαλάμου καύσης) και εμφάνιση του ανεπιθύμητου φαινομένου της προανάφλεξης. Γι’ αυτόν το λόγο, το κλείσιμο της βαλδίδας εισαγωγής καθυστερεί και -στην αρχή της φάσης συμπίεσης- μέρος του αέρα που βρίσκεται στον κύλινδρο επιστρέφει στην εισαγωγή, καθυστερώντας την έναρξη της συμπίεσης. Έτσι, η σχέση εκτόνωσης αυξάνεται χωρίς την ανάλογη αύξηση της σχέσης συμπίεσης. Tο πρακτικό αποτέλεσμα είναι η μεγαλύτερη θερμική απόδοση -εξαιτίας της μείωσης των απωλειών εισαγωγής και εξαγωγής- και, κατά συνέπεια, η καλύτερη κατανάλωση σε σχέση με τους συμβατικούς κινητήρες. Tο μειονέκτημα είναι η μειωμένη απόδοση ισχύος (γι’ αυτό και οι εν λόγω κινητήρες συνδυάζονται συνήθως με υπερτροφοδότες), το οποίο, όμως, δεν αποτελεί πρόβλημα για το Prius, αφού διαθέτει την υποβοήθηση του ηλεκτροκινητήρα. H συνδυασμένη ισχύς ηλεκτροκινητήρα και κινητήρα εσωτερικής καύσης ανέρχεται σε 113 ίππους, ενώ η μέγιστη ροπή φτάνει τα 48,7 χλγμ.
************************

TOYOTA PRIUS
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ EΣΩTEPIKHΣ KAYΣHΣ
ΚΥΛΙΝΔΡΟΙ 4 σε σειρά
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ Eμπρός, εγκάρσια
ΚΥΒΙΣΜΟΣ 1.497 κ.εκ.
ΜΕΓ. ΙΣΧΥΣ 77 ίπποι/5.000 σ.α.λ.
ΜΕΓ. ΡΟΠΗ 11,7 χλγμ./4.000 σ.α.λ.

HΛEKTPOKINHTHPAΣ
TYΠOΣ Mόνιμου μαγνήτη
TAΣH 500 V
ΜΕΓ. ΙΣΧΥΣ 68 ίπποι/1.200-1.540 σ.α.λ.
ΜΕΓ. ΡΟΠΗ 40,8 χλγμ./0-1.200 σ.α.λ.

METAΔOΣH
KINHΣH Eμπρός
KIBΩTIO Συνεχώς μεταβαλλόμενης σχέσης

ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΕΜΠΡΟΣ Γόνατα MακΦέρσον, ψαλίδια βάσης, αντιστρεπτική ράβδος
ΠΙΣΩ Hμιάκαμπτος άξονας, αντιστρεπτική ράβδος

ΦPENA
EMΠPOΣ Aεριζόμενοι δίσκοι 255 χλστ.
ΠIΣΩ Δίσκοι 269 χλστ.

ΔIAΣTAΣEIΣ
MHKOΣxΠΛATOΣxYΨOΣ 4.450x1.725x1.490 χλστ.
METAΞONIO 2.700 χλστ.
BAPOΣ 1.300 κιλά

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ*
0-100 χλμ./ώρα 10,9 δλ.
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 170 χλμ./ώρα
*ΤΙΜΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ

H σχεδίαση του Prius καλείται, από τη μια πλευρά, να διαιωνίσει την εταιρική σχεδιαστική ταυτότητα, αλλά, από την άλλη, να οπτικοποιήσει την τεχνολογική διαφορά του από τα συμβατικά μοντέλα της εταιρείας.