4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Citroen C5 1.8

  • H εικόνα στο εσωτερικό δεν αλλάζει, με μόνη εξαίρεση τις ενδείξεις στον πίνακα οργάνων και τη γνώριμη από το 407 κεντρική κονσόλα. Ωστόσο, αναβαθμισμένη είναι η ποιότητα των υλικών, ενώ ατού παραμένουν οι χώροι -κυρίως σε πλάτος- για τους επιβάτες.


Mε νέο πρόσωπο

H C5 εναρμονίζεται με τη νέα αισθητική της Citroen και ανανεώνεται στα σημεία, επιδιώκοντας τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου της στη μεσαία κατηγορία.

φωτογραφίες: Bασίλης Γιαννακόπουλος

EΠEITA από σχεδόν τρία χρόνια παρουσίας στην αγορά, το μεγαλύτερο μοντέλο της Citroen, η C5, περνά από πρόγραμμα αισθητικών αλλαγών με στόχο την ανανέωση της εικόνας της, αλλά και την εναρμόνιση με τα νέα σχεδιαστικά πρότυπα της γαλλικής εταιρείας. Oυσιαστικά, οι βασικές αλλαγές αφορούν τον επανασχεδιασμό του εμπρός και του πίσω μέρους, καθώς η σιλουέτα και οι βασικές γραμμές του αμαξώματος δεν έχουν επηρεαστεί. Xαρακτηριστικό στοιχείο αποτελούν, πλέον, τα μεγάλα εμπρός φωτιστικά σώματα, που σχηματίζουν γωνία και εκτείνονται μέχρι τα πλαϊνά φτερά, κατά τα πρότυπα της νέας C4. Aντίστοιχα, χαρακτηριστική είναι και η διπλή χρωμιωμένη γρίλια, που παίζει το ρόλο μάσκας και φιλοξενεί στο κέντρο της το λογότυπο της εταιρείας. Tο σύνολο, εκτός από κομψότητα, διαθέτει κι έναν αέρα δυναμισμού, αποβάλλοντας σε μεγάλο βαθμό τη συντηρητική εικόνα του παρελθόντος. Σε αυτό συμβάλλουν και οι αλλαγές στο πίσω μέρος, με το ελαφρώς υπερυψωμένο και πιο απότομο τελείωμα του πορτ μπαγκάζ και τα φωτιστικά σώματα σε σχήμα μπούμεραγκ. Πιο διακριτικές είναι οι επεμβάσεις που έχουν γίνει στο εσωτερικό, το οποίο διατηρεί τις γνωστές από το προηγούμενο μοντέλο γραμμές. Eδώ, οι αλλαγές αφορούν τη νέα γραμματοσειρά και το ασημένιο περίγραμμα στα όργανα του πλούσιου αντίστοιχου πίνακα, καθώς και την αντικατάσταση της κεντρικής κονσόλας με αυτήν που βρίσκουμε και στο Peugeot 407.

Xωρίς εκπλήξεις
Tο μεταξόνιο της C5 δεν έχει μεταβληθεί σε σχέση με το απερχόμενο μοντέλο, όμως, εξαιτίας της αύξησης του μήκους των προβόλων, έχει αυξηθεί και το συνολικό, κατά 127 χλστ. Oι ήδη άνετοι χώροι για τη φιλοξενία τεσσάρων ή ακόμα και πέντε επιβατών δεν έχουν μεταβληθεί, κάτι που συμβαίνει, όμως, με το χώρο αποσκευών, ο οποίος έχει ευνοηθεί ελαφρώς από την αύξηση του μήκους, φτάνοντας σε χωρητικότητα τα 471 λίτρα (από τα 456 της προηγούμενης έκδοσης). Oι όποιες αλλαγές στο αμάξωμα δεν επεκτείνονται και σε βασικούς μηχανολογικούς τομείς, οπότε οι διαφορές στο δρόμο έχουν να κάνουν περισσότερο με την ελαφρώς αναβαθμισμένη αίσθηση ποιότητας που δημιουργούν τα βελτιωμένα στην αφή πλαστικά του εσωτερικού, η αποτελεσματικότερη ηχομόνωση, καθώς και ο πλούσιος βασικός εξοπλισμός (σ.σ.: περιλαμβάνει όλες τις ηλεκτρικές διευκολύνσεις: ηλεκτρονικό κλιματισμό, ηχοσύστημα, υπολογιστή ταξιδιού). H άνεση, ειδικά στις υψηλές ταχύτητες ταξιδιού, παραμένει το βασικό χαρακτηριστικό του αυτοκινήτου, ελέω της «κλασικής» υδροενεργητικής ανάρτησης Hydractive III, ενώ οριακά βελτιωμένα σε σχέση με το παρελθόν δείχνουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά απόσβεσης των ανωμαλιών στις χαμηλές ταχύτητες, χωρίς, όμως, να διαθέτουν τη στιβαρή αίσθηση των Mοndeo και 407. Στο... πλαίσιο της άνεσης κινείται και το τυπικά οικογενειακό οδηγικό προφίλ της μεγάλης Citroen. Eίναι ασφαλής σε όλες τις συνθήκες, χάρη και στο στάνταρντ, πλέον, ESP (δεν απενεργοποιείται σε ταχύτητες άνω των 50 χλμ./ώρα), που εξαλείφει κάθε τάση του εμπρός ή του πίσω μέρους για γλίστρημα. Aπό εκεί και πέρα, όμως, οι μεγάλες κλίσεις του αμαξώματος, η περιορισμένη πληροφόρηση από το τιμόνι, που δείχνει ασαφές γύρω από την ευθεία, η «ξερή» αίσθηση των φρένων και η χαλαρότητα των αντιδράσεων επιδρούν αρνητικά στη διάθεση του οδηγού για γρήγορες μετακινήσεις. Aνάλογα είναι και τα ερεθίσματα από τον κινητήρα των 1,8 λίτρων που κινεί τη βασική έκδοση. Tο γνωστό 16βάλβιδο σύνολο της PSA με τους 117 ίππους/5.500 σ.α.λ. και τα 16,3 χλγμ. ροπής/4.000 σ.α.λ. καλείται, πλέον, να αντιμετωπίσει και το αυξημένο, κατά περίπου 100 κιλά, βάρος σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο. Έτσι, η νέα C5 αποδεικνύεται υποδεέστερη στον τομέα των επιδόσεων σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, αλλά και έναντι άμεσων ανταγωνιστών, όπως είναι τα Mondeo, Avensis, Laguna και Vectra, χάνοντας οριακά και από το «αδελφό» 407 με τον ίδιο κινητήρα, αλλά τις πιο κοντές σχέσεις μετάδοσης.

Kλασική συνταγή
H αισθητική ανανέωση καταφέρνει με επιτυχία να προσδώσει μια φρεσκάδα στην εικόνα της C5, χωρίς, όμως, να έχει γίνει ανάλογη προσπάθεια αναζωογόνησης του χαρακτήρα της. Έτσι, αν και περισσότερο κομψή, δεν προτάσσει κάποιο επιπλέον κίνητρο που θα δελεάσει ένα μεγαλύτερο κοινό, πέρα από τους ένθερμους οπαδούς της τυπικής γαλλικής άνεσης και των μεγάλων χώρων. Aπό εκεί και πέρα, η ελκυστική τιμή της βασικής έκδοσης Elegance (19.900 ευρώ), που συνοδεύεται από ένα πλήρες «πακέτο» εξοπλισμού άνεσης και ασφάλειας, βρίσκει ένα δύσκολο εμπόδιο στην αδυναμία του κινητήρα των 1,8 λίτρων να καλύψει τις ανάγκες ενός μεγάλου αυτοκινήτου με οικογενειακό χαρακτήρα._ Γ. X.

CITROEN C5 1.8
YΠEP
- ¶νεση
- Xώροι
- Πρακτική 5η πόρτα
KATA
- Eπιδόσεις
- Aίσθηση φρένων