4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Formula 1

  • Η μόνη είδηση από το «κόκκινο» στρατόπεδο ήταν η ανανέωση του συμβολαίου του Μπαρικέλο έως το 2006

  • Οι μηχανικοί της BMW τοποθέτησαν στις εξατμίσεις ειδικά θερμόμετρα, για να συλλέξουν τιμές θερμοκρασίας των καυσαερίων. Το αξιοσημείωτο είναι ότι τα τοποθέτησαν από τους πρώτους γύρους που έκανε η FW26 στην πίστα. Ανησυχούσαν για κάτι;

  • Η ομοιότητα ανάμεσα στη Sauber C23 και την F2003-GA είναι κάτι παραπάνω από προκλητική. Mόνο τα χρώματα αλλάζουν...

  • Κρίστιαν Κλιν, 20 ετών, Aυστριακός, 2ος πέρυσι στην ευρωπαϊκή F3 και με προσωπικό χορηγό τη Red Bull από την εποχή που έτρεχε στα καρτ. Eφέτος θα αγωνίζεται με τα χρώματα της Jaguar, χάρη στα χρήματα που επένδυσε πάνω του η γνωστή εταιρεία.

Ξεθωριάζει το κόκκινο;

Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι φέτος η Ferrari θα δυσκολευτεί να διατηρήσει τα πρωτεία...

Κείμενο: Τάκης Πουρναράκης
Φωτογραφίες: Automedia

TH στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, έχει γίνει γνωστό ότι η νέα Ferrari θα παρουσιαστεί στις 26/1. Έτσι, ακόμα και με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, οι «κόκκινοι» δε θα προλάβουν να συμπληρώσουν πάνω από δεκαπέντε ημέρες δοκιμών εξέλιξης με τη διάδοχο της F2003-GA προτού πακετάρουν τα πράγματά τους για την Αυστραλία.
Οι φετινές αλλαγές στους τεχνικούς κανονισμούς (κινητήρας με διάρκεια ζωής 800 χλμ., πίσω αεροτομή δύο πτερυγίων, μεγαλύτερη επιφάνεια καλύμματος κινητήρα και μεγαλύτερα πλαϊνά στην πίσω αεροτομή) καθιστούν αδύνατη τη χρήση του περσινού μονοθεσίου. ¶ρα, η λύση που επιτυχώς ακολούθησαν τις δύο προηγούμενες χρονιές, χρησιμοποιώντας στους πρώτους εκτός Ευρώπης αγώνες το παλιό μονοθέσιο, είναι ανέφικτη. Υπάρχουν, λοιπόν, δύο επιλογές για τους ανθρώπους της Ferrari: ή να εμφανίσουν στην Αυστραλία ένα καινούργιο μονοθέσιο (με κάθε ρίσκο που συνεπάγεται κάτι τέτοιο) ή να κατασκευάσουν μια ενδιάμεση έκδοση της περσινής πρωταθλήτριας, F2003-GA, πρακτική που ακολουθεί εφέτος και η BAR. Εάν αποφασίσουν να κατασκευάσουν μια ενδιάμεση έκδοση, θα βρεθούν στην Αυστραλία με ένα μονοθέσιο εκτός τόπου και χρόνου σε σχέση με το συναγωνισμό. Αυτό θα συμβεί, γιατί οι περσινές αλλαγές στους τεχνικούς κανονισμούς (ειδικά η απαγόρευση ανεφοδιασμού και αλλαγής ρυθμίσεων μεταξύ των δοκιμών και του αγώνα) αιφνιδίασαν τους σχεδιαστές, οι οποίοι δεν πρόλαβαν τότε να αλλάξουν τα σχέδια των μονοθεσίων τους. Eφέτος, όμως, όσα μονοθέσια έχουν παρουσιαστεί έως τώρα (McLaren MP4-19, Williams FW26, Jaguar R5, Toyota TF104 και Sauber C23) διαθέτουν σημαντικά μικρότερα ρεζερβουάρ και πιο κοντά μεταξόνια. Εξ ορισμού, λοιπόν, με ρυθμίσεις αγώνα, η περσινή -έστω και τροποποιημένη- Ferrari θα υστερεί σημαντικά σε σχέση με τις ΜΡ4-19 και FW26.

Την ίδια στιγμή, η McLaren, μετά το περσινό πάθημά της με το μονοθέσιο-φάντασμα ΜΡ4-18, ξεκίνησε από τις αρχές Δεκεμβρίου δοκιμές στην πίστα με τη νέα ΜΡ4-19. Έτσι, έχει στη διάθεσή της το απαραίτητο χρονικό διάστημα, ώστε να σιγουρευτεί για την αξιοπιστία και την ταχύτητά του. Iδιαίτερα η αξιοπιστία θα παίξει καταλυτικό ρόλο στη συγκομιδή βαθμών, με δεδομένες τις νέες αλλαγές των κανονισμών. Τα πρώτα δείγματα «γραφής» της MP4-19 είναι εντυπωσιακά. Ο Nτε λα Ρόζα κατέβασε το ρεκόρ γύρου στη Βαλένθια κατά ένα ολόκληρο δευτερόλεπτο, ενώ ο Ράικονεν, στην πρώτη του επαφή, το βελτίωσε κατά ένα δέκατο ακόμα.

Η MP4-19 είναι ένα καινοτόμο μονοθέσιο, όπως, άλλωστε, φαίνεται και στο σχέδιο. Έμφαση έχει δοθεί στην αεροδυναμική απόδοση, σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, που οι σχεδιαστές δε δίστασαν να κάνουν κάποιες παραχωρήσεις στον τομέα της μηχανικά παραγόμενης πρόσφυσης. Ένα πρόβλημα που χαρακτήρισε την MP4-18 ήταν η ανεπαρκής απαγωγή θερμότητας. Το πίσω μέρος του μονοθεσίου αποτελούσε ουσιαστικά ένα δεύτερο «δέρμα» των μηχανικών μερών και οι οπές εξαγωγής αέρα (τονίζονται στο σχέδιο από τα κόκκινα βέλη) αποδείχθηκαν ακατάλληλες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η MP4-18 «γεννήθηκε» με εξατμίσεις που κατέληγαν στα πλαϊνά κανάλια του διαχύτη, ενώ όλα τα υπόλοιπα μονοθέσια του 2003 είχαν εξατμίσεις που περνούσαν μέσα από τις καμινάδες.
Εκτός από το πολύ λεπτό και καμπυλωτό ρύγχος και το κυματοειδές πτερύγιο της εμπρός αεροτομής, η καινούργια MP4-19 διαφέρει από την MP4-17D και στο σχήμα της εισαγωγής του αέρα, το οποίο είναι πλέον τριγωνικό, αντί για στρογγυλό.

Η καινούργια Williams FW26 ή «θαλάσσιος ελέφαντας», όπως είναι το παρατσούκλι της, κατάφερε να ταράξει τα νερά με τη ρηξικέλευθη σχεδίαση του εμπρός μέρους της. Τι ήταν, όμως, αυτό που οδήγησε τους αεροδυναμιστές της ομάδας, Aντωνία Τερζή (ιταλικής καταγωγής) και Γκέιβιν Φίσερ, σε ένα τέτοιο σχήμα; Προφανώς, η μόνιμη προσπάθεια για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κάθετη δύναμη, με ταυτόχρονη μείωση των αεροδυναμικών αντιστάσεων και καλύτερη απαγωγή θερμότητας από το χώρο του κινητήρα. Η συνολική αεροδυναμική απόδοση ενός μονοθεσίου επηρεάζεται πάρα πολύ από τη μορφοποίηση της ροής του αέρα στο εμπρός μέρος και από τον τρόπο με τον οποίο στροβιλίζεται ο αέρας ανάμεσα στην εμπρός πτέρυγα και τους τροχούς, κατευθυνόμενος προς το κέντρο του μονοθεσίου. Κόβοντας τη μύτη, θα έπρεπε να βρεθεί μια λύση για τη στήριξη της πτέρυγας. Έτσι, επιμηκύνθηκαν και φάρδυναν οι δύο πυλώνες, που, πλέον, μοιάζουν πολύ με δόντια θαλάσσιου ελέφαντα. Είναι προφανές ότι το πλάτος τους αποσκοπεί στη διοχέτευση μεγαλύτερης ποσότητας αέρα προς το κέντρο του πατώματος του μονοθεσίου. Αυτό που δημιουργεί, όμως, πολύ μεγάλη εντύπωση είναι το γεγονός ότι οι δύο πυλώνες δε βρίσκονται στην ίδια νοητή ευθεία με τις δύο ακμές του σασί της Williams. Στο παρελθόν, στη Williams είχαν εξετάσει και απορρίψει τα σασί με διπλή καρίνα, θεωρώντας ότι αεροδυναμικά δεν υπήρχε μεγάλο κέρδος. Εξηγώντας τη φετινή τους επιλογή, ο Πάτρικ Χεντ τόνισε ότι, παρά τη μεγάλη αύξηση του βάρους εμπρός (46%-54% είναι η κατανομή εμπρός-πίσω), για να επιτευχθεί η απαραίτητη ακαμψία, το κέρδος είναι πολύ μεγάλο από αεροδυναμική άποψη. Εδώ θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς το γεγονός ότι οι φετινές αλλαγές προβλέπουν τη χρήση μόνο δύο πτερυγίων, αντί τριών, στην πίσω αεροτομή. Προφανώς, λοιπόν, απαιτείται όσο το δυνατόν πιο ομαλή ροή, για να μη μειωθεί η αεροδυναμική απόδοση του πίσω μέρους, αλλά και για να μην παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις στις αλλαγές πορείας.
Ξεφεύγοντας από το εμπρός μέρος, αξίζει να παρατηρήσει κανείς τη μικρή μείωση του μήκους του μεταξονίου, που επιτεύχθηκε με τη χρήση πιο συμπαγούς 7τάχυτου κιβωτίου και μικρότερου ρεζερβουάρ καυσίμων. Τέλος, όσον αφορά τον κινητήρα, η αύξηση του βάρους είναι «αναπάντεχα μικρή», σύμφωνα με το σχεδιαστή του, Χάινζ Πάσεν. Στις πρώτες της δοκιμές στην πίστα, στα μέσα Ιανουαρίου, η FW26 παρουσίασε κάποια φυσιολογικά (;) προβλήματα νεότητας που, λογικά, θα λυθούν στην πορεία. Όσον αφορά τις σχέσεις του Μοντόγια με την ομάδα, ο Φρανκ Oυίλιαμς ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα αντικατάστασής του το 2004. Απέρριψε, μάλιστα, σχετική πρόταση του Ρον Ντένις, που ήθελε να πάρει τον Κολομβιανό ένα χρόνο νωρίτερα, προσφέροντας χρήματα και... τον Κούλθαρντ!

Μεγαλύτερη, πιο ομαλή και καλύτερα κατανεμημένη ροή είναι το κέρδος από αυτήν τη σχεδίαση. Για να αντιληφθεί κανείς ακριβώς τι είχαν στο μυαλό τους οι αεροδυναμιστές, θα πρέπει να δει και το διαχύτη, που, φυσικά, δεν ήταν τοποθετημένος στο μονοθέσιο της παρουσίασης. Θεωρώντας ότι έχουν αντιμετωπιστεί τα προβλήματα κατανομής βάρους και ακαμψίας, ένα άλλο πιθανό πρόβλημα που προκύπτει από αυτό το σχέδιο είναι η κατευθυντικότητα του εμπρός μέρους.

Η νέα Sauber C23 μοιάζει σκανδαλωδώς με την περσινή Ferrari, F2003-GA. Επίσης, για πρώτη φορά από το 1997, από τότε, δηλαδή, που η ελβετική ομάδα χρησιμοποιεί πελατειακούς κινητήρες Ferrari, το μηχανικό σύνολο και το 7τάχυτο κιβώτιο που «φορά» εφέτος η C23 είναι πανομοιότυπα με εκείνα που θα χρησιμοποιεί και η νέα Ferrari, F2004. Αυτό συμβαίνει, γιατί οι φετινοί κανονισμοί απαιτούν τη χρήση ενός και μόνο κινητήρα καθ’ όλο το τριήμερο του αγώνα. Δε θα μπορούσε, λοιπόν, η Sauber να χρησιμοποιήσει τον περσινό, όπως γινόταν έως τώρα. Η συνεργασία των δύο ομάδων είναι πολύ πιθανόν εφέτος να επεκταθεί και στο πλαίσιο, ενώ οι πιλότοι της Sauber, Φιζικέλα και Μάσα, θα κάνουν δοκιμές εξέλιξης και για λογαριασμό της Ferrari.
Μοναδικό νέο πρόσωπο στο χώρο της Formula 1 είναι ο Κρίστιαν Κλιν, που θα αγωνίζεται με τα χρώματα της Jaguar. Πέρυσι, ο 20χρονος Αυστριακός ήταν 2ος στην ευρωπαϊκή F3. Οι άνθρωποι της Jaguar έμειναν ευχαριστημένοι από τις επιδόσεις του νεαρού στις δοκιμές της Βαλένθια. Όσον αφορά τις υπόλοιπες ομάδες, τη στιγμή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές έχουν παρουσιαστεί οι νέες Renault (29/1) και BAR (1/2). Για τη νέα Jordan, το μόνο που έγινε γνωστό είναι ότι θα διαθέτει τον ίδιο κινητήρα και το ίδιο κιβώτιο με την Jaguar, ενώ δεν υπάρχει κανένα νέο για τη Minardi. Όσον αφορά το φετινό μονοθέσιο της Toyota, στις επόμενες σελίδες μπορείτε να διαβάσετε όσα μάθαμε σχετικά, κατά την αποστολή μας στην Κολωνία.