4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Τεχνολογία


7τάχυτο SMG τρίτης γενιάς!
Με το νέο 7τάχυτο κιβώτιο SMG τρίτης γενιάς της ΒΜW, ο οδηγός της καινούργιας 10κύλινδρης M5 μπορεί να αξιοποιήσει στο έπακρο τα 520 Νm ροπής και τους 507 ίππους που έχει στη διάθεσή του. Για να αλλάξει κανείς σχέση, αρκεί να μετακινήσει εμπρός-πίσω το λεβιέ ή να τραβήξει τα «αυτάκια» που βρίσκονται πίσω από το τιμόνι. Ο οδηγός δε χρειάζεται να πατά συμπλέκτη, ενώ μπορεί να κρατήσει το δεξί του πόδι κολλημένο στο γκάζι. Οι αλλαγές γίνονται μέσω ειδικού, ηλεκτρονικά ελεγχόμενου ηλεκτροϋδραυλικού μηχανισμού, ενώ δε υπάρχει, γιατί δε χρειάζεται, μετατροπέας ροπής. Όταν ο οδηγός τραβήξει το «αυτάκι», δίνεται ένα ηλεκτρικό σήμα το οποίο ενεργοποιεί τη μαγνητική βαλβίδα που ρυθμίζει την πίεση του υδραυλικού κυκλώματος. Αμέσως, ρευστό με πίεση που φτάνει τα 90 bar ρέει μέσω της βαλβίδας στον κύλινδρο του συμπλέκτη και τον ενεργοποιεί. Μέσω τεσσάρων ανεξάρτητων βαλβίδων γίνεται η αλλαγή γραναζιού. Στο κατέβασμα, η διαδικασία επαναλαμβάνεται δύο φορές και ο οδηγός το αντιλαμβάνεται βλέποντας τις στροφές του κινητήρα να ανεβαίνουν στιγμιαία. Οι αλλαγές γίνονται πιο ομαλά και κατά 20% πιο γρήγορα απ’ ό,τι στο προηγούμενο SMGII, που είχαμε γνωρίσει στην M3. Υπάρχει, ακόμη, σύστημα αυτόματης εκκίνησης, το περίφημο «launch control», όπως το μάθαμε στη Formula 1, που επιτρέπει στον οδηγό να εξαντλεί τα όρια του αυτοκινήτου στις εκκινήσεις. Το SMG III διαθέτει έντεκα διαφορετικά ηλεκτρονικά προγράμματα λειτουργίας, για άνετη ή σπορ οδήγηση. Το πιο «άγριο» από αυτά δεν υστερεί και πολύ σε ταχύτητα αλλαγής από το κιβώτιο που χρησιμοποιεί ο Γουέμπερ! Στον αντίποδα, υπάρχει το D1, το οποίο, σε συνδυασμό με το σύστημα αντισπιναρίσματος, επιτρέπει στον οδηγό να εκκινήσει σε πολύ ολισθηρές επιφάνειες (χιόνι, λάσπη). Τέλος, στην αυτόματη επιλογή, ο «εγκέφαλος» διαβάζει την κλίση του εδάφους και διατηρεί μικρότερη σχέση στο κιβώτιο.

Super Computer
Πέρυσι, σ’ αυτήν τη θέση στα «Aριστεία» βρισκόταν η ολοκαίνουργια, τότε, υπερσύγχρονη αεροδυναμική σήραγγα της Sauber. Για να καταστεί εφικτή η αξιολόγηση και η ανάλυση όλων των μετρητικών δεδομένων που προκύπτουν από τη νέα σήραγγα, δημιουργήθηκε ένας νέος υπερυπολογιστής, ονόματι «ALBERT». Πρόκειται για την ισχυρότερη υπολογιστική μηχανή στη Formula 1 και μια από τις ισχυρότερες στην αυτοκινητοβιομηχανία γενικώς. Φτιάχτηκε από την DALCO και στόχος της είναι η αξιοποίηση ειδικών προγραμμάτων CFD (Computational Fluid Dynamics).
Ο νέος υπολογιστής είναι 30 φορές πιο ισχυρός από αυτόν που χρησιμοποιούσαν στην ελβετική ομάδα μέχρι σήμερα. Σημειώστε: μέγιστη απόδοση 2,3 Tflop/s με 1 TB RAM και 11 TB αποθηκευτικό χώρο. Μπορεί να λύσει 2.332.000.000.000 εξισώσεις το δευτερόλεπτο. Για να πετύχουν το ίδιο αποτέλεσμα, όλοι οι κάτοικοι της Ζυρίχης θα χρειάζονταν ένα χρόνο αδιάκοπων υπολογισμών. Ο υπολογιστής διαθέτει, επίσης, 1.085.440 MB μνήμης και 10.880 MB σκληρό δίσκο. To βάρος της όλης κατασκευής φτάνει τους 18 τόνους.
Σε τι θα χρησιμεύσει αυτός ο υπολογιστής; Μέσω χρήσης προγραμμάτων CFD, προκύπτουν περίπου 100 ικανοποιητικές εκδοχές μιας νέας εμπρός αεροτομής, για παράδειγμα. Όλες αναλύονται στο επίπεδο και, εν συνεχεία, οι 6-7 επικρατέστερες αναλύονται στο χώρο. Από αυτές, οι 2-3 γίνονται μοντέλο υπό κλίμακα 60% και δοκιμάζονται στην αεροδυναμική σήραγγα. Με το νέο υπερυπολογιστή, η διαδικασία θα γίνεται πιο γρήγορα, με μεγαλύτερη ακρίβεια και, πιθανόν, θα καταλήγει σε πτέρυγα με καλύτερο συντελεστή αεροδυναμικής απόδοσης.

Καταλύτης που αναγεννιέται!
Η Daihatsu παρουσίασε στο νέο Sirion έναν «έξυπνο» καταλύτη, η διάρκεια ζωής του οποίου είναι πολλαπλάσια εκείνης των καταλυτών που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Το ευγενές μέταλλο που χρησιμοποιείται είναι το παλλάδιο, λόγω της πιο άμεσης αντίδρασής του στην άνοδο της θερμοκρασίας σε σχέση με την πλατίνα και το ρόδιο. Ο έξυπνος καταλύτης ενσωματώνει τα μεταλλικά ιόντα του παλλαδίου σε κρυστάλλους δομής ΑΒ03. Υπό υψηλή θερμοκρασία και ελλείψει οξυγόνου, τα ιόντα του παλλαδίου αποκολλούνται από την κρυσταλλική δομή. Εν συνεχεία, σε περίσσεια οξυγόνου, εισέρχονται ξανά στους κρυστάλλους και ενεργοποιούνται εκ νέου. Επαναλαμβάνοντας αυτήν τη διαδικασία, ο «έξυπνος» καταλύτης διατηρεί τη ιδιότητά του για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πρακτικά ίσο με το προσδόκιμο ζωής του οχήματος.

Απόδοση καταλύτη
Καλύτερο
Αναγέννηση - αναζωογόνηση
Έξυπνος καταλύτης
Συμβατικός καταλύτης
Διάρκεια ζωής
Απόδοση καταλύτη - διάρκεια ζωής

Το μέλλον είναι ηλιακό!
Εντυπωσιακή ήταν η τεχνολογία που χρησιμοποιούσαν τα οχήματα που συμμετείχαν στο ΦAEΘΩN 2004. Η λειτουργία ενός τέτοιου οχήματος στηρίζεται στη συλλογή της ηλιακής ενέργειας. Τα φωτόνια, προσπίπτοντας στα φωτοβολταϊκά κύτταρα, μεταφέρουν ενέργεια. Η ενέργεια αυτή προκαλεί μετακίνηση ηλεκτρονίων από το ένα στρώμα ημιαγώγιμου υλικού του κυττάρου στο άλλο, παράγοντας ηλεκτρικό ρεύμα. Το ρεύμα οδηγείται σε μια διάταξη ηλεκτρονικών ισχύος (peak power tracker). Από εκεί γίνεται η βέλτιστη κατανομή στις μπαταρίες και στο ρυθμιστή ταχύτητας του ηλεκτροκινητήρα, ενώ, ταυτόχρονα, οι μπαταρίες προστατεύονται από υπερφόρτιση. Όταν το όχημα είναι ακίνητο, η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά κύτταρα χρησιμοποιείται για τη φόρτιση των μπαταριών. Κατά την κίνηση του οχήματος, αν η παρεχόμενη από τα κύτταρα ηλεκτρική ενέργεια είναι λιγότερη απ’ ό,τι απαιτεί τη δεδομένη στιγμή ο ηλεκτροκινητήρας, τότε χρησιμοποιούνται, παράλληλα, οι μπαταρίες. Αλλιώς, το ενεργειακό πλεόνασμα αποθηκεύεται στις τελευταίες, οι οποίες επίσης φορτίζονται, όταν το όχημα επιβραδύνει, οπότε ο ηλεκτροκινητήρας λειτουργεί ως γεννήτρια.


Ανάρτηση που δεν επηρεάζει το τιμόνι!
Η σχεδίαση του εμπρός κυρίως μέρους της ανάρτησης του νέου Peugeot 407 μάς θύμισε φέτος τους λόγους για τους οποίους οι Γάλλοι συνεχίζουν να θεωρούνται κορυφαίοι στο συνδυασμό άνεσης και κρατήματος. Η εμπρός ανάρτηση του 407 διαθέτει διπλά τριγωνικά ψαλίδια και κατασκευάστηκε με βάση την τεχνογνωσία που αποκτήθηκε στα αγωνιστικά 405 και 406. Με τη συγκεκριμένη διάταξη, εξαλείφεται η αλληλεπίδραση των κατακόρυφων μετατοπίσεων με τις αλλαγές διεύθυνσης, καθώς η στροφή των τροχών πραγματοποιείται μέσω δύο σφαιρικών αρθρώσεων (πράσινο χρώμα). Αντίστοιχα, η συμπίεση της ανάρτησης ελέγχεται από τρεις αρθρώσεις που εδράζονται στη βάση του ακραξονίου και στα δύο τριγωνικά ψαλίδια (κόκκινο-χρυσαφί χρώμα). Πρακτικά, αυτό έχει ως αποτέλεσμα κορυφαία κατευθυντικότητα, μεγάλη ακρίβεια και ομαλότητα, ενώ το τιμόνι επηρεάζεται ελάχιστα από τις ανωμαλίες του δρόμου και τις αναπηδήσεις.