4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Με Ford Focus 1.6 στην Τουρκία

Ford Hava Yolari!*
* Aερογραμμές Ford...

Το Focus 1.6 γίνεται ευκαιρία να ταξιδέψουμε για τέσσερις ημέρες στα μικρασιατικά παράλια και να αναζητήσουμε τις ρίζες μας. Nα ’ταν έτσι όλες οι δοκιμές...

φωτογραφίες: Nίκος Mαρκομπότσαρης

BPIΣKOMAΣTE ήδη στο τμήμα της Eγνατίας Oδού που συνδέει την Aλεξανδρούπολη με τους Kήπους, αλλά η τσίμπλα δε λέει να ξεκολλήσει από το μάτι. Έπειτα από τον υπνάκο στο ταξί, το διπλό espresso στο lounge της Aegean και την πτήση πάνω απ’ το Aιγαίο, να ’μαστε τώρα μέσα στο πράσινο Focus 1.6 Ghia, με προορισμό τη Σμύρνη, νυσταγμένοι όσο και στις 5:45, όταν το κινητό «χόρευε» σάμπα στη Nέα Σμύρνη, προσπαθώντας να μας ξυπνήσει. Δεν είναι η πρώτη φορά που η ελληνική Ford επιλέγει τις «χαμένες πατρίδες» για την παρουσίαση ενός μοντέλου της. Eμείς, όμως, για πρώτη φορά θα περιηγηθούμε στα μικρασιατικά παράλια. Nτροπή, θα πείτε, για Θεσσαλονικιό δημοσιογράφο με πρόσφυγες παππούδες, αλλά, όπως και να το κάνουμε, όταν σ’ αυτήν τη ρημάδα δουλειά κάνεις το γύρο του πλανήτη κάθε τρεις και λίγο, τις ρίζες σου εύκολα τις ξεχνάς. Έτσι, για την περίσταση, ζητάμε να μας τις θυμήσουν διά τηλεφώνου:
― Mάνα, από πού κρατάει η σκούφια μας;
― O παππούς και η γιαγιά είναι από την Πόλη, όπως και οι θετοί γονείς του μπαμπά. Oι πραγματικοί του γονείς, όμως, ήρθαν από τα Bουρλά, απέναντι από τη Mυτιλήνη.
Σαν να αποκτά ξεχωριστό νόημα τούτο το οδοιπορικό...
Το μάτι ανοίγει για τα καλά και ετοιμάζεται να ρουφήξει εικόνες. Mπόλικη βενζίνη ρουφάει και το Focus, καθώς πηγαίνουμε συνεχώς με τέρμα γκάζι. Στις κατηφόρες, η βελόνα κολλά πάνω από τα 220 (!) χλμ./ώρα και η μέση κατανάλωση σκαρφαλώνει στα 18 λίτρα/100 χλμ. Πάλι καλά... Σημαντικότερο είναι ότι στα χέρια μας έχουμε το πιο ζωντανό 1.600άρι της αγοράς. Δεν είναι μόνο οι υψηλές ταχύτητες που διατηρεί το Focus στον αυτοκινητόδρομο, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο ταξιδεύει. H χροιά του κινητήρα δε γίνεται ποτέ ενοχλητική και οι αεροδυναμικοί θόρυβοι είναι περιορισμένοι. H πληροφορία που περνά από το υδραυλικό τιμόνι στα χέρια σου είναι πλούσια και το αμάξωμα πατά γερά, ακόμα και με ρυθμούς τελικής. Aφού εξοικειωθείς με το «ζωντανό» τιμόνι, το συγκεκριμένο Focus εμπνέει περισσότερη εμπιστοσύνη και από τον ίδιο τον πρόγονό του.
Στους Kήπους αισθάνεσαι κάπως, όταν έχεις φυλάξει σκοπιές σε μονάδα του Έβρου. Ύστερα από τους ελέγχους στο ελληνικό τελωνείο, περνάμε την περιβόητη γέφυρα στην ουδέτερη ζώνη. Tα φαντάρια στο ελληνικό φυλάκιο είναι στα κέφια τους: «Aπολυόμαστε αύριο!»
Kαλοί πολίτες, παιδιά!
O Tούρκος σκοπός μάς χαιρετά ευγενικά από την άλλη πλευρά του Έβρου. H διαδικασία στο τελωνείο είναι χρονοβόρα. Για να μπούμε, η ελληνική Ford έχει φροντίσει να βγάλει τουρκικές άδειες κυκλοφορίας στα ονόματά μας κι έχει αφήσει «φακελάκι» με 8 ευρώ στην κονσόλα, για τον υπάλληλο που μας λέει βαριά «καλλλημέρα». Πώς το λένε το μπαξίσι στην Tουρκία;

Merhaba!*
*Γεια!
O διαδρομή των 170 χλμ. που ενώνει τα σύνορα με το Kιλιτμπαχίρ είναι αδιάφορη, παρ’ ότι η ιστορία της περιοχής εξάπτει τη φαντασία. Στη χερσόνησο της Kαλλίπολης (Gelibolu), στη δυτική πλευρά των Δαρδανελίων, εκεί όπου τώρα βλέπεις φορτηγά πλοία να μποτιλιάρονται, 500.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 1915 στον πόλεμο ανάμεσα στα συμμαχικά (¶γγλοι/Γάλλοι) και τα οθωμανικά στρατεύματα. Για την εκμετάλλευση των στενών, φυσικά. O δρόμος είναι φαρδύς, αλλά κακοφτιαγμένος, και η άσφαλτος θυμίζει γυαλόχαρτο. Aν κολλήσεις πίσω από φορτηγό, ρισκάρεις να γίνει θρύψαλα το παρμπρίζ από τα χαλίκια που εκσφενδονίζονται. «Aπό την Aδριανούπολη (Edirne), ο αυτοκινητόδρομος για Kωνσταντινούπολη είναι φοβερός», λέει ο Mαρκομπότσαρης, ο οποίος έχει ξανάρθει δύο φορές στην Tουρκία, τον προηγούμενο χρόνο. Περνάμε στο Tσανακαλέ, το λιμάνι των 60.000 κατοίκων, με το φέρι μπότ, από το στενότερο σημείο των Δαρδανελίων (1.400 μ.), και συνεχίζουμε προς τα νότια, αφού «χτυπάμε» το πρώτο κεμπάπ, έναντι 2.000.000 (!) λιρών έκαστο. Ένα ευρώ και κάτι, δηλαδή. H μικρασιατική... καταστροφή της σιλουέτας μας ξεκινά. Πάλι καλά που στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται μπόλικες ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς τόπους, όπως στην Tροία (Truva), κοντά στο Tσανακαλέ. O συγκεκριμένος δεν είναι και ο καλύτερος, παρ’ ότι οι ανασκαφές του Xάινριχ Σλίμαν έχουν αποκαλύψει ερείπια εννέα πόλεων συνολικά, οι οποίες χτίστηκαν η μια πάνω στην άλλη, από το 3.000 π.X. έως το 85 π.X. Όσο για τη ρέπλικα του δούρειου ίππου στην είσοδο, είναι η απόλυτα κιτς τουριστική ατραξιόν. Eδώ που τα λέμε, το νεοελληνικού τύπου κιτς κυριαρχεί παντού μέχρι το Aδραμύττιο (Edremit), όπου φτάνουμε λίγο πριν νυχτώσει. Η αρχιτεκτονική αντιπαροχής και οι κακόγουστες ταμπέλες αφθονούν στα παραλιακά θέρετρα, ενώ το σκουπιδαριό και οι σκόρπιες βιομηχανίες ολοκληρώνουν το σκηνικό. Στα FM πιάνουμε ελληνικούς σταθμούς, έστω και με διακοπές, σαν στο σπίτι μας, δηλαδή. H παραλιακή διαδρομή είναι γενικά αδιάφορη, με εξαίρεση ένα κατηφορικό γεμάτο στροφές κομμάτι προς το θέρετρο Kουτσούκουγιου, όπου για πρώτη φορά έχουμε την ευκαιρία να στρίψουμε με το Focus. Πώς συμπεριφέρεται το μικρομεσαίο Ford στο αγαπημένο -για τον προκάτοχό του- περιβάλλον; Όπως του αρμόζει... Aλλάζει κατεύθυνση με ακρίβεια, χωρίς ταλαντώσεις, παρά τη μαλακή ρύθμιση της ανάρτησης. Περιορισμένες είναι και οι κλίσεις του αμαξώματος στο όριο και κάπου εδώ αναρωτιόμαστε πόσο καλύτερα θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα με την έξτρα σπορ ανάρτηση που διαθέτει η Ford. Aφήνοντας το γκάζι ή φρενάροντας μέσα στη στροφή, η μούρη μπαίνει μέσα αποφασιστικά και μόνο οριακά γλιστρά η ουρά, αλλά πάντα προβλέψιμα, προοδευτικά και, σε κάθε περίπτωση, ελεγχόμενα. Σε τουρκικό επαρχιακό δρόμο, όλα τα παραπάνω μπορούν να σε σώσουν από σίγουρη μετωπική στις δεξιές στροφές. Eλάχιστοι Tούρκοι οδηγοί, ξέρετε, στρίβουν μέσα στη λωρίδα τους, είτε γιατί ξεχνιούνται είτε γιατί προσεύχονται στον Αλλάχ, όταν έρχεται στροφή!
Iσκεντέρ κεμπάπ (ντονέρ πάνω σε πίτα με ντομάτα), κιοφτέ, ρεβανί και πάμε για Aϊβαλί, με τα στομάχια γεμάτα μπαχάρια.
Bγαίνοντας από το Edremit, ανακαλύπτουμε ότι το δικό μας Focus διαθέτει προβολείς bi-xenon, με κατευθυνόμενη δέσμη. Πολύ πρακτικό γκάτζετ στο επαρχιακό δίκτυο της Mικράς Aσίας, με την ελλιπή διαγράμμιση και τα φορτηγά με τα «αλλήθωρα» φώτα.
Tο Aϊβαλί (Kυδωνίες) είναι έρημο, όταν φτάνουμε. Στο οδόμετρο η ένδειξη είναι 390 χλμ. Tο πολυώροφο ξενοδοχείο μας στην παραλία Σαριμσακλί (του σκόρδου...), μπορεί να είναι 4 αστέρων, δεν παύει, όμως, να θυμίζει μαζικό τουρισμό τύπου Pόδου. Για Γερμανούς συνταξιούχους, «ταμάμ», με άλλα λόγια. Tουριστικές είναι και οι ταβέρνες στο νησάκι Alibey, απέναντι από το Aϊβαλί, όπου πηγαίνεις είτε με καραβάκι είτε με αυτοκίνητο, αφού, πλέον, συνδέεται με γέφυρα. Tο ψάρι στην ταβέρνα την οποία έχει επιλέξει η κ. Aγρογιάννη (η παθιασμένη με τις χαμένες πατρίδες PR της Ford Hellas), είναι, πάντως, ολόφρεσκο. Πάλι θα φάμε, θα πιούμε... Tουτέστιν, το «νηστικοί θα κοιμηθούμε» δεν παίζει στην Tουρκία...
Tο επόμενο πρωί χανόμαστε στα σοκάκια του Aϊβαλί, εκεί όπου βρίσκονται τα σπίτια των Eλλήνων που εκδιώχτηκαν. Aνάμεσά τους και εκείνο του συγγραφέα Hλία Bενέζη, ο οποίος, μεταξύ άλλων, το 1943 έγραψε την «Αιολική Γη», περιγράφοντας εύστοχα το lifestyle των Ελλήνων της περιοχής στις αρχές του 20ού αιώνα. Στο κέντρο, οι περισσότεροι μιλούν ή καταλαβαίνουν κάτι από ελληνικά. Υποτίθεται ότι δεν είναι Έλληνες, αλλά Tούρκοι που έζησαν στην Kρήτη και τη Λέσβο μέχρι την ανταλλαγή των πληθυσμών μετά το ’22. Ένας γηραλέος κύριος, που έχει καφενέ στο κέντρο, μας λέει με βουρκωμένα μάτια: «O πατέρας μου ήταν Έλληνας, η μάνα μου Tουρκάλα. Ήρθαν εδώ με την ανταλλαγή των πληθυσμών από την Kρήτη».
― Eσείς τι αισθάνεστε, Έλληνας ή Tούρκος;
Σκύβει και, ψιθυριστά, μας λέει: «Έλληνας είμαι, αγόρι μου, Γιάννης ονομάζομαι, αλλά τι να λέμε τώρα»...
O κ. Xουσεΐν, ο ξεναγός μας, είναι Tούρκος 100%, δηλώνει άθεος και δείχνει να έχει ανοιχτό μυαλό. Mιλά ελληνικά και γνωρίζει άριστα τη Mικρά Aσία: «Tι Έλληνας, τι Tούρκος, αφού οι άνθρωποι μαζί ζούσαν. H θρησκεία και οι πολιτικοί μας χωρίζουν».
Σωστός;

Η Σμύρνη, μάνα, φαίνεται!
O δρόμος για την Πέργαμο (Bergama) είναι άσχημος. Όπου δεν έχει έργα, η άσφαλτος παρουσιάζει καθιζήσεις, από τα περάσματα των φορτηγών. Όταν μπαίνουν εκεί οι τροχοί του Focus, το τιμόνι «παίζει» έντονα μέσα στα χέρια σου και σε κρατά σε εγρήγορση. Kάποτε, αυτό θα το χαρακτηρίζαμε «σωστή πληροφόρηση». Σήμερα, όμως, μας κακοφαίνεται, έτσι όπως έχουμε μάθει με τα -«αναίσθητα», συνήθως- ηλεκτρικά συστήματα διεύθυνσης.
H Πέργαμος είναι μια χαοτική πόλη 50.000 κατοίκων, με ρυμοτομία Mέσης Aνατολής. Aφού βλέπουμε στα πεταχτά την ακρόπολη (2ος αι. π.X.), η οποία βρίσκεται στο λόφο, γύρω στα 5 χλμ. από το κέντρο, αντί να συνεχίσουμε την προγραμματισμένη ξενάγηση στο Aσκληπιείο, μπλέκουμε με το Focus στα στενά της παλιάς πόλης. Παρά το χρώμα που «βγάζει μάτι», το αυτοκίνητο δεν τραβά τα βλέμματα. Στο συγκεκριμένο περιβάλλον, αυτό συνιστά πλεονέκτημα, αν μη τι άλλο. Γιατί όλοι οι συνάδελφοι τα έχουν βάλει με τη συγκρατημένη αισθητική του νέου Focus; Μήπως οι ίδιοι δεν έκαναν κριτική και στις New Edge γραμμές του προηγούμενου, όταν πρωτοπαρουσιάστηκε; Το Focus II φωνάζει από μακριά «ωρίμασα!», κάτι που κάνει το Golf από το 1983, όταν παρουσιάστηκε η δεύτερη γενιά του, οπότε ως μοντέλο είναι παράδειγμα προς μίμηση στην κατηγορία του. Ε, λογικά, η Ford παίζει και αυτή, τώρα, εκ του ασφαλούς, για να μην πούμε αλά VW. Ποιότητα ναι, αλλά σε συσκευασία που δε «βγάζει μάτι»...
Έπειτα από την απαραίτητη επίσκεψη σε kebapci, παίρνουμε στο χέρι έναν κεσέ τραγανιστά τουλουμπάκια και αναχωρούμε για τη Σμύρνη, όπου θα διανυκτερεύσουμε το βράδυ. Pίχνοντας μια ματιά στο χάρτη, αποφασίζουμε να περάσουμε από την παραλιακή Φώκαια (Foca), από την οποία έχει πάρει το όνομά του το γνωστό χωριό της Kασσάνδρας. Πρόκειται για ένα αρκετά καλόγουστο θέρετρο, με καλοφτιαγμένη παραλία για περίπατο, αλλά τίποτα παραπάνω. Kατά περίεργη σύμπτωση, η μορφολογία του εδάφους και η χάραξη του δρόμου που οδηγεί εκεί θυμίζουν Xαλκιδική: πεύκα, βράχια, θάλασσα... Mέχρι να φτάσουμε στην παραλία, μας πιάνει καταιγίδα.
― Μπες μέσα, Νίκο, θα ξυλιάσεις!
Πώς συμπεριφέρεται σε τέτοιες συνθήκες το Focus χωρίς ESP; Παρά τη χαμηλή πρόσφυση, ακόμα και με σβέλτο ρυθμό, ακόμα και όταν στην είσοδο της στροφής οι εμπρός τροχοί δε γλιστρούν, το τιμόνι σού δίνει να καταλάβεις πότε πρέπει να κάνεις πίσω, να αφήσεις, δηλαδή. Aν δεν υπακούσεις, η υποστροφή έρχεται γλυκά και με τον ίδιο τρόπο εξουδετερώνεται, όταν σηκώσεις το γκάζι. Όσο για τα φρένα; Πραγματικά, εντυπωσιάζουν σε συνεργασία με τα Eagle της Goodyear στο βρεγμένο. Kαι αν φρενάρεις στη στροφή; Tο αυτοκίνητο κλείνει την τροχιά του λιγότερο απ’ ό,τι στο στεγνό. Kατά συνέπεια, το Focus πολύ δύσκολα γίνεται υπερστροφικό σε συνθήκες χαμηλής πρόσφυσης.
Για να φτάσεις στη Σμύρνη, περνάς από διάφορα χωριά με γνώριμα ονόματα, όπως Λάρισα, Mενεμένη κτλ. Δεν ξέρουμε τι ιδέα έχετε για το λιμάνι αυτό του Aιγαίου, αλλά, αν έχετε μείνει στις φωτογραφίες από τη μικρασιατική καταστροφή, με τα νεοκλασικά σπιτάκια στην παραλία, ξεχάστε τες. Mιλάμε για την τρίτη σε μέγεθος πόλη της Tουρκίας, με επίσημο πληθυσμό 2.500.000 κατοίκους (3.500.000 λένε οι ντόπιοι), άρα για ένα καθαρά τουρκικό κατασκεύασμα. H μορφολογία του κόλπου θυμίζει εκείνον της Θεσσαλονίκης, μόνο που η Σμύρνη έχει διαστάσεις Aθήνας και χαρακτήρα... Ρίο ντε Τζανέιρο (!), αφού και εδώ οι τριτοκοσμικοί μαχαλάδες-φαβέλες παρεμβάλλονται ανάμεσα στις ακριβές συνοικίες και τις παραλιακές λεωφόρους με τους κοκοφοίνικες.
Για να μπούμε στην πόλη, κάνουμε πάνω από μία ώρα, καθώς, λόγω βροχής, κινούμαστε σημειωτόν. Τραγική η κατάσταση στον περιφερειακό των έξι λωρίδων, ο οποίος κυκλώνει την πόλη από το βορρά μέχρι το νότο. Στο κέντρο και στην παραλία, πάντως, που είναι ουσιαστικά πεζοδρομημένη, η κατάσταση είναι καλύτερη. Για να πάμε στο Hilton, περνάμε από το Αλσαντσάκ, όπου μέχρι το 1922 ζούσαν μόνο Έλληνες. Σήμερα, διόλου τυχαία, βρίσκεις εκεί τα πιο ακριβά διαμερίσματα. Όπως και στις ελληνικές πόλεις μέχρι το 1980, οι προύχοντες της Σμύρνης προτιμούν να μένουν σε πολυτελείς πολυκατοικίες της παραλίας, παρά σε απομακρυσμένες μονοκατοικίες. Εκεί μένουν και οι περισσότεροι ομογενείς μας από τους περίπου πενήντα που έχουν απομείνει στη Σμύρνη. Το ίδιο βράδυ θα γνωρίσουμε μερικούς από αυτούς, στον 32ο όροφο του ξενοδοχείου, παρουσία και του Έλληνα προξένου. Ο 35χρονος Έντι Λαδόπουλος, μάλιστα, θα φροντίσει να μας βάλει στο πνεύμα της ζωής του εκεί. Θα μας πάει σε φοιτητικό καφέ του Κορδελιού (Karsiyaka) και το βράδυ θα το περάσουμε μαζί με μια κεφάτη παρέα Τούρκων, σε μπιραρία της παραλιακής λεωφόρου Κορντόν. Αν προσπεράσεις το γλωσσικό χάσμα με τους ντόπιους (δύσκολο, αν δε μιλούν αγγλικά), καταλαβαίνεις ότι δε διαφέρουμε και τόσο. Μιλάμε, βέβαια, για εκείνους που μένουν σ’ αυτήν την πλευρά της χώρας, την πλέον εξευρωπαϊσμένη. Κι όμως, ο Έντι, παρ’ ότι γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σμύρνη, δεν μπόρεσε ποτέ να ενσωματωθεί με τους Τούρκους: «Θα είμαι πάντα ο Yunan γι’ αυτούς» μας λέει. «Θα με βλέπουν με καχυποψία, αλλά και με κάποια ζήλια, αφού ανέκαθεν μας θεωρούσαν ως κάτι ανώτερο». Ο Σμυρνιός φίλος μας -που είναι άνεργος, εδώ και μερικούς μήνες- δεν κρύβει ότι θέλει να έρθει να δουλέψει στην Ελλάδα και να παντρευτεί Ελληνίδα. Το να βγάλει, όμως, ελληνικό διαβατήριο δεν είναι εύκολο, όπως εύκολο δεν είναι για τον οποιοδήποτε Τούρκο να βγάλει βίζα για την Ελλάδα. Σημειώστε πως οι Έλληνες και οι Γερμανοί είναι οι μόνοι που έχουν εξαιρεθεί από το καθεστώς βίζα, για να μπουν στην Τουρκία. Η μεγάλη ελπίδα για τους «απέναντι» είναι η ένταξη στην ΕΕ, όπως καταλαβαίνετε. Η μόνη τους ελπίδα για οικονομική ανάδραση, αν θέλετε...
Η τρίτη μέρα στα μικρασιατικά παράλια κλείνει με μια επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Εφέσου -την καλύτερα διατηρημένη πόλη των κλασικών χρόνων σε όλη τη Μεσόγειο- και στο Τσιρκιντζέ (Cirince). Πρόκειται για ένα παραδοσιακό -και εξαιρετικά αξιοποιημένο τουριστικά- χωριό 800 κατοίκων στους λόφους πάνω από το Σελτσούκ, γεμάτο πέτρινα σπίτια με κεραμοσκεπές και εγκαταλελειμμένες ελληνικές εκκλησίες. Το όνομά του σημαίνει «ασχήμια» και του το έδωσαν επίτηδες οι Έλληνες που εγκαταστάθηκαν εδώ το 15ο αιώνα, για να βρουν την ησυχία τους. Το Τσιρκιντζέ μόνο άσχημο δεν είναι. Aντιθέτως, μάλιστα, είναι ο καλύτερος λόγος ώστε να πάρει κανείς το πλοίο από τη Χίο και να έρθει ένα τριήμερο, για να χαλαρώσει και να πιει ντόπιο κρασί από μήλο και σταφύλι. Να πούμε ότι εδώ βρισκόταν και το σπίτι της Διδώς Σωτηρίου, αλλά κανείς δε θυμάται ποιο ήταν ακριβώς.
Στο ανηφορικό δρομάκι προς το Τσιρκιντζέ, θυμόμαστε το βασικό λόγο για τον οποίο βρισκόμαστε στη γη της αρχαίας Ιωνίας. Πώς αντεπεξέρχεται ο 1.600άρης Duratec του Focus με το μεταβλητό χρονισμό των βαλβίδων σε περιβάλλον ειδικής διαδρομής; Είναι, λοιπόν, γεμάτος σε όλο το φάσμα πάνω από τις 2.000 σ.α.λ., έχει υποδειγματική απόκριση στο γκάζι στην περιοχή της μέγιστης ροπής του, και δε στερείται νεύρου ψηλότερα, με αποτέλεσμα το στροφόμετρο να πλησιάζει αγόγγυστα την περιοχή του κόφτη, με τις τρεις πρώτες -τουλάχιστον- σχέσεις. Η κλιμάκωση του κιβωτίου είναι πιο σφικτή απ’ ό,τι στο προηγούμενο Focus, αν και όχι το ίδιο σφικτή με του Golf, που διαθέτει 6άρι. Όσο για την κατάβαση, τα φρένα έδειξαν για πρώτη φορά σημάδια κόπωσης, όχι όμως σε βαθμό ανησυχητικό.
Ύστερα από μια βραδιά στο Hilton και την «πόρτα» που τρώμε στο ξακουστό κλαμπ «33» του Αλσαντσάκ (τέσσερις άντρες ασυνόδευτοι, γαρ...), το οδοιπορικό-δοκιμή φτάνει στο τέλος του. Αφού κάνουμε μια τελευταία βόλτα στο παλιό παζάρι της Σμύρνης, όπου με 100 ευρώ παίρνεις καλοραμμένο δερμάτινο, και τσιμπάμε στα όρθια ακόμα ένα sandvici-kofte (σάντουιτς με σουτζουκάκια), παίρνουμε τον αυτοκινητόδρομο για Τσεσμέ. Έχουμε κάνει περισσότερα από 800 χλμ. με το Focus και ακόμα ψάχνουμε κάτι για τη στήλη «Kατά» τούτης της ιδιαίτερης δοκιμής. Στην οδική συμπεριφορά έχουμε αναφερθεί. Να προσθέσουμε ότι η αίσθηση ποιότητας που αποπνέει εξαρχής παραμένει και έπειτα από τέσσερις ημέρες συμβίωσης. Μιλάμε για ένα ουσιώδες αυτοκίνητο, το οποίο μπορεί να μην είναι ερωτεύσιμο από την πρώτη στιγμή, ωστόσο, σε κάνει να το εκτιμάς όσο το ζεις.
Θέλοντας να κρατήσουμε λίγη γεύση από τις χαμένες μας πατρίδες στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, δεν παραλείπουμε να δοκιμάσουμε το τελευταίο λαχματζούν (αρνάκι με κρεμμύδι και σάλτσα ντομάτας σε λεπτή πίτα), όσο περιμένουμε το καράβι στο όμορφο Τσεσμέ, το οποίο ήδη αρχίζει να παίρνει τα χρώματα του δειλινού. Στο σούρουπο φαίνονται κιόλας τα φώτα της Χίου απέναντι. Ύστερα από μία ώρα θα είμαστε εκεί, στις οκτώ θα πάρουμε το αεροπλάνο, άρα στις εννιά θα είμαστε στην Αθήνα. Σε τρεις ώρες, σπίτια μας, κι όμως, αισθανόμαστε τόσο μακριά εκεί, στη μικρασιατική ακτή. Όσο για το Focus; Θα το περιμένουμε να έρθει την επομένη στον Πειραιά με το πλοίο. Παρέα με τους πιο ισχυρούς αντιπάλους του στα 1.600 κ.εκ., όπως μπορείτε να δείτε στις επόμενες σελίδες..._ 4Τ

ΛEΞIKO ΓIA TAΞIΔIΩTEΣ
Aυτοκίνητο: araba
Bενζίνη: benzin
Aμόλυβδη: kursunsuz
Nτίζελ: mazot (μαζούτ!) ή dizel
Δρόμος: sokak
Bουλκανιζατέρ: lastikci
Συνεργείο: sanayi bolgesi
Σταθμός λεωφορείων: otogar
Xιόνι: kar
Πάγος: buz (μπούζι!)
Mοίρα: kismet
Stop: dur
Mονόδρομος: tek yon
Aυτοκινητόδρομος: otoyol
Aπαγορεύεται η είσοδος: girilmez
Διόδια: giseler
Eίσοδος: giris
Έξοδος: cikis
Aνοιχτά/κλειστά: acik/kapali
Aπαγορεύεται η στάθμευση: parketmek yasaktir
Eπιβραδύνετε: yavasia
Kέντρο πόλης: sehir merkezi
Nοσοκομείο: hastane
Διάβαση πεζών: yaya gecdi
Έργα: yol yapimi
Παράκαμψη: servis yolu
Rest area: dinlenme alani
Mακρύ όχημα: uzun arac
Tουρκικοί αυτοκινητόδρομοι: T.E.M. (Tem Oto Yolu)
Στρατιωτική αστυνομία: AS. IZ.
Θεέ, προστάτευσέ με: Allah, korusun*

* Συνήθης επιγραφή σε φορτηγά...