4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Volvo V50 1.8

  • Η εικόνα δε διαφέρει από την αντίστοιχη του S40, αφού τα υλικά, η συναρμογή τους και η εργονομία συνθέτουν ένα σύγχρονο και καθ’ όλα ποιοτικό περιβάλλον.

  • Στο δυναμόμετρο, ο «κλασικός» κινητήρας των 1.800 κ.εκ. έδειξε ότι στους τροχούς φτάνουν 113 ίπποι και 14,3 χλγμ. ροπής, που αποδίδονται στις 6.200 και στις 4.800 σ.α.λ., αντίστοιχα.

  • Oι περιορισμένες τάσεις υποστροφής είναι το βασικό χαρακτηριστικό της οδικής συμπεριφοράς του V50, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτό που αποκαλούμε «ουδέτερη».

Επί το πρακτικότερον

Το V50 1.8, δηλαδή η στέισον έκδοση του S40, προσφέρει πρακτικότητα, αλλά και στιλ το οποίο απορρέει από το σχεδιασμό του και όχι μόνο.

Φωτογραφίες: Θάνος Ηλιόπουλος

ΕINAI εμφανές ότι, παρά την κωδική ονομασία «V50» που το ξεχωρίζει από το σεντάν S40, πρόκειται για το ίδιο αυτοκίνητο σε «στέισον» εκδοχή. Τι προσθέτει, λοιπόν, η έκδοση V50, πέραν του προφανούς, δηλαδή της πρακτικότητας, στο μοντέλο που αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη, ακόμα και στην πιο μικρή -προς το παρόν- έκδοσή του των 1.800 κ.εκ. (τ. 410); Πρώτα απ’ όλα, 4,6 εκ. επιπλέον στο συνολικό μήκος του αμαξώματος, το οποίο φτάνει τα 4.514 χλστ., κάτι που αποτελεί και τη μοναδική διαφορά σε ό,τι αφορά τις εξωτερικές διαστάσεις. Θα λέγαμε, όμως, ότι προσθέτει και σε σχεδιαστικό επίπεδο, αφού το V50 είναι μια από τις καλύτερες «στιλιστικές» στιγμές (αν όχι η καλύτερη) της σουηδικής εταιρείας από την εποχή ακόμα του 244. Σίγουρα, στο οπτικό αποτέλεσμα βοηθούν και οι πιο κόμπακτ διαστάσεις του μοντέλου, σε σχέση με τα μεγαλύτερα και ογκωδέστερα στέισον της Volvo. Είναι, όμως, εμφανές ότι το V50 είναι ίσως το πρώτο στέισον της εταιρείας που έχει αποβάλει την αυστηρά «τετραγωνισμένη» λογική, η οποία διατηρήθηκε έως και τα 850 και V70. Αρμονικό και καλαίσθητο, θα μπορούσε να καταταγεί ανάμεσα σε στέισον αυτοκίνητα όπως είναι η Sportwagon της Alfa Romeo, ο σχεδιασμός της οποίας παραπέμπει στην 156, ή το Α4 Avant, το οποίο θεωρείται από ουκ ολίγους «μερακλήδες» πιο ελκυστικό από το αντίστοιχο σεντάν.
Εσωτερικά, τα πράγματα δε διαφοροποιούνται στο ελάχιστο από το S40 (σε ό,τι αφορά, πάντα, το σχεδιασμό), με τις απλές, ίσιες γραμμές που καταφέρνουν να κερδίζουν τις εντυπώσεις, αλλά και με τη σημαντική συμβολή των ποιοτικών υλικών, της εξαιρετικής συναρμογής τους, του γενικότερου «αέρα» πολυτέλειας και, φυσικά, της προσεγμένης κεντρικής κονσόλας. Πρόκειται για στοιχεία που συνθέτουν ένα περιβάλλον που στέκεται με αξιώσεις δίπλα στο γερμανικό ανταγωνισμό. Ωστόσο, θα προτιμούσαμε τη συνήθη αλουμινένια επένδυση της κονσόλας από την απομίμηση σκούρου γυαλιστερού ξύλου που διέθετε το αυτοκίνητο της δοκιμής. Οι χώροι επαρκούν για τέσσερις επιβάτες, οι οποίοι θα έχουν στη διάθεσή τους ικανά περιθώρια προς κάθε κατεύθυνση, ώστε να μη νιώθουν άβολα, ακόμα και σε μεγάλες διαδρομές, ενώ φαίνεται ότι οι Σουηδοί έδωσαν προτεραιότητα στην πρακτικότητα και όχι στη μέγιστη δυνατή χωρητικότητα, σε ό,τι αφορά το χώρο αποσκευών: με βάση τα νούμερα, το V50 παρέχει 417 εκμεταλλεύσιμα λίτρα, όταν το S40 φτάνει τα 440. Βέβαια, στο πλαίσιο της κατηγορίας, τοποθετείται κάπου στο μέσο όρο, αφού, από άποψη αποθηκευτικής ικανότητας, υπερτερεί μιας Sportwagon (360 λίτρα), ενώ υπολείπεται του A4 Avant (442 λίτρα). Πάντως, η πέμπτη πόρτα εξασφαλίζει χρηστικότητα και πρακτικότητα, το μεγάλο άνοιγμα με το χαμηλό κατώφλι φόρτωσης διευκολύνει το «βάλε-βγάλε» των αποσκευών ή άλλων αντικειμένων, ενώ η αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων αποκαλύπτει μια σχεδόν επίπεδη επιφάνεια, που φτάνει σε χωρητικότητα τα 1.307 λίτρα!

Στην πράξη...
Φυσικά, τα μηχανικά μέρη επίσης δε διαφοροποιούνται, σε ό,τι αφορά τόσο το μηχανικό σύνολο των 1.800 κ.εκ. (το «κλασικό», δηλαδή, που χρησιμοποιείται και στο Mondeo) όσο και τις αναρτήσεις (γόνατα ΜακΦέρσον εμπρός και σύστημα πολλαπλών συνδέσμων πίσω). Στην πράξη, ο κινητήρας, που αποδίδει 125 ίππους και 16,8 χλγμ. ροπής, αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά «ζωντανός», ελαστικός και τελικά αποτελεσματικός. Bέβαια, η σχετικά κοντή κλιμάκωση (όμοια με αυτήν του S40) βοηθά το έργο του στην αντιμετώπιση των 1.413 κιλών (70 κιλά επιπλέον του S40), όπως έδειξε η ηλεκτρονική ζυγαριά μας. Μιλώντας με αριθμούς, τα 10,7 δλ. για τα 0-100 χλμ./ώρα και τα 17,6 δλ. που απαιτούνται για το πρώτο χιλιόμετρο είναι τιμές ανάλογες του S40, όπως ακριβώς συμβαίνει και στις ρεπρίζ (5,6 δλ., 8,1 δλ., 12,1 δλ. για τα 80–110 χλμ./ώρα με τις τρεις τελευταίες σχέσεις του κιβωτίου, αντίστοιχα). Χρησιμοποιώντας άλλη μια φορά ως μέτρο σύγκρισης τη Sportwagon 1.8, το V50 βρίσκεται ακριβώς στα ίδια επίπεδα στις επιταχύνσεις από στάση, ενώ υπερέχει κατά σχεδόν 1,0 δλ. στις ρεπρίζ συνολικά. Παράλληλα, η κατανάλωση προσδιορίζεται, κατά μέσο όρο, στα 11,4 λίτρα, τιμή απολύτως αναμενόμενη, αν συνυπολογιστούν το βάρος και η κοντή κλιμάκωση του κιβωτίου ταχυτήτων. Το μοναδικό «μείον» που πρέπει να επισημανθεί είναι το αυξημένο επίπεδο θορύβου που παράγει ο κινητήρας (79 db), κυρίως όταν οι στροφές πλησιάζουν κοντά στο όριο. Αυτό είναι ίσως και το μόνο αρνητικό χαρακτηριστικό κατά την κίνηση στο δρόμο, διαδικασία που, κατά τα άλλα, αποτελεί ένα από τα δυνατά σημεία του V50. Η πολύ καλή ποιότητα κύλισης και η άνεση που εξασφαλίζει η ανάρτηση, αποσβένοντας σχεδόν κάθε ανωμαλία, είναι στοιχεία που και εδώ κυριαρχούν. Από εκεί και πέρα, το προφίλ του αυτοκινήτου στο δρόμο δε διαφέρει ουσιαστικά από το S40, παρ’ ότι στον πίσω άξονα στηρίζονται 57 επιπλέον κιλά. Η μόνη διαφορά που προκύπτει από αυτό είναι μια ελάχιστη μείωση της ταχύτητας με την οποία κινείται ο όγκος του αμαξώματος σε διαδοχικές στροφές. Στην ευθεία και στις ανοιχτές καμπές της εθνικής οδού, το V50 θα κινηθεί με την ίδια άνεση και με χαρακτηριστική ασφάλεια. Στις πιο κλειστές στροφές, με απενεργοποιημένο το σύστημα ευστάθειας, οι τάσεις υποστροφής αποτελούν τον κανόνα στη συμπεριφορά του, ενώ το πίσω μέρος πολύ δύσκολα αποσταθεροποιείται. Τον ισορροπημένο χαρακτήρα του V50 στο δρόμο συμπληρώνει η καλή αίσθηση των χειριστηρίων. Eδώ, θα επαναλάβουμε ότι ο ακριβέστατος επιλογέας με τις μικρές διαδρομές είναι που κερδίζει τον οδηγό. Το τιμόνι ικανοποιεί σε κάθε περίπτωση με την πληροφόρηση που παρέχει, ενώ η απόδοση των φρένων είναι ικανοποιητική (61,2 μ. από τα 120 χλμ./ώρα) και η ποιότητά τους δε μετριάζεται από τη μη γραμμική λειτουργία του πεντάλ.

Ανακεφαλαιώνοντας
Το αυτονόητο συμπέρασμα είναι ότι το V50 αποτελεί έναν υπολογίσιμο και δύσκολο αντίπαλο στην κατηγορία των μεσαίων στέισον. Συνδυάζοντας την πρακτικότητα με τη διατήρηση στο ακέραιο των θετικών οδικών χαρακτηριστικών του S40 (άνεση και ποιότητα κύλισης), την ποιότητα κατασκευής, τις αξιοπρεπείς επιδόσεις και το «στιλάτο» αμάξωμα, θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για την περιορισμένη ακόμα, με τα ελληνικά δεδομένα, κατηγορία._ 4Τ

VOLVO V50 T5

H ένδειξη «T5» υποδηλώνει ότι έχουμε να κάνουμε με την κορυφαία και, βεβαίως, ισχυρότερη έκδοση των 218 ίππων. Σίγουρα, δεν πρόκειται για ένα τυπικό καθημερινό εργαλείο που απευθύνεται στο μέσο οικογενειάρχη. Το βάρος ξεπερνά μεν τον 1,5 τόνο (1.513 κιλά), όμως ο ισχυρότατος κινητήρας φροντίζει να ξεκαθαρίσει τις διαφορές στον τομέα των επιδόσεων. Με προσοχή από το χειριστή, προκειμένου να περιορίσει το σπινάρισμα στο ξεκίνημα, τα 100 χλμ./ώρα από στάση έρχονται σε 7,9 δλ. και τα 160 χλμ./ώρα σε 19,5 δλ., ενώ για τα 400 μ. και το χιλιόμετρο χρειάζονται 15,9 και 28,7 δλ., αντίστοιχα. Στις ρεπρίζ, οι τιμές για τα 80-110 χλμ./ώρα με τις τέσσερις τελευταίες σχέσεις του κιβωτίου (4,1, 4,2, 5,2 και 8,5 δλ., αντίστοιχα), που προέρχεται από το S60R, είναι ενδεικτικές όχι μόνο των δυνατοτήτων του αυτοκινήτου, αλλά και της πυκνής διάταξης των σχέσεων, εκτός της ιδιαίτερα μακριάς 6ης, η οποία έχει χαρακτηριστική «απόσταση» από τις υπόλοιπες.
Στην πράξη, με 32,6 χλγμ. διαθέσιμα ήδη από τις 1.500 σ.α.λ., οι αναγκαίες αλλαγές ταχυτήτων περιορίζονται στο ελάχιστο. Έτσι, το ταξίδι, ασχέτως απόστασης, καθίσταται πραγματική απόλαυση. H άνετη ανάρτηση, η πολύ καλή ηχομόνωση και η γενικότερα υποδειγματική ποιότητα κύλισης ενθουσιάζουν οδηγό και επιβάτες. Aκόμα και σε κλειστή διαδρομή, το Volvo τα καταφέρνει πολύ καλά, αρκεί, βέβαια, να μην απενεργοποιηθεί το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου της πρόσφυσης. Σε αυτήν την περίπτωση, απαγορεύεται το βαθύ πάτημα του γκαζιού, ειδικά στη γλιστερή άσφαλτο, όπου δεν ελέγχεται το έντονο σπινάρισμα. Tιμόνι και φρένα διακρίνονται για την καλή τους αίσθηση, ενώ ο επιλογέας του κιβωτίου δε διαμαρτύρεται στη σκληρή χρήση. Δεν ενθουσιάζει σε αίσθηση, αλλά επιτρέπει ταχύτατες αλλαγές.
Bέβαια, το τίμημα όλων των παραπάνω πληρώνεται στο... βενζινάδικο και είναι ανάλογο με τις διαθέσεις του οδηγού. Υπό πίεση, η κατανάλωση εύκολα φτάνει τα 20 λίτρα (!) για κάθε 100 χλμ., ενώ με αρκετή προσπάθεια μπορεί να κατέβει και στα 12-13 λίτρα. Πάντως, ο μέσος όρος προσδιορίστηκε στα 15,8 λίτρα._ 4Τ

VOLVO V50
ΥΠΕΡ
• ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ
• OΔIKH ΣYMΠEPIΦOPA
• ΕΠΙΛΟΓΕΑΣ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ
• KINHTHPAΣ (Τ5)

ΚΑΤΑ
• ΘΟΡΥΒΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΣΤΙΣ YΨΗΛΕΣ ΣΤΡΟΦΕΣ (1.8)
• KATANAΛΩΣH (Τ5)
• KOYMΠΩMA ΣXEΣEΩN (Τ5)