4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

BMW 130i

  • Tο πακέτο M Sport, εκτός από την πιο σφικτή ανάρτηση, περιλαμβάνει εξωτερικά αεροδυναμικά βοηθήματα με διαφορετικούς, πιο χαμηλούς προφυλακτήρες, ζάντες αλουμινίου 17 ή 18 ιντσών, καθώς και στοιχεία του εσωτερικού διακόσμου, όπως πιο παχύ δερμάτινο τιμόνι, δερμάτινο επιλογέα ταχυτήτων και τύπου μπάκετ καθίσματα.

H σειρά 1 επεκτείνεται προς τα πάνω και απογειώνεται σε επιδόσεις και δυναμισμό από τον 6κύλινδρο 3λιτρο κινητήρα της BMW στην πιο δυνατή του έκδοση.

KEIMENO: ΓIANNHΣ XAPΠIΔHΣ
ΦΩTOΓPAΦIEΣ: MAΞ KIPXMΠAOYEP

ME δεδομένο το δυναμικό χαρακτήρα και τον προσανατολισμό της, η σειρά 1 της BMW δε θα μπορούσε να μείνει έξω από το παιχνίδι των γρήγορων μεσαίων χάτσμπακ, σε μια περίοδο, μάλιστα, που οι σπορτίφ εκδόσεις της κατηγορίας, με ή χωρίς το χαρακτηρισμό «GTi», γνωρίζουν ιδιαίτερη άνθηση. Oι Γερμανοί τεχνικοί, λοιπόν, αναζητώντας μεγαλύτερη ισχύ, στράφηκαν στη νέα γενιά 6κύλινδρων κινητήρων, επιλέγοντας για τη γρήγορη «1» το μεγαλύτερο 3λιτρο σύνολο. Aναμφισβήτητα, αυτό αποτελεί και το μεγαλύτερο ατού της 130i, ξεχωρίζοντας σε επίπεδο τεχνολογίας και απόδοσης. Θυμίζουμε πως μεταξύ των κυριότερων καινοτομιών περιλαμβάνεται η χρήση μαγνησίου στην κατασκευή του, για χαμηλό συνολικό βάρος, το σύστημα Valvetronic δεύτερης γενιάς, που επιτρέπει την ακριβή ρύθμιση της βύθισης των βαλβίδων, και η χρήση ηλεκτρικής αντλίας νερού χωρίς μηχανική σύζευξη με το στρόφαλο, προσφέροντας ουσιαστική μείωση της κατανάλωσης. Όλα τα παραπάνω παίζουν, φυσικά, το ρόλο τους και στην επίτευξη της υψηλής απόδοσης, η οποία, στην περίπτωση της 130i, είναι ακόμα υψηλότερη απ’ ό,τι στις αντίστοιχες BMW 3 και 5. Oι αλλαγές που έχουν γίνει στην εισαγωγή αέρα και στη χαρτογράφηση του εγκεφάλου έχουν επιφέρει αύξηση της ισχύος από τους 258 στους 265 ίππους/6.600 σ.α.λ. και, αντίστοιχα, της ροπής από τα 30,6 στα 32,1 χλγμ./2.500-4.000 σ.α.λ., εκτοξεύοντας τις επιδόσεις της 130i, που φτάνει τα 100 χλμ./ώρα από στάση σε μόλις 6,1 δλ!

Σπορτίφ, αλλά όχι «M»
Eίναι σαφές πως η 130i δεν αποτελεί την έκδοση «M» της σειράς 1. Σκοπός της είναι ο συνδυασμός επιδόσεων και δυναμικού χαρακτήρα, στο πλαίσιο, όμως, μιας συμπαγούς, πολιτισμένης, ταχύτατης κατασκευής και όχι μιας καθαρόαιμης πολεμικής μηχανής. O κινητήρας εντυπωσιάζει σε κάθε επίπεδο, προσφέροντας μια συνεχή, σχεδόν ηλεκτρική αίσθηση επιτάχυνσης σε όλη την κλίμακα στροφών και με κάθε σχέση στο καλά κλιμακωμένο χειροκίνητο 6άρι κιβώτιο, που αποτελεί και τη μοναδική επιλογή σε επίπεδο μετάδοσης. Tην ίδια στιγμή, ο οδηγός απολαμβάνει για πρώτη φορά σε μοντέλο της σειράς 1 το γνωστό σύστημα διεύθυνσης μεταβλητού βήματος (Active Steering), τελευταίας μάλιστα γενιάς, με διαφοροποιημένη σχέση μεταβολής (3,5-1,6 στροφές), πιο βαριά αίσθηση και πιο γραμμική μεταβολή του βήματος. Tο χαμηλό βάρος του κινητήρα δεν επηρεάζει ουσιαστικά το γνωστό -από τις υπόλοιπες εκδόσεις- πολύ καλό ζύγισμα, που συμβάλλει, με τη σειρά του, στην πιστότητα και στο δυναμισμό των οδικών χαρακτηριστικών. Στην καλή γερμανική άσφαλτο, μάλιστα, ακόμα και χωρίς το εξελιγμένο σύστημα ελέγχου της πρόσφυσης (σ.σ.: όπως και στη σειρά 3, μπορεί να απενεργοποιηθεί πλήρως), οι 265 ίπποι δεν προβληματίζουν. Aπό εκεί και πέρα, η τελική πινελιά σε σχέση με τη λιγότερο ή περισσότερο τονισμένη σπορτίφ απόχρωση των οδικών χαρακτηριστικών εξαρτάται ουσιαστικά από την επιλογή μεταξύ της νορμάλ, της πιο σφικτής σπορ ανάρτησης και του νέου πακέτου M Sport. To τελευταίο προσφέρει κατά 15 χλστ. χαμηλότερο ύψος, όπως και η σπορ ανάρτηση, αλλά διαθέτει ακόμα πιο σκληρά ελατήρια και αμορτισέρ, από τα οποία έχουν αφαιρεθεί και τα bump stop, για αύξηση της διαδρομής της ανάρτησης. Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, πρόκειται για ένα ταχύτατο, διασκεδαστικό, αλλά πολιτισμένο χάτσμπακ, στα πρότυπα ενός GT, το οποίο προσθέτει και την άποψη της πίσω κίνησης απέναντι στις άμεσα ανταγωνιστικές και αντίστοιχης φιλοσοφίας προτάσεις, όπως είναι το τετρακίνητο Audi A3 3.2 και η προσθιοκίνητη Alfa Romeo 147 GTA.
H άφιξη της 130i αναμένεται πολύ σύντομα και στην Eλλάδα, με πλούσια πακέτα εξοπλισμού και τιμές που ξεκινούν από 42.100 ευρώ για την έκδοση Advantage, 44.300 ευρώ για την Exclusive και 46.900 ευρώ για τα μοντέλα με το πακέτο M Sport._ Γ. X.

BMW 130i
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 3.0
ΚΥΒΙΣΜΟΣ 2.996 κ.εκ.
ΜΕΓ. ΙΣΧΥΣ 265 ίπποι/6.600 σ.α.λ.
ΜΕΓ. ΡΟΠΗ 32,1 χλγμ./2.500-4.000 σ.α.λ.
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΕΜΠΡΟΣ Γόνατα με διπλούς συνδέσμους, αντιστρεπτική ράβδος
ΠΙΣΩ 5 συνδέσμων, αντιστρεπτική ράβδος
ΔIAΣTAΣEIΣ
MHKOΣxΠΛATOΣxYΨOΣ 4.227x1.751x1.430 χλστ.
METAΞONIO 2.660 χλστ.
BAPOΣ 1.450 κιλά
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ*
0-100 XΛM./ΩPA 6,1 δλ.
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 250 χλμ./ώρα
*ΤΙΜΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ