4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Skoda Octavia RS

Mε τον κωδικό «RS», το Octavia πετάει το μανδύα του «αγαθού προβάτου» και αποκαλύπτει έναν πραγματικά «κακό λύκο».

KEIMENO - ΦΩTOΓPAΦIEΣ: ΠANAΓIΩTHΣ TPIANTAΦYΛΛIΔHΣ

XAPAΣ ευαγγέλια, λοιπόν, αφού το γκρουπ της VW αποφάσισε να εφοδιάσει το κορυφαίο Octavia RS με τον κορυφαίο κινητήρα TFSI. Oι περγαμηνές του από μόνες τους εξιτάρουν τη φαντασία (200 ίπποι είναι αυτοί), τη στιγμή που η κατασκευή (σημειώστε ότι μοιράζεται το ίδιο πάτωμα με το Golf V) στέκεται με χαρακτηριστική άνεση στο ύψος των περιστάσεων. Ύστερα από ένα καλό χτύπημα στο... σέικερ της Skoda, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εξαιρετικό. Διακριτικό, αλλά δυναμικό, δεν προκαλεί με την εμφάνισή του, αν και οι γνώστες θα καταλάβουν ότι αυτό το Octavia έχει κάτι το διαφορετικό... Οι προφυλακτήρες εμπρός και πίσω, η αεροτομή στο πίσω μέρος και η διπλή απόληξη της εξάτμισης μαρτυρούν -χωρίς να φωνάζουν- τη διαφορά. Σημείο κατατεθέν της αλλαγής είναι και οι ζάντες των 18 ιντσών (η βασική έκδοση θα εφοδιάζεται με 17άρες), κατασκευασμένες, φυσικά, από αλουμίνιο. Στο εσωτερικό το πνεύμα είναι ακριβώς το ίδιο. Τα δίχρωμα τύπου μπάκετ καθίσματα και οι πινελιές αλουμινίου στην κεντρική κονσόλα φανερώνουν τη διαφορετική ταυτότητα. Aπό τεχνική σκοπιά, εκτός από τη διαφορετική «καρδιά», το αμάξωμα έχει δεχθεί σημαντικές ενισχύσεις, για να βελτιωθεί η στρεπτική του ακαμψία, ενώ οι αναρτήσεις έχουν χαμηλώσει κατά 12 χλστ., χρησιμοποιώντας σκληρότερα ελατήρια και αμορτισέρ.
Στο δρόμο ο κινητήρας κλέβει την παράσταση, όντας γραμμικός και αποδίδοντας εντυπωσιακά μέχρι το βάθος του στροφόμετρου. Το 6άρι κιβώτιο είναι «τυπικό» VW και Skoda, ενώ το τιμόνι, χωρίς να εντυπωσιάζει, μεταφέρει ικανοποιητικά τις πληροφορίες που χρειάζεται ο οδηγός. Η οδική του συμπεριφορά στην καλή ευρωπαϊκή άσφαλτο είναι αυστηρά ουδέτερη και μόνο στο -υψηλό του- όριο θα υποστρέψει. Η ανάρτηση δε θα κουράσει, συνδυάζοντας απόδοση και απόσβεση ιδανικά.
Όσοι πιστοί, προσέλθετε. Σίγουρα, το Octavia RS δεν είναι καθαρόαιμη σπορ κατασκευή. Τι είναι; Το αυτοκίνητο το οποίο ο πατέρας της οικογένειας θα χρησιμοποιεί για να μετακινείται με ταχύτητα και ασφάλεια καθημερινά και ο ανήσυχος γιος θα ευχαριστείται να οδηγεί το σαββατοκύριακο. Η απόλυτη ισορροπία, με λίγα λόγια. Το Octavia 5 RS θα φτάσει στη χώρα μας το Φεβρουάριο του 2006, σε τιμή άκρως ανταγωνιστική, αφού αναμένεται να είναι φθηνότερο από το Golf GTI, διαθέτοντας, μάλιστα, πλήρη εξοπλισμό. Σημειώστε ότι η προηγούμενη έκδοση RS θα συνεχίζει να διατίθεται παράλληλα για κάποιους μήνες ακόμα._ Π. Τ.

TEXNIKA XAPAKTHPIΣTIKA

KINHTHPAΣ
KYBIΣMOΣ 1.984 κ.εκ.
MEΓ. IΣXYΣ 200 ίπποι/6.000 σ.α.λ.
MEΓ. POΠH 28,6 χλγμ./5.000 σ.α.λ.
ANAPTHΣH
EMΠPOΣ Γόνατα ΜακΦέρσον
ΠIΣΩ Πολλαπλών συνδέσμων
ΔIAΣTAΣEIΣ
MHKOΣxΠΛATOΣxYΨOΣ 4.578x1.769x1.447 χλστ.
METAΞONIO 2.577 χλστ.
BAPOΣ 1.400 κιλά
EΠIΔOΣEIΣ
0-100 XΛM./ΩPA 7,3 δλ. / 7,5*
TEΛIKH TAXYTHTA 240 χλμ./ώρα / 238*

*EKΔOΣH ΣTEΪΣON