4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Μετασεισμοί

Test drive II
Πολλά και διαφορετικά μοντέλα πέρασαν από τα χέρια μας τους τελευταίους μήνες, αφήνοντάς μας την εντύπωση ότι τα σύγχρονα αυτοκίνητα ολοένα και περισσότερο βαραίνουν, αργεύουν και... απoπροσωποποιούνται. Φυσικά, αυτό δεν ισχύει για όλα.
- Ξαφνιάστηκα από το Aygo. Ίσως περίμενα ένα «αντί-Yaris» και μου φάνηκε «λίγο». Τι να πω; Κάτι με το ασαφές τιμόνι, κάτι με την ανάρτηση που ανακάλυψε... κατσαρώματα στον ασφαλτοτάπητα της Αττικής Οδού, κάτι με το δεξί παράθυρο που δεν ανοίγει από τη θέση του οδηγού, κάτι μικροοικονομίες σε facility, δε μου κάθισε...
- Από την άλλη, περιμένω με αγωνία το καινούργιο RAV. Πρόσφατα, στο τιμόνι του 2λιτρου Grand Vitara δεν αμφιταλαντεύτηκα ούτε στιγμή. Όμορφο, καλοκατασκευασμένο, με χώρους, αλλά... δεν είναι αυτό που περιμένει κανείς από ένα SUV. Βαρύ στους χειρισμούς, με τραχιά τη λειτουργία της μόνιμης τετρακίνησης και με έλλειψη σβελτάδας, το νέο Vitara μοιάζει να αρέσκεται περισσότερο σε χωματόδρομους.
- Αναμφίβολα, προσωπικότητα διαθέτει και η Corvette C6, μόνο που οι στόχοι της για ευρωπαϊκή καριέρα απέναντι σε Porsche ή Ferrari δείχνουν υπερβολικοί. Ο θηριώδης σε χωρητικότητα και ροπή κινητήρας, ο υπέροχος ήχος, τα άριστα φρένα και το head up display δεν αρκούν για να ανησυχήσουν τα κάστρα του Τσουφενχάουζεν ή του Μαρανέλο.
- Πολύ καλή η εικόνα του Fiesta S. Στη σύντομη συμβίωσή μας, πήρα... μικρό καλάθι, που αποδείχτηκε πολύ μικρό για τις δυνατότητές του. ¶ψογη εικόνα εφ’ όλης της ύλης από ένα μικρό όχημα με απόλυτα νεανικά χαρακτηριστικά, έτοιμα να ικανοποιήσουν και τον πλέον αυστηρό.
- Σχετικά με τη Ford, δεν μπορώ να εκφραστώ το ίδιο κολακευτικά για το Maverick 2.3. Έχοντας πολύ καλή ιδέα τόσο για το 2λιτρο όσο και για το 3λιτρο, δεν μπορώ να καταλάβω πού χάλασε η συνταγή. Θόρυβοι, κατανάλωση, απροθυμία στις χαμηλές στροφές είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που μειώνουν τη θετική εντύπωση που άφησαν η καλή κατασκευή, οι χώροι και η εργονομία.
- Εν κατακλείδι, το MPV της Mazda, η σειρά 5, που μου δημιούργησε αντιφατικά συναισθήματα. Από τη μια, η πολυτέλεια, οι χώροι, οι έξυπνες λύσεις, η άψογη κατασκευή και, από την άλλη, η κοντή τελική σχέση, η υψηλή κατανάλωση και ο μεγάλος όγκος μαζί με την απρόσωπη εμφάνιση (κανόνας στην κατηγορία αυτή) μάλλον με απομάκρυναν παρά με δελέασαν, όχι τόσο στο συγκεκριμένο μοντέλο, όσο γενικότερα στην κατηγορία που εκπροσωπεί. Είναι και θέμα αναγκών, βλέπετε..._ Ν. Τ.

Ξεχωριστό βοχ με φοτο Μτσμ 4Τ421
Ή ΣΤΡΑΒΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ Ή ΣΤΡΑΒΑ ΟΔΗΓΟΥΜΕ...

Κίνδυνος... ανασκολοπισμού!

Η έλλειψη προστατευτικών κιγκλιδωμάτων σε πολλούς από τους ελληνικούς δρόμους αποτελεί συνηθισμένο φαινόμενο, από το οποίο κανείς δεν ενοχλείται. Ακόμα και στις περιπτώσεις που αυτά υπάρχουν, πολλές φορές είναι τόσο άτεχνα τοποθετημένα, ώστε αποτελούν πραγματικό κίνδυνο για όποιον έρθει σε επαφή μαζί τους. Η επώδυνη εμπειρία του δικού μας Νικόλα έδειξε ότι, ελλείψει της μπάρας, τα εναπομείναντα στηρίγματά της αποτελούν πραγματικά μεγάλο κίνδυνο, ιδίως για τους μοτοσικλετιστές.

Τόπος: Λεωφόρος Αθηνών–Σουνίου, 500 μ. μετά τις Τρύπες του Καραμανλή.

Πρόβλημα: Σειρά από φονικά στηρίγματα μπαριέρας.

Διάρκεια: Από τη στιγμή που αποκολλήθηκε η μπάρα μέχρι κάποιος να σκοτωθεί, να μαζευτούν τα κανάλια και την επομένη κάποιος απλώς να την ξαναβάλει στη θέση της.

Απορία: Πώς έφυγε η μπαριέρα από τα στηρίγματά της, τη στιγμή που αυτά δεν είναι παραμορφωμένα από πιθανή πρότερη σύγκρουση, και τι κάνει το ΥΠΕΧΩΔΕ, που έχει την ευθύνη του δρόμου;

«Οφθαλμός», «Υγεία-Οφθαλμός» και 4Τ Safetrack
Από τις πληροφορίες που οι οδηγοί «χρησιμοποιούν» κατά την οδήγηση περίπου το 90% προέρχεται από το οπτικό σύστημα. Η όραση περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από την οπτική οξύτητα και την ικανότητα του ατόμου να βλέπει μικρές λεπτομέρειες σε μεγάλες αποστάσεις. Aποτελεί τη συνολική ικανότητά του να οργανώνει τα δεδομένα που δίνει το φως και να αναγνωρίζει τις χωροταξικές σχέσεις ανάμεσα στα αντικείμενα και στον ίδιο, ώστε να δημιουργεί στο μυαλό του μια σωστή αναπαράσταση της πραγματικότητας και του χώρου. Ο οδηγός τότε παίρνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, προκειμένου, εν συνεχεία, να λάβει τις σωστές αποφάσεις για το ποια ενέργεια θα κάνει και με ποιον τρόπο. Είναι εύκολα αντιληπτό ότι η καλή και λειτουργική όραση είναι ιδιαίτερα σημαντική για πραγματικά ασφαλή οδήγηση.
Βάσει των παραπάνω δεδομένων, η Safetrack και τα οφθαλμολογικά κέντρα «Οφθαλμός» και «Υγεία-Οφθαλμός» θα συνεργαστούν, με σκοπό να δώσουν τη δυνατότητα στους «αποφοίτους» της πρώτης να ελέγξουν, μέσα από το πρόγραμμα «sports and pilots vision», την όρασή τους, πέρα από την καθιερωμένη μέχρι τώρα -τυπική- εξέταση που γίνεται για την απόκτηση ή αναθεώρηση διπλώματος. Περισσότερα στο site της 4T Safetrack σύντομα.

Μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής στα σχολεία
Επιτέλους, οι πρόσφατες εξαγγελίες της υπουργού Παιδείας, υλοποιούνται άμεσα. Συγκεκριμένα, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Renault, «Ο δρόμος και εγώ», το οποίο υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και χρηματοδοτείται από τη Renault και τη Γενική Αντιπροσωπεία Ελλάδος MAVA AE, ξεκινά να διδάσκεται στις μεγάλες πόλεις της χώρας για τη σχολική περίοδο 2005-2006. Ευχόμαστε να επεκταθεί στα σχολεία όλης της επικράτειας.