4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Αγορά

Βαρόμετρο

Πετρέλαιο ξανά!

To «Βαρόμετρο» επανέρχεται το μήνα αυτό στο επίκαιρο θέμα της πετρελαιοκίνησης, που εξακολουθεί να απαγορεύεται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, τη στιγμή που η ευρωπαϊκή αγορά των 15 εκατ. αυτοκινήτων θα φτάσει φέτος ποσοστά 50/50.

Σε μερικές χώρες η πετρελαιοκίνηση καλύπτει και το 70% της ζήτησης! Όσον αφορά τη χώρα μας, έχουν καταχωρηθεί υπερβάσεις των ορίων που ορίζει η ΕΕ για τις συγκεντρώσεις του όζοντος, του διοξιδίου του αζώτου, του βενζολίου και των σωματιδίων. Η Ελλάδα είναι, λοιπόν, υποχρεωμένη να λάβει μέτρα για τη μείωση των συγκεκριμένων ρύπων, δεδομένου ότι ήδη έχουν κινηθεί διαδικασίες παραπομπής της για το όζον.
Ένας σωστός προγραμματισμός μέτρων αντιρρύπανσης προϋποθέτει ρεαλιστικές και τεκμηριωμένες προβλέψεις, υπολογίζοντας ιδιαίτερα την οδική κυκλοφορία, που χρεώνεται τη μεγαλύτερη «συνεισφορά» σε ρύπους. Εκτός αυτού, οι μελέτες-προβλέψεις πρέπει να αφορούν όλους τους ρύπους και να γίνονται με τέτοιον τρόπο, ώστε να αξιολογείται η «συνεισφορά» της κάθε πηγής ρύπων ξεχωριστά. Παράλληλα, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι εξελίξεις της τεχνολογίας των καυσίμων, οι οποίες δημιουργούν νέα δεδομένα ως προς τις εκπεμπόμενες ποσότητες ρύπων. Συνεπώς, θεωρείται σκόπιμη η επαναξιολόγηση των εκπομπών των κινητήρων ντίζελ, όταν μάλιστα λάβει κανείς υπόψη τη χαμηλότερη κατανάλωση κατά 25% έως 30% και τις χαμηλότερες εκπομπές υδρογονανθράκων και διοξιδίου του άνθρακα.
Στα μέσα του περασμένου μήνα παρουσιάστηκε μια μελέτη του ΕΜΠ που αποσκοπεί στο να καλύψει ένα υπάρχον κενό στις υφιστάμενες γνώσεις για τη «συνεισφορά» των διάφορων κατηγοριών οχημάτων στις εκπομπές ρύπων και στο να προβλέψει το πώς αυτές οι εκπομπές θα διαμορφωθούν έως το έτος 2010. Επιπλέον, η μελέτη εξετάζει και δίνει επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία για τις εκπομπές όλων των ρύπων, στην περίπτωση που επιτραπεί η κυκλοφορία ΙΧ πετρελαιοκίνητων οχημάτων ΕURO IV σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τα κύρια συμπεράσματα που προκύπτουν από τη μελέτη του ΕΜΠ είναι τα εξής:
- Σε ένα πρώτο «σενάριο», χωρίς μέτρα και με ανανέωση του στόλου σε χαμηλούς ρυθμούς, κατά 1,5%, προβλέπεται μεν μείωση των ρύπων, λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας, αλλά όχι εξάλειψη των υπερβάσεων των ορίων που ορίζει η ΕΕ. Ως εκ τούτου, θα χρειαστεί η λήψη πρόσθετων μέτρων.
- Σε ένα δεύτερο «σενάριο» προβλέπεται ρυθμός ±5% στην ανανέωση του στόλου, οπότε υπολογίζεται σημαντική μείωση των ρύπων και κάλυψη των ορίων της ΕΕ. Στην περίπτωση που επιτραπεί η κυκλοφορία ΙΧ με πετρελαιοκινητήρες EURO IV υπολογίζεται επιπλέον μείωση του βενζολίου και του όζοντος, ενώ η μεταβολή στις εκπομπές σωματιδίων είναι αμελητέα.
- Ειδικότερα για τις εκπομπές σωματιδίων, κρίσιμη παράμετρος είναι οι εκπομπές από τα βαρέα οχήματα. Έτσι λοιπόν, η απαγόρευση της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων ηλικίας άνω των 15 ετών στα αστικά κέντρα θα μπορούσε να επιφέρει από μόνη της μια επιπλέον μείωση κατά 40% των σωματιδιακών εκπομπών.
- Επιπλέον μειώσεις στις εκπομπές σωματιδίων έως και 90% και των ΝΟx έως και 30% μπορούν να επιτευχθούν, εφόσον τα αυτοκίνητα προδιαγραφών EURO IV είναι εξοπλισμένα με το ειδικό φίλτρο.
- Τέλος, η χρήση πετρελαίου θέρμανσης στην κυκλοφορία έχει σημαντικές επιπτώσεις στις εκπομπές ρύπων. Δυστυχώς όμως, δεν μπορούν να μετρηθούν οι επιπτώσεις της χρήσης αυτού του καυσίμου στις μετρήσεις των ρύπων, διότι απλώς είναι άγνωστο πόσο τέτοιο πετρελαίου χρησιμοποιείται από τροχοφόρα.
Για άλλη μια φορά λοιπόν, τα συμπεράσματα της μελέτης του ΕΜΠ αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα έχει μείνει πίσω έναντι της Ευρώπης, εις βάρος του συμφέροντος και της δυνατότητας ελεύθερης επιλογής από τους πολίτες της._ Π. Λ.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2005
ΤΑ ΔΕΚΑ ΠΡΩΤΑ ΜΟΝΤΕΛΑ
Toyota Corolla 6.683
Opel Astra 6.647
Hyundai Getz 5.974
Opel Corsa 5.864
VW Golf 5.730
Ford Focus 5.289
Ford Fiesta 4.881
Toyota Yaris 4.408
Seat Ibiza 4.155
Hyundai Accent 7.341 (Σύμφωνα με ΣΕΑΑ -· προφανώς πρόκειται για λάθος.)

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2005
ΟΙ ΔΕΚΑ ΠΡΩΤΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Hyundai 19.781
Opel 16.330
Toyota 16.134
Ford 14.763
VW 12.870
Citroen 10.120
Nissan 9.062
Peugeot 8.804
Seat 8.552
Suzuki 8.449

ΤΑ ΔΕΚΑ ΠΡΩΤΑ ΜΟΝΤΕΛΑ
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2005
Hyundai Getz 717
Toyota Corolla 665
VW Golf 628
Ford Focus 604
Peugeot 206 584
VW Polo 518
Citroen C4 503
Skoda Octavia 497
Nissan Almera 489
Hyundai Accent 456

ΟΙ ΔΕΚΑ ΠΡΩΤΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2005
Hyundai 1.817
Toyota 1.684
VW 1.666
Citroen 1.308
Ford 1.305
Opel 1.288
Nissan 1.113
Peugeot 1.089
Seat 942
Suzuki 839


Outsider

Ο Αύγουστος ήταν ο μοναδικός μήνας της χρονιάς που κινήθηκε ανοδικά.

Έπειτα από επτά μήνες, με την αγορά να κινείται πτωτικά, ο Αύγουστος έκανε την έκπληξη, αφού ήταν ο πρώτος και μοναδικός μήνας που διέγραψε αντίθετη πορεία. Με 20.818 ταξινομήσεις ήταν ανεβασμένος σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι κατά 1.327 μονάδες, ποσό που αντιστοιχεί σε αύξηση της τάξης του 6,4%. Λογικά, όμως, θα σκεφτεί κανείς: ο φετινός Αύγουστος ήταν τελικά ανεβασμένος ή ο 8ος του 2004 πεσμένος, καθώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες λειτούργησαν θετικά για το διάστημα πριν από το κορυφαίο αυτό γεγονός; Όχι μόνο οι εταιρείες ενοικιάσεων ανανέωσαν και μεγάλωσαν τους στόλους τους, αλλά και, γενικότερα, η ψυχολογία του αγοραστικού κοινού, εξαιτίας των Ολυμπιακών Αγώνων, ήταν θετική. Σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση η ανάλυση της αγοράς, ωστόσο, εάν ανατρέξει κανείς στα στοιχεία, θα δει ότι τα τέσσερα τελευταία χρόνια ο Αύγουστος δεν ανέβηκε πάνω από τις 20.000 μονάδες. Οι ταξινομήσεις πέρασαν αυτό το «όριο» το 2000 και το 2001, όταν η αγορά έκλεισε με 290.000 και 280.000 μονάδες, αντίστοιχα.
Τις πρώτες θέσεις τον Αύγουστο κέρδισαν οι Hyundai, Toyota και VW, όπως φαίνεται και από το σχετικό πίνακα. Ωστόσο, οι εταιρείες που κινήθηκαν ανοδικά συγκριτικά με τον 8ο του 2004, εκτός από τις Hyundai και VW, ήταν οι Citroen, Ford, Seat, Nissan και Suzuki. Περνώντας στα μοντέλα, το Getz πήρε την πρώτη θέση τον Αύγουστο, ενώ τα Citroen C4, Skoda Octavia και Nissan Almera αποτέλεσαν όχι συνηθισμένες παρουσίες στην πρώτη δεκάδα.
Σε ό,τι αφορά συνολικά τις ταξινομήσεις στο πρώτο οκτάμηνο του 2005, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, η αγορά εμφανίζει πτώση της τάξης του 6,2% ή περίπου 13.000 λιγότερα ταξινομημένα αυτοκίνητα από πέρυσι. Στη συνολική κατάταξη η Hyundai προηγείται με διαφορά. Για τη δεύτερη θέση η μάχη θα δοθεί ανάμεσα στις Opel και Toyota, τις οποίες χωρίζουν μόλις 196 μονάδες.


ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΠΩΛΗΣΕΩΝ
Ιανουάριος-Αύγουστος 2004: 213.893
Ιανουάριος-Αύγουστος 2005: 200.646
ΜΕΙΩΣΗ: 13.247 oχήματα (6,2%)

Στο 8 χλμ. της E.Ο. Θεσσαλονίκης-Kατερίνης βρίσκεται η νέα εξουσιοδοτημένη μονάδα Volvo-Autoforum. Σε συνολική έκταση 4.000 τ.μ., η κάθετη μονάδα στεγάζει έκθεση καινούργιων και μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, συνεργείο, βαφείο και άνετο χώρο στάθμευσης για τους υποψήφιους αγοραστές και κατόχους Volvo. Τηλ.: 231.0586.777, fax.: 231.0586.787.
Επίσης, στο εξουσιοδοτημένο δίκτυο διανομέων Volvo ανήκει πλέον η εταιρεία Tsokas Motors. Οι εγκαταστάσεις της εταιρείας βρίσκονται στην Αττική Οδό, κοντά στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. Εκεί, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν έκθεση καινούργιων και μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, φανοποιείο και τμήμα ανταλλακτικών.

2. Διεύρυνση του δικτύου της Mazda
Η ΕΛΜΑ ΑΕΒΕΑ, αποκλειστικός εισαγωγέας της MAZDA στην Ελλάδα, διευρύνει το δίκτυό της με την προσθήκη των Μ. Λούρμπα και Κ. Λούρμπας & ΣΙΑ ΟΕ. Η εταιρεία Lourbas δραστηριοποιείται στο χώρο του αυτοκινήτου από το 1976 και βρίσκεται στη Λ. Δημοκρατίας 244, απέναντι από το Εμπορικό Κέντρο Escape, στους Αγ. Ανάργυρους. Εκτός από την έκθεση λειτουργούν τμήματα σέρβις, ανταλλακτικών, μετατροπών, φανοποιείο και βαφείο. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα test drive σε όλα τα μοντέλα της Mazda και ευελιξία στους όρους πληρωμής.

3. Nέες εγκαταστάσεις Cadillac στη Θεσσαλονίκη (φωτο)
Έξι μήνες μετά τα εγκαίνια του Cadillac Experience Center (CEC) στην Aθήνα, ο Όμιλος Eταιρειών Σφακιανάκης δημιούργησε στη Θεσσαλονίκη ένα νέο χώρο για την Cadillac Hellas SA, που καλύπτει την αποκλειστική διανομή των αυτοκινήτων της Cadillac-Corvette-Hummer-Chevrolet στη Β. Ελλάδα. Οι εγκαταστάσεις της βρίσκονται στο 10 χλμ. E.O. Θεσσαλονίκης-Kατερίνης και παρέχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες που καλύπτουν τόσο τα καινούργια όσο και τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα (τηλ.: 231.0586.660).

4. Νέος Διευθυντής Πωλήσεων και After Sales στην Toyota
Έπειτα από ένα χρόνο γόνιμης συνεργασίας με την Toyota Eλλάς, ο κ. Aνδρέας Θανόπουλος, Διευθυντής Πωλήσεων της εταιρείας, αποφάσισε να αποχωρήσει. Tη θέση του Διευθυντή Πωλήσεων ανέλαβε ο μέχρι πρότινος Διευθυντής After Sales και μέλος του ΔΣ της Toyota Eλλάς, κ. Xρήστος Bόντας. Aντίστοιχα, τη Διεύθυνση After Sales ανέλαβε η μέχρι σήμερα Διευθύντρια Λειτουργιών After Sales, κ. Eσπερία Tσαγκαροπούλου.

5. Aνάκληση από τη Hyundai για Tucson και Sonata
H Hyundai ανακοίνωσε προληπτικά την ανάκληση περιορισμένου αριθμού συγκεκριμένων μοντέλων της. Τα Tucson και Sonata που έχουν παραχθεί φέτος από τις 29 Μαρτίου έως και τις 20 Μαΐου ανακαλούνται, προκειμένου να πραγματοποιηθεί προληπτικός έλεγχος και αντικατάσταση τυχόν ελαττωματικών μερών, χωρίς, βέβαια, επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων.

6. Προληπτικός έλεγχος στα Toyota Hi Lux
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Toyota, σε συγκεκριμένα φορτηγά αυτοκίνητα τύπου Hi Lux (τετρακίνητα, 4x4), παραγωγής Απριλίου 1988 μέχρι Ιούνιο 1996, που είναι εφοδιασμένα με υποβοηθούμενο σύστημα διεύθυνσης, είναι πιθανό να παρουσιαστεί ρωγμή, λόγω κόπωσης του μετάλλου στη συνδετική ράβδο του συστήματος διεύθυνσης· αν και μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί καμία σχετική βλάβη. Η Toyota Ελλάς ως εκπρόσωπος της Toyota Motor Corporation έχει ήδη φροντίσει για την αποστολή σχετικής επιστολής σε 4.572 πελάτες της-κατόχους φορτηγών αυτοκινήτων Hi Lux (4x4), οι οποίοι, σύμφωνα με τα αρχεία της εταιρείας, έχουν στην κατοχή τους αυτοκίνητα της συγκεκριμένης παραγωγής στην Ελλάδα. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλ.: 210.2808.000.


7. Επισκευάστε γρατσουνιές με τη χρήση τοπικής βαφής
H ChipsAway ήρθε και στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια εταιρεία που, από το 1988, ειδικεύεται στην επιδιόρθωση μικροζημιών και γρατσουνιών ενός αυτοκινήτου. Η τεχνολογία που έχει αναπτύξει, ύστερα από δύο δεκαετίες παρουσίας στο χώρο, επιτρέπει την επισκευή μόνο της συγκεκριμένης επιφάνειας που έχει υποστεί τη ζημιά και όχι τη βαφή ολόκληρου πάνελ (αν, π.χ., υπάρχει μια μικρή γρατσουνιά στην πόρτα του αυτοκινήτου), γεγονός που μειώνει σημαντικά κόστος και χρόνο (αρκούν δύο, τρεις ώρες). Όμως, πέρα από τις χρωματικές επιδιορθώσεις στις μεταλλικές επιφάνειες του αυτοκινήτου, η εταιρεία διαθέτει μια πλήρη σειρά υπηρεσιών για κάθε μικροζημιά που μπορεί να πάθει ένα αυτοκίνητο στο αμάξωμά του. Η ChipsAway εδρεύει στο Μοσχάτο (Πεντέλης 15), ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το τηλ.: 210.4820.005.

8. Ήρθε στην ελληνική αγορά τo νέο Kia
Από τις 24 Σεπτεμβρίου το νέο Kia Rio, όπως και το προγενέστερο μοντέλο, βρίσκεται στις εκθέσεις του επίσημου δικτύου της ελληνικής αντιπροσωπείας. Θα είναι διαθέσιμο σε εκδόσεις σεντάν και 5θυρες, σε τρία επίπεδα εξοπλισμού για την πρώτη έκδοση και σε τέσσερα για τη δεύτερη. Οι τιμές, όπως ανακοινώθηκαν από την αντιπροσωπεία, είναι οι εξής:
1.4 4D LX 11.300 ευρώ
1.4 4D EX 11.750 ευρώ
1.4 4D Luxury 13.150 ευρώ
1.4 5D EX 12.200 ευρώ
1.4 5D Elegance 12.750 ευρώ
1.4 5D Sport 13.350 ευρώ
1.4 5D Luxury 13.650 ευρώ
1.4 5D Luxury S/R 14.250 ευρώ

9. Πολλά νέα μοντέλα στη Διεθνή Έκθεση της Αθήνας
Πλούσια σε νέα μοντέλα και πρωτότυπα θα είναι η φετινή 6η Διεθνής Έκθεση αυτοκινήτου της Αθήνας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο πρώην ανατολικό αεροδρόμιο του Ελληνικού από τις 5-13 Νοεμβρίου. Μεταξύ άλλων, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά την Alfa Romeo 159, το Fiat Croma, τη σειρά 3 της BMW στην έκδοση Touring, το Volvo C70 Cabrio, το νέο Renault Clio, το VW Jetta, το Mazda 6 MPS, το νέο MX-5, το Skoda Octavia RS των 200 ίππων και το Saab 9-7Χ.


ΔIOPΘΩΣH
Το Τεχνολογικό Μουσείο Αυτοκινήτων Φαέθων θα το βρείτε μετά τα πρώτα διόδια (Αγ. Στεφάνου) της E.O. Αθηνών-Λαμίας και όχι μετά τα δεύτερα (Σχηματαρίου), όπως εκ παραδρομής γράφτηκε στο προηγούμενο τεύχος.

ΠΕΡΙ ΚΤΕΟ
ΥΜΒ 1501-ΥΜΒ 4000 από 03-10-2005 έως 07-10-2005
ΥΜΒ 4001-ΥΜΒ 6500 από 10-10-2005 έως 14-10-2005
ΥΜΒ 6501-ΥΜΒ 9000 από 17-10-2005 έως 21-10-2005
ΥΜΒ 9001-ΥΜΒ 9999 και ΥΜΕ 1000-ΥΜΕ 2500 από 24-10-2005 έως 27-10-2005

70η ΔΕΘ

Πιο εορταστική από ποτέ

KEIMENO, ΦΩTOΓPAΦIEΣ: ΓIΩPΓOΣ ΠAΠΑΔOΠOYΛOΣ

Έξυπνη η ιδέα της HELEXPO να συνδυάσει τη φετινή ΔΕΘ με ένα αερόστατο που κάνει το γύρο του... κόσμου σε 10 μέρες (διάρκεια της ΔΕΘ) επισκεπτόμενο 9... χώρες (στην πραγματικότητα ενότητες), οι οποίες δεν είναι άλλες από 6 θεματικά αφιερώματα και 3 παράλληλες εκδηλώσεις που φιλοξενήθηκαν στο χώρο της έκθεσης.

ΦETOΣ, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο αυτοκίνητο, αφού μετρήσεις έδειξαν ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των επισκεπτών της ΔΕΘ ενδιαφέρεται για τους «τέσσερις τροχούς». Έγινε μια μεγάλη προσπάθεια για την προσέλκυση πολλών αντιπροσωπειών, η οποία τελικά δεν έφερε το ανάλογο αποτέλεσμα, καθώς η «Autoland» βρίσκεται στη σκιά της έκθεσης αυτοκινήτου στην Αθήνα. Παρ’ όλα αυτά, η έκθεση είχε λίγο απ’ όλα, ακόμα και πρώτες παρουσιάσεις επί ελληνικού εδάφους, όπως αυτές του νέου C1 της Citroen, του Yeti της Skoda και της Kalina της Lada. Το ενδιαφέρον όμως επικεντρώθηκε στο περίπτερο 14, όπου οι εταιρείες παρουσίασαν τα τερακίνητα οχήματά τους στατικά και όχι μόνο: στην ειδικά σχεδιασμένη από τους Γ. Λάσδα και M. Bορδοναράκη πίστα οι επισκέπτες μπορούσαν να οδηγήσουν το τετρακίνητο της προτίμησής τους σε συνθήκες off road. Ίσως ο καλύτερος χώρος... αναψυχής της φετινής ΔEΘ, αφού διαμορφώθηκε έτσι, ώστε να μοιάζει με τροπική ζούγκλα. Τοποθετήθηκαν φυτά, μεγάφωνα που μετέδιδαν ήχους από εξωτικά πουλιά και ζώα και ένα σιντριβάνι στο κέντρο, το οποίο χάριζε δροσιά στους επισκέπτες.

AMAPTIAI TEKNΩN (KAI ΓONEΩN...)

EPΩTHMA:
O κανακάρης μου είναι 19 χρονών και «οδηγάρα». Tο πατάει λίγο παραπάνω, έχει όμως αντανακλαστικά. Bέβαια, δεν έχει ακόμη δίπλωμα, αλλά έτσι κι αλλιώς έχω το αυτοκίνητο ασφαλισμένο και, εκτός αυτoύ, έχω μάθει πως, ό,τι και να γίνει, εγώ, ως ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου, ευθύνομαι περιορισμένα, μόνο μέχρι την αξία που έχει το σαραβαλάκι μου όπως είναι. Έχω δίκιο; Να είμαι ήσυχος;

AΠANTHΣH:
Kαταρχάς, είστε αντικοινωνικό στοιχείο, αλλά και κακός πατέρας. Aφήνετε το παιδί σας να οδηγεί χωρίς δίπλωμα, αδιαφορώντας για τον κίνδυνο που διατρέχουν οι άλλοι, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνετε το γιο σας να μην εφαρμόζει τους νόμους και τον εκθέτετε σε σοβαρό κίνδυνο δικαστικών εμπλοκών. Όμως, ούτε για τον εαυτό σας μπορείτε να είστε ήσυχος, διότι και εσείς κινδυνεύετε πολύ περισσότερο απ’ ό,τι νομίζετε. Aν ο γιος σας προξενήσει ατύχημα με το αυτοκίνητό σας, η ευθύνη σας δεν περιορίζεται στην αξία του αυτοκινήτου, γιατί, ναι μεν δεν είστε ο οδηγός, όμως δεν παύετε, σύμφωνα με την έννοια του νόμου, εκτός από ιδιοκτήτης να είστε ο κάτοχος και εκμεταλλευτής του αυτοκινήτου.
Περιορισμένη ευθύνη έχει μόνο ο ιδιοκτήτης αυτοκινήτου που έχει παραχωρήσει την κατοχή του σε άλλον με κάποια διαρκή σύμβαση (μακροχρόνια μίσθωση, χρησιδάνειο, μεταβίβαση επικαρπίας κτλ.), ώστε ο άλλος να το εκμεταλλεύεται αποκλειστικά για δικό του όφελος. Tα δικαστήρια έχουν κρίνει ότι αυτός που παραχωρεί το αυτοκίνητό του σε τρίτο για μια βόλτα εξακολουθεί να είναι κάτοχος και να ευθύνεται απεριόριστα (απόφαση Ολομέλειας Aρείου Πάγου 3/1987). Aκόμη και οι εταιρείες που νοικιάζουν αυτοκίνητα για βραχύχρονη χρήση θεωρούνται, σύμφωνα με τα δικαστήρια, ότι παραμένουν κάτοχοι των αυτοκινήτων και ευθύνονται μαζί με τους πελάτες απεριόριστα έναντι των τρίτων (αποφάσεις Aρείου Πάγου-Oλομέλειας 3/1987 και 745/1983). Συνεπώς, ως κάτοχος, ευθύνεστε και εσείς απεριόριστα για όλο το ποσό των αποζημιώσεων των όποιων θανάτων, σωματικών βλαβών και υλικών ζημιών προξενήσει ο γιος σας σε έναν ή περισσότερους ανθρώπους.
Στην ασφάλεια δεν πρέπει να βασίζεστε καθόλου, αφού ο γιος σας δεν έχει δίπλωμα. H ασφαλιστική εταιρεία έχει συμφωνήσει μαζί σας με το ασφαλιστήριο συμβόλαιο (που σχεδόν πάντα περιλαμβάνει σχετικούς όρους) ότι θα καλύψει της ζημίες των τρίτων, μόνο εάν το αυτοκίνητο οδηγείται με νόμιμο δίπλωμα. Έτσι, όταν θα γίνει το κακό, η ασφάλεια θα πληρώσει μεν τα θύματα, ταυτόχρονα όμως θα στραφεί εναντίον σας με αγωγή («αναγωγή» κατά τη νομική διάλεκτο), και μάλιστα θα σας ζητήσει εντόκως κάθε ποσό που χρειάστηκε να πληρώσει.
Λοιπόν, συνέλθετε και μην ξαναδώσετε το αυτοκίνητο στο γιο σας, εάν δε βγάλει δίπλωμα, ώστε τουλάχιστον να σας καλύπτει η ασφάλεια.

Hθικό δίδαγμα (για όλους μας και όχι μόνο για τον ανωτέρω αντικοινωνικό): όταν δίνετε το αυτοκίνητο στα παιδιά σας ή σε οποιονδήποτε άλλον, μην εφησυχάζετε. Aν τυχόν προκαλέσουν ατύχημα έχοντας πιει, ισχύουν τα παραπάνω και δεν έχετε καμία ασφαλιστική κάλυψη. Περιορισμένα θα ευθύνεστε (δηλαδή μόνο μέχρι την αξία του αυτοκινήτου), μόνο αν το έχετε παραχωρήσει μόνιμα με κάποια σύμβαση (π.χ. χρησιδάνειο, μεταβίβαση επικαρπίας για ορισμένο χρόνο κτλ.), και μάλιστα με βέβαιη χρονολογία (συμβολαιογράφος, γνήσιο της υπογραφής στην αστυνομία), ώστε να μη σας πουν ότι το κάνατε εκ των υστέρων. Kαλό θα είναι ο αποκτών να έχει δίπλωμα, γιατί διαφορετικά και πάλι μπορεί να θεωρηθεί ότι ευθύνεστε, καθώς καταστήσατε το αυτοκίνητο προσιτό σε ακατάλληλο άτομο.
Nα θυμάστε: ορισμένα πράγματα (π.χ. το αυτοκίνητο) πρέπει να προσέχουμε πριν τα δώσουμε.

Δ. MAPKATOΣ & ΣYNEPΓATEΣ
ΔIKHΓOPIKH ETAIPEIA AΘHNΩN

Ήρθε το Opel Astra OPC
Η πιο «καυτή» έκδοση του Opel Astra με τον κωδικό OPC ήρθε στην ελληνική αγορά. Η ειδοποιός διαφορά, φυσικά, βρίσκεται κάτω από το καπό, όπου ο 2λιτρος υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας αποδίδει 240 ίππους και επιταχύνει από στάση έως τα 100 χλμ./ώρα σε 6,4 δλ. Διατίθεται αποκλειστικά στην έκδοση GTC. Η τιμή προσδιορίστηκε στα 29.990 ευρώ. Στο στάνταρντ εξοπλισμό, μεταξύ άλλων, ανήκουν το ESP, το σύστημα που ελέγχει τις αναρτήσεις (το γνωστό IDS plus), προβολείς xenon και ζάντες αλουμινίου 18 ιντσών.

Επέκταση ελαφρύνσεων για αγορά ΙΧ
Ανάμεσα στις λίγες φορολογικές ελαφρύνσεις που είχε τη δυνατότητα να εξαγγείλει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της καθιερωμένης ετήσιας Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης, συμπεριλαμβάνεται η απαλλαγή από την καταβολή τελών ταξινόμησης σε όσους έχουν τρία παιδιά και πρόκειται να προβούν σε αγορά νέου αυτοκινήτου. Στο θέμα επανήλθε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, κ. Αλογοσκούφης, επιβεβαιώνοντας τις συγκεκριμένες προθέσεις και τονίζοντας ότι οι αλλαγές αυτές θα προχωρήσουν σταδιακά. Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί πως θα υπάρξουν και άλλα φορολογικά προνόμια στις οικογένειες με τρία παιδιά, τόσο από θεσμικής όσο και από οικονομικής πλευράς……

Λεωφορεία made in Τurkey
Η DaimlerChrysler αποφάσισε να κατασκευάζει στο εξής τη δεύτερη γενιά των λεωφορείων Τravego στην Τουρκία, στο εργοστάσιο Χόσπεντε, που βρίσκεται κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Το made in Turkey λεωφορείο θα παρουσιαστεί στην αγορά έως το τέλος της φετινής χρονιάς. Φυσικά, ο λόγος επιλογής της γειτονικής χώρας είναι η μείωση του συνολικού κόστους παραγωγής, όπως, άλλωστε, επισημαίνουν και ανώτατα στελέχη της εταιρείας. Δεν αποκλείεται λοιπόν σε λίγο καιρό η Τουρκία να παίζει καθοριστικό ρόλο στην κατασκευή λεωφορείων στην Ευρώπη, πεδίο στο οποίο η Ελλάδα διέθετε σημαντικότατη τεχνογνωσία στο παρελθόν με εξαγωγές στο χώρο, στη διάρκεια της δεκαετίας του 1960. Σημειωτέον ότι το Travego είναι ίσως το πιο δημοφιλές πούλμαν της ελληνικής αγοράς.

Καθαρά λεωφορεία στην Αθήνα από το 2006
Ο δήμος της Αθήνας προσανατολίζεται στην αγορά 35 λεωφορείων που θα κινούνται με υδρογόνο. Η Αθήνα είναι γνωστό ότι κατέχει μια από τις χειρότερες θέσεις στην κατάταξη της λίστας που καταρτίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιβάλλοντος, ενώ η πόλη διαθέτει το μικρότερο στόλο ανάλογων οχημάτων, συγκριτικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Τα νέα λεωφορεία που δεν εκπέμπουν ρύπους υπολογίζεται ότι θα δρομολογηθούν από το νέο χρόνο, είναι πιο στενά από τα υπάρχοντα, διαθέτουν 41 θέσεις και έχουν τη δυνατότητα κίνησης 18 ώρες χωρίς ανεφοδιασμό. Τα νέα λεωφορεία θα συνδέσουν περιοχές όπως το Θησείο, το Γκάζι και το Βοτανικό.

Νέος Πρόεδρος της Shell στην Ελλάδα
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Shell, ο κ. Πάνος Ξυνής διαδέχεται τον κ. Αλέξη Λάσκαρη στα καθήκοντα του Προέδρου των εταιρειών Shell στην Ελλάδα και του Διευθυντή Ανθρώπινων Πόρων. Με περισσότερα από 20 χρόνια επιτυχημένης πορείας στην εταιρεία, ο Πάνος Ξυνής ήταν υπεύθυνος για την υλοποίηση των νέων στρατηγικών του διεθνούς τομέα εμπορίας της Shell στην Ελλάδα. Ο κ. Πάνος Ξυνής είναι χημικός μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία. Ξεκίνησε την καριέρα του στη Shell το 1983, ενώ από το 2003 μέχρι σήμερα ήταν Project Leader και Change Manager για την υλοποίηση στην Ελλάδα των νέων στρατηγικών του διεθνούς τομέα εμπορίας της Shell.

Τα φθηνότερα βενζινάδικα
Στην Αθήνα
Δεκέλειας 105 Μενίδι ETEKA 0,949 ευρώ
Ελ. Βενιζέλου 106 Κερατσίνι Ε.Π. 0,949 ευρώ
Πειραιώς 103 Πειραιάς EL PETROL 0,949 ευρώ
Ναυσικάς 53 Π. Φάληρο ΕΚΟ 0,953 ευρώ
Μ. Αντύπα 35 Ηλιούπολη AVIN 0,958 ευρώ
Ελ. Βενιζέλου 36 Ηλιούπολη SILKOIL 0,959 ευρώ
Αγ. Βαρβάρας 92 Π. Φάληρο EL PETROL 0,959 ευρώ
Ηρακλείου 500 Ηράκλειο EΛIN 0,960 ευρώ
Κυναιγέρου 1 Ν. Μάκρη ΕΤΕΚΑ 0,961 ευρώ

Και στη Θεσσαλονίκη
Nέα Mοναστηρίου104 Kορδελιό JETOIL 0,956 ευρώ
Πραξαγόρας 5 K. Tούμπα EΛIN 0,969 ευρώ
Eθν. Aντιστάσεως 82 Kαλαμαριά EKO 0,975 ευρώ
6o χλμ. Θέρμης Θέρμη (Xαριλάου) EKO 0,976 ευρώ
Aλ. Φλέμινγκ 14 Kέντρο AEGEAN 0,977 ευρώ
Nέα Mοναστηρίου 136 Kορδελιό AVIN 0,979 ευρώ
Eθν. Aντιστάσεως 148 Kαλαμαριά CYCLON 0,987 ευρώ
Kωνσταντινουπόλεως 31 Kέντρο E.Π. 0,987 ευρώ
Eπιδαύρου 6 Tούμπα KAOIL 0,989 ευρώ
Παπαναστασίου 47 Xαριλάου AEGEAN O,989 ευρώ
Mανάνδρου 115 Eύοσμος AEGEAN 0,989 ευρώ

ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

ΟΙ ΔΕΚΑ ΠΡΩΤΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Renault 1.018.899
VW 1.005.288
Opel/Vauxhall 937.637
Ford 874.505
Peugeot 784.501
Citroen 650.328
Fiat 495.549
Mercedes 455.759
BMW 428.197
Audi 426.072

Στην Ευρώπη
Μετά και την αύξηση κατά 7,5% τον Αύγουστο, το πρώτο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου η αγορά δεν παρουσιάζει αποκλίσεις. Η ευρωπαϊκή αγορά συνολικά, που σημαίνει οι δεκαπέντε συν τις EFTA (Tσεχία, Eσθονία, Oυγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία) και τις Ισλανδία, Νορβηγία και Ελβετία, χάνει μόλις 0,5% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2004. Ωστόσο, αν εξαιρέσει κανείς τις τρεις τελευταίες, η αγορά δείχνει οριακά «ανεβασμένη», κερδίζοντας 0,2%, πάντα σε σχέση με πέρυσι. Οι Renault, VW και Opel/Vauxhall βρίσκονται στις πρώτες θέσεις. Όσο για τη μάχη ανάμεσα στα γκρουπ, οι πωλήσεις φέρνουν το γκρουπ VAG στην πρώτη θέση, το οποίο ακολουθείται από τα PSA, Ford, GM και Renault.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2005
ΤΑ ΔΕΚΑ ΠΡΩΤΑ ΜΟΝΤΕΛΑ
Toyota Corolla 6.683
Opel Astra 6.647
Hyundai Getz 5.974
Opel Corsa 5.864
VW Golf 5.730
Ford Focus 5.289
Ford Fiesta 4.881
Toyota Yaris 4.408
Seat Ibiza 4.155
Hyundai Accent 7.341 (Σύμφωνα με ΣΕΑΑ -· προφανώς πρόκειται για λάθος.)

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2005
ΟΙ ΔΕΚΑ ΠΡΩΤΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Hyundai 19.781
Opel 16.330
Toyota 16.134
Ford 14.763
VW 12.870
Citroen 10.120
Nissan 9.062
Peugeot 8.804
Seat 8.552
Suzuki 8.449

ΤΑ ΔΕΚΑ ΠΡΩΤΑ ΜΟΝΤΕΛΑ
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2005
Hyundai Getz 717
Toyota Corolla 665
VW Golf 628
Ford Focus 604
Peugeot 206 584
VW Polo 518
Citroen C4 503
Skoda Octavia 497
Nissan Almera 489
Hyundai Accent 456

ΟΙ ΔΕΚΑ ΠΡΩΤΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2005
Hyundai 1.817
Toyota 1.684
VW 1.666
Citroen 1.308
Ford 1.305
Opel 1.288
Nissan 1.113
Peugeot 1.089
Seat 942
Suzuki 839
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΣΦΑΛΤΟΣ

«Ουδείς... άσφαλτος»!

Μπορεί η παραπάνω πρόταση να προκάλεσε παλαιότερα τις σκανδαλοθηρικές στήλες, στη δικιά μας όμως περίπτωση φιλοδοξούμε να προκαλέσει τους υπευθύνους για την κακή ασφαλτόστρωση των ελληνικών δρόμων!

KEIMENO: MANΩΛHΣ ΣAΛOYPOΣ
ΦΩTOΓPAΦIEΣ: ΘANOΣ HΛIOΠOYΛOΣ

EPΓA εδώ, έργα εκεί, έργα παραπέρα! Έργα μέσα στην πόλη, έργα στην επαρχία, έργα και στην Εθνική Οδό! Πόσοι από εμάς έχουμε ταλαιπωρηθεί με τις ώρες, προκειμένου να πάμε στους προορισμούς μας, αντικρίζοντας συνεχώς διάφορες ταμπέλες του τύπου «ΠΡΟΣΟΧΗ! ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΕΡΓΑ ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗΣ»;
Φυσικά, με αυτό το ρεπορτάζ δε θίγουμε το γεγονός πραγμάτωσης των συγκεκριμένων έργων, αλλά τη συχνότητα, την επαναληψιμότητα και τον τρόπο με τον οποίο γίνονται στα ίδια ακριβώς σημεία, με σκοπό να διορθωθούν τα λάθη και οι κακοτεχνίες της προηγούμενης φοράς... Τρανό παράδειγμα το κομμάτι της Εθνικής Οδού Αθηνών–Λαμίας με κατεύθυνση προς την πρωτεύουσα, και συγκεκριμένα λίγο μετά τα διόδια Αφιδνών και μέχρι τη γέφυρα της Βαρυμπόμπης, το οποίο, το καλοκαίρι που μόλις πέρασε, αποτέλεσε έναν από τους «γολγοθάδες» του εθνικού οδικού δικτύου. Θυμίζουμε ότι έργα ασφαλτόστρωσης είχαν γίνει στο συγκεκριμένο σημείο και λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, αλλά, όπως αποδείχτηκε, εκείνα ήταν για να καλυφθούν «όσα βλέπει η πεθερά», λίγες ημέρες πριν από τη μεγάλη πρόκληση. Οι Aγώνες έγιναν, οι εντυπώσεις που άφησαν ήταν άψογες, οι επισκέπτες μας έφυγαν ευχαριστημένοι και όλοι ζούσαμε σε μια κατάσταση ευφορίας, μέχρι να αρχίσουν τα προβλήματα. Ξαφνικά, το χάος! Οι μπετονιέρες και οι μπουλντόζες άρχισαν ξανά τις «παρελάσεις» και οι λακκούβες εξαπλώθηκαν και πάλι στους δρόμους σαν «ανεμοβλογιά»!
Με αφορμή αυτήν την εικόνα, που, δυστυχώς, αντικρίζουμε ακόμη στην Ελλάδα του 2005, αλλά και τα χιλιάδες τροχαία ατυχήματα που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, λόγω κακοτεχνιών του οδοστρώματος, αποφασίσαμε αυτόν το μήνα να κάνουμε ένα ρεπορτάζ σχετικά με την ποιότητα των ασφάλτων που έχουμε στη χώρα μας. Πώς, όμως, το εν λόγω άρθρο θα ήταν απόλυτα τεκμηριωμένο; Όπως ακριβώς και στις δοκιμές του περιοδικού, τα όργανα μετρήσεων που έχουμε στη διάθεσή μας κλήθηκαν σε ρόλο μαρτύρων, άλλοτε υπεράσπισης και άλλοτε κατηγορίας, φυσικά ανάλογα με το δρόμο όπου πραγματοποιήθηκαν οι μετρήσεις. Αλλά πώς θα είχαμε ένα συγκριτικό μέγεθος ανάμεσα σε δύο είδη ή, καλύτερα, σε δύο διαφορετικούς τρόπους κατασκευής ασφάλτου; Πολύ απλά, πραγματοποιήσαμε μέτρηση φρεναρίσματος πανικού στον κλειστού τύπου αυτοκινητόδρομο της Αττικής Οδού, αλλά και σε δύο κομμάτια του εθνικού οδικού δικτύου, σε ένα με «καλή» άσφαλτο και ένα με «κακή», θέλοντας να αποδείξουμε ότι αυτό που μας έδειχνε μέχρι τότε η οδηγική μας αίσθηση επιβεβαιώνεται και από τα νούμερα...
Δυστυχώς -και λέμε «δυστυχώς», γιατί, όπως και να το κάνουμε, η Α.Ο. είναι απλώς ένα ελάχιστο κομμάτι των ελληνικών δρόμων (λιγότερο από 70 χλμ.)- οι αρχικές μας προβλέψεις δικαιώθηκαν απόλυτα, αφού οι διαφορές που διαπιστώσαμε είναι τεράστιες! Φυσικά, ο αντίλογος θα υποστηρίξει ότι στη μια περίπτωση έχουμε να κάνουμε με ένα «τσουχτερό» έργο ιδιωτικής εκμετάλλευσης, ενώ στην άλλη με μια δημόσια παροχή. Ένα τέτοιο επιχείρημα, όμως, καταρρίπτεται αυτόματα κάθε φορά που ο Έλληνας φορολογούμενος καλείται να είναι σωστός στις υποχρεώσεις του απέναντι στο κράτος. Το θέμα είναι πότε θα αποφασίσει το ίδιο το κράτος να σταματήσει να καλύπτεται πίσω από το «ουδείς... άσφαλτος» και να σεβαστεί τον ίδιο τον πολίτη!_ Μ. Σαλ.

BOX μετρήσεις
PHOTO από διαδικασία μετρήσεων και σχεδιάγραμμα φρεναρίσματος από Καστανάκη
5,3 μ. = 34 χλμ./ώρα!
Ο τίτλος φωτογραφίζει χονδρικά το σοκαριστικό (!) αποτέλεσμα που βγάλαμε από τις μετρήσεις φρεναρίσματος σε Αττική και Εθνική Οδό. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή τους.
Το ραντεβού με τους ανθρώπους της Αττικής Οδού ορίζεται για Κυριακή (λόγω μειωμένης κίνησης...) στις 09:00 το πρωί, στο τελείωμα του δρόμου, με κατεύθυνση προς Ραφήνα, σε ένα νέο και σχετικά «απάτητο» κομμάτι του κλειστού τύπου αυτοκινητοδρόμου. Δύο υπηρεσιακά οχήματα μας οριοθετούν μια διαδρομή περίπου 500 μ. στη δεξιά λωρίδα του δρόμου. Θέλοντας να εκμεταλλευτούμε όλα τα περιθώρια, αφού έπρεπε να φτάσουμε τουλάχιστον τα 120 χλμ./ώρα και να έχουμε και το περιθώριο να φρενάρουμε, ξεκινάμε με τακτική 0-100 χλμ./ώρα. Οι πρώτες ενδείξεις έρχονται ήδη από την αίσθηση, αφού το Ford Focus 1.6 (σ.σ.: έκδοση χωρίς πίσω δισκόφρενα), που αποτελεί το αυτοκίνητο της δοκιμής μας, δε σπινάρει καθόλου. Πιάνουμε τα 120, φρενάρουμε και... 59 μ.! Επαναλαμβάνουμε τη μέτρηση δύο φορές, για να είμαστε ακόμη πιο σίγουροι, ενώ ταυτόχρονα διαπιστώνουμε ότι ο μέσος όρος επιβράδυνσης κυμαίνεται στα 0,95g!
Μαζεύουμε και φεύγουμε για την Εθνική Οδό, αφού θέλουμε, φυσικά, η μέτρηση να γίνει κάτω από τις ίδιες συνθήκες (ίδια άτομα και ίδιες καιρικές συνθήκες). Λίγη ώρα μετά, είμαστε στην Εθνική Αθηνών-Λαμίας, δρόμο που διαθέτει σε όλο του το μήκος «καλή» και «κακή» άσφαλτο. Έχοντας ήδη τα όργανα τοποθετημένα πάνω στο Focus, πραγματοποιούμε τρία διαδοχικά φρεναρίσματα σε ένα από τα «καλά» κομμάτια της Eθνικής, λίγο πριν από το «Σείριος», με όλα τα αποτελέσματα να είναι κοντά στα 62,2 μ. και η μέση επιβράδυνση 0,91g. Ενώ, λοιπόν, έχουμε ήδη κατά 2,2 μ. χειρότερη επίδοση, κάνουμε αναστροφή προς Αθήνα, για να «φρενάρουμε» και σε ένα κομμάτι με «κακή-λευκή» άσφαλτο. Λίγο πριν από τα διόδια των Αφιδνών, πραγματοποιούμε και πάλι τρία φρεναρίσματα, με μέση απόδοση τα 64,3 μ. και επιβράδυνση 0,89g...
Αν, τώρα, οι παραπάνω διαφορές δε σας φαίνονται τεράστιες, τότε σας λέμε αυτό που -εμάς τουλάχιστον- μας έκανε να τρομάξουμε! Στην περίπτωση της «καλής Εθνικής», όταν το αυτοκίνητο είχε διανύσει 59 μ. (δηλαδή, η απόσταση ακινητοποίησης στην Α.Ο.), κινούνταν με 27 χλμ./ώρα. Aντίστοιχα, στην περίπτωση της «κακής Εθνικής», το Focus μας, όταν έφτασε τα 59 μ., κινούνταν με 34 χλμ./ώρα! Και ξέρουμε όλοι τι συμβαίνει όταν ένα αυτοκίνητο βάρους 1.100 κιλών πέφτει πάνω σε άνθρωπο (!) ή σε οτιδήποτε άλλο με τέτοιες ταχύτητες...

Μέτρα Μ.Ο. επιβράδυνσης
Αττική Οδός 59 0,95g
E.Ο. «Καλός» τάπητας 62,3 0,91g
Ε.Ο. «Κακός» τάπητας 64,3 0,89g

BOX τεχνικό ασφάλτου
PHOTO πορτρέτο σλάιτ Γ. Παλμύρης και σχεδιάγραμμα υποδομή από Καστανάκη

Το μυστικό της επιτυχίας
Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα αποτελέσματα που «πέτυχε» η άσφαλτος της Αττικής Οδού στη δοκιμή μας δεν είναι τυχαία. Προϊόν προσεκτικής μελέτης, τόσο στα υλικά όσο και στον τρόπο κατασκευής του, ο συγκεκριμένος αυτοκινητόδρομος μπορεί να καυχιέται ότι είναι από τους πλέον σύγχρονους της Ευρώπης.
Το έργο ξεκίνησε με τη σωστή τοποθέτηση των υποκείμενων στρωμάτων. Το γνωστό γαρμπίλι 3Α παρασκευάστηκε σε ειδική μονάδα, ώστε να έχει την ιδανική υγρασία, και στη συνέχεια στρώθηκε με σταθερό πάχος 40 χλστ. Πάνω σε αυτήν τη βάση τοποθετήθηκε ο ασφαλτοτάπητας, ο οποίος αποτελείται από μίγμα ασφάλτου, ενός πολυμερούς ελαστομερούς υλικού (ακτινοειδές SBS) κι ενός αδρανούς υλικού, της σκουριάς. Αυτό το μίγμα έχει διάρκεια ζωής αυξημένη κατά 4-5 έτη σε σχέση με την κοινή άσφαλτο. Όπως μας εξηγεί και ο κ. Γιώργος Παλμύρης, πολιτικός μηχανικός και υποδιευθυντής της κοινοπραξίας που κατασκεύασε την Α.Ο., η άσφαλτος που χρησιμοποιήθηκε «είναι σαν τα συνθετικά λιπαντικά. Είναι πιο ακριβή, αλλά έχει καλύτερη απόδοση και απαιτεί μικρότερη συντήρηση».
Προκειμένου να μη δημιουργηθούν καθιζήσεις στο δρόμο από τις συχνές διελεύσεις, έγινε ειδική μελέτη του πάχους της ασφάλτου. Με βάση τις εκτιμήσεις για τον αριθμό διελεύσεων βαρέων οχημάτων σε μια εικοσαετία (25.000.000), υπολογίστηκε ότι το 80% αυτών θα κινηθεί πάνω στη δεξιά λωρίδα. Με βάση αυτά τα δεδομένα κατασκευάστηκαν όλες οι λωρίδες με πάχος ίδιο με αυτό της δεξιάς. Αυτό φτάνει τα 23 εκ. στο ρεύμα από Μεταμόρφωση έως Κηφισίας, όπου ο φόρτος αναμένεται μεγαλύτερος, ενώ, αντιθέτως, το μικρότερο πάχος έχει η Περιφερειακή Υμηττού με 16 εκ. Το φρενάρισμα, με τη σειρά του, καταπονεί την επιφάνεια σε τρίψιμο και στίλβωση (γυάλισμα). Γι’ αυτό, στα διόδια έχει τοποθετηθεί σκυρόδεμα που έχει μεγάλη αντοχή σε αυτού του είδους τις καταπονήσεις.
Για τη διαφορά που μετρήθηκε στην απόσταση ακινητοποίησης σε σχέση με το εθνικό οδικό δίκτυο υπάρχει μια πολύ απλή εξήγηση: η τραχύτητα. Με μέση τιμή 1,5-2 χλστ., καταφέρνει να δημιουργεί ένα οδόστρωμα με δείκτη αντιολισθηρότητας που κυμαίνεται μεταξύ 50 και 60 (όταν το ελάχιστο όριο είναι μόλις 35).
Μεγάλη βαρύτητα, επίσης, δόθηκε στην ομαλότητα του δρόμου. Για το λόγο αυτό, κατά τη διάρκεια της στρώσης της ασφάλτου χρησιμοποιήθηκαν δύο οδοστρωτήρες που κινούνταν παράλληλα, ώστε να μη δημιουργηθούν «ραφές» μεταξύ των λωρίδων. Τέλος, ο δείκτης ανωμαλιών, ο οποίος δείχνει το συνολικό άθροισμα του ύψους των ανωμαλιών σε μια απόσταση, βρίσκεται μεταξύ 25 και 30 ιντσών/χλμ., με όριο τις 55.
Κάπως έτσι μεταφράζεται σε αριθμούς η εξαιρετική αίσθηση που αφήνει στον οδηγό η κίνηση πάνω στην Αττική Oδό._ Κ. Φ.