4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

61η Έκθεση Φρανκφούρτης

Alive show

Παρά την οικονομική κρίση, η αυτοκινητοβιομηχανία αντιστέκεται. Ο παλμός της ακούστηκε «δυνατός» το Σεπτέμβριο στη Φρανκφούρτη, στο μεγαλύτερο γεγονός των τεσσάρων τροχών σε παγκόσμιο επίπεδο που προσδιορίζει το παρόν και το μέλλον της.

KEIMENO: ΣTPATHΣ ΣKΛABAKHΣ, IAKΩBOΣ KPOMMYΔAΣ
ΦΩTOΓPAΦIEΣ: NIKOΣ MHTΣOYPAΣ, APXEIO

ΤI συνέβη λοιπόν στη Φρανκφούρτη; Κατ’ αρχάς, η δεύτερη πράξη στην ανανέωση της μικρής κατηγορίας (που, όπως όλα δείχνουν, μεγαλώνει), με την παρουσίαση τριών από τους κυριότερους εκπροσώπους της, Fiat Grande Punto, Toyota Yaris και Renault Clio. Από την άλλη πλευρά, φάνηκε χαρακτηριστικά ότι μια από τις πιο δυνατές τάσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας που παίρνει διαστάσεις ανάλογες του... τυφώνα Κατρίνα ονομάζεται SUV. Δεν είναι μόνο οι επίσημες παρουσιάσεις των Toyota RAV4, Suzuki Grand Vitara που αποτέλεσαν τις δυνατότερες παρουσίες της κατηγορίας, αλλά και η πλειονότητα των πρωτοτύπων που διαπραγματεύονται το θέμα «αυτοκίνητο ελεύθερου χρόνου» που δείχνει ότι η κατηγορία έχει μέλλον: το Daihatsu D-Compact (βλ. νέο Terios), το Egeus, το Antara, το Multi S και άλλα ακόμη. Φυσικά, υπήρχαν και πολλές σημαντικές παρουσίες όπως η Porsche Cayman, το Honda Civic, αρκετά κουπέ και κάμπριο (VW EOS, Opel Astra Τwin top, Volvo C70), ενώ πρέπει να σημειωθεί η παρουσία τριών αυτοκινητοβιομηχανιών από την Κίνα. Οι παρακάτω σελίδες λοιπόν αποτελούν το συμπλήρωμα της προεπισκόπησης του προηγούμενου μήνα, ενώ κάποιες από τις σημαντικές παρουσίες που ήδη οδηγούμε αναλύονται σε μεγαλύτερη έκταση στις «Γνωριμίες» του περιοδικού.

Opel Antara GTC & Renault Egeus
Με ελληνικά ονόματα;
Έτσι φαίνεται, αν και ούτε οι Γερμανοί ούτε οι Γάλλοι εξήγησαν από πού προέρχονται τα ονόματά τους.
Είναι και τα δύο SUV;
Ναι. Τα SUV φαίνεται ότι αποτελούν μια από τις δυνατές τάσεις της σύγχρονης αυτοκινητοβιομηχανίας.
Τι κοινό έχουν;
Τέσσερις ανεξάρτητες θέσεις, κίνηση στους τέσσερις τροχούς (στην περίπτωση του Egeus είναι απολύτως αυτόματη και μπορεί να μεταφέρει εμπρός ή πίσω το 100% της ροπής ανάλογα με τις συνθήκες) και κινούνται από ντιζελοκινητήρες. Το Antara από μια μονάδα 1,9 λίτρων με δύο υπερσυμπιεστές που αποδίδει 212 ίππους, ενώ το Egeus από έναν 3λιτρο V6 ισχύος 250 ίππων.
Οι διαφορές;
Στη φιλοσοφία. Η Renault καταθέτει με το Egeus την άποψή της για ένα SUV της υψηλότερης κλάσης, ενώ η Opel έχει δώσει στο δικό της πρωτότυπο πιο σπορ χαρακτήρα, γεγονός που άλλωστε είναι εμφανές από το σχήμα του αυτοκινήτου που διαθέτει μόνο 3 πόρτες.

Mazda Sassou
Το φουτουριστικό πρωτότυπο δημιουργήθηκε στο ευρωπαϊκό κέντρο σχεδιασμού της ιαπωνικής εταιρείας, θέτοντας τη βάση για ένα μελλοντικό μοντέλο το οποίο θα προσελκύει άτομα νεαρής ηλικίας με κύρια ζητούμενα τη ξεχωριστή εμφάνιση και το χαμηλό κόστος. Οι διαστάσεις του το τοποθετούν στην κατηγορία B, ενώ εσωτερικά οι λιτές γραμμές στο σχεδιασμό και οι προηγμένες τεχνολογικά λύσεις αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά του. Παρά το ότι στο πρωτότυπο δεν είχε τοποθετηθεί κινητήρας, οι μηχανικοί της Mazda πιστεύουν ότι ιδανική λύση θα αποτελούσε η χρησιμοποίηση ενός υπερτροφοδοτούμενου βενζινοκινητήρα μικρού κυβισμού που θα συνεργάζεται με ένα ημιαυτόματο κιβώτιο έξι σχέσεων

Ford Iosis
Iosis;
Όχι, δε μιλάμε για... γρίπη. Οι αλχημιστές χρησιμοποιούσαν τον όρο «Iosis» για το τελευταίο στάδιο μεταστοιχείωσης ενός ευτελούς μετάλλου σε χρυσό. Από εκεί προήλθε το όνομα του νέου πρωτοτύπου της Ford, το οποίο αποτελεί το δεύτερο βήμα στη νέα σχεδιαστική γλώσσα της εταιρείας που εισήγαγε το SΑV concept (παρουσιάστηκε φέτος στη Γενεύη).
Και περί τίνος πρόκειται;
Τέσσερις θέσεις... και τέσσερις πόρτες. Αυτή είναι η φιλοσοφία του Iosis. Ένα οικογενειακό, με σχεδιασμό που διατηρεί σαφώς πιο σπορ και έντονες γραμμές. Μάλιστα, όπως είπαν οι άνθρωποι της εταιρείας, ο σχεδιασμός επιχειρεί να αποδώσει μια αίσθηση κίνησης.
Υπάρχει κάποιο... μήνυμα;
Η Ford παρουσίασε αυτό το πρωτότυπο με στόχο να προϊδεάσει για το σχεδιασμό των μοντέλων που έρχονται. Και όπως είπε ο κ. Λούις Μπουθ (Πρόεδρος της εταιρείας), στοιχεία του Iosis θα περάσουν στο Mondeo 3ης γενιάς.
Δηλαδή, έτσι θα ανοίγουν οι πόρτες στο νέο Mondeo;
Σίγουρα όχι. Ο κ. Δ. Τονέλο (Διευθυντής Σχεδιασμού) διευκρίνισε ότι πρακτικά η μάσκα και ο αεραγωγός στον προφυλακτήρα αποτελούν το νέο πρόσωπο της Ford.

Peugeot 20Cup
Η Peugeot συνδύασε αυτοκίνητο και μηχανή στο «3κυκλο» πρωτότυπο που ονομάζεται 20Cup. Το πρωτότυπο «χτίστηκε» πάνω σε ένα μονοκόμματο σασί κατασκευασμένο από ανθρακονήματα. Έτσι, το βάρος υπολογίζεται ότι είναι μικρότερο από 500 κιλά. Με αυτό ως δεδομένο και τον υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα άμεσου ψεκασμού που αποδίδει 170 ίππους και πάνω από 24 χλγμ. ροπή, μπορείτε να φανταστείτε τις επιδόσεις του.

Toyota Endo
Σχεδιασμένο στο ευρωπαϊκό κέντρο της εταιρείας, το Endo αποτελεί άλλη μια πρόταση που φιλοδοξεί να δώσει λύση στα αυξημένα κυκλοφοριακά προβλήματα των μεγάλων πόλεων. Με μήκος μόλις 3 μ. μπορεί να φιλοξενήσει τέσσερα άτομα, ενώ τα δύο μπροστινά καθίσματα μπορούν να μετακινηθούν προς όλες τις κατευθύνσεις, διευκολύνοντας την πρόσβαση στις πίσω θέσεις.

Mini Concept Frankfurt
Με την ευκαιρία της επετείου της παρουσίασης του Mini Traveller πριν από 45 χρόνια, η Mini παρουσίασε ένα πρωτότυπο που μεταφέρει τη φιλοσοφία του ιστορικού μοντέλου στον 21ο αιώνα. Το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι πίσω από τις όμορφες λεπτομέρειες και το εντυπωσιακό εσωτερικό κρύβονται οι γραμμές του μοντέλου που θα αντικαταστήσει το αυτοκίνητο που αναβίωσε το θρύλο του Ισιγόνη.

Dodge Nitro
Αμερικανική αισθητική, τροχοί 20 ιντσών και ένας V6 κινητήρας 3,7 λίτρων, απόδοσης 210 ίππων συνθέτουν το Nitro, ένα πρωτότυπο που στοχεύει την κατηγορία των μεσαίων SUV. Με θέσεις για πέντε επιβάτες, πρόθεση των ανθρώπων της Dodge είναι να προσελκύσουν όσους θέλουν να οδηγούν ένα όχημα ελευθέρου χρόνου που δε θα περνά απαρατήρητο.

Jeep Compass
Με το Compass η αμερικανική εταιρεία δείχνει, μέσω ενός πρωτοτύπου, τις προθέσεις της να εισέλθει δυναμικά στις μικρότερες κατηγορίες των οχημάτων ελευθέρου χρόνου. Η εξευρωπαϊσμένη αισθητική και το όνομα Jeep αποτελούν σημαντικά όπλα σε μια κατηγορία όπου μέχρι στιγμής οι Ιάπωνες κατασκευαστές κατέχουν τη μερίδα του λέοντος.

Jaguar XK
Κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από αλουμίνιο, η νέα XK συνεχίζει τη μακρά παράδοση της βρετανικής εταιρείας στην κατηγορία των κουπέ 2+2 θέσεων. Η τοποθέτηση του V8 ατμοσφαιρικού κινητήρα των 4,2 λίτρων απόδοσης 300 ίππων επιταχύνει το νέο μοντέλο από στάση μέχρι τα 100 χλμ./ώρα σε 5,9 δλ., ενώ η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 χλμ./ώρα.

BMW Z4 Coupe Concept Car
Παρά το ότι παρουσιάστηκε από την BMW ως πρωτότυπο, η εμφάνιση της Z4 Coupe προμηνύει ότι η μέρα που το εντυπωσιακό μοντέλο θα φτάσει τη γραμμή παραγωγής δε βρίσκεται μακριά. Η προσθήκη της οροφής όχι μόνο δε χάλασε τις γραμμές της ανοιχτής έκδοσης, αντιθέτως δημιούργησε ένα εξαιρετικά αρμονικό σύνολο.

Ferrari F430 Challenge
Η παρουσίαση της νέας F430 Challenge αποτελεί τη φυσική συνέχεια ενός μοντέλου του κατασκευαστή που έχει συνδέσει άρρηκτα την πορεία του με τους αγώνες. Διατηρώντας τον ίδιο κινητήρα με την πολιτική έκδοση και προχωρώντας σε εκτεταμένες αλλαγές στην ανάρτηση και στο σύστημα μετάδοσης, η Ferrari δημιούργησε άλλη μια «κατασκευή» προορισμένη να κερδίζει.

Astra Twin Top
Μετά το Tigra, το Astra Twin Top είναι το δεύτερο μοντέλο στην γκάμα της Opel που χρησιμοποιεί ηλεκτρικά αναδιπλούμενη μεταλλική οροφή. Βασισμένο στη μικρή-μεσαία πρόταση της εταιρείας, το Twin Top έχει αυξημένες διαστάσεις, γεγονός που επιτρέπει την άνετη μετακίνηση τεσσάρων επιβατών. Η αύξηση των διαστάσεων επέτρεψε τη δημιουργία ενός ικανοποιητικού χώρου αποσκευών, ο οποίος με την οροφή κλειστή φτάνει τα 440 λίτρα. Η ανοιχτή έκδοση του Astra θα κινείται από τέσσερις βενζινοκινητήρες απόδοσης από 105 έως 200 ίππους.

VW EOS
Βασισμένο στο πλαίσιο του νέου Jetta, το EOS θυμίζει σχεδιαστικά περισσότερο το Passat. Η συγκεκριμένη επιλογή δείχνει ότι οι άνθρωποι της γερμανικής εταιρείας θέλουν να τοποθετήσουν την πρότασή τους κάπου μεταξύ των μεσαίων και πολυτελών κάμπριο-κουπέ, διαχωρίζοντας το EOS από τα υπόλοιπα μοντέλα που έχουν κατακλύσει την αγορά. Το εσωτερικό αν και δε διεκδικεί βραβείο πρωτοτυπίας, είναι ποιοτικό και μπορεί να φιλοξενήσει τέσσερα άτομα. Θα εφοδιάζεται με τέσσερις βενζινοκινητήρες απόδοσης από 115 έως 250 ίππων, ενώ αναμένεται να μπει στην παραγωγή την άνοιξη του 2006.

Nissan Micra CC
Ο αντίπαλος του 206 έρχεται από την Ιαπωνία. Το πρωτότυπο που παρουσιάστηκε το 2002 αναμένεται να μπει στην παραγωγή το Νοέμβριο. Φυσικά, οι κινητήρες 1,4 και 1,6 λίτρων προέρχονται από την υπάρχουσα γκάμα του Micra, ενώ εντυπωσιακό στοιχείο για την κατηγορία είναι ο όγκος του χώρου αποσκευών, ο οποίος ακόμα και με την οροφή αναδιπλωμένη φτάνει τα 225 λίτρα.

Mitsubishi Colt CC concept
Η ανοιχτή έκδοση του Colt, η οποία για ακόμα μια φορά παρουσιάστηκε ως πρωτότυπο, αποτελεί την τρίτη παραλλαγή του ιαπωνικού σουπερμίνι. Σχεδιασμένο σε συνεργασία με το στούντιο Πινινφαρίνα, το τετραθέσιο Colt CC αναμένεται να αρχίσει την εμπορική του καριέρα την άνοιξη του 2006.

Volvo C70
Σε αντίθεση με την προηγούμενη γενιά του C70, το νέο μοντέλο συνδυάζει τις εκδόσεις 2+1 (κουπέ και κάμπριο). Το συνολικό μήκος και ύψος είναι ελαττωμένα, στοιχείο που σε συνδυασμό με τη διατήρηση του συνολικού πλάτους δημιουργούν ένα δυναμικό σύνολο.

Nissan Note
Το μίνι MPV της Nissan στοχεύει να ικανοποιήσει τις ανάγκες όσων έχουν ανάγκη ένα πρακτικό μέσο μεταφοράς, όμως συγχρόνως δεν είναι έτοιμοι να συμβιβαστούν με ένα συντηρητικής εμφάνισης όχημα. Το συρόμενο πίσω κάθισμα και το μεγάλο εσωτερικό ύψος συμβάλλουν στην πολυχρηστικότητα του Note που θα προσφέρεται αποκλειστικά με πέντε θέσεις.

Ford Galaxy
Παρά το γεγονός ότι παρουσιάστηκε ως πρωτότυπο, είναι σαφές ότι η έκδοση παραγωγής του νέου Galaxy (που αναμένεται να εμφανιστεί στην ευρωπαϊκή αγορά στα μέσα του 2006) θα απέχει ελάχιστα έως καθόλου από το εκθεσιακό μοντέλο. Όπως και στην πρώτη γενιά του, είναι επταθέσιο, ενώ τα καθίσματα έχουν πλέον τη δυνατότητα αναδίπλωσης στο δάπεδο.

KIA Multi-S
Μπορεί για την ώρα να είναι απλώς ένα πρωτότυπο, όμως η αισθητική τού όμορφου crossover δείχνει ότι οι σχεδιαστές της KIA είναι στο σωστό δρόμο για να δημιουργήσουν ένα όχημα που θα κοιτάει στα μάτια τούς Ευρωπαίους αντιπάλους.

Daihatsu Copen
Παρά το γεγονός ότι το Copen βρίσκεται στην παραγωγή τα τελευταία τρία χρόνια, μόλις στη φετινή έκθεση παρουσιάστηκε η αριστεροτίμονη έκδοσή του. Με μήκος 3.440 χλστ., το μικρό κάμπριο εφοδιάζεται με ένα βενζινοκινητήρα χωρητικότητας 1,3 λίτρων και απόδοσης 87 ίππων.
ΣYNENTEYΞH
KIYOTAKA ISE
ΥΠEYΘYNOΣ ΕΞEΛIΞHΣ TOY NEOY RAV4

Όταν παρουσιάστηκε το RAV4 το 1994, ουσιαστικά εγκαινίασε την κατηγορία των SUV. Σήμερα, η αγορά έχει κατακλυστεί από οχήματα που βρίσκονται στην ίδια κατηγορία. Ποια είναι τα στοιχεία που διαφοροποιούν τη δική σας πρόταση;
Τρία είναι τα βασικά στοιχεία που μας διαφοροποιούν. Το πρώτο είναι η μοναδικότητα του RAV4, στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό για την ευρωπαϊκή αγορά. Συνήθως τα SUV μοιάζουν με κουτιά. Η δική μας πρόταση έχει ιδιαίτερο σχεδιασμό, ενώ παράλληλα προσφέρει υψηλή τεχνολογία. Το δεύτερο στοιχείο αφορά την οδηγική ευχαρίστηση που προσφέρεται χάρη στο σχεδιασμό και τη ρύθμιση των αναρτήσεων. Τέλος, η χρηστικότητα και η εκμετάλλευση του εσωτερικού χώρου με το σύστημα Easy Flat μας δίνει ένα ακόμα πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών μας.

Κατά πόσο επηρέασαν το σχεδιασμό και την εξέλιξη του νέου RAV4 οι αντιδράσεις κατά των SUV που τον τελευταίο καιρό έχουν ενταθεί;
Φυσικά και σκεφτήκαμε όλες αυτές τις αντιδράσεις. Για αυτόν το λόγο δώσαμε ιδιαίτερη προσοχή στην ασφάλεια για τους πεζούς, καθώς και στον τομέα της κατανάλωσης. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να ικανοποιήσουμε την απαίτηση των αγοραστών για μεγαλύτερη άνεση. Αποστολή μας είναι να βρούμε τον τρόπο να ικανοποιήσουμε αυτές τις απαιτήσεις και να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για το περιβάλλον.

Ποιες είναι οι δυσκολίες και οι πιθανοί συμβιβασμοί που γίνονται κατά την εξέλιξη ενός μοντέλου που προορίζεται για την παγκόσμια αγορά;
Το ευρωπαϊκό κοινό δίνει πολύ μεγάλη σημασία στο κράτημα του αυτοκινήτου, ενώ αντιθέτως οι Αμερικανοί δίνουν έμφαση στην άνεση. Σίγουρα η διαδικασία είναι διαφορετική, συνεπώς στα κέντρα εξέλιξής μας ρυθμίσαμε ξεχωριστά την έκδοση για την εκάστοτε αγορά. Κανένας συμβιβασμός δεν έγινε, κάναμε κάθε δυνατή προσπάθεια να ικανοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τις διαφορετικές ανάγκες που έχουν οι αγοραστές.

Toyota RAV4
Με σαφώς περισσότερες καμπύλες από τον πρόγονό του, το νέο RAV4 παρουσιάζεται μάλλον πιο συντηρητικό σε σύγκριση με το παρελθόν. Από την άλλη, το εσωτερικό δείχνει αρκετά πιο προχωρημένο, ενώ η ποιότητα είναι απλώς εξαιρετική.
Έχει μεγαλώσει;
Έχει αυξηθεί το μήκος κατά 145 χλστ. και το μεταξόνιο κατά 70 χλστ. Ωστόσο, οι επιβάτες δε φαίνεται να έχουν στη διάθεσή τους σημαντικά μεγαλύτερη άνεση χώρου σε σχέση με το απερχόμενο μοντέλο. Αντιθέτως, οι αποσκευές... ταξιδεύουν πλέον με μεγαλύτερη άνεση, αφού ο διαθέσιμος χώρος έχει αυξηθεί από τα 400 στα 450 λίτρα.
Θα με πάει παντού;
Αυτό που μπορούμε να πούμε προς το παρόν είναι ότι η τετρακίνηση στο νέο RAV είναι πλέον ηλεκτρονικά ελεγχόμενη και μπορεί να μοιράσει τη ροπή ανάμεσα στους δύο άξονες σε ποσοστό από 100/0 μέχρι 55/45 εμπρός/πίσω, αντίστοιχα.
Είναι άξιος διάδοχος;
Η τρίτη γενιά έχει μεγαλύτερο χώρο αποσκευών και βελτιωμένη ποιότητα κατασκευής. Θα εξαρτηθεί λοιπόν από την οδική συμπεριφορά του και την απόδοση του συστήματος τετρακίνησης στην άσφαλτο και στο χώμα. Συμπέρασμα; Ο Βασιλιάς πέθανε. Ζήτω ο Βασιλιάς; Θα δείξει...

Audi Q7
Ακολουθώντας τις VW και Porsche, η Audi παρουσίασε τη δική της πρόταση στην κατηγορία των πολυτελών SUV. Βασισμένο στην ίδια πλατφόρμα, τo εντυπωσιακό επταθέσιο μοντέλο εφοδιάζεται με ένα βενζινοκινητήρα 4,2 λίτρων, απόδοσης 350 ίππων και έναν 3λιτρο πετρελαιοκινητήρα η ισχύς του οποίου φτάνει τους 233 ίππους, ενώ η ροπή τα 51 χλγμ.

ΣYNENTEYΞH
KOSUKE SHIBAHARA
ΥΠEYΘYNOΣ ΕΞEΛIΞHΣ TOY NEOY YARIS

Στο περιθώριο της έκθεσης είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και με τον κ. Σιμπαχάρα, τον υπεύθυνο για την εξέλιξη του νέου Yaris. Σύμφωνα με τον Ιάπωνα μηχανικό, σε μια κατηγορία που ο αριθμός των ανταγωνιστών είναι αρκετά μεγάλος, ένα από τα στοιχεία που διαφοροποιούν το νέο Yaris είναι το μικρό, για τα μέτρα της κατηγορίας, μήκος που όμως συνδυάζεται με την πολύ καλή εκμετάλλευση του εσωτερικού χώρου και την εξαιρετική παθητική ασφάλεια. Σύμφωνα με τις δοκιμές που έκανε η Toyota, η δεύτερη γενιά του Yaris θα καταφέρει να περάσει τη δοκιμασία του EURONCAP κερδίζοντας πέντε αστέρια. Σε ερώτηση μας για το αν δικαιολογείται το γεγονός ότι παρά την όξυνση των κυκλοφοριακών προβλημάτων τα μοντέλα μεγαλώνουν σε διαστάσεις, η άποψη του κ. Σιμπαχάρα ήταν ότι αντιλαμβάνονται τα προβλήματα που δημιουργεί το μέγεθος των αυτοκινήτων και γι’ αυτόν το λόγο δίνουν μεγάλη έμφαση στην εκμετάλλευση του εσωτερικού χώρου. Παρά το γεγονός ότι το νέο μοντέλο έχει μεγαλύτερες διαστάσεις από την πρώτη γενιά, αναλογικά η αύξηση του εσωτερικού χώρου είναι πολύ μεγαλύτερη. Ο κ. Σιμπαχάρα τόνισε το γεγονός ότι κατά την εξέλιξη του νέου μοντέλου ως μέτρο σύγκρισης τόσο για την οδική συμπεριφορά όσο και για την άνεση αποτέλεσαν αυτοκίνητα της κατηγορίας C, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο τους υψηλούς στόχους που έχει θέσει η εταιρεία.

Toyota Yaris
Έβαλε πάλι το χέρι του ο Κωβός;
Αυτήν τη φορά όχι. Το νέο Yaris σχεδιάστηκε στο ευρωπαϊκό κέντρο σχεδιασμού της ιαπωνικής εταιρείας. Βέβαια, περισσότερο θα πρέπει να μιλάμε για μια σχεδιαστική εξέλιξη πάνω στην πρώτη γενιά και λιγότερο για ένα πραγματικά νέο σχέδιο.
Έφτασε και αυτό τα 4 μ. μήκος;
Αντίθετα από τον ανταγωνισμό που σε ορισμένες περιπτώσεις έχει αρχίσει να φλερτάρει σε διαστάσεις τη μικρή-μεσαία κατηγορία, το νέο Yaris φτάνει «μόλις» τα 3.750 χλστ. Με αυτόν τον τρόπο, παρά τις αυξημένες διαστάσεις σε σχέση με την πρώτη γενιά, το νέο μοντέλο θα είναι εξίσου αποτελεσματικό στα στενά των πόλεων.
Και από χώρους;
Η αύξηση του μεταξονίου κατά 110 χλστ. και η καλύτερη εκμετάλλευση των εσωτερικών χώρων είχε ως αποτέλεσμα το νέο Yaris να είναι αρκετά πιο ευρύχωρο από τον προκάτοχό του. Παράλληλα, ο χώρος αποσκευών αυξήθηκε κατά 33% (από τα 205 στα 272 λίτρα), ενώ, μετακινώντας το συρόμενο πίσω κάθισμα προς τα μπροστά, 363 λίτρα είναι διαθέσιμα για τα ψώνια .

VW Golf R32 & GT
Μετά το GTi, δύο ακόμα εκδόσεις με σπορ προσανατολισμούς έρχονται να προστεθούν στην γκάμα του Golf. H μικρότερη και άκρως ενδιαφέρουσα για τα ελληνικά δεδομένα με τα διακριτικά «GT» εξοπλίζεται με τον κινητήρα άμεσου ψεκασμού χωρητικότητας 1,4 λίτρων, ο οποίος με την προσθήκη δύο υπερσυμπιεστών (ένα μηχανικό και ένα στροβιλοσυμπιεστή) αποδίδει 170 ίππους. H δεύτερη (R32) «φοράει» τον 3,2 λίτρων FSi του γκρουπ και στην προκειμένη περίπτωση αποδίδει 250 ίππους.

Honda Civic
Μήπως είναι πολύ extreme;
Πράγματι. Τόσο σε σχέση με την 23χρονη πορεία του όσο και για τα δεδομένα της κατηγορίας σήμερα, το μοντέλο διατήρησε ένα γενικά ήπιο προφίλ. Ωστόσο, ήταν απόφαση της εταιρείας να κάνει μια επανάσταση, όπως δηλώνει ο υπεύθυνος του προγράμματος Civic, κ. Γιοσιγιούκι Ματσουμότο. Πάντως, στη Φρανκφούρτη συγκέντρωσε πλήθος κόσμου γύρω του και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον του κοινού.
Είναι μικρότερο;
Kατά 35 χλστ. τόσο στο μήκος όσο και στο ύψος, συγκριτικά με το τρέχον μοντέλο. Βέβαια, οι Iάπωνες υποστηρίζουν ότι αντιθέτως στο εσωτερικό η ευρυχωρία κέρδισε. Αφενός λόγω της αύξησης του πλάτους, αφετέρου χάρη στην καλύτερη εκμετάλλευση των χώρων. Παρεμπιπτόντως, το πορτ μπαγκάζ έχει χωρητικότητα 485 (!) λίτρα.
Θα βγει και Τype R;
Ακόμα δεν έχει παρθεί απόφαση. Προς το παρόν, θα διατίθεται στα 1,4 και 1,8 λίτρα με 83 και 140 ίππους, αντίστοιχα, και με το 2,2 λίτρων πετρελαιοκινητήρα του Accord. Όλοι συνδυάζονται με 6άρι κιβώτιο ταχυτήτων χειροκίνητο ή αυτόματο.

Daihatsu D – Compact
H Daihatsu παρουσίασε το D Compact ως πρωτότυπο στην έκθεση της Φρανκφούρτης. Βγάζει... μάτι όμως ότι πρόκειται για ένα τετρακίνητο όχημα απολύτως ρεαλιστικό και είναι προφανές ότι μιλάμε για τον αντικαταστάτη του Terios. Από τα συστατικά του μελλοντικού Terios λοιπόν, σημειώνουμε τη μόνιμη τετρακίνηση με κεντρικό διαφορικό, το οποίο κλειδώνει μέσω ενός μπουτόν στο ταμπλό, την αύξηση του εσωτερικού πλάτους, σημείο που «πονάει» το τρέχον μοντέλο, και την ποιοτική αναβάθμιση, βάσει όσων είδαμε στο έκθεμα της Φρανκφούρτης. Ο κινητήρας έχει χωρητικότητα 1,5 λίτρα.

Eν τάχει
Δεν ήταν λίγα τα τρέχοντα μοντέλα που παρουσιάστηκαν αναβαθμισμένα στην έκθεση της Φρανκφούρτης. Η κλασική μέθοδος του face lift ήταν για τα περισσότερα ο κανόνας, ενώ στην ήδη υπάρχουσα γκάμα άλλων προστέθηκαν νέες εκδόσεις. Έτσι, το Saab 9-5 από το ’97 στην αγορά, ήδη με ένα διακριτικό face lift στο ενεργητικό του, πέρασε τη διαδικασία της ανανέωσης. Η αλλαγή σε οπτικό επίπεδο επικεντρώθηκε κυρίως στο εμπρός τμήμα, όπου ακολουθείται η αισθητική του πρωτότυπου 9Χ. Παράλληλα, αναβαθμίστηκε ο κινητήρας στη έκδοση Aero και πλέον η απόδοσή του φτάνει τους 260 ίππους. H σειρά 3 της BMW απέκτησε στέισον έκδοση που ονομάζεται -όπως και στις προγενέστερες σειρές- Touring. Επίσης, εμπλουτίστηκε με τις τετρακίνητες εκδόσεις Xi, οι οποίες ενσωματώνουν το γνωστό από την X3 σύστημα Xdrive, ενώ η τετρακίνητη έκδοση 4motion προστέθηκε και στο πρόσφατο VW Passat Variant. Στο Hyundai Getz διαφοροποιήθηκε η γκάμα των κινητήρων, ενώ τροποποιήθηκε και οπτικά, όπως τα Ford Fiesta και Fusion. Το face lift των δύο τελευταίων επεκτάθηκε και εσωτερικά, καθώς απέκτησαν διαφορετικό ταμπλό και, γενικότερα, άλλο αέρα, ο οποίος προκύπτει από τα καλύτερης ποιότητας μαλακά πλαστικά και τον πίνακα οργάνων. Αν και στα ίδια σημεία εστιασμένες, πιο διακριτικές ήταν οι αλλαγές στα Citroen C3 και Pluriel, στο Mazda 2, το Renault Kangoo, το Daihatsu Cuore, αλλά και στο πιο περιορισμένου ενδιαφέροντος για τα ελληνικά δεδομένα Lexus SC 430 και Lamborghini Gallardo, που «βγαίνει» πλέον σε ανοιχτή έκδοση.

Στη «Φρανκοφόρτε»!

OΛO λέμε πως δε θα ξαναπάμε και όλο εκεί είμαστε. Kαι είναι αποκλειστικά επαγγελματικοί οι λόγοι. Πάντως, φέτος το τυπικό μέρος της αποστολής τελείωνε το βράδυ της Δευτέρας, μετά την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και τα μέγιστα αποκαλυπτική συνέντευξη Tύπου της TOYOTA με κεντρικό ομιλητή τον καθηγητή κ. Tάκη Aθανασόπουλο. Tιμή, αλλά και ουσία, αφού κάθε φορά αντιλαμβάνεσαι πως αυτός ο κολοσσός δεν είναι απλώς μια μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία. Kάνουν πολιτική σε παγκόσμιο επίπεδο αυτοί οι Iάπωνες, που πρωταγωνιστούν σε όλα τα μέτωπα, συνδυάζοντας την ταχύτητα με την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος. H εξαιρετική τους δουλειά βρίσκεται κατατεθειμένη στα προϊόντα τους σε κάθε κατηγορία. Aρέσει, δεν αρέσει, εν τέλει θα αρέσει το νέο RAV (σ.σ.: το φαντάζεσαι με τον καταπληκτικό ντίζελ 2.2 των 177 ίππων και κρίμα που δε διατίθεται και με το αυτόματο 5άρι του Land), ενώ μόνο αρέσει το νέο «φουσκωμένο» Yaris, που προδίδει και τη γενικότερη τάση των κατασκευαστών να μεγαλώσουν τα αυτοκίνητα της κατηγορίας, δημιουργώντας χώρο για τα Aygo, Fox κτλ.
Tο 2007 θα προκύψει η νέα Corolla και, αν εμάς τους παραδοσιακούς μας προβληματίζει η ιδέα και μόνο σε σχέση με την πιθανή αλλαγή της ονομασίας της, οι άνθρωποι που κάνουν μάρκετινγκ στην Toyota Eυρώπης έχουν τη δική τους, τα μέγιστα τεκμηριωμένη άποψη, που σε βάζει σε σκέψεις. «Tο προϊόν θα κριθεί και όχι η ονομασία», σχολιάζουν και, βέβαια, αισιοδοξούν να ευαισθητοποιήσουν και άλλους, πέρα από τους πιστούς του μοντέλου. Aπλώς δημιουργούν και, αν μας επιτρέπετε, αντίστοιχο οργασμό σε ευρωπαϊκή βιομηχανία μόνο στη VW βρίσκεις (σ.σ.: η BMW είναι ειδική περίπτωση)! Σκληρή δουλειά και από δαύτους και, βέβαια, το σχόλιο δεν έχει να κάνει μόνο με τους εντυπωσιακούς κινητήρες που θα τοποθετηθούν στο Golf. Όταν θέλεις να είσαι αρχηγός, και να πουλάς, και να κερδίζεις, μάχεσαι παντού.
Φέτος η Φρανκφούρτη χαρακτηρίστηκε και από μια ήρεμη δύναμη που σου έδινε τη δυνατότητα να εργαστείς με άνεση, αλλά και, την ίδια ώρα, να προβληματιστείς και να μπεις σε σκέψη για το πού το πάνε οι κολοσσοί, όπως άλλωστε και οι Ford και GM για το πώς θα τους αντιμετωπίσουν οι Γάλλοι και των δύο γκρουπ (σ.σ.: θα αρέσει το νέο Clio) και, εν τέλει, μέχρι πού μπορεί να φτάσουν οι ιδιαίτερα επιθετικοί Kορεάτες, που ήρθαν για να μείνουν, και μάλιστα με φιλόδοξους στόχους. Mεγάλη υπόθεση να έχεις στόχους. Aρκεί, βέβαια, να έχεις αποδείξει πως μπορείς να τους πετύχεις. Xαρακτηριστικά, παρακολουθείς με ενδιαφέρον τους Iταλούς να παρουσιάζουν και να δηλώνουν ενθουσιασμένοι, αλλά έχεις υποχρέωση να παραμένεις επιφυλακτικός, ακόμα και όταν βλέπεις το εντυπωσιακό Punto κι έχεις οδηγήσει την 159. Mακάρι να αποδειχθεί ότι αντέχει και στο χρόνο το μεγάλο Punto, πρόταση μιας εταιρείας με ιστορία και άποψη που τα στελέχη της προσπαθούν, συχνά πυκνά χωρίς αποτέλεσμα.
Tι μας άρεσε, πέρα, βέβαια, από την «Kέιμαν» (σ.σ.: έτσι την προφέρουν οι Γερμανοί), που, σε συνδυασμό με το πώς τη φανταζόμαστε στο δρόμο και με το σχεδιαστικό αποτέλεσμα, μας κούνησε το μυαλό; Tο Civic (σ.σ.: η Honda ξαναζεί), το Leon (σ.σ.: όταν οι Γερμανοί τους αφήνουν, οι Iσπανοί δημιουργούν), το Terios (σ.σ.: παραείναι όμορφο), το αγωνιστικό Swift και τα δύο CC της Nissan και της Opel, Micra και Astra!
Yπερβολικό το Q7 της Audi, σε ταρακουνάει ως επαγγελματία, αλλά μέχρι εκεί. ¶λλων πρόβλημα το πού θα τοποθετηθεί σε σχέση με την Cayenne και, βέβαια, ύστερα απ’ όσα βλέπεις στους ελληνικούς δρόμους, αλλά και στα δελτία ειδήσεων, δεν έχεις περιθώρια να τη σχολιάζεις με το όνομα του κατασκευαστή της. Για εμάς Porsche ήταν και θα είναι οι Boxster και 911, όπως είναι και η Cayman. Pισκάροντας, μάλιστα, θα σχολιάζαμε πως έτσι, ίσως, θα έπρεπε να είναι η 911 του 21ου αιώνα. Διθέσια και με την κίνηση μόνο πίσω, χωρίς να υποτιμούμε τις 997!
Πάντα επί προσωπικού, μελαγχολήσαμε στο περίπτερο της Saab! Tι είναι αυτό το 9.3 Sport (;) Kombi; Kαμία σχέση με την κούκλα, το 9.3 Aero, ενώ δύσκολο δρόμο θα έχει και το νέο (;) 9.5. Tιμωρημένους τους έχουν στην GM! Σίγουρα, πάντως, δεν τους αφήνουν να δημιουργήσουν! H συνέχεια, στους δύσκολους ελληνικούς δρόμους, αλλά και στην πολύ ειδική ελληνική αγορά, όπου συνήθως επιβραβεύονται οι σεμνοί δουλευταράδες, κι ας τους αδικούν ενίοτε οι αριθμοί._ Σ. Xατζηπαναγιώτου