4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Αγωνιστική γνωριμία - Calibra Pro-Modified

  • Ο νέος αεραγωγός που σχεδίασαν οι Drag Warriors στο ανθρακονημάτινο καπό είναι έτοιμο να «κατασπαράξει» τεράστιες ποσότητες αέρα. Για του λόγου το αληθές, ο κ. Αγάκης της Sarlis Racing Team φρόντισε να ζωγραφίσει την κατάλληλη μορφή.

  • Πραγματικά εντυπωσιακοί οι τροχοί του Calibra. Τα ελαστικά της Hoosier είναι ειδικά κατασκευασμένα για χρήση σε αγώνες dragster.

  • Η κάθετη δύναμη που προσφέρει η αλουμινένια ρυθμιζόμενη αεροτομή αποδεικνύεται... υπερπολύτιμη, αφού ακόμα και σε μεγάλες ταχύτητες η τεράστια δύναμη τείνει να σπινάρει τους πίσω τροχούς.

  • Η «μονάδα παραγωγής» 1.250 ίππων τροφοδοτείται από ένα ρεζερβουάρ ασφαλείας χωρητικότητας μόλις 15 λίτρων. Σχεδόν όσο και το αντίστοιχο του λαδιού (10 λίτρων) που βρίσκεται εξωτερικά του κινητήρα και χρησιμοποιεί σύστημα λίπανσης ξηρού κάρτερ.

  • «Είμαι 33 χρονών, παντρεμένος και έχω μία κόρη. Το επάγγελμά μου είναι marine engineer, ενώ το χόμπι μου είναι οι αγώνες dragster και η θάλασσα» δηλώνει ο Φίλιππος Παπαφιλίππου.

7,721 δλ.!

Τόσο χρειάζεται για να καλύψει τα 402,336 μ. από στάση.

4,1 g!!

Είναι η μέγιστη διαμήκης επιτάχυνση που πέτυχε στην απόσταση αυτή.

1.250 ίπποι!!!

Προσπαθούν να περάσουν στο δρόμο μέσω των πίσω τροχών.

Υποδεχθείτε το Opel Calibra Pro-Mod του Φίλιππου Παπαφιλίππου...

Στο πλάι στην σελίδα του ανοίγματος:
Και ακόμα...
11.438 κ.εκ. η χωρητικότητα του κινητήρα
1.800 ευρώ κοστίζει κάθε πίσω ελαστικό
1.112 κιλά ζυγίζει συνολικά
450 ίπποι προέρχονται από το νίτρο
293,8 χλμ./ώρα η ταχύτητα εξόδου από το 400άρι

KEIMENO: KΩΣTAΣ ΦOYKHΣ
ΦΩTOΓPAΦIEΣ: NIKOΣ MAPKOMΠOTΣAPHΣ


ΕΙΝΑΙ το πλέον γρήγορο αυτοκίνητο επί ελληνικής ευθείας και αυτό δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Βέβαια, από μόνο του δε θα μπορούσε ούτε έξω από την τέντα του service να τσουλήσει. Ο Φίλιππος Παπαφιλίππου και οι Drag Warriors στέκονται άξια πλάι στο θηριώδες όχημα και το φροντίζουν μέσα και έξω από την πίστα, ώστε αυτό να αποδίδει τα μέγιστα. Μάλιστα, στο 5ο RWYB απέδειξαν ότι οι δυνατότητές τους –αυτοκινήτου και ομάδας– μπορούν να φτάσουν μέχρι και στο πανελλήνιο ρεκόρ! Με 7,721 δλ. και 298,3 χλμ./ώρα ταχύτητα εξόδου από το 400άρι, αυτή τη μηχανή πρέπει να τη σεβαστείς, ενώ στους ανθρώπους που την πλαισιώνουν οφείλεις να τους «βγάλεις το καπέλο». Κακά τα ψέματα, στους αγώνες dragster οι μηχανικοί είναι σε πολύ πιο πρωταγωνιστικό ρόλο σε σχέση με τους αγώνες ράλλυ, όπου ο «πηδαλιούχος» κρατάει τις τύχες της επίδοσης στα χέρια του σε μεγαλύτερο βαθμό. Όταν, όμως, πιλότος και μηχανικός είναι το ίδιο πρόσωπο, όπως στην περίπτωση του Φίλιππου, τότε ο τίτλος του πρωταγωνιστή δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.
Τον συναντήσαμε στον αγαπημένο του χώρο, στην εξαιρετική πίστα dragster του Ελληνικού και προσπαθήσαμε να αποκρυπτογραφήσουμε άνθρωπο και μηχανή. Τα V-Box κλήθηκαν να καταγράψουν τις κινήσεις αυτού του «πυραύλου εδάφους–εδάφους» και ο οδηγός του δεν αρνήθηκε να μας ανοίξει την καρδιά του. Ιδού οι πρωταγωνιστές της κατηγορίας Open, και γενικότερα των ελληνικών αγώνων dragster.

Τεχνολογία ευθείας
Όταν έρχεται η στιγμή να συζητήσουμε για την τεχνολογία ενός αυτοκινήτου dragster, τον πρώτο ρόλο έχει, όπως είναι φυσικό, ο κινητήρας του. Βασισμένο, λοιπόν, σε κορμό της Donovan και κεφαλές Big Chief της Pontiac, το μηχανοστάσιο του Calibra αριθμεί, ούτε λίγο ούτε πολύ, 11.438 κ.εκ.! Αυτό είναι το αποτέλεσμα της αριθμητικής που στοιχειοθετούν οι οκτώ νιτραρισμένοι κύλινδροι (σε διάταξη V με περιεχόμενη γωνία 90 μοιρών) της JE που έχουν διάμετρο 116,84 χλστ και διανύουν μια διαδρομή 133,35 χλστ. Για τις ανάγκες των μετακινήσεών τους φροντίζουν ισάριθμες μπιέλες της BME από νιτραρισμένο αλουμίνιο, τις οποίες οδηγεί ένας «state of the art» στρόφαλος της Billet Oliver. Για τις –φυσιολογικά αυξημένες– διατροφικές ανάγκες του συνόλου φροντίζουν οκτώ καρμπιρατέρ της Barry Grand που συνεργάζονται με μια αντλία της ίδιας εταιρείας. Από εκεί και πέρα, οι εκκεντροφόροι της Comp Cams φροντίζουν να ζωντανεύουν τις 16 βαλβίδες τιτανίου «εξ αποστάσεως» με πιανόλες τιτανίου. Για την εξαγωγή των καυσαερίων φροντίζει μια χειροποίητη πολλαπλή ανά πλευρά, η οποία είναι σχεδιασμένη στα πρότυπα αυτής της F1. Βέβαια, το θηρίο δεν τρέφεται μόνο με αμόλυβδη αγωνιστική βενζίνη της VP Racing, αλλά παίρνει και συμπλήρωμα διατροφής από ένα σύστημα ψεκασμού πρωτοξιδίου του αζώτου (NOS) Pro-fogger, το οποίο τροφοδοτείται από μια δεύτερη αντλία που με τη σειρά της «αδειάζει» μια φιάλη χωρητικότητας 4,5 κιλών. Εν τέλει, ο κινητήρας αποδίδει συνολικά περίπου 1.250 ίππους στις 7.200 σ.α.λ. με τους 450 εξ αυτών να οφείλονται στο σύστημα του νίτρου που ενεργοποιείται από την εκκίνηση.

Το ταξίδι των ίππων
Το κιβώτιο που έχει αναλάβει το βαρύ έργο της διαχείρισης όλης αυτής της δύναμης είναι ένα 4τάχυτο σειριακό CS-1 της Lenco. Για την επιλογή τής πρώτης σχέσης χρησιμοποιείται ένας λεβιές δίπλα στον οδηγό, η δεύτερη μπαίνει αυτόματα με εντολή του ηλεκτρονικού εγκεφάλου, ενώ η τρίτη και η τέταρτη επιλέγονται από δύο κουμπιά στο τιμόνι. Για να φτάσει στον άξονα από χρωμιομολυβδένιο που στέλνει την κίνηση στους πίσω τροχούς, η δύναμη πρέπει να περάσει από δύο δίσκους συμπλέκτη από κέβλαρ που πιέζονται από ένα πλατό μαγνησίου. Το σύστημα αυτό προς το παρόν έχει ρυθμιστεί έτσι, ώστε να επιτρέπει ένα σχετικό πατινάρισμα, αφού οι συνθήκες πρόσφυσης στις ελληνικές πίστες δεν επιτρέπουν να περάσει όλη η δύναμη στο δρόμο χωρίς να προκληθεί ακατάσχετο σπινάρισμα. Βέβαια, η πρόσφυση και η δύναμη είναι αρκετή κατά την εκκίνηση –όπου υπάρχει και η ειδική κόλλα- και γι’ αυτόν το λόγο έχει επιστρατευτεί διπλή μπάρα στο πίσω μέρος (wheelie bar), η οποία φροντίζει να μην επιτρέπει στο αυτοκίνητο να σηκωθεί... σούζα!
Οι πραγματικά εντυπωσιακοί πίσω τροχοί της Hoosier φιλοξενούνται σε ζάντες της Racing Beadlocks διαστάσεων 16΄΄x16΄΄. Αντιθέτως, εμπρός οι δύο τροχοί της Goodyear φιλοξενούνται σε 15άρες ζάντες και σε σύγκριση με τους πίσω μοιάζουν να προέρχονται από... ποδήλατο.

Ο σώζων εαυτόν...
Καλά όλα αυτά, αλλά το θηριώδες Opel πρέπει με κάποιο τρόπο να ελέγχεται στις τρελές ταχύτητες που επιτυγχάνει. Εκεί τη λύση προσπαθούν να δώσουν οι αλουμινένιες αναρτήσεις (ρυθμιζόμενες σε συμπίεση και επαναφορά) της αμερικανικής Lamb. Η ίδια εταιρεία έχει φροντίσει και για τη διαδικασία μετά τα 400 μ., δηλαδή το φρενάρισμα. Αλουμινένιοι δίσκοι, λοιπόν, με δαγκάνες μονού εμβόλου και τεσσάρων πίσω φροντίζουν να πιέζουν τα τακάκια από κάρμπον. Βέβαια, καμιά φορά τα περιθώρια της πίστας απαιτούν πιο άμεσες ενέργειες, οπότε τότε αναλαμβάνουν δράση δύο αλεξίπτωτα προδιαγραφών pro-mod.
Από εκεί και πέρα, τα πράγματα είναι κάπως πιο απλά. Το εμπρός μέρος του σασί είναι σωληνωτό από χρωμιομολυβδένιο, ενώ από το ίδιο υλικό είναι και ο κλωβός ασφαλείας, που φροντίζει για την ακεραιότητα και την ακαμψία του υπόλοιπου αμαξώματος. Από το αρχικό Opel Calibra παραγωγής έχουν παραμείνει ο ουρανός, τα πίσω φτερά και τα μαρσπιέ, ενώ οι πόρτες και οι μπροστινή αποσπώμενη μούρη του αυτοκινήτου είναι από πολυεστέρα και το καπό από ανθρακονήματα. Το συνολικό βάρος, με αυτές τις τακτικές δίαιτας, έχει περιοριστεί στα 1.112 κιλά._ Κ. Φ.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΑΠΑΦΙΛΙΠΠΟΥ

Στην πίστα, εάν τον έχεις αντίπαλο, τρομάζεις, στην πραγματικότητα όμως είναι ένας πάρα πολύ ήρεμος άνθρωπος και πάντα είναι έτοιμος να σου μεταφέρει τις πολύτιμες γνώσεις του για τα οχήματα και για τους αγώνες dragster._ A. B.

Τι είναι αυτό που σε έκανε να ασχοληθείς με τους αγώνες;

Είναι πάρα πολλά που με έκαναν να ασχοληθώ σε τόσο μεγάλο βαθμό με τους αγώνες dragster. Είναι αυτή η αίσθηση της απόλυτης επιτάχυνσης, ο συναγωνισμός, το πάρα πολύ ευχάριστο κλίμα που επικρατεί στους αγώνες, τα ξενύχτια, η κούραση, οι θεατές, οι γνώσεις που αποκομίζεις έπειτα από κάθε αγώνα, γιατί, ουσιαστικά, κάθε αγώνας είναι και ένα νέο κεφάλαιο. Πάντα υπάρχει κάτι για να μάθεις.

Τι αυτοκίνητο οδηγείς;

Οδηγώ ένα Seicento Suite, ούτε καν το Sporting. Επίσης οδηγώ ένα Audi A6 Quattro.

Δηλαδή δεν έχεις την ανάγκη να τρέξεις στο δρόμο;

Όχι, είχα την ευκαιρία να έχω στην κατοχή μου πάρα πολλά και δυνατά αυτοκίνητα, όπως Porsche 911, TVR Chimaera, Griffith, Lotus Esprit V8, GT3, Elan, BMW Μ3 321, αλλά ουσιαστικά εκτονώνομαι στους αγώνες. Ένα καλό πέρασμα με ένα αυτοκίνητο της κατηγορίας Open με ηρεμεί για ένα μήνα! Στο δρόμο ως οδηγός είμαι ήρεμος. Βλέπω τώρα τους νέους που κάνουν κόντρες, θυμάμαι τι έκανα και εγώ σε μικρότερη ηλικία και τρομάζω! Τώρα τα έχω σταματήσει όλα αυτά και προτιμώ την ασφάλεια της πίστας.

Μερικές από τις καλύτερες στιγμές της αγωνιστικής σου καριέρας;

Είμαι κάτοχος του πανελλήνιου ρεκόρ από το 2001 μέχρι και σήμερα, και συνεχώς προσπαθώ να το βελτιώσω. Αρκετές φορές έχω τρέξει και στο εξωτερικό, συγκεκριμένα μία φορά στην πίστα της Santa Pod, δύο φορές στο Avon Park στην Αγγλία, δύο φορές στη Μάλτα και άλλες δύο φορές στην Κύπρο. Μάλιστα, στη Μάλτα κατέχω το ρεκόρ στα doorslamers από το 2004 μέχρι και σήμερα. Επίσης, είμαι μέλος του Pro Modified Association της Ευρώπης. Για να τρέξει κανείς στην κατηγορία Pro Modified, πρέπει, εκτός από τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, να περάσει και από μια σειρά δοκιμών σε αγώνες υπό διάφορες συνθήκες, προκειμένου να μπορέσει να τρέξει κανονικά σε αυτήν την κατηγορία.

Πρόσφατα, σημείωσες νέο πανελλήνιο ρεκόρ με χρόνο 7,721 δλ. Όμως, το αγωνιστικό που έχεις μπορεί να κάνει χρόνους κάτω των 7 δλ. Υπάρχει περίπτωση να δούμε στην Ελλάδα τέτοιες επιδόσεις;

Μόνο αν το αποφασίσει κάποιος σοβαρός πολιτικός που αγαπάει το μηχανοκίνητο αθλητισμό, θα μπορέσει να γίνει κάτι τέτοιο. Αυτήν τη στιγμή με τις προσπάθειες ενός ιδιώτη (του κ. Μιχάλη Κουκλάκη) έχουμε φτάσει σε ένα αρκετά καλό σημείο, δυστυχώς όμως η πίστα δεν είναι μόνιμη. Ένα καλό παράδειγμα είναι η Μάλτα, ένα νησί με 400.000 κατοίκους, στο οποίο βρίσκεται μια πάρα πολύ καλή πίστα dragster. Στους Μαλτέζους παραχωρήθηκε το παλιό αεροδρόμιο της χώρας για τα επόμενα 30 χρόνια, με αποτέλεσμα να κατασκευάσουν μια πολύ καλή πίστα ευρωπαϊκών προδιαγραφών.
Για να γίνει κάτι τέτοιο εδώ πρέπει να δραστηριοποιηθεί η ελληνική πολιτεία, πρέπει να παρθούν σημαντικές αποφάσεις, πρέπει να δημιουργηθεί ένας ενιαίος χώρος για το μηχανοκίνητο αθλητισμό, να παραχωρηθεί ένας παλιός αεροδιάδρομος και να γίνει drag-strip. Θεσμοί σαν τα RWYB και τους αγώνες dragster ωθούν τους νέους οδηγούς στο σωστό δρόμο.

Eκτόξευση!

Μόνο έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η διαδικασία εκκίνησης ενός αγωνιστικού dragster. Είτε πρόκειται για Top Fuel είτε πρόκειται για κάτι πιο συμβατικό, όπως το Opel Calibra Pro Modified που οδηγεί ο Φίλιππος Παπαφιλίππου. Αφού ολοκληρώσει ο οδηγός τη διαδικασία του ζεστάματος των ελαστικών, που είναι γνωστό στον κύκλο ως burnout, πρέπει να τοποθετήσει στην κατάλληλη θέση της εκκίνησης το αυτοκίνητό του. Ο μηχανικός τον βοηθάει μέχρι ένα ορισμένο σημείο και, από εκεί και ύστερα, ο οδηγός είναι μόνος του. Έχοντας πρώτη σχέση στο κιβώτιο, αφήνει ελάχιστα το φρένο και το συμπλέκτη, προκειμένου να «σπάσει» τη δέσμη του pre-stage. Μόλις γίνει αυτό, τα πρώτα άσπρα φώτα που βρίσκονται στην κορυφή των φαναριών της εκκίνησης ανάβουν. Εδώ χρειάζεται προσοχή· πρέπει να έρθει ο αντίπαλος για να «σπάσει» και αυτός τη δική του δέσμη. Όταν είναι στη θέση pre-stage και ο αντίπαλος, τότε ο οδηγός προχωράει μερικά εκατοστά και σπάει και τη δεύτερη δέσμη του stage. Τότε το αγωνιστικό «κλειδώνει» και είναι έτοιμο να πάρει εκκίνηση. Μόλις κλειδώσει και ο αντίπαλος, ο αλυτάρχης ενεργοποιεί τη διαδικασία της εκκίνησης και τα κίτρινα φώτα του Christmas Tree ανάβουν ταυτόχρονα. Ύστερα από 0,400 δλ. ανάβουν τα πράσινα φώτα και τα δύο αυτοκίνητα εκτοξεύονται μπροστά. Εδώ το μυστικό είναι να αφήσεις το φρένο την ώρα που είναι αναμμένα τα κίτρινα φώτα, γιατί, εάν περιμένεις το πράσινο, ο αντίπαλός σου ήδη έχει ξεκινήσει. Σε περίπτωση όμως που ξεκινήσεις πολύ γρήγορα, ανάβει το κόκκινο φως, κάτι που σημαίνει ότι έκανες άκυρη εκκίνηση, με αποτέλεσμα να χάσεις την κόντρα πριν ξεκινήσεις! Στα πρώτα 18 μ. βρίσκονται οι πρώτοι αισθητήρες, στους οποίους ο οδηγός βλέπει τι χρόνο κάνει· από αυτήν την τιμή καταλαβαίνει αν έκανε καλή ή κακή εκκίνηση. Αισθητήρες που μετρούν το χρόνο, αλλά και την ταχύτητα υπάρχουν στα 100, 200, 300, και φυσικά στα 402,336 μ. Ο χρόνος που μεσολαβεί από την ώρα που θα σβήσουν τα κίτρινα φώτα μέχρι τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο οδηγός ονομάζεται Reaction Time (RT) ή χρόνος αντίδρασης. Ο χρόνος που θα χρειαστεί ένας οδηγός για να καλύψει τα 402,336 μ. ονομάζεται Elapsed Time (ET). Νικητής της κόντρας, ή αλλιώς elimination, είναι αυτός ο οποίος έχει πετύχει καλύτερο άθροισμα χρόνου RT και ΕΤ. Όλοι οι αισθητήρες συνδέονται με την κεντρική μονάδα των χρονομέτρων, η οποία με τη σειρά της στέλνει το σήμα που λαμβάνει σε έναν υπολογιστή. Ο τελευταίος με το κατάλληλο software επεξεργάζεται τα στοιχεία και βγάζει το νικητή του κάθε περάσματος._ Α. Β.