4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Νέα

ΚΟΝΤΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ


Σφυγμομετρήσεις

O Tύπος μουρμουρίζει ασκώντας κριτική, το κοινό προστάζει με την ψήφο εμπιστοσύνης (αγορά) και, τελικά, τα εργοστάσια μονίμως βρίσκονται σε προβληματισμό. Στην ουσία, τα τετρακίνητα έχουν κατηγοριοποιηθεί με βάση το μέγεθος και κατ’ επέκταση την τιμή τους, και κάπως έτσι κρίνονται και ως προς τις δυνατότητές τους. Tα μικρά πάνε παντού, τα μεγάλα στα μπουζούκια. H ταμπέλα έχει μπει για τα καλά, οπότε, έστω και με καθυστέρηση, μικροί και μεγάλοι προχωρούν σε αλλαγές ή έστω τονίζουν με διαφημιστικά τρικ μια κοινή κατεύθυνση: το κέντρο. ¶νεση μεν, συνδυασμένη με δυνατότητα κίνησης επί παντός εδάφους δε. Eκεί δηλαδή όπου έπρεπε να στοχεύουν από την αρχή τα κάθε είδους τετρακίνητα. Kοιτάζοντας τη μικρή κατηγορία με τα πιο συμφέροντα, οικονομικά, και πάλαι ποτέ κακοτράχαλα τετρακίνητα, ένα πράγμα μπορούμε να πούμε με σιγουριά: αντίο σασί τύπου σκάλας, αντίο επιλογέα των κοντών σχέσεων, αντίο άκαμπτοι άξονες. Όλα με γνώμονα την άνεση, η οποία μέχρι τώρα αποτελούσε γνώρισμα πολλαπλάσιων σε κόστος μοντέλων. «Aφού κι έτσι, μια χαρά “τζιποβόλτα” κάνουν» λέει ο κατασκευαστής. Από την πλευρά τους, τα πολυτελή δεν είναι τυχαίο που τον τελευταίο καιρό προβάλλονται μέσα από διαφημιστικές καμπάνιες, κάνοντας «όργια» σε ποτάμια και σε απάτητα βουνά. Eπιπλέον, δεν είναι τυχαίο ότι οι ρυθμιζόμενες σε ύψος αεραναρτήσεις, τα ηλεκτρονικά ελεγχόμενα διαφορικά, η επίσης ηλεκτρονική εμπλοκή κοντών σχέσεων και τα υπερεξελιγμένα για εκτός δρόμου χρήση ABS τονίζονται πλέον πολύ περισσότερο από τα δερμάτινα σαλόνια και τις ξύλινες επενδύσεις, όταν λανσάρεται τζιπ 40.000 ευρώ και πάνω. Tι θέλει να πει ο κατασκευαστής; «Eγώ το έφτιαξα για να πηγαίνει παντού. Tώρα, εάν ο κάτοχος φοβάται μην το γδάρει, δικό του πρόβλημα...». Με δύο λόγια, το ερώτημα που τίθεται για το συνειδητοποιημένο off roader είναι: να πάρω Jimny ή Cayenne; Kαι η απάντηση: το ίδιο είναι..._ Ελένη Ξενάκη

Kαι Bentley 4x4;
Η βρετανική εταιρεία φαίνεται ότι βρίσκεται σε δίλημμα σχετικά με το αν θα έπρεπε να συμπεριλάβει στην γκάμα της ένα όχημα ελευθέρου χρόνου. Χωρίς αμφιβολία, η άνθηση της κατηγορίας προσφέρει την ευκαιρία για σημαντική αύξηση των πωλήσεων. Aπό την άλλη πλευρά όμως, παράγοντες της αυτοκινητοβιομηχανίας πιστεύουν ότι η οικογένεια της Bentley δεν έχει χώρο για τρίτο μέλος. Το σίγουρο είναι πως οι άνθρωποι της VW θα ήθελαν να εκμεταλλευτούν το όνομα της ιστορικής αγγλικής φίρμας και η δημιουργία ενός SUV δείχνει να είναι μια πιθανή επιλογή. Αν τελικά αποφασιστεί η παραγωγή του νέου μοντέλου, η αισθητική του αναμένεται να ακολουθεί τα πρότυπα που έθεσε η Continental GT. Αντίστοιχα, τα μηχανικά μέρη θα προέρχονται από τα συγγενή Touareg, Cayenne και Q7. Τέλος, με το χρόνο λανσαρίσματος να προσδιορίζεται στις αρχές του 2008, δίνεται η ευκαιρία, σε όσους ενδιαφέρονται, να συγκεντρώσουν τα περίπου 150.000 ευρώ που θα αναμένεται να κοστίζει η «χωμάτινη» Bentley.

4o Trial Fedima Cup 2005
Επαναφορά στη δράση για τους τετρακίνητους στα τέλη του μήνα, με τον 4ο αγώνα του επάθλου Fedima Cup 2005. Οι συμμετοχές, από αριθμητικής πλευράς, επιβεβαίωσαν τα μέτρια για τη φετινή χρονιά δεδομένα (30), όμως το επίπεδο προετοιμασίας των αυτοκινήτων ενθάρρυνε όσους βλέπουν με αισιοδοξία το θεσμό. Έτσι, με την κατηγορία Κ1 (νορμάλ αυτοκίνητα) να μην υπάρχει καν, το ενδιαφέρον στράφηκε κατευθείαν στα «βελτιωμένα» και στα πρωτότυπα των κατηγοριών Κ2 και Κ3, αντίστοιχα. Τη γνωστή πίστα Terradura, στις Αφίδνες Αττικής, αυτήν τη φορά «σκάλισε» η Λέσχη 4x4 Περιστερίου, η οποία έβαλε οδηγούς και αυτοκίνητα να αναμετρηθούν σε πέντε τεχνικά –όπως αποδείχτηκαν- εμπόδια. Θυμίζουμε ότι απομένει ακόμα ένας αγώνας για την ολοκλήρωση του επάθλου που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Νοεμβρίου από την Iron Team.

Kατηγορία K2 K3
Π. Κωνσταντάκος - Land Rover 90 Κασωτάκης Κ. - Suzuki Samurai
Γ. Βαγγέλης Suzuki - Samurai Μ. Βορδοναράκης - Suzuki Samurai
Γ. Παπαργυρίου Jeep - Wrangler Β. Θέρμος - Suzuki Jimny

TM 2006
Eν όψει του 2006, το ιταλικό εργοστάσιο εξέλιξης και κατασκευής των «καθαρόαιμων» μοτοσικλετών TM προχώρησε στο λανσάρισμα των ανανεωμένων ή και νέων μοντέλων του. Mερικές από τις αλλαγές αφορούν τις αναρτήσεις, με τις βασικές εκδόσεις να είναι εξοπλισμένες με Paioli48 εμπρός και Sachs πίσω, ενώ προαιρετικά διατίθενται και οι κορυφαίες Ohlins. Όλοι οι δίχρονοι κινητήρες είναι φτιαγμένοι από την αρχή, ενώ όλα τα τετράχρονα θα έχουν πλέον νέα χαρτογράφηση. Για τους πιο ανήσυχους off roader, το κορυφαίο 660 SMX θα έχει πλέον το σκελετό και το υποπλαίσιο που χρησιμοποιεί η εργοστασιακή ομάδα SM της TM στους αγώνες. Eπιπλέον, θα κυκλοφορήσει και σε έκδοση Enduro για καθαρά αγωνιστική χρήση, χωρίς όμως να βγάζει πινακίδα.
TM Hellas, Eλ Aλαμέιν 55-57, N. Iωνία. Tηλ.: 210.2711.026