4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Αποστολή - Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τουρισμού, 8ος γύρος, Τουρκία

Το μεγάλο στοίχημα της Τουρκίας

Μετά την επιτυχία του αγώνα της Formula 1, το Istanbul Autodrom υποδέχτηκε τους άσσους του WTCC. Η πρόκληση για τους Τούρκους ήταν μεγάλη, τα αποτελέσματα, όμως, μάλλον δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας.

KEIMENO: ΚΩΣΤΑΣ ΛΕΩΝΗΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΚΟΜΠΟΤΣΑΡΗΣ

ΤO να χτίσει κανείς το ενδιαφέρον του κοινού σε μια χώρα χωρίς αυτοκινητιστική παράδοση φαίνεται να είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι γείτονές μας. Στην πίστα δε βρέθηκαν πάνω από 10.000 θεατές, παρά την έντονη διαφημιστική καμπάνια και το φθηνό εισιτήριο. Αντίστοιχα, «χλομή» ήταν και η παρουσία των εκπροσώπων του διεθνούς και εγχώριου Tύπου, κάνοντας το εντυπωσιακό media center να μοιάζει με έρημη πολιτεία. Βέβαια, υπάρχει το ελαφρυντικό του συνωστισμού πολλών σημαντικών αγώνων μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, αφού την Κωνσταντινούπολη θα επισκεφτούν μέσα σε δύο μήνες το DTM, το MotoGP και το LMES. Όπως και να έχει, ο ενθουσιασμός δε λείπει (σημειώστε ότι περίπου 300 εθελοντές βοήθησαν να στηθεί ο αγώνας), αλλά μένει να αποδειχθεί αν αυτό θα είναι μακροπρόθεσμα αρκετό. Ευτυχώς, αγωνιστικά όλα πήγαν υπέροχα, παρ’ ότι οι BMW ήταν στο πουθενά, όντας βαρυφορτωμένες με έρμα σε μια πίστα με έντονες υψομετρικές διαφορές. Alfa Romeo και Seat έδωσαν μάχη, με τους Ισπανούς να χαμογελούν, παρά την ατυχία στους αγώνες, γνωρίζοντας ότι, επιτέλους, διαθέτουν με το νέο Leon το όπλο που θα τους φέρει στην κορυφή.

Η απόφαση της Seat να παρουσιάσει στη μέση της περιόδου την αγωνιστική έκδοση του νέου Leon έδωσε το έναυσμα σε πολλούς να αμφισβητήσουν τη σοβαρότητα της προσπάθειάς της. Όμως, έπειτα από το ντεμπούτο του Οσερσλέμπεν, κανείς δεν τολμά να υποτιμήσει τους Ισπανούς, αφού είναι φανερό ότι πλέον διαθέτουν τόσο τη δίψα όσο και το κατάλληλο υλικό, για να διεκδικήσουν στα ίσια την κορυφή. Στην Κωνσταντινούπολη μιλήσαμε με τον αρχηγό της Seat Sport, Χάμι Πουίγκ, αλλά και με τον Ζορντί Ζενέ, τον άνθρωπο που ανέλαβε να μετατρέψει το Leon σε νικητή.

Πώς αισθάνεσαι που η ομάδα σού εμπιστεύτηκε την εξέλιξη του νέου αυτοκινήτου;
Ζορντί Ζενέ: Ήταν σίγουρα τιμή μου για δύο λόγους: πρώτον γιατί η ομάδα έδειξε μεγάλη εμπιστοσύνη στις ικανότητές μου και δεύτερον γιατί είναι σπουδαίο για έναν Ισπανό να είναι επικεφαλής ενός τέτοιου project.

Σε τι ποσοστό είναι έτοιμο το Leon;
Ζ. Ζ.: Θα έλεγα 85%-90%, αλλά αυτό που απομένει είναι το κομμάτι που θα δώσει τελικά τις νίκες και, γιατί όχι, τον τίτλο.

Η Seat πήρε μια γενναία απόφαση να εξελίξει το Leon στο μέσο της αγωνιστικής χρονιάς. Τι δυσκολίες σας προκάλεσε αυτό;
Χάμι Πουίγκ: Το συγκεκριμένο γεγονός δε μας προκάλεσε τόσες πολλές δυσκολίες, όσο το ότι το μοντέλο δεν είχε βγει στην παραγωγή όταν άρχισε η σχεδίαση της αγωνιστικής έκδοσης. Κανονικά, περιμένεις το μοντέλο παραγωγής για να πάρεις μια καλύτερη ιδέα για τα δυνατά και αδύνατα σημεία του αυτοκινήτου. Στην περίπτωση του Leon, τα πάντα έπρεπε να γίνουν σε υπολογιστές και βάσει προσομοιώσεων.

Όλα αυτά στοιχίζουν χρήματα και, απ’ ό,τι φαίνεται, η Seat επενδύει πολλά στο WTCC. Πόσο ευχαριστημένοι είστε από το πρωτάθλημα;
Χ. Π.: Πάρα πολύ· το WTCC αναδεικνύει αυτό που κι εμείς πιστεύουμε για τη Seat, ότι είναι μια πολύ δυναμική σπορ μάρκα.

Ποιες είναι οι κυριότερες βελτιώσεις έναντι του Toledo;
Ζ. Ζ.: Πρωταρχικά, η πίσω ανάρτηση. Όμως θα έλεγα ότι το σασί του Leon είναι γενικότερα πολύ πιο σύγχρονο και κατάλληλο για αγώνες. Υπερέχει σε ακαμψία και δίνει πολλές επιλογές στη γεωμετρία των αναρτήσεων.

Η διαφορά σε μέγεθος των δύο αυτοκινήτων επηρεάζει τον τρόπο οδήγησης;
Ζ. Ζ.: Ναι, γιατί το Leon δεν είναι σεντάν όπως το Toledo και, μοιραία, υστερεί στην αεροδυναμική. Συνεπώς, σε τελική ταχύτητα θα έχουμε μειονέκτημα, όμως, από την άλλη, το αμάξωμα παράγει περισσότερη κάθετη δύναμη και τελικά αυτό το κάνει πιο γρήγορο.

Θα μπορέσει να κερδίσει το Leon μέχρι το τέλος της χρονιάς;
Ζ. Ζ.: Είναι δύσκολο να κερδίσεις «με το καλημέρα», όμως το αυτοκίνητο είναι ήδη ανταγωνιστικό και πιστεύω ότι στη Βαλένθια, η οποία δε διαθέτει μεγάλες ευθείες, θα έχουμε μια πολύ καλή ευκαιρία.

Πάντως, το WTCC αποδεικνύεται σκληρό καρύδι για τους νέους κατασκευαστές, οπότε χρειάζεται πολύς χρόνος για να γίνουν ανταγωνιστικοί.
Ζ.Ζ.: Έτσι είναι. Εξάλλου μιλάμε για ένα από τα τρία παγκόσμια πρωταθλήματα της FIA. Το τεχνολογικό επίπεδο είναι πολύ υψηλό, παρά το ότι τα αυτοκίνητα δε δείχνουν τόσο εξωτικά όσο αυτά της Formula 1 ή του WRC.

Μιας και το αναφέρατε, το WRC, απ’ ό,τι φαίνεται, διανύει αντίθετη πορεία από το WTCC σε επίπεδο ανάπτυξης. Τι είναι αυτό που κάνει το WTCC τόσο αγαπητό στους κατασκευαστές;
Χ. Π.: Το μέγεθος της προβολής σε σχέση με τον προϋπολογισμό που απαιτείται είναι καλύτερο από οποιοδήποτε άλλο πρωτάθλημα αυτήν τη στιγμή. Στο WRC το κοστολόγιο έχει εκτοξευτεί, ενώ εδώ όλοι δουλεύουν στη λογική της συγκράτησής του.

Τι θα πρέπει να περιμένουμε από τη Seat το 2006;
Χ. Π.: Είναι ακόμα νωρίς για να πούμε σίγουρα, αλλά θα προσπαθήσουμε να έχουμε όσα εργοστασιακά αυτοκίνητα χρειαζόμαστε για να είμαστε ανταγωνιστικοί. Επίσης, είναι πολύ σπουδαίο να συνεχίσουμε τόσο πετυχημένα όπως φέτος το πελατειακό μας πρόγραμμα.

Θα ακολουθήσετε το μοντέλο της BMW, σύμφωνα με το οποίο τα αγωνιστικά προγράμματα χρηματοδοτούνται από εθνικούς εισαγωγείς;
Χ. Π.: Το πείραμα με τη Seat Γαλλίας φαίνεται να πετυχαίνει και είναι κάτι που μας ενδιαφέρει. Όμως δεν ξέρω ακόμα αν θα ακολουθήσουν κι άλλες χώρες ή αν τελικά θα επεκταθεί η εργοστασιακή ομάδα.

Πάντως, αυτό το μοντέλο φαντάζει δύσκολο για χώρες με μικρές αγορές.
Χ. Π.: Όχι απαραίτητα. Ήδη έχουμε πετυχημένα προγράμματα με τη Seat Ολλανδίας και Φινλανδίας. Το κόστος ανά αυτοκίνητο είναι πολύ μικρό, γύρω στα 750.000 ευρώ για όλη τη χρονιά. ¶ρα είναι εφικτό και για μικρές αγορές, αρκεί* να υπάρχουν χορηγοί, ώστε να μοιραστούν τα έξοδα. Από την άλλη, οι μικρότερες χώρες μπορούν να έχουν ένα Ενιαίο πρωτάθλημα με Leon με πολύ λίγα έξοδα. Για παράδειγμα, θα μπορούσε η Ελλάδα και η Τουρκία να έχουν ένα συναρπαστικό κοινό πρωτάθλημα.

Το όνειρό σας για τη Seat Sport;
Χ. Π.: Να γίνουμε Παγκόσμιοι Πρωταθλητές στο WTCC· τίποτα άλλο. Ύστερα από αυτό, βλέπουμε. Μπορούμε να γίνουμε Παγκόσμιοι Πρωταθλητές και αλλού, όμως προς το παρόν, όλη μας η ενέργεια είναι στο WTCC.

O AΓΩNAΣ
Ο πρώτος αγώνας κύλησε για εννέα γύρους βάσει προγραμματισμού για τους Aλφίστι: ο Ταρκουίνι έστριψε πρώτος, όμως στα μισά παρέδωσε την πρωτοπορία στον Τζιοβανάρντι, το μοναδικό οδηγό της ομάδας που βλέπει ακόμη τίτλο. Πιο πίσω, Φαρφούς και Τόμσον κρατούσαν σε απόσταση τον Πριούλ, που, έτσι κι αλλιώς, έδειχνε συμβιβασμένος με την ιδέα των βαθμών που θα τον έφερναν μια ανάσα από τον εκτός φόρμας Ντιρκ Μιούλερ. Όμως, η πλοκή στον τελευταίο γύρο ξεπέρασε κάθε προσδοκία του: τρεις στροφές πριν από την καρό σημαία, τα δεξιά εμπρός ελαστικά των Ταρκουίνι και Φαρφούς διαλύθηκαν, ρίχνοντάς τους στην 7η και την 8η θέση, αντίστοιχα. Αμέσως, Τζιοβανάρντι και Τόμσον έκοψαν ρυθμό και απέφυγαν τα χειρότερα, όμως το όνειρο της Alfa Romeo για ένα επιβλητικό «1-2-3-4» είχε κάνει φτερά. Την ίδια τύχη είχε και το Seat Leon του Ζενέ, που έχασε την προνομιακή 8η θέση.
Τουλάχιστον, η Alfa Romeo είχε να ελπίζει για το δεύτερο αγώνα, αφού Φαρφούς και Ταρκουίνι εκκινούσαν από τις δύο πρώτες θέσεις. Ο Ιταλός δε δυσκολεύτηκε να περάσει τον Φαρφούς, ενώ πιο πίσω ο Ζανάρντι είχε να αντιμετωπίσει την πίεση των Γκαρσία και Τζιοβανάρντι. Στο τέλος του 3ου γύρου, οι διώκτες επιτέθηκαν ταυτόχρονα στα φρένα της πίσω ευθείας, όμως το μόνο που κατάφεραν ήταν να συγκρουστούν, δίνοντας στον ανεβασμένο Ιταλό αρκετή διαφορά, ώστε να μην απειληθεί μέχρι τον τερματισμό. Έτσι, το ενδιαφέρον στράφηκε στις Alfa Romeo, που φρόντισαν για δεύτερη φορά να ψυχαγωγήσουν το κοινό: ο Φαρφούς επιτέθηκε και πέρασε τον Ταρκουίνι στην τελευταία στροφή, πριν σηκώσει επιδεικτικά το πόδι από το γκάζι, λίγα μέτρα πριν από την καρό σημαία. Η Μόνικα Σιπς δεν είχε κουράγιο ούτε καν να χαμογελάσει και η διάθεσή της έγινε ακόμη χειρότερη, όταν ο Τζιοβανάρντι έχασε την 5η θέση από τον Ντιρκ Μιούλερ. Ο Γερμανός μείωσε τη διαφορά στη βαθμολογία από τον Πριούλ στον 1 βαθμό, αλλά πλέον στο παιχνίδι έχει μπει για τα καλά ο Τζιοβανάρντι, που βρίσκεται 4 βαθμούς μακριά από την κορυφή.

Αποτελέσματα

15ος γύρος, Iστανμπούλ, Τουρκία, 18 Σεπτεμβρίου 2005 (10 γύροι)
Θέση Οδηγός Αυτοκίνητο Διαφορά
1 Φ. Τζιοβανάρντι Alfa Romeo 156 21΄12.294
2 Τζ. Τόμσον Alfa Romeo 156 +0΄02.794
3 Α. Πρίουλ BMW 320 +0΄06.134
4 Α. Γκαρσία BMW 320 +0΄06.893
5 Ρ. Ραϊντέλ Seat Toledo +0΄08.018
6 Α. Ζανάρντι BMW 320 +0΄09.513
7 Γκ. Ταρκουίνι Alfa Romeo 156 +0΄14.495
8 Α. Φαρφούς Alfa Romeo 156 +0΄19.711

16ος γύρος, Iστανμπούλ, Τουρκία, 18 Σεπτεμβρίου 2005 (10 γύροι)
Θέση Οδηγός Ομάδα Διαφορά
1 Γκ. Ταρκουίνι Alfa Romeo 156 21΄07.765
2 Α. Φαρφούς Alfa Romeo 156 +0΄00.263
3 Α. Ζανάρντι BMW 320 +0΄01.103
4 Τζ. Τόμσον Alfa Romeo 156 +0΄04.538
5 Ντ. Μιούλερ BMW 320 +0΄05.423
6 Φ. Τζιοβανάρντι Alfa Romeo 156 +0΄09.364
7 Ρ. Ραϊντέλ Seat Toledo +0΄11.408
8 Α. Μενού Chevrolet Lacetti +0΄11.537
:
Βαθμολογία Πρωταθλήματος Oδηγών

Α. Πρίουλ 74 βαθμοί, Ντ. Μιούλερ 73, Φ. Τζιοβανάρντι 70, Γκ. Ταρκουίνι 55, Τζ. Τόμσον 51, Ρ. Ραϊντέλ 49, Α. Γκαρσία 48, Α. Φαρφούς 47