4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Renault Clio III

  • Προβληματίζει αρχικά η ποιότητα των υλικών. Η καλή εργονομία, βέβαια, είναι από τα ατού της κατασκευής, της οποίας το εσωτερικό αποδεικνύεται και ιδιαίτερα χρηστικό, χάρη και στην αύξηση των χώρων.

  • Δεν είχαν λόγους να παίξουν με τους κινητήρες. Αρκούσε να αξιοποιήσουν-τοποθετήσουν άμεσα όλη τη διαθέσιμη γκάμα με τα 16βάλβιδα σύνολα - και το έκαναν, χωρίς περιορισμούς.

  • Στρίβει; Αλίμονο! Ακόμα καλύτερα από το Clio ΙΙ και χωρίς να χαθεί η σπιρτάδα που το χαρακτηρίζει, παρά το ηλεκτρικό τιμόνι. Βασικό ατού ήταν το πώς «πατούσε» - σίγουρα, χωρίς ρίσκο, μπορούμε να υπογραμμίσουμε πως το νέο, με τον κωδικό «ΙΙΙ», το κάνει ακόμα καλύτερα.

  • Tο είδαμε στη Φρανκφούρτη υπό τη μορφή πρωτοτύπου, ενώ από τα μέσα του 2006 αναμένεται να το δούμε να κυκλοφορεί κανονικά και στους ευρωπαϊκούς δρόμους, φιλοξενώντας 2λιτρο κινητήρα και 6τάχυτο κιβώτιο ταχυτήτων.

  • Tο Clio III είναι το όγδοο κατά σειρά μοντέλο της Renault που καταφέρνει να αποσπάσει την ανώτατη διάκριση των 5 αστέρων στα καθιερωμένα crash test του EuroNCAP.

Η εξέλιξη των ειδών

Αυτός είναι ο τίτλος που ταιριάζει καλύτερα στην περίπτωση του νέου Clio, που αισίως μπήκε πλέον στην τρίτη και πιο ώριμη φάση της ζωής του.

KEIMENO: ΣTPATHΣ XATZHΠANAΓIΩTOY
ΦΩTOΓPAΦIEΣ: ΘANOΣ HΛIOΠOYΛOΣ

ΜΕ το μοντέλο της πρώτης γενιάς να δημιουργεί το δικό του ρεύμα ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, οπότε παρουσιάστηκε ο διάδοχος του θρυλικού Renault 5, κατάφερε, τα χρόνια που ακολούθησαν, να καθιερωθεί γρήγορα στη συνείδηση του κοινού και να αναρριχηθεί ακριβώς με την ίδια ταχύτητα και στους πίνακες πωλήσεων των κατά τόπους αγορών, ταυτίζοντας εν πολλοίς το όνομά του με περιζήτητες αξίες όσον αφορά τόσο το... περιεχόμενο όσο και τη φιλοσοφία, εν γένει, της σουπερμίνι κατηγορίας. Αξίες όπως εκείνες της ασφάλειας, ενεργητικής και παθητικής, της άνεσης, αλλά και της πρακτικότητας στην καθημερινή -και όχι μόνο- χρήση. Και όλα αυτά, βέβαια, χωρίς ποτέ να λείπουν και οι επιτυχημένες προσπάθειες των πάντα «ανήσυχων» Γάλλων για τόνωση του σπορτίφ χαρακτήρα κάθε γενιάς.
Σήμερα, αξιοποιώντας τόσο την παραπάνω εμπειρία όσο και τη δοκιμασμένη... μαγιά του προκατόχου του, το νέο Clio προχωρά ένα βήμα παραπάνω, και μάλιστα σε όλους τους ζωτικούς για το σύγχρονο καταναλωτή τομείς. Και εξηγούμαστε. Κατ’ αρχήν, όντας εμφανώς μεγαλύτερο σε διαστάσεις (σ.σ.: το μήκος του αμαξώματος φλερτάρει έντονα πλέον με τα 4 μ.), χάρη και στη νέα πλατφόρμα στην οποία βασίζεται, κοινά εξελιγμένη με τη Nissan, προσφέρει αξιομνημόνευτους χώρους για τους επιβάτες και τις αποσκευές τους, ανατρέποντας, με τον τρόπο αυτό, και μάλιστα ριζικά, τη μέτρια εικόνα του προκατόχου του στο συγκεκριμένο τομέα. Από εκεί και πέρα, το ισορροπημένο προφίλ της κατασκευής ενισχύεται και από τα σημαντικά επιτεύγματα στο νευραλγικό, όπως έχουν εξελιχθεί σήμερα τα πράγματα, τομέα της παθητικής ασφάλειας (σ.σ.: τα 5 αστέρια στα τεστ του EuroNCAP έχουν ήδη κατακτηθεί), που ανεβάζει τον πήχη στην πολυπληθή και ολοένα πιο ανταγωνιστική αρένα της εν λόγω κλάσης. Η παραπάνω εικόνα τονώνεται και από τις επιτυχημένες-δοκιμασμένες επιλογές των Γάλλων στα μηχανικά μέρη, και συγκεκριμένα στους βενζινοκινητήρες, μιας και η υπάρχουσα -ήδη από το λανσάρισμα- γκάμα περιλαμβάνει τρία πολύ γνώριμα μηχανικά σύνολα (όλα 16βάλβιδα) που ξεχωρίζουν τόσο για το υψηλό τεχνολογικό υπόβαθρο και την ικανοποιητική τους ισχύ όσο, βέβαια, και για την οικολογική τους... συνείδηση (1.2, 1.4 και 1.6 με 75, 100 και 110 ίππους, αντίστοιχα). Και όλα αυτά μέχρι τα μέσα του 2006, οπότε θα πραγματοποιηθεί και επίσημα το ντεμπούτο της έκδοσης Sport με το 2λιτρο κινητήρα, που για μια ακόμα φορά αναμένεται να ταράξει τα νερά στην κατηγορία των «καυτών» χάτσμπακ.

Μέχρι τότε...
Από την πρώτη στιγμή διαπιστώνεις πως τέλος το ρίσκο σε σχεδιαστικό επίπεδο και, βέβαια, το κλασικό επί του προκειμένου συνδυάζεται με σύγχρονες επιλογές, αφού έχει δουλευτεί κατάλληλα κάθε σημείο του αμαξώματος. Ξεχωρίζει αμέσως από το Clio ΙΙ, δε θυμίζει σε καμιά περίπτωση Megane και μόνο η μάσκα με τα φωτιστικά σώματα παραπέμπει στα Scenic τελευταίας γενιάς. Έχεις, λοιπόν, κάθε λόγο να αναζητήσεις άμεσα να το οδηγήσεις για να διαπιστώσεις πως οι Γάλλοι δεν έχουν κάνει συμβιβασμούς σε σχέση με την οδική συμπεριφορά, που ήταν και το ατού της πρότασης από την πρώτη στιγμή που προέκυψε στην αγορά.
Αρχικά, όμως, προβληματίζεσαι. Τα υλικά στο εσωτερικό δεν είναι τα αναμενόμενα και μπορεί να μη διαθέτουμε όργανο ώστε να τα αξιολογήσουμε με τη γλώσσα των αριθμών, αλλά είναι σαφές πως έχει γίνει σημαντική οικονομία, οπότε αναρωτιέσαι: έξω πάμε καλά, μέσα ακολουθούμε τα σημεία των καιρών που έχουν να κάνουν με τη λιτότητα;
Η συνέχεια εξελίσσεται πιο ευχάριστα, αφού μπορείς να ρυθμίσεις κάθισμα και τιμόνι, να δημιουργήσεις τη δική σου θέση οδήγησης και να διαπιστώσεις άμεσα πως η εργονομία είναι από τα ατού της κατασκευής, σε κάθε περίπτωση.
Γνωρίζοντας τους κινητήρες από την προηγούμενη έκδοση, και ειδικά τους 1.4 και 1.6 και από τα Megane, ξέρεις ότι, παρά τις όποιες αυξήσεις σε μέγεθος και βάρος, δεν τίθεται θέμα σε σχέση με τις επιδόσεις. Ακόμα και με το μικρό 1.2 κινείσαι μια χαρά και, βέβαια, πρέπει να δούμε αν το ίδιο θα ισχύει και στη χώρα μας με τα πολλά ανέβα-κατέβα και τις συχνά πυκνά «τυφλές» προσπεράσεις. Πάντως, είτε στη Δανία, όπου πήραμε την πρώτη γεύση, είτε αύριο στη Σαρδηνία, όπου θα γίνει η επίσημη παρουσίαση, είτε βέβαια μεθαύριο στην Ελλάδα (σ.σ.: στη χώρα μας αναμένεται στις αρχές του προσεχή Νοέμβρη), όπου ακόμα δεν επιτρέπονται οι ντίζελ κινητήρες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η επιλογή-χρυσή τομή είναι εκείνη με το 16βάλβιδο κινητήρα 1.4 των 100 ίππων. Σε 5θυρο ή 3θυρο αμάξωμα, αποκλειστικά ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός, αφού, επιτέλους, οι παραπάνω πόρτες προσαρμόστηκαν ιδανικά σε ό,τι αφορά και τη σχεδίαση.
Η πρώτη κίνηση, άμεσα συνδεδεμένη με τη χρήση του τιμονιού, μάλλον προβληματίζει, αφού η υποβοήθηση από το ηλεκτρικά ελεγχόμενο σύστημα είναι έντονη. Ευτυχώς, η συνέχεια στο δρόμο δεν είναι αντίστοιχη και μπορεί να έχει δοθεί μεγάλο βάρος στην άνεση και σε αυτόν τον τομέα, αλλά εν τέλει το σύστημα αποδεικνύεται ακριβές και εσύ έχεις στα χέρια σου τις απαιτούμενες πληροφορίες. Σε συνδυασμό με την ανάρτηση και τον επιλογέα, που είναι ακόμα καλύτερος, θυμίζοντας τους αντίστοιχους της Νissan σε φιλικότητα και ακρίβεια, δεν περιορίζεσαι στο να μετακινηθείς ασφαλώς, αλλά έχεις λόγους να θέλεις και να οδηγήσεις. Παραδοσιακά, οι Γάλλοι καταφέρνουν να προσφέρουν οδική ευχαρίστηση και οι συγκεκριμένοι να συνδυάζουν ιδανικά αυτό το στοιχείο με αναβαθμισμένη ποιότητα κατασκευής, που τους φέρνουν, μάλιστα, σε επίπεδα VW και Τοyota!
Ατού και του νέου Clio είναι η οδική συμπεριφορά, αλλά και η ποιότητα κύλισης, στοιχεία που βρίσκεις όλο και πιο σπάνια, μάλιστα, σε μεγαλύτερες κατηγορίες. Η ανάρτηση (δανεική από το Megane, όσον αφορά τον πίσω άξονα) έχει ρυθμιστεί κατάλληλα, ώστε να λειτουργεί ιδανικά και με τις μεγαλύτερες διαστάσεις του νέου μοντέλου, ενώ έχει δοθεί βάρος στην ιδανική λειτουργία του ΑΒS και του συστήματος ελέγχου της πρόσφυσης που διαθέτει η έκδοση 1.4. Ενοχλητικοί ήχοι δεν προκύπτουν σε καμιά περίπτωση (σ.σ.: ο 1.2 ακούγεται παραπάνω, αλλά δεν ενοχλεί, και μάλιστα σε κάποιους θα αρέσει...) και οι πρώτες εντυπώσεις είναι κάτι παραπάνω από θετικές.

Με ατού στα ατού!
Καλά οργανωμένοι αυτοί οι Γάλλοι! Αντίστοιχη με την πορεία τους στη F1 η εξέλιξη του Clio! Δύσκολα το καλό το κάνεις καλύτερο, αν δε δουλέψεις με προσοχή και εμπειρία, προσθέτοντας και μεράκι. Χαλάλι η οικονομία εντός. Αποζημιώνεσαι οδηγώντας. Υποκειμενικό το όποιο σχόλιο για το τελικό σχεδιαστικό αποτέλεσμα. Σημασία έχει πως αντικειμενικά είναι πιο όμορφο (και πιο μεγάλο) από το προηγούμενο, ενώ το κέρδος από τις μεγαλύτερες διαστάσεις είναι σαφές και στο εσωτερικό. Τα παραπάνω αγγίζουν το ιδανικό (σ.σ.: ποτέ μη λες μεγάλες κουβέντες, αν δεν τη δοκιμάσεις και εδώ, στους κατσικόδρομους, και αν δεν περάσει και από το «crash test» στο Safetrack), σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των εξαιρετικών κινητήρων που διαθέτουν οι Γάλλοι. «Με το καλημέρα» θα διατίθεται και με τον καλό 1.400άρη των 100 ίππων, στοιχείο ατού σε μια εποχή στην οποία δε λείπουν οι νέες προτάσεις, αλλά συνήθως συνδυάζονται με «ναι μεν, αλλά». Όπως στην περίπτωση του Punto, που, άμεσα τουλάχιστον, είναι Grande μόνο σε διαστάσεις._ Σ. Χ.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
RENAULT CLIO III
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 1.2 16V 1.4 16V 1.6 16V
ΚΥΒΙΣΜΟΣ 1.149 κ.εκ. 1.390 1.598
ΜΕΓ. ΙΣΧΥΣ 75 ίπποι/5.500 σ.α.λ. 100/5.750 110/6.000
ΜΕΓ. ΡΟΠΗ 10,7 χλγμ./4.250 12,9/4.250 15,4/4.250
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΕΜΠΡΟΣ Γόνατα ΜακΦέρσον, αντιστρεπτική δοκός
ΠΙΣΩ Ημιάκαμπτος άξονας
ΦΡΕΝΑ
ΕΜΠΡΟΣ Αεριζόμενοι δίσκοι
ΠΙΣΩ Ταμπούρα (δίσκοι μόνο σε συνδυασμό με ESP) Ταμπούρα (δίσκοι μόνο σε συνδυασμό με ESP) Δίσκοι
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΜΗΚOΣxΠΛATOΣxYΨOΣ 3.986x1.707x1.493 χλστ.
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ 2.575 χλστ.
ΒΑΡΟΣ 1.090 κιλά 1.145 1.150
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ*
0-100 XΛM./ΩPA 13,4 δλ. 11,3 10,2
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 167 χλμ./ώρα 183 190

* TIMEΣ KATAΣKEYAΣTH ΓIA TIΣ 3ΘYPEΣ EKΔOΣEIΣ ME XEIPOKINHTO KIBΩTIO