4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

1.400 χλμ. στην Ιταλία με το νέο Fiat Grande Punto

  • Η σύγχρονη, όχι όμως και ρηξικέλευθη σχεδίαση, μα, πάνω απ’ όλα, οι μεγάλοι χώροι για τους επιβάτες και η προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια αποτελούν τα κυρίαρχα γνωρίσματα στο εσωτερικό του Grande Punto, το οποίο, χάρη στους νεανικούς χρωματικούς συνδυασμούς του, σου δημιουργεί μια αρκετά ευχάριστη εικόνα.

  • Δε διαθέτει τα αποθέματα ισχύος που θα περίμενε κανείς από ένα σύγχρονο σύνολο 1,4 λίτρων, ωστόσο, ο 8βάλβιδος κινητήρας του Grande Punto με τους 77 ίππους διαθέτει άμεση απόκριση και ικανοποιητική ελαστικότητα στις χαμηλές-μεσαίες στροφές.

  • Ολιγαρκής στις απαιτήσεις του σε καύσιμο αποδείχτηκε ο -προς το παρόν- μεγαλύτερος σε χωρητικότητα και απόδοση βενζινοκινητήρας της γκάμας. Οι τιμές που πήραμε ύστερα από «περιήγηση» 1.400 χλμ. στους ιταλικούς δρόμους δεν ξεπέρασαν τα 8,7 λίτρα/100 χλμ.

  • Παρών και ο Λάπο Έλκαν στην επίσημη πρώτη του ιταλικού σουπερμίνι.

  • Με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίαση του νέου Grande Punto στο Τορίνο, παρουσία 800 και πλέον εκπροσώπων του Τύπου.

Οδηγούμε για τέσσερις ημέρες στη γειτονική Ιταλία το ολοκαίνουργιο Grande Punto, ένα αυτοκίνητο που αναμφίβολα αποτελεί όχι μόνο το πιο στρατηγικό μοντέλο της Fiat, αλλά συγχρόνως το μεγαλύτερο στοίχημα σήμερα για το σύνολο της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΠΟ τα ψηλά στα χαμηλά, και σήμερα, με τη δέουσα αποφασιστικότητα ως σύμμαχο, στόχος είναι πάλι η κορυφή! Με άρμα το νέο Grande Punto, οι ανήσυχοι γείτονές μας επανέρχονται στο αυτοκινητικό προσκήνιο της γηραιάς ηπείρου (και μάλιστα με θέληση και δυναμισμό που θυμίζουν άλλες εποχές), ευελπιστώντας να ανατρέψουν όχι μόνο τη δυσμενή για αυτούς εικόνα, αλλά και, ευρύτερα, το βαρύ κλίμα που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στους κόλπους ολόκληρης της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Ένα κλίμα, βέβαια, που δεν έχει να κάνει μόνο με τη φετινή υποτονική παρουσία των Ιταλών στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της F1 (παίζει και αυτό το ρόλο του...), αλλά, κυρίως, με τις αρνητικές επιπτώσεις που προέκυψαν μετά το πρόσφατο διαζύγιο της Fiat με τον πολυεθνικό κολοσσό που ακούει στο όνομα General Motors. Μάλιστα, στη δύσκολη αυτή συγκυρία, ήρθε να προστεθεί την τελευταία περίοδο και η οικονομική δυστοκία της ιταλικής εταιρείας, κυρίως σε επίπεδο επενδύσεων, στοιχείο που επέτεινε την παραπάνω κρίση, αναστέλλοντας προσωρινά τα σχέδια του πάλαι ποτέ κραταιού γκρούπο.
Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες η κατάσταση δείχνει να έχει αλλάξει. Και μάλιστα άρδην, αφού, πλέον, με σχεδιασμό και όραμα για το μέλλον του γκρούπο, με ανασυνταγμένες εσωτερικές και μη δυνάμεις, στρατηγικού περιεχομένου βιομηχανικές συμμαχίες (μόλις πριν από λίγες μέρες επιβεβαιώθηκε και τυπικά η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τη Ford, που θα έχει ως αντικείμενο την από κοινού εξέλιξη ενός αυτοκινήτου της κατηγορίας Α) και αναθεωρημένη στο σύνολό της αναπτυξιακή πολιτική (επιτέλους!), η κάθε «μάρκα» φαίνεται να βρίσκει σιγά σιγά το ρόλο και το χαρακτήρα που πραγματικά της ταιριάζει. Σε αυτό το πλαίσιο, η «μαμά» Fiat, υπό την καθοδήγηση των Λούκα ντι Μοντεζέμολο και Σέρτζιο Μαρκιόνε, βρίσκει, με τη σειρά της, την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσει τη θέση της, και μάλιστα σ’ ένα από τα πιο νευραλγικά και μεγαλύτερα κομμάτια της ευρωπαϊκής «πίτας», επικεντρωμένη σε αυτό που αποδεδειγμένα ξέρει να κάνει καλά εδώ και πολλά χρόνια. Τι είναι αυτό; Μα, φυσικά, το να δημιουργεί μικρά αυτοκίνητα με άποψη, που συνδυάζουν ιδανικά το στιλ με την πρακτικότητα. Για την περίσταση, βέβαια, όχι και τόσο μικρά σε μέγεθος, μιας και η τρίτη κατά σειρά γενιά της δημοφιλούς ιταλικής... «τελείας», επηρεασμένη, όπως ήταν αναμενόμενο, από την «ανωτατοποίηση» που χαρακτηρίζει σήμερα όλες τις κατηγορίες οχημάτων, μεγάλωσε αισθητά (εξ ου και η προσωνυμία Grande), ίσως και υπερβολικά για πολλούς, αγγίζοντας οριακά σε διαστάσεις και χώρους τις 3θυρες προτάσεις της μικρής-μεσαίας κατηγορίας (σ.σ.: για του λόγου το αληθές, σημειώνουμε ότι το μήκος του αμαξώματος, τόσο στις 3θυρες όσο και στις 5θυρες εκδόσεις, φτάνει τώρα τα 4,03 μ. (!), όταν, για παράδειγμα, την ίδια στιγμή σήμερα τα 3θυρα Fiat Stilo και Toyota Corolla αγγίζουν τα 4,18 μ.).
Ας δούμε όμως πιο διεξοδικά και με περισσότερες λεπτομέρειες τόσο τις δυνατότητες όσο και το πραγματικό «ποιόν» του Grande Punto, πίσω από το τιμόνι του οποίου, με την ευκαιρία της επίσημης παρουσίασης του μοντέλου που έλαβε χώρα «εντός έδρας» (συγκεκριμένα στο Τορίνο) πραγματοποιήσαμε επί ιταλικού εδάφους, ούτε λίγο ούτε πολύ, 1.400 χλμ.!

Ιταλικό στιλ με... ουσία
Το νέο Grande Punto όχι μόνο δείχνει, αλλά και είναι πραγματικά νέο, αφού, με φωτεινή εξαίρεση το πρώτο συστατικό του ονόματός του, καθετί σ’ αυτό είναι καινούργιο. Επί της ουσίας, το κατ’ ευφημισμό σουπερμίνι των Ιταλών (σ.σ.: άραγε, ποιος μπορεί με άνεση να χαρακτηρίσει σήμερα ως σουπερμίνι ένα αυτοκίνητο με μεταξόνιο και μήκος που ξεπερνούν τα 2,5 και 4 μ., αντίστοιχα;), βασιζόμενο σε μια εντελώς νέα και «ευέλικτη» πλατφόρμα που εξελίχτηκε από κοινού με την GM και αναμένεται να υιοθετηθεί στο προσεχές μέλλον και από το επερχόμενο Opel Corsa, διαθέτει πλήρως ανανεωμένο και πιο «αθλητικό» παρουσιαστικό, ιδιαίτερα στο εμπρός μέρος. Εδώ, η συνολική αισθητική προσέγγιση (προϊόν συνεργασίας του σχεδιαστικού κέντρου της Fiat με την Italdesign), χάρη στα ψηλά τοποθετημένα φωτιστικά σώματα και τη χαρακτηριστική μάσκα, η οποία με τη σειρά της βρίσκεται αρκετά χαμηλά, παραπέμπει άμεσα (και εσκεμμένα, βέβαια) σε εκείνη της ομόσταβλης Maserati. Επίσης, βασικό γνώρισμα αποτελεί τόσο το μεγαλύτερο κατά 70 χλστ. μετατρόχιο, στοιχείο που σίγουρα αποπνέει δυναμισμό, ειδικά στις κορυφαίες προς το παρόν εκδόσεις τουρμποντίζελ με τα προαιρετικά ελαστικά 205/45 R17, όσο βέβαια και το διευρυμένο και ορατό διά γυμνού οφθαλμού μήκος του εμπρόσθιου προβόλου, επιλογή που με τη σειρά της δεν έχει να κάνει άμεσα με το... θεαθήναι της όλης κατασκευής, αλλά κυρίως με την επίτευξη κορυφαίων επιδόσεων στο νευραλγικό σήμερα τομέα της παθητικής ασφάλειας. ¶λλωστε, κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το γεγονός ότι το νέο Grande Punto έχει ήδη καταφέρει να αποσπάσει την κορυφαία συνολικά διάκριση των πέντε αστέρων στα τυποποιημένα crash test του EuroNCAP. Από εκεί και πέρα, η δέουσα σχεδιαστική μέριμνα αποδόθηκε τόσο στο πλάι, με σημεία αναφοράς εδώ τη θέση του εξωτερικού καθρέφτη και την ύπαρξη ενός τρίτου παραθύρου εμπρός από την πόρτα όσο και στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Το πίσω μέρος, χάρη στα κάθετα τοποθετημένα φώτα στις άκρες του αμαξώματος, τις έντονες ακμές, αλλά και τις μεγάλες μεταλλικές επιφάνειες, διατηρεί τους προφανείς αισθητικούς δεσμούς με το προκάτοχο μοντέλο, το οποίο, σημειωτέον, θα συνεχίσει να διατίθεται κανονικά στις κατά τόπους αγορές μέχρι και τα τέλη της επόμενης χρονιάς (σ.σ.: στη χώρα μας, κατά πάσα πιθανότητα, μόνο στη βασική έκδοση 1.2 των 60 ίππων).
Βέβαια, ανανεωμένο στο σύνολό του είναι και το εσωτερικό, αν και εδώ, προφανώς για λόγους που αφορούν τον περιορισμό του κόστους, πολλά από τα επιμέρους μέρη συναντώνται σχεδόν αυτούσια σε αρκετά από τα υπόλοιπα μοντέλα της γκάμας (για παράδειγμα, οι μοχλοδιακόπτες εκατέρωθεν του τιμονιού είναι «δανεικοί» από το Stilo, ενώ η κεντρική κονσόλα, παρά την έντονη κλίση της, δε διαφέρει από την αντίστοιχη των Idea και Mussa). Όσον αφορά την ποιότητα των σκληρών στο σύνολό τους πλαστικών μερών, η εικόνα είναι αισθητά βελτιωμένη σε σχέση με το παρελθόν, φτάνοντας σε απόσταση αναπνοής από εκείνη των πρωταγωνιστών του είδους στο συγκεκριμένο τομέα, όπως είναι το Polo και, πρόσφατα, το νέο Clio, το οποίο είναι το μόνο από τη νέα φουρνιά «μικρών» με μαλακά σε αφή πλαστικά τμήματα. Σχεδιαστικά, η εικόνα είναι σύγχρονη και αρκούντως νεανική (ενδεχομένως, όχι όσο εκείνη του νέου Yaris, που και αυτό είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας), χάρη και στην ποικιλία των χρωματικών συνδυασμών στις επενδύσεις των καθισμάτων και των αντιστοίχων του ταμπλό. Από εκεί και πέρα, οι διαθέσιμοι χώροι για τους επιβάτες είναι αναμενόμενα μεγάλοι (σ.σ.: ο χώρος αποσκευών φτάνει σε χωρητικότητα τα 275 λίτρα), η θέση οδήγησης από τις καλύτερες του είδους, χάρη στις πολλαπλές ρυθμίσεις καθίσματος και τιμονιού, ενώ λίαν ικανοποιητικά είναι και τα σχόλιά μας σχετικά με τη γενικότερη εργονομία και... ευταξία του εσωτερικού, που και στο μάτι δείχνει μεγάλο σε μέγεθος, χάρη στο έξυπνο «τρικ» της υιοθέτησης ενός ταμπλό με μεγάλο βάθος.

Η σίγουρη οδός
Αναφερόμαστε φυσικά στη γενικότερη προσέγγιση των ιθυνόντων της γκρούπο, αλλά και σε αυτές καθ’ αυτές τις επιλογές τους σε οτιδήποτε αφορά τα επιμέρους μηχανικά μέρη και τους κινητήρες του νέου Grande Punto. Επιλογές που στο σύνολό τους μπορεί, όπως και εκείνες των ανταγωνιστών του, να μη φέρνουν την επανάσταση στη συγκεκριμένη κατηγορία, όμως σίγουρα, στην πράξη, αποδεικνύονται αποτελεσματικές. Και μάλιστα σχεδόν στο σύνολό τους. Ακόμα δε και στον τομέα των βενζινοκινητήρων (όλοι πλέον πληρούν τις προδιαγραφές Euro 4), με τις όποιες ενστάσεις δικαίως να εστιάζονται αρχικά στη μέτρια –πάντα για τα σημερινά δεδομένα– ισχύ των υπαρχόντων συνόλων, που με 8βάλβιδη κυλινδροκεφαλή και χωρητικότητα 1,2 και 1,4 λίτρα αποδίδουν 65 και 77 ίππους, αντίστοιχα. Στην πράξη, ακόμη και ο «δυνατότερος», σίγουρα δε μας εντυπωσίασε με την ευστροφία του πάνω από τις 5.000 σ.α.λ. ούτε, βέβαια, με τα ευρύτερα αποθέματα ισχύος του κινούμενοι στις ιταλικές autostrada. Ωστόσο, ακόμα κι αν εξαντλήσουμε την αυστηρότητά μας, εντέλει είναι αδύνατο να παραβλέψουμε τρία πολύ σημαντικά ατού του. Το πρώτο αφορά την ελαστικότητα στις χαμηλές στροφές (εδώ σημαντικό ρόλο παίζει και η πιο κοντή σε σχέση με το παρελθόν κλιμάκωση του κιβωτίου), το δεύτερο την άμεση απόκρισή του στο πάτημα του γκαζιού, παρά την ύπαρξη ηλεκτρονικού γκαζιού, και το τρίτο τις περιορισμένες απαιτήσεις του σε καύσιμο, που σε σύνολο 1.400 χλμ. που διανύσαμε επί ιταλικού εδάφους κατά μέσο όρο δεν ξεπέρασαν τα 8,7 λίτρα/100 χλμ.
Για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, βέβαια (έως πότε άραγε;), τα νέα είναι εμφανώς πιο... αισιόδοξα, καθώς η γκάμα του Grande Punto περιλαμβάνει δύο καταπληκτικούς ντιζελοκινητήρες της γενιάς Multijet, με χωρητικότητα 1,3 και 1,9 λίτρα, με και χωρίς τούρμπο, αντίστοιχα, μάλιστα με τον καθένα να διατίθεται σε δύο παραλλαγές, με 75 ή 90 ίππους και 120 ή 130 ίππους, αντίστοιχα.

Οδηγώντας...
... η εντύπωση που αποκομίζεις από την πρώτη κιόλας στιγμή που θα βρεθείς πίσω από το πηδάλιο είναι αυτή ενός συμπαγούς και καλοστημένου αυτοκινήτου. Μπορεί σε σχέση με το παρελθόν οι αναρτήσεις του «μεγάλου» Punto να διατηρούν την ίδια ακριβώς αρχιτεκτονική (βλ. γόνατα ΜακΦέρσον εμπρός με αντιστρεπτική δοκό, σε συνδυασμό με ημιάκαμπτο άξονα πίσω), ωστόσο, πολύ γρήγορα καταλαβαίνεις αφενός την προσεκτική δουλειά στη γεωμετρία, αφετέρου τα διαφορετικά σινεμπλόκ και την πιο... ψαγμένη γενικά ρύθμιση ελατηρίων και αμορτισέρ, η οποία, χωρίς να μπορεί να χαρακτηριστεί σφιχτή, δεν αφήνει το αμάξωμα να «χαζεύει» στα πολλά ούτε να γέρνει υπερβολικά στις κλειστές στροφές. «Συγκρατημένη», λοιπόν, σπορτίφ συμπεριφορά, σε συνδυασμό με άνεση στο ταξίδι, συνθέτουν το οδηγικό προφίλ του νέου Grande Punto, το οποίο πλέον «πατά» σε όλες ανεξαιρέτως τις εκδόσεις του σε 15άρες ζάντες. Πολύ καλή αίσθηση αποκομίσαμε και από το σύστημα πέδησης, με το πεντάλ να έχει άμεση απόκριση παρά την ύπαρξη ταμπούρων στον πίσω άξονα και μικρή διαδρομή. Σε αντίθεση, το ηλεκτρικά υποβοηθούμενο σύστημα διεύθυνσης με το γνωστό από το παρελθόν πρόγραμμα λειτουργίας «city», μας άφησε ανάμικτες εντυπώσεις, καθώς αποδείχτηκε «ελαφρύ» γύρω από τη θέση της ευθείας, αλλά ακριβές στις στροφές.

Για περισσότερα...
... ραντεβού τον Ιανουάριο, οπότε το νέο Grande Punto αναμένεται να εισαχθεί κανονικά και στην ελληνική αγορά. Αν και απέναντί του αναμένεται να βρει όχι μόνο την καθεστηκυία τάξη της κατηγορίας (Polo, Fiesta, Ibiza, Corsa), αλλά και τους... νεοσύλλεκτους πρωταγωνιστές του είδους (Toyota Yaris, Renault Clio), και μάλιστα ενδυναμωμένους όσο ποτέ άλλοτε, το ιταλικό σουπερμίνι δείχνει να διαθέτει τα απαραίτητα φόντα, προκειμένου να καταστεί ανταγωνιστικό. Πολύ περισσότερο δε, από τη στιγμή που την εμφάνισή τους θα κάνουν αφενός, τους πρώτους μήνες του 2006, η πολυαναμενόμενη εδώ και καιρό 16βάλβιδη έκδοση των 1,4 λίτρων με τους 95 ίππους, αφετέρου η πολυσυζητημένη υπερτροφοδοτούμενη των 1,4 λίτρων, στα τέλη του 2006._ Χ. Α.

Καλά κρατεί!
Σε μια κατηγορία που συνολικά στην ευρωπαϊκή αγορά τη χρονιά που μας πέρασε απαρίθμησε 3,75 εκατ. ταξινομήσεις, το Punto είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο δημοφιλή και επιτυχημένα μοντέλα του είδους. Με συνολικό όγκο πωλήσεων που υπερβαίνει τις 6 εκατ. μονάδες από το 1993 (οπότε και διαδέχτηκε το θρυλικό Fiat Uno) μέχρι και σήμερα, αντικαταστάθηκε για πρώτη φορά το 2000 με το εμφανώς πιο «τετραγωνισμένο» σχεδιαστικά μοντέλο της δεύτερης γενιάς. Το 2003 το ντεμπούτο της έκανε η ανανεωμένη εκδοχή του μοντέλου (face lift), η οποία φιγουράρει μέχρι και σήμερα στους ευρωπαϊκούς –και όχι μόνο– δρόμους.

Και στους αγώνες!
Η Fiat, μια παραδοσιακή δύναμη των αγώνων, επισημοποίησε τη συμμετοχή της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ, κατά πάσα πιθανότητα μέσω της κατηγορίας S2000. Ήδη, οι πρώτες δοκιμές εξέλιξης του αυτοκινήτου στην άσφαλτο είναι γεγονός, με τον Πάολο Αντρεούτσι να οδηγεί στο στάδιο αυτό, για λογαριασμό της ιταλικής εταιρείας, το τετρακίνητο ατμοσφαιρικό Punto των περίπου 300 ίππων. Το ντεμπούτο του, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πραγματοποιηθεί στο επερχόμενο Ράλλυ Μόντε Κάρλο του 2006. Με το δεξί λοιπόν!

Η ανώτατη διάκριση
Στα καθιερωμένα πλέον crash test του ανεξάρτητου οργανισμού EuroNCAP, το νέο Punto κατόρθωσε να επιτυχία να διακριθεί, συγκεντρώνοντας 14 βαθμούς στην εμπρόσθια σύγκρουση (επιτυχία 85%) και 18 στην πλάγια πρόσκρουση (επιτυχία 96%). Επίσης, όσον αφορά την προστασία των πεζών, το ιταλικό σουπερμίνι συγκέντρωσε 19 βαθμούς (επιτυχία 53%). Συνολικά, στην προστασία των επιβατών του, το αυτοκίνητο απέσπασε την ανώτατη διάκριση των πέντε αστέρων, ενώ τρία αστέρια τού απονεμήθηκαν για την προστασία των παιδιών (με άριστα τα τέσσερα). Σημειώνουμε ότι η έκδοση που χρησιμοποιήθηκε για τη δοκιμή ήταν η 3θυρη 1.2 Dynamic, πραγματικού βάρους 1.067 κιλών, με εξοπλισμό παθητικής ασφάλειας που περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, έξι και όχι επτά αερόσακους.

Περί τιμών
Ενδεικτικά και μόνο, μιας και στη χώρα μας τίποτα δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, αναφέρουμε πως στην Ιταλία η τιμή της βασικής έκδοσης Active των 1,2 λίτρων είναι τα 11.111 ευρώ, με την ακριβότερη Dynamic να κοστίζει, στην 5θυρη παραλλαγή του μοντέλου, 13.200 ευρώ. Αντίστοιχα, εκείνες για τα Grande Punto των 1,4 λίτρων καθορίστηκαν στα 11.550 και 13.650 ευρώ.

ΜΕ ΑΤΟΥ...
- ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
- ΤΗΝ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΕΡΙΒΟΛΗ
- ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΓΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΥΧΩΡΙΑ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ
- ΤΗΝ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
- ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΑΚΕΤΩΝ

... ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΤΑ ΣΗΜΕΙΑ
- ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΩΝ 8ΒΑΛΒΙΔΩΝ ΒΕΝΖΙΝΟΚΙΝΗΤΗΡΩΝ
- ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΟΥ ΤΙΜΟΝΙΟΥ

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
FIAT GRANDE PUNTO
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 1.2 8v 1.4 8v 1.3 16v Multijet 75 Hp 1.3 16v Multijet 90 Hp 1.9 8v Multijet 120 Hp 1.9 8v Multijet 130 Hp
ΚΥΛΙΝΔΡΟΙ 4 σε σειρά
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ Εμπρός εγκάρσια
ΚΥΒΙΣΜΟΣ 1.242 κ.εκ. 1.368 1.248 1.248 1.910 1.910
ΜΕΓ. ΙΣΧΥΣ 65 ίπποι/5.500 σ.α.λ. 77/6.000 75/4.000 90/4.000 120/4.000 130/4.000
ΜΕΓ. ΡΟΠΗ 10,4 χλγμ./3.000 σ.α.λ. 11,7/3.000 19,4/1.750 20,4/1.750 28,5/2.000 28,5/2.000
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
ΚΙΝΗΣΗ Στους εμπρός τροχούς
ΚΙΒΩΤΙΟ Χειροκίνητο 5 σχέσεων Χειροκίνητο 5 σχέσεων Χειροκίνητο 5 σχέσεων Χειροκίνητο 6 σχέσεων Χειροκίνητο 6 σχέσεων Χειροκίνητο 6 σχέσεων
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΕΜΠΡΟΣ Γόνατα ΜακΦέρσον, αντιστρεπτική δοκός
ΠΙΣΩ Ημιάκαμπτος άξονας
ΦΡΕΝΑ
ΕΜΠΡΟΣ Αερ. δίσκοι 257 χλστ. Αερ. δίσκοι 257 χλστ. Αερ. δίσκοι 257 χλστ. Αερ. δίσκοι 284 χλστ. Αερ. δίσκοι 284 χλστ. Αερ. δίσκοι 284 χλστ.
ΠΙΣΩ Ταμπούρα Ταμπούρα Ταμπούρα Ταμπούρα Δίσκοι 264 χλστ. Δίσκοι 264 χλστ.
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΜΗΚΟΣxΠΛΑΤΟΣxYΨΟΣ 4.030x1.687x1.490 χλστ.
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ 2.510 χλστ.
ΒΑΡΟΣ 1.015 κιλά 1.025 1.090 1.130 1.205 1.205
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ*
0-100 XΛM./ΩPA 14,5 δλ. 13,2 13,6 11,9 10 9,5
0-1.000 M. 36,2 δλ. 34,5 35 33 31 30
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 155 χλμ./ώρα 165 165 175 190 200
ΜΕΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ 6,1 λίτρα/100 χλμ. 6,1 4,7 4,6 5,6 5,7
* TIMEΣ KATAΣKEYAΣTH ΓIA TIΣ 3ΘYPEΣ EKΔOΣEIΣ

«To Grande Punto αντιπροσωπεύει την αναγέννηση της Fiat, μέσω της οποίας ελπίζουμε να γίνουμε το σημείο αναφοράς», Λούκα ντι Μοντεζέμoλο, Πρόεδρος της Fiat

«Με το νέο Grande Punto θα ανακτηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη του καταναλωτή προς τη Fiat», Σέρτζιο Μαρκιόνε, CEO της Fiat Auto S.p.A.

«Οι διαφορετικές μάρκες του γκρούπο, όπως και τα προϊόντα τους μπορούν πλέον να ανταγωνιστούν τους καλύτερους», Σέρτζιο Μαρκιόνε, CEO της Fiat Auto S.p.A.
--------------------------------
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
CHRISTINA SILETTO

Στο περιθώριο της παρουσίασης του Grande Punto συναντήσαμε και μιλήσαμε, για μια ακόμα φορά, με την Κριστίνα Σιλέτο, την υπεύθυνη εξέλιξης του νέου σουπερμίνι της Fiat.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΝΤΟΤΕ χαμογελαστή και, ειδικά για την περίσταση, γεμάτη καμάρι για το πνευματικό (και όχι μόνο)... παιδί της, η Κριστίνα Σιλέτο, η δραστήρια μηχανικός από το Τορίνο, μας μίλησε με πάθος όχι μόνο για το προσωπικό της στοίχημα, το νέο Grande Punto, αλλά και για τα επόμενα βήματά της, που αυτήν τη στιγμή δεν είναι άλλα από τη βελτιστοποίηση της γραμμής παραγωγής του νέου μοντέλου που ξεκίνησε ήδη στο Mιραφιόρι και το Mέλφι, και την εξέλιξη των υπόλοιπων εκδόσεών του που θα παρουσιαστούν στο προσεχές μέλλον.

Ποια είναι η επίσημη ονομασία του αυτοκινήτου; Punto ή Grande Punto;
Επίσημα το αυτοκίνητο εξακολουθεί να ονομάζεται Punto. Σε σχέση με το υπάρχον μοντέλο, η λέξη Grande υιοθετείται για να αναδειχτεί η διαφορά στον τομέα των διαστάσεων, αλλά και για να υπάρχει εμφανής διαχωρισμός από το παλιό, το οποίο θα συνεχίσει να διατίθεται έως και τα τέλη του 2006, καλύπτοντας το κενό ανάμεσα στα Panda και Grande Punto.

Λόγω του συγκεκριμένου στοιχείου, το Grande Punto μπορεί να καλύψει ένα μέρος από το χαμένο έδαφος στην κατηγορία C, όπου το Stilo δε διακρίθηκε;
Το να συμβεί αυτό είναι πολύ πιθανό, αφού κάτι τέτοιο προέκυψε και από τις έρευνες που πραγματοποιήσαμε κατά τη διάρκεια εξέλιξης του αυτοκινήτου τα τελευταία δύο χρόνια. Σίγουρα, πολλοί είναι αυτοί που θα δουν το Grande Punto ως μια πιο προσιτή οικογενειακή πρόταση, ιδιαίτερα στην 5θυρη έκδοσή του.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση για εσάς κατά την εξέλιξή του;
Σήμερα, εάν αναζητάς την καταξίωση, και γενικότερα την εμπορική επιτυχία σε μια μαζική κατηγορία, όπως είναι αυτή των σουπερμίνι, τότε υποχρεωτικά στον τομέα της παθητικής ασφάλειας το προϊόν σου οφείλει να επιδεικνύει, αν όχι τα υψηλότερα, τουλάχιστον εφάμιλλα επιτεύγματα με εκείνα του υπόλοιπου ανταγωνισμού. Και με το νέο Punto, το καταφέραμε με τη μέγιστη δυνατή επιτυχία! Σίγουρα, για όλους εμάς η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν αυτή.

Τι σας κάνει περισσότερο υπερήφανη σχετικά με το νέο Punto;
Η γενικότερη ποιότητα που απολαμβάνει κανείς πίσω από το τιμόνι του. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που έχει να κάνει όχι μόνο με την ακαμψία του σασί και τα χαμηλά επίπεδα θορύβου, αλλά και με τη ρύθμιση της ανάρτησης. Και εδώ, επιτέλους, καταφέραμε να βρούμε τη χρυσή τομή ανάμεσα στο σπορτίφ χαρακτήρα και την άνεση. Για αυτό είμαι αρκετά υπερήφανη.

Αν μπορούσατε, τι θα αλλάζατε σήμερα στο νέο Punto;
Αυτό που θα άλλαζα δε θα ήταν κάτι στο ίδιο το αυτοκίνητο, αλλά τη δική μου προσέγγιση σε θέματα που αφορούν τον ίδιο τον αγοραστή. Αυτό που θα άλλαζα, με άλλα λόγια αυτό που θα ήθελα, θα ήταν να είχα τη δυνατότητα να μιλήσω πολύ περισσότερο με το δυνητικό αγοραστή του νέου Punto. Να μάθω περισσότερα για τις ανάγκες του, για όλα όσα πραγματικά θέλει από ένα αυτοκίνητο αυτής της κατηγορίας. Και μετά να επικεντρωθώ στις λεπτομέρειες και στην κατασκευή του. Και πιστέψτε με, μια τέτοια «μαρκετινίστικη» προσέγγιση δεν είναι εύκολη υπόθεση για ένα μηχανικό. Δεν είναι στη φύση του.

Θα υπάρχουν και άλλες εκδόσεις στο μέλλον;
Ήδη υπάρχουν πολλές προοπτικές και πολλά σχέδια. Προς το παρόν κινούμαστε προσεκτικά, εστιάζοντας την προσοχή μας στο λανσάρισμα του 16βάλβιδου 1.400άρη κινητήρα των 95 ίππων, ο οποίος θα συνδυάζεται με 6τάχυτο κιβώτιο, καθώς και μιας έκδοσης ντίζελ 1,9 λίτρων με 150 ίππους. Αμέσως μετά θα παρουσιάσουμε το κιβώτιο Selespeed στον 8βάλβιδο 1.4 και τον Multijet 1.3 με τους 90 ίππους. Η αλήθεια είναι ότι τα προσεχή χρόνια και με δεδομένο τον κύκλο ζωής ενός Fiat, ο οποίος πλέον κυμαίνεται περί τα έξι χρόνια, σίγουρα θα υπάρχει αρκετή δουλειά για μένα. Και αρκετές ευχάριστες εκπλήξεις για το κοινό!

Μια από αυτές θα είναι και η υπερτροφοδοτούμενη έκδοση;
Σίγουρα ναι. Σκεπτόμαστε σοβαρά την περίπτωση ενός υπερτροφοδοτούμενου κινητήρα 1,4 λίτρων με ισχύ 150-160 ίππους, χωρίς, προς το παρόν, να αποκλείουμε οριστικά την περίπτωση ενός αντίστοιχου συνόλου στα 1,6 λίτρα με ισχύ περί τους 180 ίππους. Γενικότερα, όσον αφορά τις μελλοντικές μας εκδόσεις με σπορτίφ χαρακτήρα, η επάνοδος της Fiat στα υπερτροφοδοτούμενα σύνολα πρέπει πλέον να θεωρείται δεδομένη.

Τελικά, «πόσο» Opel είναι το νέο Punto και «πόσο» Fiat;
Παρά την αρχική μου πεποίθηση ότι είναι αδύνατο να έχει κανείς δύο αυτοκίνητα με κοινή πλατφόρμα και διαφορετικό χαρακτήρα, το Grande Punto, αναμφίβολα, διαθέτει τη δική του προσωπικότητα. Μπορεί, για παράδειγμα, το πλαίσιο, οι αναρτήσεις και πολλά άλλα επιμέρους μηχανικά μέρη να προέρχονται από την GM, ωστόσο, καθοριστικές παράμετροι, όπως η ρύθμιση της ανάρτησης και η υποβοήθηση στο σύστημα διεύθυνσης, φέρουν τη σφραγίδα της Fiat.
-------------------------
ΣΤΗΝ ΤΟΣΚΑΝΗ ΜΕ ΤΟ FIAT GRANDE PUNTO

Viva Italia!

Με το Grande Punto ταξιδεύουμε -κυριολεκτικά και μεταφορικά- από το Τορίνο στη Σιένα και στα ειδυλλιακά περίχωρα της Τοσκάνης.

ΤΟ πορτοκαλί Grande Punto μας περίμενε... υπομονετικά ήδη από το προηγούμενο βράδυ στο πάρκινγκ του ξενοδοχείου Meridien, που για την περίσταση καταλαμβάνει ένα σεβαστό σε όγκο τμήμα των γνώριμων εγκαταστάσεων της Fiat, στο Λινγκότο. Τετάρτη πρωί, λοιπόν, και με τον καιρό, ως είθισται αυτήν την εποχή του χρόνου, να μη διαθέτει και τις καλύτερες των... διαθέσεων, βάζουμε στο χέρι το μικρό –τρόπος του λέγειν- Fiat και εγκαταλείπουμε το βιομηχανικό ιταλικό βορρά, μπαίνοντας στην autostrada και στον «φορτισμένο» από αυτοκίνητα Α21, με κατεύθυνση προς Πιατσένζα, Πάρμα και Μπολόνια. Δύο και κάτι ώρες μετά, βάζουμε ρότα, μέσω του Α1, για φωτογραφικούς και όχι μόνο λόγους, για την πόλη της Σιένα και την πανέμορφη περιοχή της Τοσκάνης που την περικλείει. Ήδη από τα πρώτα χιλιόμετρα, αυτό που αμέσως καταγράφει κανείς είναι ότι οι διάσημοι πλέον αυτοκινητόδρομοι της Ιταλίας παραμένουν «τσουχτεροί» για τα ελληνικά δεδομένα (σ.σ.: υπολογίστε ένα μέσο κόστος διοδίων της τάξης των 20 ευρώ για την κάλυψη περίπου 400 χλμ.), αλλά πάντοτε κορυφαίοι, τόσο σε σήμανση, υποδομή και χάραξη όσο και σε ποιότητα οδοστρώματος. Είναι, όμως, πολυσύχναστοι (ειδικά ο Α1), κάτι που συχνά πυκνά σε υποχρεώνει να επιδείξεις υπομονή και σύνεση, ειδικά στο προσπέρασμα. Πολύ περισσότερο δε, κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, όπως αυτές που συναντήσαμε εκείνο το πρωί, με τη δυνατή, σχεδόν καταρρακτώδη, βροχή, σε συνδυασμό με το «σπρέι» νερού που σηκώνουν οι τροχοί των αναρίθμητων φορτηγών που κινούνται σε αυτόν και την ομίχλη να περιορίζουν σημαντικά την ορατότητά σου. Παρ’ όλα αυτά, ποτέ δε νιώθεις ανασφάλεια σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι λίγα μέτρα παρακάτω. Τίποτα δεν είναι τυχαίο, τελικά...
Αφήνοντας πίσω μας αυτές τις γκρίζες εικόνες (και σκέψεις), περνάμε έξω από τη Φλωρεντία και, ύστερα από σχεδόν μία ώρα φτάνουμε στη Σιένα, σε μια ιστορική πόλη που περιβάλλεται από τείχος με μεσαιωνικό καθαρά χρώμα όσον αφορά την αρχιτεκτονική του. Όλες τις ώρες της ημέρας η Σιένα είναι μια πόλη που κυριολεκτικά σφύζει από ζωή και νεολαία, χάρη στην πληθώρα των πανεπιστημιακών σχολών που φιλοξενεί. Μια σύντομη στάση εδώ, είτε για φαΐ σε κάποιο από τα εστιατόρια που βρίσκονται στην κεντρική της πλατεία είτε για ένα σύντομο καπουτσίνο σε οποιοδήποτε από τα προσεγμένα της cafe, σίγουρα αξίζει τον κόπο.
Έπειτα από τα πρώτα όσο και απαραίτητα «κλικ» διά χειρός Βασίλη Γιαννακόπουλου, η σύντομη περιήγησή μας συνεχίζεται αργά το απόγευμα στα γύρω χωριά –αν βρεθείτε εκεί αξίζει να επισκεφτείτε το επιβλητικό Μολτατσίνο, να γευτείτε με την πρώτη ευκαιρία το παραδοσιακό κρασί της περιοχής και να περιηγηθείτε αμέριμνοι στα γραφικά σοκάκια του –όπου κύριο χαρακτηριστικό, πέρα από την αγάπη και τη γενικότερη φροντίδα που επιδεικνύουν οι ντόπιοι για την περιοχή τους, είναι η μορφολογία του τοπίου. Οι ατελείωτοι αμπελώνες, αλλά και οι αναρίθμητοι λόφοι με τα παραδοσιακά αρχοντικά σπίτια-οινοποιεία στις κορυφές τους διαδέχονται ο ένας τον άλλο ενώ, παρά το σχεδόν «χειμωνιάτικο» για την περίσταση τοπίο, η φυσική ομορφιά είναι το στοιχείο που διαρκώς αναβλύζει απ’ όπου κι αν αποφασίσεις να στρέψεις το βλέμμα σου.
Σίγουρα, η ευρύτερη περιοχή της Τοσκάνης είναι μια από τις πιο ειδυλλιακές τοποθεσίες της Ιταλίας, ειδικά την άνοιξη, όπου η πανσπερμία των χρωμάτων έχει την τιμητική της. Μια τοποθεσία, εν γένει, την οποία αξίζει να επισκευτεί κανείς με την πρώτη δυνατή ευκαιρία. _ Χ. Α.