4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Mercedes ML 350

Ω του θαύματος!

Χρειάστηκε να περάσουν οκτώ χρόνια. Χρειάστηκε ο ανταγωνισμός για να τρίξουν τα δόντια τους. Χρειάστηκε και υπομονή, ώστε το βήμα να είναι σταθερό. Eν τέλει, σήμερα μπορούμε πλέον να μιλάμε για μια Mercedes με άστρο.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΘΑΝΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

NA και μια Mercedes που, όσο βαρύ κι αν ακούγεται, εξαιρώντας το πρώτο διάστημα της κυκλοφορίας της, από το 1997 και για τα επόμενα δύο, τρία χρόνια, ουδέποτε αποτέλεσε σημείο αναφοράς στην κατηγορία της. Μπορεί η ML την εποχή που πρωτοεμφανίστηκε να κέρδισε την εκτίμηση του κοινού, όχι όμως με την... αξία της. Τα «χαρίσματά» της είχαν να κάνουν αρχικά με το γεγονός ότι άνοιξε, ουσιαστικά, μια νέα κατηγορία, όντας το πρώτο πολυτελές SUV (κάτι που αποδείχτηκε και από την καλή εμπορική της πορεία εκείνα τα πρώτα χρόνια) και στη συνέχεια με το αδιαφιλονίκητο έμβλημα που κοσμούσε το καπό της. Σαφώς και δεν παραβλέπουμε την υψηλή ποιότητα κατασκευής, την παρεχόμενη άνεση και τη δεδομένη πολυτέλεια, όμως οι καιροί αλλάζουν και οι απαιτήσεις αυξάνονται, με αποτέλεσμα η τετρακίνητη Mercedes να φτάσει να μην αποτελεί σημείο αναφοράς της κατηγορίας.
Αυτός που είπε ότι «ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός» σίγουρα δε μιλούσε για τον τομέα της αυτοκίνησης. Ποιος χρόνος θα γιάτρευε τις πληγές που άνοιξε στα έγκατα του γερμανικού κολοσσού η έλευση της BMW X5, αργότερα της Porsche Cayenne, αλλά και του VW Touareg; Τα κεφάλια της Στουτγάρδης μετρούσαν τις ζημιές που τους προκάλεσε σε κάθε τομέα ο ισχυρός ανταγωνισμός, αλλά, αν μη τι άλλο, σκέφτηκαν, ζύγισαν και φυλλομέτρησαν όλα τα δεδομένα πριν ανταποδώσουν -έστω και με μεγάλη καθυστέρηση- τα πυρά.


Oλική επαναφορά
Σε αναβάθμιση σε κάθε τομέα και σε αλλαγές με γνώμονα την όσο το δυνατόν ιδανικότερη ένταξη της ML στο κοινωνικό σύνολο που ονομάζεται «πολυτελή SUV» προχώρησε η Mercedes. Eξωτερικά, η φιλοσοφία δύο όγκων παραμένει, οι γραμμές, όμως, έχουν λειανθεί αισθητά, πάντα συγκριτικά με την προκάτοχο. Mακρύτερο κατά 150 χλστ. το αυτοφερόμενο αμάξωμα, φαρδύτερο κατά 71 χλστ. και χαμηλότερο κατά 5 χλστ., δείχνει αρκετά σπορτίφ και -το σημαντικότερο- δεν προκαλεί αρνητικά το μάτι με αισθητικές υπερβολές, με εξαίρεση, ίσως, τις γρίλιες της μάσκας. O συντηρητισμός, φυσικά, δεν έχει εκλείψει, οπότε και πάλι ανταγωνιστές όπως η Cayenne και το Toyareg αποπνέουν περισσότερη φρεσκάδα, παρά τα επιπλέον χρόνια τους, αφήνοντας, όμως, πάντα ανοιχτούς λογαριασμούς σχετικά με την αποδοχή ή όχι του σχήματός τους. Στο εσωτερικό, η ποιότητα δε θα μπορούσε παρά να έχει τη σφραγίδα της εταιρείας. Aν και θα τολμήσουμε να πούμε πως επί του προκειμένου η X5 κρατάει ακόμα τα πρωτεία, στην περίπτωση της ML αφήνουμε να εξυπακούεται το ζήτημα της ποιότητας (σ.σ.: φυσικά στο άνω άκρο) και, επιπλέον, αναγνωρίζουμε το γεγονός της αύξησης των χώρων. Xάρη και στην επιμήκυνση του μεταξονίου κατά 95 χλστ., σημειώστε: 15 χλστ. μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ των εμπρός και πίσω καθισμάτων και τετραγωνισμένος χώρος αποσκευών 551 λίτρων, που, με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων, φτάνει τα 2.050 λίτρα. Λειτουργικά, καινοτομία αποτελεί η τοποθέτηση του επιλογέα του αυτόματου κιβωτίου στην κολόνα του τιμονιού, που, όπως και να ’χει, τον Eυρωπαίο δεν τον βρίσκει σύμφωνο, και μάλιστα όχι μόνο από αισθητικής πλευράς. Eργονομική ατέλεια αποτελεί και το ύψος τοποθέτησης του διακόπτη των φλας (αρκετά χαμηλά και κάτω από το διακόπτη πολλαπλών λειτουργιών και τον υπολογιστή ταξιδιού), με αποτέλεσμα πολλές φορές να... αναζητάται από τον οδηγό.

Eπί το έργον
Δεν είναι ο ραφιναρισμένος κινητήρας, ούτε η πολύ καλή ρύθμιση της «συμβατικής» ανάρτησης, ο βασικός λόγος που η νέα ML βάζει γκολ από τα αποδυτήρια στον ανταγωνισμό. Παίρνοντας μια γεύση των μηχανικών μερών από... κάτω προς τα πάνω, για τα νούμερα των άριστων επιδόσεων αναζητήστε την αιτία στο KOPYΦAIO 7τάχυτο αυτόματο κιβώτιο 7G Tronic, με το οποίο εξοπλίζονται όλες οι εκδόσεις της γκάμας. Πρόκειται για ό,τι πιο σύγχρονο σ’ αυτήν την κατηγορία συστημάτων μετάδοσης, προσφέροντας μια απαράμιλλα πολιτισμένη λειτουργία, με προοδευτικές και ιδιαίτερα γρήγορες αλλαγές. H διαφορά του σε σύγκριση με οτιδήποτε ανταγωνιστικό γίνεται αισθητή τόσο από τον ανεπαίσθητο τρόπο με τον οποίο πραγματοποιεί τις αλλαγές όσο και από τους αριθμούς, που επιβεβαιώνουν πως από τα 80 χλμ. και μετά η ML 350 «ξεκολλάει» ταχύτερα από οποιονδήποτε άμεσο ανταγωνιστή της. Eυτυχώς που τα μπουτόν χειροκίνητης αλλαγής ταχυτήτων συμπεριλαμβάνονται στις ελάχιστες εργονομικές ατέλειες του μοντέλου (πίσω από το τιμόνι και σε οριζόντια διάταξη), αλλιώς το μεγάλο τετρακίνητο θα προκαλούσε για... ανάρμοστη συμπεριφορά.
Tο 7G Tronic πλαισιώνεται (σ.σ.: περί αυτού πρόκειται, μιας που πρωταγωνιστεί στα μηχανικά μέρη) από το γνωστό V6 κινητήρα της εταιρείας των 3,5 λίτρων, ο οποίος, ραφιναρισμένος πλέον, αποδίδει 272 ίππους/6.000 σ.α.λ. (245/5.700 στην προηγούμενη έκδοση), με την τιμή της ροπής να φτάνει τα 35,7 χλγμ. και να αποδίδεται σταθερά μεταξύ 2.400-5.000 σ.α.λ. H εξελιγμένη αερανάρτηση Airmatic διατίθεται μόνο προαιρετικά, αλλά για τις «απλές εκδόσεις», όπως ήταν η Sport της δοκιμής μας, ουδέν πρόβλημα: τα διπλά ψαλίδια και η αντιστρεπτική ράβδος εμπρός, όπως και ο σύνδεσμος τεσσάρων σημείων με την αντιστρεπτική πίσω, κάνουν τη δουλειά τους υπέρ το δέον καλά. Σημειώνουμε ότι η αερανάρτηση αποτελεί απαραίτητο συστατικό για όσους επιλέξουν να εξοπλίσουν την ML με το προαιρετικό πακέτο Off Road Pro (βλ. «Πάει παντού»).

On road
Tις ιδανικές προδιαγραφές έρχεται να επιβεβαιώσει η πράξη. Σε οποιεσδήποτε συνθήκες κίνησης, η νέα M Class δεν αφήνει υπόνοιες για (κατά)κριση. Στην άσφαλτο, όπου και αναμένεται να περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της, η ποιότητα κύλισης και η ουδετερότητα στις αντιδράσεις θυμίζουν ισχυρότερους ανταγωνιστές της, όπως την BMW X5 4.4, ενώ, όταν απέναντί της τοποθετηθούν αυτοκίνητα με κινητήρες ανάλογης χωρητικότητας και ισχύος, η ίδια αφήνει τους απόλυτους αριθμούς να λύσουν το γρίφο σχετικά με το αν υπερέχει ή όχι. Eνδεικτικά, για τα 0-100 χλμ./ώρα χρειάζεται 8,8 δλ., παρά τα 2.108 κιλά της. Φυσικά, κανείς στο διοικητήριο της εταιρείας δεν ισχυρίζεται πως έφτιαξε το υπεραυτοκίνητο που ξεφεύγει με διαφορά από τους αντιπάλους του (βλ. «O Aνταγωνισμός»). Όμως, όταν μιλάμε για επιδόσεις, ακόμα και τα δέκατα του δευτερολέπτου κάνουν τη διαφορά, κάτι που, όταν συνδυάζεται και με τη χαμηλότερη κατανάλωση στην κατηγορία, αποτελεί σημαντικό ατού.
Aπό εκεί και πέρα, το τιμόνι (κρεμαγιέρα με υδραυλική υποβοήθηση - αντίο, επανακυκλοφορούντα σφαιρίδια) πληροφορεί ιδανικά τον οδηγό και αποκλείεται να κουράσει στη χρήση, ακόμα και όσους επιλέξουν το συγκεκριμένο μοντέλο για λόγους άνεσης, κι ας μην είναι ό,τι ελαφρύτερο έχουμε συναντήσει. Aν θέλαμε να τοποθετήσουμε οδηγοκεντρικά την ML στην κατηγορία των πολυτελών SUV, θα λέγαμε ότι o χρήστης της εκμεταλλεύεται τις ανέσεις μιας Mercedes μέσα από ένα αυτοκίνητο που πατάει στο δρόμο σαν Touareg, βγάζει τη ζωντάνια της Cayenne, όντας και πιο φιλικό, ενώ μπορεί να στρίψει σαν X5!

Νενικήκαμεν!
Ας το φωνάξουν οι ιθύνοντες στη Στουτγάρδη κι εμείς σιγά μην πούμε πως καβάλησαν το καλάμι. Κάθε άλλο μάλιστα. Στην κοινή νεοελληνική, τους πήρε οκτώ χρόνια, αλλά έφτιαξαν αυτοκίνητο. Η νέα ML στέκεται ακριβώς εκεί όπου επιβάλλεται να βρίσκεται ένα μοντέλο της φίρμας, πληρώντας στο έπακρο όλες τις προδιαγραφές της κατηγορίας. Φράσεις κλισέ, όπως «απτή ποιότητα», «υψηλό επίπεδο άνεσης», «απροβλημάτιστη οδική συμπεριφορά» και «κορυφαίες για την κατηγορία επιδόσεις», προσδιορίζουν -χωρίς καμία υπερβολή- τις αξίες της πληθωρικής Mercedes. Αν στα παραπάνω συνυπολογίσετε πως, ακόμα και με ό,τι επιπλέον χρειαστεί σε επίπεδο εξοπλισμού, ώστε οδηγός και επιβάτες να αισθάνονται πως δεν τους λείπει τίποτα, το μοντέλο δεν ξεφεύγει από τα δεδομένα που έχουν θέσει οι ανταγωνιστές του, αυτόματα προκύπτει ότι η ΜL έφτασε, εν έτει 2005, να διεκδικήσει αυτό που για την εταιρεία αποτελεί στόχο: την κορυφή._ 4Τ

ΠAEI ΠANTOY!
Τα βασικά χαρακτηριστικά διατίθενται σε όλες τις εκδόσεις: μόνιμη τετρακίνηση (50-50 σε κανονικές συνθήκες), που «περιστοιχίζεται» από όλων των ειδών τα ηλεκτρονικά καλούδια. Συγκεκριμένα, η ML έχει στη διάθεσή της το σύστημα πρόσφυσης 4ETS, με τις βασικές λειτουργίες ABS, ASR (σύστημα αντιολίσθησης) και GMR (ρύθμιση ροπής). Στην εκτός δρόμου κίνηση, ο οδηγός δεν έχει παρά να πατήσει το σχετικό διακόπτη στην κεντρική κονσόλα και όλες οι παραπάνω λειτουργίες προσαρμόζονται στις συνθήκες κίνησης. Επιπλέον βοήθημα αποτελεί το DSR (σύστημα ελέγχου ταχύτητας), το οποίο, σε περιπτώσεις απότομης κατάβασης, διατηρεί σταθερή την ταχύτητα του αυτοκίνητου από 4 έως 18 χλμ., κατά την κρίση του οδηγού. Τα παραπάνω μπορεί να μην ξεχωρίζουν το καλό από το καλύτερο, όμως η Mercedes έχει μεριμνήσει και για τους πιο ανήσυχους off roaders. Mε το προαιρετικό πακέτο Off Road Pro και την αερανάρτηση Airmatic (5.164 ευρώ), η ML γίνεται ΑΛΗΘΙΝΟ 4x4, που, αν δε μιλάμε για ακρότητες, μπορεί να κινηθεί με χαρακτηριστική άνεση σε κάθε επιφάνεια, όσο, βέβαια, της επιτρέπουν και τα ασφάλτινα ελαστικά της. Το Off Road Pro περιλαμβάνει κοντές σχέσεις (με σχέση μετάδοσης 2,93:1) και χειροκίνητο ή αυτόματο κλείδωμα του κεντρικού και του πίσω διαφορικού (έως 100%). Από εκεί και πέρα, η αερανάρτηση έχει δυνατότητα ανύψωσης σε τρία στάδια (30, 80 και 110 χλστ.), με την απόσταση από το έδαφος να φτάνει τα 291 χλστ.
Στην πράξη, και συγκεκριμένα στη... δύσκολη, όπως αποδείχτηκε στο «Attart Off Road Park», η ΜL, με την αρωγή όλων των ηλεκτρονικών και μη εκτός δρόμου βοηθημάτων της, δε δείχνει να πτοείται σε οποιοδήποτε οδόστρωμα. Πέρα από τις αναρριχητικές της ικανότητες, μοναδικό γεγονός που δείχνει πως... κάτι συμβαίνει είναι η μεταφορά των ανωμαλιών του οδοστρώματος στην καμπίνα των επιβατών, ακόμα και όταν η αερανάρτηση είναι ρυθμισμένη στη χαμηλότερη σκάλα, όπως, επίσης, και το άμεσο «κρέμασμα» των τροχών στην αντίθετη περίπτωση. Και στις δύο περιπτώσεις, πάντως, ο οδηγός πιθανότερο είναι να εγκαταλείψει την προσπάθεια όχι λόγω αδυναμίας του αυτοκινήτου να αντεπεξέλθει, αλλά λόγω του αριθμού που θα προκύψει, αν κάνει πρόχειρους υπολογισμούς για το κόστος επισκευής μικροζημιών από... παρακείμενους θάμνους ή κλαράκια.

ΥΠΕΡ
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
ΠOIOTHTA EΦ’ OΛHΣ THΣ YΛHΣ
TIMH ME ΛOΓIKO ΠAKETO EΞOΠΛIΣMOY

ΚΑΤΑ
ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ ΔΙΑΚΟΠΤΗ ΦΛΑΣ


ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
ΤΟ ΚΙΒΩΤΙΟ 7G TRONIC

ΔΕ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
Ο «ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ» ΕΠΙΛΟΓΕΑΣ
H ΡΕΖΕΡΒΑ ΑΝΑΓΚΗΣ

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ
ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΟΓΕΑ ΣΤΗΝ ΚΟΝΣΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΗ ΑΛΛΑΓΗ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ

«H ΜL έφτασε, εν έτει 2005, να διεκδικήσει αυτό που για την εταιρεία αποτελεί στόχο: την κορυφή.»

TO XPΩMA TOY XPHMATOΣ
Κατά την πάγια πολιτική της Mercedes, o υποψήφιος κάτοχος της ML όρεξη να ’χει (σ.σ.: και χρήματα, βέβαια) και μπορεί να φέρει το αυτοκίνητο ακριβώς στα μέτρα του. Ξεκινώντας από τη βάση, η ML350 με σχεδόν όλα τα απαραίτητα, συμπεριλαμβανομένων 6 αερόσακων, αυτόματου κλιματισμού Thermatic, τιμονιού πολλαπλών λειτουργιών, ταπετσαρίας με συνδυασμό δέρματος/υφάσματος, μερικώς ηλεκτρικά ρυθμιζόμενων καθισμάτων, ηχοσυστήματος MB Audio 20 CD με 8 ηχεία κ.ά., στοιχίζει 64.400 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η γκάμα περιλαμβάνει τις εκδόσεις Sport και Luxury (69.400 ευρώ), με αισθητικές, ως επί το πλείστον, διαφορές. Σε ό,τι αφορά τον προαιρετικό εξοπλισμό, για το... πακέτο Off Road Pro απαιτούνται 2.622 ευρώ, αλλά μην ξεχνάτε ότι υποχρεωτικά θα πρέπει να συνοδευτεί από την αερανάρτηση (Airmatic), άρα προσθέστε επιπλέον 2.542 ευρώ. Σε επίπεδο αισθητικής και άνεσης, η ηλεκτρική ηλιοροφή θα ανεβάσει το λογαριασμό κατά 1.732 ευρώ, ενώ «λεπτομέρειες» όπως οι επενδύσεις από δέρμα, οι ράγες οροφής και το σύστημα Parctronic θα προσθέσουν στο σύνολο 1.335, 405 και 1.064 ευρώ, αντίστοιχα.

O ANTAΓΩNIΣMOΣ

BMW X5 3.0
Το αντίπαλο δέος αποτελεί η 3λιτρη Χ5, που, παρά τα χρόνια της, διατηρεί το προβάδισμα σε επίπεδο ποιότητας και αισθητικής στο εσωτερικό. Τη σπορτίφ οδική συμπεριφορά της επισκιάζει η μεταφορά ανωμαλιών του οδοστρώματος στην καμπίνα, συγκριτικά με την πιο... σύγχρονη ΜL.

KYBIΣMOΣ 2.979 κ.εκ.
IΣXYΣ 231 ίπποι/5.900 σ.α.λ.
POΠH 30,6 χλγμ./3.500 σ.α.λ.
0-100 XΛM./ΩPA 9,0 δλ.
0-1.000 M. 30,6 δλ. - 168,4 χλμ./ώρα
120-0 XΛM./ΩPA 60,3 μ.
KATANAΛΩΣH 21,03 λίτρα/100 χλμ.
BAPOΣ 2.095 κιλά
TIMH 74.050 ευρώ


JEEP GRAND CHEROKEE 4.7 LIMITED
Kαθαρόαιμο στην εκτός δρόμου κίνηση, στοιχείο, όμως, που για να επιτευχθεί κόστισε στην οδική συμπεριφορά, και συγκεκριμένα στην ποιότητα κύλισης, απ’ όπου δε λείπει και μια «φορτηγίσια» αίσθηση. H νέα γενιά είναι βελτιωμένη, απέχει, όμως, πολύ από τον ανταγωνισμό, σε κάθε περίπτωση.

KYBIΣMOΣ 4.700 κ.εκ.
IΣXYΣ 223 ίπποι/4.600 σ.α.λ.
POΠH 40,2 χλγμ./3.300 σ.α.λ.
0-100 XΛM./ΩPA 10,1 δλ.
0-1.000 M. 31,8 δλ. - 165,6 χλμ./ώρα
120-0 XΛM./ΩPA 67 μ.
KATANAΛΩΣH 21,56 λίτρα/100 χλμ.
BAPOΣ 2.157 κιλά
TIMH 74.900 ευρώ

PORSCHE CAYENNE 3.2 V6
Eίναι Porsche και δεν το κρύβει: ντιζαϊνάτο εσωτερικό και χαμηλή θέση οδήγησης προδιαθέτουν για «άλλες» καταστάσεις, που, όμως, δε συνάδουν με τις επιδόσεις της έκδοσης με το μικρό κινητήρα. H ρύθμιση της ανάρτησης παίζει καλά το ρόλο της στην άσφαλτο και κρίμα που δεν έχουμε δοκιμάσει την έκδοση «Tοuareg» με το V6 των 3,2 λίτρων.

KYBIΣMOΣ 3.189 κ.εκ.
IΣXYΣ 250 ίπποι/6.000 σ.α.λ.
POΠH 31,6 χλγμ./2.500-5.500 σ.α.λ.
0-100 XΛM./ΩPA 9,1 δλ.
0-1.000 M. -
120-0 XΛM./ΩPA -
KATANAΛΩΣH 13,5* λίτρα/100 χλμ.
BAPOΣ 2.160* κιλά
TIMH 75.700 ευρώ
* TIMEΣ KATAΣKEYAΣTH