4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Αλληλογραφία

«Eλληνικά» χούγια

Συχνά διαβάζουμε στις στήλες των περιοδικών για τη συμπεριφορά των οδηγών στην Eλλάδα και την υπόλοιπη Eυρώπη. H πείρα μου όμως στους δρόμους της Eυρώπης για τρεις δεκαετίες, αλλά και η πρόσφατη δυσάρεστη εμπειρία μου στην Tσεχία και την Kροατία μου δίνουν αφορμή να καταθέσω και τη δική μου άποψη για το θέμα αυτό.
Kαταρχάς, στην Eυρώπη δεν οδηγούν παντού ίδια. Για παράδειγμα, η οδική συμπεριφορά των Oύγγρων και των Iταλών δεν έχει καμία σχέση με αυτήν των Σκανδιναβών. Yπάρχουν κι άλλοι που οδηγούν «ελληνικά». Όσον αφορά την πρόληψη και καταστολή, θα συναντήσει κανείς τροχονόμους ελάχιστα «χαλαρούς» και συχνά άτεγκτους. Eίναι γνωστός ο υπερβάλλων ζήλος των Γερμανών τροχονόμων και η αυστηρότητά τους στα πρόστιμα, π.χ. για μη χρήση ζώνης στα πίσω καθίσματα ή αν στο STOP δε σταματήσουν οι τροχοί του οχήματος για 3 δλ.! Ποιος όμως μας προστατεύει απ’ τις ιδιαιτερότητες του K.O.K. ορισμένων χωρών που συμβαίνει να είναι πρόσφατα ενταγμένες στην EE ή υπό ένταξη; Tο «παρντόν, δεν ήξερα» δεν πιάνει. Ποιος πληροφορεί τον ανυποψίαστο τουρίστα-οδηγό ότι στην Tσεχία οφείλει να αγοράσει «βινιέτα»-αυτοκόλλητο για πληρωμή διοδίων; Πουθενά, καμιά ειδοποίηση, όπως αντίθετα γίνεται στην Aυστρία, όπου ο οδηγός το πληροφορείται απ’ τις πινακίδες της εθνικής οδού. Πόσοι Έλληνες οδηγοί που βγαίνουν απ’ τα σύνορα γνωρίζουν ότι η οδήγηση με αναμμένα φώτα και τη μέρα δεν είναι υποχρέωση μόνο στην ομιχλώδη Σκανδιναβία, αλλά και στην ηλιόλουστη Kροατία; Δεν το ήξερες; ¶μεση καταβολή προστίμου 50 ευρώ και ειρωνική συμπεριφορά στην έκπληξή σου. Φυσικά, έτσι δε συμβάλλουν στη διαφήμιση των χωρών τους ούτε στην ανάπτυξη του τουρισμού.

Θ. Mπουραζόπουλος
Aθήνα


Κι όμως θ’ αναφερθεί

Διαβάζοντας το «Eν Λευκώ» σταμάτησα σε ένα σημείο κι έμεινα εκεί για αρκετή ώρα πριν συνεχίσω. Διακρίνω μια πικρία και ίσως όχι άδικη, όταν λέτε το εξής: «Αλλά, διάβολε, δεν πειράζει· ας γίνει η πίστα και κανείς ας μην αναφέρει το όνομά μου.». Για μένα προσωπικά, θα αναφερθεί, και μάλιστα με κεφαλαία γράμματα. Όπως και θα αναγνωριστούν και αναγνωρίζονται όλα αυτά τα οποία έχετε προσφέρει για αυτήν την πίστα. Αλλά θα αναφερθεί από όλους τους αναγνώστες σας, από όλους αυτούς που η πίστα δεν είναι ένας χώρος για γρήγορες λαμαρίνες, αλλά αποτελεί ένα εργαστήριο μιας πολύ μεγάλης σχολής. Από όλους αυτούς για τους οποίους η πίστα αποτελεί κέντρο έρευνας και τεχνολογίας, σωστής ψυχαγωγίας και δημιουργικής ενασχόλησης, όλους αυτούς που βλέπουν την πίστα ως παραγωγική μονάδα πολιτισμού. Αν εγώ προσωπικά ήμουν στη θέση σας, δε θα με ενδιέφερε καθόλου αν αναγνωριζόταν το έργο μου από έναν «καρεκλάτο», από αυτούς που σας έκλεισαν την πόρτα. Από κάποιους που βλέπουν την πίστα ως ακόμα ένα εισπρακτικό μέσο για τα ταμεία τους, ως ένα προεκλογικό έργο για να κερδίσουν και τις επόμενες εκλογές.
Αν όντως γίνει η πίστα, την πρώτη μέρα που θα πραγματοποιηθεί αγώνας παγκόσμιου επιπέδου θα την επισκεφθούν κάποιοι φορώντας τα καλύτερα κοστούμια τους και κοιτώντας πού είναι εκείνα τα ρημάδια τα MME «να μας τραβήξουν, βρε παιδιά, να δείξουμε το έργο μας», και κάποιοι άλλοι που θα κοιτάζουν την πρώτη στροφή, τη μεγάλη ευθεία, το πάθος τον οδηγών, τη σκέψη των μηχανικών, θα συγκινούνται, θα αισθάνονται, θα φαντάζονται τον εαυτό τους μέσα σε αυτήν, θα ονειρεύονται και θα σκέφτονται τα αυγουστιάτικα φεγγάρια τους. EKEINOI ΘΑ ΖΟΥΝ.

Κώστας Μπελογιάννης
[email protected]

Γιατί στην Aθήνα;
Aναφορικά με το θέμα δημιουργίας πίστας προδιαγραφών F1 στην έρμη τη χώρα μας, θεωρώ ότι θα είναι εγκληματικό λάθος η δημιουργία της στο λεκανοπέδιο και ιδιαίτερα στο Ελληνικό. Η πίστα θα αποτελέσει, αναμφίβολα, μοχλό ανάπτυξης για την περιοχή που θα τη φιλοξενήσει. Η Αθήνα ευεργετήθηκε με τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών μόλις πέρυσι. Θυμάται κάποιος από τους αρμόδιους και πολιτικούς μας πότε ευεργετήθηκε η Πάτρα, η Λάρισα, η Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις τουλάχιστον της ηπειρωτικής Ελλάδας, που στενάζουν εξαιτίας της αποβιομηχάνισης, της ανεργίας, της έλλειψης οράματος και σχεδίου ανάπτυξης; Υπάρχει έστω και ένα ΑΚΛΟΝΗΤΟ επιχείρημα για την εγκατάσταση ΚΑΙ αυτής της δραστηριότητας στην επιβαρυμένη Αθήνα; Οι δικαιολογίες για ελλείψεις σε τεχνολογική υποδομή και ανεπαρκή καταλύματα των άλλων πόλεων δεν είναι σοβαρές για πολλούς λόγους:
1. Γιατί αυτό είναι το ζητούμενο της ανάπτυξης και όχι προϋπόθεση.
2. Γιατί με αυτήν τη λογική καμία πόλη δεν ελπίζει στην αναστροφή της φθίνουσας πορείας της.
3. Γιατί οι δημιουργικές δυνάμεις δε λείπουν από την περιφέρεια, τα «μυαλά» υπάρχουν, τα κονδύλια βρίσκονται και η δορυφορική υποδομή (λιμάνια αεροδρόμια, οδικοί άξονες κτλ.) υπάρχουν ή αναπτύσσονται.
Τι μπορεί να έχει η Αθήνα σε δύο, τρία χρόνια που είναι αδύνατον να έχουν άλλες περιοχές της Ελλάδας; Μήπως ο καβγάς γίνεται για το Ελληνικό και την αναζήτηση μεθόδων για την οριστική ρυμοτόμησή του; Γιατί δεν παίρνουν θέση οι εκλεγμένοι ή υποψήφιοι πολιτικοί από τις άλλες πόλεις στη διεκδίκηση της πίστας; Να γίνει η πίστα, να γίνει χίλιες φορές, αλλά ας φιλοξενηθεί σε μια πόλη που έχει τα κατάλληλα χαρακτηριστικά:
1. Γεωγραφικά, γιατί θα καλεί τουρισμό από γειτονικές χώρες και θα δρα ανταγωνιστικά σε πίστες άλλων χωρών (Monza, Hungaroring, Κωνσταντινούπολη).
2. Θα χρησιμοποιήσει ή συμπληρώσει τις αναγκαίες υποδομές, άρα θα βελτιωθεί η εκμετάλλευσή τους και ο ρυθμός απόσβεσής τους.
3. Θα μπει σε πορεία ανάπτυξης των κατοίκων της και, σε τελική ανάλυση, θα αυξηθεί η συμμετοχή της στο ΑΕΠ της χώρας.
Νίκος Σταυριανουδάκης
[email protected]



Υπηρεσία τηλεφωνικού καταλόγου
Τον τελευταίο καιρό διαφημίζεται στην τηλεόραση ο αριθμός 11-8-80, ο οποίος προσφέρει πληροφορίες τηλεφωνικού καταλόγου. Η διαφήμιση είναι πολύ προσεκτική σε αυτά που λέει, όμως δημιουργεί την εντύπωση ότι ο αριθμός αυτός είναι το νέο νούμερο του ΟΤΕ για πληροφορίες καταλόγου (το παλιό καλό 131). Ο αριθμός όμως του ΟΤΕ που αντικατέστησε το 131 είναι ο 11-8-88 (προσέξτε ότι διαφέρουν μόνο κατά το τελευταίο ψηφίο). Ο αριθμός 11-8-80 καλεί την υπηρεσία τηλεφωνικού καταλόγου της εταιρείας NewsPhone (www.newsphone.gr), η οποία χρεώνεται προς 0,013 ευρώ το δλ. (0,79 ευρώ ανά λεπτό) συν ΦΠΑ και με ελάχιστη χρέωση 60 δλ. Οι παραπάνω πληροφορίες εμφανίζονται φευγαλέα σε μια γραμμή που διατρέχει το κάτω μέρος της οθόνης για ελάχιστα δευτερόλεπτα. Η υπηρεσία της NewsPhone προσφέρει κάποιες πρόσθετες υπηρεσίες, όπως αποστολή των αποτελεσμάτων με fax, sms ή e-mail, οι οποίες μπορεί να ενδιαφέρουν κάποιους από τους υποψήφιους πελάτες της. Η διαφήμιση όμως έχει σχεδιαστεί για να πλασάρει το 11-8-80 ως το νέο 131 σε ανύποπτους καταναλωτές, οι οποίοι δε συνειδητοποιούν ότι δεν καλούν την υπηρεσία του ΟΤΕ και ότι χρεώνονται πάνω από τα διπλά χρήματα (η υπηρεσία καταλόγου του ΟΤΕ κοστίζει 0,34 ευρώ ανά κλήση). Κρίνοντας από φίλους και γνωστούς με τους οποίους συζήτησα το θέμα, έχει πετύχει το στόχο της. Για ένα μικρό χρονικό διάστημα ο ΟΤΕ πρόβαλε ένα σχετικό -και κάπως αόριστο- ενημερωτικό μήνυμα. Αναμφισβήτητα, δεν είναι δουλειά του ΟΤΕ να προφυλάσσει τους καταναλωτές από τις παραπλανητικές διαφημίσεις άλλων εταιρειών ούτε θα περίμενε κανείς να εναντιωθεί σε μια εταιρεία που είναι πιθανότατα πελάτης του. Δεν έχω κανένα πρόβλημα για την προσφορά της συγκεκριμένης υπηρεσίας στο κοινό, θεωρώ όμως απαράδεκτο τον τρόπο προώθησής της.
Θεοχαράτος Γιώργος
[email protected]


Οδηγοί της Ελλάδας, ενωθείτε!

Η Tροχαία της αφασίας και ο αφορισμός της αλληλεγγύης. Μιας που οι δρόμοι μας διαθέτουν εξαιρετικούς συντελεστές τριβής, μιας που ο φωτισμός είναι άφθονος τις βραδινές ώρες, τη στιγμή που το σύστημα αξιολόγησης νέων οδηγών είναι διαφανές και αδιάβλητο, μιας που τα προστατευτικά κιγκλιδώματα είναι πανταχού παρόντα και ο έλεγχος των βαρέων οχημάτων είναι καθημερινή υπόθεση, η δοξασμένη Τροχαία συνέλαβε το τελικό πόνημα προστασίας στα σφαγεία των δρόμων... Να πατάξει (λέει...) το γνωστό παίξιμο των φώτων, το έσχατο δηλαδή μέτρο «επικοινωνίας» των οδηγών, καθώς αυτοί φέρουν (άκουσον, άκουσον...) ένα μέρος της ευθύνης των ατυχημάτων, αφού με την κίνηση αυτή ακυρώνουν τα μπλόκα της Τροχαίας.
Λες και ζούμε σε μια χώρα που έχει εξαντλήσει τα μέτρα πρόληψης ατυχημάτων, λες και ζούμε στον παράδεισο των γερμανικών άουτομπαν, η Τροχαία αποφασίζει να γκρεμίσει το τελευταίο οχυρό συνεργασίας μεταξύ των ανθρώπων που έχουν την ατυχία να οδηγούν και να κινδυνεύουν στους ελληνικούς καρόδρομους. Κάθε φορά λοιπόν που η Τροχαία λειτουργεί ως έσχατη εκδήλωση του μπατσικού πνεύματος, κάθε φορά που οι μπάτσοι (sorry, αλλά κάθε άλλος χαρακτηρισμός είναι politically correct και μόνον) κρύβονται στις πικροδάφνες, για να μαζέψουν χρήμα (και όχι για να προειδοποιήσουν πριν από σημεία-καρμανιόλες), τόσο η ηθική τους απογυμνώνεται.
¶λλωστε είναι γνωστό το fax που είχε σταλεί σε τμήματα της Τροχαίας και έδινε σαφή εντολή να βγουν στην πιάτσα και να γεμίσουν με φράγκα το σακούλι, γιατί δεν είχε ακόμα συμπληρωθεί το ποσό που αναμενόταν. Το εν λόγω σημείωμα είχε κυκλοφορήσει στο Διαδίκτυο και δε διαψεύστηκε ποτέ από επίσημα χείλη. Σύμφωνα λοιπόν με την τελευταία ιερά εξέταση και προς τον άγιο αυτό σκοπό, συμβατικά αυτοκίνητα της Τροχαίας θα πραγματοποιούν συχνές περιπολίες κοντά σε περιοχές που υπάρχουν μπλόκα και όταν αντιληφθούν κάποιον οδηγό ο οποίος θα προειδοποιεί με αυτόν τον άτυπο κώδικα επικοινωνίας... συνάδελφό του για το μπλόκο, τότε αυτόματα θα του επιβάλλονται και οι ανάλογες ποινές.
Αδέλφια όλων των εθνικών δρόμων, ενωθείτε. Κάντε σινιάλο παντού. Μετά ή άνευ μπλόκων. Ας γίνουμε τα σπαστικά της Ευρώπης, ας αποκτήσουμε τικ στα αριστερά δάχτυλα, ας ανάβουμε τα αλάρμ, ας γίνουμε πυγολαμπίδες. Η επανάσταση θα ξεκινήσει από τους λαμπτήρες. Το σινιάλο ποτέ δε θα πεθάνει.

Γιάννης Κωνσταντόπουλος
[email protected]

Ένα μεγάλο ευχαριστώ

Γιατί μου μάθατε να σκέφτομαι.
Γιατί μου μάθατε να ενδιαφέρομαι για την τεχνολογία.
Γιατί μου μάθατε να μη στηρίζομαι στα μέσα και στους μεσάζοντες.
Γιατί μου μάθατε να αποδέχομαι την ικανότητα και τις γνώσεις των συνανθρώπων μου.
Γιατί μου μάθατε να προσέχω και να σέβομαι το συνάνθρωπό μου οδηγό και αναβάτη.
Γιατί μου μάθατε να σέβομαι το φυσικό περιβάλλον.
Γιατί μου δείξατε τις ατέλειωτες χαρές της πατρίδας μου.
Γιατί μου αποδείξατε την αγάπη στα ζώα.
Γιατί ακόμα και σήμερα παραμένετε ένας δάσκαλος πρότυπο στους δασκάλους που διαπαιδαγωγούν τις νέες γενιές.
Γιατί παραμένετε σταθερός στις αρχές και στα ιδανικά μας.

Πουλετιδης Γεώργιος
Θεολόγος στο 3ο Γυμνάσιο Κατερίνης


ΠΩΛEITAI
BMW 650 GS, Iούλιος 2003, 2.500 χλμ., με τρεις εργοστασιακές μπαγκαζιέρες, μαύρη. Πληροφορίες στο τηλ.: 210.9792.572, κ. Mιμή.

Ducati Monster, 600 κ.εκ., μοντέλο 2000, 13.000 χλμ., με πολλά εργοστασιακά extra. Πληροφορίες στο τηλ.: 210.9792.572, κ. Mιμή.

Mazda MX-5, Oκτώβριος 1998, 85.000 χλμ., δερμάτινα καθίσματα, ανεμοθραύστης, ηχοσύστημα, συναγερμός. Δεκτός οικονομικός διακανονισμός. Τιμή: 14.5000 ευρώ. Τηλ.: 697.2556.688

4T FORUM
Παρακάτω δημοσιεύουμε ένα απόσπασμα από το forum του περιοδικού στην ιστοσελίδα www.4troxoi.gr/forum από την ενότητα «Περί αυτοκίνησης», και συγκεκριμένα από το topic «Πέταλο του Mαλιακού».


CLIO-V6
Πώς πιστεύετε ότι θα εξαλειφθούν ή θα μειωθούν οι θάνατοι και οι τραυματισμοί στις ελληνικές ΕΟ; Mε ραντάρ παντού και άθλιους σε πολλά σημεία δρόμους, με χαμηλά όρια ταχύτητας σε πάρα πολλά σημεία που δεν έχουν λογική ή με σωστή αστυνόμευση, σωστά σχεδιασμένους δρόμους και λογικά όρια ταχύτητας;

spiros
Εγώ πιστεύω ότι απλώς εφαρμόζουν την εύκολη λύση. Αν ήθελαν να προστατεύσουν, δε θα στήνονταν σε ευθείες 5 χλμ. για να γράψουν όποιον πάει με 130, αλλά στα δύσκολα σημεία, όπου η παρουσία τους και μόνο σε κάνει να κόψεις ρυθμό και να προσέχεις περισσότερο.

Megane98hp
Συμφωνώ Σπύρο, αλλά για σκέψου πόσες κακοτεχνίες και πόσα «κακά» σημεία υπάρχουν στο οδικό δίκτυο; Μακάρι να γινόταν αυτό που λες, αλλά θα θέλαμε χιλιάδες αστυνομικούς για να κάθονται σ’ αυτά τα σημεία.

spiros
Eνώ τώρα, απλώς κάθονται στη σκιά και γράφουν σε μεγάλες ευθείες τους «εγκληματίες» που πάνε με 10 χλμ./ώρα. πάνω από το όριο! Είναι καλύτερο αυτό; Πόσοι άραγε έχουν σκοτωθεί σε αυτές τις ευθείες και πόσοι στα δύσκολα σημεία; ¶ρα, ο μόνος λόγος είναι να μαζέψουμε λεφτά, μπας και βουλώσουμε καμιά τρύπα.

224.v
Τις μέρες που πέρασαν πήγα στην Κομοτηνή και γύρισα στην Αθήνα. Σύνολο μαζί με τις εκεί διαδρομές περίπου 2.000 χλμ. Το ξαναλέω ότι ακόμη και στο πέταλο του Μαλιακού τα 110 χλμ. τουλάχιστον είναι ασφαλής ταχύτητα, γιατί σου επιτρέπει να είσαι μακριά από τους άλλους. Στην Υλίκη ακόμη και τα 150 χλμ. είναι λογικά για οδηγούς με μυαλό. Oδηγούσα μια Lancia K και η διαδρομή έγινε με ζωηρούς ρυθμούς. Στα τμήματα όπου συνωστιζόμασταν λόγω πλάτους και χάραξης ένιωθα ανασφαλής από το γεγονός και μόνο ότι όλοι ήμασταν κοντά ο ένας στον άλλο και δεν ήξερες πότε θα αλλάξει κατεύθυνση κάποιος χωρίς φανερό λόγο. Τελικά, αν και ταξίδεψα Παρασκευή πηγαίνοντας και Τρίτη επιστρέφοντας, δε βρήκα πολλά προβλήματα. Η παράκαμψη Θεσσαλονίκης είναι πολύ πρακτική, αν και δεν έχει ολοκληρωθεί ο κόμβος στον Τιτάνα. Οι κάμερες στο δρόμο άλλες είναι συνδεδεμένες και άλλες όχι. Μερικές είναι στη μια πλευρά του δρόμου, αλλά σημαδεύουν την απέναντι λωρίδα.

Megane98hp
Eδώ είναι Ελλάντα...
Έτσι λειτουργούμε...
Δεν μπορούμε να βγάλουμε άκρη με τίποτα...

spiros
Πολλά μπορούμε να κάνουμε, απλώς οι Έλληνες οδηγοί είναι ανενημέρωτοι, άσχετοι και ανοργάνωτοι, γι’ αυτό και μας κάνουν αυτά που μας κάνουν.

funkyreverend
Πάντως, είχα παρατηρήσει ότι μετά το ατύχημα στα Τέμπη, για πολύ πολύ καιρό, υπήρχε στάνταρντ αστυνομία που είτε έκοβε βόλτες είτε στηνόταν σε πολλά και διάφορα σημεία μέσα στα στενά. Έχω καιρό να πάω εκεί, μπορεί και να συνεχίζεται το φαινόμενο! Έτσι, προσπερνούσαν ελάχιστοι, κανείς δεν πήγαινε γρήγορα ούτε καθόταν μισή ώρα στο απέναντι ρεύμα μέχρι να βρει χώρο να προσπεράσει...

cpp
Aν υπάρχει η βούληση και το προσωπικό, λύνεται το θέμα σε πέντε μήνες. Αν αποφασίσει η Τροχαία και κάνει το εξής: αμολάει 20 «καλά, δυνατά» συμβατικά και αναφέρει στα μπλόκα: «Σταματήστε, π.χ., αυτό το Golf, γιατί έκανε το τάδε επικίνδυνο εκεί». Διαφωνείς, κύριε οδηγέ, στο μπλόκο; «Πάρε μια φωτογραφία, φέρε και το δίπλωμα για έξι μήνες» και είσαι κύριος...
Αν αυτό γίνει συστηματικά και όχι για τις εντυπώσεις στην τηλεόραση, αν η Tροχαία είναι αμείλικτη προς όλους και τιμωρήσει τους πραγματικά επικίνδυνους, γιατί τέτοιοι υπάρχουν, θα δείτε πραγματική διαφορά!

Όπως δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, η βελτίωση της οδικής ασφάλειας αποτελεί βασική αρμοδιότητα. «Το έργο της τοποθέτησης ηλεκτρονικών μηχανισμών ελέγχου ταχύτητας (κάμερες) σε 400 επικίνδυνες θέσεις αποτελεί μια από τις σημαντικότερες δράσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ στον τομέα της βελτίωσης της οδικής ασφάλειας, με δεδομένο ότι όλες οι μελέτες δείχνουν ότι η υπερβολική ταχύτητα είναι το πρώτο αίτιο τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα μας, περισσότερο ακόμα και από την ποιότητα των δρόμων και την οδική σήμανση».
Οι 400 επικίνδυνες θέσεις καλύπτουν συνολικά 3.500 χλμ., σε ολόκληρο το εθνικό οδικό δίκτυο και είναι κατανεμημένες σε 10 περιφέρειες της χώρας.

manosk
Θα πάρουμε τα βουνά, τέλος το πανηγύρι. Αυτό το μέτρο με βρίσκει σύμφωνο μερικώς, εφόσον όμως αλλάξουν τα όρια ταχύτητας, υπερβαίνοντας τα στάνταρντ 120 στις μεγάλες ευθείες με 2+ λωρίδες και προστατευτικό διάζωμα, με ταυτόχρονη αναπροσαρμογή και των υπόλοιπων ορίων σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα.

skullone
Πιο φθηνό θα ήταν να σουλουπώσουν τα επικίνδυνα σημεία (πολύ θα ήθελα να μάθω γιατί αποδεχόμαστε την ύπαρξη των επικίνδυνων σημείων στην εθνική, αντί να απαιτούμε να γίνονται σωστά απ’ την αρχή) και να αυξήσουν τα όρια. Τώρα θα γίνει κι άλλη αρπαχτή με τις κωλοκάμερες.

lkar
Απορία (από τις γνωστές):
Αφού είναι γνωστά τα επικίνδυνα σημεία, γιατί δε διορθώνονται; Π.χ. το 126 Κορίνθου-Πατρών ΗΤΑΝ από τα πιο θανατηφόρα του δικτύου. Κάποια στιγμή έστρωσαν άσφαλτο για μερικά ΜΕΤΡΑ. Εντελώς τυχαία έχει καιρό να συμβεί σοβαρό τροχαίο εκεί.

kacey
Eγώ θα συνεχίσω να κυκλοφορώ χωρίς πίσω πινακιδα στις εθνικές μού φαίνεται.

PetRaN
... για το Mαλιακό, ξεχάστε και τα γκάζια και τα αντιραντάρ.
Oι κάμερες εκεί είναι νέου τύπου. Kανένα ραντάρ δεν τις βλέπει.
Όσο για τα άσχημα κομμάτια του οδικού δικτύου, κάτι άκουσα ότι υπάρχει προγραμματισμός να ανατεθεί η συντήρησή τους (αφού προηγηθούν διαδικασίες απογραφής προβλημάτων κτλ.) στις νομαρχίες από τις οποίες περνάει κάθε δρόμος. Aυτό φαίνεται πως βοηθάει κάπως το πρόβλημα της (γιγαντο)γραφειοκρατίας.

lkar
¶λλη «απορία»:
Mε τα αυτοκίνητα που έχουν ξένες πινακίδες τι γίνεται; Έχουν το ακαταλόγιστο και κάνουν ό,τι παράβαση θέλουν; Δε νομίζω να πιστεύει κανείς πως θα ψάξουν να βρουν ποιος οδηγούσε το αυτοκίνητο στη χώρα προέλευσης και να τον βάλουν να πληρώσει την κλήση. Κοινώς, αν είσαι Έλληνας πολίτης, νόμιμος με κανονικές πινακίδες κινδυνεύεις να πληρώνεις κάθε λίγο και λιγάκι, ενώ οι τουρίστες ξένοι εργαζόμενοι κτλ. κάνουν ό,τι θέλουν

037
Είχα ξαναγράψει ότι οι κάμερες δεν είναι η μόνη λύση για τα ατυχήματα, αλλά ο πιο εύκολος τρόπος για το κράτος να δείξει ότι κάτι κάνει για το πρόβλημα των ατυχημάτων, συλλέγοντας ταυτόχρονα χρήματα. Χρειάζεται επένδυση στην παιδεία, στην κατασκευή, αλλά και στη σήμανση των δρόμων (όχι μόνο ταμπέλες, αλλά ό,τι συνεπάγεται, διαγραμμίσεις κτλ.).
Στην Αγγλία, τη χώρα με τις περισσότερες κάμερες, και έπειτα από πολλές γκρίνιες, ξεκινάει σιγά σιγά η απομάκρυνση κάποιων καμερών, διότι αποδείχτηκε όχι μόνο ότι τα ατυχήματα δε μειώθηκαν καθόλου στα σημεία αυτά, αλλά και σε μερικές περιπτώσεις αυξήθηκαν. Όλα αυτά όμως χρειάζονται ένα σοβαρό οργανισμό που θα συλλέγει και θα αναλύει τα ατυχήματα και τα αίτιά τους. Εμείς, για άλλη μια φορά, αντιγράφουμε κάποιες κινήσεις χωρίς να τις έχουμε μελετήσει σε βάθος. Αντιγράφουμε τις κάμερες, αλλά όχι τη σωστή κατασκευή των δρόμων, τη σωστή οδηγική παιδεία και τον αυστηρό έλεγχο των ΚΤΕΟ και άλλων λοιπών υπηρεσιών που ισχύουν στα σοβαρά κράτη της ΕΕ.