4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Λάβετε...θέσεις

Ξεκινώντας...

Η γρήγορη οδήγηση δεν έχει να κάνει μόνο με σωστές γραμμές και υψηλές τεχνικές ελέγχου. Τα μυστικά του απόλυτου ελέγχου που οφείλει να έχει ο ψαγμένος οδηγός ξεκινούν από το... χώρο εργασίας του.

KEIMENO: ΓIANNHΣ KATTΩPITΣ
ΦΩTOΓPAΦIEΣ: ΘANOΣ HΛIOΠOYΛOΣ, NIKOΣ MAPKOMΠOTΣAPHΣ

ΤΑ πάντα στη γρήγορη, αλλά και, γενικότερα, στη σωστή οδήγηση έχουν να κάνουν με το σωστό συγχρονισμό, τους ακριβείς και ομαλούς χειρισμούς, την αντίληψη και προετοιμασία του οδηγού για να αντιδράσει στις κάθε λογής καταστάσεις που θα βρεθούν μπροστά του. Δυστυχώς όμως, λίγοι είναι αυτοί που έχουν σκεφτεί και γνωρίζουν ότι για όλα αυτά δεν αρκεί απλώς η δεξιότητα και η εμπειρία του οδηγού, αλλά απαιτείται και η σωστή τοποθέτησή του μέσα στο αυτοκίνητο, απέναντι σε όλα τα χειριστήρια. Είναι σίγουρο ότι, ακόμα και αν γνωρίζουμε πώς να αντιδράσουμε σε ένα γλίστρημα της μούρης ή σε μια ξαφνική υπερστροφή, δε θα μπορέσουμε να κάνουμε τους ανάλογους χειρισμούς, εάν βρισκόμαστε μακριά από το τιμόνι, όπως είναι επίσης σίγουρο ότι δε θα έχουμε την απαιτούμενη ταχύτητα και ακρίβεια στις κινήσεις μας, εάν σε κάθε πάτημα του συμπλέκτη και σε κάθε αλλαγή ταχύτητας χρειάζεται να μετακινούμαστε από το κάθισμα. Αυτά απλώς είναι μερικά παραδείγματα των δυσκολιών που προκύπτουν από μια λανθασμένη θέση οδήγησης, και βέβαια υπάρχουν πολλά περισσότερα που σχετίζονται με την ορατότητα και πιο πολύ με την κόπωση έπειτα από πολύωρη οδήγηση. Γι’ αυτό λοιπόν, πριν γυρίσετε το κλειδί στη μίζα ή πατήσετε το κουμπί της εκκίνησης, ρυθμίστε τη σωστή θέση... επίθεσης.

Καθίστε σωστά!
Ρυθμίστε το κάθισμά σας έτσι, ώστε τα χέρια και τα πόδια σας να βρίσκονται σε απόσταση που δε δυσκολεύει τους χειρισμούς στο τιμόνι και τη χρήση των πεντάλ ή των περιφερειακών χειριστηρίων, αλλά και το σώμα να βρίσκεται σε ανατομική στάση, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:
• Εφαρμόστε τους γοφούς στη γωνία που σχηματίζεται μεταξύ της βάσης και της πλάτης του καθίσματος. Με αυτόν τον τρόπο, το σώμα αποκτά τη μεγαλύτερη επιφάνεια επαφής με το κάθισμα, το οποίο αποτελεί το... σύνδεσμο επικοινωνίας με το αυτοκίνητο.
• Ρυθμίστε την απόσταση του καθίσματος από τα πεντάλ, ώστε να μπορείτε να τα φτάνετε εύκολα χωρίς να τεντώνεστε, κατά συνέπεια χωρίς να ξεκολλά ο γοφός από το κάθισμα, γιατί κάτι τέτοιο σε πολύωρη οδήγηση κουράζει. Η παραπάνω ρύθμιση γίνεται κρατώντας πατημένο το συμπλέκτη με το αριστερό πόδι στο τέρμα της διαδρομής του και φέρνοντας το κάθισμα τόσο μπροστά, ώστε το πόδι να είναι ελαφρώς λυγισμένο και ο μηρός να εφάπτεται στη βάση του καθίσματος χωρίς να την πιέζει. Εάν με αυτήν τη ρύθμιση νομίζετε ότι έρχεστε πολύ κοντά στο τιμόνι, θυμηθείτε ότι η συνήθειά να κάθεστε μακριά είναι αυτή που σας δημιουργεί δυσφορία. Όλα είναι θέμα συνήθειας, γι’ αυτό απλώς παραβλέψτε το. Εξάλλου, με το τιμόνι θα ασχοληθούμε στη συνέχεια.
• Συνεχίζετε με τη ρύθμιση της γωνίας της πλάτης του καθίσματος και, κατά συνέπεια, του κορμού του σώματος. Η πλάτη του καθίσματος πρέπει να ανασηκωθεί τόσο, ώστε οι μηροί να σχηματίσουν ορθή γωνία με τον κορμό. Αν και αρχικά μας δημιουργείται μια αίσθηση άνεσης με την πλάτη του καθίσματός μας ριγμένη προς τα πίσω, τελικά η στάση αυτή κουράζει γρήγορα, αφού, για να στρέψετε το τιμόνι, αναγκάζεστε συνεχώς να ανασηκώνετε τους ώμους. Ανακαλέστε στη μνήμη σας τις φορές που πιαστήκατε παρακολουθώντας κάποια ταινία στο σπίτι σας ή στον κινηματογράφο. Για να ξεπιαστείτε, απλώς ανασηκωθείτε στο κάθισμά σας. Εάν ακόμα δεν πειστήκατε, ρωτήστε τον ορθοπαιδικό σας.
• Τελευταία ρύθμιση είναι αυτή της απόστασης του τιμονιού. Με τα χέρια να κρατούν τη στεφάνη στη θέση 9:15 (βλ. σχήμα), τοποθετήστε το τιμόνι τόσο κοντά στο σώμα σας, ώστε οι αγκώνες να σχηματίζουν γωνία σχεδόν 90°, και τόσο ψηλά, ώστε να εξασφαλίσει αρκετό χώρο για την κίνηση των χεριών και από την κάτω πλευρά της στεφάνης. Συνήθως οι μεγαλόσωμοι οδηγοί τοποθετούν το τιμόνι πιο έξω και πιο πάνω από τους βραχύσωμους. Στα περισσότερα καινούργια αυτοκίνητα, το τιμόνι ρυθμίζεται τόσο κάθετα όσο και μέσα-έξω. Αν δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, η σωστή απόσταση των χεριών από το τιμόνι επιτυγχάνεται με το συνδυασμό των προηγούμενων ρυθμίσεων.
Ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα δε βρίσκεστε μόνο στην ιδανική απόσταση από όλα τα χειριστήρια, αλλά εκμεταλλεύεστε και τη μέγιστη στήριξη που προσφέρει το κάθισμα, για να μην κουράζεστε, αλλά και να μπορείτε να λαμβάνετε άμεσα και στο σωστό μέγεθος όλα τα μηνύματα για τις αντιδράσεις του αυτοκινήτου. Πάντως, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου η μεγάλη σωματική διάπλαση του οδηγού σε συνδυασμό με το μικρό μέγεθος του αυτοκινήτου (ή και αντίστροφα) δεν επιτρέπουν τη σωστή ρύθμιση της θέσης οδήγησης, σύμφωνα με τα παραπάνω. Το γεγονός αυτό πρέπει να αξιολογείται με ιδιαίτερη βαρύτητα. Το «ταίριασμα» οδηγού και αυτοκινήτου πρέπει να αποτελεί κριτήριο επιλογής, και μάλιστα πολύ σοβαρότερο από την εμφάνιση ή το χρώμα του.

Tips
- Όταν οδηγείτε, και ιδιαίτερα στις στροφές, μη στηρίζετε το σώμα σας κρατώντας αντίσταση στο τιμόνι, γιατί έτσι μειώνεται η ευκολία χειρισμών. Χρησιμοποιώντας για αντίσταση την πλάτη του καθίσματος, προσπαθήστε να σταθεροποιήσετε το σώμα, πιέζοντας με το αριστερό πόδι στο footrest, όταν δε χρησιμοποιείτε το συμπλέκτη.

- Τα ρούχα παίζουν μεγάλο ρόλο στην οδήγηση. Αποφύγετε να οδηγείτε φορώντας βαριά και ογκώδη (π.χ. μπουφάν) ή πολύ στενά ρούχα που εμποδίζουν τις κινήσεις των χεριών. Επίσης, προτιμήστε μαλακά παπούτσια χωρίς μεγάλες σόλες, για να έχετε καλύτερη αίσθηση των πεντάλ και να μην κινδυνεύετε να πατήσετε κατά λάθος δύο πεντάλ μαζί.

Φωτ. με χέρια σταυρωμένα
Τα χέρια στο τιμόνι!
Εκτός από τη σωστή θέση, ιδιαίτερο ρόλο στην αποτελεσματικότητα της οδήγησής μας παίζουν και οι χειρισμοί, κυρίως στο τιμόνι, αλλά και στα υπόλοιπα χειριστήρια. Για παράδειγμα, η λανθασμένη θέση των χεριών στο τιμόνι μπορεί να είναι η αιτία για την αδυναμία αντίδρασης σε μια ξαφνική ανάγκη αλλαγής πορείας. Θα πρέπει λοιπόν πάντα να τηρούμε μερικούς από τους βασικούς κανόνες που αφορούν το κράτημα του τιμονιού, τη θέση και τις κινήσεις των χεριών. Κατ’ αρχάς, κρατάμε πάντα σταθερά το τιμόνι χωρίς όμως να το σφίγγουμε, ακουμπώντας τα ακροδάχτυλά στη στεφάνη του (ιδιαίτερα τους αντίχειρες) και ποτέ δεν κρατάμε τη στεφάνη από την εσωτερική της μεριά. Θα πρέπει να φροντίζουμε, ώστε τα χέρια να βρίσκονται τοποθετημένα αντιδιαμετρικά και όχι ενωμένα στο ίδιο σημείο. Μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε ακρίβεια στην καθοδήγηση του τιμονιού και να εξασφαλίζουμε τη μεγαλύτερη γωνία περιστροφής του, χωρίς να χρειάζεται να μετακινήσουμε κάποιο από τα χέρια μας επάνω σε αυτό. Πρέπει όμως να φροντίζουμε, ώστε, περιστρέφοντας το τιμόνι, να μη σταυρώνουμε ποτέ τα χέρια, διότι έτσι τα «κλειδώνουμε» και δεν έχουμε δυνατότητα άμεσης περαιτέρω περιστροφής προς την ίδια κατεύθυνση, αν χρειαστεί, π.χ. κάνοντας ανάποδο. Γενικά, εάν απαιτείται μεγάλη γωνία περιστροφής, φροντίζουμε να μοιράζουμε τη συνολική κίνηση σε διαδοχικές μικρότερες κινήσεις, προσέχοντας τα χέρια μας να μη διαγράφουν γωνίες μεγαλύτερες των 90°.

Προσοχή στην... ώρα
Ο ευκολότερος και πιο παραστατικός τρόπος για την περιγραφή της θέσης των χεριών στο τιμόνι είναι η παραπομπή στη θέση των δεικτών του ρολογιού σε διάφορες ώρες, όπου ως... ωροδείκτη θεωρούμε το αριστερό χέρι και ως... λεπτοδείκτη το δεξί. Λέγοντας, λοιπόν, για παράδειγμα, τα χέρια να βρίσκονται στη θέση «09:15», εννοούμε τοποθετημένα αντιδιαμετρικά σε οριζόντια θέση.

Μη μετακινείτε τον επιλογέα σπρώχνοντας απλώς με τα δάχτυλα. Σε κάποια γρήγορη κίνηση μπορεί να γλιστρήσει το χέρι, να χάσετε την αλλαγή και να μείνετε «κρεμασμένος» από δύναμη.