4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Renault Clio & Toyota Yaris

  • Φιλικό στις αντιδράσεις του, το νέο Yaris δε θα αιφνιδιάσει τον οδηγό του, ακόμα και αν αυτός υπερβάλει.

  • Ο 3κύλινδρος κινητήρας του 1,0 λίτρου δείχνει πιο ζωντανός απ’ ό,τι στο Aygo, λόγω του σημαντικά κοντύτερου κιβωτίου, όμως για την περίπτωση έχει να κινήσει και σημαντικά μεγαλύτερη μάζα.

  • Η ύπαρξη πρακτικών λύσεων σε όλους τους τομείς είναι το στοιχείο που χαρακτηρίζει το εσωτερικό του Yaris.

  • Το Clio είναι μεγαλύτερο σε σχέση με το Yaris, το οποίο υπερισχύει μόνο στο ύψος.

  • ¶πλετος χώρος για τους επιβάτες, όμως οι θέσεις για μικροαντικείμενα θα μπορούσαν να είναι περισσότερες.

  • Η σταθερότητα του Clio εντυπωσιάζει, δημιουργώντας μια αίσθηση σιγουριάς που δύσκολα συναντάται σε μοντέλα της κατηγορίας.

  • Με μεγαλύτερη ισχύ και ροπή, ο κινητήρας του Clio επιτρέπει την ευκολότερη διατήρηση υψηλών ταχυτήτων εκτός πόλης, ενώ αποδεικνύεται και πιο οικονομικός.

Βίοι παράλληλοι!

Ή, αλλιώς, πόσο κοινή -ή διαφορετική- μπορεί να είναι η πορεία δύο εκ των πρωταγωνιστών της κατηγορίας των σουπερμίνι, που μπαίνει πλέον σε μια νέα εποχή.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΚΟΜΠΟΤΣΑΡΗΣ

ΕΧΟΥΜΕ συνηθίσει οι διαφοροποιήσεις ανάμεσα σε μοντέλα των μικρότερων κατηγοριών να είναι σχετικά περιορισμένες. Όχι πως δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στους ανταγωνιστές - κάθε άλλο. Όμως, η φιλοσοφία είναι πάνω κάτω η ίδια. Αυτό που διαφέρει είναι η υλοποίηση. Η κατάσταση, ωστόσο, δείχνει να αλλάζει, και μάλιστα στην κατηγορία B, που αποτελεί κρίσιμο πεδίο μάχης τόσο για τους Ευρωπαίους κατασκευαστές όσο και για τους εκτός της γηραιάς ηπείρου. Από τη μια πλευρά, λοιπόν, όσοι παραμένουν πιστοί στις διαστάσεις και τις «αρχές» της κατηγορίας B και από την άλλη όσοι επιλέγουν να διαφοροποιηθούν από το στενό πλαίσιο της κλάσης.
Για να προσδιορίσουμε καλύτερα τα πράγματα, από τη μια το νέο Yaris, που από πλευράς τόσο διαστάσεων όσο και γενικότερης φιλοσοφίας δείχνει να ακολουθεί τα επιτυχημένα χνάρια του προκατόχου του, και από την άλλη το νέο Clio, που ξεφεύγει από τα στενά όρια των σουπερμίνι, όπου οι πρόγονοί του υπήρξαν μέτρο σύγκρισης. Τελικά, πόσο μοιάζουν ή διαφέρουν δύο μοντέλα της ίδιας κατηγορίας;

Περί μεγεθών...
Κοιτώντας το νέο Yaris, δεν μπορείς παρά να φέρεις στο μυαλό σου την πρώτη γενιά, που γεννήθηκε από το μολύβι του Σωτήρη Κωβού και, ουσιαστικά, έδωσε ένα νέο σχεδιαστικό προφίλ στην ιαπωνική εταιρεία. Το νέο Yaris δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου στο ευρωπαϊκό κέντρο της Toyota στη Γαλλία, όμως διατηρεί το χαρακτήρα του προγόνου του, στοιχείο που σίγουρα δεν είναι τυχαίο, αφού αποδείχθηκε επιτυχημένη συνταγή. Παράλληλα, δεν αποκλείεται να έβαλε πάλι το χέρι του ο Έλληνας σχεδιαστής, ο οποίος συνεχίζει να συνεργάζεται με την Toyota, σε ανεξάρτητη όμως βάση. Ασφαλώς οι διαστάσεις έχουν παίξει το δικό τους ρόλο στον τομέα της εμφάνισης. Το νέο Yaris έχει μεγαλώσει και στις τρεις διαστάσεις. Όντας μακρύτερο (+110 χλστ.) και με μεγαλύτερο πλάτος (+35 χλστ.) και ύψος (+30 χλστ.), δείχνει πιο δυναμικό από τον προκάτοχό του, με τις απαλές ακμές στη μάσκα να δημιουργούν ένα σαφώς λιγότερο «θηλυκό» σύνολο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, με το συνολικό μήκος να φτάνει στα 3.750 χλστ., βρίσκεται μέσα στα όρια της κατηγορίας Β.
Αντίθετα, το νέο Clio παρουσιάζεται σημαντικά μεγαλύτερο σε σχέση με το παρελθόν και αυτό γίνεται ορατό με την πρώτη ματιά. Το μήκος πλησιάζει τα 4 μ. (3.986 χλστ.), φλερτάροντας πλέον ανοιχτά με τη μικρομεσαία κατηγορία, ενώ ο μακρύς πρόβολος μπροστά, χάριν της ασφάλειας των πεζών, δείχνει πως οι ακροβολισμένοι στα άκρα τροχοί ίσως αποτελέσουν παρελθόν στο προσεχές μέλλον. Αισθητικά, το Clio σπάει τους δεσμούς με το παρελθόν με ένα σχήμα που σαφώς έχει λιγότερο ρηξικέλευθες γραμμές σε σχέση με τις άλλες προτάσεις της εταιρείας, όμως είναι σύγχρονο, ενώ κάθε σχεδιαστική λεπτομέρεια δένει αρμονικά με το σύνολο.

... και ανέσεων
Όπως και το εξωτερικό, έτσι και το εσωτερικό του Yaris αρχικά θυμίζει την προηγούμενη έκδοση. Όμως, με μια καλύτερη ματιά, ανακαλύπτεις σημαντικές αλλαγές. O ψηφιακός πίνακας συνεχίζει να βρίσκεται στο κέντρο του ταμπλό, αλλά ο επανασχεδιασμός της κονσόλας έχει δημιουργήσει ένα λιγότερο ογκώδες σύνολο, που δείχνει πιο κομψό. Η εργονομία είναι υπεράνω κριτικής, με εξαίρεση τη θέση για το διακόπτη του υπολογιστή ταξιδιού, ενώ και η θέση οδήγησης είναι βελτιωμένη. Σε αυτό συντελεί η ρύθμιση καθ’ ύψος του καθίσματος του οδηγού, ενώ το τιμόνι ρυθμίζεται τόσο καθ’ ύψος όσο και μέσα-έξω. Ως μοναδικό «γκρίζο» σημείο θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ότι ορισμένοι οδηγοί θα διαπιστώσουν πως κάθονται πολύ ψηλά, ακόμα και έχοντας το κάθισμα ρυθμισμένο στην κατώτερη θέση. Παρά το γεγονός ότι τα πλαστικά εξακολουθούν να είναι σκληρά, έχουν βελτιωμένη υφή, ενώ η ποιότητα βρίσκεται στα γνωστά υψηλά επίπεδα στα οποία μας έχει συνηθίσει η ιαπωνική εταιρεία. Ο εξοπλισμός του αυτοκινήτου δοκιμής ήταν πλήρης, παρέχοντας όλες τις γνωστές ηλεκτρικές ευκολίες, ενώ στον τομέα της ασφάλειας οι επτά αερόσακοι (ο έβδομος έχει αναλάβει την προστασία για τα γόνατα του οδηγού), σε συνδυασμό με το στιβαρό πλαίσιο, χάρισαν στο Yaris 5 αστέρια στις δοκιμές του EuroNCAP!
Η εικόνα του εσωτερικού της γαλλικής πρότασης είναι περισσότερο συντηρητική. Σε καμία περίπτωση δεν είναι βαρετή, απλώς δεν έχει το νεανικό χαρακτήρα που θα περιμέναμε. Ο οδηγός θα βρει εύκολα τη θέση οδήγησης που του ταιριάζει, παρά το γεγονός ότι το τιμόνι ρυθμίζεται μόνο καθ’ ύψος. Τα υλικά είναι και εδώ σκληρά και αρχικά σε προβληματίζουν με την αίσθησή τους, όμως τελικά η όλη κατασκευή σε κερδίζει με την πολύ καλή συναρμολόγηση και την πλήρη απουσία οποιοδήποτε τριγμού. Στον τομέα του εξοπλισμού τα πράγματα είναι πιο... λιτά, αφού στη βασική έκδοση δεν υπάρχουν ηλεκτρικά παράθυρα, επιλογή που δε συμβαδίζει με τη γενικότερη φιλοσοφία του αυτοκινήτου. Αντίθετα, ο εξοπλισμός ασφάλειας είναι πλήρης, αφού σε κάθε περίπτωση υπάρχουν τουλάχιστον έξι αερόσακοι, καθώς και προεντατήρες και για τις πίσω ζώνες. Φυσικά, και εδώ κατακτήθηκαν τα 5 αστέρια, επίδοση στην οποία, άλλωστε, μας έχει συνηθίσει η Renault.

Έκαστος στο είδος του
Παρά το γεγονός ότι η αύξηση των διαστάσεων του Yaris είναι αρκετά συγκρατημένη, η εικόνα των εσωτερικών χώρων αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τη δουλειά που έχει γίνει από τους μηχανικούς. Οι χώροι για τους επιβάτες είναι σημαντικά αυξημένοι, ενώ ειδικότερα στο πίσω κάθισμα ο τρίτος επιβάτης επωφελείται από το εντελώς επίπεδο πάτωμα. Όμως, παρά το αυξημένο πλάτος, θα συνεχίσει να νιώθει σχετικά περιορισμένος. Αντίστοιχα, και ο χώρος αποσκευών έχει αυξηθεί, αφού πλέον έχει χωρητικότητα 272 λίτρων σε σχέση με τα 205 της πρώτης γενιάς. Το σημείο που πραγματικά εντυπωσιάζει δεν είναι οι χώροι σε απόλυτους αριθμούς, αλλά οι πρακτικές λύσεις με τις οποίες έχει κατακλυστεί το εσωτερικό. Σε κάθε διαθέσιμο χώρο υπάρχουν θήκες για μικροαντικείμενα (και όχι μόνο), ενώ το σύστημα Easy Flat επιτρέπει την εύκολη αναδίπλωση του πίσω διαιρούμενου καθίσματος με μία κίνηση. Παράλληλα, το κάθισμα έχει τη δυνατότητα μετακίνησης κατά το διαμήκη άξονα, μεταβάλλοντας τους χώρους για τους επιβάτες και τις αποσκευές. Στην πράξη, όταν είναι τοποθετημένο τελείως μπροστά, μπορεί ο χώρος για τις αποσκευές να φτάνει τα -διόλου ευκαταφρόνητα- 363 λίτρα, όμως ο χώρος για τα πόδια των πίσω επιβατών είναι πλέον αρκετά περιορισμένος.
Από την άλλη πλευρά, η υπεροχή του Clio σε απόλυτες διαστάσεις αντικατοπτρίζεται και στο εσωτερικό, όπου οι χώροι για τους επιβάτες είναι κορυφαίοι για την κατηγορία. Μπορεί ο χώρος αποσκευών με 288 λίτρα να μην υπερέχει σημαντικά σε σχέση με αυτόν του Yaris, όμως το απόλυτα κανονικό του σχήμα και το χαμηλό κατώφλι φόρτωσης δίνουν βαθμούς στον τομέα της χρηστικότητας, ενώ, σε αντίθεση με το Yaris, που διαθέτει ρεζέρβα ανάγκης, το Clio φιλοξενεί έναν κανονικό τροχό. Στον τομέα της πρακτικότητας τα πράγματα δε βρίσκονται στο υψηλό επίπεδο που θέτουν οι χώροι, αφού οι θήκες για μικροαντικείμενα είναι σχετικά λίγες και το μεγάλο ντουλαπάκι στην πλευρά του συνοδηγού δεν μπορεί να καλύψει το κενό. Παράλληλα, το τούνελ της μετάδοσης δυσχεραίνει τη μεταφορά τρίτου επιβάτη, παρά το ικανό πλάτος της καμπίνας, ενώ το πίσω κάθισμα δεν είναι διαιρούμενο και, όταν διπλωθεί, δε δημιουργεί εντελώς επίπεδο χώρο.

Με κοινό παρονομαστή
Και στις δύο περιπτώσεις, οι μηχανικοί δεν πειραματίστηκαν στον τομέα των μηχανικών μερών. Eπέλεξαν δοκιμασμένες λύσεις, δουλεύοντας, όμως, στις ρυθμίσεις, οι οποίες τελικά είναι αυτές που καθορίζουν την επιτυχία κάθε αρχιτεκτονικής. Yaris και Clio, λοιπόν, χρησιμοποιούν γόνατα ΜακΦέρσον και ημιάκαμπτο άξονα για το εμπρός και το πίσω σύστημα, αντίστοιχα. Η διαφοροποίηση εμφανίζεται στο Yaris, το οποίο έχει αντιστρεπτική ράβδο μόνο εμπρός, αφού πίσω ο νέας σχεδίασης ημιάκαμπτος παίζει παράλληλα το ρόλο αντιστρεπτικής. Παρά το γεγονός ότι ο 3κύλινδρος κινητήρας των 1.000 κ.εκ. με τους 68 ίππους/6.000 σ.α.λ. και τα 9,5 χλγμ. ροπής/3.600 σ.α.λ. προέρχεται από το Aygo, στην πράξη δείχνει βελτιωμένο πρόσωπο στην περίπτωση του Yaris. Πρωταρχικό ρόλο σε αυτήν την αλλαγή παίζει το νέο κιβώτιο, το οποίο είναι αρκετά πιο κοντό. Ο τραχύς θόρυβος είναι και πάλι παρών, ειδικά στις υψηλές στροφές, όμως η ηχομόνωση βρίσκεται σε άλλο επίπεδο, βελτιώνοντας αισθητά την κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, στην πόλη η ευστροφία του είναι παραπάνω από επαρκής για να κινηθείς σβέλτα και μόνο στο εθνικό δίκτυο φυσιολογικά δυσκολεύεσαι να διατηρήσεις υψηλές ταχύτητες. Το αυξημένο βάρος (1.020,5 κιλά) έχει παίξει το ρόλο του στις επιδόσεις, αφού η διαδικασία επιτάχυνσης από στάση διαρκεί 15,2 δλ., με το «400άρι» να καλύπτεται σε 19,7 δλ. Με τη δύναμη και τη ροπή να αποδίδονται σχετικά ψηλά, οι συχνές αλλαγές είναι στο παιχνίδι, όμως κανένα πρόβλημα, χάρη στο σαφή επιλογέα. Οι κοντές σχέσεις έχουν επιδράσει ευεργετικά στις επιταχύνσεις εν κινήσει, με τη διαδικασία 50-80 χλμ./ώρα να διαρκεί 7,7 δλ., την 80-110 με 4η 11,9 δλ. και την 80-110 με 5η 17,5 δλ. Δυστυχώς, το τίμημα είναι η κατανάλωση, η οποία παρουσιάζεται σημαντικά αυξημένη, με τη μέση τιμή να πλησιάζει τα 10 λίτρα/100 χλμ. (9,76). Στο δρόμο, αν υπάρχει μια λέξη να χαρακτηρίσει τη συμπεριφορά του Yaris, αυτή είναι η «φιλικότητα». Η ανάρτηση απορροφά αποτελεσματικά τις κακοτεχνίες των ελληνικών δρόμων, ενώ στα κλειστά κομμάτια, αν πιεστεί, αντιδρά με τυπικό υποστροφικό χαρακτήρα. Ακόμα και στην υπερβολή, που στην πρώτη γενιά θα αποσταθεροποιούσε απότομα το πίσω μέρος, το νέο Yaris αντιδρά με προοδευτικότητα που σου αφήνει αρκετό χρόνο να αντιδράσεις. Αρωγό στην όλη διαδικασία αποτελεί το τιμόνι, που, παρά την έντονη υποβοήθηση, είναι ακριβές, δίνοντας πάντα σαφείς πληροφορίες για το πού βρίσκονται οι τροχοί. Παράλληλα, τα δυνατά φρένα επιβραδύνουν αποτελεσματικά το αυτοκίνητο, αν και το πεντάλ έχει μια «λαστιχένια» αίσθηση.
Αντίστοιχα, το Clio είναι φιλικό, αλλά, παράλληλα, σου δίνει μια εκπληκτική αίσθηση σταθερότητας, στην οποία ρόλο έχουν παίξει, επίσης, τα αυξημένα μετατρόχια και το μεγάλο μεταξόνιο. Και στην περίπτωση του γαλλικού μοντέλου, το πίσω μέρος δεν παρουσιάζει χαρακτηριστικά... ανεξαρτητοποίησης, με την υπερστροφή να έρχεται προοδευτικά και ύστερα από υπερβολή του οδηγού. Το σύστημα διεύθυνσης, παρά το γεγονός ότι βαραίνει αρκετά στην ευθεία, έχει μια σχετικά τεχνητή αίσθηση και χρειάζεται ένα διάστημα προσαρμογής μέχρι να το συνηθίσεις, ώστε να εκμεταλλευτείς τις δυνατότητες του πλαισίου και των αναρτήσεων. Αυτές τις δυνατότητες, όπως είναι φυσικό, δεν μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέση ο κινητήρας των 1,2 λίτρων, ο οποίος, με απόδοση 76 ίππους/5.500 και ροπή 10,7 χλγμ./4.250 σ.α.λ., έχει να μετακινήσει σχεδόν 1.100 κιλά. Με τη γλώσσα των αριθμών, πάντως, τα 100 χλμ./ώρα έρχονται από στάση σε 15,1 δλ. και τα 400 μ. σε 19,5 δλ. Η κοντή κλιμάκωση του κιβωτίου του ιαπωνικού αυτοκινήτου τού επιτρέπει να βρίσκεται κοντά και στις ρεπρίζ. Έτσι, στη διαδικασία 50-80 χλμ./ώρα με 3η έχουμε «ισοβαθμία», ενώ η διαφορά στα 80-100 χλμ./ώρα με 4η και 5η είναι, αντίστοιχα, 0,5 δλ. και 0,2 δλ. υπέρ του Clio. O κινητήρας του Clio, παρά τη μεγαλύτερη χωρητικότητα, αποδεικνύεται και πιο οικονομικός, με τη μέση κατανάλωση να βρίσκεται λίγο κάτω από τα 9 λίτρα/100 χλμ. Τέλος, τα φρένα, που και εδώ αποτελούνται από αεριζόμενους δίσκους και ταμπούρα, υπολείπονται των αντίστοιχων του Yaris, με την ακινητοποίηση από τα 120 χλμ./ώρα να απαιτεί 60,7 μ., περίπου 3 μ. παραπάνω, δηλαδή, από την επίδοση του Yaris.

Η δύναμη της επιλογής
Αναμφίβολα, έχουμε να κάνουμε με δύο προτάσεις που, ναι μεν, τυπικά, ανήκουν στην ίδια κατηγορία, όμως η φιλοσοφία τους είναι συνειδητά τελείως διαφορετική, με αποτέλεσμα να απευθύνονται σε διαφορετικό αγοραστικό κοινό. Θέμα μεταξύ τους σύγκρισης δεν τίθεται.
Διάσταση απόψεων, λοιπόν; Kαμία σχέση! Aπλώς, πρόκειται για μια διαφορετική ερμηνεία πάνω στο ίδιο θέμα. Το Yaris παρουσιάζεται μεγαλύτερο από τον πρόγονό του, αλλά οι αυξητικές τάσεις είναι συγκρατημένες. Ο νεανικός χαρακτήρας διατηρείται, ενώ η οδική του συμπεριφορά θα ικανοποιήσει ανήσυχους και μη, ακόμα και με τον κινητήρα-ευχάριστη έκπληξη των 1.000 κ.εκ. Tο Clio εντυπωσιάζει με την ευρυχωρία του εσωτερικού του και, γενικότερα, δίνει την αίσθηση ενός μεγαλύτερου αυτοκινήτου, που ξεφεύγει από το πλαίσιο όπου έχουμε συνηθίσει να κινούνται τα σουπερμίνι.
Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση στις διαστάσεις και στο βάρος αμφότερων των αυτοκινήτων καθιστά πιο κατάλληλη την επιλογή των μεγαλύτερων εκδόσεων: του Yaris με τον κινητήρα των 1,3 λίτρων (σε τιμή-ευχάριστη έκπληξη, οπότε μείνετε συντονισμένοι για πλήρη δοκιμή σε επόμενο τεύχος) και του Clio των 1,4 λίτρων, που παρουσιάσαμε αναλυτικά στο προηγούμενο τεύχος._ 4T

TOYOTA YARIS
ΥΠΕΡ/ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ/ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
ΚΑΤΑ/ΘΟΡΥΒΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑ

RENAULT CLIO
ΥΠΕΡ/ΧΩΡΟΙ/ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ/ΑΝΕΣΗ
ΚΑΤΑ/ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΑΝΕΣΗΣ


ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
ΣTO YARIS
TO EΞYΠNO ΠIΣΩ KAΘIΣMA

ΣTO CLIO
H ΔIAMOPΦΩΣH ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ

ΔΕ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
ΣTO YARIS
H ΘEΣH TOY ΔIAKOΠTH ΓIA TON YΠOΛOΓIΣTH TAΞIΔIOY

ΣTO CLIO
Η AΠOYΣIA ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΠΑΡΑΘΥΡΩΝ

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ
ΤO CLIO ΝΑ ΕΙΧΕ ΤΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΤΟΥ YARIS
ΤΟ ΚΑΘΙΣΜΑ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΣΤΟ YARIS ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕ ΠΙΟ ΧΑΜΗΛΑ


ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
Παρά το γεγονός ότι η ελληνική αντιπροσωπεία φυσιολογικά δεν έχει ανακοινώσει ακόμα την τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσει για το νέο Yaris, σύμφωνα με πληροφορίες, η τιμή για την έκδοση με τον κινητήρα του 1,0 λίτρου αναμένεται να ξεκινά από 12.500 ευρώ με πλήρες επίπεδο εξοπλισμού. Από την πλευρά του, το Clio στη βασική του έκδοση των 1,2 λίτρων στοιχίζει 12.000 ευρώ, με το βασικό εξοπλισμό να περιλαμβάνει 6 αερόσακους, κλειδαριές με τηλεχειρισμό και υπολογιστή ταξιδιού. Η ύπαρξη κλιματισμού, που μάλλον είναι αναγκαία για τη χώρα μας, και τα ηλεκτρικά παράθυρα τοποθετούνται στο βασικό εξοπλισμό της Authentic, που τιμάται 12.900 και 13.200 ευρώ για την 3θυρη και την 5θυρη έκδοση, αντίστοιχα. Τέλος, να αναφέρουμε ότι, παρά τη διαφορά στους φορολογήσιμους ίππους (7 για το Yaris και 8 για το Clio), τα τέλη κυκλοφορίας δε διαφοροποιούνται.