4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Ελληνικά και Ξένα

Επιμέλεια: Παναγιώτης Tριανταφυλλίδης

ΑΓΩΝΕΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ
Τεχνητή αναπνοή

Και ενώ τα ράλλυ, αλλά και οι αναβάσεις, έχουν βρει το δρόμο τους, οι αγώνες ταχύτητας αναζητούν τη χρυσή τομή.

Τα προβλήματα που «ταλαιπωρούν» τους αγώνες ταχύτητας είναι πλέον γνωστά. Τη χρονιά που μας πέρασε, η απουσία των εταιρειών που συμμετέχουν σε κύπελλα και σε κάθε μορφής αγώνες ενιαίου τύπου που γίνονται αποκλειστικά σε άσφαλτο και, μάλιστα, με τον πλέον απαξιωτικό τρόπο για το χώρο γενικώς και για τις Τεχνικές Εκδόσεις ειδικότερα, σε συνδυασμό με τις ελάχιστες συμμετοχές, έφεραν τον πολύπαθο θεσμό σε αδιέξοδο. Εν όψει του 2005, η EΘEA προκήρυξε το Πρωτάθλημα Ταχύτητας με γνώμονα την προσέλκυση αγωνιζομένων και, σε συνδυασμό με την ευαισθησία του προέδρου της, Αλέξανδρου Mανιατόπουλου, θεσμοθετήθηκαν σημαντικές αλλαγές. Οι κατηγορίες μειώθηκαν σε τρεις. Η Sport 1600 συμπεριλαμβάνει αυτοκίνητα των κατηγοριών A/6, N/2, A/5 και N/1, ενώ για να διεξαχθεί ο αγώνας θα πρέπει να εκκινήσουν τουλάχιστον 16! Στην Τουρισμού, συμμετέχουν αγωνιστικά των κατηγοριών N/3, A/7 και Ε έως 2.000 κ.εκ. και απαιτούνται 12 εκκινούντες. Τέλος στην Open, έχουν δικαίωμα συμμετοχής αυτοκίνητα N/4, A/8, E/12, BTCC, Kit Car και S1600, με ελάχιστο αριθμό συμμετοχών τα 12 αγωνιστικά. Παράλληλα, θα συνεχιστεί το Πρωτάθλημα Ιστορικών, ενώ δεν προκηρύχθηκε Πρωτάθλημα F3. Πάντως, εν όψει 2006 εξετάζεται το ενδεχόμενο θέσπισης θεσμού μονοθεσίων, ενιαίας μορφής.
Προσθέστε πως η EΘEA προχώρησε ακόμα περισσότερο, καταργώντας το παράβολο συμμετοχής, ενώ απομένει να δούμε τι μέλει γενέσθαι με το θεσμό του Ενιαίου. Περισσότερα όμως, μετά τις εκλογές του ΣOAA (στις 26 Ιανουαρίου), ο οποίος έχει και την ευθύνη του εγχειρήματος._Π.T.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2005
19-20 Μαρτίου Μέγαρα
9-10 Απριλίου Τρίπολη
21-22 Μαΐου Σέρρες
17-18 Σεπτεμβρίου Μέγαρα
8-9 Οκτωβρίου Σέρρες
5-6 Νοεμβρίου ΜέγαραΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
10-13 ΠAΓKOΣMIO ΠPΩTAΘΛHMA PAΛΛY Pάλλυ Σουηδίας, τηλ.: +4654102025, fax: +4654180530, hhtp://www.swedishrally.com
26-27 ΚΥΠΕΛΛΟ XΩΜΑΤΟΣ Pάλλυ Ποσειδών, Start Line, τηλ./fax: 2109812341

http://www.rallye-info.com
Νέα και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το χώρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Pάλλυ.

http://www.rallyzone.com
Ακόμα ένα πολύ καλό site με νέα από το WRC, αλλά και από το Βρετανικό Πρωτάθλημα Pάλλυ.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ
- Το Opel Astra A/7 του Σπύρου Kιουράνη, πληρ. στο 210-4121439, 6945841946.
- Tο Nissan MIcra του Bασίλη Zάχου. Tιμή: 11.500 ευρώ, πληρ. στο 6947691747.

NEA

Το HANS μπήκε στη ζωή μας!
Από το Pάλλυ του Mόντε Kάρλο, οι οδηγοί πρώτης προτεραιότητας στο WRC υποχρεώθηκαν από τη FIA να φορούν το σύστημα προστασίας του αυχένα HANS. Από τις δοκιμές κιόλας, οι πρώτες αντιδράσεις από οδηγούς και συνοδηγούς δεν άργησαν να ακουστούν. Η συνεχής κίνηση των πληρωμάτων, αλλά και το γεγονός ότι η συσκευή δεν τοποθετείται μόνο μία φορά αλλά αρκετές μέχρι το τέλος του αγώνα, έκαναν τη ζωή τους δύσκολη. Πάντως η FIA παραμένει αμετακίνητη και ήδη σχεδιάζει την υποχρεωτική χρήση του HANS και από τα υπόλοιπα πληρώματα που θα συμμετάσχουν σε αγώνες του WRC!

Με το κλειδί στο χέρι!
Ο διαγωνισμός της Λάιον Eλλάς και των 4TPOXΩN ολοκληρώθηκε και τυπικά με την παραλαβή του Peugeot 307 XS από την κ. Αφροδίτη Eικοσιπεντάκη, που παρέλαβε το μεγάλο δώρο δηλώνοντας ένθερμη φίλη των αγώνων και του αυτοκινήτου! Υπενθυμίζουμε ότι στο Ράλλυ Σουηδίας θα ταξιδέψουν οι Στέλιος Παπαγρηγορίου και Nίκος Στρόλιος, που θα ζήσουν από κοντά τη μαγεία ενός αγώνα WRC.

Ο συνδυασμός της χρονιάς!
Η αγωνιστική ομάδα που γεννήθηκε μέσα από τις ηλεκτρονικές σελίδες του 4TForum ανακηρύχθηκε μετά από ψηφοφορία στο Διαδίκτυο ως ο κορυφαίος συνδυασμός για τη χρονιά που μας πέρασε. Με αυτόν τον τρόπο, επιβραβεύθηκε ουσιαστικά η προσπάθεια και η θέληση ανθρώπων που έκαναν το όνειρο πραγματικότητα. Η απονομή του τίτλου έγινε στην πίστα των Μεγάρων. Στο περιθώριο της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε και η κοπή της πίτας του 4TForum, οπότε και κληρώθηκαν πλούσια δώρα, αλλά και βόλτες στο δεξί κάθισμα με κορυφαίους Έλληνες οδηγούς. Και του χρόνου!

Σπάει το ρόδι!
Ράλλυ Ποσειδών στις 27 Φεβρουαρίου, από τη Start Line, οπότε ανοίγει η αυλαία των αγώνων, με το Κύπελλο Χώματος. Με επίκεντρο το Λαύριο, ο αγώνας περιλαμβάνει 9 (!) ε.δ., τρεις επαναλαμβανόμενες, ενώ μία ε.δ. θα γίνει τρεις φορές. Οι συμμετοχές αναμένεται να είναι κορυφαίες, αφού το γεγονός θα αποτελέσει και μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για προετοιμασία εν όψει της έναρξης του Παν.Π.P. στις 26 Μαρτίου, με το Ολυμπιακό Ράλλυ. Στον αγώνα, το ντεμπούτο τους θα κάνουν και τα cup με Peugeot του 206. Το περιοδικό μας θα δώσει το παρών με τον Κωνσταντίνο Xαλιβελάκη (Jr) και με τους Γιάννη Xαρπίδη-Παναγιώτη Tριανταφυλλίδη (Sr).

(Σήμα σταθμού TVC)
Περί αυτοκίνησης!
Μια νέα και διαφορετική εκπομπή αυτοκινήτου, με την ονομασία Autocity, έκανε πρεμιέρα στους τηλεοπτικούς δέκτες, μέσα από το σταθμό του TVC. Oι Στράτος Φωτεινέλης και Νίκος Tσάδαρης, σε μια ζωντανή εκπομπή που μεταδίδεται κάθε Τέταρτη στις 17:30 και διαρκεί μιάμιση ώρα, αναλύουν θέματα της αυτοκίνησης, αλλά και των αγώνων, με προσκεκλημένους προσωπικότητες από το χώρο του αυτοκινήτου.

ME MIA MATIA...
O Σιμόν Zαν Zοζέφ, ο Λάρι Kολς, αλλά και ο Tζιακομένικο Mπάσο, πιθανολογείται να συμμετάσχουν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ράλλυ.
Περισσότερα από 26 αυτοκίνητα προδιαγραφών WRC αναμένεται να συμμετάσχουν στο Ράλλυ Σουηδίας.
Παρών και ο Nτάνιελ Kάρλσον, με Peugeot 307 WRC τελευταίας γενιάς.
Στο Ράλλυ του Μεξικό θα εμφανιστεί το Subaru Impreza 2005 WRC.
Φροντιστήριο στο χιόνι έκανε ο Kρις ¶τκινσον, με Impreza της κατηγορίας N και «δάσκαλο» τον Πάσι Xάγκστρομ.
O Kόστι Kαταγιαμάκι θα ακολουθήσει το Φιλανδικό Πρωτάθλημα με 206 WRC, και την υποστήριξη του Mάρκους Γκρένχολμ!
O Nικολά Bουγιόζ αναμένεται να αλλάξει το 206 WRC με ένα Impreza, πάντα στα χρώματα της γαλλικής ομοσπονδίας, FFSA.


Στην Ελλάδα...
Η απονομή των πρωταθλητών και κυπελλούχων για το 2004 θα γίνει στις 21 Φεβρουαρίου.
Σεμινάρια τεχνικών εφόρων προκήρυξε η EΘEA, για παλιούς αλλά και νέους εφόρους.
Η EΘEA εξέδωσε τις ημερομηνίες κατά τις οποίες θα περάσουν τεχνικό έλεγχο τα αγωνιστικά αυτοκίνητα για την έκδοση Δελτίου Αγωνιστικής Ταυτότητας.
Από το 2005, οι αγώνες ράλλυ θα πρέπει υποχρεωτικά να κυμαίνονται μεταξύ 100 και 110 χλμ., ενώ τα ράλλυ κυπέλλου μεταξύ 70 και 80 χλμ.
Επίσης, στα αυτοκίνητα δοκιμών, για τους χωμάτινους αγώνες, θα επιτρέπεται η χρήση προστατευτικής ποδιάς.
Σημαντικό είναι ότι στις αναβάσεις ένας οδηγός δε θα μπορεί να συμμετάσχει σε δύο ή περισσότερες κλάσεις και cup.
Επίκεντρο το Λουτράκι θα έχει το 4ο Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις! Περισσότερες πληροφορίες, στο επίσημο site του αγώνα: http://historic.acropolisrally.gr/2005.
Τα αυτοκίνητα της κατηγορίας N θα κατακλύσουν και φέτος τις ε.δ. Σε κάθε αγώνα υπολογίζεται να συμμετάσχουν 20 και πλέον N4!
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σωκράτης Tσολακίδης θα συμμετάσχει με Impreza N11 και ο Πάνος Xατζητσοπάνης με Lancer EVO VIII MR!

«Πιο γρήγορες με Michelin, οι Ferrari»!

Ο πολύπειρος Πιέρ Ντιπασκιέ τεκμηριώνει την άποψή του με τρόπο που δε σηκώνει αμφισβήτηση...

Κείμενο: Τάκης Πουρναράκης
Φωτογραφίες: Reporter Images

Ο αγωνιστικός διευθυντής της Michelin επισκέφτηκε τη χώρα μας λίγο προτού ξεκινήσουν οι δοκιμές εξέλιξης στη Formula 1. Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε μαζί του για τα ελαστικά προδιαγραφών 2005, τις αλλαγές στους τεχνικούς κανονισμούς, τον περιορισμό των δοκιμών εξέλιξης, την αλλαγή στρατοπέδου της Sauber και τη διαφορά Bridgestone-Michelin.
«Υποχρεωτικά θα χρησιμοποιούμε πιο σκληρές γόμες» ξεκαθαρίζει ο συνομιλητής μας μιλώντας για τα νέα ελαστικά, που θα έχουν τριπλάσια διάρκεια ζωής. «Όσον αφορά στην πτώση της απόδοσης, αυτή θα ποικίλλει ανάλογα με το συντελεστή πρόσφυσης. Σε πίστες με υψηλό συντελεστή, όπως η Βαρκελώνη, η διαφορά θα είναι μεγάλη, αλλά στο Μονακό, όπου η πρόσφυση είναι μειωμένη, η διαφορά θα είναι ασήμαντη. Όμως, πολύ μεγαλύτερη επίδραση θα επιφέρουν οι αεροδυναμικές αλλαγές. Με 20% λιγότερο αεροδυναμικό φορτίο, τα μονοθέσια θα γλιστρούν περισσότερο, άρα θα έχουμε μεγαλύτερη φθορά στα πίσω ελαστικά».
Η μεγαλύτερη αντιπαράθεση αυτή τη στιγμή στη F1 αφορά στον περιορισμό των δοκιμών. Όλες οι ομάδες πλην της Ferrari θέλουν να τις περιορίσουν. «Εμείς δε χρειαζόμαστε ούτε ένα επιπλέον χιλιόμετρο δοκιμών εξέλιξης, μας φτάνουν τα χιλιόμετρα που κάνουν οι ομάδες μας δοκιμάζοντας τα υπόλοιπα μέρη του μονοθεσίου τους. Από την άλλη, προφανώς η Bridgestone έχοντας για εξέλιξη μόνο τη Ferrari χρειάζεται χιλιόμετρα...». Μετά την αλλαγή στρατοπέδου της Sauber, η Michelin βρέθηκε με επτά ομάδες, ενώ η Bridgestone έχει μείνει μόνο με τις Ferrari, Jordan και Minardi. «Από το καλοκαίρι ήμασταν σε συζητήσεις με το Σάουμπερ, ο οποίος άλλαξε στρατόπεδο πιστεύοντας ότι η ομάδα του θα ωφεληθεί. Από την πρώτη στιγμή που δοκίμασαν τα Michelin, είδαν τρομερή διαφορά» σημειώνει ο κ. Ντιπασκιέ.
Πέρυσι, η BAR άλλαξε στρατόπεδο και αμέσως ωφελήθηκε 1,5 δευτ. στο γύρο. Το ίδιο συνέβη και με τη Sauber. Μπορεί λοιπόν να πει κανείς χωρίς δισταγμό ότι τα Michelin είναι ταχύτερα από τα Bridgestone (σ.σ.: αυτό δε σημαίνει ότι είναι συνολικά καλύτερα).
«Χωρίς καμία αμφιβολία» τονίζει ο κ. Ντιπασκιέ «η διαφορά είναι μεγάλη και γι’ αυτό όλες οι ομάδες έρχονται σε μας. Εάν οι Ferrari φορούσαν Michelin χωρίς καμία αλλαγή ή ρύθμιση στο στήσιμό τους θα κέρδιζαν αμέσως πάνω από 1 δευτ. στο γύρο. Είμαι σίγουρος γι’ αυτό» καταλήγει, με ύφος που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση, ο Γάλλος.
Από τις ομάδες με τις οποίες συνεργάζεται η Michelin, ο κ. Ντιπασκιέ πιστεύει ότι μεγαλύτερη πρόοδο θα παρουσιάσουν οι McLaren και Toyota: «Πολύ δύσκολα θα ξανακάνουν λάθος στη σχεδίαση του μονοθεσίου στη McLaren, ενώ στην Toyota έχει έρθει πια η ώρα να δρέψουν τους καρπούς των κόπων τους» λέει ο Γάλλος.
Τελειώνοντας, ζητάμε από τον κ. Ντιπασκιέ να μας αποκαλύψει τον αγαπημένο του πιλότο: «Μου αρέσει πολύ ο Mοντόγια. Είναι ανοιχτός χαρακτήρας, αστειεύεται, αυτοσαρκάζεται και πάντα έχει κάτι ενδιαφέρον να πει. Όταν οδηγεί είναι απίστευτα γρήγορος, ενώ μου αρέσει πολύ και για τα ρίσκα που παίρνει».

Ένας ζωντανός θρύλος...
Ο Πιέρ Ντιπασκιέ γεννήθηκε στις 27 Ιουλίου του 1937. Πήρε πτυχίο μηχανικού στην ECAM της Λυών και τα δύο επόμενα χρόνια υπηρέτησε ως πιλότος στη γαλλική πολεμική αεροπορία. Το 1962 ξεκίνησε η συνεργασία του με τη Michelin. Μέχρι το 1967 ήταν υπεύθυνος του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης. Μετέπειτα ανέλαβε το τμήμα προδιαγραφών και τεχνικών κανονισμών, ενώ το 1973 ανέλαβε το τμήμα των αγωνιστικών δραστηριοτήτων, θέση που διατηρεί μέχρι σήμερα. Στην Ελλάδα είναι γνωστός και από την παρουσία του στο Π.Π.P., ενώ τον συνδέει βαθιά και πολύχρονη φιλία με τον κ. Γιάννη Παπαναγιώτου, τον άνθρωπο Michelin-ελληνικοί αγώνες μέχρι πρόσφατα.

Οι αλλαγές στα ελαστικά

Τα ελαστικά φέτος θα έχουν διάρκεια ζωής μεγαλύτερη από 400 χλμ.
Ο κάθε πιλότος θα έχει στη διάθεσή του για το τριήμερο του αγώνα 4 σετ ελαστικών, αντί για 10 που είχε το 2004.
Την Παρασκευή, κάθε πιλότος θα έχει πρόσβαση σε δύο, διαφορετικά μεταξύ τους, σετ ελαστικών.
Αφού επιλέξει αυτό που προτιμά, θα επιστρέφει το άλλο σετ.
Για το Σάββατο και την Κυριακή θα έχει στη διάθεσή του το σετ ελαστικών που επέλεξε την Παρασκευή και άλλα δύο, καινούργια σετ, ίδιου τύπου.
Ο πιλότος θα χρησιμοποιεί το ένα από αυτά τα σετ στις ελεύθερες δοκιμές του Σαββάτου.
Εν συνεχεία θα τοποθετεί το δεύτερο σετ, με το οποίο θα πρέπει να συμμετέχει στις δύο περιόδους κατατακτήριων δοκιμών -Σάββατο μεσημέρι και Κυριακή πρωί- και στον αγώνα.
Το τρίτο σετ θα χρησιμοποιείται σε περίπτωση ανάγκης, εάν κατά τη διάρκεια του αγώνα καταστραφεί κάποιο ελαστικό από το δεύτερο σετ.
Σ’ αυτή την ακραία περίπτωση, που ο πιλότος θα υποχρεώνεται να μπει στα πιτ για αλλαγή ελαστικών, η ομάδα δε θα έχει το δικαίωμα να ανεφοδιάσει σ’ αυτήν τη φάση το μονοθέσιο.Εντός πίστας
Δέκα εκατομμύρια δολάρια πρόσφερε ο Μ. Σουμάχερ για τα θύματα των τσουνάμι.
Oι Toyota, Sauber και BAR παρουσίασαν τα νέα τους μονοθέσια.
Η Williams έχει προγραμματίσει την παρουσίαση του νέου της μονοθεσίου για τις 31/1, η Renault για την 1/2 και η Minardi για τις 3/3 στην Αυστραλία.
Αντιθέτως, στη Red Bull, όπου ανέλαβε αγωνιστικός διευθυντής ο Κρίστιαν Χόρνερ, η παρουσίαση του νέου μονοθεσίου αναβλήθηκε επ’ αόριστον.
Φήμες θέλουν τη Jordan να έχει πουληθεί στο Ρώσο επιχειρηματία ¶λεξ Σνάιντερ, ο οποίος πριν από λίγο καιρό είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να φτιάξει μια νέα ομάδα, τη Midland F1.
Παραδοσιακά, οι άνθρωποι της Ferrari έκαναν σκι στις ¶λπεις, ενώ μια αντιπροσωπεία της ομάδας επισκέφτηκε τον Πάπα.
Το νέο μονοθέσιο της Ferrari, η F2005, θα κάνει το αγωνιστικό της ντεμπούτο στις 8/5, στο Ισπανικό GP. Έως τότε, οι «κόκκινοι» θα χρησιμοποιούν μια έκδοση της F2004, προσαρμοσμένη στους φετινούς κανονισμούς.
Εντελώς αιφνιδιαστικά, η Ferrari ανακοίνωσε ότι υπέγραψε μια αναβαθμισμένη έκδοση της Συμφωνίας Ομόνοιας, η οποία θα ισχύει μέχρι και το 2012.
Tο παράδειγμα των «κόκκινων» αναμένεται να ακολουθήσουν, πολύ σύντομα, και οι υπόλοιπες ομάδες, καθώς το δέλεαρ των επιπλέον 500 εκατ. δολαρίων, έως το τέλος του 2007, οπότε και λήγει η ισχύουσα Συμφωνία Ομόνοιας, είναι μεγάλο.
Χωρίς πυροτεχνήματα και εκπλήξεις συνεχίζονται σε Βαλένθια, Βαρκελώνη και Χέρεθ οι δοκιμές εξέλιξης. Οι χρόνοι είναι περίπου 1,5 δλ. ταχύτεροι από τους αντίστοιχους περσινούς.

Οι συνθέσεις των ομάδων


Ομάδα Πιλότος Πιλότος Κινητήρας Ελαστικά

Ferrari 1. M. Σουμάχερ 2. Μπαρικέλο Ferrari Bridgestone

BAR 3. Μπάτον 4. Σάτο Honda Michelin

Renault 5. Αλόνσο 6. Φισικέλα Renault Michelin

Williams 7.Γουέμπερ 8. Χάιντφελτ BMW Michelin
ή Πιτζόνια

McLaren 9. Ράικονεν 10. Μοντόγια Mercedes Michelin

Sauber 11. Μάσα 12. Βιλνέβ Ferrari Michelin

Red Bull 14. Coulthard 15. Λιούτζι Cosworth Michelin
ή Κλιν

Toyota 16. Ρ. Σουμάχερ 17. Τρούλι Toyota Michelin

Jordan 18. ; 19. ; Toyota Bridgestone

Minardi 20. ¶λμπερς 21. ; Cosworth Bridgestone

Micra Cup και το 2005!
H αγωνιστική παρουσία των Nissan Micra, μέσα από το ομώνυμο Cup, θα συνεχιστεί και το 2005, με την υποστήριξη της επίσημης αντιπροσωπείας. H φετινή προκήρυξη δεν προβλέπει ουσιαστικές αλλαγές στους τεχνικούς κανονισμούς σε σχέση με την περσινή χρονιά, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις αναβάσεις, τρεις αγώνες ράλλυ, καθώς και ένα ράλλυ σπριντ. Mοναδικό ερωτηματικό στο πρόγραμμα του θεσμού αποτελεί η παρουσία του Pάλλυ Παλάδιου, το οποίο δεν υπάρχει στο επίσημο πρόγραμμα της EΘEA. Aναλυτικά, οι αγώνες θα είναι οι εξής: Pάλλυ σπριντ Eλικώνα (20/3), Pάλλυ Aχαιός (3/4), Aττικό (15/10) και Παλάδιο (θα τον διοργανώσει η Nissan;), καθώς και οι αναβάσεις Kύμης (28/5), Aιγείρας (11/6) και Pιτσώνας (4/12)._ Π. T.