4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Καλειδοσκόπιο
ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ
Φεβρουάριος 2005

Η χρονιά της τεχνολογίας

Aσύρματες, ψηφιακές, φορητές ή σταθερές, οι παντός είδους σύγχρονες συσκευές-gadget χαράζουν την τάση κάθε εποχής. Eφαρμόζοντας, κυριολεκτικά, τεχνολογία αιχμής, φαίνεται να θέλουν να μας «προσπεράσουν». Aς μην τις αφήσουμε.

Επιμέλεια: Φώτης Φωτιάδης

iPod Shuffle
Το πιο μικρό iPod
Ανάρπαστο έγινε τις ημέρες των εορτών το iPod της Apple, το, κατά πολλούς, γουόκμαν του 21ου αιώνα. Έπειτα από τη συγκεκριμένη επιτυχία, η Apple δημιούργησε μια νέα έκδοση του iPod, το Shuffle, με ενσωματωμένη μνήμη στερεάς κατάστασης αντί για σκληρό δίσκο. Πολύ μικρό σε μέγεθος, το iPod Shuffle θα κυκλοφορήσει σε δύο εκδόσεις. H μία με μνήμη 512MB για 120 τραγούδια, ενώ η άλλη θα αγγίζει το 1GB για διπλάσιο αριθμό τραγουδιών. Οι τιμές τους αναμένονται περίπου στα 100 ευρώ.

Optoma MovieTime
Μεγάλο home cinema σε ένα πακέτο
Οικιακός κινηματογράφος χωρίς μεγάλη εικόνα δεν υφίσταται. Η ταϊβανέζικη Optoma δημιούργησε μια νέα μορφή προϊόντος ή καλύτερα ενσωμάτωσε σε έναν προβολέα μονάδα DVD player και ηχητικό σύστημα. Πρόκειται για τον MovieTime με ειδικό φακό, ώστε να σχηματίζει μεγάλη εικόνα ακόμα και σε μικρούς χώρους. Δε χρειαζόμαστε τίποτα άλλο. Βάζουμε το DVD μας στον προβολέα και αμέσως έχουμε μεγάλη εικόνα, surround ήχο και κανένα καλώδιο στο σπίτι μας. Η τιμή του αναμένεται να ανέρχεται στα 1.500 ευρώ.

JVC KD-AVX1
Νέα μορφή ράδιο-DVD αυτοκινήτου
Η JVC είναι η πρώτη εταιρεία που κατασκεύασε ένα ράδιο CD/DVD με ενσωματωμένη οθόνη στην πρόσοψη. Πρόκειται για το KD-AVX1, μεγέθους 1 DIN, όπως λέγεται, για να μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε αυτοκίνητο. Η οθόνη της συσκευής είναι 3 ίντσες και, εκτός από ταινίες, προβάλλει και φωτογραφίες JPEG ή την εικόνα από κάποια κάμερα που έχουμε τοποθετήσει στο αυτοκίνητο. Eπιπλέον, η συσκευή παίζει MP3, έχει ισχύ 4x20W και εξελιγμένο ψηφιακό σύστημα ήχου. Η τιμή του αναμένεται κοντά στα 700 ευρώ.


Sony DCR-DVD7
Γράψτε σε DVD τώρα!
Νέα σχεδίαση, νέα προσέγγιση στις βιντεοκάμερες DVD. Η αγορά εδώ γνωρίζει τεράστια άνθηση. Όλο και περισσότεροι θέλουν να γράφουν κατευθείαν σε DVD, αντί σε κασέτα. Η νέα πρόταση της Sony είναι τόσο μικρή, ώστε κυριολεκτικά έχει μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από τη θήκη του δίσκου. Πρόκειται για την DRC-DVD7, με ικανότητα εγγραφής σε δίσκους 8 εκ. συστήματος DVD-R/-RW και +RW, ενώ επιπλέον διαθέτει οθόνη-μόνιτορ 2,5 ιντσών.

Sony DCR-PC1000
Η νέα «μεγάλη» MiniDV της Sony
Τελικά, οι βιντεοκάμερες μεγαλώνουν... μικραίνοντας, και η Sony φροντίζει για αυτό κάθε χρονιά. Η νέα DCR-PC1000, αντί για CCD, φοράει αισθητήρες εικόνας τεχνολογίας CMOS, ώστε να έχουμε λιγότερο θόρυβο, αλλά και πιο κινηματογραφικές επιδόσεις. Ο φακός είναι της Carl Zeiss με ζουμ 10x, η οθόνη-μόνιτορ είναι μεγάλη (2,7 ίντσες) και μακρόστενη, αφού η συσκευή «τραβάει» πλάνα τύπου 16:9, ώστε να γεμίζουμε με εικόνα τις wide τηλεοράσεις μας, ενώ ως φωτογραφική μηχανή φτάνει τα 2,7MP. Το μέγεθός της είναι αισθητά μικρό, ενώ τα μενού «μιλάνε» και ελληνικά! Tέλος, έχει δυνατότητα εγγραφής πολυκάναλου ήχου (5.1), ώστε οι λήψεις μας να είναι surround (όπως στα DVD).

Olympus C7070
Στα 7MP χωρίς περιορισμούς
Tην περιμέναμε. Είναι η C-7070 της Olympus, η οποία σίγουρα θα βάλει πολλούς να αλλάξουν ψηφιακή. Φτιαγμένη για δυνατή χρήση και με χαρακτηριστικά επαγγελματικών μοντέλων, η νέα Olympus μπορεί να φωτογραφίσει ακόμα και αντικείμενα που απέχουν μόλις 3 εκ. από το φακό της. Το αυτόματο σύστημα εστίασης «διαβάζει» 143 σημεία του πλάνου, ώστε να έχουμε άκρως εστιασμένες, υψηλής οξύτητας εικόνες. Ως βιντεοκάμερα, έχει την ικανότητα να λαμβάνει ακόμα και 30 εικόνες το δευτερόλεπτο. Aναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα.


Kodak EasyShare One
Φωτογραφίζει και στέλνει e.mail
Ασύρματο βλέπει το μέλλον της ψηφιακής φωτογραφίας η Kodak. H EasyShare One είναι η πρώτη μηχανή που επιτρέπει στους χρήστες να στέλνουν ασύρματα τις λήψεις τους από την κάμερα στο PC ή στον εκτυπωτή. Ακόμα και e.mail μπορούν να αποστείλουν ή και να πλοηγηθούν σε διαδικτυακά άλμπουμ φωτογραφιών από την οθόνη-μόνιτορ της EasyShare One. Eφαρμόζει τεχνολογία Wi-Fi και οθόνη-μόνιτορ αφής με διαγώνιο 3 ίντσες (από τις μεγαλύτερες της αγοράς). H Kodak, λοιπόν, λέει τέρμα στα καλώδια;

HD-DVD
To επόμενο DVD player
H υψηλή ευκρίνεια (High Definition) θα είναι το A και το Ω για την επόμενη εποχή των DVD player. Με μπλε ακτίνα λέιζερ και νέους δίσκους οι οποίοι θα ονομάζονται HD-DVD, οι κατασκευαστές προσπαθούν από τώρα να «φέρουν την άνοιξη» στο βίντεο. Το σύστημα HD-DVD των Toshiba και NEC έλκει, τον τελευταίο καιρό, τα βλέμματα της δημοσιότητας, αφού υποστηρίζεται από πολλές εταιρείες του Χόλιγουντ, οι οποίες υποσχέθηκαν ότι μέχρι το τέλος του 2005 θα κυκλοφορήσουν πλήθος ταινιών σε υψηλή ευκρίνεια. Εκτός από τις Toshiba και NEC, στο γκρουπ του HD-DVD (που έχει ως αντίπαλο το blu-ray Disc των υπόλοιπων εταιρειών) εντάχθηκαν επίσης οι Sanyo και Thomson, ενώ αναμένονται και άλλες εταιρείες. Η μάχη θα είναι σκληρή, αλλά όλοι ελπίζουν ότι θα λήξει προς όφελος του καταναλωτή.

Philips Wireless Music Center
Ασύρματο στερεοφωνικό
Η Philips προτείνει μια νέα ιδέα για το σπίτι. Μια συσκευή που θα περιέχει στο δίσκο της όλα τα τραγούδια της συλλογής μας. Πρόκειται για μια ασύρματη συσκευή με σκληρό δίσκο 40GB (περίπου όσο 750 δίσκοι CD) που μετατρέπει τα CD σε MP3 και τα αποθηκεύει στο δίσκο της, ώστε να είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή. H ιδιαιτερότητά της είναι ότι μπορεί να παίζει ταυτόχρονα διαφορετικά τραγούδια, ενώ διαθέτει ειδικά προγράμματα για πάρτι, easy listening ή για τη δημιουργία playlist, καθώς επίσης οθόνη για την επιλογή των τραγουδιών, αλλά και ηχεία με ενισχυτή.


Samsung Μotion
Καταλαβαίνει την κίνηση
H Samsung... τρέχει την εξέλιξη των κινητών με απίστευτη ταχύτητα. Αυτήν τη φορά κατασκεύασε ένα τηλέφωνο που μπορεί να αναγνωρίσει την κίνηση, αλλά και την ταχύτητα αντικειμένων στο χώρο που καλύπτει και μάλιστα, ως προς τις τρεις διαστάσεις. Η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να «διώξει» τα πληκτρολόγια από τα κινητά, ώστε να τα χειριζόμαστε με κινήσεις των δακτύλων μας, όπως ένας διευθυντής ορχήστρας. Το πρώτο μοντέλο με αυτήν την τεχνολογία θα είναι το SCH-S310, το οποίο θα αναγνωρίζει τους αριθμούς, όταν ο χρήστης τούς σχηματίζει στον αέρα με το δάκτυλό του, ενώ, όταν σχηματίζει το «Ο», θα σημαίνει «Ναι», και, όταν σχηματίζει το «Χ», θα σημαίνει «Όχι».