4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Ρεπορτάζ - Αξιολόγηση των εξουσιοδοτημένων συνεργείων

ΜΕΡΟΣ 1ο

OPEL
FORD
TOYOTA
HYUNDAI
VW

10 κορυφαίες εταιρείες...
10 εμπορικά μοντέλα...
40 εξουσιοδοτημένα συνεργεία...
6 μήνες...

... Πελάτης-φάντασμα!

Εξετάζουμε με το μικροσκόπιο των 4ΤΡΟΧΩΝ σαράντα εξουσιοδοτημένα συνεργεία των δέκα κορυφαίων εταιρειών, αξιολογώντας τα έτσι όπως θα το κάνατε εσείς οι ίδιοι. Οι καθημερινοί πελάτες τους! Η αρχή με τα πρώτα είκοσι...

Κείμενο: Μανώλης Σαλούρος
Φωτογραφίες: Θάνος Ηλιόπουλος, Νίκος Μαρκομπότσαρης, Μ. Σαλ.

«Καλημέρα, θα ήθελα να κλείσω ένα ραντεβού για ένα γενικό έλεγχο, γιατί ταλαιπώρησα το αυτοκίνητο του πατέρα μου στην άδειά μου και θα ήθελα να το ελέγξετε πριν του το επιστρέψω...». Με αυτήν περίπου τη δικαιολογία, κλείναμε ραντεβού στα εξουσιοδοτημένα συνεργεία της έρευνάς μας. Οι δυσκολίες; Πολλές, αφού αποφασίσαμε να «σκληρύνουμε» ακόμη πιο πολύ το παιχνίδι, πηγαίνοντας όχι απλά σε ένα, αλλά σε τέσσερα (!) συνεργεία από κάθε εταιρεία, έτσι ώστε το μέτρο σύγκρισης να μας οδηγεί σε πιο σωστά και ασφαλέστερα συμπεράσματα.

Επί της διαδικασίας...
Οι αντιπροσωπείες, στο πλαίσιο των ερευνών που πραγματοποιούν για την ανίχνευση της ικανοποίησης του πελάτη-χρήστη των αυτοκινήτων, επιδίδονται και στην έρευνα «phantom test», πελάτης-φάντασμα ή μυστηριώδης πελάτης...
Προφανής στόχος είναι η βελτίωση των συνεργείων ώστε να κρατούν ικανοποιημένους τους πελάτες, οι οποίοι, εφόσον είναι ευχαριστημένοι από το αυτοκίνητο και το «after sales» που τους προσφέρεται, θα προτιμήσουν και πάλι αυτοκίνητο της ίδιας μάρκας.
Η έρευνα αυτή προσπαθεί να ανακαλύψει και να αξιολογήσει δύο βασικούς τομείς:
Α) Το επίπεδο εξυπηρέτησης των πελατών.
Β) Την πιστή εφαρμογή των τεχνικών προδιαγραφών, αλλά και την τεχνική επάρκεια, από πλευράς συνεργείων.
Για τον πρώτο τομέα αξιολογούνται:
1. Η εντύπωση που αφήνει στον πελάτη το συνεργείο από τη στιγμή που ο πελάτης επικοινωνήσει τηλεφωνικά με αυτό για να κλείσει ραντεβού, μέχρι που θα παραλάβει το αυτοκίνητό του, καθώς και το τηλεφωνικό «follow up» που οι εταιρείες συνιστούν να γίνει από το συνεργείο μερικές ημέρες μετά την επίσκεψη.
2. Η σωστή ενημέρωση του πελάτη για τις ανάγκες που έχει το αυτοκίνητό του.
3. Εάν η χρέωση που γίνεται στον πελάτη ακολουθεί τους προδιαγεγραμμένους εργοστασιακούς χρόνους επισκευής, βάσει των οποίων πρέπει να κοστολογούν.
Για το δεύτερο τομέα αξιολογούνται:
1. Η πιστή εφαρμογή των διαστημάτων σέρβις όπως αναφέρονται στο βιβλίο συντήρησης κάθε αυτοκινήτου (π.χ. 30.000 χλμ. ή 1 έτος κτλ.).
2. Η τήρηση της λίστας ελέγχου που αναφέρεται στο βιβλίο συντήρησης για κάθε σέρβις.
Γι’ αυτό, στην έρευνα προκαλούνται σκόπιμα ορισμένες βλάβες στο αυτοκίνητο (συνήθως από 6 έως 8), οι οποίες έχουν άμεση σχέση με τους ελέγχους που πρέπει να γίνουν σύμφωνα με τη λίστα.
Το ερωτηματολόγιο στο οποίο απαντά ο εκάστοτε πελάτης-φάντασμα αφορά όλα τα παραπάνω και είναι κοινό για όλα τα συνεργεία, η δε διαδικασία που ακολουθείται είναι η κανονική, που ακολουθεί ένας συνηθισμένος πελάτης.
Για κάθε συνεργείο βγαίνει μια βαθμολογία βάσει της οποίας κατατάσσεται σε μια κατηγορία (άριστο, μέτριο, κακό) και στη συνέχεια εκπονούνται από την κεντρική αντιπροσωπεία ειδικά προγράμματα βελτίωσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του εκάστοτε συνεργείου.
Έχοντας λοιπόν δίπλα μας έναν από τους επαγγελματίες του είδους, του οποίου θα διατηρήσουμε την ανωνυμία για ευνόητους λόγους, ντυθήκαμε ως «μυστικοί πελάτες» και ζήσαμε από κοντά μια μοναδική εμπειρία διάρκειας περίπου έξι μηνών, την οποία και σας παρουσιάζουμε με τη χρονική σειρά που πραγματοποιήθηκε. Στο επόμενο τεύχος θα γραφεί ο επίλογος αυτής μας της απόπειρας, με τα υπόλοιπα είκοσι συνεργεία της έρευνάς μας. Σε καμιά, όμως, περίπτωση δε θα γραφεί και ο επίλογος των προσπαθειών μας να βρισκόμαστε δίπλα σας, είτε σαν «πελάτες-φαντάσματα» είτε σαν «μυστικοί συνοδηγοί» στις καθημερινές σας περιηγήσεις στους δρόμους της χώρας μας!_Μ. Σαλ.

Οι εφτά «πληγές» των αυτοκινήτων μας...

Ο λόγος για το Opel Meriva 1.6, το Ford Focus 1.6, την Toyota Corolla 1.4, το Hyundai Elantra 1.6 και το VW Polo 1.4, τα οποία «θυσιάστηκαν» στο βωμό του ρεπορτάζ και της ενημέρωσης... Με τη βοήθεια ενός μηχανικού-φάντασμα αυτή τη φορά (σ.σ. ακόμη ένα πρόσωπο του οποίου η ταυτότητα θα παραμείνει κρυφή...), «πληγώσαμε» τα αυτοκίνητα σε εφτά σημεία, σύμφωνα πάντα με τη λίστα ελέγχου του κατασκευαστή. Εκτός όμως της «υποχρέωσης» αυτής που έχει το εκάστοτε εξουσιοδοτημένο συνεργείο, με τις εφτά αυτές «μικροζημιές» εξετάζουμε και την ηθική πλευρά του θέματος, η οποία επιτάσσει ότι κάθε φορά που ένα αυτοκίνητο μπαίνει σε ένα συνεργείο για γενικό έλεγχο ή έστω για έλεγχο ταξιδίου, όπως αναγράφεται χαρακτηριστικά στην εντολή εργασίας, έχοντας ή μη συμπληρώσει τα απαραίτητα χιλιόμετρα για το σέρβις, δε θα πρέπει σε καμιά περίπτωση ο ιδιοκτήτης να φεύγει χωρίς να έχουν επιδιορθωθεί μερικά τόσο απλά προβλήματα. Συγκεκριμένα...

1. Μείωση της στάθμης των υγρών φρένων
2. Ο αέρας της ρεζέρβας σε μηδενικά επίπεδα
3. Απορύθμιση στα εμπρός πιτσιλιστήρια
4. Καμένη λάμπα φωτισμού της πινακίδας
5. Απορυθμισμένα εμπρός φώτα
6. Απορυθμισμένο χειρόφρενο
7. Τρίξιμο εξάτμισης

Εκ των έσω...

Αφαιρέσαμε για λίγο το κάλυμμα που σκέπαζε τον πελάτη-φάντασμα και ζητήσαμε από τις ίδιες τις εταιρείες να μας δώσουν κάποια παραπάνω στοιχεία σχετικά με τον τρόπο που ελέγχουν τις προσφερόμενες υπηρεσίες τους στα εξουσιοδοτημένα συνεργεία τους.
Ουκ ολίγες, λοιπόν, και ιδιαίτερα σημαντικές φαίνεται πως είναι οι προϋποθέσεις τις οποίες υποχρεούται να πληροί το εκάστοτε εξουσιοδοτημένο συνεργείο, συμπεριλαμβάνοντας τομείς που αφορούν σε εγκαταστάσεις, προσωπικό, εξοπλισμό, εταιρική ταυτότητα, σήμανση, αλλά και διαρκή εκπαίδευση των εργαζομένων τους. Πώς όμως εξασφαλίζεται η απόδοσή τους, στην ποιότητα των εργασιών αλλά και στη γενικότερη εικόνα τους; Σύνηθες φαινόμενο φαίνεται να είναι η διεξαγωγή ερευνών ικανοποίησης των πελατών, CSI (Customer Satisfaction Index) καθώς και Mystery Shopping, όπου εμφανίζονται μυστικοί πελάτες που κρίνουν τα συνεργεία σε τομείς όπως συμπεριφορά, ποιότητα, ταχύτητα εξυπηρέτησης, τεχνική κατάρτιση, ανεύρεση βλαβών κτλ. (σ.σ. σας θυμίζει κάτι αυτό;). Πραγματοποιούνται όμως, και πόσο τακτικά, περαιτέρω ενέργειες-έλεγχοι για την εξασφάλιση της καλής ποιότητας των εργασιών που γίνονται στα εξουσιοδοτημένα συνεργεία; Σχεδόν κοινή γραμμή πλεύσης φαίνεται να έχουν σε αυτόν τον τομέα οι εταιρείες, αφού σχεδόν όλες διεξάγουν τακτικούς ελέγχους στα συνεργεία από τεχνικούς επιθεωρητές οι οποίοι ελέγχουν την τήρηση όλων των επιμέρους προδιαγραφών σε τακτά χρονικά διαστήματα. Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι θέσεις των εταιρειών στο ερώτημα για το πόσο επηρεάζει τη γενικότερη εικόνα του after sales της εταιρείας η απόδοση των εξουσιοδοτημένων συνεργείων. Σε όλες λοιπόν τις περιπτώσεις, είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη γενικότερη εικόνα της εταιρείας και με την ικανοποίηση των πελατών της, σε σημείο να αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης της κάθε μάρκας!
Ποια είναι όμως και η άποψη του απλού-καθημερινού πελάτη για όλα τα παραπάνω; Αναλυτικές απαντήσεις, από τον πελάτη-φάντασμα, στις σελίδες που ακολουθούν...

Εταιρεία: OPEL
Αριθμός εξουσιοδοτημένων συνεργείων: 80
Αυτοκίνητο δοκιμής: MERIVA 1.6


Α’ πράξη: DYNAMOTORS ΑΕ
Μαρούσι, Λ. Κηφισίας 50. Τηλεφωνήσαμε την Πέμπτη 26 Αυγούστου στις 14:10 το μεσημέρι και μας έκλεισαν ραντεβού για την Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου στις 08:30 το πρωί.

Το χρονικό...
Πήγαμε στην Dynamotors AE στις 08:30 το πρωί της 1ης Σεπτεμβρίου. Αφού περιμέναμε μόλις 2 λεπτά στο χώρο υποδοχής, μας εξυπηρέτησε ο ευγενικός και κατατοπιστικός υπεύθυνος του συνεργείου, ο οποίος φυσικά υποστήριζε με κάθε τρόπο ότι τα νέας τεχνολογίας Opel, σαν το Meriva «μας», χρειάζονται σέρβις ανά 30.000 χλμ., όπως ακριβώς λέει ο κατασκευαστής, και ότι το μόνο που πρέπει να κάνουμε μέχρι εκείνη τη στιγμή είναι να ελέγχουμε τη στάθμη των λαδιών, τα οποία πιθανόν να χρειάζονται συμπλήρωμα, αλλά όχι αλλαγή! Παρ’ όλα αυτά, του είπαμε ότι αν και το αυτοκίνητο έχει μόνο 10.000 χλμ. θέλουμε να το ελέγξουμε, γιατί ταλαιπωρήθηκε πολύ κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών μας, κινούμενο σε άσφαλτο αλλά και χώμα. Έτσι, έδωσε εντολή και, χωρίς καν να μας βγάλει κάρτα εισόδου για το συνεργείο, είπε σε ένα «νεαρό» μηχανικό να κοιτάξει το αυτοκίνητο ιδιαίτερα από κάτω, που λογικά θα είχε ταλαιπωρηθεί περισσότερο. Ο έλεγχος διήρκεσε μόλις 5 λεπτά και, αφού δεν επιδιορθώθηκε καμία από τις 7 «βλάβες» και χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουμε το παραμικρό, μας είπαν από το συνεργείο ότι θα τα «ξαναπούμε» στα 30.000 χλμ., όταν και θα είναι η ώρα του σέρβις...

Αξιολόγηση...

Τηλεφωνικό ραντεβού: 81,5%
Υποδοχή: 68,8%
Παράδοση αυτοκινήτου: 69,2%
Γενική εντύπωση: 33,9%

Ανεύρεση βλαβών: 0%


Β’ πράξη: MEGA MOTORS AE
Kαμίνια, Υμηττού 41. Τηλεφωνήσαμε την Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου στις 13:35 το μεσημέρι και μας έκλεισαν ραντεβού για την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου στις 08:00 το πρωί.

Το χρονικό...
Την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου στις 08:30 το πρωί βρισκόμασταν έξω από την πόρτα του συνεργείου. Χωρίς να υπάρχει κόσμος στην αναμονή, εξυπηρετηθήκαμε αμέσως από τον τεχνικό σύμβουλο του συνεργείου. Αφού υπογράψαμε την εντολή εργασιών φύγαμε από το συνεργείο, περιμένοντας τηλέφωνό τους. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι, κατά την αποχώρησή μας, μας προτάθηκε να μας καλυφθούν τα όποια έξοδα χρειάζονταν για να φύγουμε, αλλά και να επιστέψουμε στο συνεργείο! Μετά από ακριβώς μία ώρα μάς πήραν στο κινητό, λέγοντας ότι το Meriva «μας» ήταν έτοιμο και το κόστος των εργασιών ήταν 26,30 ευρώ. Χαρούμενοι, ότι τελικά μας ανακάλυψαν, έστω και σε κάποιο βαθμό, επιστρέψαμε στη Mega Motors... «Το μοναδικό το οποίο αλλάχθηκε στο αυτοκίνητο ήταν η κόρνα του, η οποία ήταν ελαττωματική, κάτι το οποίο κάλυπτε φυσικά η εγγύηση». Αυτά μάς είπε ο τεχνικός σύμβουλος, ενώ ετοιμαζόταν να μας παραδώσει το αυτοκίνητο. Από τις υπόλοιπες 7 «ζημιές» δε διορθώθηκε καμία. Αν τώρα αναρωτιέστε δικαιολογημένα από πού λοιπόν προέκυψαν τα 26+ ευρώ, τότε σας ενημερώνουμε ότι 18,14 ευρώ κόστισε ο έλεγχος και 8,19 ευρώ η συσκευασία ενός λίτρου από το λάδι 5W-30 Long Life, που συμπληρώθηκε στον κινητήρα. Στις 14 Σεπτεμβρίου μάς πήραν τηλέφωνο από το συνεργείο ρωτώντας μας αν είμαστε ευχαριστημένοι από τις εργασίες που έγιναν στο αυτοκίνητό μας...

Αξιολόγηση...

Τηλεφωνικό ραντεβού: 84,6%
Υποδοχή: 87,2%
Παράδοση αυτοκινήτου: 82,3%
Γενική εντύπωση: 43%

Ανεύρεση βλαβών: 0%


Γ’ πράξη: ΒΗΤΑΚΑΡ ΑΒΕΕ
Αργυρούπολη, Λ. Βουλιαγμένης 576. Τηλεφωνήσαμε την Πέμπτη 26 Αυγούστου στις 14:05 το μεσημέρι και μας έκλεισαν ραντεβού για την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου (!) στις 08:30 το πρωί.

Το χρονικό...
Στις 08:30 το πρωί της Πέμπτης 26 Αυγούστου, βρισκόμασταν έξω από το συνεργείο της BΗΤΑΚΑΡ. Πριν ακόμη μας ανοίξουν την μπάρα, μας ρώτησαν για ποιο ραντεβού πρόκειται αλλά και πόσα ακριβώς χιλιόμετρα έχει το Meriva μας. Αφού τα σημείωσε σε ένα χαρτάκι, μας το έδωσε και αφού παρκάραμε το αυτοκίνητο κατευθυνθήκαμε προς το χώρο υποδοχής, όπου δώσαμε το χαρτάκι στον υπεύθυνο και μαζί με τη «φωτοτυπία» της άδειας μας έβγαλε την εντολή εργασίας, λέγοντας πως υπολογίζει ότι το αυτοκίνητο θα είναι έτοιμο περίπου στις 14:30. Στις 15:10 μάς πήρε ένας κύριος από το συνεργείο λέγοντάς μας ότι το Meriva είναι έτοιμο και ότι το μόνο που χρειάστηκε να αλλαχτεί ήταν το καμένο λαμπάκι της πινακίδας. Στις 13:40 βρισκόμασταν στο συνεργείο και, αφού μας είπαν ακριβώς τα ίδια με το τηλέφωνο, μας έδωσαν από το λογιστήριο την απόδειξη για τις εργασίες που έγιναν, γενικός έλεγχος και λαμπάκι, η οποία ανέγραφε το ποσό των 11,21 ευρώ, αντίτιμο το οποίο δε μας ζητήθηκε να καταβάλουμε ποτέ... Έτσι, πήραμε το αυτοκίνητο και γυρίσαμε και πάλι στα γραφεία του περιοδικού.

Αξιολόγηση...

Τηλεφωνικό ραντεβού: 55,3%
Υποδοχή: 67,2%
Παράδοση αυτοκινήτου: 53,8%
Γενική εντύπωση: 50,9%

Ανεύρεση βλαβών: 28,5%


Δ’ πράξη: AUTOTEAM AE
Γλυκά Νερά, Λ. Λαυρίου 109. Τηλεφωνήσαμε την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου στις 11:20 το πρωί και μας έκλεισαν ραντεβού για την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου στις 13:30 το μεσημέρι.

Το χρονικό...
Βρισκόμασταν στο τελευταίο εξουσιοδοτημένο συνεργείο Opel του ρεπορτάζ μας, ακριβώς στις 13:40. Αφού παρκάραμε το αυτοκίνητο μπήκαμε στο συνεργείο, όπου συναντήσαμε σχεδόν αμέσως τον τεχνικό σύμβουλο με τον οποίο είχαμε μιλήσει και στο τηλέφωνο δύο μέρες πριν για να κλείσουμε το ραντεβού. Αυτός μάς είπε πως έχει σημειώσει ότι πρόκειται μόνο για ένα γενικό έλεγχο και άρα μπορούσαμε να περιμένουμε εκεί μέχρι να ετοιμαστεί το αυτοκίνητο. Εν συνεχεία συμπλήρωσε μπροστά μας την εντολή εργασίας και, αφού την υπογράψαμε, το Meriva μπήκε μέσα στο συνεργείο. Ενώ περιμέναμε στην αίθουσα αναμονής, ο τεχνικός σύμβουλος μας ενημέρωσε ότι υπάρχει μία καμένη λάμπα στην πινακίδα, με κόστος κάτω από ένα ευρώ, ρωτώντας μας τυπικά αν θέλουμε να την αντικαταστήσουμε. Στις 14:15 μας ενημέρωσαν ότι το αυτοκίνητο ήταν έτοιμο και έτσι πήγαμε στο λογιστήριο, όπου πληρώσαμε 0,67 ευρώ, δηλαδή το αντίτιμο για τη λάμπα που αλλάχτηκε. Την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου, ώρα 11:15, δεχτήκαμε τηλέφωνο από το συνεργείο, όπου μας ρώτησαν αν μείναμε ευχαριστημένοι από τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο αυτοκίνητό μας...

Αξιολόγηση...

Τηλεφωνικό ραντεβού: 89,2%
Υποδοχή: 69,2%
Παράδοση αυτοκινήτου: 57,6%
Γενική εντύπωση: 61,8%

Ανεύρεση βλαβών: 14,3%

Εταιρεία: FORD
Αριθμός εξουσιοδοτημένων συνεργείων: 60
Αυτοκίνητο δοκιμής: FOCUS 1.6


Α’ πράξη: ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ
Γλυκά Νερά, Λ. Λαυρίου 30. Τηλεφωνήσαμε την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου στις 15:40 το μεσημέρι και κλείσαμε ραντεβού για την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου μετά τις 08:00 το πρωί.

Το χρονικό...
Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2004. Στις 08:35 π.μ. βρισκόμασταν ήδη, με το Focus «μας» αυτήν τη φορά, έξω από τη Ford Καρβούνης. Αφού παρκάραμε το αυτοκίνητο έξω ακριβώς από την πόρτα της υποδοχής μπήκαμε μέσα, όπου μας υποδέχτηκε ένας κύριος, ο οποίος, χωρίς να φοράει ρούχα με τα διακριτικά της εταιρείας του, αλλά και χωρίς να έχει κάποιο καρτελάκι με το όνομά του, μας είπε ότι μπορούμε να αφήσουμε το αυτοκίνητο, το οποίο θα ήταν έτοιμο ύστερα από περίπου δύο ώρες. Έτσι, και χωρίς καν να υπογράψουμε μια υποτυπώδη εντολή εργασίας, αποχωρήσαμε από το συνεργείο. Στις 14:30 επιστρέψαμε και, ενώ δε μας είχε πάρει κανένας τηλέφωνο να μας ειδοποιήσει, μας ενημέρωσαν ότι το αυτοκίνητό μας είναι έτοιμο και ότι πρέπει να το ξαναπάμε στο συνεργείο στα 15.000 χλμ. για το σέρβις του. Σε ερώτησή μας αν έγινε καμιά εργασία στο αυτοκίνητο, λάβαμε αρνητική απάντηση. Έτσι, αποχωρήσαμε και, χωρίς να έχουμε στα χέρια μας το παραμικρό έγγραφο που να δικαιολογεί την επίσκεψή μας στο συνεργείο, επιστέψαμε στο περιοδικό.

Αξιολόγηση...

Τηλεφωνικό ραντεβού: 70,7%
Υποδοχή: 46,4%
Παράδοση αυτοκινήτου: 53,8%
Γενική εντύπωση: 24,8%

Ανεύρεση βλαβών: 0%


Β’ πράξη: ΒΕΛΜΑΡ ΑΕΒΕ
Αθήνα, Λ. Αλεξάνδρας 119. Τηλεφωνήσαμε την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου στις 15:55 το μεσημέρι και κλείσαμε ραντεβού για την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου στις 09:00 π.μ.

Το χρονικό...
Την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου στις 08:50 βρισκόμασταν στη Λ. Αλεξάνδρας έξω από το συνεργείο της Βελμάρ ΑΕΒΕ. Έπειτα από περίπου πέντε λεπτά καθόμασταν στο γραφείο του τεχνικού συμβούλου, ο οποίος, αφού μας άνοιξε λεπτομερέστατη καρτέλα εισόδου στο συνεργείο, μας είπε να περιμένουμε λίγο, γιατί το Focus μας θα το έλεγχαν επιτόπου. Όντως, ύστερα από δέκα λεπτά, δύο μηχανικοί πήραν το αυτοκίνητο και, αφού έβαλαν μπροστά μας τα προστατευτικά καλύμματα, άρχισαν την «εξέταση του ασθενή μας»! Ο έλεγχος κράτησε τριάντα πέντε λεπτά και τα αποτελέσματά του ήταν για πρώτη φορά τόσο ενθαρρυντικά! Σημειώστε: αλλαγή σε λαμπάκι πινακίδας, ρύθμιση σε φώτα και πιτσιλιστήρια, έλεγχος πίεσης στη ρεζέρβα μας και -το σημαντικότερο- συμπλήρωμα στα υγρά φρένων! Επιπλέον, αλλάχτηκε και η χαλασμένη (στην πραγματικότητα) κόρνα του Focus, η οποία καλυπτόταν από την εγγύηση. Εν συνεχεία οδηγηθήκαμε και πάλι στον τεχνικό σύμβουλο, ο οποίος, αφού ενημερώθηκε από τους μηχανικούς για τις εργασίες που έγιναν στο αυτοκίνητο, μας ετοίμασε τα τιμολόγιά μας και τα έδωσε στο λογιστήριο. Το κόστος της εργασίας ήταν συνολικά 25 ευρώ, εκ των οποίων τα 0,89 λεπτά ήταν η αξία της λάμπας που αλλάχτηκε και τα υπόλοιπα του γενικού ελέγχου.

Αξιολόγηση...

Τηλεφωνικό ραντεβού: 89,2%
Υποδοχή: 80,8%
Παράδοση αυτοκινήτου: 84,6%
Γενική εντύπωση: 80%

Ανεύρεση βλαβών: 71,4%


Γ’ πράξη: ΑΦΟΙ ΛΙΑΠΗ ΟΕ
Πολύγωνο, Κ. Βριλησσού 56. Τηλεφωνήσαμε την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου στις 13:10 το μεσημέρι και κλείσαμε ραντεβού για την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου στις 13:00 μ.μ.

Το χρονικό...
28 Σεπτεμβρίου 2004, ώρα 13:01. Βρισκόμαστε με το Focus «μας» στον περιφερειακό του Πολυγώνου, έξω από το συνεργείο της Ford των Αφών Λιάπη. Αφού παρκάραμε, ενημερώσαμε έναν κύριο το όνομα του οποίου δε μάθαμε ποτέ για ποιο ραντεβού πρόκειται και έπειτα από πέντε λεπτά είχαμε έτοιμη την «εντολή επισκευής» για το αυτοκίνητο, την οποία φυσικά και υπογράψαμε. Σε περίπου δεκαπέντε λεπτά, το αυτοκίνητο μπήκε στο συνεργείο για τον τεχνικό έλεγχο, ο οποίος διήρκεσε τριάντα πέντε λεπτά. Βάσει του «πορίσματος», «ανακαλύφθηκε» το σύνηθες ύποπτο λαμπάκι της πινακίδας, αλλά και η εξάτμιση. Αμέσως μετά, ο κύριος με τον οποίο είχαμε εξαρχής μιλήσει μπήκε στο αυτοκίνητο και, με εμάς στη θέση του συνοδηγού, πραγματοποίησε μια δοκιμαστική βόλτα, περίπου ενός χιλιομέτρου, κάτι το οποίο έγινε για πρώτη φορά σε όλη τη διάρκεια του ρεπορτάζ! Αφού επιστέψαμε, μας ετοίμασε τα χαρτιά και μας οδήγησε στον πάνω όροφο, όπου βρισκόταν το λογιστήριο. Το κόστος ήταν της τάξεως των 14,16 ευρώ, εκ των οποίων τα 10 ήταν για τον τεχνικό έλεγχο, τα 2 για το λαμπάκι και τα 2,16 ο ΦΠΑ. Την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου, στις 10:30 π.μ., μας πήραν τηλέφωνο από το συνεργείο, ρωτώντας μας αν μείναμε ευχαριστημένοι από τον έλεγχο που έγινε στο Focus...

Αξιολόγηση...

Τηλεφωνικό ραντεβού: 96,9%
Υποδοχή: 49,6%
Παράδοση αυτοκινήτου: 84,6%
Γενική εντύπωση: 63%

Ανεύρεση βλαβών: 28,5%


Δ’ πράξη: ΚΑPPA CAR ΕΠΕ
Πειραιάς, 34ου Συν. Πεζικού 4. Τηλεφωνήσαμε την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου στις 13:15 το μεσημέρι και κλείσαμε ραντεβού για την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου στις 09:00 π.μ.

Το χρονικό...
Το νέο «μεγαλύτερο σταυροδρόμι» της Ευρώπης, αυτό του Νέου Φαλήρου, μας έφερε στον προορισμό μας, μόλις σε είκοσι λεπτά από το Βύρωνα. Έτσι, στις 08:50 το πρωί της 29ης Σεπτεμβρίου βρισκόμασταν στο κάθετο στενάκι της 34ου Συντάγματος Πεζικού, έξω από τη Ford Kappa Car. Σχεδόν αμέσως μας πλησίασε ένας κύριος, το όνομα του οποίου δε μάθαμε, και μας είπε ότι σε πολύ λίγο θα ήμασταν έτοιμοι να φύγουμε. Χωρίς την παραμικρή έγγραφη εντολή εργασίας, το αυτοκίνητο μπήκε στο συνεργείο. Σε δεκαπέντε λεπτά όντως ήμασταν έτοιμοι... Αφού το Focus κατέβηκε από το ανυψωτικό μηχάνημα, το παρέλαβε ο κύριος... (σ.σ. τεχνικός σύμβουλος απ’ ό,τι καταλάβαμε) με τον οποίο μιλήσαμε αρχικά και του έκανε μια σύντομη δοκιμαστική βόλτα, χωρίς εμάς μέσα. Επιστρέφοντας, μας είπε ότι ήμασταν έτοιμοι και ότι θα τα ξαναπούμε τον Απρίλιο του 2005, όταν το αυτοκίνητο θα συμπληρώσει ένα χρόνο. Όσον αφορά τις ζημιές, δεν έγινε καμία απολύτως επιδιόρθωση και έτσι επιστρέψαμε στο περιοδικό στην ίδια ακριβώς κατάσταση όπου ήμασταν όταν φύγαμε...

Αξιολόγηση...

Τηλεφωνικό ραντεβού: 96,9%
Υποδοχή: 42,8%
Παράδοση αυτοκινήτου: 61,5%
Γενική εντύπωση: 47,8%

Ανεύρεση βλαβών: 0%

Εταιρεία: TOYOTA
Αριθμός εξουσιοδοτημένων συνεργείων: 85
Αυτοκίνητο δοκιμής: COROLLA 1.4


Α’ πράξη: DIMCO ΑΕ
Γλυφάδα, Λ. Βουλιαγμένης 97. Τηλεφωνήσαμε την Τρίτη 5 Οκτωβρίου στις 10:11 το πρωί και κλείσαμε ραντεβού για την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου στις 15:30 μ.μ.

Το χρονικό...
Μεσημέρι Τετάρτης 6 Οκτωβρίου και βρισκόμασταν έξω από το πρώτο εξουσιοδοτημένο συνεργείο Toyota της έρευνάς μας, αυτό της Dimco AE. Αφού παρκάραμε την Corolla «μας» στο άνετο πάρκινγκ του συνεργείου, μπήκαμε στο χώρο υποδοχής, όπου μας περίμενε μια έκπληξη. Η ενασχόλησή μας με το χώρο των αγώνων έχει φυσικά και τις αντίστοιχες γνωριμίες, μία από τις οποίες εργάζεται στο εν λόγω συνεργείο. Χωρίς να χάσουμε την ψυχραιμία μας, του είπαμε το γνωστό... ότι δηλαδή το αυτοκίνητο είναι του πατέρα μας και θέλουμε να του κάνουμε ένα γενικό έλεγχο, αφού το είχαμε δανειστεί για τις διακοπές μας. Έτσι, προχωρήσαμε έχοντας λίγο παραπάνω άγχος απ’ ό,τι τις προηγούμενες φορές... Σχεδόν άμεσα συναντήσαμε έναν απόλυτα ενημερωμένο, απ’ ό,τι μας έδωσε να καταλάβουμε, τεχνικό σύμβουλο της Dimco και, αφού του θυμίσαμε την αιτία της επίσκεψής μας, μας έβγαλε την εντολή επισκευής του αυτοκινήτου μας. Στον έλεγχο, που διήρκεσε τριάντα λεπτά, διαπιστώθηκε η χαμηλή στάθμη των υγρών φρένων, αλλά και το τρίξιμο της εξάτμισης, ζημιές οι οποίες φυσικά διορθώθηκαν. Έτσι, στις 16:12 αποχωρήσαμε από το συνεργείο, χωρίς να πληρώσουμε το παραμικρό.

Αξιολόγηση...

Τηλεφωνικό ραντεβού: 100%
Υποδοχή: 76,8
Παράδοση αυτοκινήτου: 84,6%
Γενική εντύπωση: 63%

Ανεύρεση βλαβών: 28,5%


Β’ πράξη: CITY CAR (ΝΕΟΣ ΚΗΦΙΣΟΣ ΑΕ)
¶γιος Δημήτριος, Λ. Βουλιαγμένης 322. Τηλεφωνήσαμε την Τρίτη 5 Οκτωβρίου στις 10:31 το πρωί και μας έκλεισαν ραντεβού για την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου στις 13:00 το μεσημέρι.

Το χρονικό...
Τα τερτίπια της κλήρωσης μάς έφεραν και πάλι στη Λ. Βουλιαγμένης, αυτή τη φορά στο ύψος του Αγίου Δημητρίου και συγκεκριμένα στο νούμερο 322, στην Toyota City Car. Αφήσαμε το αυτοκίνητό μας στο φυλασσόμενο πάρκινγκ του συνεργείου και προχωρήσαμε στο χώρο της υποδοχής. Εκεί, μας εξυπηρέτησαν δύο ευγενέστατες κυρίες, τα στοιχεία των οποίων δεν μπορέσαμε να μάθουμε, αφού δε φορούσαν το παραμικρό διακριτικό. Σε πολύ λίγη ώρα είχε ετοιμαστεί «εντολή επισκευής», την οποία και υπογράψαμε. Στις 13:05 ένας μηχανικός πήρε την Corolla και την έβαλε στο συνεργείο για το σχετικό «γενικό έλεγχο», όπως χαρακτηριστικά αναγραφόταν πάνω στην εντολή. Ενώ περιμέναμε στο σαλόνι της αναμονής μέχρι να ετοιμαστεί το αυτοκίνητό μας, μας ενημέρωσαν ότι έχουν εντοπίσει το καμένο λαμπάκι της πινακίδας, το κόστος του οποίου ήταν 52 λεπτά. Φυσικά, δεν αρνηθήκαμε την αντικατάστασή του και, έτσι, στις 13:31 ήμασταν έτοιμοι για αποχώρηση. «Εκτός από το λαμπάκι, στηρίξαμε και την εξάτμιση...» μας ενημέρωσαν και αφού πληρώσαμε το αντίτιμο των 52 λεπτών επιστρέψαμε στο μηχανικό-φάντασμα για να μας «ξαναλαβώσει» στα δύο σημεία την Corolla.

Αξιολόγηση...

Τηλεφωνικό ραντεβού: 100%
Υποδοχή: 69,6%
Παράδοση αυτοκινήτου: 57,7%
Γενική εντύπωση: 53,9%

Ανεύρεση βλαβών: 28,5%


Γ’ πράξη: AUTOLAND OΕ
Γαλάτσι, Λ. Γαλατσίου 115. Τηλεφωνήσαμε την Τρίτη 5 Οκτωβρίου στις 10:20 το πρωί και μας έκλεισαν ραντεβού για την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου στις 14:30 το μεσημέρι.

Το χρονικό...
Βρεθήκαμε έξω από το συνεργείο Autoland δεκαπέντε λεπτά νωρίτερα από το προγραμματισμένο ραντεβού των 14:30. Πριν ακόμη προλάβουμε να κατέβουμε από το αυτοκίνητο, ήταν δίπλα μας ένας υπεύθυνος από την Autoland, στον οποίο εξηγήσαμε ότι θέλουμε έναν απλό... γενικό έλεγχο. Η συνέχεια δόθηκε στο χώρο της υποδοχής, όπου μια ευγενέστατη κυρία μάς άνοιξε καρτέλα εισόδου της Corolla «μας» στο συνεργείο, την οποία φυσικά και υπογράψαμε. Σχεδόν αμέσως μετά, το αυτοκίνητο οδηγήθηκε από έναν μηχανικό στο ανυψωτικό μηχάνημα για να πραγματοποιηθεί ο έλεγχος, ο οποίος διήρκεσε ακριβώς είκοσι πέντε λεπτά. Σε αυτό το διάστημα ρυθμίστηκαν η στάθμη των φώτων και τα πιτσιλιστήρια, ενώ επιδιορθώθηκε και το χειρόφρενο... Εν συνεχεία, ο μηχανικός που είχε αναλάβει το αυτοκίνητο έκανε στην Corolla μια σύντομη βόλτα, για να διαπιστώσει και στην πράξη ότι είναι εντάξει, και μας την παρέδωσε. Για τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε δεν πληρώσαμε τίποτα, ενώ δε μας δόθηκε ούτε απόκομμα της εντολής εργασίας την οποία είχαμε υπογράψει κατά την είσοδό μας στην Autoland.

Αξιολόγηση...

Τηλεφωνικό ραντεβού: 100%
Υποδοχή: 62,4%
Παράδοση αυτοκινήτου: 57,7%
Γενική εντύπωση: 60%

Ανεύρεση βλαβών: 42,8%


Δ’ πράξη: ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ ΑΕ
Χολαργός, Μεσογείων 300. Τηλεφωνήσαμε την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου στις 15:45 το μεσημέρι και μας έκλεισαν ραντεβού για τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου στις 10:00 το πρωί.

Το χρονικό...
«Βρισκόμαστε απέναντι από το νομισματοκοπείο...» μας είπαν στο τηλέφωνο και πράγματι έτσι ήταν. Στο νούμερο 300 της Μεσογείων πραγματοποιήσαμε την τελευταία μας «απόπειρα» στα συνεργεία Toyota. Έτσι, στις 09:40 βρισκόμασταν έξω από την Toyota Μεσογείων ΑΕ και, αφού βγάλαμε εντολή επισκευής του αυτοκινήτου, κατεβήκαμε στο συνεργείο, περιμένοντας στην αίθουσα αναμονής, από την οποία είχαμε πολύ καλή οπτική επαφή με το χώρο εργασίας... Μετά από περίπου τριάντα πέντε λεπτά, ένας μηχανικός ανέλαβε την Corolla μας, σηκώνοντάς την αμέσως με το ανυψωτικό μηχάνημα, για να της επιδιορθώσει το χειρόφρενο, η βλάβη του οποίου διαπιστώθηκε πολύ νωρίς. Η συνέχεια όμως δεν ήταν και τόσο ενθαρρυντική, αφού όταν ολοκληρώθηκε αυτή η εργασία το αυτοκίνητο κατέβηκε και, χωρίς καν να ανοιχτεί το καπό της μηχανής, μας ανακοίνωσαν ότι είμαστε έτοιμοι να φύγουμε... Οι εκπλήξεις δεν σταμάτησαν εκεί, αφού, όταν φτάσαμε στο περιοδικό και κοιτάξαμε τα χαρτιά που μας έδωσαν, διαπιστώσαμε ότι είχαμε στα χέρια μας την απόδειξη από την εντολή επισκευής που αφορούσε έναν άλλο πελάτη του συνεργείου. Φυσικά τηλεφωνήσαμε αμέσως, αλλά μας είπαν ότι αφού και των δύο η επισκευή ήταν δωρεάν μπορούμε απλά να σκίσουμε τα χαρτιά!

Αξιολόγηση...

Τηλεφωνικό ραντεβού: 96,9%
Υποδοχή: 59,2%
Παράδοση αυτοκινήτου: 57,7%
Γενική εντύπωση: 47,9%

Ανεύρεση βλαβών: 14,3%

Εταιρεία: HYUNDAI
Αριθμός εξουσιοδοτημένων συνεργείων: 59
Αυτοκίνητο δοκιμής: ELANTRA 1.6


Α’ πράξη: AUTOPOINT AE
Γλυκά Νερά, Λ. Λαυρίου 69. Τηλεφωνήσαμε την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου στις 15:14 το μεσημέρι και μας έκλεισαν ραντεβού για την επομένη στις 13:00 π.μ.

Το χρονικό...
Η ώρα 12:50 και βρισκόμασταν ήδη έξω από την Autopoint στα Γλυκά Νερά. Εκεί μας υποδέχθηκε πολύ ευγενικά ο τεχνικός σύμβουλος του συνεργείου. Αφού του είπαμε περί τίνος πρόκειται, μας είπε να περιμένουμε λίγο μέχρι να παραλάβουν το αυτοκίνητό μας. Η ώρα περνούσε και, ύστερα από τριάντα πέντε λεπτά, ο ίδιος τεχνικός σύμβουλος, αφού μας ετοίμασε την εντολή εργασιών του αυτοκινήτου, οδήγησε το Elantra στο συνεργείο. Ο έλεγχος διήρκεσε περίπου είκοσι λεπτά, ενώ ταυτόχρονα μας ενημέρωσαν από το συνεργείο ότι το μόνο που είχε χρειαστεί να γίνει μέχρι στιγμής ήταν να ρίξουν λίγο προστατευτικό σπρέι σε ορισμένα μικροχτυπηματάκια στο πάτωμα του αυτοκινήτου. Μετά από λίγο ήμασταν έτοιμοι για αποχώρηση και, αφού πληρώσαμε 12,39 ευρώ, επιστρέψαμε στο περιοδικό, όπου και διαπιστώσαμε ότι δεν είχε επιδιορθωθεί καμία από τις 7 ζημιές.

Αξιολόγηση...

Τηλεφωνικό ραντεβού: 100%
Υποδοχή: 72,4%
Παράδοση αυτοκινήτου: 84,6%
Γενική εντύπωση: 47,9%

Ανεύρεση βλαβών: 0%


Β’ πράξη: MOTORLINE AE
Αργυρούπολη, Λ. Βουλιαγμένης 602. Τηλεφωνήσαμε την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου στις 15:22 το μεσημέρι και κλείσαμε ραντεβού για τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου στις 09:00 το πρωί.

Το χρονικό...
Σειρά στην έρευνά μας είχε η Motor Line Α. Λαμπρινούδης. Αφού φτάσαμε με το Elantra μας μπροστά ακριβώς από το γραφείο υποδοχής του συνεργείου, στη συνέχεια μια κυρία μάς ετοίμασε την εντολή επισκευής, παρουσία του τεχνικού συμβούλου. Στην οργανωμένη αίθουσα αναμονής χρειάστηκε να περιμένουμε περίπου τριάντα πέντε λεπτά, μέχρι να μας ειδοποιήσουν ότι είμαστε έτοιμοι. Για τις εργασίες που έγιναν στο αυτοκίνητό μας, ενημερωθήκαμε αρχικά από το μηχανικό που μας το έλεγξε και εν συνεχεία από τον ίδιο τον τεχνικό σύμβουλο. Αφού πληρώσαμε το αντίτιμο των 18,76 ευρώ αποχωρήσαμε από το συνεργείο. Λίγη ώρα αργότερα, μαζί με το μηχανικό-φάντασμα διαπιστώσαμε ότι αλλάχτηκε το λαμπάκι της πινακίδας, ρυθμίστηκαν τα πιτσιλιστήρια και συμπληρώθηκαν τα υγρά των φρένων.

Αξιολόγηση...

Τηλεφωνικό ραντεβού: 100%
Υποδοχή: 86,8%
Παράδοση αυτοκινήτου: 84,6%
Γενική εντύπωση: 76,9%

Ανεύρεση βλαβών: 42,8%


Γ’ πράξη: ΤΣΑΠΑΛΟΣ ΑΕ
Μοσχάτο, Λ. Θεσσαλονίκης 127. Τηλεφωνήσαμε την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου στις 15:33 το μεσημέρι και κλείσαμε ραντεβού για την Τρίτη 16 Νοεμβρίου στις 11:00 το πρωί.

Το χρονικό...
Πίσω από το σταθμό του ηλεκτρικού της Καλλιθέας, πραγματοποιήθηκε η επόμενη απόπειρά μας στα εξουσιοδοτημένα συνεργεία της Hyundai. Μετά φόβου Θεού λοιπόν, εξαιτίας της δημοσιογραφικής μας εμπλοκής με τους αγώνες, στους οποίους συμμετέχει και ο ίδιος ο κύριος Τσάπαλος, ήμασταν στο συνεργείο στις 11:15 το πρωί. Αφού παρκάραμε έξω από την αίθουσα υποδοχής, μια κυρία μάς ετοίμασε την εντολή επισκευής του αυτοκινήτου και στη συνέχεια καθίσαμε στο χώρο αναμονής, που βρισκόταν ακριβώς από πάνω, έχοντας για θέα το συνεργείο... Στον έλεγχο, που διήρκεσε περίπου μία ώρα, επιδιορθώθηκαν τέσσερις ζημιές: το λαμπάκι της πινακίδας (σ.σ. το καμένο μάς το είχαν αφήσει μέσα στο αυτοκίνητο, για δεύτερη φορά στην έρευνά μας, μετά το συνεργείο της Ford Βελμάρ), τα υγρά φρένων, τα πιτσιλιστήρια και τα φώτα. Το κόστος των εργασιών ήταν 9,32 ευρώ.

Αξιολόγηση...

Τηλεφωνικό ραντεβού: 100%
Υποδοχή: 74,4%
Παράδοση αυτοκινήτου: 65,4%
Γενική εντύπωση: 76,9%

Ανεύρεση βλαβών: 57,1%


Δ’ πράξη: ΤΣΙΦΛΙΔΗΣ ΕΠΕ
Αγ. Παρασκευή, Λ. Μεσογείων 479-481. Τηλεφωνήσαμε την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου στις 15:45 το μεσημέρι και κλείσαμε ραντεβού για την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου το πρωί.

Το χρονικό...
Λίγο πριν το Σταυρό της Αγίας Παρασκευής, βρισκόταν το τελευταίο εξουσιοδοτημένο συνεργείο της Hyundai για την έρευνά μας. Μπαίνοντας, μας περίμενε μια έκπληξη. Στο χώρο της υποδοχής δεν ήταν κάποιος τεχνικός σύμβουλος ή κάποια κοπέλα, όπως σε όλες τις άλλες μέχρι εκείνη τη στιγμή περιπτώσεις, αλλά ο ίδιος ο κύριος Τσιφλίδης. Αφού του θυμίσαμε το λόγο της επίσκεψής μας, μας ετοίμασε ο ίδιος, χειρόγραφα, την εντολή επισκευής του αυτοκινήτου. Χωρίς να χρειαστεί καν να την υπογράψουμε, έδωσε πολύ ευγενικά την εντολή το αυτοκίνητό μας να προηγηθεί, αφού θα περιμέναμε να το πάρουμε, και έτσι ξεκίνησαν άμεσα οι εργασίες. Ο έλεγχος διήρκεσε είκοσι πέντε λεπτά και η μοναδική από τις εφτά «πληγές» που εντοπίστηκε ήταν αυτή της καμένης λάμπας της πινακίδας. Στη συνέχεια οδηγηθήκαμε πάνω από το συνεργείο, όπου βρισκόταν το τμήμα με τα ανταλλακτικά και το ταμείο. Το κόστος των εργασιών έφτασε τα 24,34 ευρώ.

Αξιολόγηση...

Τηλεφωνικό ραντεβού: 84,6%
Υποδοχή: 57,6%
Παράδοση αυτοκινήτου: 57,7%
Γενική εντύπωση: 58,8%

Ανεύρεση βλαβών: 14,3%

Εταιρεία: VW
Αριθμός εξουσιοδοτημένων συνεργείων: 56
Αυτοκίνητο δοκιμής: POLO 1.4


Α’ πράξη: ΙΩΑΝΝΗΣ Γ. ΦΙΛΙΠΠΑΙΟΣ
Αιγάλεω, Λ. Κηφισού 44. Τηλεφωνήσαμε τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου στις 15:10 το μεσημέρι και μας έκλεισαν ραντεβού για το επόμενο πρωινό.

Το χρονικό...
Τις χριστουγεννιάτικες επισκέψεις μας αποφασίσαμε να τις κάνουμε στα εξουσιοδοτημένα συνεργεία της VW, ξεκινώντας από αυτό του Γιάννη Φιλιππαίου, που βρίσκεται δίπλα στα ΚΤΕΛ του Κηφισού. Βρισκόμασταν εκεί στις 09:10 το πρωί, ενώ, πριν ακόμη βγούμε από το αυτοκίνητό μας, μια κυρία μάς υποδέχτηκε σημειώνοντας την αιτία της επίσκεψής μας και στη συνέχεια μας οδήγησε στο χώρο της υποδοχής, όπου μια άλλη κυρία μάς ετοίμασε την εντολή εργασίας του αυτοκινήτου μας. Χρειάστηκε να περιμένουμε στην αίθουσα αναμονής μία ώρα και δέκα λεπτά, μέχρι να μας ενημερώσουν ότι ήμασταν έτοιμοι. «Το μόνο που χρειάστηκε ήταν λίγο συμπλήρωμα λαδιού...» μας είπε η συμπαθέστατη (!) κοπέλα και έδωσε την καρτέλα μας στο λογιστήριο. Το κόστος ήταν 7,94 ευρώ, ενώ, εκτός από το συμπλήρωμα λαδιών, ρυθμίστηκαν επίσης τα πιτσιλιστήρια, ελέγχθηκε η πίεση της ρεζέρβας και τέλος στηρίχτηκε η εξάτμιση.

Αξιολόγηση...

Τηλεφωνικό ραντεβού: 87,6%
Υποδοχή: 66,8%
Παράδοση αυτοκινήτου: 72,3%
Γενική εντύπωση: 67,8%

Ανεύρεση βλαβών: 42,8%


Β’ πράξη: I. ΓΡΑΤΣΙΑΣ ΑΕΒΕ
Αγία Παρασκευή, Λ. Μεσογείων 498. Τηλεφωνήσαμε τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου στις 14:55 το μεσημέρι και μας έκλεισαν ραντεβού για την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου το πρωί.

Το χρονικό...
Κοντά στο Σταυρό της Αγίας Παρασκευής ήταν το επόμενο ραντεβού μας με τα συνεργεία της VW. Συγκεκριμένα, λοιπόν, στις 09:10 το πρωί ήμασταν έξω από την I. Γρατσίας ΑΕΒΕ και σχεδόν αμέσως ένας υπάλληλος του συνεργείου μάς πάρκαρε το αυτοκίνητο και μας οδήγησε στο χώρο που βρίσκονταν οι τεχνικοί σύμβουλοι. Εκεί, μας εξυπηρέτησε ένας τεχνικός σύμβουλος, ο οποίος μας επισήμανε ότι εκτός από τον έλεγχο που θα γίνει θα πρέπει να βγάλουμε και κάρτα ελέγχου καυσαερίων (7,50 ευρώ), αφού το αυτοκίνητό μας συμπληρώνει το ένα έτος (σ.σ. παράλειψη του προηγούμενου συνεργείου...). Στη συνέχεια μας είπε ότι το Polo θα ήταν έτοιμο ύστερα από δύο με τρεις ώρες και γι’ αυτό επιστρέψαμε στο περιοδικό. Οι ώρες περνούσαν και έτσι στις 13:15 πήραμε εμείς τηλέφωνο... «Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα ο έλεγχος, αλλά ξεκινήστε σιγά σιγά, γιατί σε ένα τέταρτο θα είμαστε ok...». Αυτά μας είπαν χαρακτηριστικά και έπειτα από λίγο βρισκόμασταν εκεί. Το συνολικό κόστος του ελέγχου αλλά και της κάρτας καυσαερίων ήταν 32,45 ευρώ, ενώ η μόνη από τις εφτά «ζημιές» που εντοπίστηκε ήταν η πίεση της ρεζέρβας. Το επόμενο κιόλας πρωινό, στις 11:20, μας πήραν τηλέφωνο