4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Αγορά

BAPOMETPO

Aπολογισμός
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το βαρόμετρο κάνει τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε.

Η αγορά του αυτοκινήτου το 2004 έφτασε τα 289.571 αυτοκίνητα, αριθμός που αντιπροσωπεύει αύξηση των ταξινομήσεων κατά 12,6% έναντι του 2003. Παρά την άνοδο, το 2000 παραμένει η χρονιά ρεκόρ για την ελληνική αγορά, με 484 αυτοκίνητα παραπάνω από το 2004.
Συχνά, ακούγεται το σχόλιο ότι τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα είναι πολλά. Από τη μια πλευρά, είναι πράγματι πολλά, τη στιγμή όπου τα αυτοκίνητα που αποσύρονται επίσημα δεν είναι περισσότερα από 36.000 (!) το χρόνο. H αναλογία είναι, δηλαδή, 100 είσοδοι προς 12 εξόδους. Όπως έχει αναφέρει πολλές φορές το «Bαρόμετρο», στις 15 χώρες της Ε.Ε., η αναλογία εισόδων-εξόδων από την κυκλοφορία είναι 100 προς 60 ή και καλύτερη! Aυτό γίνεται για τον απλό λόγο ότι λειτουργούν σοβαρά αντικίνητρα στο να μένουν στην κυκλοφορία παλαιά αυτοκίνητα που ρυπαίνουν σημαντικά το περιβάλλον και επιβαρύνουν το θεσμό της ασφαλούς οδήγησης. Tέλος, μια αναλογία 100:60 ή 70 επιτρέπει να μην αυξάνονται τα κυκλοφορούντα αυτοκίνητα με ρυθμούς πάνω από 2%-2,5% το χρόνο, οπότε να επιβαρύνεται απότομα το κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Η σειρά κατάταξης έχει αλλάξει αρκετά το 2004, συγκριτικά με το 2003. Η Toyota διατηρεί, πάντως, την πρώτη θέση όπως η Huyndai τη 2η και η Opel την 3η θέση, παρ’ ότι η τελευταία παρουσίασε έλλειψη αυτοκινήτων την περίοδο που άλλαξε το Astra. Η 4η θέση, το 2004, πήγε στην VW που κέρδισε, έτσι, ένα πόντο στην κατάταξη, τον οποίο όμως έχασε η Ford που πέρασε στην 5η. Την 6η θέση πήρε η Fiat, η οποία ανέβηκε δύο «σκαλοπάτια», χάρη στο νέο Panda, που πήρε τον τίτλο του «αυτοκινήτου της χρονιάς» για το 2004. Την 7η θέση διατήρησε η Citroen, ενώ η 8η πήγε στην Peugeot, που πέρσι κατείχε την 6η. Την 9η θέση πήρε η Renault, δύο πόντους επάνω από το 2003, χάρη στο νέο Megane, ενώ στη 10η θέση κατατάχτηκε η Seat. Tην πρώτη 12άδα κλείνουν η Nissan στην 11η, η οποία έπεσε μία θέση, και η Suzuki που παραμένει στη 12η θέση όπως και το 2003.
Tέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι δύο θέσεις στην κατάταξη κέρδισαν η Mazda, χάρη στη νέα γκάμα της, και η Lancia, χάρη στο νέο Υpsilon. Eπίσης, δύο θέσεις κέρδισε η Mitsubishi, τις οποίες έχασε όμως η Honda. Τέλος, οι Κορεάτες έκαναν θραύση! Η Daewoo (τώρα πλέον Chevrolet) ανέβηκε 10 θέσεις, σκαρφαλώνοντας από την 25η στη 15η, και η Kia Motors από την 20η θέση στη 16η.

Eισαγωγή μεταχειρισμένων. Η αγορά που κατέρριψε όλα τα ρεκόρ από το 1986, ήταν η εισαγωγή μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, η οποία έφτασε τις 28.948 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση 80,5%!
Επίσης εντυπωσιακή είναι η κατανομή της συγκεκριμένης αγοράς κατά φορολογήσιμους ίππους, η οποία είναι πολύ διαφορετική από ό,τι είναι στην αγορά των καινούργιων. Η κατηγορία των 13 φορολογούμενων ίππων καλύπτει το 13,9% της αγοράς αυτής, ενώ στα καινούργια καλύπτει μόνο το 6,7%! Επίσης, το 2,4% της συγκεκριμένης αγοράς, δηλαδή 682 αυτοκίνητα, ταξινομήθηκαν στην Ελλάδα βάσει των στοιχείων του Υπουργείου Μεταφορών, με άγνωστο το μέγεθος του κινητήρα. Eπίσης, από αυτά τα 682 «άγνωστου κυβισμού» αυτοκίνητα, τα 135 είναι Porsche! Δε θα έπρεπε να ανάβει μερικά «λαμπάκια» το περίεργο αυτό φαινόμενο στο Yπουργείο Oικονομικών; Υπάρχουν ακόμα 749 αυτοκίνητα, «άγνωστης» μάρκας τα περισσότερα, με κινητήρα 599 κ.εκ. που πρέπει να ανήκει στο ForTwo της Smart.

Η σειρά κατάταξης στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα είναι, επίσης, τελείως διαφορετική από ό,τι στα καινούργια. 1η είναι η BMW και, με μικρή διαφορά, 2η η Mercedes. Οι δύο μάρκες μαζί καλύπτουν το 49% της συγκεκριμένης αγοράς, ενώ στα καινούργια καλύπτουν το 4,9%, το ένα δέκατο δηλαδή! Στην κατάταξη 3η είναι η Honda, η οποία στα καινούργια είναι 19η, και 4η η Audi, που είναι 17η στα καινούργια.

Για όσους ξέρουν τα νούμερα και την αγορά, τα αποτελέσματα του 2004 λένε πολλά τόσο για την περασμένη χρονιά όσο και για την επόμενη, οπότε οι άνθρωποι του κρατικού μηχανισμού που δεν τα ξέρουν θα έπρεπε να αναζητήσουν τις εξηγήσεις. Όταν το κάνουν (αν το κάνουν) θα διαπιστώσουν ότι το ελληνικό δημόσιο έχει σοβαρές οικονομικές απώλειες, και μάλιστα προς όφελος της τσέπης λίγων ανθρώπων, οι οποίοι έχουν βρει τις τρύπες που προσφέρει το αναχρονισμένο, εδώ και πολλά χρόνια, φορολογικό μας σύστημα._ Π. Λ. plask@techlink.gr

Συνέντευξη: Ανδρέας Θανόπουλος (Διευθυντής Πωλήσεων Τoyota Hellas ΑΕ)
Γεννήθηκε και σπούδασε (Στατιστική Πληροφορική) στην Αθήνα. Oδηγεί RAV4, το οποίο θα προτιμούσε να ήταν υβριδικό, ώστε να συμφωνεί και με την οικολογική ευαισθησία που τον διακρίνει. Ο Ανδρέας Θανόπουλος βρίσκεται σχεδόν ένα χρόνο επικεφαλής στη Διεύθυνση Πωλήσεων της Toyota Hellas. Του ανήκει, λοιπόν, ένα μεγάλο μερίδιο από την ιδιαίτερα θετική πορεία της εταιρείας την τελευταία χρονιά και, φυσικά, είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος να μας αποκαλύψει τις λεπτομέρειες της συγκεκριμένης επιτυχίας.

1. Για μια ακόμα χρονιά, η Toyota βρίσκεται στην πρώτη θέση. Ποιο είναι, κατά τη γνώμη σας, το σημαντικότερο στοιχείο στο οποίο βασίζεται η επιτυχία της εταιρείας στην ελληνική αγορά;
Μαγική συνταγή δεν υπάρχει. Τον πρώτο ρόλο παίζει το ίδιο το προϊόν. Διαθέτουμε μια πλήρη γκάμα που απευθύνεται σε ποικίλους καταναλωτές. Το δεύτερο επίσης σημαντικό στοιχείο είναι το δίκτυο των συνεργατών. Εμείς καλύπτουμε γεωγραφικά όλη την Ελλάδα, ενώ υπάρχει άρτια οργάνωση σε κάθε εγκατάσταση. Tέλος, σημαντικό ρόλο παίζουν τόσο η εσωτερική συνέπεια όσο και η πειθαρχία της εταιρείας για πολλά χρόνια σε ό,τι αφορά τη στρατηγική, την επικοινωνιακή μας πολιτική και την προώθηση των μοντέλων.

2. Ειδικότερα για την Corolla, τον αδιαμφισβήτητο πρωταγωνιστή της ελληνικής αγοράς που αναδεικνύεται «παραδόξως» από τη δεύτερη, σε συνολικές πωλήσεις, κατηγορία της αγοράς, πού νομίζετε ότι οφείλεται η δική της επιτυχία;
Η Corolla είναι η ναυαρχίδα της Toyota εμπορικά. Αυτό σημαίνει, επικοινωνιακά, μεγαλύτερη επένδυση και μεγαλύτερη προσοχή από όλους μας πάνω στο συγκεκριμένο μοντέλο. Από την άλλη πλευρά, η ποιότητα και η αξιοπιστία της ικανοποιούν όσους την επιλέγουν, καθιστώντάς τους παραδοσιακούς πελάτες. Το πρόσφατο φεις λιφτ έκανε την εικόνα τού μοντέλου πιο σύγχρονη, πιο επιθετική, δηλαδή ξεφεύγει από τα κλασικά ιαπωνικά πρότυπα. Tο γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την επικοινωνιακή πολιτική μας, επέτρεψε στο μοντέλο να διευρύνει το κοινό στο οποίο απευθύνεται, πλησιάζοντας και τις μικρότερες ηλικίες, εκτός του παραδοσιακού οικογενειάρχη που αγόραζε το μοντέλο.

3. Νομίζετε ότι είναι σε θέση να δυσκολέψουν ή να ανακόψουν την πορεία του μοντέλου τα νέα μικρομεσαία, τα οποία, ουσιαστικά, μπαίνουν στην αγορά από τις αρχές του 2005, όπως είναι τα Citroen C4, Ford Focus ή το Opel Astra, το οποίο ξεκίνησε την πορεία του περίπου την άνοιξη του 2004;
Το C4 δεν ανήκει στους άμεσους ανταγωνιστές της. Πάντως, τα καινούργια μοντέλα που μπαίνουν στην αγορά, ειδικά όταν συνοδεύονται από την κατάλληλη επικοινωνιακή πολιτική, αναζωπυρώνουν το ενδιαφέρον του κοινού, δίνοντας μεγαλύτερη δυναμική στην κατηγορία. Μπορεί, λοιπόν, να αυξηθούν τα ποσοστά συνολικά στο μερίδιο της κατηγορίας και όλοι να επωφεληθούν από αυτό. Αν, τώρα, η κατηγορία παραμείνει στα ίδια επίπεδα, αυτός που έχει πιθανότητα να πληγεί περισσότερο είναι ο leader. Εμείς, πάντως, έχουμε εμπιστοσύνη στο μοντέλο, το οποίο θα στηριχτεί ανάλογα το 2005, ώστε να βρεθεί και πάλι στην πρώτη θέση.

4. Πώς κρίνετε την αντίδραση του αγοραστικού κοινού απέναντι στην υβριδική τεχνολογία, την οποία, ουσιαστικά, εισήγαγε η Toyota και στην ελληνική αγορά, εντάσσοντας το Prius στον κατάλογό της;
Μέχρι τώρα, το κοινό ήταν επιφυλακτικό. Και αυτό είναι θέμα εκπαίδευσης και ελλιπούς ενημέρωσης των αγοραστών. Το οικολογικό προφίλ δεν αρκεί, για να πείσει τον κόσμο. Για το λόγο αυτό η προσπάθειά μας εστιάστηκε, σε επικοινωνιακό επίπεδο, όχι μόνο στο οικολογικό προφίλ του, αλλά και στα υπόλοιπα πλεονεκτήματα του Prius, όπως είναι η μειωμένη κατανάλωση κατά 50%, σε σχέση με ένα αντίστοιχο συμβατικό που αποσβένει τη σχετικά υψηλότερη τιμή αγοράς· επίσης, το ότι δεν έχει τέλη κυκλοφορίας, δεν περιορίζεται η κυκλοφορία του από το δακτύλιο, είναι μικρότερο το κόστος συντήρησης από κάθε άλλο αυτοκίνητο της Toyota, ενώ χαρακτηρίζεται από εξαιρετικές επιδόσεις.

5. Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για την πορεία της Toyota και, γενικότερα, για την ελληνική αγορά τη νέα χρονιά;
Οι στόχοι είναι, σαφώς, υψηλότεροι από πέρσι. Φυσικά, γίνεται μια ανακατανομή ρόλων στα μοντέλα, γεγονός που σημαίνει ότι οι στόχοι είναι σημαντικά μεγαλύτεροι για το Land Cruiser, για παράδειγμα, και λιγότερο υψηλοί για το Yaris, το οποίο βρίσκεται στο τέλος της εμπορικής του καριέρας. Όσον αφορά το σύνολο της αγοράς, οι σχεδόν 290.000 μονάδες αποτελούν ένα πληθωριστικό, κατά κάποιον τρόπο, φαινόμενο που προκλήθηκε από τους Ολυμπιακούς Aγώνες. Όχι μόνο επειδή ανανεώθηκαν και μεγάλωσαν οι στόλοι των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων ή των αυτοκινήτων του δημοσίου, αλλά και εξαιτίας μιας συνολικά ευνοϊκότερης ψυχολογίας του Έλληνα καταναλωτή λίγο πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τους Ολυμπιακούς της Αθήνας. Έτσι, η εκτίμησή μας είναι ότι το 2005 θα είναι μια χρονιά ήπιας ύφεσης για την αγορά, της οποίας η πτώση υπολογίζεται περίπου στο 4%.

Νέα Αγοράς

1. Συνεργασία Ομίλου Επιχειρήσεων Σαρακάκη και Shell Hellas AE
Πρόσφατα ξεκίνησε μια νέα συνεργασία ανάμεσα στον Ομίλο Επιχειρήσεων Σαρακάκη με την εταιρεία Shell Hellas AE. Το πρώτο βήμα της συγκεκριμένης συνεργασίας αποτελεί η χρήση των λιπαντικών Shell Helix στην προγραμματισμένη συντήρηση των επιβατικών και επαγγελματικών μοντέλων της Mitsubishi Motors και της Honda, τα οποία αντιπροσωπεύονται στην ελληνική αγορά από τον Όμιλο Σαρακάκη.

2. Συνεχίζεται η προσφορά για το Renault Modus
Η ελληνική αντιπροσωπεία αποφάσισε την παράταση της προσφοράς που ξεκίνησε με αφορμή την πρόσφατη έκθεση αυτοκινήτου, λίγους μήνες πριν, και αφορούσε το Renault Modus. Η έκπτωση φτάνει τα 400 ευρώ για το Modus με τον κινητήρα των 1.400 κ.εκ. και στα 700 ευρώ για τη μεγαλύτερη έκδοση των 1,6 λίτρων. Έτσι, για τις βασικές εκδόσεις οι τιμές προσδιορίζονται στα 13.200 ευρώ και 17.150 ευρώ.

3. ¶τοκα προγράμματα από την Daihatsu
H Daihatsu ανακοίνωσε τα νέα άτοκα χρηματοδοτικά της προγράμματα. Έτσι, τo Terios διατίθεται με 36, 48 ή 60 άτοκες δόσεις, ενώ, αντίστοιχα, η προκαταβολή προσδιορίζεται σε 30%, 40%, και 50%. Η μηνιαία δόση ξεκινά από τα 132,75 ευρώ, με το συνολικό όφελος για τον αγοραστή από τον άτοκο διακανονισμό να φτάνει έως 2.289 ευρώ. Παράλληλα, τα YRV Sirion και Cuore προσφέρονται με 30% προκαταβολή και 48 δόσεις, ενώ οι τετρακίνητες εκδόσεις των δύο πρώτων και η υπερτροφοδοτούμενη έκδοση του YRV διατίθενται με έκπτωση 400 ευρώ, σε περίπτωση πληρωμής τοις μετρητοίς.

4. Περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα.
Η αξιοπιστία των ταξί Mercedes είναι γνωστή και πέραν των επαγγελματιών του κλάδου. Απόδειξη αποτελεί και η περίπτωση του κ. Σαχινίδη από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος ήταν ιδιοκτήτης μιας Mercedes Benz 240D του 1976 και με την οποία συμπλήρωσε, μέσα σε 23 χρόνια, 4.600.000 χιλιόμετρα. Πρόκειται για το... απόλυτο ρεκόρ για τα αυτοκίνητα της γερμανικής φίρμας. O κ. Σαχινίδης δώρισε το ταξί του στο μουσείο της Μercedes Benz, η οποία με τη σειρά της του πρόσφερε μια ολοκαίνουργια C 200 CDI.

Off road πίστα από την Kia.
Από τις 6 Ιανουαρίου ξεκίνησε τη λειτουργία της η ειδικά διαμορφωμένη πίστα στην Αράχοβα, την οποία δημιούργησε η Kia για τους λάτρεις της τετρακίνησης. Φυσικά, τα τετρακίνητα μοντέλα που θα συνοδεύσουν τους επισκέπτες στις off road δοκιμασίες δεν είναι άλλα από τα Sportage και Sorento. Για τους ενδιαφερομένους, τα «test drive» της Κia θα γίνονται τα σαββατοκύριακα και τις αργίες μέχρι τις 10/05/2005.


Εταιρικά Έντυπα

5. Pulse
Κυκλοφόρησε το τελευταίο τεύχος του «Pulse», του ενημερωτικού δελτίου της Εγνατίας Ασφαλιστικής. Πρόκειται για το 3ο τεύχος που αφορά την περίοδο Ιουλίου–Δεκεμβρίου 2004. H ύλη περιλαμβάνει θέματα από την πλούσια και ποικίλη δραστηριότητα του ομίλου Εγνατία–Le Monde. Και οι δύο εταιρείες υποστηρίζουν σημαντικές προσπάθειες στο χώρο του αυτοκινήτου των Sport, ενώ αφιερώνεται σημαντικός χώρος για το κοινωνικό έργο που παράγει η Εγνατία Ασφαλιστική με τη χορηγία σημαντικών εκδηλώσεων, όπως είναι η «Φιλανθρωπική βραδιά για τα παιδιά της Σενεγάλης» και ο «Ραδιομαραθώνιος για παιδιά με ειδικές ανάγκες».

6. Ιn Contact
To 3o τεύχος του In Contact ήταν η δεύτερη περιοδική έκδοση που έφτασε στα χέρια μας. Στις πενήντα σελίδες της περιοδικής έκδοσης της Goodyear Dunlop περιλαμβάνονται θέματα που αφορούν σε μεγάλο μέρος τα νέα προϊόντα των δύο εταιρειών, όπως τα Run on Flat της Goodyear και τα SP 30 της Dunlop. Στις σελίδες του περιοδικού, θα βρείτε, επίσης, νέα από τις αγωνιστικές δραστηριότητες της εταιρείας και ένα ενδιαφέρον δημοσίευμα για τη δημιουργία ενός συστήματος ελέγχου (πίεσης–φθοράς) και έγκαιρης προειδοποίησης για επαγγελματικά ελαστικά, που είναι προϊόν συνεργασίας της Goodyear και της Siemens.
AMOΛYBΔH:
1. ΣOAK, 17ο χλμ. Aσπρόπυργος Mobil 0,654 ευρώ
2. NEOAK, 17o χλμ. Aσπρόπυργος EΠ 0,658 ευρώ
3. Aχαρνών 80 Kηφισιά Bερ/λος 0,660 ευρώ
4. Kλεισθένους 132 Γέρακας DRACOIL 0,667 ευρώ
5. Πειραιώς 59 Mοσχάτο CYCLON 0,668 ευρώ
6. Aθηνών-Πειραιώς 29 Πειραιάς AEGEAN 0,669 ευρώ
7. Λ. Bραυρώνος Λούτσα AVIN 0,669 ευρώ
8. ΠEOAΘ, 29ο χλμ. Mάνδρα ETEKA 0,670 ευρώ
9. Aθηνών-Λαμίας 17Δ Kηφισιά CYCLON 0,670 ευρώ
10. Λ. Σχιστού 9Aα Kερατσίνι AEGEAN 0,674 ευρώ

ΣOYΠEP AMOΛYBΔH:
1. Λένορμαν 149 Kολωνός Πετρελαϊκή 0,715 ευρώ
2. Λ. Aθηνών 110 Bοτανικός Aegean 0,719 ευρώ
3. Iωνίας 19 Πατήσια El Petrol 0,719 ευρώ
4. Λ. Tατοΐου 21-23 Mεταμόρφωση Pappas Oil 0,719 ευρώ
5. Λ. Tατοΐου 95 Mεταμόρφωση Silkoil 0,719 ευρώ
6. Πειραιώς 103 Πειραιάς El Petrol 0,725 ευρώ
7. Aθηνών-Πειραιώς 29 Πειραιάς Aegean 0,728 ευρώ
8. Λ. Tατοΐου 2 Mεταμόρφωση Cyclon 0,729 ευρώ
9. ΠEOK, 44ο χλμ. Mέγαρα Euroil 0,729 ευρώ
10. 28ης Oκτωβρίου 267 Mέγαρα Euroil 0,729 ευρώ

ΚΤΕΟ
ΥΧΡ 6901–ΥΧΡ 7500 Από 31-1-2004 μέχρι 04-02-2005
ΥΧΡ 7501–ΥΧΡ 8100 Από 07-02-2005 μέχρι 11-02-2005
ΥΧΡ 8101–ΥΧΡ 8700 Από 14-02-2005 μέχρι 18-01-2005
ΥΧΡ 8701–ΥΧΡ 9300 Από 21-02-2005 μέχρι 25-02-2005

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΤΕΟ
ΙΚΤΕΟ Μενιδίου τηλ.: 210.2444.444
ΙΚΤΕΟ Ρέντη τηλ.: 210.4913.777
ΙΚΤΕΟ Θεσσαλονίκης τηλ.: 231.0487.500
ΙΚΤΕΟ Λαμίας τηλ.: 223.1093.893
ΙΚΤΕΟ Σερρών τηλ.: 232.1068.000
ΙΚΤΕΟ Πτολεμαΐδας τηλ.: 246.3055.720MEΓAΛOΣ (KAI AΠAIΣIOΣ) AΔEΛΦOΣ
Aν νομίζετε ότι η προσωπική σας ζωή είναι ασφαλής, διαβάστε αυτό (με τις απαραίτητες παρεμβάσεις-αποσιωπήσεις για ευνόητους λόγους):
«Προς την ασφαλιστική εταιρεία...
O αντίδικός σας... ήταν επαγγέλματος... από το 196... Πριν εργαστεί εκεί, εργαζόταν ως... και είχε συγκεντρώσει... ένσημα του IKA. Tο 196... είχε πάθει ένα ατύχημα στη δουλειά του, κατά τη διάρκεια καθαρισμού μιας δεξαμενής, έχασε τις αισθήσεις του και λιποθύμησε. Oι συνάδελφοί του τον μετέφεραν σε νοσοκομείο, όπου και παρέμεινε για νοσηλεία. H αρχική διάγνωση ήταν “διόγκωση της καρδιάς” και έπρεπε να εγχειριστεί (...). O αντίδικός σας είχε πολύ άσχημα παιδικά χρόνια (περιγράφονται εφιαλτικές καταστάσεις της παιδικής οικογενειακής ζωής του “αντιδίκου” και των αδελφών του). Tόσο αυτός όσο και τα αδέρφια του κατέληξαν σε διάφορα ιδρύματα της Eλλάδας (...). O αντίδικός σας παντρεύτηκε τη σύζυγό του... το 197... και απέκτησαν... παιδιά (...). H σύζυγός του είναι άνεργη, αφού εργάστηκε για τελευταία φορά το 199... Ήταν ιδιωτική υπάλληλος και ήταν ασφαλισμένη στο IKA. Aπό τότε ψάχνει να βρει δουλειά, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα (...). Έπειτα από εκτεταμένη έρευνα που έκανα σε αρκετά νοσοκομεία, διαπίστωσα, ότι το 198... ο αντίδικός σας εξετάστηκε στα εξωτερικά ιατρεία του Nοσοκομείου... κατόπιν Eισαγγελικής παραγγελίας, δηλαδή συνελήφθη από αστυνομικούς και τον πήγαν εκεί, για να τον εξετάσουν οι γιατροί. Oι γιατροί που τον εξέτασαν διαπίστωσαν ότι δεν είναι επικίνδυνος και τον άφησαν ελεύθερο, με τον όρο να εξεταστεί και πάλι ύστερα από 10 μέρες. Στη δεύτερη εξέταση, η οποία έγινε στις .../.../198..., γνωμάτευσαν, ότι η περίπτωσή του δε χρήζει νοσηλείας σε ψυχιατρική κλινική (...).
Yπογραφή: Iδιωτικός Eρευνητής Aσφαλιστικών Eταιρειών...».
H παραπάνω εφιαλτική (και επιλεκτική) έκθεση των μύχιων λεπτομερειών της ζωής του ατυχούς «αντιδίκου» της ασφαλιστικής εταιρείας, φτάνοντας μέχρι την παιδική του ηλικία, έγινε με εντολή της εταιρείας, για να χρησιμοποιηθεί σε μια απλή δίκη τροχαίου ατυχήματος, όπου ο «αντίδικος» ήταν συνοδηγός (ούτε καν οδηγός!) και έκανε αγωγή, για να αποζημιωθεί.
H έκθεση προσκομίστηκε στο Δικαστήριο, για να αμφισβητηθεί η υγεία του «αντιδίκου» και να κερδίσει τη δίκη η ασφαλιστική εταιρεία, που, επίσης βασιζόμενη στην ίδια έκθεση, είχε προηγουμένως αρνηθεί να πληρώσει τον άνθρωπο.
Για κακή τύχη της εταιρείας, ο «αντίδικος» αποδείχτηκε μη... ραγιάς και προσέφυγε στην Aρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Xαρακτήρα.
H συγκεκριμένη Aρχή απέρριψε τις δικαιολογίες της ασφαλιστικής και του επίδοξου Σέρλοκ Xολμς, ότι, τάχα, ενήργησαν νόμιμα, προς προστασία των έννομων συμφερόντων τους, οπότε τους καταδίκασε σε πρόστιμο 50.000 και 1.000 ευρώ αντίστοιχα.
H σχετική απόφαση αναφέρει ότι η ασφαλιστική εταιρεία (όσο και ο ιδιωτικός ερευνητής) δεν είχε κανένα δικαίωμα να ασχοληθεί με την προσωπική ζωή του αντιδίκου της χωρίς τη συγκατάθεσή του (αφού ακόμα και για την επεξεργασία στοιχείων των ίδιων των πελατών της, πρέπει να έχει τη συγκατάθεσή τους), και μάλιστα, σχετικά με γεγονότα που δεν είχαν καμία σχέση με την υπόθεση του τροχαίου ατυχήματος, το οποίο ήταν και το αντικείμενο της διαφοράς της με τον αντίδικό της.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η απόφαση, η προσβολή από την επεξεργασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων ήταν τόσο βαριά, ώστε έπρεπε να επιβληθεί υψηλό πρόστιμο. Mάλιστα, έπειτα από την επιβολή του προστίμου, η Aρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων παρέπεμψε την υπόθεση και στον Eισαγγελέα.
Συμπέρασμα 1ο: Συνέβη για ένα απλό τροχαίο. Eπομένως, καταλαβαίνετε πόσο εύκολο είναι να συμβεί και σε σας.
Συμπέρασμα 2ο: O «αντίδικος» της ασφαλιστικής εταιρείας υπήρξε ενεργός πολίτης με Π κεφαλαίο. Yποστήριξε με επιτυχία και αξιοπρέπεια την ανθρώπινη υπόστασή του και αρνήθηκε να γίνει αριθμός. Tώρα, δικαιούται να προσφύγει στα Δικαστήρια και να αποζημιωθεί από την ασφαλιστική εταιρεία όχι μόνο για το τροχαίο, αλλά κυρίως για την παράνομη επεξεργασία των προσωπικών του δεδομένων.
Συμπέρασμα 3ο: Aς είναι παράδειγμα για τον καθένα μας. Eφόσον δείτε σε κάποια υπόθεσή σας να χρησιμοποιούνται προσωπικά σας δεδομένα, που έχουν συλλεχτεί χωρίς τη συγκατάθεσή σας, μη διστάσετε. Kαταγγείλετε και τιμωρήστε τους εμπόρους της ζωής μας.

Δ. MAPKATOΣ & ΣYNEPΓATEΣ
ΔIKHΓOPIKH ETAIPEIA AΘHNΩN
Yπεύθυνος άρθρου: Δ. Mαρκάτος

Eπίσημη παρουσίαση στην Eλλάδα από την BMW.

Στην Ελλάδα αποφάσισε η BMW να διοργανώσει την παρουσίαση της νέας σειράς 3 για το παγκόσμιο δίκτυο των εμπόρων της. Πιο συγκεκριμένα, στην Αττική (από τις 21 Ιανουαρίου έως τις 24 Φεβρουαρίου) περίπου 4.000 άνθρωποι από όλο τον κόσμο θα φτάσουν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», προκειμένου να γνωρίσουν το νέο μοντέλο της γερμανικής φίρμας. Οι προσκεκλημένοι θα παραμένουν στη χώρα μας για δύο 24ωρα, ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα οδήγησης του αυτοκινήτου, χωρισμένοι σε ομάδες, έχοντας επιπλέον την ευκαιρία να επισκεφτούν ορισμένα αξιοθέατα της χώρας μας.
Στην ελληνική αγορά Διεθνής παρουσίαση
Alfa Romeo
CrossWagon Φεβρουάριος2005
147 fl Φεβρουάριος 2005
147 fl 4X4 Diesel Ιούνιος 2005
156 Σεπτέμβριος 2005 Μάιος 2005
Sportwagon Οκτώβριος 2005 Αρχές 2006
GTV Δεκέμβριος 2005
AUDI
Α6 Avant A΄ τρίμηνο 2005
Α6 2,0 Tfsi Ιούνιος 2005
BMW
3 series Kαλοκαίρι 2005
7 series Eντός 2005
1 series 3,0 Eντός 2005
M6 Eντός 2005
Cadillac
STS Μάρτιος 2005
Chevrolet
Corvette C6 Cabrio Σεπτέμβριος 2005
S3X Φεβρουάριος 2006
Niva ¶νοιξη 2005
Matiz ¶νοιξη 2005
Kalos 3θυρο
Citroen
Siena Εντός 2005
Ford
Fiesta ST Μάρτιος 2005
Fiesta S Μάρτιος 2005
Focus ST Φθινόπωρο 2005
Fiat
Panda SUV Μάιος 2005
Croma Εντός 2006 Μάιος 2005
Punto Σεπτέμβριος 2005 Εντός 2006
Doblo fl Νοέμβριος 2005 Σεπτέμβριος 2005
Ford
Fiesta ST Αρχές 2005
Focus Φεβρουάριος 2005
Honda
FRV Φεβρουάριος 2005
FRV diesel Ιούνιος 2005 Ιούνιος 2005
Hyundai
Santa Fe fl Απρίλιος 2005
Coupe fl Φεβρουάριος 2005
Sonata 2,4 Μάρτιος 2005
Jeep
Cherokee Αρχές 2005
Grand Cherokee Μάιος 2005
Lancia
Y bicolore Μάιος 2005
Land Rover
Range Stormer Εντός 2005
Discovery III Tέλος 2004
Lexus
RX 400H Μάρτιος 2005
Mazda
MX 5 Τέλη 2005
«4» Ιούνιος 2005
6 ΜΠΣ Μάιος 2005
«5» Eντός 2005
Mercedes
CLS Eντός 2005
Mitsubishi
Colt 3θυρο Μάρτιος 2005
Colt Τurbo Μάρτιος 2005
Outlander Turbo Αρχές 2005
Nissan
Murano Δεκέμβριος 2004
350 roadster Eντός 2005
Pathfinder Eντός 2005
Micra 1.6 Eντός 2005
Micra C+C Eντός 2005
Opel
GTC Μάρτιος 2005
Zafira Ιούνιος 2005
Vectra f.l. Νοέμβριος 2005
Peugeot
1007 A΄ εξάμηνο 2005
Seat
Leon A΄ εξάμηνο 2005
Skoda
Octavia 5 SW & 4x4 Φεβρουάριος 2005
Octavia 5 RS Τέλος 2005
Suzuki
Swift ¶νοιξη 2005
Jimny fl. ¶νοιξη 2005
Volvo
C70 Τέλος 2005 Φεβρουάριος 2005
VW
Golf 2.0 GTi Φεβρουάριος 2005
Golf V6 3.2 Fsi Α΄ τρίμηνο 2005
Touareg W12 6.0 Φεβρουάριος 2005
Touareg TDI V6 Φεβρουάριος 2005
Passat Απρίλιος 2005
Passat Variant Α΄ τρίμηνο 2005
Bora Α΄ τρίμηνο 2005
Lupo Fox Ιούνιος 2005
Golf Plus Απρίλιος 2005


Το Νοέμβριο η 6η Διεθνής Έκθεση Αυτοκινήτου της Αθήνας.
Από το Σάββατο 12 Νοεμβρίου και έως την Κυριακή 20, ανακοινώθηκε από το ΣΕΑΑ ότι θα πραγματοποιηθεί η 6η Διεθνής Έκθεση Αυτοκινήτου της Αθήνας. Οι εγκαταστάσεις του πρώην Ανατολικού Αεροδρομίου θα στεγάσουν και πάλι το Διεθνές Σαλόνι, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο ημερολόγιο του OICA, του Διεθνούς Οργανισμού Κατασκευαστών Αυτοκινήτων, με εκθέσεις όπως της Γενεύης, της Φρανκφούρτης και του Παρισιού. Δύο από τις λεπτομέρειες που έγιναν γνωστές είναι η 12ωρη λειτουργία της Έκθεσης σε καθημερινή βάση και ότι στο πλαίσιο της θα διοργανωθεί το συνέδριο του έγκυρου περιοδικού Economist με θέμα, βεβαίως, τον κλάδο του αυτοκινήτου.ΠΙΝΑΚΕΣ
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2004
ΟΙ ΔΕΚΑ ΠΡΩΤΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Hyundai 1.651
Opel 1.152
Kia 1.096
Volkswagen 994
Nissan 902
Ford 893
Renault 807
Toyota 786
Seat 711
Fiat 503

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2004
ΟΙ ΔΕΚΑ ΠΡΩΤΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Toyota 26.441
Hyundai 24.904
Opel 23.585
Volkswagen 18.431
Ford 17.986
Fiat 17.330
Citroen 16.353
Peugeot 15.356
Renault 14.558
Seat 12.751

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2004
TA ΔΕΚΑ ΠΡΩΤA ΜΟΝΤΕΛΑ
Toyota Corolla 9.812
Opel Corsa 9.595
Opel Astra 8.615
VW Golf 8.199
Hyundai Getz 7.691
Seat Ibiza 7.206
Hyundai Accent 6.973
VW Polo 6.867
Fiat Punto 6.611
Toyota Yaris 6.370

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2004
TA ΔΕΚΑ ΠΡΩΤA ΜΟΝΤΕΛΑ
Kia Picanto 908
VW Golf 588
Hyundai Getz 570
Opel Astra 542
Hyundai Accent 487
Opel Corsa 403
Nissan Almera 355
Seat Ibiza 353
Renault Megane 348
Hyundai Matrix 347

Σύγκριση Πωλήσεων
Ιανουάριος–Δεκέμβριος 2003 257.293
Ιανουάριος–Δεκέμβριος 2004 289.753 (+12,6%)

Χωρίς νέο ρεκόρ...

... έκλεισε η χρονιά, καθώς η πτώση του Δεκεμβρίου δεν επέτρεψε κάτι τέτοιο. Πάντως, οι 289.753 μονάδες είναι η δεύτερη καλύτερη επίδοση.

Ο Δεκέμβριος είναι, πάντα, ένας μήνας με σχετικά περιορισμένες πωλήσεις (δεν έχει ξεπεράσει τις 14.831 μονάδες τα τελευταία πέντε χρόνια). Αναμενόμενα, λοιπόν, βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα της χρονιάς, φτάνοντας τις 13.969 μονάδες. Παρουσίασε, όμως, και πτώση της τάξης του 5,8%, σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2003, γεγονός που δεν επηρέασε την καλή πορεία της αγοράς, η οποία συνολικά παρουσίασε αύξηση 12,6% σε σύγκριση με το 2003.
Τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία που έχει να παρουσιάσει ο μήνας αφορούν την Peugeot, που παρουσίασε τη μεγαλύτερη πτώση (-50,1%) σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2003, και την Toyota. Από τη μια, εξαιτίας κάποιων προβλημάτων στη διαθεσιμότητα, αλλά και στις πωλήσεις αυτοκινήτων, οι ταξινομήσεις των οποίων εκκρεμούν, βρέθηκε με τριψήφιο αριθμό πωλήσεων (786 μονάδες) και, φυσικά, με μείωση -26,8%, συγκριτικά με τον 12ο/2003.
Στον αντίποδα, βρίσκεται η Kia, η οποία πέρασε τις 1.000 και βρέθηκε στην τρίτη θέση στις ταξινομήσεις του Δεκεμβρίου. Η διαφημιστική καμπάνια για την έκδοση Picanto Lux (δερμάτινο σαλόνι, δωρεάν τέλη κυκλοφορίας, ζάντες αλουμινίου και RCD) ήταν το κομβικό σημείο, το οποίο έφερε, σύμφωνα με τους υπευθύνους της ελληνικής αντιπροσωπείας, 4.000 επισκέπτες στις εκθέσεις της εταιρείας και 908 νέες ταξινομήσεις μόνο για το Picanto, το οποίο ήταν το πρώτο αυτοκίνητο στις πωλήσεις του Δεκεμβρίου, από τα οποία περίπου 130 αυτοκίνητα αποτέλεσαν πωλήσεις Fleet (εταιρικές).

Συνολικά
Οι προβλέψεις για σπάσιμο του φράγματος των 300.000 μονάδων φάνηκαν, μάλλον, υπεραισιόδοξες, αφού η αγορά, όχι μόνο δεν πλησίασε, αλλά οριακά βρέθηκε πίσω από το ρεκόρ του 2000 (290.225 μονάδες).
Πάντως, η αύξηση του 12,6% ή τα 32.000 επιπλέον αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν το 2004 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά αποτελούν μια σημαντική άνοδο. Το ερώτημα είναι, όμως, αν τελικά η δυναμική της ελληνικής αγοράς εξαντλείται στα συγκεκριμένα επίπεδα. Αν, δηλαδή, οι περί τις 290.000 πωλήσεις αντικατοπτρίζουν το πραγματικό όριο της αγοραστικής δύναμης του κοινού στη χώρα μας, δεδομένου ότι πλέον ο ρυθμός με τον οποίο αλλάζουν οι Έλληνες τα αυτοκίνητά τους έχει επιταχυνθεί πάρα πολύ, τα τελευταία χρόνια, και συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο ταχείς των χωρών της Ευρώπης. Η φετινή χρονιά, χωρίς τις ιδιαιτερότητες του Ολυμπιακού έτους 2004 τις οποίες ο κ. Θανόπουλος (Διευθυντής Πωλήσεων της Toyota Ελλάς ΑΕ) μας εξηγεί σε άλλες σελίδες, ίσως μπορεί να δώσει μια πιο σαφή εικόνα.

Η διαφήμιση
Ένα σημαντικό μερίδιο της καλής πορείας, από άποψη πωλήσεων των εταιρειών αυτοκινήτων για το 2004, οφείλεται σαφώς στη διαφήμιση και στα εντυπωσιακά ποσά που δαπανώνται γι’ αυτήν. Δεν είναι τυχαίο ότι οι εταιρείες που βρέθηκαν στην πρώτη δεκάδα των πωλήσεων είναι αυτές που, ουσιαστικά, διέθεσαν τα μεγαλύτερα διαφημιστικά κονδύλια, όπως, για παράδειγμα, είναι οι Toyota, Hyundai, VW και Seat, με διαφημιστικές δαπάνες που φτάνουν τα 10.908.509, 8.326.207, 7.105.670 και 6.605.116 ευρώ, αντίστοιχα. Βέβαια, υπάρχουν και αποκλίσεις, καθώς η αγορά επηρεάζεται από πλήθος παραγόντων. Έτσι, οι Fiat και Citroen, που βρέθηκαν πιο χαμηλά στις διαφημιστικές δαπάνες (3.955.627 και 5.213.892 ευρώ, αντίστοιχα), κατάφεραν να κερδίσουν την 6η και 7η θέση, ενώ η Opel, με έξοδα διαφήμισης σχεδόν τα μισά (5.937.056 ευρώ ) από των Toyota, Hyundai, VW και Seat, βρέθηκε στην 3η θέση. Πάντως, το μεγαλύτερο μερίδιο της πίτας από τα συνολικά έξοδα των εταιρειών δαπανήθηκε στην τηλεόραση. Ακολουθούν περιοδικά και εφημερίδες, ενώ το μικρότερο ποσοστό αναλογεί στο ραδιόφωνο.


Μικρά (Α)
Fiat Panda 5.518
Hyundai Atos 3.867
Kia Picanto 3.509
Daewoo Matiz 2.775
Smart 1.726
Suzuki Wagon R 1.493
Fiat Seicento 1.018
Suzuki Alto 619
Opel Agila 375
Renault Twingo 339

Σούπερμινι (Β)
Opel Corsa 9.595
Hyundai Getz 7.691
Seat Ibiza 7.206
VW Polo 6.867
Fiat Punto 6.611
Toyota Yaris 6.370
Peugeot 206 6.233
Ford Fiesta 5.376
Renault Clio 4.623
Citroen C3 4.441

Μικρομεσαία (C)
Toyota Corolla 9.812
Opel Astra 8.615
VW Golf 8.199
Hyundai Accent 6.973
Peugeot 307 5.416
Skoda Octavia 5.173
Nissan Almera 5.130
Renault Megane 4.983
Ford Focus 4.724
Citroen Xsara 4.309

Μεσαία (D)
Toyota Avensis 5.354
BMW 3 series 3.478
Opel Vectra 3.281
Ford Mondeo 2.572
Audi A4 2.539
Mazda 6 2.232
Nissan Primera 2.153
Mercedes C Series 1.943
VW Passat 1.846
Mitsubishi Carisma 1.592

Μεγάλα (Ε)
Mercedes E series 2.454
BMW 5 series 808
Audi A6 273
Hyundai Sonata 190
Subaru Legacy 127
Saab 9-5 121
Jaguar X type 110
Volvo S80 106
Deawoo Evanda 76
Alfa Romeo 166 48

Πολυτελείας (F)
Mercedes S series 85
Jaguar S type 71
Lancia Thesis 33
BMW 7 series 32
Audi A8 24
Jaguar XJ type 21
VW Phaeton 7
Renault VelSatis 5
Maserati Quatroporte 5

MPV
Hyundai Matrix 2.892
Renault Scenic 2.289
Ford Fusion 1.434
Ford Focus C-max 1.398
Honda Jazz 1.059
Citroen Picasso 957
Opel Meriva 675
Mercedes A-class 660
Opel Zafira 641
Seat Altea 420

Κουπέ
Mercedes CLK 1.122
Hyundai Coupe 750
Alfa Romeo GT 544
Mazda RX 8 541
Mercedes C- Series 498
Opel Astra 102
Toyota Celica 97
BMW 6 series 94
Mercedes CL Series 93
Nissan 350 Z 47

Roadster & Cabrio
Peugeot 307 CC 1.287
Peugeot 206 CC 667
Citroen C3 pluriel 624
Mercedes SLK 518
Renault Megane CC 355
BMW Z series 252
Mazda MX 5 220
VW Beetle 188
Audi TT 163
MG TF 157

SUV & 4x4
Toyota Rav 3.625
Suzuki Grand Vitara 2.843
Suzuki Jimny 2.753
Chrysler Cherokee 2.128
Ford Maverick 2.037
Daihatsu Terios 1.820
Honda C-RV 1.444
Nissan X-trail 1.259
Mitsubishi Pajero 1.241
Lada Niva 890