4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Εφημερίδα

ΤΣΟΥΝΑΜΙ

[ ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ]

$ 0 $

Σαν το τσουνάμι μοιάζει η διεθνής οικονομική βοήθεια προς τις πληγείσες χώρες του Ινδικού Ωκεανού. Όταν τελειώσει, θ’ αφήσει πίσω της μονάχα ερείπια και πόνο...

«Η βοήθεια δεν είναι φιλανθρωπία» έγραψε η Times of India, η μεγαλύτερη εφημερίδα της Ινδίας, απευθυνόμενη οργισμένα προς τη Δύση, που κατά βάθος θεωρεί ότι κάνει χάρη που βοηθά οικονομικά τον Τρίτο Κόσμο.
Για το Δυτικό άνθρωπο, ο μόνος τρόπος να επουλωθεί το τραύμα του αριθμού των νεκρών ήταν τα πολλά μηδενικά των οικονομικών δωρεών. Κι όμως, τα χρήματα που η φιλόπτωχος Δύση μάζεψε είναι λίγα! Σύμφωνα με τον υπολογισμό του Ιγνάσιο Ραμονέ, διευθυντή της Monde Diplomatique, η παγκόσμια βοήθεια (4 δισ. δολάρια, στις αρχές του έτους) για τη μεγαλύτερη καταστροφή που έγινε ποτέ είναι κατά τι μεγαλύτερη από τα 3 δισ. δολάρια που έδωσε η Ουάσιγκτον μονάχα για τον τυφώνα της Φλόριντα πέρυσι το φθινόπωρο (όπως είναι γνωστό, η Φλόριντα ενίοτε εκλέγει πρόεδρο).
Την πρώτη εβδομάδα του 2005, πλημμύρες ξέσπασαν στο Κονγκό. Ολόκληροι καταυλισμοί προσφύγων καταστράφηκαν. ¶νθρωποι πέθαναν ή ξεσπιτώθηκαν - όπως συμβαίνει καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Το Κονγκό, όμως, πλήρωσε το λεγόμενο «σύνδρομο του CNN». Η απουσία μετάδοσης τηλεοπτικής εικόνας για το Κονγκό συνεπάγεται την απουσία οικονομικής βοήθειας προς την περιοχή! Στον Κόλπο της Βεγγάλης, όπου μέσα σε ώρες χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν από το τσουνάμι, κάθε χρόνο εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν λόγω έλλειψης ή μόλυνσης του νερού. Είναι η «μόνιμη καταστροφή» όπως την αποκαλεί ο Ραμονέ.
Από τις 22 βιομηχανικές χώρες του κόσμου, μόνο 4 (Σουηδία, Νορβηγία, Δανία και Ολλανδία) τηρούν τη δέσμευσή τους στον ΟΗΕ και δίνουν βοήθεια προς τον αναπτυσσόμενο κόσμο που ξεπερνά το 0,7% του ΑΕΠ τους. Οι ΗΠΑ, αντιθέτως, έρχονται στην τελευταία θέση, αναλογικά με το ΑΕΠ. Οι ΗΠΑ, λίγες ημέρες πριν από το τσουνάμι, έπεισαν τους εταίρους τους να σβήσουν το χρέος του Ιράκ. Τώρα, η Δύση βαρυγκωμά απέναντι στη σκέψη να σβήσει το χρέος των χωρών που επλήγησαν και οι Financial Times σφυρίζουν αδιάφορα, λέγοντας πως «απλούστατα, είναι λάθος να ξεκινήσει κανείς από το χρέος»...
Δεν είμαστε όλοι ίσοι, ούτε απέναντι στο οικονομικό χρέος ούτε απέναντι στη φυσική καταστροφή. Ο σεισμός 6,8 Ρίχτερ, το 2003, στο Ιράν είχε 30.000 νεκρούς. Ο σεισμός 8 Ρίχτερ στην Ιαπωνία, κανέναν.
Το κύριο άρθρο των Times of India κατέληγε: «Η βοήθεια είναι εμπόριο, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο: παραδεχτείτε το δούναι και λαβείν και κόψτε την υποκρισία».


[ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ ]
ΟΗΕ - ΚΟΡΙΟΙ

Συμβούλιο αν-ασφαλείας

Συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καταγράφονταν επί έναν ολόκληρο χρόνο από «άγνωστη δύναμη». Την αποκάλυψη αυτή έκανε προσφάτως η ελβετική TV, η οποία παρουσίασε και τον τεχνικό εξοπλισμό.
Στο «Μέγαρο των Εθνών», στη Γενεύη, τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Ρωσίας, Κίνας, Βρετανίας και Γαλλίας συζήτησαν ανεπισήμως το θέμα του Ιράκ. Δίπλα στη μεγάλη αίθουσα συνεδριάσεων, υπάρχει το «γαλλικό σαλόνι», όπου ήταν η έδρα της γαλλικής αντιπροσωπείας, ενώ κατά τη διάρκεια της συνδιάσκεψης για τη φτώχεια αποτελούσε το γραφείο του Βραζιλιάνου προέδρου Λούλα ντα Σίλβα. Εκεί δέχεται συχνά και ο Κόφι Ανάν.
Η εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Μαρί Χέιζ, επιβεβαίωσε την ανεύρεση μηχανισμού υποκλοπής στο «γαλλικό σαλόνι». Οι έρευνες για τους δράστες δεν έχουν αποδώσει. Το μόνο στοιχείο που έχει αποκαλυφθεί είναι πως ο μηχανισμός είχε κατασκευαστεί σε χώρα της Aνατολικής Ευρώπης, κατά τη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας. Αυτό, όμως, μάλλον δε λέει και πολλά πράγματα...

ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ

[ Η ΕΥΡΩΠΗ ΜΟΝΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΛΩΝ ]

Μεταλλαγμένα: το τζίνι βγήκε από το μπουκάλι

Τι ενώνει την Κίνα, τις ΗΠΑ, την Ινδία και τη Βραζιλία; Είναι όλες μεγάλες δυνάμεις. Και είναι όλες... εναντίον της Ευρώπης στο ζήτημα των μεταλλαγμένων.

Τι ενώνει τον αριστερό πρόεδρο Λούλα, τις φτωχές χώρες του Τρίτου Κόσμου και τις πολυεθνικές όπως τη Μονσάντο; Πιέζουν την ΕΕ να δεχτεί τα μεταλλαγμένα...
Στο πλανητικό μπρα-ντε-φερ για την επικράτηση ή όχι των μεταλλαγμένων, η Ευρώπη φαίνεται να χάνει το πάνω χέρι. Ακόμα χειρότερα, ίσως να δυσκολεύεται να βρει το δίκιο της...
Μόνο 18 χώρες στον κόσμο καλλιεργούν μεταλλαγμένα και το 98% της παραγωγής προέρχεται από 5 απ’ αυτές. Ποιες 5, όμως... Κατά σειρά: ΗΠΑ, Αργεντινή, Κίνα, Καναδάς, Βραζιλία. Αν σ’ αυτές προσθέσει κανείς τη φιλόδοξη Ινδία, που βιάζεται να εφαρμόσει στο χωράφι την προχωρημένη έρευνά της στη βιοτεχνολογία, τότε γίνεται αντιληπτό ότι όλες οι μεγάλες δυνάμεις της αγροτο-βιομηχανίας έχουν διαλέξει μεριά. Μαζί τους συντάσσονται μια σειρά από αναπτυσσόμενες χώρες (Μεξικό, Νότια Αφρική, Ινδονησία), επειδή βλέπουν τους πληθυσμούς τους να αυξάνονται και την καλλιεργήσιμη γη να μειώνεται. Η βιοτεχνολογία υπόσχεται να ταΐσει φτηνά τους πληθυσμούς των φτωχών και να αναπτύξει το αγροτικό δυναμικό των αναπτυσσομένων.
Μπροστά τους, η ΕΕ μοιάζει με μοναχική νησίδα αντίστασης. Όμως, η Ευρώπη κινδυνεύει να χάσει όχι μόνο στο γεωπολιτικό παιχνίδι, αλλά και στο συμβολικό επίπεδο. Απέναντί της δεν έχει μόνο τις μοχθηρές πολυεθνικές και την αμερικανική κυβέρνηση, αλλά και μια άτυπη συμμαχία πολύ πιο συμπαθών δυνάμεων: του αριστερού Λούλα, των ακτημόνων του Τρίτου Κόσμου, των φτωχών της Αφρικής...
Στη Βραζιλία, οι αγρότες στην επαρχία Ρίο ντελ Σουρ, όσο ήταν παράνομη η καλλιέργεια μεταλλαγμένων, εισήγαγαν λαθραία σπόρους από την Αργεντινή. Ο υπουργός Γεωργίας, υπέρμαχος των μεταλλαγμένων, χαρακτήρισε την πρακτική τους ως «πολιτική ανυπακοή».
Στην Αφρική, χώρες όπως η Ζάμπια συχνά αναγκάζονται να αρνηθούν τη βοήθεια σε τρόφιμα, επειδή προέρχεται από χώρες που καλλιεργούν μεταλλαγμένα, μόνο και μόνο για να μην «μπουν στο μάτι» της ΕΕ.
Παρ’ όλα αυτά, η κοινή γνώμη παραμένει αρνητική σε όλο τον κόσμο. Όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και σε χώρες που ήδη τα καλλιεργούν, όπως είναι η Βραζιλία, η Αργεντινή αλλά και οι... ΗΠΑ, παρ’ ότι 260 εκατομμύρια Αμερικανοί καταναλώνουν μεταλλαγμένες τροφές...
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να τηρεί την αρχή της προφύλαξης: μέχρι να αποδειχθεί ότι τα μεταλλαγμένα είναι ασφαλή, η εισαγωγή ή η καλλιέργειά τους υπόκειται σε αυστηρές απαγορεύσεις. Πριν από την απαγόρευση, 13 χώρες της δυτικής Ευρώπης έκαναν πειράματα βιοτεχνολογίας στα μεταλλαγμένα. Τώρα, τα καλύτερα ερευνητικά μυαλά των ευρωπαϊκών χωρών μεταναστεύουν σε χώρες που τους επιτρέπουν να συνεχίσουν την έρευνα. Πάντως, αυτή η πολιτική επί χρόνια πετύχαινε το στόχο της: όσο ίσχυε το εξαετές μορατόριουμ της ΕΕ για τη διακοπή εισαγωγής μεταλλαγμένων (το οποίο έληξε το 2004), πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο (ανάμεσά τους και η Κίνα) απέφυγαν να υιοθετήσουν τις μεθόδους γενετικής τροποποίησης, ώστε να μη χάσουν την πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά.
Αυτή η εποχή μάλλον φτάνει στο τέλος της. Δύο από τις μεγαλύτερες χώρες παραγωγούς του κόσμου φαίνεται πως μόλις άλλαξαν στρατόπεδο. Από το περασμένο φθινόπωρο, η Βραζιλία, με προεδρικό διάταγμα διά χειρός Λούλα, επιτρέπει σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας όλες τις καλλιέργειες γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. Η Βραζιλία είναι ήδη η δεύτερη παραγωγός σόγιας στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ και σε πέντε χρόνια θα έχει γίνει, ίσως, η πρώτη.
H πρώτη μέχρι... να πάρει μπρος η Κίνα. Στην Κίνα είναι ήδη διαδεδομένη η καλλιέργεια μεταλλαγμένου βαμβακιού. Σύντομα, η κυβέρνηση θα επιτρέψει, όπως προδικάζει ο Economist και το Newsweek, την καλλιέργεια μεταλλαγμένου ρυζιού. Παρ’ ότι η Κίνα είναι παραγωγός του 30% του ρυζιού στον κόσμο, το παγκόσμιο εμπόριο δε θα επηρεαστεί, αφού σε μεγάλο ποσοστό το μεταλλαγμένο ρύζι Κίνας θα το τρώνε οι ίδιοι οι Κινέζοι - ιδίως όσο η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, παραδοσιακοί καταναλωτές ρυζιού, συνεχίσουν να αντιτίθενται στα μεταλλαγμένα. Αλλά το βασικό στοιχείο διατροφής της μεγαλύτερης χώρας στον κόσμο θα είναι πλέον προϊόν γενετικής τροποποίησης. Παρά τη δυναμική και υπολογίσιμη καμπάνια της Greenpeace μέσα στην Κίνα, το λόμπι της βιοτεχνολογίας προσδοκά πως μέχρι το 2014 το 50% των απέραντων καλλιεργειών της Κίνας θα είναι γενετικά τροποποιημένες.
«Το τζίνι των μεταλλαγμένων βγήκε από το μπουκάλι», έγραψε ο Economist.


Το πείραμα της Αργεντινής
Καμία χώρα στον κόσμο δε στράφηκε με τόσο ζήλο προς την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών όσο η Αργεντινή. Από το 1997 μέχρι σήμερα, σχεδόν το σύνολο των καλλιεργήσιμων εκτάσεων της Αργεντινής μετατράπηκε σε ένα απέραντο χωράφι μεταλλαγμένης σόγιας.
Οι άλλες παραδοσιακές καλλιέργειες (ρύζι, καλαμπόκι, πατάτα, όσπρια) βαθμιαία εγκαταλείφθηκαν, αφού στην παγκόσμια αγορά η σόγια ήταν περιζήτητη, για να καλύψει τις ανάγκες σε ζωοτροφές. Η κυβέρνηση επέλεξε να αφήσει ανενόχλητους τους νόμους της αγοράς. Η σόγια Roundup Ready της Μονσάντο εμφανίστηκε σαν δώρο Θεού στους Aργεντινούς αγρότες των πάμπας, που είχαν χτυπηθεί από την οικονομική κρίση. Η απόδοση της γης στο επόμενο διάστημα αυξήθηκε κατά 173%!
Η Αργεντινή είναι σήμερα ο δεύτερος παραγωγός μεταλλαγμένων στον κόσμο, όμως ο ενθουσιασμός έχει κοπάσει. Έκθεση του 2001 απέδειξε πως οι Aργεντινοί αγρότες χρησιμοποιούν δύο φορές περισσότερα φάρμακα απ’ ό,τι αν καλλιεργούσαν μη μεταλλαγμένη σόγια. Το 2004, δημοσιογραφική αποστολή του βρετανικού επιστημονικού περιοδικού New Scientist στα χωράφια της σόγιας ανέτρεψε την εικόνα ευημερίας που καλλιεργούσαν οι υπέρμαχοι των μεταλλαγμένων. Η αργεντίνικη γη υποφέρει από την κατάχρηση των ψεκασμών, τη στειρότητα των καλλιεργειών και τη μείωση της βιοποικιλότητας, λόγω της μονοκαλλιέργειας...

[ OHE ]

Θερμόαιμοι κυανόκρανοι εραστές

Από τη Δημοκρατία του Κονγκό ως το Ανατολικό Τιμόρ, «ειρηνευτές» του ΟΗΕ πρωταγωνιστούν σε ιστορίες με βιασμούς και σεξουαλικά σκάνδαλα, αμαυρώνοντας την εικόνα του Οργανισμού.

Στη Δημοκρατία του Κονγκό, στέλεχος του ΟΗΕ συνελήφθη, έπειτα από οργανωμένη επιχείρηση της τοπικής αστυνομίας, για βιασμό και σεξουαλική εκμετάλλευση δεκάδων γυναικών και ανήλικων κοριτσιών. Κατά την έφοδο των αρχών στο σπίτι όπου διέμενε, διαπιστώθηκε ότι είχε μετατρέψει την κρεβατοκάμαρά του σε ένα ιδιότυπο στούντιο για να κινηματογραφεί τα κατορθώματά του με ανήλικα κορίτσια.
Όταν έφτασαν οι άνδρες της αστυνομίας, ο γαλλικής καταγωγής άνδρας ήταν έτοιμος να ασελγήσει σε ένα 12χρονο κοριτσάκι.
Πρόκειται για ακόμα ένα περιστατικό στη μακρά λίστα των σεξουαλικών σκανδάλων που χρόνια τώρα ταλανίζουν τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, πλήττουν το κύρος του και δίνουν λαβή στους όχι λίγους -εξ Ηνωμένων Πολιτειών, κυρίως- πολέμιούς του για ακόμα ένα γύρο σφοδρής κριτικής, η οποία ασκείται, φυσικά, για αλλότριους σκοπούς.
Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, έρευνες έχουν αποκαλύψει τουλάχιστον 150 περιπτώσεις σεξουαλικών εγκλημάτων με πρωταγωνιστές κυανόκρανους αλλά και πολιτικό προσωπικό του ΟΗΕ στη Δημοκρατία του Κονγκό. Από πηγές του ίδιου του ΟΗΕ διέρρευσε η περίπτωση δύο Pώσων πιλότων οι οποίοι εξαγόραζαν μικρά κορίτσια με... μαρμελάδα και μαγιονέζα. Σε έρευνα διεθνούς οργανισμού για το εμπόριο λευκής σαρκός με πρωταγωνιστές στελέχη του ΟΗΕ και ντόπιες γυναίκες, διαπιστώθηκαν 82 περιπτώσεις γυναικών και κοριτσιών που είχαν μείνει έγκυες από Mαροκινούς κυανόκρανους και άλλες 59 από Oυρουγουανούς. Ο Γάλλος που αναφέρθηκε στην εισαγωγή αυτού του ρεπορτάζ βρίσκεται ήδη σε φυλακή του Παρισιού, όπου εκτίει ποινή για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου.
Τα ανδραγαθήματα των ανδρών της αποστολής του ΟΗΕ έχουν... παρελθόν.
* Τον περασμένο Οκτώβριο, δύο κυανόκρανοι που υπηρετούσαν στο Μπουρούντι διώχθηκαν ποινικά, για σεξουαλικά εγκλήματα εις βάρος ντόπιων γυναικών και κοριτσιών.
* Το Φεβρουάριο του 2002, το BBC αποκάλυψε ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες είχε στείλει ομάδα ειδικών στη Δυτική Αφρική, προκειμένου να διερευνήσουν την ακρίβεια δεκάδων καταγγελιών για βιασμό ανηλίκων από κυανόκρανους και πολιτικά στελέχη του Οργανισμού.
* Από έρευνες στη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Γουϊνέα, αποδείχθηκαν 10 περιπτώσεις ενοχής στελεχών, ενώ υπήρχαν καταγγελίες για τουλάχιστον άλλα 67 στελέχη.
* Τον Ιούνιο του 2003, η πορτογαλική εβδομαδιαία εφημερίδα Expresso είχε αποκαλύψει ότι πλοίο ναυλωμένο από τον ΟΗΕ για τη μεταφορά κυανόκρανων στο Ανατολικό Τιμόρ μετέφερε, επίσης, πόρνες από την Ταϊλάνδη, με προορισμό το νεοσύστατο κράτος.
* Δύο χρόνια νωρίτερα, το 2001, πάλι στο Ανατολικό Τιμόρ, με εντολή του τότε επικεφαλής της μεταβατικής διοίκησης του ΟΗΕ, Σέρτζιο Βιεϊρά Ντε Μέλο (ο οποίος σκοτώθηκε πέρυσι σε επίθεση αυτοκτονίας στο κτίριο του ΟΗΕ στη Βαγδάτη), είχε διεξαχθεί εκτεταμένη έρευνα για τη συμπεριφορά κυανόκρανων, από την οποία προέκυψαν στοιχεία εις βάρος επτά Ιορδανών στρατιωτών. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, αρνούμενος να δώσει στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για την υπόθεση, είχε δηλώσει τότε ότι εξεταζόταν το ενδεχόμενο άσκησης ποινικής δίωξης εναντίον των «θερμόαιμων» Ιορδανών του ΟΗΕ.
* Το Δεκέμβριο του 2002, Ιρλανδός στρατιώτης ο οποίος υπηρετούσε στις δυνάμεις του ΟΗΕ στην Ερυθραία καταδικάστηκε σε μακρά ποινή φυλάκισης, για την παραγωγή και διανομή πορνογραφικού υλικού. Βιντεοσκοπούσε τις ερωτικές του επιδόσεις με ντόπια ιερόδουλο.
* Κατά το διάστημα 2000-2002, κυανόκρανοι από την Ιταλία, τη Δανία και τη Σλοβακία είχαν απελαθεί και διωχθεί ποινικά, για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων στη Σομαλία.
* Από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι, ίσως, η περίπτωση της Aμερικανίδας αστυνομικού Κάθριν Μπόλκοβατς. Τοποθετήθηκε στο Σεράγεβο το 2000, με αποστολή την έρευνα για το δουλεμπόριο πορνών από άλλες χώρες της Aνατολικής Ευρώπης. Με τα στοιχεία που συνέλεξε, προέβη σε συγκεκριμένες καταγγελίες για τη δράση συναδέλφων της και την εμπλοκή τους σε κυκλώματα πορνείας.
Ως ανταμοιβή, η εργοδότρια εταιρεία DynCorp Aerospace (είχε συμβόλαιο με τον ΟΗΕ για παροχή στελεχών για την κάλυψη 2.100 θέσεων αστυνομικών στη βαλκανική χώρα) την απέλυσε.
Η Μπόλκοβατς προσέφυγε στη δικαιοσύνη και αργότερα δικαιώθηκε. «Όταν άρχισα να μαζεύω στοιχεία από τα θύματα του εμπορίου λευκής σαρκός, έγινε πλέον ξεκάθαρο ότι ήταν αναμεμιγμένα και αρκετά στελέχη του ΟΗΕ από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Μεγάλης Βρετανίας», είχε δηλώσει τότε.
Στο φάκελο με τις καταγγελίες της, μεταξύ άλλων, υπήρχαν στοιχεία ότι αστυνομικοί του ΟΗΕ πλαστογραφούσαν έγγραφα που διευκόλυναν τη μεταφορά πορνών από άλλες χώρες της Aνατολικής Ευρώπης, συμμετείχαν ή διευκόλυναν οι ίδιοι τη μεταφορά τους και φρόντιζαν να ενημερώνουν τους ιδιοκτήτες sex club, όταν επρόκειτο να γίνει «αιφνιδιαστικός έλεγχος» στα μαγαζιά τους.
* Με την άφιξη 52.000 κυανόκρανων και πολιτικών στελεχών του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, το 1999, άνθησε και το εμπόριο λευκής σαρκός.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ, Νίρατζ Σινγκ, από το 2002, σε εφόδους της μονάδας του ΟΗΕ για το παράνομο εμπόριο και την πορνεία, έχουν βρεθεί και συλληφθεί σε «απαγορευμένους χώρους» 52 στρατιώτες, 3 αστυνομικοί και 8 πολίτες.
Στην περσινή έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας αναφερόταν ότι, από την ημέρα της άφιξης των κυανόκρανων στο Κόσοβο, το 1999, έως πέρυσι, ο αριθμός των «σπιτιών του έρωτα» είχε αυξηθεί από 18 σε περισσότερα από 200. Στρατιώτες από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία ήταν γνωστό ότι είχαν εμπλακεί ενεργά στο εμπόριο του σεξ στην περιοχή.
Στα μέσα του περασμένου χρόνου, κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ ένα βιβλίο με τίτλο «Έκτακτο Σεξ και ¶λλες Εξαιρετικά Επείγουσες Υποθέσεις» («Emergency Sex and Other Desperate Matters»). Συγγραφείς, δύο νυν κι ένα πρώην στέλεχος του ΟΗΕ, οι οποίοι στα μέσα της περασμένης δεκαετίας υπηρέτησαν σε Καμπότζη, Ταϊτή και Σομαλία. Το βιβλίο συγκλονίζει με τις αποκαλύψεις του για τη δράση στελεχών του ΟΗΕ στις... ειρηνευτικές τους αποστολές ανά τον κόσμο. Γι’ αυτό, άλλωστε, ο Οργανισμός προσπάθησε -χωρίς επιτυχία- να εμποδίσει την έκδοσή του.
Χαρακτηριστική είναι η παράγραφος που αναφέρεται στις δραστηριότητες των «ΟΗΕδων» στην Καμπότζη, όπου οι συγγραφείς περιγράφουν με λεπτομέρειες ερωτικά όργια σε μια βίλα στην Πνομ Πενχ, η οποία «ήταν γνωστή για τα πάρτι της Παρασκευής, όπου το αλκοόλ και τα ναρκωτικά αφθονούσαν».
Ένα από τα πιο αγαπημένα ποτά του προσωπικού του ΟΗΕ στα πάρτι αυτά ήταν το «Space Shuttle». «Παρασκευαζόταν από την απόσταξη μίας λίβρας μαριχουάνας επί έξι εβδομάδες με αλκοολούχα ποτά εξαιρετικής ποιότητας. Ήταν αποτέλεσμα αγάπης και το τελικό προϊόν ήταν ένα πορτοκαλί υγρό με γεύση κονιάκ. Το πίναμε με Coca-Cola»...


[ ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΙΡΑΚ ]

Θανατηφόρο σεξ στο φυλάκιο

Αμερικανός στρατιώτης έκανε έρωτα με 17χρονο Ιρακινό και εν συνεχεία τον σκότωσε. Η ανατριχιαστική αποκάλυψη είδε το φως της δημοσιότητας μόλις πριν από λίγες εβδομάδες.
Το περιστατικό συνέβη τον περασμένο Μάιο, σε φυλάκιο των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων έξω από το Τικρίτ. Ο δράστης, ο 21χρονος στρατιώτης Φεντερίκο Ντάνιελ Μερίντα, ομολόγησε την ενοχή του και τον περασμένο Σεπτέμβριο καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 25 χρόνων.
Ο Μερίντα στην πρώτη του απολογία είχε ισχυριστεί ότι σκότωσε το 17χρονο αγόρι, επειδή του ζήτησε χρήματα υπό την απειλή όπλου. Αργότερα, είπε ότι το σκότωσε, επειδή τον είχε αναγκάσει να κάνουν σεξ, για να ομολογήσει τελικά ότι δολοφόνησε εν ψυχρώ τον άτυχο Ιρακινό, αφού πρώτα έκαναν σεξ στο φυλάκιο.
Οι αμερικανικές αρχές αρνήθηκαν να δώσουν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για την υπόθεση. Η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου, χάρη σε τηλεγράφημα του Associated Press τον περασμένο Δεκέμβριο, αφού πρώτα διέρρευσαν οι λεπτομέρειες της υπόθεσης στην αμερικανική εφημερίδα News & Observer.



ΜΠΟΞΕΡ

ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΟΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

[ ΒΡΑΔΥ / ΡΙΝΓΚ ΣΤΟ ΝΙΟΥ ΤΖΕΡΣΙ ]

Μάικ, ο μποξέρ

Το βράδυ της 19ης Δεκεμβρίου, οι φαν του αμερικανικού επαγγελματικού μποξ παρακολούθησαν ζωντανά στην TV έναν 25χρονο μποξέρ από την Ελλάδα να στέφεται πρωταθλητής στην κατηγορία τζούνιορ ημιμεσαίων βαρών.
Ο Μάικ Αρναούτης είναι γνωστός στην Αμερική ως Μάιτι Μάικ. Το «Καμάρι της Ελλάδας», όπως τον αποκαλούν οι Aμερικανοί δημοσιογράφοι, γεννήθηκε και έμαθε το μποξ στην Ελλάδα, αλλά το 2001 μετανάστευσε από την Αθήνα στο Νιου Τζέρσι, για να κυνηγήσει το αμερικανικό όνειρο. Με ρεκόρ 12 νίκες, 2 ισοπαλίες και 0 ήττες, ο Αρναούτης είναι η νέα ελπίδα του επαγγελματικού μποξ.
Προσέξτε πώς περιγράφει την έκβαση της μάχης με τον Ζοακίν Γκαγιάρντο, τον επονομαζόμενο «Κίλερ», η επιθεώρηση του μποξ Εast Side Boxing: «O ταχύς αριστερόχειρας Αρναούτης επέβαλε το ρυθμό του από το πρώτο καμπανάκι, με γροθιές κατά ριπάς και μακριά -με ακρίβεια λέιζερ- αριστερά κροσέ. Στο δεύτερο γύρο, o “Μάιτι Μάικ” εκτέλεσε έναν εκθαμβωτικό συνδυασμό που κορυφώθηκε με ένα αριστερό χτύπημα στο σώμα και ένα δεξιό χουκ (χτύπημα με τον αγκώνα λυγισμένο) στο κεφάλι, που σώριασε τον “Κίλερ” κάτω για τα καλά. (...) Ο Γκαγιάρντο επέστρεψε στη γωνιά του με αίμα να κυλάει από το στόμα και το μάτι του. Ο Αρναούτης επέστρεψε στη γωνιά του με το αίμα του αντιπάλου του να χρωματίζει τα άλλοτε λευκά γάντια του».

ΑΣΤΕΓΟΣ
ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΟΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

[ ΠΡΩΙ / ΓΩΝΙΑ 31ης ΚΑΙ ΝΤΙΤΜΑΡΣ ]

Ντιμίτρι, ο άστεγος

Τουλάχιστον έξι χρόνια η γωνία έξω από το παγωτατζίδικο στη διασταύρωση της 31ης οδού με τη Λεωφόρο Ντίτμαρς στην Αστόρια της Νέας Υόρκης ήταν το στέκι του Δημήτρη Κεσκινίδη.
Ο 47χρονος Ελληνοαμερικανός μάλλον χαλά τη φαντασίωση όσων δογματικά πιστεύουν στα κατορθώματα των Ελλήνων της διασποράς. Ο Κεσκινίδης είναι απλώς ένας από τους χιλιάδες άστεγους της Νέας Υόρκης που δεν ταίριαξαν στα μέτρα του αμερικανικού ονείρου. Μαζί του και η φιλενάδα του, Αϊρίν Στρατίκις (επίσης ελληνικής καταγωγής), γνωστή στη γειτονιά ως «Book Lady» (η Κυρά των Βιβλίων), επειδή πουλούσε βιβλία σ’ έναν υπαίθριο πάγκο στο διπλανό δρομάκι.
Ακόμα και οι συνάδελφοί τους άστεγοι ομολογούν πως το ζευγάρι χαλάει το καλό όνομα της πιάτσας. Μόνο πέρυσι, οι δυο τους συνελήφθησαν για μικροπαραπτώματα δύο φορές. Tη δεύτερη, μάλιστα, ο Δημήτρης έκανε φυλακή δεκαπέντε ημέρες. «Όλη μέρα είναι μεθυσμένοι ή παίρνουν παράνομες ουσίες και τσακώνονται μεταξύ τους», παραπονιόνταν οι περίοικοι.
Μέχρι που το φθινόπωρο ένας επιχειρηματίας της γειτονιάς, απηυδισμένος, έβαλε 2.000 δολάρια από την τσέπη του για να στείλει το ζευγάρι πίσω στην πατρίδα. Η Ειρήνη έφυγε τον Οκτώβριο και, ένα μήνα αργότερα, πείστηκε και ο Δημήτρης να την ακολουθήσει. Ο Τζορτζ Ντέλις, Eλληνοαμερικανός, στέλεχος του δήμου, ήρθε σε επαφή με τη μητέρα του Δημήτρη στην Ελλάδα και φρόντισε, μάλιστα, να τον συνοδέψει ο ίδιος στο αεροδρόμιο, για να έχει ήσυχο το κεφάλι του.
Οι αρχές της Αστόρια νόμισαν ότι ξεμπέρδεψαν μαζί τους. Ώσπου, ένα πρωινό, μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων, έξω από το παγωτατζίδικο της 31ης οδού και Ντίτμαρς είχε πάρει και πάλι τη θέση του ο Δημήτρης. Μέχρι τη στιγμή που τυπώνονταν αυτές οι γραμμές, η «Book Lady» δεν έχει εμφανιστεί...

ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΑΚΙΑΣ

ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΟΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

[ ΜΕΣΗΜΕΡΙ / ΠΑΡΑΛΙΑ ΝΟΡΘ ΜΙΣΙΟΝ ]

¶ντζελος, θύμα κροκοδείλου

Ο ¶γγελος Αγγελόπουλος σκέφτηκε ότι το καλύτερο διάλειμμα από τη δουλειά του θα ήταν ένα σύντομο μεσημεριανό μπάνιο στη θάλασσα του Νορθ Μίσιον της Αυστραλίας.
Ήξερε, βέβαια, για το προστατευτικό δίχτυ της παραλίας, το οποίο έχει τοποθετηθεί για να προστατεύει από τα επικίνδυνα και επιθετικά χρυσόψαρα, δεν περίμενε, όμως, καθώς τσαλαβουτούσε στα ρηχά, να συναντήσει έναν κροκόδειλο 2,5 μέτρων! «Ήμουν στη θάλασσα περίπου 20 λεπτά, όταν ένιωσα κάτι να περνάει από κάτω μου». Στάθηκε όρθιος και είδε την ουρά του κροκοδείλου και τα μαύρα πόδια του. Αντίθετα με τον κινηματογραφικό ήρωα των Αυστραλών, τον Κροκοδειλάκια, ο Αγγελόπουλος δεν είχε ξανά... μπανιαριστεί με κροκόδειλο. Το ζώο, μήκους 2,5 μέτρων, τρίφτηκε για λίγο πάνω στον κολυμβητή, ο οποίος πανικόβλητος άρχισε να τρέχει στο νερό και, τελικά, τραυματίστηκε στη γάμπα. Από τη συνάντησή του με τον κροκόδειλο, κληρονόμησε μια θρόμβωση στην αρτηρία της κνήμης που θα τον ταλαιπωρεί για χρόνια.
Ίσως, όμως, πιο εντυπωσιακή και από την ατυχία του Ελληνοαυστραλού αρχιτέκτονα να ήταν η ψυχραιμία των περιβαλλοντικών αρχών της περιοχής του Κουίνσλαντ. Εκπρόσωπός τους δήλωσε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και πως για όλα φταίει ένας μεγάλος κροκόδειλος που έχει φοβίσει τα μικρότερα κροκοδειλάκια, με αποτέλεσμα να συμπεριφέρονται περίεργα.

ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΟΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

[ ΜΟΝΤΡΕΑΛ ]

Socrates drunk the... valium

Σοκ έπαθαν στην ελληνική κοινότητα του Μόντρεαλ, όταν διαπίστωσαν την αιτία των φουσκωμένων λογαριασμών στα ομογενειακά σχολεία «Socrates».

Ο λογαριασμός ήρθε πιο «φουσκωμένος» απ’ ό,τι συνήθως στα σχολεία «Socrates», στο Μόντρεαλ του Καναδά. Τα έξοδα ήταν δυσβάσταχτα, οι καθηγητές απλήρωτοι και η πηγή των εξόδων άγνωστη.
Η Ελληνική Κοινότητα του Μόντρεαλ, που χρηματοδοτεί τα σχολεία, αποφάσισε να κάνει απογραφή αλά Αλογοσκούφη. Όπως φαίνεται, καμιά απογραφή δεν γίνεται για καλό! Το πόρισμα; 24.000 δολάρια λογαριασμός τηλεφώνου σε ροζ γραμμές. 400 κλήσεις έγιναν μεταξύ Αυγούστου 2003 και Οκτωβρίου 2004, επιβαρύνοντας σημαντικά την Κοινότητα.
Στα 100 χρόνια της ύπαρξής της, η Κοινότητα παρέχει ποικίλες υπηρεσίες στον ελληνισμό του Καναδά, μέσω των σχολείων (εκτός από τα «Socrates», υπάρχουν και τα «Platon-Omeros» και το «Aristotelis»), των εκκλησιών, του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών, του Πολιτιστικού Ινστιτούτου, των κοινωνικών παροχών και του αθλητικού της κέντρου. Μήπως, λοιπόν, και οι γραμμές «Live Girls» και «Fantasy Lives» ήταν μέρος της διαπαιδαγώγησης των ελληνόπουλων της ξενιτιάς; Οι γονείς τους μάλλον δε συμφωνούν και απαιτούν να βρεθούν οι υπαίτιοι. Τα στοιχεία είναι πενιχρά (μόνο οι λογαριασμοί του τηλεφώνου), αλλά ο πρόεδρος Τζον Θεοδοσόπουλος υποσχέθηκε πως η έρευνα θα φτάσει μέχρι τέλους. Οι υποψίες στρέφονται εκτός των σχολείων και o έλεγχος πρόκειται να εστιαστεί στην εύρεση των μέσων υποκλοπής που πιστεύεται πως χρησιμοποιήθηκαν.
Ενός κακού, όμως, μύρια έπονται. Η έρευνα ξεσκέπασε και άλλα μελανά σημεία. Χιλιάδες δολάρια έχουν ξοδευτεί για κλήσεις σε κινητά τηλέφωνα, διαφημίσεις και αλλού, χωρίς, παρ’ όλα αυτά, να μπορούν να δικαιολογηθούν επαρκώς. Η αντίφαση είναι μεγάλη. Από τη μια μεριά απλήρωτοι καθηγητές και από την άλλη ανεξέλεγκτη σπατάλη... Ο κύριος Θεοδοσόπουλος αναγκάστηκε, λοιπόν, να πάρει μια ριζοσπαστική απόφαση: τα έξοδα για τη διεξαγωγή του ελέγχου δεν πρόκειται να καταβληθούν, αν δεν πληρωθούν πρώτα οι καθηγητές...

[ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ ]

Απορροφητικότητα σε βαθμό κακουργήματος

Σεμινάρια-φαντάσματα και λίστες-μαϊμούδες σκάρωνε σε ένα δυάρι στη Στοκχόλμη η Oμοσπονδία Eλληνικών Συλλόγων, προκειμένου να αποσπάσει επιδοτήσεις ύψους 200.000 ευρώ.

Το ανώτατο όργανο των Ελλήνων μεταναστών της Σουηδίας, η ιστορική Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας, κατηγορείται για απάτες: επί τέσσερα χρόνια εξαπατούσε τον Οργανισμό Λαϊκής Επιμόρφωσης, ABF, εισπράττοντας χρήματα για κύκλους σπουδών που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκαν. Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης, έπειτα από μήνυση που υπέβαλε ο Οργανισμός Λαϊκής Επιμόρφωσης.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η Ομοσπονδία των Ελλήνων της Σουηδίας είχε αναλάβει τη διοργάνωση σειράς σεμιναρίων επιμόρφωσης για τους Έλληνες μετανάστες, στο πλαίσιο προγράμματος για την ενσωμάτωση των μεταναστών στη σουηδική κοινωνία. Ως τόπος πραγματοποίησης των σεμιναρίων δηλώθηκαν τα γραφεία της Ομοσπονδίας και ως υπεύθυνοι κυρίως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Το πρόγραμμα αφορούσε 5.000 ώρες διδασκαλίας, με προϋπολογισμό περισσότερα από 200.000 ευρώ.
Η απάτη αποκαλύφθηκε, όταν ο Οργανισμός ABF άρχισε μια έρευνα αξιολόγησης της ποιότητας του προγράμματος. Πολλοί Έλληνες μετανάστες πήραν ταχυδρομικά στο σπίτι τους ένα ερωτηματολόγιο, στο οποίο καλούνταν να αξιολογήσουν σεμινάρια στα οποία ουδέποτε είχαν συμμετάσχει. Ακολούθησε έρευνα, η οποία αποκάλυψε ότι οι κατάλογοι των συμμετασχόντων στα σεμινάρια ήταν εικονικοί, ο δε τόπος διεξαγωγής τους ήταν εντελώς ακατάλληλος γι’ αυτήν τη δραστηριότητα: δύο γραφειάκια και μία κουζίνα.
Ο υπεύθυνος υπάλληλος της Ομοσπονδίας, Κωνσταντίνος Σανδάλης, παραδέχθηκε ότι κάτω από την πίεση του Διοικητικού Συμβουλίου αναγκαζόταν να υπογράφει τους καταλόγους και να τους στέλνει στο ABF, προκειμένου να εκταμιεύει χρήματα.
Το σκάνδαλο πήρε μεγάλη δημοσιότητα στο σουηδικό Tύπο, σύμφωνα με τον οποίο τουλάχιστον δέκα συμπατριώτες μας, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στις λίστες-μαϊμούδες, έχουν υποβάλει μηνύσεις.
Στη μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα της Στοκχόλμης Dagens Nyheter δημοσιεύτηκε συνέντευξη του προέδρου της Ομοσπονδίας, Χαϊδευτού Κομνηνού, σύμφωνα με τον οποίο πρόκειται για «σκευωρία των πολιτικών του αντιπάλων».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο ίδιος ο πρόεδρος είχε αναλάβει ως εισηγητής πέντε κύκλους, πράγμα που σημαίνει απασχόληση 30 ωρών την εβδομάδα. Σε ερώτηση πώς προλαβαίνει τόσα καθήκοντα, δεδομένου ότι εργάζεται κανονικά οκτάωρο στην τακτική του δουλειά, η απάντηση ήταν: «Mερικές φορές, κοιμάμαι στο γραφείο».
Η όλη υπόθεση έχει προκαλέσει αναστάτωση στον ελληνισμό της Σουηδίας και ανακατατάξεις στις πολιτικές παρατάξεις της Ομοσπονδίας.
Στο σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο μετέχουν τρεις παρατάξεις που πρόσκεινται στο ΚΚΕ, τη Νέα Δημοκρατία και το Συνασπισμό. Ο πρόεδρος είναι στέλεχος της οργάνωσης του ΚΚΕ Σουηδίας και έχει εκλεγεί και με τις ψήφους της παράταξης που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία.

ΝΑΡΚΩΤΕΣΤ

[ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ]

Μετά το αλκοτέστ, το ναρκωτέστ

Στη Μελβούρνη εγκαινιάστηκε πιλοτικά το Δεκέμβριο έλεγχος των οδηγών για χρήση ναρκωτικών ουσιών. Τα πρώτα αποτελέσματα, πάντως, δεν ήταν ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά.

Χρειάστηκαν μόλις 15΄ για να πέσει στα δίχτυα της αστυνομίας της Αυστραλίας ο πρώτος δράστης (ή, ίσως, το πρώτο θύμα...).
Στη Μελβούρνη, λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, οι αρχές ξεκίνησαν τους ελέγχους ναρκωτέστ στους οδηγούς της πόλης. Μέχρι σήμερα, η αυστραλιανή αστυνομία ήταν παγκοσμίως γνωστή για τη σπουδή (και την αποτελεσματικότητα) που δείχνει στον αγώνα κατά των οδηγών που οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ. Μόνο στην πολιτεία της Βικτόριας (πρωτεύουσα η Μελβούρνη), όπου κατοικούν κάπου 5.000.000 ψυχές, κάθε χρόνο γίνονται πάνω από 1.000.000 αλκοτέστ!
Τώρα ήρθε η σειρά των οδηγών που οδηγούν υπό την επήρεια ναρκωτικών. Νέα παγκόσμια πρωτιά. Στις 13 Δεκεμβρίου, το ειδικά διαμορφωμένο όχημα-λεωφορείο της αστυνομίας πάρκαρε στην άκρη μιας κεντρικής οδικής αρτηρίας της πόλης και έπιασε δουλειά. Στο τρίτο κιόλας τεστ, πιάστηκε το πρώτο θύμα. Στο σάλιο ενός οδηγού βρέθηκαν ίχνη αμφεταμίνης. Ακολούθησε, όπως ορίζει η διαδικασία, και δεύτερο, αναλυτικότερο τεστ εντός του οχήματος. Κι αυτό θετικό. Ο 39χρονος οδηγός Τζον Ντε Λονγκ -αυτοκινητιστής στο επάγγελμα- ορκιζόταν ότι «δεν είχε πάρει τίποτα». Μόνο πριν από ένα μήνα είχε καπνίσει ένα τσιγάρο μαριχουάνα. Οι άνδρες της αστυνομίας τού απαγόρευσαν να οδηγήσει. Μέσα στο βαθύ σκοτάδι, θα έπρεπε ν’ αφήσει το αυτοκίνητο και να τηλεφωνήσει σε κάποιον δικό του να έρθει να τον μαζέψει.
Από το δείγμα με το σάλιο του, του παραδόθηκε το... μισό, για να το πάει (αν επιθυμούσε) για ανάλυση σε εργαστήριο της επιλογής του. Το υπόλοιπο το κράτησαν οι αρχές, για να το προωθήσουν στο δικό τους εργαστήριο. Αν και πάλι ήταν θετικό, ο -πατέρας δύο παιδιών- Ντε Λονγκ θα τιμωρούνταν με υψηλό χρηματικό πρόστιμο.
Εκείνο το βράδυ της πρεμιέρας του ναρκωτέστ στη Μελβούρνη βρέθηκε και δεύτερος οδηγός θετικός στο πρώτο δείγμα. Το δεύτερο, όμως, ήταν αρνητικό και του επιτράπηκε να φύγει.
Για τη λήψη του δείγματος, ο οδηγός καλείται να ακουμπήσει για λίγα δευτερόλεπτα ένα απορροφητικό μαξιλαράκι στη γλώσσα του. Η συσκευή ελέγχου Securetec Drugwipe II ανιχνεύει την ουσία THC, βασικό συστατικό της μαριχουάνας, καθώς και αμφεταμίνες, το γνωστό speed, ιδιαιτέρως δημοφιλές στα rave parties.
Το βράδυ της «παγκόσμιας πρεμιέρας» του ναρκωτέστ ελέγχθηκαν 32 οδηγοί. Τις πρώτες πέντε ημέρες πραγματοποιήθηκαν συνολικά 283 έλεγχοι. Εκτός του Ντε Λονγκ, θετικοί βρέθηκαν άλλοι δύο οδηγοί, αλλά μόνο στο πρώτο δείγμα.
Το κακό μαντάτο για τις διωκτικές αρχές ήρθε από το εργαστήριο. Ο τρίτος, αναλυτικότερος και καθοριστικός έλεγχος έδειξε ότι όντως ο Ντε Λονγκ το βράδυ που συνελήφθη δεν είχε κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών.
Οι αρχές, όμως, επιμένουν. Έτσι κι αλλιώς, το πρόγραμμα βρίσκεται στο πιλοτικό του στάδιο. Με τον καιρό, πιστεύουν, θα στρώσει.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ

[ ΣΧΕΔΙΟ ΚΟΛΟΜΒΙΑ ]

Ατλαντική συμπαιγνία

Ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών είναι το πρόσχημα. Η εδραίωση της αμερικανικής κυριαρχίας είναι ο σκοπός. Και το εργαστήριο των πειραμάτων είναι η πολύπαθη Κολομβία.

Μετά το τέλος της διάσκεψης του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, τον περασμένο Νοέμβριο, ο πρόεδρος Μπους δεν επέστρεψε αμέσως στην Ουάσιγκτον. Όπως και οι τρεις προηγούμενοι πρόεδροι των ΗΠΑ, έκανε κι αυτός μια επίσκεψη στην Κολομβία, στη χώρα όπου πάνω από μία δεκαετία δοκιμάζεται... πιλοτικά η νέα αμερικανική πολιτική ελέγχου των λατινοαμερικανικών κρατών.
Μετά την αποτυχία της τη δεκαετία του ’70, με την οργάνωση πραξικοπημάτων και την υποστήριξη δικτατοριών, η αμερικανική πολιτική άλλαξε πλεύση. Η τακτική των (στρατιωτικών ή μη) επεμβάσεων, όταν απειλούνταν τα αμερικανικά συμφέροντα, αντικαταστάθηκε με το δόγμα της «σταθερής παρουσίας» - στρατιωτικής και πολιτικής.
Το «Σχέδιο Κολομβία» τυπικά άρχισε να εφαρμόζεται από το 2000, όταν οι πρόεδροι Κλίντον και Παστράνα υπέγραψαν συμφωνία για συνεργασία στην καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών. Το Κογκρέσο ψήφισε τη χορήγηση βοήθειας 3 δισ. δολαρίων και την αποστολή στρατιωτικών, καθώς και «ειδικών» στην καταπολέμηση των ναρκωτικών. Η στρατιωτική δύναμη αποτελείται από 800 στρατιώτες, ενώ οι 1.200 «ειδικοί» είναι πολίτες-υπάλληλοι αμερικανικής ιδιωτικής εταιρείας security, η οποία ιδρύθηκε γι’ αυτόν το σκοπό.
Πολύ σύντομα, δύο χρόνια αργότερα, το Κογκρέσο έδωσε την άδεια η δύναμη αυτή να χρησιμοποιηθεί και στον πόλεμο της κολομβιανής κυβέρνησης κατά των αντάρτικων κινημάτων Farc και ELN.
Το «Σχέδιο Κολομβία» έχει επικριθεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην τελευταία διάσκεψη του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, η κολομβιανή κυβέρνηση, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, υπέβαλε πρόταση για τη δημιουργία «παναμερικανικού εκστρατευτικού σώματος για την καταπολέμηση των ναρκωτικών και της τρομοκρατίας». Τέσσερις χώρες της Λατινικής Αμερικής, η Αργεντινή, η Βολιβία, η Βραζιλία και η Βενεζουέλα, καθώς και ο παρατηρητής-εκπρόσωπος της ΕΕ, αντιτάχθηκαν σ’ αυτήν την πρόταση, η οποία τελικά δεν τέθηκε προς συζήτηση.
Στη διάσκεψη αυτή, πολλές χώρες επέκριναν τις Ηνωμένες Πολιτείες, επισημαίνοντας ότι στόχος του σχεδίου δεν είναι η καταπολέμηση των ναρκωτικών, αλλά η στρατιωτική διείσδυση στην Κολομβία. Σύμφωνα με τους επικριτές, από τον ψεκασμό που εφαρμόζουν για την καταστροφή των φυτειών κοκαΐνης έχουν καταστραφεί οι μισές από τις φυτείες κακάο. Κατά το ίδιο διάστημα, η παραγωγή κοκαΐνης έχει υπερδιπλασιαστεί.

ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ

[ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ ]

Αριστεροί σε ναρκω-πέδιο

Κατά τη δεκαετία του ’70, η συνήθης κατηγορία εναντίον λαϊκών αγωνιστών