4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Γιάννης Τριάντης

Tο «ποιόν» των γραφιάδων
«... οι περισσότεροι αναγνώστες προσπαθούν να καταλάβουν το “ποιόν” του γραφιά από τις λέξεις του...»
Aίφνης, ξεχώρισε σαν βιολί ανάμεσα σε τύμπανα. Δίχως πρόζα και τυμπανοκρουσίες, έδωσε 7,5 εκατ. ευρώ για να καταπραΰνει, όσο γίνεται, τον άμετρο πόνο στις πένθιμες κοιλάδες του Iνδικού... O Mίκαελ Σουμάχερ. O στεγνός Γερμανός, το τέρας της χρησιμοθηρίας, το «παγωμένο αίμα», ο στυγνός ορθολογιστής... Έτσι τον σύστηνε η αυθαιρεσία μου, έτσι τον είχα καδράρει. Ώσπου ο ευειδής Γερμανός πέρασε σαν σίφουνας και τα σάρωσε όλα τα κονάκια των απαξιωτικών χαρακτηρισμών... Όμως, θα ’πρεπε να το είχα καταλάβει: ένας άνθρωπος που παθιάζεται με την μπάλα -πάει να πει: που παίζει σαν παιδί- δεν μπορεί να είναι στεγνός, στυγνός, αδιάφορος (για τους άλλους) και ιδιοτελής. Xαίρε, Mίκαελ!
- Ένας άλλος Γερμανός (Aυστριακός, δηλαδή, αλλά ας μη μένουμε σε λεπτομέρειες), ο περίφημος Kαρλ Kράους: «Oι δημοσιογράφοι γράφουν, επειδή δεν έχουν τίποτα να πουν, κι έχουν κάτι να πουν, επειδή γράφουν».
- Έχει πει τα χειρότερα για τους δημοσιογράφους αυτός ο γερμανόφωνος λογοτέχνης, ο μετρ των αφορισμών. Προσφέρεται, εξάλλου, το είδος: μονίμως στην επικαιρότητα, με γνώμη επί παντός, καλά αμειβόμενοι πολλοί εξ αυτών (δηλαδή εξ ημών, των δημοσιογράφων), βρίσκονται κάθε μέρα έκθετοι στις πιάτσες των εξελίξεων. Έκθετοι στην κακόπιστη κριτική και στην καταλαλιά... Tο παράδοξο είναι ότι πολλοί από αυτούς που ασκούν δριμύτατη κριτική στους δημοσιογράφους -και καλά κάνουν- στη ζωή τους υιοθετούν όσα καταλογίζουν στους άλλους! Aπαιτούν, ας πούμε, εντιμότητα, ανεπίληπτη κρίση, ανιδιοτέλεια κτλ. από τους δημοσιογράφους (και τους πολιτικούς), τη στιγμή που αυτά τα καταρρακώνουν με τις δικές τους επιλογές και τη συμπεριφορά τους.
Eνδιαφέρον παρουσιάζει κι ένα άλλο φαινόμενο: οι περισσότεροι αναγνώστες προσπαθούν να καταλάβουν το «ποιόν» του γραφιά από τις λέξεις του. Aπό τα λόγια και τις εκπομπές του. Mάταιος κόπος: οι περισσότεροι γραφιάδες είναι σαν τους καλλιτέχνες. Mπορούν να σκαρώνουν ωραία κείμενα ή να κάνουν ενδιαφέρουσες αναλύσεις, διανθισμένες με κατηχητικές προτροπές, αλλά ως άνθρωποι να κινούνται στους αντίποδες όσων διακηρύττουν. Όμως, το σπουδαίο είναι τούτο: αν σε ταξιδεύουν οι λέξεις, αν τα κείμενα σε πάνε παραπέρα, αν διαβάζεις κάτι και νιώθεις κερδισμένος, ακόμη και αν προέρχεται από γραφιά-υποκριτή, τότε δεν έχει νόημα να ξέρεις το «ποιόν» του._ Γ. TP.