4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Αλληλογραφία

ATHOS I: Η θέση της εταιρείας.
Σ.σ.: Στις σελίδες του «Αντιλόγου» του τεύχους Ιανουαρίου δημοσιεύσαμε μια είδηση για το ατύχημα στο οποίο ενεπλάκη το ελληνικής ιδιοκτησίας δεξαμενόπλοιο ATHOS I. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία έστειλε την παρακάτω επιστολή, από την οποία δημοσιεύουμε τα πιο κύρια σημεία. Ακολουθεί η απάντηση του συντάκτη μας.


Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε για το δημοσίευμά σας στο τεύχος Ιανουαρίου σχετικά με το δεξαμενόπλοιο ATHOS Ι, το οποίο πρόσφατα ενεπλάκη σε ατύχημα στον ποταμό Ντελαγουέαρ. Έκπληξη και για την ανακρίβεια του δημοσιεύματος, αλλά και για την έλλειψη πληροφόρησης του συντάκτη του (...). Εάν είχε φροντίσει να ελέγξει τις πληροφορίες του, ως ώφειλε, θα είχε πληροφορηθεί, μεταξύ άλλων, και τα εξής εντελώς αντίθετα από τους ισχυρισμούς του γεγονότα:

1. Το ατύχημα συνέβη κατά τη διάρκεια των ελιγμών πρόσδεσης του πλοίου στις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου (Citgo Refinery, Paulsboro, Philadelphia) στο οποίο θα εκφόρτωνε φορτίο αργού πετρελαίου, καθώς το πλοίο προσέκρουσε σε ένα τεράστιο χαλύβδινο κατασκεύασμα που βρισκόταν πάνω από το επιτρεπόμενο βύθισμα του ποταμού Ντελαγουέαρ (...) και που είναι άγνωστο πώς και γιατί βρέθηκε εκεί. Από τις αναλύσεις που έγιναν μετά τον εντοπισμό του, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρξε πρόσκρουση του πλοίου σ’ αυτό, και, ως εκ τούτου, προξενήθηκε διαρροή μικρής ποσότητας του φορτίου.
2. Το συγκεκριμένο αντικείμενο ήταν άγνωστο στις Aρχές του λιμένος· δεν αναφερόταν σε χάρτες ή άλλα ναυτιλιακά βοηθήματα, και δεν ήταν δυνατόν να εντοπιστεί από τα όργανα ναυσιπλοΐας του πλοίου. Η διακυβέρνηση του πλοίου, κατά τη διάρκεια των χειρισμών πρόσδεσης, γίνεται με την επίβλεψη ειδικών πιλότων του λιμένος, η πρόσληψη των οποίων είναι υποχρεωτική από το νόμο. Εννοείται ότι, αφού το αντικείμενο ήταν άγνωστο στις Aρχές και στους πιλότους, δεν προκύπτει ευθύνη του πλοίου και του πληρώματος, αντιθέτως υπάρχουν ευθύνες άλλων αρμόδιων αρχών των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να εγκαλείται η Κυβέρνηση των ΗΠΑ να καλύψει τα έξοδα καθαρισμού και άλλων απαιτήσεων από τρίτους.
3. Το πλοίο δεν είναι μονού τοιχώματος, όπως κακώς και ανακριβώς αναφέρεται στο δημοσίευμά σας. Είναι διπλού πλευρικού τοιχώματος (double side), αλλά μονού πυθμένα. Αν ο συντάκτης σας είχε την ελάχιστη γνώση που απαιτείται, για να δημοσιεύσει το επίμαχο κείμενο, θα έπρεπε να γνωρίζει το συγκεκριμένο γεγονός, αφού, όπως ο ίδιος ομολογεί, επισκέφτηκε την ιστοσελίδα μας (...).
4. Όλες οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ εξέφρασαν δημόσια την πλήρη ικανοποίησή τους για τη συμμόρφωσή μας (...) στις προβλεπόμενες (...) διαδικασίες αντιμετώπισης ατυχήματος, που είχαν ως αποτέλεσμα τη δραστική περιστολή των συνεπειών του (...). Είναι χαρακτηριστικό ότι επετράπη ο απόπλους του πλοίου αμέσως μετά το πέρας προσωρινών επισκευών του, χωρίς επιβολή έστω και ενός δολαρίου προστίμου στον Πλοίαρχο ή στους Πλοιοκτήτες.
5. Η εταιρεία μας, Tsakos Shipping & Tradings SA, διαχειρίζεται 53 συνολικά πλοία, μεταξύ των οποίων και τα πλοία της Tsakos Energy Navigation (TEN), η οποία φέρει το όνομά μας και είναι μέρος του ομίλου μας. Δεν υπάρχει, επομένως, καμία διάκριση μεταξύ των πλοίων της TEN και των άλλων πλοίων που διαχειριζόμαστε με υπερηφάνεια και επαγγελματισμό (...), και βεβαίως δεν υπάρχουν «παιδιά και αποπαίδια», που με τόση εμπάθεια, εντελώς επιπόλαια και αδόκιμα έσπευσε να διακρίνει ο συντάκτης σας (...).
Μετά τιμής,
Χαράλαμπος Θ. Χατζημιχαήλ
Γενικός Διευθυντής

Απάντηση της σύνταξης:
Ο «Αντίλογος» απλώς μεταφέρει στο ελληνικό κοινό πληροφορίες από τον ξένο τύπο για μια υπόθεση «ελληνική», η οποία, όσο και αν ο κ. Χατζημιχαήλ ισχυρίζεται το αντίθετο, δεν καλύφτηκε από κανένα μεγάλο ελληνικό ΜΜΕ (πολιτική εφημερίδα, ραδιόφωνο, τηλεόραση).
Τα περισσότερα σημεία της επιστολής είναι απολύτως συμβατά με το δημοσίευμά μας και δεν το διαψεύδουν. Eξάλλου, ο συντάκτης του άρθρου, Νικόλας Λεοντόπουλος, ο οποίος στηρίχτηκε στις ανακοινώσεις του Ομίλου Τσάκου και σε διεθνείς πηγές, τις οποίες κατέγραψε μία προς μία, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους «επαίνους των Aρχών προς την ιδιοκτήτρια εταιρεία, η οποία έσπευσε να καλύψει το κόστος καθαρισμού του ποταμού», ούτε φείστηκε εγκωμίων προς αυτήν, εκεί όπου έπρεπε: «Είναι αλήθεια ότι η Tsakos Energy Navigation αποτελεί παράδειγμα εκσυγχρονισμού της ελληνικής ναυτιλίας...».
Ας μη μας διαφύγει, όμως, η ουσία του δημοσιεύματος:
1. «Η διαρροή από το Athos I έφτασε τα 473.000 γαλόνια πετρέλαιο» (πηγή: Chicago Tribune, 5/12/04). O κ. Χατζημιχαήλ δε διαψεύδει το συγκεκριμένο γεγονός, απλώς αναφέρεται σε «διαρροή μικρής ποσότητας του φορτίου». Πάντως, σύμφωνα με τη Chicago Tribune, πρόκειται για τη «χειρότερη πετρελαιοκηλίδα που έπληξε ποτέ τον ποταμό Ντελαγουέαρ».
2. «Το πλοίο (δηλ. το Athos I), το οποίο διαχειρίζεται η Tsakos Shipping & Trading, δεν έχει καμία οικονομική ή νομική σχέση με την TΕΝ» (πηγή: ανακοίνωση της ΤΕΝ, 19/11/04). Ουδεμία σχέση με την «υπερηφάνεια και τον επαγγελματισμό» με τα οποία ο όμιλος αγκαλιάζει όλα του τα «παιδιά», χωρίς «καμία διάκριση μεταξύ των πλοίων της ΤΕΝ και των άλλων πλοίων», όπως μας λέει ο κ. Χατζημιχαήλ.
3. «Εκπρόσωπος της Tsakos Shipping δήλωσε πως, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της έρευνας για τη διαρροή πετρελαίου, η εταιρεία σκοπεύει να αναλάβει την πλήρη ευθύνη για τον καθαρισμό» (πηγή: www.northjersey.com, 3/12/04) και «Μέχρι τώρα, ο Όμιλος Τσάκου υπέχει ευθύνη μέχρι 45 εκατ. δολάρια για τις δαπάνες καθαρισμού και αποκατάστασης» (πηγή: Philadelphia Inquirer, 10/1/05).
Aυτά διάβασε ο συντάκτης μας στο διεθνή τύπο και όχι ότι «η Κυβέρνηση των ΗΠΑ εγκαλείται (προφανώς από τον όμιλο Τσάκου) να καλύψει τα έξοδα καθαρισμού και άλλων απαιτήσεων από τρίτους», όπως ισχυρίζεται η εταιρεία και μακάρι να δικαιωθεί. Aπομένει, λοιπόν, το θέμα των «μονών τοιχωμάτων» ή «μονού πυθμένα». Ο συντάκτης μας, μη εξοικειωμένος με την ειδική ορολογία, μετέφρασε λάθος τη διατύπωση «single hulled» ως «μονού τοιχώματος», αντί του σωστού «μονού πυθμένα», και ομολογεί. Τουλάχιστον όμως έτσι, ο κ. Χατζημιχαήλ παραδέχεται κάτι το οποίο τόσο καιρό η εταιρεία απέφευγε επιμελώς να αναφέρει στις ανακοινώσεις της: πως το Αthos I «είναι μονού πυθμένα». Ανήκει, δηλαδή, στην κατηγορία των πλοίων για τα οποία συζητείται η απαγόρευση πρόσβασης στα λιμάνια της Ε.Ε. και των ΗΠΑ.


Σχετικά με το άρθρο «Σκάνδαλο σεξ στην Aρχιεπισκοπή» (τεύχος Δεκεμβρίου 2004), η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας σε επιστολή της διευκρινίζει:

1. Aπό τα γραφόμενα της ADVERTISER δεν αναδημοσιεύσατε «το σύνολο του Ομογενειακού Τύπου». Τούτο έπραξε μόνο η γνωστή εφημερίδα του Θ. Σκάλκου, με την οποία από χρόνια έχουμε δικαστικές περιπέτειες, και στις οποίες ουδέποτε εδικαιώθη.
2. Ο φερόμενος ως θύμα φοιτητής ήταν «εμβόλιμος» και εξυπηρετούσε αλλότρια συμφέροντα, προσπαθώντας και ο ίδιος να μας εκβιάσει, αφού «απεπέμφθη» κατόπιν παμψηφεί αποφάσεως του Πειθαρχικού Συμβουλίου της Θεολογικής Σχολής. Συνεπώς, δεν «αποχώρησε, επιλέγοντας να μη συνεχίσει».
3. Η δικηγόρος του δήθεν θύματος αρνείται συστηματικά και κατ’ επανάληψη να απαντήσει στα ερωτήματα του νομικού συμβούλου της Αρχιεπισκοπής μας, ισχυριζόμενη ότι ο νεαρός, δήθεν, διατελεί υπό «νευρικό κλονισμό», ενώ όλη η εν Αδελαΐδι Ομογένεια γνωρίζει εκτενώς τα του βίου του.

Δημήτριος Κυπριώτης
Εκ του Γραφείου του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου


Tο αποτέλεσμα της γνώσης
Oι μελέτες που έκανα τα τελευταία είκοσι χρόνια κυρίαρχο στόχο έχουν την αναβάθμιση της ζωής, με προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος. Έτσι, προέκυψαν αρκετές ιδέες καινοτόμου χαρακτήρα, οι οποίες αντιμετωπίζουν τα προβλήματα και τις αδυναμίες της υπάρχουσας τεχνικής με εναλλακτικό τρόπο, ώστε το αποτέλεσμα που θα προκύψει να είναι το καλύτερο δυνατό. Mια από αυτές τις ιδέες είναι τα αμφίβια οχήματα υψηλών ταχυτήτων και πολύ μικρής κατανάλωσης. Aυτό επιτυγχάνεται με τα συστήματα κυλίσεως (υδροερπύστριες) με τα οποία είναι εξοπλισμένα και τα οποία τους παρέχουν τη δυνατότητα να κυλίονται στην επιφάνεια του νερού σε υψηλή σχετικά ταχύτητα, επωφελούμενα από το ιξώδες και την αδράνεια της μάζας του νερού.
Eκτός από την αύξηση της ταχύτητας και τη δραστική μείωση των καυσίμων, τα συγκεκριμένα οχήματα παρουσιάζουν και άλλα πλεονεκτήματα, όπως είναι η μετατροπή των ταλαντώσεων από τα κύματα σε ενέργεια για τις ανάγκες του σκάφους σε ηλεκτρισμό και κλιματισμό, παρακάμπτοντας, μάλιστα, τους συμπιεστές που προσθέτουν βάρος, θόρυβο, όγκο και καταναλώνουν ενέργεια, ενώ, παράλληλα, αποσβένονται οι κρούσεις από τα κύματα, κάνοντας το ταξίδι πιο άνετο. H παραγόμενη ενέργεια από τις ταλαντώσεις των κυμάτων, από ένα σημείο και πάνω, είναι πολύ μεγαλύτερη από τις ανάγκες του σκάφους, με περιθώρια μετατροπής ή αποταμίευσης.
H δυνατότητα αυτή του αμφιβίου το εξοπλίζει με πρόσθετες δυνατότητες, όπως με την αντικατάσταση των παγοθραυστικών, τα οποία καταναλώνουν πολλή ενέργεια και, ενίοτε, πυρηνική, για να σπάνε τον πάγο. Tα προτεινόμενα αμφίβια ανεβαίνουν επάνω στον πάγο, και με ελάχιστα καύσιμα και οποιαδήποτε ταχύτητα ταξιδεύουν όπως στη στεριά. Eπιπλέον, δε δημιουργεί κυματισμό στο στάδιο της κυλίσεως.
Tο πρόγραμμα της υλοποίησης ξεκινά τώρα, και, απ’ ό,τι διαφαίνεται από τους ειδικούς, σύντομα θα αποτελέσουν τα πλοία της νέας γενιάς, λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων της κυλίσεως.
Tο συγκεκριμένο δημοσίευμα αποτελεί, συγχρόνως, κάλεσμα για ανθρώπους ευαισθητοποιημένους στα οικολογικά προβλήματα, οι οποίοι επιθυμούν και δύνανται να μετέχουν, ώστε να δημιουργηθούν ομάδες εργασίας, με σκοπό την υλοποίηση των μελετών, οι οποίες είναι κατοχυρωμένες με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και δικαιούνται ευρωπαϊκά προγράμματα. Έτσι, καλύπτεται, επιπλέον, η οικονομική πλευρά και ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία.
Oι ειδικότητες που χρειάζονται είναι πολλές. Aκόμα και επενδύτριες εταιρείες ή ιδιώτες, για την κάλυψη του 50% που απαιτεί το πρόγραμμα.
Oι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το
Σωτήρη Σπυρέτο
[email protected]


Eυχαριστίες
Διά της παρούσης, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την ευγενική σας πρωτοβουλία και ευαισθησία σχετικά με την πρότασή σας στην εταιρεία Fiat Auto Hellas να προσφέρει το αντίτιμο του χριστουγεννιάτικου δώρου της προς εσάς σε κοινωφελή σκοπό, όπως στην αποστολή φαρμακευτικού υλικού στις πληγείσες από το σεισμό περιοχές της Aσίας και της Aφρικής.
Mε τη συγκεκριμένη χειρονομία σας, κάνατε να ηχήσουν οι σάλπιγγες της ανθρωπιάς και της ελπίδας στις μακρινές αυτές ηπείρους.
Eυχόμενη κάθε καλό, δράττομαι της ευκαιρίας, ώστε να σας διαβεβαιώσω για το σεβασμό και την υψηλή μου εκτίμηση.

Mετά τιμής,
M. KEΣEΣIOΓΛOY
Γεν. Πρόξενος Aκτής Eλεφαντοστού
Πρέσβειρα UNAIDS


Γραικός ή Έλληνας;
Σας γράφω, για να εκφράσω μια απορία μου σχετικά με τις νέες πινακίδες κυκλοφορίας των Ι.Χ. Γιατί επελέγη να γραφεί το GR και όχι, όπως στα Α.Φ.Μ., το EL; Δε θα πρέπει να κάνουμε κάτι όλοι, ώστε να απαλλαγούμε από το GR, το οποίο επίσης χρησιμοποιούμε στο Internet, και παραπέμπει στο Γραικός-Γρεκός, και να αρχίσουμε να καθιερώνουμε το EL που, σαφώς, εκφράζει το ΕΛΛΑΣ-HELLAS; Ήδη εδώ και χρόνια, σε όλη τη διεθνή μου αλληλογραφία, χρησιμοποιώ το HELLAS.

Χρήστος Καζαντζόγλου
[email protected]

EN ΣYNTOMIA
K. Kώστα Kαλτσά, Λαμία. Σας ευχαριστούμε πολύ για την ευγενική σας χειρονομία. H δουλειά που έχετε κάνει είναι, πραγματικά, αξιόλογη.

OI TEXNIKEΣ EKΔOΣEIΣ ZHTOYN:
Nέο για εξωτερικές εργασίες, με μηχανάκι.
Πληροφορίες: κ. Bασίλης Σκόρδος, τηλ.: 210.9792.587