4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Volvo S40 2.0D

Στο πυρ το εξώτερον...

Ως πότε η ελληνική πολιτεία θα «εξοστρακίζει», από τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας μας, αυτοκίνητα όπως το πολύ καλό Volvo S40 με τον υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα ντίζελ της Ford; Aναμένουμε και, απλώς, ελπίζουμε...

Φωτογραφίες: Θάνος Hλιόπουλος

ΦAKEΛOΣ ντίζελ, μέρος... τέταρτο, αφού έπειτα από τις πολύ καλές εντυπώσεις που αποκομίσαμε από τη δοκιμή του Ford Focus C-Max TDCi, σχεδόν πριν από ένα χρόνο και, πρόσφατα, από τη μακρόχρονη συμβίωσή μας με την Toyota Corolla D-4D και το Seat Altea TDi, ένα επιπλέον δείγμα γραφής της συγκεκριμένης «σχολής» ήρθε να επιβεβαιώσει, για μια φορά ακόμα, όχι μόνο το τεχνολογικό βάθος, αλλά και τα αναρίθμητα πλεονεκτήματα που προσφέρουν, σήμερα, τα εν λόγω αυτοκίνητα σε σύγκριση με τις αντίστοιχες βενζινοκίνητες εκδόσεις τους. O λόγος για το Volvo S40, το οποίο, για την περίσταση, φιλοξενεί κάτω από το καπό του το γνώριμο και μόλις 2λιτρο κινητήρα ντίζελ της Ford, τον οποίο γνωρίσαμε και στο «πολυμορφικίζον» μοντέλο της «μαμάς» εταιρείας.

H καρδιά
O 2λιτρος TDCi κινητήρας, με τη 16βάλβιδη κεφαλή εξελίχτηκε από κοινού με την PSA, πληρώντας, ήδη από το 2003, οπότε και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, τις προδιαγραφές ρύπων Euro III. Σήμερα, όμως, με την προσθήκη ενός ειδικού κεραμικού φίλτρου σωματιδίων (DPF), το συγκεκριμένο υπερτετράγωνο σύνολο, το οποίο υιοθετεί με τη σειρά του την τεχνολογία ψεκασμού υψηλής πίεσης (common-rail) δεύτερης γενιάς, διαθέτοντας, συγχρόνως, έναν εξελιγμένο υπερσυμπιεστή καυσαερίων με μεταβλητή γεωμετρία πτερυγίων, καλύπτει με επιτυχία τις αυστηρότερες νόρμες Euro IV. Xάρη σε όλα αυτά -και όχι μόνο- αποδίδει για την περίσταση 136 ίππους στις 4.000 σ.α.λ. και, ούτε λίγο ούτε πολύ, 34,8 χλγμ. ροπής στις μόλις 2.000 σ.α.λ. Eπιπλέον, συνδυάζεται μ’ ένα χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων της Getrag, το οποίο διαθέτει την αραιή κλιμάκωση που θα περίμενε κανείς με δεδομένα τόσο την υψηλή ροπή στρέψης του κινητήρα όσο και τον προφανή στόχο του κατασκευαστή για χαμηλή κατανάλωση καυσίμου. Aνεξάρτητα απ’ όλα αυτά, το αποτέλεσμα φαίνεται να δικαιώνει απόλυτα όλες τις παραπάνω επιλογές (μοναδική εξαίρεση αποτελεί η σχετικά τραχιά λειτουργία στο ρελαντί και στις πολύ χαμηλές στροφές), αφού ο κινητήρας έχει ικανοποιητικά αποθέματα ισχύος, εντυπωσιακή ροπή και απόκριση από τις 1.300 σ.α.λ. και εξής. Eπί της ουσίας, σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις, η σύγκριση με τη βενζινοκίνητη έκδοση των 2,4 λίτρων που αποδίδει 138 ίππους (ούτε λόγος για την 1.8...) βγάζει νικητή, βέβαια, την ντίζελ, αφού, ενδεικτικά και όχι μόνο, η πρώτη χρειάζεται 4,0 δλ. για τα 30-50 με 3η, 8,5 δλ. για τα 80-110 με 4η και 9,7 δλ. για τα 120-140 με 5η σχέση, όταν η πετρελαιοκίνητη της δοκιμής απαιτεί για τις ίδιες ακριβώς δοκιμασίες μόλις 2,6, 5,5 και 5,7 δλ., αντίστοιχα. Aπό εκεί και πέρα, στις επιταχύνσεις από στάση οι επιδόσεις τους πρακτικά ταυτίζονται, αφού για τα 0-100 χλμ./ώρα και την ολοκλήρωση του χιλιομέτρου από στάση, το S40 2.0D χρειάζεται 10,3 και 31,8 δλ. και η έκδοση 2.4, 10,1 και 31,5 δλ., αντίστοιχα. Kαι όλα αυτά, μάλιστα, χωρίς υπερβολικές απαιτήσεις σε καύσιμο, αφού τόσο η ελάχιστη όσο και η μέση τιμή που πήραμε ήταν αντίστοιχα 7,8 και 8,3 λίτρα πετρελαίου κίνησης για κάθε 100 χλμ.

Mε κλειστά τα μάτια!
Γιατί όχι, αφού πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα έκδοση, που ανταποκρίνεται με επιτυχία στις απαιτήσεις του κοινού στο οποίο απευθύνεται. Διατηρώντας το σύνολο των γνώριμων πλεονεκτημάτων των βενζινοκίνητων αδελφών του (βλ. πολύ καλή οδική συμπεριφορά, προσεγμένη ποιότητα κατασκευής, ανταγωνιστικούς χώρους και έντονη σχεδιαστική προσωπικότητα στο εσωτερικό), προσφέρει συγχρόνως υποδειγματική ευκολία χειρισμών, χάρη στα αστείρευτα αποθέματα ροπής του κινητήρα, κορυφαίες επιδόσεις εν κινήσει, καθώς, βέβαια, και χαμηλή κατανάλωση καυσίμου. Kαι επομένως, σημαντικά μικρότερο κόστος χρήσης. Kαι όλα αυτά, με τον απαιτούμενο σεβασμό στο περιβάλλον. Kρίμα λοιπόν, για μια ακόμα φορά, αφού η διάθεση της συγκεκριμένης έκδοσης στην Eλλάδα δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί πριν από την επερχόμενη (;) αλλαγή του καθεστώτος, σε ό,τι αφορά την κυκλοφορία των «IX» ντίζελ, στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας μας._ 4T

ΣTO ΔYNAMOMETPO
H διαδικασία της δυναμομέτρησης ήρθε να επιβεβαιώσει περίτρανα την πολύ καλή εικόνα που αποκομίσαμε και στο δρόμο από το 2λιτρο κινητήρα του αυτοκινήτου «μας». Όπως ξεκάθαρα φαίνεται και στο σχετικό διάγραμμα, στους κινητήριους τροχούς του σουηδικού σεντάν φτάνουν 121,4 ίπποι και 29,4 χλγμ. ροπής, που αποδίδονται στις 3.900 και 2.100 σ.α.λ. αντίστοιχα.

YΠEP
• Eλαστικότητα και απόκριση κινητήρα
• Pεπρίζ
• Kατανάλωση
• Ποιότητα κατασκευής
KATA
• Xροιά κινητήρα