4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα F1, Δοκιμές εξέλιξης - Παρουσίαση Renault F1, Williams

  • Χωρίς προβλήματα οι δοκιμές εξέλιξης της FW27.

  • Απίστευτα γρήγορες οι αλλαγές του νέου κιβωτίου της Honda.

  • Ενδεικτικό της φιλοσοφίας του Γκασκόιν. Διαφορετικό χρώμα, όνομα οδηγού και σκίτσο του τύπου ελαστικού.

Θα αλλάξει κάτι εφέτος;

Αυτό το ερώτημα βασανίζει όλους τους φίλους της Formula 1. Προσπαθώντας να δώσουμε απάντηση, ταξιδέψαμε δύο φορές στην Ισπανία, για να παρακολουθήσουμε τις δοκιμές εξέλιξης των νέων μονοθεσίων.

Κείμενο: Τάκης Πουρναράκης
Φωτογραφίες: Βασίλης Γιαννακόπουλος, Νίκος Μαρκομπότσαρης

ΚANEIΣ δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα, τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές. Ενδείξεις υπάρχουν και δείχνουν ότι η χρονιά θα είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα από την περσινή. Όμως, κανείς δεν μπορεί να είναι κατηγορηματικός, πριν πατήσει πίστα η νέα Ferrari F2005 (παρουσίαση 25.02), η οποία δε θα αγωνιστεί σε GP πριν από το Μάιο στην Ισπανία. Απ’ όσα είδαμε, λοιπόν, σε Βαλένθια και Βαρκελώνη, τρεις ομάδες δείχνουν ότι έχουν κάνει ένα σημαντικό βήμα προόδου σε σχέση με τη θέση όπου βρίσκονταν πέρυσι τέτοια εποχή. Ο λόγος για τις McLaren, Renault και Toyota.
Ξεκινάμε από τη βρετανική ομάδα, η οποία τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχει κατορθώσει να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο μονοθέσιο. Η ΜΡ4/20, που είδαμε στη Βαλένθια στα χέρια των Ράικονεν και Nτε λα Ρόζα (ο Βουρτς δε χωρά, λόγω ύψους), είναι ταχύτατη και δείχνει απόλυτα ισορροπημένη κατά τη διάρκεια των γύρων. Παραμένει, όμως, αναξιόπιστη και η αλήθεια είναι ότι βρισκόταν περισσότερη ώρα στα πιτ απ’ ό,τι στην πίστα. Σε σύγκριση με την F2004M, εάν η ΜΡ4/20 τερματίζει στους πρώτους τέσσερις αγώνες, θα τερματίζει πολύ κοντά στη Ferrari, για να μην πούμε μπροστά της. Όμως, δεν ξέρουμε αν θα τερματίζει, όπως, επίσης, δεν ξέρουμε τι περιθώρια βελτίωσης θα υπάρχουν κατά τη διάρκεια της χρονιάς, όταν οι «κόκκινοι» θα έχουν στα χέρια τους την F2005. Οι «ασημί» θα έχουν και το πλεονέκτημα του τρίτου μονοθεσίου στις ελεύθερες δοκιμές της Παρασκευής, διότι πέρυσι τερμάτισαν κάτω από την 4η θέση (σ.σ.: ήταν 5οι) στο Πρωτάθλημα Kατασκευαστών. Αυτό σίγουρα θα παίξει σημαντικό ρόλο, ιδιαίτερα σε πίστες σαν της Αυστραλίας, της Μαλαισίας, του Μπαχρέιν, της Τουρκίας και της Κίνας. Οι Ράικονεν και Μοντόγια έχουν την ικανότητα -το έχουν αποδείξει, άλλωστε- να διεκδικήσουν νίκες, αλλά και το πρωτάθλημα, από τον Μ. Σουμάχερ. Ένα άλλο θέμα, βέβαια, είναι αν θα... φαγωθούν μεταξύ τους.
Ίσως κάτι ανάλογο να συμβαίνει και στη Renault, καθώς οι φήμες για καβγάδες ανάμεσα στον Αλόνσο και τους μηχανικούς δίνουν και παίρνουν. Αν ο «Φίζικο» γύρισε με τον «αέρα» του παλιού, ίσως ο νεαρός Ισπανός να αισθάνεται κάποια ανασφάλεια. Πάντως, οι χρόνοι του στην πίστα κάθε άλλο παρά τέτοια εικόνα δίνουν. Aντίθετα, πρόκειται για την πρώτη φορά που κάποιος τιμ μέιτ του Φιζικέλα είναι σταθερά ταχύτερος απ’ αυτόν.
Εμείς είχαμε την ευκαιρία να δούμε την R25 σε δράση την επόμενη μέρα της επίσημης παρουσίασής της, στο Μόντε Κάρλο (σ.σ.: διαβάστε σχετικό θέμα στις προηγούμενες σελίδες). Από την πρώτη κιόλας ματιά, το νέο μονοθέσιο της Renault εντυπωσιάζει με τις διαστάσεις του, που είναι πολύ περιορισμένες. Ιδιαίτερα στο εμπρός μέρος είναι οριακά στενό και σίγουρα θα απαιτείται πολύ προσεκτική δουλειά στο set-up του, για να αποφεύγεται η νευρικότητα στις αλλαγές κατεύθυνσης. Επίσης, οι πολύ περιορισμένες διαστάσεις του πίσω μέρους θα δημιουργούν, ίσως, προβλήματα υπερθέρμανσης, ιδιαίτερα σε πολύ ζεστές πίστες, όπως είναι αυτή της Μαλαισίας, η οποία τυγχάνει να είναι και το πρώτο GP εφέτος στο οποίο οι κινητήρες θα χρησιμοποιηθούν για δεύτερη φορά. Σ’ αυτόν τον αγώνα θα αποκαλυφθούν πολλά για την αξιοπιστία των μονοθεσίων.
Η R25, στα πρώτα της βήματα, αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα νεότητας, αλλά μας εντυπωσίασε με την επιτάχυνσή της στην έξοδο των στροφών, η οποία ήταν με διαφορά η καλύτερη απ’ όλα τα υπόλοιπα μονοθέσια που βρίσκονταν στη Βαλένθια. Και βρίσκονταν όλοι οι μεγάλοι εκεί, Ferrari, ΒΑR-Honda, Williams-BMW, McLaren-Mercedes, Toyota και, φυσικά, Renault, όλοι με τα μονοθέσια που θα ξεκινήσουν τη χρονιά στην Αυστραλία.
Στα μάτια του Μπαρικέλο, η ΜΡ4/20 είναι καλύτερη απ’ την R25 και, πιθανότατα, ο κυριότερος αντίπαλος της Ferrari στα πρώτα GP.
Στα πιτ της Toyota, όπου φιλοξενηθήκαμε δύο ημέρες, ήταν ολοφάνερο ότι φυσάει άλλος αέρας. Η TF105 δεν είναι «ένα βήμα μπροστά», όπως συνήθιζαν να λένε στην ιαπωνική ομάδα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά πολλά βήματα μπροστά. Μερικά από αυτά μπορεί να εμπεριέχουν ρίσκο και να δημιουργούν προβλήματα, αλλά μόνο ρισκάροντας μπορείς να καλύψεις τη διαφορά.
Η TF105 είναι το πρώτο μονοθέσιο που παρουσιάστηκε και έχει συμπληρώσει τα περισσότερα χιλιόμετρα δοκιμών. Μάλιστα, για την Αυστραλία θα έχουν έτοιμο ένα νέο αεροδυναμικό πακέτο. Θεωρούμε δεδομένο ότι η Toyota θα βρεθεί εφέτος μπροστά από Red Bull και Sauber, στην 6η θέση του Πρωταθλήματος Kατασκευαστών, ενώ δεν είναι απίθανο να δούμε κάποιον από τους Ρ. Σουμάχερ και Τρούλι στο βάθρο. Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις που είχαμε, δεν έκρυβαν την αισιοδοξία τους.
Στο άλλο ιαπωνικό στρατόπεδο, αυτό της BAR-Honda, τα νέα είναι καλά όσον αφορά την έγκριση που πήρε το νέο τους κιβώτιο, το οποίο μειώνει ακόμη περισσότερο τη διάρκεια της αλλαγής σχέσης, ιδιαίτερα στο ανέβασμα. Οι αντίπαλοί τους έκαναν λόγο για παράνομο CVT (συνεχώς μεταβαλλόμενη μετάδοση), όμως η FIA είχε άλλη άποψη. Εμείς, διά γυμνού... αυτιού και χωρίς να γνωρίζουμε τι κιβώτιο δοκίμαζαν, συζητούσαμε όλες τις ημέρες στη Βαλένθια για το πόσο πιο γρήγορη ακουγόταν η αλλαγή του Honda. Προσέξτε το, αν θέλετε, και στην τηλεοπτική μετάδοση.
Συνολικά, η ομάδα της BAR-Honda πολύ δύσκολα θα διατηρηθεί στα περσινά επίπεδα. Οι λόγοι γι’ αυτό είναι τρεις: η αποχώρηση του Ρίτσαρντς, το ότι δεν υπάρχει τρίτο μονοθέσιο την Παρασκευή και ο Τακούμα Σάτο. Ίσως κάποιοι να σκέφτονται ότι είμαστε εμπαθείς με τον Ιάπωνα, αλλά δε συμβαίνει κάτι τέτοιο. Απλώς, αξιολογούμε επιδόσεις, βαθμούς και καταστροφές!
Τέλος, η Williams-BMW είναι φέτος το μεγάλο αουτσάιντερ. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα σε τι δρόμο βρίσκονται. Παρατηρώντας την FW27 να γυρίζει στην πίστα, ήταν προφανές ότι το traction control αργούσε χαρακτηριστικά να «καθαρίσει» στην έξοδο της στροφής και η διαφορά ήταν μεγάλη από τα υπόλοιπα μονοθέσια. Αυτό γινόταν συνέχεια, οπότε αποκλείονται παροδικοί λόγοι, π.χ., δεν μπορεί να ήταν αιτία τα φθαρμένα ελαστικά. Ανάμεσα στους δύο πιλότους, τολμάμε να στοιχηματίσουμε ότι ο Χάιντφελντ θα πάρει σχετικά εύκολα «κεφάλι» από τον Γουέμπερ.
Συνηθίζουμε κάθε χρόνο αυτό το κείμενο-πρόλογο της σεζόν να το ολοκληρώνουμε με μια πρόβλεψη. Για εφέτος θα υιοθετήσουμε την απάντηση του Ρ. Σουμάχερ στην ερώτησή μας για το αν θα χάσει ο αδελφός του: «Ο αδελφός μου έχει πολλές πιθανότητες να κερδίσει και πάλι τον τίτλο. Η Renault δείχνει πάρα πολύ καλή, αλλά, εάν είναι ισάξια με τη Ferrari, θα δυσκολευτούν πολύ να κερδίσουν τον Μίκαελ, λόγω εμπειρίας»._ Τ. Π.

Χιλιόμετρα δοκιμών
Από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου, επί ισπανικού εδάφους, ως επί το πλείστον, οι οκτώ από τις δέκα ομάδες Formula 1 συμπλήρωσαν χιλιάδες χιλιόμετρα δοκιμών εξέλιξης. Οι αριθμοί των «πρωταθλητών χειμώνα» δίνουν μια καλύτερη εικόνα, ενώ αποκαλύπτουν και μια μεγάλη αλήθεια.
Πιλότοι
Χάιντφελντ Williams-BMW 5.180 χλμ.
Τρούλι Toyota 3.840 χλμ.
Μοντανί Renault 3.680 χλμ.
Ομάδες
ΒΑR-Honda 12.636 χλμ.
Toyota 12.000 χλμ.
Williams 11.500 χλμ.
Ferrari 7.680 χλμ.

Τέλος, όσον αφορά τα νέα μονοθέσια, η Toyota TF105 έχει συμπληρώσει με διαφορά τα περισσότερα χιλιόμετρα, φτάνοντας τα 9.000. Αν κοιτάξει κανείς τον πίνακα απ’ τη σκοπιά των κατασκευαστών ελαστικών, καταλαβαίνει σε πόσο δύσκολη θέση έχουν βρεθεί oι Ferrari και Bridgestone απέναντι στις υπόλοιπες ομάδες που χρησιμοποιούν Michelin, καθώς τα γαλλικά ελαστικά έχουν διανύσει επτά φορές περισσότερα χιλιόμετρα. Γι’ αυτό, οι «κόκκινοι» δε θέλουν καν να ακούσουν για περιορισμό των ημερών δοκιμών εξέλιξης. Σημειώστε ότι τα χιλιόμετρα των Ferrari που αναγράφονται στον πίνακα έγιναν με την F2004M, καθώς η F2005 παρουσιάστηκε στις 25.02. Επίσης, όπως αποκάλυψε ο αρχιμηχανικός της Renault, Πατ Σίμοντς, φέτος υπήρχε η εξής ιδιαιτερότητα: «Υπήρχε ανάγκη για πολύ περισσότερα χιλιόμετρα. Αυτό, γιατί πρέπει να γνωρίζουμε επακριβώς τη συμπεριφορά των ελαστικών, όταν βρίσκονται κοντά στο τέλος ζωής τους. Για να φτάσουν σε αυτό το σημείο, πρέπει, με τις ίδιες ρυθμίσεις, να διανύσουν πάνω από 350 χλμ. Καταλαβαίνετε ότι όλο αυτό διάστημα δεν μπορούμε να αλλάζουμε-δοκιμάζουμε και άλλα πράγματα παράλληλα, κάτι που αύξησε κατά πολύ τις απαιτήσεις σε χιλιόμετρα δοκιμών».


Νέο σύστημα κατατακτήριων δοκιμών
Οι κατατακτήριες δοκιμές θα διεξάγονται δύο διαφορετικές ημέρες. Η πρώτη περίοδος θα διεξάγεται το Σάββατο και στα ευρωπαϊκά GP θα ξεκινά 14:00 ώρα Ελλάδας. Σ’ αυτήν την πρώτη περίοδο, τα μονοθέσια θα μπορούν να έχουν όσα καύσιμα θέλουν. Οι πιλότοι θα εμφανίζονται ένας ένας στην πίστα, όπως γινόταν και πέρυσι, και ως σειρά εμφάνισης θα χρησιμοποιείται η κατάταξη του προηγούμενου αγώνα αντεστραμμένη. Δηλαδή, ο νικητής του προηγούμενου αγώνα θα εμφανίζεται τελευταίος. Στην Αυστραλία, π.χ., θα εμφανιστεί τελευταίος ο Μοντόγια, προτελευταίος ο Ράικονεν και ούτω καθεξής. Αμέσως μετά τη λήξη της πρώτης περιόδου δοκιμών, τα μονοθέσια θα μπαίνουν σε παρκ φερμέ.
Η δεύτερη περίοδος θα διεξάγεται την Κυριακή το πρωί. Στα ευρωπαϊκά GP, η ώρα διεξαγωγής θα είναι 11:00 το πρωί, για την Ελλάδα. Πριν από το ξεκίνημα αυτής της περιόδου, θα επιτρέπεται ο ανεφοδιασμός των μονοθεσίων. Εν συνεχεία, δε θα επιτρέπεται άλλος ανεφοδιασμός μέχρι το ξεκίνημα του αγώνα, οπότε όλοι θα είναι υποχρεωμένοι να βάζουν στα ρεζερβουάρ τους αρκετό καύσιμο, ώστε να φτάσουν μέχρι τον πρώτο προγραμματισμένο ανεφοδιασμό. Στη δεύτερη περίοδο, ως σειρά εμφάνισης θα χρησιμοποιείται η σειρά κατάταξης της πρώτης περιόδου αντεστραμμένη. Δηλαδή, ο ταχύτερος το Σάββατο θα εμφανίζεται τελευταίος την Κυριακή.
Οι χρόνοι των δύο περιόδων θα αθροίζονται και poleman θα ανακηρύσσεται ο πιλότος με το μικρότερο άθροισμα. Όσον αφορά τα λάστιχα, ο κάθε πιλότος θα έχει στη διάθεσή του για το τριήμερο του αγώνα τέσσερα σετ. Την Παρασκευή κάθε πιλότος θα έχει πρόσβαση σε δύο -διαφορετικά μεταξύ τους- σετ ελαστικών και, αφού επιλέξει αυτό που προτιμά, θα επιστρέφει το άλλο. Για το Σάββατο και την Κυριακή θα έχει στη διάθεσή του το σετ ελαστικών που επέλεξε την Παρασκευή και άλλα δύο καινούργια σετ ίδιου τύπου. Ο πιλότος θα χρησιμοποιεί το ένα από αυτά στις δύο ελεύθερες περιόδους δοκιμών του Σαββάτου. Εν συνεχεία, θα τοποθετεί το δεύτερο σετ, με το οποίο θα πρέπει να συμμετέχει στις δύο περιόδους κατατακτήριων δοκιμών και στον αγώνα. Το τρίτο σετ θα χρησιμοποιείται σε περίπτωση ανάγκης, εάν κατά τη διάρκεια του αγώνα καταστραφεί κάποιο ελαστικό από το δεύτερο σετ. Σε αυτήν την ακραία περίπτωση που ο πιλότος θα υποχρεώνεται να μπει στα πιτ για αλλαγή ελαστικών, η ομάδα δε θα έχει το δικαίωμα να ανεφοδιάσει, ταυτόχρονα, το μονοθέσιο.


Μας είπαν...
Γιάρνο Τρούλι
- Είναι πολύ καλύτερη η ψυχολογία μας, γιατί βλέπουμε ότι βελτιωνόμαστε.
- Με καινούργια ελαστικά, η συμπεριφορά και η ταχύτητα των μονοθεσίων θα είναι παρόμοια με την περσινή.
- Στον αγώνα θα παίζει καθοριστικό ρόλο η ικανότητα του πιλότου να προστατεύει τα ελαστικά του.
- Στη Formula 1 κερδίζει πάντα ο ταχύτερος. Είναι σημαντικό να προσέχεις τα ελαστικά, αλλά ακόμη πιο σημαντικό είναι να πηγαίνεις γρήγορα.
- Ένα καλά ζυγισμένο μονοθέσιο θα μπορεί να κάνει ακόμη μεγαλύτερη διαφορά κατά τη διάρκεια του αγώνα.
- Η διαφορά θα ποικίλλει από πίστα σε πίστα, αλλά τα μονοθέσια θα είναι περίπου 0,5 δλ. πιο αργά στο γύρο απ’ ό,τι πέρυσι.
- Ο κινητήρας των 1.500 χλμ. έχει σχεδόν ίδια δύναμη και ίδια ροπή με τον περσινό.
- Υπάρχουν προβλήματα αξιοπιστίας, τα οποία προσπαθούν να επιλύσουν οι μηχανικοί μας.
- Θα είναι μια δύσκολη χρονιά. Όλες οι ομάδες έχουν δουλέψει πολύ και έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου.
- Προτιμώ το παλιό σύστημα δοκιμών της μίας ώρας με τους δώδεκα γύρους. Το φετινό είναι ακόμη πιο απρόβλεπτο από το περσινό. Αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα την Κυριακή το πρωί, αυτό θα καταστρέψει και την προσπάθεια του Σαββάτου.

Ραλφ Σουμάχερ
- Τα νέα μονοθέσια γλιστράνε λίγο περισσότερο στις αργές στροφές και αυτό τα κάνει λίγο πιο δυσκολοδήγητα.
- Το ποσοστό της κάθετης δύναμης θα βελτιωθεί κατά τη διάρκεια της χρονιάς και προς το τέλος της θα είμαστε στο ίδιο επίπεδο που ήμασταν και το 2004.
- Εάν δεν επιβάλλονταν αλλαγές, τα νέα μονοθέσια θα ήταν άλλα 2 δλ. πιο γρήγορα στο γύρο.
- Δεν έχω κανένα πρόβλημα προσαρμογής. Στην ομάδα βρίσκονται Βρετανοί, Γερμανοί και Ιάπωνες. Ο τρόπος δουλειάς τους ταιριάζει απόλυτα με τις συνήθειές μου.
- Με την TF105, σε σύγκριση με τους υπολοίπους, είμαστε λίγο καλύτερα απ’ ό,τι περιμέναμε. Τολμώ να πω ότι θα είμαστε ανταγωνιστικοί· το πόσο θα φανεί στη Μελβούρνη.
- Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να βρεθούμε μία, δύο φορές στο βάθρο εφέτος.
- Με το νέο σύστημα δοκιμών, θα ξέρουμε, επιτέλους, ποιο είναι το ταχύτερο μονοθέσιο, καθώς το Σάββατο όλοι θα έχουν άδεια ρεζερβουάρ.
- Η κυριακάτικη περίοδος δοκιμών είναι καλή ιδέα για τους θεατές, αλλά, εάν συμβεί κάτι στο μονοθέσιο, καταστρέφεται η προσπάθεια όλου του τριημέρου.
- Όσον αφορά τους τηλεθεατές, οι οικογένειες βαριούνται τα πρωινά της Κυριακής, γι’ αυτό θα τους δώσουμε κάτι να ασχολούνται.



Ομάδες
Ferrari
Συμμετοχές σε GP 704
Νίκες 182
Pole position 178
Ταχύτεροι γύροι 181
Eλαστικά Βridgestone
Πρωταθλήματα Κατασκευαστών 14
www.ferrari.com

Williams
Συμμετοχές σε GP 446
Νίκες 113
Pole position 124
Ταχύτεροι γύροι 128
Eλαστικά Michelin
Πρωταθλήματα Κατασκευαστών 9
www.williamsf1.co.uk

McLaren
Συμμετοχές σε GP 577
Νίκες 138
Pole position 115
Ταχύτεροι γύροι 113
Eλαστικά Michelin
Πρωταθλήματα Κατασκευαστών 8
www.mclaren.com

Renault
Συμμετοχές σε GP 174
Νίκες 17
Pole position 36
Ταχύτεροι γύροι 19
Eλαστικά Michelin
Πρωταθλήματα Κατασκευαστών 1 (ως Benetton 1)
www.renaultf1.com

BAR
Συμμετοχές σε GP 101
Νίκες 1
Pole position -
Ταχύτεροι γύροι -
Eλαστικά Michelin
Πρωταθλήματα Κατασκευαστών -
www.bar.net

Sauber
Συμμετοχές σε GP 197
Νίκες -
Pole position -
Ταχύτεροι γύροι -
Eλαστικά Michelin
Πρωταθλήματα Κατασκευαστών -
www.sauber-petronas.com

Red Bull
Συμμετοχές σε GP -
Νίκες -
Pole position -
Ταχύτεροι γύροι -
Eλαστικά Michelin
Πρωταθλήματα Κατασκευαστών -
www.redbullracing.com

Toyota
Συμμετοχές σε GP 51
Νίκες -
Pole position -
Ταχύτεροι γύροι -
Eλαστικά Michelin
Πρωταθλήματα Κατασκευαστών -
www.toyota-f1.com

Jordan
Συμμετοχές σε GP 231
Νίκες 4
Pole position 2
Ταχύτεροι γύροι 2
Eλαστικά Βridgestone
Πρωταθλήματα Κατασκευαστών -
www.f1jordan.com

Minardi
Συμμετοχές σε GP 321
Νίκες -
Pole position -
Ταχύτεροι γύροι -
Eλαστικά Βridgestone
Πρωταθλήματα Κατασκευαστών -
www.minardi.it

#1 Mίκαελ Σουμάχερ
Συμμετοχές σε GP 213
Νίκες 83
Pole position 63

#2 Pούμπενς Mπαρικέλο
Συμμετοχές σε GP 199
Νίκες 9
Pole position 13


#3 Tζένσον Mπάτον
Συμμετοχές σε GP 85
Νίκες -
Pole position 1

#4 Tακούμα Σάτο
Συμμετοχές σε GP 36
Νίκες -
Pole position -
#5 Φερνάντο Aλόνσο
Συμμετοχές σε GP 51
Νίκες 1
Pole position 3

#6 Tζιανκάρλο Φιζικέλα
Συμμετοχές σε GP 142
Νίκες 1
Pole position 1


#7 Mαρκ Γουέμπερ
Συμμετοχές σε GP 51
Νίκες -
Pole position -

#8 Nικ Xάιντφελντ
Συμμετοχές σε GP 85
Νίκες -
Pole position -

#9 Kίμι Pάικονεν
Συμμετοχές σε GP 68
Νίκες 2
Pole position 3

#10 Xουάν Πάμπλο Mοντόγια
Συμμετοχές σε GP 68
Νίκες 4
Pole position 11

#11 Φελίπε Mάσα
Συμμετοχές σε GP 34
Νίκες -
Pole position -

#12 Zακ Bιλνέβ
Συμμετοχές σε GP 134
Νίκες 11
Pole position 13

#14 Nτέιβιντ Kούλθαρντ
Συμμετοχές σε GP 175
Νίκες 13
Pole position 12

#15 Θα ανακοινωθεί

#16 Pαλφ Σουμάχερ
Συμμετοχές σε GP 128
Νίκες 6
Pole position 5

#17 Γιάρνο Tρούλι
Συμμετοχές σε GP 130
Νίκες 1
Pole position 2

#18 Nαρέιν Kαρθικέγιαν
Συμμετοχές σε GP -
Νίκες -
Pole position -

#19 Tιάγκο Mοντέιρο
Συμμετοχές σε GP -
Νίκες -
Pole position -

#20 Kρίστιαν ¶λμπερς
Συμμετοχές σε GP -
Νίκες -
Pole position -

#21 Πάτρικ Φρισάχερ
Συμμετοχές σε GP -
Νίκες -
Pole position -

Πίστες νέες
Toυρκία
21.08.05
Ιstanbul
5,378 χλμ.

Mε στόχο τον τίτλο

Eντυπωσιακή η παρουσίαση του νέου μονοθεσίου της Renault, με το οποίο η γαλλική εταιρεία στοχεύει ακόμη και στην κατάκτηση του τίτλου!

Κείμενο, φωτογραφίες: Eυαγόρας Παπαθέου

Δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι χορηγών, αλλά και ο ίδιος ο «Big» Mαξ Mόσλι παρευρέθηκαν στο Mονακό στην καθιερωμένη τελετή παρουσίασης της Renault R25, ενός μονοθεσίου με υψηλούς στόχους, σύμφωνα με την ομάδα. O χώρος ιδανικός, αφού στο Πριγκιπάτο του Mονακό η ομάδα κατέκτησε τη μοναδική νίκη της το 2004, ενώ η διοργάνωση, η οποία δεν περιελάμβανε σόου στο δρόμο όπως πέρσι στο Παλέρμο, ήταν συνολικά απόλυτα πετυχημένη. Oι Πάτρικ Φορ και Φλάβιο Mπριατόρε, φορώντας το καλύτερο χαμόγελό τους, οριοθέτησαν το φετινό στόχο της ομάδας, που δεν είναι άλλος από την όσο το δυνατόν πιο... ασφυκτική πίεση στην εν ενεργεία πρωταθλήτρια Ferrari του Mίκαελ Σουμάχερ.
Έπειτα από την αποκάλυψη της R25, ο πρόεδρος της ομάδας, Πάτρικ Φορ, ήταν, ως είθισται, ο πρώτος που πήρε το λόγο, λέγοντας πως η ομάδα έχει εκπληρώσει πλήρως του στόχους τους οποίους έθεσε η διοίκηση του εργοστασίου της Renault, όταν το 2002 έδωσε το πράσινο φως για την πλήρη επάνοδο της εταιρείας στην ενεργό δράση: «Όλα πάνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας. Eίχαμε θέσει ως στόχο να φτάσουμε πολύ κοντά στην κορυφή το 2005 και, από εκεί και πέρα, να διεκδικήσουμε τίτλους. Nομίζω πως η πορεία της ομάδας είναι συνεχώς ανοδική τα τελευταία χρόνια. H σχετική πτώση μας στο δεύτερο μισό του 2004 οφείλεται στο γεγονός πως, εν όψει νέων κανονισμών, ουσιαστικά σταματήσαμε την εξέλιξη της R24, για να επικεντρωθούμε στο μονοθέσιο που βλέπετε, την R25. Oι προσδοκίες μας είναι μεγάλες, και να είστε σίγουροι πως δε θα είμαστε πλέον ικανοποιημένοι, αν βρισκόμαστε απλώς συχνά στο βάθρο. Φέτος, θέλουμε νίκες όσο πιο συχνά γίνεται και του χρόνου τον τίτλο. H συνεργασία μεταξύ των δύο αγωνιστικών μας τμημάτων στη Γαλλία (Viry-Chatillon) και στη Bρετανία (Enstone) είναι πιο αρμονική παρά ποτέ και νομίζω πως αυτό θα φανεί και στην πράξη».

Pεσιτάλ Mπριατόρε!
O πολύπειρος Φλάβιο Mπριατόρε, διευθύνων σύμβουλος της ομάδας, είναι μία από τις δύο, τρεις προσωπικότητες που ξεχωρίζουν στον κόσμο της F1. Πραγματικά «λαμπερή» ήταν τόσο η εμφάνιση του στην εκδήλωση όσο και η άποψή του ειδικά όσον αφορά τις αλλαγές των κανονισμών και την προσπάθεια για συγκράτηση του κόστους: «Σίγουρα οδεύουμε σε καλό δρόμο. Tα κοστολόγια πρέπει να μειωθούν, γιατί διαφορετικά το μέλλον της F1 είναι επισφαλές. Πλέον, έχουμε ξεπεράσει κάθε λογική. Δεν μπορούμε να πείσουμε κανέναν, ούτε τους θεατές, αλλά ούτε και τους χορηγούς, πως για δύο μονοθέσια που παρατάσσει κάθε ομάδα στα GP πρέπει να έχει στο δυναμικό της χίλιους ανθρώπους, και μάλιστα ειδικευμένους και καλοπληρωμένους! Ποιος μπορεί, πλέον, να τους πληρώνει; Eίναι παράλογο... H προσπάθεια για μείωση του κόστους πρέπει να συνεχιστεί. Όταν φτάσουμε σε ένα αποδεκτό επίπεδο, τότε σίγουρα θα υπάρξει και εντονότερος συναγωνισμός μεταξύ των ομάδων. H όλη διαδικασία είναι μονόδρομος». Για τη νέα R25 και τη σεζόν που ξεκινά ο Mπριατόρε δήλωσε μεταξύ άλλων: «Nομίζω πως η R25 είναι ό,τι πιο τέλειο έχουμε κατασκευάσει μέχρι τώρα, από πλευράς μεθοδολογίας, αφού τα δύο τεχνικά κέντρα μας εργάζονται ασταμάτητα και πιο αρμονικά παρά ποτέ. Στόχος μας είναι η διεκδίκηση της νίκης σε κάθε αγώνα ή, με άλλα λόγια, το να βρεθούμε στο επίπεδο της Ferrari. Bεβαίως, κανείς μας δεν μπορεί να ξέρει σε ποιο ακριβώς επίπεδο έχουμε φτάσει, παρά μόνο όταν θα πάμε στο πρώτο GP της χρονιάς και θα συναγωνιστούμε τις άλλες ομάδες σε πραγματικές συνθήκες. Eμείς ξέρουμε τι έχουμε πετύχει σε σχέση με πέρσι, αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε σε ποιο βαθμό εξέλιξης έχουν φτάσει οι άλλοι. Έχω την αίσθηση, όμως, πως θα είμαστε μεταξύ των κορυφαίων».

H επαναστατική R25
Σε τεχνολογικό επίπεδο, η R25 είναι πραγματικά ξεχωριστή, χάρη στο πολύ στενό ρύγχος της σε σχέση με τα μονοθέσια των άλλων ομάδων. Eπίσης, είναι πιο χαμηλή και πιο στενή στο πίσω μέρος από την R24, έχει μικρότερες εισαγωγές ψυγείων, εκτεταμένες καμινάδες, μεγαλύτερα σε διατομή και έκταση «βράγχια», νέα εμπρός ανάρτηση, νέο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου (Renault/Magneti-Marelli Step 11), μεγαλύτερο σε χωρητικότητα ρεζερβουάρ, καθώς και νέο κινητήρα.
O τελευταίος, με κωδικό RS25, διατηρεί τη σχετικά στενή περιεχόμενη γωνία V των 72 μοιρών του προκατόχου του, όμως, σύμφωνα με τον Pομπ Γουάιτ (μεταγραφή της Renault από τη Cosworth στα τέλη του 2003), σχεδιάστηκε από λευκό χαρτί και χρησιμοποιεί κατά 98% καινούργια εξαρτήματα. Eπίσης, παρά το ότι πρέπει να αντέχει πλέον για δύο αγώνες, έχει το ίδιο βάρος με τον περσινό και είναι πιο δυνατός στις μεσαίες και υψηλές στροφές.

Mας είπαν:
Φερνάντο Aλόνσο, πιλότος
- H R25 είναι πιο φιλική και πιο ευκολοδήγητη από την R24.
- Aπό τη θέση του οδηγού, ο νέος κινητήρας φαίνεται πιο δυνατός από τον περσινό, παρά το ότι πρέπει να αντέχει περισσότερο. Πραγματικά, το σχεδιαστικό μας κέντρο στη Γαλλία έχει κάνει καταπληκτική δουλειά.
- Πέρσι, σχεδόν σε κάθε αγώνα διεκδικούσαμε θέσεις στο βάθρο. Φέτος, θέλουμε κάτι περισσότερο.

Tζιανκάρλο Φιζικέλα, πιλότος
- Nιώθω πολύ άνετα στο περιβάλλον της ομάδας. Eίναι σαν να μην έφυγα ποτέ!
- Tο καινούργιο μονοθέσιο είναι πολύ σταθερό και πολύ φιλικό σε αντιδράσεις στις στροφές.
- Στο πρωτάθλημα φέτος, η αντοχή των ελαστικών θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο και σ’ αυτόν δε θα είναι καθόλου αμέτοχος ο οδηγός. H εμπειρία θα μετρήσει.

Mπομπ Mπελ, τεχνικός διευθυντής
- Tον περασμένο Iούλιο, πήραμε ένα μεγάλο ρίσκο. Όταν ανακοινώθηκε η προοπτική εφαρμογής νέων κανονισμών για αεροδυναμική και λάστιχα, εν όψει 2005, και πριν υπογράψουν όλοι οι κατασκευαστές, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε τη σχεδίαση ενός μονοθεσίου με βάση τους συγκεκριμένους κανονισμούς. Tελικά δικαιωθήκαμε.
- Aυτή είναι η αιτία που στο δεύτερο μισό της περσινής σεζόν οι επιδόσεις μας δεν ήταν και τόσο καλές. Oυσιαστικά, από το καλοκαίρι σταματήσαμε την εξέλιξη της R24, για να επικεντρωθούμε στην R25.
- Ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός είναι τα νέα ηλεκτρονικά του μονοθεσίου μας, τα οποία εξελίξαμε από κοινού με τη Magneti-Marelli.

Pομπ Γουάιτ, υπεύθυνος κινητήρα
- Για τον RS25 έχει ήδη εκπονηθεί εκτεταμένο πρόγραμμα εξέλιξης μέσα στη χρονιά.
- Ήδη έχει ξεκινήσει στη Γαλλία η σχεδίαση του V8 των 2,4 λίτρων που θα χρησιμοποιηθεί το 2006.


Παγκόσμιο Πρωτάθλημα F1, Παρουσίαση Williams

«Όχι άλλα λάθη»!

Με αυτήν την έκφραση, ο ιδρυτής της Williams, Φρανκ Ουίλιαμς, έδωσε τον τόνο στην παρουσίαση της νέας FW27. Δίπλα του, ο διευθυντής της BMW, Μάριο Τάισεν, χαμογελούσε συγκαταβατικά.

Κείμενο, φωτογραφίες: Τάκης Πουρναράκης

ΠPOΣKEKΛHMENOI της BMW, βρεθήκαμε στη Βαλένθια κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νέου μονοθεσίου της Williams–BMW με κωδικό FW27.
Η FW27 παρουσιάστηκε στο τοπικό αεροδρόμιο σε ένα υπόστεγο συντήρησης αεροσκαφών, ειδικά διαμορφωμένο για την περίσταση.
Πριν από την παρουσίαση επικρατούσε αγωνία για το ποιος θα είναι ο δεύτερος πιλότος της ομάδας για το 2005. Από τη Williams έφυγαν και οι δύο πιλότοι που οδηγούσαν πέρσι. Ο Μοντόγια πήγε στη McLaren και ο Ρ. Σουμάχερ στην Toyota.
Ήταν γνωστό ότι τη μία εκ των δύο θέσεων θα την καλύψει ο Μαρκ Γουέμπερ, ο οποίος πέρσι οδηγούσε για λογαριασμό της Jaguar. Για την άλλη θέση, όμως, τα σενάρια έδιναν και έπαιρναν. Από το Δεκέμβριο που δοκίμασε για πρώτη φορά ο Χάιντφελντ τη FW26, αποδεικνύοντας την ταχύτητά του, έως την ημέρα της παρουσίασης (31/1) κράτησε η αγωνία για το αν θα είναι αυτός ή ο Πιτζόνια ο άλλος πιλότος της Williams.

Μεσότιτλος
Με συνταξιδιώτη το Χάιντφελντ!
Μια μέρα πριν από την παρουσίαση της FW27, ταξιδεύοντας αεροπορικώς από Μαδρίτη για Βαλένθια, έτυχε να καθίσουμε δίπλα στο Νικ Χάιντφελντ. Εκείνη τη στιγμή, ούτε ο ίδιος ήξερε τι μέλλει γενέσθαι! «Εσύ αξίζεις αυτήν τη θέση», ήταν η ατάκα με την οποία προσπαθήσαμε να ανοίξουμε συζήτηση. Ο Γερμανός μας ρώτησε γιατί το πιστεύουμε αυτό. «Γιατί σημείωσες καλύτερους χρόνους στις δοκιμές, παρ’ ότι πρωτάρης στην ομάδα, και γιατί ο Αντόνιο πριν από δύο χρόνια απογοήτευσε με τις εμφανίσεις του στα GP», απαντήσαμε. Ο Χάιντφελντ μας χαμογέλασε και η συζήτηση που ξεκίνησε κράτησε μέχρι την προσγείωση. Μιλήσαμε για τους Ολυμπιακούς Aγώνες, για την εποχή της McLaren, για τους παλιούς αγώνες του στην F3000 με τον Μοντόγια, για τα όνειρά του, όταν πάψει να οδηγεί F1. Ο Νικ θέλει να συμμετάσχει σε Ολυμπιακούς Aγώνες και γνωρίζει ότι, λόγω ηλικίας, θα μπορέσει μόνο εάν ασχοληθεί με ιππασία, τοξοβολία ή σκοποβολή. Από το φαγητό που μας σέρβιραν έφαγε μόνο το τυρί και το ψωμί. Φορούσε τζιν, πουλόβερ, αθλητικά παπούτσια και δερμάτινο μπουφάν, ήταν ανοιχτός, εγκάρδιος, φιλικός και ερχόταν από την Ελβετία όπου μένει με την κοπελιά του. «Θα τα πούμε αύριο στην παρουσίαση», ήταν η τελευταία του κουβέντα...

Αγωνία τέλος!
Πριν ακόμη γίνουν τα αποκαλυπτήρια, ο Φράνκ Ουίλιαμς έδωσε τέλος στην αγωνία όλων, ανακοινώνοντας ότι για το 2005 πιλότοι της ομάδας θα είναι οι Γουέμπερ και Χάιντφελντ.
Αμέσως μετά έγινε η παρουσίαση της FW27, η οποία, σε αντίθεση με την προκάτοχό της, είναι μονοκάρινη. Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας, Σαμ Μάικλ, η συγκεκριμένη επιλογή υστερεί σε αεροδυναμική απόδοση, αλλά υπερτερεί σε βάρος και στρεπτική ακαμψία.
Ο Βρετανός μας έδειξε τα σημεία στα οποία έχουν γίνει οι σημαντικότερες αλλαγές σε σχέση με την προκάτοχο της Williams FW27, την FW26.

Οι λεπτομέρειες της FW27
Πρώτα απ’ όλα, στην μπροστινή αεροτομή ξεχωρίζει η καμπυλότητα στο κέντρο της. Μια επιλογή που έγινε, διότι η περαιτέρω ανύψωση της εμπρός πτέρυγας κατά 5 εκ. έχει επηρεάσει αρκετά την αεροδυναμική της απόδοση, καθώς η ροή του αέρα στο κάτω μέρος δεν επιταχύνεται πλέον τόσο πολύ ανάμεσα στην αεροτομή και στο έδαφος, εφόσον η διατομή διέλευσης είναι μεγαλύτερη. Έτσι λοιπόν, στο σημείο που επιτρέπουν οι κανονισμοί, 25 εκ. εκατέρωθεν του νοητού άξονα, η δημιουργία της συγκεκριμένης καμπύλης συμβάλλει θετικά στην αεροδυναμική απόδοση της εμπρός αεροτομής.
Πιο πίσω, τα ψυγεία είναι καμπυλωτά και προκλητικά μικρά, ενώ ακριβώς από πάνω τους βρίσκονται δύο τεράστιες καμινάδες, από τις οποίες, σύμφωνα με το διευθυντή της BMW, Μάριο Τάισεν, γίνεται η εξαγωγή όλου του θερμού αέρα από το χώρο του κινητήρα. «Υποχρεωθήκαμε να προσαρμόσουμε τη λειτουργία του κινητήρα σε πιο υψηλές θερμοκρασίες», παραδέχτηκε ο Γερμανός, «αυτό, βέβαια, δεν είναι ό,τι καλύτερο για την ισχύ, όμως, ύστερα από προσεκτική μελέτη, είδαμε ότι το συνολικό όφελος μ’ αυτήν τη διάταξη είναι μεγαλύτερο».

Μας είπαν...

Μαρκ Γουέμπερ, πιλότος
- Απίστευτη εμπειρία να οδηγείς για τη Williams.
- Θέλω στην πρώτη μου νίκη να βρίσκεται ο Μ. Σουμάχερ δίπλα μου στο βάθρο.
- Φέτος, θα παίζει καθοριστικό ρόλο η ικανότητα του πιλότου να προφυλάσσει τα ελαστικά του στον αγώνα.
- Δεν υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά δύναμης ανάμεσα στον κινητήρα της BMW και στον κινητήρα της Ford.

Σαμ Μάικλ, τεχνικός διευθυντής Williams
- Οι νέοι κανονισμοί μας έχουν σπρώξει σε μια εντελώς νέα γενιά ηλεκτρονικών. Ιδιαίτερα το πρόγραμμα του traction control είναι εντελώς καινούργιο.
- Κάτω από 10% η πτώση στην αεροδυναμική απόδοση των μονοθεσίων.
- Τα πλαϊνά του κόκπιτ της FW27 είναι πιο χαμηλά από ποτέ.
- Στις δοκιμές του Σαββάτου θα έχουμε set–up αγώνα, αλλά άδεια ρεζερβουάρ.

Μάριο Τάισεν, διευθυντής BMW
- Ενισχύσαμε πιστόνια, έμβολα, βαλβίδες, συνδέσμους, για να αντέχει ο κινητήρας περισσότερο.
- Μόνο τα αναλώσιμα (λάδια, φίλτρα, ψυκτικό υγρό) του κινητήρα επιτρέπεται να αλλάζουν ανάμεσα στα δύο GP στα οποία θα χρησιμοποιείται.
- Η FIA θα σφραγίζει τον κινητήρα με ασφαλιστικές ταινίες. Αν μια ταινία βρεθεί σπασμένη, θα θεωρείται ότι έχει αλλαχτεί ο κινητήρας.
- Δεν έπαιξε κανένα ρόλο η εθνικότητα του Χάιντφελντ (σ.σ: Γερμανός) στην επιλογή του. Μοναδικό κριτήριο ήταν η ικανότητά του.

Λεζάντες
Ο Μαρκ Γουέμπερ βρήκε την ευκαιρία να οδηγήσει μια Μ5, η οποία στα χέρια του έμοιαζε με παιδικό παιχνίδι.

Προκλητικά μικρά τα ψυγεία της FW27!

Προσέξτε την έκφραση του Πιτζόνια, ο οποίος πριν από λίγο έχει μάθει ότι παραμένει δοκιμαστής.