4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Yachts - Mercedes CLS 500

Με τη CLS, η Mercedes αποδεικνύει ότι μπορεί να φτιάξει αυτοκίνητα που να προσφέρουν και οδηγική ευχαρίστηση.

Tο κόνσεπτ του συγκεκριμένου αυτοκινήτου (που δεν είναι άλλο από ενός κουπέ με τέσσερις πόρτες) παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην έκθεση της Φρανκφούρτης το φθινόπωρο του 2003 και φαίνεται ότι βρήκε μεγάλη ανταπόκριση, γι’ αυτό και ακολούθησε το μοντέλο παραγωγής μόλις ένα χρόνο αργότερα.
Βασισμένη στο δάπεδο της E Class, με εξωτερικές όμως διαστάσεις και τιμή που την τοποθετούν ανάμεσα σ’ αυτήν και την S Class, η CLS αναμφίβολα απευθύνεται στους λίγους, εξου και η περιορισμένη γκάμα κινητήρων, η οποία απαρτίζεται μόνο από ένα V6 3,5 λίτρων (με μέγιστη ισχύ 272 ίππους) και ένα V8 4.966 κ.εκ. με 306 ίππους, που ήταν και το αυτοκίνητο της δοκιμής. Και στις δύο περιπτώσεις, ο κινητήρας του αυτοκινήτου συνδυάζεται με το νέο «7άρι» αυτόματο κιβώτιο 7G-tronic.
Πριν περάσουμε στις οδηγικές εντυπώσεις της CLS, αξίζει να περιπλανηθούμε για λίγο στο εσωτερικό της. Αναμφίβολα, η ποιότητα των υλικών, η συναρμογή τους, ακόμα και η μυρωδιά τους παραπέμπουν απευθείας σε Mercedes. Εντούτοις, ήταν από τις λίγες φορές που σε αυτοκίνητο δοκιμής ξεκινήσαμε αυτήν την αναγνωριστική διαδικασία από το πίσω κάθισμα. H είσοδος γίνεται με μια σχετική προσοχή (το άνοιγμα των θυρών είναι μικρό, καθώς τα παράθυρα δεν έχουν πλαίσιο και, κατά συνέπεια, οι πόρτες δεν μπορούν να «αγκαλιάσουν» την οροφή), αλλά γενικά ο πίσω επιβάτης δε θα νιώσει συναισθήματα κλειστοφοβίας. Θα καθίσει μάλιστα με μια σχετική άνεση, έχοντας ικανοποιητικό χώρο για τα γόνατά του. Δεν είναι το ίδιο άνετα τα πράγματα και στο ύψος, λόγω της «κουπέ» διαμόρφωσης της οροφής, αν και θα εξυπηρετηθούν χωρίς πρόβλημα δύο κανονικού αναστήματος επιβάτες.
Πιο άνετα είναι τα πράγματα για οδηγό και συνοδηγό, με τα καθίσματά τους, βέβαια, να ρυθμίζονται με κάθε δυνατή έννοια. O πρώτος έρχεται αντιμέτωπος με την κλασική ιδιάζουσα εργονομία της εταιρείας (βλ. χειρισμός καθαριστήρα από τον αριστερό μοχλοδιακόπτη, ποδόφρενο αντί χειρόφρενου κτλ.). Από την άλλη, φαίνεται ότι έχει μπει μια τάξη στο χειρισμό των διάφορων συστημάτων του αυτοκινήτου (κλιματισμός, ραδιόφωνο, TV, navigation), χωρίς μάλιστα την υιοθέτηση αμφιλεγόμενων λύσεων, όπως για παράδειγμα το i Drive της BMW.
Στο δρόμο, ακόμα και στην κίνηση της πόλης, δε θα δυσκολευτείς να αντιληφθείς τη δύναμη που κρύβει ο κινητήρας της CLS. Στο παραμικρό πάτημα του δεξιού πεντάλ, η απόκρισή του είναι άμεση και το αμάξωμα των 1.850 κιλών κυριολεκτικά εκτοξεύεται προς τα εμπρός. Παρά τους 306 ίππους και τη θηριώδη ροπή των 46,9 χλγμ. (στις 2.700 σ.α.λ.!) οι (πίσω) κινητήριοι τροχοί δεν αναλώνονται σε ένα ατελείωτο σπινάρισμα. Όχι μόνο γιατί παρεμβαίνουν τα (ιδιαίτερα διακριτικά) ηλεκτρονικά αντίμετρα, αλλά και γιατί το όλο στήσιμο, με τη ρυθμιζόμενη αερανάρτηση, τη σχεδόν ιδανική κατανομή βάρους εμπρός/πίσω (52/48) και τα Michelin Pilot Sport (245/40 R18) κάνουν εξαιρετική δουλειά ακόμα και στο βρεγμένο ελληνικό οδόστρωμα. Φυσικά, αν τολμήσεις να απενεργοποιήσεις το ESP, ένα θεαματικό γύρισμα της ουράς κάθε άλλο παρά δύσκολα θα προκληθεί, μέχρι που ο μεγάλος αδελφός της CLS να αποφασίσει ότι αρκετά έπαιξες με τα 110.000 ευρώ που κόστιζε η έκδοση της δοκιμής και να σε επαναφέρει στην τάξη. Η ανάρτηση airmatic αποτελεί, επίσης, μια ευχάριστη έκπληξη. Με τρία επίπεδα σκληρότητας, απομονώνει (στη θέση comfort πρακτικά καταργεί) τις ανωμαλίες του δρόμου, ενώ στις επιλογές Sport 1 & Sport 2 προσφέρει στον ανήσυχο οδηγό, που θα σνομπάρει τη μετακίνηση με το cruise control, μεγαλύτερη αμεσότητα στις εντολές του, σε συνδυασμό με μικρότερες κλίσεις του αμαξώματος.
Το όλο στήσιμο, πάντως, εξασφαλίζει εντυπωσιακά περιθώρια πρόσφυσης και μόνο το σύστημα διεύθυνσης με την κάπως τεχνητή αίσθηση στερεί μέρος από την οδηγική ευχαρίστηση. Εντούτοις, είναι γρήγορο, με μόλις 2,5 στροφές απ’ άκρη σ’ άκρη.

Seven
Δεν αναφερόμαστε στα επτά θανάσιμα αμαρτήματα (ε, δε χρειάζεται δα και εξαγνισμός ψυχής, επειδή οδηγήσαμε για μερικές μέρες μια CLS...), αλλά στο νέο 7τάχυτο αυτόματο κιβώτιο της εταιρείας, που ακούει στο όνομα 7G-tronic. Πρόκειται για ό,τι πιο σύγχρονο σ’ αυτήν την κατηγορία συστημάτων μετάδοσης, προσφέροντας μια εξαιρετικά πολιτισμένη λειτουργία με προοδευτικές και ιδιαίτερα γρήγορες αλλαγές. Φυσικά, υπάρχει η δυνατότητα χειροκίνητων αλλαγών με δύο -μάλλον άβολα- μπουτόν πίσω από το τιμόνι ή μετακινώντας τον επιλογέα προς τα δεξιά (για το ανέβασμα) και αριστερά για το κατέβασμα, αντί για την καθιερωμένη διαμήκη κατεύθυνση. ¶λλη μια ιδιαιτερότητα στην εργονομία μιας Mercedes, που -επιτρέψτε μας να διατυπώσουμε την προσωπική μας άποψη- έχει λογική, καθώς αυτή είναι και η φορά σε ένα χειροκίνητο κιβώτιο όπου επιλέγεις τις μεγαλύτερες ή μικρότερες σχέσεις.
Tέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι η λαιμαργία δε θα μπορούσε παρά να χαρακτηρίζει την προσωπικότητα του κινητήρα, που σε περίοδο αυτοσυγκράτησης έπεσε στα 14,1 λίτρα/100 χλμ., σε κανονική χρήση φλέρταρε με τα 17 λίτρα/100 χλμ. και δεν είχε κανένα πρόβλημα να εντυπωσιάσει, δείχνοντας τον αχόρταγο χαρακτήρα του, αν ο οδηγός αρεσκόταν να παίζει με το δεξί πεντάλ.
Eν κατακλείδι, έναν κινητήρα πρόθυμο να ανταποκριθεί στα καλέσματα του οδηγού, ένα ESP που δεν προσπαθεί να δαμάσει τις... δυνάμεις της φύσης προτού καν αυτές κάνουν αισθητή την παρουσία τους, ένα καταπληκτικό κιβώτιο, άμεσο και ιδιαίτερα πολιτισμένο, και μια καλορυθμισμένη ανάρτηση που δε θυσιάζει την οδική συμπεριφορά υπέρ της άνεσης (αλλά ούτε και τ’ ανάποδο). Και στα «μείον»; Tι άλλο; Tα 110.000 ευρώ που απαιτούνται για την αγορά της._ 4T

YΠEP
• KINHTHPAΣ
• EΠIΔOΣEIΣ
• ANAPTHΣH

KATA
• TIMH