4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Yachts - Subaru Legacy 2.0 & Outback 2.5

Διατηρώντας τις δοκιμασμένες λύσεις της Subaru και την παραδοσιακή ποιότητα της ιαπωνικής εταιρείας, και παράλληλα αποβάλλοντας το συντηρητισμό του παρελθόντος σε ό,τι αφορά την εμφάνιση Legacy και Outback, αντιμετωπίζουν με άλλο αέρα τον ανταγωνισμό.

TO πρώτο και ίσως πιο καθοριστικό βήμα για την περαιτέρω ενίσχυση της εικόνας της Subaru στη μεσαία κατηγορία έγινε με την αναθεώρηση της σχεδιαστικής φιλοσοφίας της. Και αυτό, γιατί το τέταρτης γενιάς Legacy, όπως βέβαια και το... δίδυμο Outback, σε τίποτα δε θυμίζει τον απρόσωπο και μάλλον συντηρητικό πρόγονό του. Προς την κατεύθυνση αυτήν τείνουν όχι μόνο οι μεγαλύτερες εξωτερικές διαστάσεις που προσδίδουν το δέοντα δυναμισμό, αλλά και το χαμηλό και αισθητά πιο σφηνοειδές ρύγχος, που σε συνδυασμό με τα επανασχεδιασμένα φωτιστικά σώματα στο εμπρός μέρος χαρίζουν, στην τετράθυρη κυρίως έκδοση, συγκρατημένη, θα λέγαμε, επιθετικότητα.
Eσωτερικά, κύριο χαρακτηριστικό και στις δύο περιπτώσεις (όπου ο σχεδιασμός είναι σχεδόν πανομοιότυπος) είναι η περαιτέρω αναβάθμιση σε επίπεδο ποιότητας, αφού όλα ανεξαιρέτως τα υλικά έχουν και πολύ καλό φινίρισμα και ικανοποιητική συναρμογή. H συνολική εικόνα που εισπράττει κανείς είναι απόλυτα αποδεκτή και σίγουρα μια από τις καλύτερες της συγκεκριμένης κατηγορίας, όχι μόνο λόγω του σύγχρονου σχεδιασμού, αλλά και του πλήρους εξοπλισμού άνεσης και ασφάλειας, την πολύ καλή θέση οδήγησης και τους επαρκείς –όχι όμως και κορυφαίους– χώρους για επιβάτες και αποσκευές.
Όπως ήταν αναμενόμενο, ο άνεμος της ανανέωσης... φύσηξε και στα μηχανικά μέρη. O ατμοσφαιρικός boxer των 1.994 κ.εκ. είναι δυνατότερος κατά 13 ίππους (138 ίπποι/5.600 σ.α.λ.), ο επίσης επίπεδος των 2,5 λίτρων του Outback αποδίδει 165 ίππους/5.600 σ.α.λ. Μικρότερης κλίμακας διαφοροποιήσεις σε σχέση με το παρελθόν εντοπίζονται και στη μετάδοση, οι οποίες δεν αφορούν βέβαια το γνωστό σύστημα μόνιμης τετρακίνησης με κεντρικό διαφορικό συνεκτικής σύζευξης, αλλά το χειροκίνητο κιβώτιο πέντε σχέσεων της Subaru (σε συνδυασμό με κοντές σχέσεις αποκλειστικά για τις εκδόσεις SW και Outback) και το αυτόματο-σειριακό κιβώτιο τεσσάρων σχέσεων Sportshift του Iάπωνα κατασκευαστή με το οποίο ήταν εφοδιασμένο το σκουρόχρωμο Outback.
Ανεξάρτητα από προδιαγραφές, σε επίπεδο πραγματικών επιδόσεων στο δρόμο ο συνδυασμός κινητήρας/κιβώτιο που συγκριτικά κερδίζει τις εντυπώσεις είναι εκείνος του Legacy. Παρά τη μικρή, πλην όμως εμφανή έλλειψη ροπής στις πολύ χαμηλές στροφές, ο 2λιτρος boxer έχει θετική απόκριση (παρά την ύπαρξη ηλεκτρονικού γκαζιού αντί της κλασικής ντίζας), πολύ καλή ευστροφία και ικανοποιητικό βάθος, σε ό,τι αφορά τα αποθέματα ισχύος στις υψηλές στροφές. Το χαρακτηριστικό αυτό, σε συνδυασμό με τη σοφή κλιμάκωση των τεσσάρων πρώτων σχέσεων του χειροκίνητου κιβωτίου (η 5η είναι overdrive) και τη διατήρηση του βάρους του αμαξώματος σε λογικά για το μέγεθος και την κατηγορία επίπεδα (1.330 κιλά), εξασφαλίζει ανταγωνιστικές, όχι όμως και κορυφαίες επιδόσεις, διατηρώντας, έτσι, σε λογικά επίπεδα και τη μέση κατανάλωση, η οποία ξεπερνά οριακά τα 11 λίτρα/100 χλμ.
Εντελώς διαφορετική, όμως, είναι η εικόνα στην περίπτωση του αυτόματου Outback 2.5, όπου η συνολική φιλοσοφία του κιβωτίου Sportshift πνίγει τις δυνατότητες του δυνατότερου κινητήρα. Έτσι, με βασικό μειονέκτημα το νωχελικό τρόπο διαδοχής των σχέσεων στη θέση «D» και την πολύ αραιή διάταξη, οι επιδόσεις δεν ικανοποιούν, καθώς υπολείπονται ακόμα και έναντι των αντίστοιχων του χειροκίνητου Legacy 2.0. Η εικόνα σε επίπεδο αίσθησης μετριάζεται πάντως με την τοποθέτηση του μοχλού στο σειριακό πρόγραμμα λειτουργίας, όπου οι αλλαγές πραγματοποιούνται πιο ομαλά και άμεσα.
Στο δρόμο, Legacy και Outback πετυχαίνουν τη χρυσή τομή ανάμεσα στην άνεση και στο σπορτίφ χαρακτήρα, εξασφαλίζοντας ουδέτερη κατά κανόνα συμπεριφορά στις στροφές, η οποία συνοδεύεται πάντα από λογικές κλίσεις που ουδέποτε θα προβληματίσουν ή θα ανησυχήσουν οδηγό και επιβάτες. Συνυπολογίστε εδώ και τον υποδειγματικό τρόπο με τον οποίο απορροφώνται οι ανωμαλίες του δρόμου, το σαφές, αν και σχετικά ελαφρύ γύρω από τη θέση της ευθείας σύστημα διεύθυνσης, καθώς επίσης και τα αποτελεσματικά φρένα που στέκονται στο ύψος των... οικογενειακών περιστάσεων.
Στην περίπτωση του Outback, το αυξημένο ύψος του αμαξώματος από το έδαφος (200 χλστ., σύμφωνα με τη Subaru) και oι μεγαλύτερες διαδρομές της ανάρτησης επιτρέπουν την πρόσβαση σε «φυσιολογικές» εκτός δρόμου διαδρομές. Και λέμε «φυσιολογικές», αφού το αυξημένο μήκος του αμαξώματος, που υπερβαίνει τα 4,7 μ., οι σχετικά μεγάλοι εμπρός και πίσω πρόβολοι και η απουσία προστατευτικών καλυμμάτων κάτω από το χώρο του κινητήρα δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για «το κάτι παραπάνω». Παρά τις επιμέρους ενστάσεις λοιπόν για τις επιδόσεις του «μεγάλου» κινητήρα και τον τρόπο λειτουργίας του αυτόματου κιβωτίου, αμφότερα αποτελούν δύο σύγχρονες, ολοκληρωμένες και καθ’ όλα αξιοπρόσεκτες οικογενειακές προτάσεις στη μεσαία κατηγορία. Πολύ περισσότερο δε σε ό,τι αφορά την έκδοση Outback, η οποία προτάσσει παράλληλα ένα διττό και σίγουρα πιο χρηστικό χαρακτήρα στην πράξη._ 4Τ

YΠEP
• OΔIKH ΣYMΠEPIΦOPA
• ΠOIOTHTA KATAΣKEYHΣ
• ΔITTOΣ XAPAKTHPAΣ (OUTBACK)
• KATANAΛΩΣH (LEGACY)
KATA
• EΠIΔOΣEIΣ (OUTBACK)
• TIMH ΣE ΣXEΣH ME TON ANTAΓΩNIΣMO (LEGACY)