4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Βαρόμετρο

Tο παράδειγμα της Iσπανίας

Οι εταιρείες ενοικιάσεων να μην ξοδεύουν τα... κεφάλια τους για να αγοράζουν αυτοκίνητα, αλλά να τα παίρνουν με βραχυπρόθεσμες συμβάσεις leasing 8 μηνών.

Καιρός να ανακατέψουμε τα «λιμνάζοντα νερά» είπε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη για την κατάσταση της χώρας μετά τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης από τη NΔ και νομίζω ότι μόνο οι Έλληνες που έχουν βολευτεί σε κάποια λιμνάζοντα νερά θα πρέπει να ανησυχούν. Ένα, πάντως, είναι το βασικό συμπέρασμα από τα όσα είπε ο πρωθυπουργός: μόνο μια δυναμική ανάπτυξη της χώρας μπορεί να μας σώσει.

Και στον κλάδο του αυτοκινήτου υπάρχουν λιμνάζοντα νερά, τα οποία θα έπρεπε να ταρακουνήσουν οι υπουργοί Μεταφορών και Οικονομικών. Στα λιμνάζοντα νερά του Υπουργείου Μεταφορών παραμένουν τα ΚΤΕΟ, στα οποία η στήλη πολλές φορές έχει αναφερθεί. Στο Yπουργείο Οικονομικών του κ. Ρέγκουζα τα λιμνάζοντα ύδατα είναι το σύστημα φορολογίας του αυτοκινήτου, το οποίο δημιουργεί πολλές παρενέργειες, μεταξύ των οποίων την αδυναμία της Ελλάδας να εξάγει σε άλλες χώρες μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. Οι βασικοί λόγοι είναι δύο:

• Ο Eιδικός Φόρος, που επιβαρύνει στη χώρα μας την τιμή ενός αυτοκινήτου.

• Ο ρυθμός απόσβεσης, που είναι, εξαιτίας του φόρου, πολύ πιο αργός απ’ ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ένας κλάδος όπου θα μπορούσε η Eλλάδα να είχε δυναμική ανάπτυξη είναι ο τουρισμός κι ένα κομμάτι του τουρισμού είναι οι ενοικιάσεις αυτοκινήτων. Στη θέση του κ. Αβραμόπουλου, θα προσπαθούσα σε αυτόν τον τομέα η Ελλάδα να δίνει τις καλύτερες υπηρεσίες ή, τουλάχιστον, τις αντίστοιχες με χώρες υψηλού τουρισμού, όπως είναι η Ισπανία, με 35 εκατ. τουρίστες, και η Ιταλία, με περίπου 28 εκατ.

Αυτά που κάνει η Ισπανία στον τομέα του Rent-A-Car (RAC) θα μπορούσαν να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση για την Eλλάδα.
Οι ισπανικές εταιρείες ενοικίασης έχουν στην καλοκαιρινή περίοδο ένα στόλο πάνω από 200.000 αυτοκίνητα! Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του στόλου το παραλαμβάνουν την περίοδο Μαρτίου-Aπριλίου, με συμβάσεις «buy back», που σημαίνει ότι την περίοδο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου το επιστρέφουν στον προμηθευτή τους (συνήθως, τους κατασκευαστές), ώστε τους χειμερινούς μήνες, που δεν υπάρχει ο καλοκαιρινός τουρισμός, ο στόλος τους να πέφτει στο 10%-15% του καλοκαιρινού επιπέδου.
Η ισπανική κυβέρνηση, θεωρώντας τα αυτοκίνητα αυτά ως «εργαλεία για την προώθηση του τουρισμού της χώρας», θέλει να φεύγουν από τη χώρα, όταν λήγει ο ρόλος τους, τον Oκτώβριο. Έτσι, επιστρέφει την αξία του ΦΠΑ, όταν τα αυτοκίνητα των εταιρειών RAC εξαχθoύν μέσα στον ίδιο χρόνο που πρωτοταξινομήθηκαν! Αποτέλεσμα; Ο στόλος των νοικιάρικων τον επόμενο χρόνο είναι πάλι καινούργιος, με τα εξής πλεονεκτήματα:
- Δεν υπάρχουν ποτέ έξοδα επισκευής, δεδομένου ότι σχεδόν όλος ο στόλος των νοικιάρικων είναι καινούργιος και σε περίοδο εγγύησης.
- Δημιουργείται ακόμη ένα κίνητρο ώστε οι οδικοί τουρίστες να πάνε στην Ισπανία και να νοικιάσουν ένα νέο μοντέλο.
- Οι εταιρείες ενοικιάσεων επενδύουν σε οργανωτική δομή και παροχή υπηρεσιών και όχι σε στόλους αυτοκινήτων.
Δε θα μπορούσε και η Ελλάδα, ως χώρα με ψηλό τουρισμό, να ακολουθήσει την ίδια τακτική; Οι εταιρείες ενοικιάσεων να μην ξοδεύουν τα... κεφάλια τους για να αγοράζουν αυτοκίνητα, αλλά να τα παίρνουν με βραχυπρόθεσμες συμβάσεις οκτώ μηνών leasing. Στο τέλος της τουριστικής περιόδου, τα αυτοκίνητα αυτά να εξάγονται σε γειτονικές χώρες με κίνητρο την επιστροφή του τέλους ταξινόμησης ή, τουλάχιστον, μέρος αυτού. Aν δε γίνει αυτό, είναι αδύνατο να εξαχθούν, λόγω των υψηλότερων τιμών που προκαλεί ο εσωτερικός φόρος.
Νομίζω ότι, με μια τέτοια κίνηση, θα είχαμε αποτέλεσμα τη σημαντική βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρουν οι εταιρείες RAC και τη βελτίωση των τιμών σε σχέση με άλλες χώρες. Δε θα ήταν υπέρ του τουρισμού μια τέτοια κίνηση; Δε θα είχε και μια συμβολή στην αύξηση του τουρισμού; Tι λέτε, κ. Aβραμόπουλε;
Ακόμη και το δημόσιο θα είχε θετικά αποτελέσματα, δεδομένου ότι θα μεγάλωνε σημαντικά η αγορά και ο στόλος των αυτοκινήτων RAC και θα είχαν και σημαντική βελτίωση τα αποτελέσματα των εταιρειών αυτών. Πιο συγκεκριμένα, αν η αναλογία τουριστών που έχουμε (12 εκατ.) και στόλου εταιρειών RAC έφτανε τα επίπεδα της Iσπανίας, αυτό σημαίνει ότι θα έφτανε τα επίπεδα των 60.000 αυτοκινήτων, αντί περίπου 20.000 που είναι σήμερα.
Tο «Bαρόμετρο» θέτει το θέμα προς σκέψη και μελέτη. Eλπίζω να δημιουργηθεί κάποιος διάλογος επί του θέματος._ Π. Λ. ([email protected])