4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Αποστολή - Πίστα F1 Τουρκίας

  • Περισσότερες πληροφορίες για την πίστα θα βρείτε στο www.formula1-istanbul.com. Eισιτήρια για το τουρκικό GP (21/8/2005) μπορείτε να αγοράσετε από τώρα στο www.msoistanbul.com

  • Roller coaster! Δύο ημέρες μετά τον Tζένσον Mπάτον, είχαμε την ευκαιρία να μπούμε και να οδηγήσουμε στην τουρκική πίστα, πρώτοι απ’ όλα τα περιοδικά του κόσμου. H παρουσία φορτηγών και εκατοντάδων εργατών στη σκονισμένη άσφαλτο δε μας επέτρεψε να κάνουμε χρόνο, ωστόσο πήραμε μια ιδέα. Aυτό που κάνει εντύπωση «με το καλημέρα» είναι το τεράστιο πλάτος -αλά Σεπάνγκ- της πίστας. Eκείνο που σοκάρει, όμως, είναι οι υψομετρικές της διαφορές, που την κάνουν να μοιάζει με τρενάκι του λούνα παρκ. Ξεκινώντας από τη μεγάλη ευθεία, βουτάς αριστερά σε μια κλειστή αριστερή, που ακολουθείται από μια παρατεταμένη ανηφορική δεξιά, στην οποία τα μονοθέσια θα τριακοσαρίζουν. Πίσω από το «χάσιμο» ακολουθεί γρήγορη αριστερή που οδηγεί σε κατηφορική δεξιά χωρίς ορατότητα. Mετά τη μικρή κατηφορική ευθεία, έρχεσαι σε μια μέτρια αριστερή επιταχυνόμενη στροφή, που βγάζει σε μεγάλη ευθεία, όπου πάλι οι «θεοί» θα φτάνουν τα 290 χλμ./ώρα. Mετά την επόμενη δεξιά και τη μικρή ευθεία, έρχεται μια επιταχυνόμενη αριστερή στροφή με τέσσερ

Πάμε Πόλη;

Έχει ιστορία, ζωή, συναίσθημα, παζάρι, Ανατολή αλλά και Δύση, εσχάτως έχει και F1. Δεν πολυπιστεύαμε ότι οι Τούρκοι φτιάχνουν πίστα F1. Πήγαμε, λοιπόν, να το διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι...

Κείμενο: Τάκης Πουρναράκης
Φωτογραφίες: Θάνος Ηλιόπουλος, Evren Group

ΦTANONTAΣ στην Πόλη οδικώς, το πρώτο πράγμα που σε μαγεύει είναι τα στενά του Βοσπόρου. Κάθεσαι το σούρουπο δίπλα στη γέφυρα που ενώνει τις δύο πλευρές της Πόλης να απολαύσεις ένα τσάι από μήλο, χαζεύεις την κίνηση των φορτηγών πλοίων στο κανάλι, ακούς το μουεζίνη να καλεί τους πιστούς για τη βραδινή προσευχή, γυρνάς το κεφάλι σου κοιτώντας προς την Αγια-Σοφιά και αισθάνεσαι ότι ένα κομμάτι του εαυτού σου βρισκόταν πάντα εδώ. Επηρεασμένοι, ίσως, από τα γεγονότα του ’65, που θυμηθήκαμε στο δρόμο για την Πόλη, μέσω Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας και Αδριανούπολης (1.250 χλμ., τα περισσότερα σε αυτοκινητόδρομο), φτάσαμε στην Kωνσταντινούπολη με ανάμικτα συναισθήματα. Όμως, αυτός ο τόπος με τη χαρισματική γεωγραφική θέση πολύ γρήγορα κερδίζει τον επισκέπτη. Σίγουρα, οι Τούρκοι, αν θέλουν να προβάλλουν με μια εικόνα το ευρωπαϊκό τους προφίλ, θα διαλέξουν μια εικόνα από την Πόλη. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πόσο σημαντικό είναι για τους γείτονές μας το γεγονός ότι τουλάχιστον 100.000 επισκέπτες απ’ όλον τον κόσμο θα επισκεφτούν από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο την Πόλη και θα γνωρίσουν τις ομορφιές της.
Γιατί θα γίνει αυτό; Μα, απλούστατα, γιατί 50 χλμ. ανατολικά της κατασκευάζεται ένα από τα αρτιότερα αυτοκινητοδρόμια που υπάρχουν στον κόσμο. Μια πίστα με χάραξη-οδηγική πρόκληση, η οποία έχει τις προδιαγραφές να φιλοξενήσει αγώνες F1, αλλά και MotoGP (σ.σ.: απαιτείται διαφορετική διαμόρφωση στις αμμοπαγίδες), καθώς και αγώνες ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων με μονοθέσια ή αυτοκίνητα Tουρισμού.
Eφέτος, το Istanbul Otodrom θα φιλοξενήσει αγώνες F1, MotoGP, DTM, WTCC, FIA GT και άλλους, μικρότερης εμβέλειας. Προσθέστε σ’ αυτά τον τελικό του Champions League που θα γίνει στα τέλη Μαΐου, για να καταλάβετε ότι εφέτος είναι η χρονιά της Πόλης.
Πίσω απ’ όλα αυτά κρύβεται, βέβαια, κρατική πρωτοβουλία, αλλά και μερικοί παθιασμένοι άνθρωποι που πάλεψαν για να υλοποιήσουν το όνειρό τους. Ίσως ο πιο κατάλληλος για να μας εξηγήσει πώς τα κατάφεραν οι γείτονες είναι ο επικεφαλής του μηχανοκίνητου αθλητισμού στην Τουρκία, Mουμτάζ Ταχινσίογλου, ο άνθρωπος-κλειδί στην ανάληψη του τουρκικού GP.

Είναι ακριβό σπορ η F1!
Συναντήσαμε τον κ. Ταχινσίογλου στην πίστα της Κωνσταντινούπολης, που ακόμη είναι ένα απέραντο εργοτάξιο, και ξεκινήσαμε την κουβέντα μαζί του, ενώ μας ξεναγούσε στο χώρο. Κάποια στιγμή, καθίσαμε στην κεντρική κερκίδα απέναντι από τα πιτ, όπου σε τρεις μήνες θα παραταχθούν τα μονοθέσια της F1, και η συζήτηση ξεκίνησε...

Kύριε Ταχινσίογλου, πόσο σημαντική είναι για τον τουρισμό και την ανάπτυξη η φιλοξενία ενός GP;
Νομίζω ότι εσείς μπορείτε να απαντήσετε καλύτερα σ’ αυτή την ερώτηση. Η Ελλάδα μόλις οργάνωσε τους Ολυμπιακούς Aγώνες και ξέρετε πόσο σημαντικό ήταν αυτό για τη χώρα σας. Αντίστοιχα, ένας αγώνας F1 είναι πολύ σημαντικό γεγονός για τη χώρα που το φιλοξενεί. Αξιολογώντας το όφελος που θα προκύψει για τη χώρα μας, ξεκινήσαμε την προσπάθεια για το εγχείρημα αυτό. Έπρεπε, πρώτα απ’ όλα, να πιστέψουμε εμείς σε αυτό και, εν συνεχεία, να πείσουμε τη FIA και τη FOM ότι μπορούμε με επιτυχία να αναλάβουμε τη διοργάνωση ενός GP. Χρειάστηκαν πέντε χρόνια για όλα αυτά, όμως τελικά τα καταφέραμε. Aπέχουμε πια μόνο τρεις μήνες από το πρώτο τουρκικό GP. Όσον αφορά τα κέρδη από τον τουρισμό, εάν μας επισκεφτούν, όπως υπολογίζουμε, 40.000 άνθρωποι και ξοδέψουν από 1.000 ευρώ ο καθένας, φτάνουμε τα 40 εκατ. ευρώ. Αν υπολογίσουμε και τους επισκέπτες από τους άλλους διεθνείς αγώνες που έχουμε αναλάβει, φτάνουμε σε έσοδα τα 100 εκατ. ευρώ το χρόνο. Όσο περίπου μας κόστισε η πίστα, δηλαδή, και χωρίς να υπολογίσει κανείς το έμμεσο κέρδος από την προβολή της χώρας μας.
Σκιαγραφήστε μας τα κυριότερα σημεία της προσπάθειας να αναλάβετε την οργάνωση ενός GP.
Η προσπάθεια ξεκίνησε το ’99. Αρχικά, έπεισα την τότε κυβέρνηση να δει σοβαρά το ζήτημα. Εφόσον εξασφάλισα την υποστήριξη του υπουργού αθλητισμού και του υπουργού ανάπτυξης, το 2000 ανέφερα για πρώτη φορά σε μια ολομέλεια της Διεθνούς Ομοσπονδίας (FIA) το θέμα στους κ. Μόσλεϊ και Έκλεστοουν. Θυμάμαι, σαν να ήταν τώρα, την πρώτη αντίδραση του κ. Έκλεστοουν: «Η Formula 1, ξέρετε, είναι πάρα πολύ ακριβό σπορ, γιατί θέλετε να ασχοληθείτε μ’ αυτό;»
Μας βοήθησε πάρα πολύ το γεγονός ότι ο κ. Έκλεστοουν αποφάσισε να ναυπηγήσει το νέο του σκάφος στην Τουρκία. Όταν το παρέλαβε και είδε το επίπεδο της δουλειάς, είπε χαριτολογώντας: «Εάν μπορείτε να φτιάξετε ένα τόσο καλό σκάφος, τότε θα μπορέσετε να φτιάξετε και μια εξαιρετική πίστα» (Σ.σ.: το σκάφος του Έκλεστοουν έχει Έλληνα καπετάνιο (!) και συνήθως τα καλοκαίρια γυρίζει στα ελληνικά νησιά). Τότε, αρχές του 2002, έπαιξε καθοριστικό ρόλο η βούληση του κράτους. Η νέα κυβέρνηση ανέλαβε όλες τις δεσμεύσεις της προηγούμενης και, επιπλέον, συμφώνησε να εγγυηθεί τα 13,5 εκατ. ευρώ που απαιτούνται σε ετήσια βάση για την οργάνωση του αγώνα και για τα δώδεκα (επτά συν πέντε) χρόνια του συμβολαίου μας με τη FOM. Έπειτα απ’ αυτό, ο κ. Έκλεστοουν είχε μόνο επιφυλάξεις όσον αφορά την πίστα. Αφού, λοιπόν, συμφωνήσαμε μαζί του, ξεκινήσαμε να ψάχνουμε για το χώρο όπου θα κατασκευαζόταν. Βρήκαμε την έκταση, το κράτος την παραχώρησε για είκοσι χρόνια στην FIYAS (σ.σ.: η εταιρεία που ιδρύθηκε για την περάτωση και τη λειτουργία του έργου) και το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης ανέλαβε τη χρηματοδότησή του. Το κράτος, με τη σειρά του, ανέλαβε την κατασκευή των έργων υποδομής γύρω από την πίστα. Τα έργα ξεκίνησαν στα τέλη του 2003 και, όπως μπορείτε να δείτε γύρω σας, είμαστε πια στην τελική ευθεία.
Γιατί ο κ. Έκλεστοουν προτίμησε να δώσει αγώνα F1 στην Τουρκία; Έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι η χώρα, όντας εκτός ΕΕ, δεν υπόκειται στους αυστηρούς αντικαπνιστικούς νόμους που θα ισχύσουν από τα τέλη του καλοκαιριού;
Στη Formula 1 επιχειρείται μια ανανέωση μέσα από νέες πίστες και νέους οργανωτές. Πείσαμε τον κ. Έκλεστοουν ότι είμαστε ικανοί να ανταποκριθούμε στα στάνταρντ που θέτει και μας εμπιστεύτηκε. Σ’ αυτό βοήθησε και η επιτυχημένη διοργάνωση από μέρους μας άλλων μορφών αγώνων (σ.σ.: Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ). Όπως ίσως γνωρίζετε, στη χώρα μας από το 1996 ισχύει ένας αυστηρότατος νόμος για τις διαφημίσεις καπνού. Το τι θα γίνει στον αγώνα αποτελεί ακόμη αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Είτε, όμως, τελικά επιτραπεί στις ομάδες να εμφανίσουν τα λογότυπα των καπνοβιομηχανιών είτε όχι, ο αγώνας θα γίνει κανονικά. Όπως, επίσης, γνωρίζετε καλύτερα από εμένα ότι τα επόμενα χρόνια οι χορηγίες των καπνοβιομηχανιών θα παίζουν ολοένα και μικρότερο ρόλο στη Formula 1 (σ.σ.: στα 40 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η απώλεια εσόδων για τις πέντε ομάδες που εξαρτώνται από διαφημίσεις καπνού, εάν δεν επιτραπεί στους χορηγούς τους η προβολή στην Τουρκία).
Υπάρχει πιθανότητα να δούμε έναν Τούρκο οδηγό στη Formula 1;
Είναι το επόμενο όνειρό μου. Αυτήν τη στιγμή, υπάρχουν δύο Τούρκοι οδηγοί στο GP2. O ένας είναι ο γιος μου, Tζέισον, ο οποίος παράλληλα σπουδάζει μηχανικός και αυτήν την εποχή κάνει την πρακτική του στο τμήμα Formula 1 της Renault. Είναι πολύ σημαντικό να κατορθώσει να ολοκληρώσει τις σπουδές του αγωνιζόμενος παράλληλα και καταλαβαίνετε πόσο μεγάλο εφόδιο είναι για έναν πιλότο να κατανοεί από μηχανολογικής πλευράς τη λειτουργία του μονοθεσίου.
Τον Αύγουστο, πολλοί Έλληνες θα παρακολουθήσουν από κοντά τον αγώνα. Eίναι μια ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά οι δύο λαοί;
Γενικότερα, πιστεύω ότι οποιαδήποτε συνεργασία ανάμεσά μας είναι ωφέλιμη και για τις δύο πλευρές. Και οι δύο λαοί πρέπει να εκμεταλλεύονται όλες τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για μια πιο στενή σχέση.
Έχετε ακούσει για την προσπάθεια που γίνεται στη χώρα μας να δημιουργηθεί ένα αυτοκινητοδρόμιο προδιαγραφών Formula 1;
Ναι, θυμάμαι ότι το 1993 είχε ξεκινήσει μια προσπάθεια από τον κ. Nέγκα, που όμως έμεινε ημιτελής. Χρειάζεται ένας άνθρωπος με όραμα που να πείσει του άλλους. Απ’ τη στιγμή που θα πάψετε να ονειρεύεστε και θα αποφασίσετε να υλοποιήσετε τα όνειρά σας, δεν πρόκειται να δυσκολευτείτε. Η κατασκευή μιας πίστας και η διοργάνωση ενός αγώνα Formula 1 είναι απείρως πιο απλή υπόθεση απ’ ό,τι οι Ολυμπιακοί Aγώνες που μόλις διοργανώσατε με επιτυχία.

Ποιος είναι...
Ο Μουμτάζ Ταχινσίογλου είναι πρόεδρος της TOMSFED (Turkish Automobile and Motorsports Federation) από το 1997. Eίναι εκπρόσωπος της Tουρκίας στη FIA, στη FIM και στη FIACIK για θέματα μηχανοκίνητου αθλητισμού. Στον τομέα ευθύνης του βρίσκονται, επίσης, τα νομικά θέματα και η πιστή εφαρμογή των αγωνιστικών κανονισμών στην Τουρκία. Είναι 54 ετών κι έχει ένα γιο 21 ετών, τον Τζέισον, που αγωνίζεται στο GP2 (πρώην F3000).


F1 ΣTHN EΛΛAΔA...
Εμείς τι κάνουμε;
«Καλά ευχαριστούμε, εσείς στο σπίτι όλοι καλά;» είναι, δυστυχώς, η ρεαλιστική απάντηση. Είναι γεγονός ότι στο Υπουργείο Ανάπτυξης έχουν συνειδητοποιήσει πόσο σημαντική υπόθεση είναι για τη χώρα μας η δημιουργία ενός αυτοκινητοδρομίου και η διοργάνωση ενός αγώνα F1. Ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Αβραμόπουλος, τον τελευταίο καιρό έχει αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες κι έχει ήδη προσκαλέσει τον κ. Τίλκε (σ.σ.: ο αρχιτέκτονας που έχει σχεδιάσει όλες τις νέες πίστες, στη Μαλαισία, στο Μπαχρέιν, στην Κίνα και στην Τουρκία) να επισκεφτεί τη χώρα μας, για να εξετάσει από κοντά τις δύο περιοχές όπου υπάρχουν προοπτικές για τη δημιουργία αυτοκινητοδρομίου. Αναφερόμαστε στη Χαλανδρίτσα Aχαΐας και στον Ορχομενό Βοιωτίας, αντίστοιχα.
Πέρα, όμως, από την κατασκευή πίστας, γεγονός παραμένει ότι δεν έχει γίνει καμία διερευνητική κρούση προς τον κ. Έκλεστοουν για την πιθανότητα ανάληψης αγώνα F1 από την Ελλάδα. Με άλλα λόγια, είναι σαν να ξεκινάμε τα έργα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες προτού εξασφαλίσουμε την ανάληψή τους.
«Η πίστα, όμως, παραμένει ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο για όποια περιοχή τελικά επιλεγεί» είναι ο αντίλογος. «Μη βιώσιμο» είναι, δυστυχώς, η απάντηση και, χωρίς να θέλουμε να αναλωθούμε σε στείρα κριτική, καταθέτουμε την πρότασή μας: πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να πείσουμε τον Έκλεστοουν και τη FOM, όπως ακριβώς πείσαμε το Σάμαρανγκ και τη ΔΟΕ, να μας αναθέσει τη διοργάνωση αγώνα Formula 1. Αφού εξασφαλίσουμε τη διοργάνωση, θα ψάξουμε για τον τόπο. Κατά την άποψή μας, ο τόπος αυτός πρέπει να αναδεικνύει την ομορφιά της χώρας μας. Nα μπορεί μια εικόνα αυτού του τόπου να χρησιμοποιηθεί, π.χ., ως εξώφυλλο στην καμπάνια τουρισμού του 2006. Εν συνεχεία, θα έρθει η κατασκευή της πίστας και τα έργα υποδομής. Για το πού θα βρεθούν τα χρήματα, ρίξτε μια ματιά στο μοντέλο της Τουρκίας: 100 εκατ. ευρώ οι έμποροι της Κωνσταντινούπολης, 100 εκατ. ευρώ το κράτος, απόσβεση σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, ανάληψη και άλλων ευρωπαϊκών ή διεθνών αγώνων, για να είναι επικερδές το έργο, και επιμέρους δραστηριότητες, όπως δοκιμές εξέλιξης, κέντρο έρευνας και τεχνολογίας και άλλα πολλά.
Θέλετε κι ένα φτηνό σενάριο; Στο Ελληνικό, ας χαραχτούν οι δρόμοι με τέτοιον τρόπο, ώστε μία φορά το χρόνο να μπορούν να μετατραπούν σε πίστα για τη διεξαγωγή αγώνα, στο πρότυπο του ¶λμπερτ Παρκ ή του Μόντρεαλ, όπου το κωπηλατοδρόμιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 1976 μετατράπηκε σε μητροπολικό πάρκο, μέσα στο οποίο μία φορά το χρόνο διεξάγεται αγώνας F1.
Αναρωτιέστε εάν μπορούν να γίνουν όλα αυτά; Oρίστε η απάντηση του Ταχινσίογλου: «Xρειάζεται απλώς ένας τρελός να το πιστέψει και μετά να πείσει και τους άλλους» μας είπε ο Τούρκος και η φλόγα στα μάτια του δε μας άφηνε καμία αμφιβολία ότι αναφερόταν στον εαυτό του. Με άλλα λόγια, το ελληνικό GP χρειάζεται τη... Γιάννα του!_ T. Π.

ISTANBUL OTODROM
H καλύτερη πίστα στον κόσμο;
Την κατασκευή της πίστας ανέλαβε μια τοπική κατασκευαστική εταιρεία που ειδικεύεται σε απαιτητικά-μοναδικά έργα. Ο λόγος για την Evren Engineering & Construction Ltd, η οποία, υπό την επίβλεψη του Γερμανού αρχιτέκτονα Χέρμαν Τίλκε, ξεκίνησε στα τέλη του 2003 τα έργα στην περιοχή που επιλέχθηκε για τη δημιουργία του αυτοκινητοδρομίου της Κωνσταντινούπολης. Πρόκειται για μια άγονη περιοχή, που βρίσκεται στην ασιατική πλευρά, κοντά στο Kιουρτκόι, 50 χλμ. ανατολικά της Πόλης. Η γη παραχωρήθηκε από το κράτος, όπως και τα απαραίτητα κεφάλαια, τα οποία ήταν 100 εκατ. ευρώ για την κατασκευή της πίστας και άλλα τόσα για τα έργα υποδομής (δρόμοι, παροχές, άρδευση) που απαιτούνταν για να υποστηριχτεί η δημιουργία και η λειτουργία ενός τόσο μεγάλου έργου.
«Όλα θα είναι έτοιμα τον Ιούνιο, οπότε θα γίνουν τα εγκαίνια» μας τόνισε με βεβαιότητα ο πρόεδρος της Evren, Μουσταφά Καλελίογλου, τον οποίο συναντήσαμε στο εργοτάξιο. Γύρω μας, πάνω από 1.000 άνθρωποι (1.400 εργάτες συνολικά δούλεψαν στο έργο), παρ’ ότι ήταν Κυριακή, εργάζονταν πυρετωδώς, για να είναι μπροστά από τα χρονοδιαγράμματα, όπως μας τόνισε με υπερηφάνεια ο Τούρκος συνομιλητής μας. «Οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε σ’ αυτήν την κατασκευή προέρχονταν κυρίως από το βραχώδες υπέδαφος. Χρειάστηκε να διαμορφώσουμε την περιοχή με διαδοχικές εκρήξεις. Η κατασκευή του οδοστρώματος έγινε σύμφωνα με τις προδιαγραφές της FIA και δουλεύουμε με ανοχή ενός χιλιοστού. Υπάρχουν ακόμη ατέλειες, αλλά έχουν πέσει μόνο τα τέσσερα επίπεδα ασφάλτου. Περιμένουμε τα τέλη Μαΐου, που θα ζεστάνει ο καιρός, για να ρίξουμε το πέμπτο, και τότε η διαμόρφωση θα είναι άψογη».
Όσον αφορά τη συνεργασία με τον Χέρμαν Τίλκε και τον Μπέρνι Έκλεστοουν, ο κ. Καλελίογλου σημείωσε: «Ήταν καλή και νομίζω ότι είναι και οι δυο τους ευχαριστημένοι. Στην επόμενη πίστα που θα φτιάξουμε, βέβαια, δε θα συνεργαστούμε με τον κ. Τίλκε, γιατί, απλούστατα, πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και χωρίς αυτόν εξίσου καλά. Σχεδόν όλες τις πρώτες ύλες και τα δομικά υλικά τα πήραμε από την εγχώρια αγορά. Ελάχιστα πράγματα εισαγάγαμε και ο μόνος λόγος ήταν η καλύτερη τιμή τους. Το κέρδος για μας από αυτήν τη δουλειά δεν είναι σημαντικό, αλλά ήταν μια ευκαιρία να δείξουμε τις ικανότητες της εταιρείας μας σε ένα έργο που θα έχει συνεχώς στραμμένα πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας. Ξέρουμε ότι υπάρχουν σχέδια για την κατασκευή πίστας στην Ελλάδα και, φυσικά, θα θέλαμε αυτό να είναι το επόμενο έργο που θα αναλάβουμε», κατέληξε ο πρόεδρος της Evren, που ήδη είναι σε στενή συνεργασία στα Bαλκάνια με ελληνική κατασκευαστική εταιρεία.

Roller coaster!
Δύο ημέρες μετά τον Tζένσον Mπάτον, είχαμε την ευκαιρία να μπούμε και να οδηγήσουμε στην τουρκική πίστα, πρώτοι απ’ όλα τα περιοδικά του κόσμου. H παρουσία φορτηγών και εκατοντάδων εργατών στη σκονισμένη άσφαλτο δε μας επέτρεψε να κάνουμε χρόνο, ωστόσο πήραμε μια ιδέα. Aυτό που κάνει εντύπωση «με το καλημέρα» είναι το τεράστιο πλάτος -αλά Σεπάνγκ- της πίστας. Eκείνο που σοκάρει, όμως, είναι οι υψομετρικές της διαφορές, που την κάνουν να μοιάζει με τρενάκι του λούνα παρκ. Ξεκινώντας από τη μεγάλη ευθεία, βουτάς αριστερά σε μια κλειστή αριστερή, που ακολουθείται από μια παρατεταμένη ανηφορική δεξιά, στην οποία τα μονοθέσια θα τριακοσαρίζουν. Πίσω από το «χάσιμο» ακολουθεί γρήγορη αριστερή που οδηγεί σε κατηφορική δεξιά χωρίς ορατότητα. Mετά τη μικρή κατηφορική ευθεία, έρχεσαι σε μια μέτρια αριστερή επιταχυνόμενη στροφή, που βγάζει σε μεγάλη ευθεία, όπου πάλι οι «θεοί» θα φτάνουν τα 290 χλμ./ώρα. Mετά την επόμενη δεξιά και τη μικρή ευθεία, έρχεται μια επιταχυνόμενη αριστερή στροφή με τέσσερις (!) κορυφές, κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί σε πίστα F1. Aκολουθεί μεγάλη ανηφορική ευθεία (με κλίση 8%!), η οποία, ύστερα από ένα αριστερό-δεξί «σπάσιμο», βγάζει στη μεγάλη κατηφόρα με τη flat-out δεξιά στροφή, που θυμίζει την Eau Rouge του Σπα! Eδώ θα ξεχωρίζουν οι άντρες από... τα αγόρια. Στην ευθεία που ακολουθεί, τα μονοθέσια θα φτάνουν με 320 χλμ./ώρα σε μια κλειστή αριστερή στροφή και εδώ θα είναι το καλύτερο (και πιο «αντρικό») σημείο για προσπέρασμα. H πιο αργή στροφή της πίστας (με 140 χλμ./ώρα για τις F1) είναι η δεξιά K13, πριν την αριστερή που βγάζει στην ευθεία εκκίνησης. Tα σημεία για προσπέρασμα είναι τουλάχιστον τρία, οπότε αναμένεται ένα συναρπαστικό GP, ιδανικό για οδηγούς με μεγάλη ακρίβεια γραμμών -και πολλά «κότσια»- στα «χασίματα»._ A. T.

ME APIΘMOYΣ
Mήκος 5.333 μ.
Πλάτος 14-21,5 μ.
Στροφές 14 (8 αριστερές, 6 δεξιές)
Eυθεία εκκίνησης 655 μ.
Mεγαλύτερη ευθεία 720 μ.
Θεωρ. μέγιστη ταχύτητα 320,6 χλμ./ώρα
Mέγιστη κλίση 8,15%
Ύψος πύργου VIP 37 μ.
Mόνιμες κερκίδες 30.000 θεατών
Συνολική χωρητικότητα (F1) 130.000 θεατών
Θέσεις πάρκινγκ 12.000
Συνολική έκταση 2.215 στρέμματα
Kτιριακοί χώροι 19.800 τ.μ.

ΠOIOΣ EINAI
Ο κ. Καλελίογλου, πρόεδρος της Evren, είναι 56 ετών, έχει σπουδάσει πολιτικός μηχανικός στο Πολυτεχνείο της Κωνσταντινούπολης και τα τελευταία δύο χρόνια -παρά τα σημαντικά έργα που «τρέχουν» για την εταιρεία του- έχει μεταφέρει το γραφείο του στο εργοτάξιο της πίστας και επιβλέπει προσωπικά όλες τις εργασίες. «Αντιλαμβάνομαι πόσα διακυβεύονται για τη χώρα μου, εάν υπάρξει κάποιο πρόβλημα» μας είπε.