4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Αλληλογραφία

Ολυμπιακές Αερογραμμές
Mέρος 1ο
Ο λόγος που με κάνει μετά από τόσα χρόνια μονόπλευρης (αλλά και απολαυστικής) επικοινωνίας μας να σας γράψω αυτή την επιστολή είναι η οργή μου για τη βάναυση προσβολή που γίνεται δια μέσου του περιοδικού των 4Τ και του κειμένου «Ολυμπιακή ταλαιπωρία», που υπογράφει ο κύριος Ν. Μάργαρης, προς τις Ολυμπιακές Αερογραμμές. Τα μαργαριτάρια που εξαπολύει ο εν λόγω κύριος φανερώνουν αδικαιολόγητη εμπάθεια και θέτουν άμεσα ερωτηματικά ως προς τα κίνητρά του.
Μας λεει ο κ. Μάργαρης, μεταξύ άλλων, ότι οι αεροσυνοδοί αντιμετωπίζουν ως δούλους τους ψαράδες-επιβάτες της γραμμής Καΐρου-Αθηνών, ότι το αεροσκάφος σκυλοβρομούσε και ότι αναγκάστηκε να ανατρέξει σε λεξικό για να ετυμολογήσει τη λέξη ham, προσδίδοντας εσκεμμένα στον εθνικό μας αερομεταφορέα την εικόνα χοιροστασίου.
Απαντώντας στον εν λόγω κύριο, θα ήθελα να του γνωστοποιήσω τα εξής:
1) Προτείνω στο φυσιογνωμιστή κ. Μάργαρη, αφού με τόση ευκολία διέγνωσε το επαγγελματικό ποιόν των συνεπιβατών του, την επόμενη φορά να επιλέγει πτήσεις όπου επιβαίνουν μόνο VIP και ομοτράπεζοί του ακαδημαϊκοί, έτσι ώστε να αποφεύγει τους άξεστους ψαράδες. Ελπίζω μέσα στην παραζάλη της φανατικής κριτικής του να μη θεώρησε ότι «το αεροπλάνο σκυλοβρομάει» ψαρίλα.
2) Είναι κοινή τεχνική μεταξύ των ιπταμένων αλλά και των επιβατών «το μάσημα τσίχλας», που καταλογίζει ο κ. Μάργαρης στην αεροσυνοδό (η οποία, όπως και το υπόλοιπο πλήρωμα, έχει φύγει στις 22:00 της προηγούμενης ημέρας από το σπίτι της), σε περιπτώσεις όπου υπάρχει υποψία κρυολογήματος ή βουλωμένης μύτης. Έτσι αποφεύγονται οι ωτίτιδες λόγω της συμπίεσης της καμπίνας του αεροσκάφους.
3) Το ότι το αεροπλάνο «σκυλοβρομάει» οφείλεται στο ότι διανυκτερεύει στο Κάιρο. Είναι γνωστή η διαφορετική μυρωδιά του αέρα των περιοχών δίπλα στο Νείλο, ιδιαίτερα κατά τις ζεστές ή υγρές νύχτες. Ένας κλειστός χώρος όπως το αεροσκάφος επιδεινώνει την κατάσταση. Βέβαια, η συκοφαντική διάθεση του γράφοντος αλλά και οι εξευρωπαϊσμένες του συνήθειες αγνοούν τέτοιες παραμέτρους (ή ίσως πάλι του βρόμαγαν οι ψαράδες-συνεπιβάτες του).
4) Τέλος, αποτελεί ψέμα ότι οι πιλότοι έκαναν απεργία, επειδή συμμετέχει η Aegean στη διαδικασία εξαγοράς της Ολυμπιακής. Η ΕΧΠΑ πράγματι διαμαρτύρεται για τη συμμετοχή του ομίλου Βασιλάκη και οι βασικοί λόγοι είναι οι εξής:
Α) Η Aegean έχει καταστείλει προσπάθειες του ιπτάμενου προσωπικού της για τη δημιουργία συνδικαλιστικού οργάνου, καταπατώντας με αυτό τον τρόπο το βασικότερο εργατικό δικαίωμα.
Β) Σε ένα περιβάλλον απόλυτης ελευθερίας, χωρίς κρατικό παρεμβατισμό και συνδικαλιστικά σωματεία, καταφέρνει να έρχεται δεύτερη (σε σχέση με την ΟΑ), έχοντας συσσωρεύσει πληθώρα ελλειμμάτων. Υστερεί δε τόσο σε τεχνογνωσία όσο και στο σύνολο του κύκλου εργασιών της σε σχέση με την ΟΑ, που θέλει να εξαγοράσει.
Γ) Είναι ο βασικός «καταδότης» του ελληνικού κράτους (μέτοχος-ιδιοκτήτης ΟΑ) στην ΕΕ σε θέματα που αφορούν τις αερομεταφορές.
Προσωπικά αισθάνομαι απογοητευμένος, όταν κάποιοι παντογνώστες και κριτές επί παντός επιστητού χρησιμοποιούν το βήμα που τους παραχωρεί ένα έγκυρο μέσο σαν τους 4Τ, για να διαστρέψουν την πραγματικότητα. Ζώντας το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου εντός της αεροπορικής οικογένειας, και ιδιαίτερα εντός της Ολυμπιακής, την οποία θεωρώ δεύτερο σπίτι μου, γνωρίζω τα τρωτά και τις αδυναμίες της ως επιχείρησης. Σε κανένα, όμως, σημείο δεν πλησιάζουν την εικόνα που ο κ. Μάργαρης θέλησε να περάσει στο αναγνωστικό κοινό.
Επιτρέψτε μου, τέλος, να σας συγχαρώ για τις πολυετείς και άοκνες προσπάθειές σας που αφορούν, εκτός των άλλων, και αεροπορικά θέματα. Επιτρέψτε μου, επίσης, στο μέλλον να προσπερνώ τη σελίδα όπου αρθρογραφεί ο κ. Μάργαρης και να συνεχίζω την ανάγνωση του τόσο ενδιαφέροντος περιοδικού σας.


Υ.Γ.: Βέβαια, ο κ. Μάργαρης «δρυός πεσούσης...». Αν η ΟΑ διέθετε νομικό τμήμα που, εκτός από τις καταγγελίες του ανταγωνισμού στην ΕΕ, ενδιαφερόταν και για τη δυσφήμιση μέσω του Τύπου, αμφιβάλλω αν θα υπήρχαν ανάλογοι ζηλωτές «καλόβουλης κριτικής».

Σπύρος Παπαθεοδώρου
Iπτάμενος Xειριστής
Oλυμπιακές Aερογραμμές


Mέρος 2ο
Ως ιδρυτικός αναγνώστης των 4Τ, είμαι υποχρεωμένος, μετά το λιβελογράφημα του κυρίου Μάργαρη, να σας εκφράσω την απογοήτευσή μου, διότι επιτρέπετε σε ανθρώπους σαν τον κύριο αυτό να λασπολογούν μέσω του «Ναού» των 4Τ.
Τόσο μίσος και τόσες ανακρίβειες! Αν ο κύριος Μάργαρης είναι τόσο μη μου άπτου, ας νοικιάσει άλλη φορά ένα Lear, ούτως ώστε να ταξιδέψει με άνεση.
Και να διαλέξει φαγητό από τα λογής catering, και να έχει συνταξιδιώτες του ανθρώπους του «κοινωνικού του status», και όχι φτωχούς και βρόμικους (όπως αφήνεται να εννοηθεί), επιβάτες.
Κύριε Μάργαρη, οι άνθρωποι αυτοί είναι αυτοί που γεμίζουν τα αεροπλάνα μας. Είναι αυτοί που μας πληρώνουν και στηρίζουν την ΟΑ. Και, σε αντίθεση με εσάς, εμείς τους σεβόμαστε και τους αγαπάμε. Καταλαβαίνω το μίσος σας, διότι δεν έχει καταφέρει (και ούτε θα καταφέρει) ο εγχώριος ανταγωνισμός να μας κλείσει. Ίσως λόγω κάποιας σχέσης την οποία έχετε με τον ανταγωνιστή μας (;).
Τέλος, σας ενημερώνω ότι οι πιλότοι της ΟΑ όχι μόνο δε φοβούνται κανέναν, αλλά είναι και η εμπροσθοφυλακή για το όποιο χάρισμα της ΟΑ στον οποιοδήποτε. Απεργία δεν έκαναν οι πιλότοι τα τελευταία 25 χρόνια!
Σε ό,τι αφορά τα εδέσματα που προσφέρονται στις πτήσεις μας, είναι γεγονός ότι, τουλάχιστον σε αυτόν τον τομέα, η ΟΑ είναι από τις καλύτερες στον κόσμο. Αν ο κύριος Μάργαρης ήθελε κρασί με το πρωινό του, ας το έφερνε μαζί του. Το πλήρωμα ευχαρίστως θα του έδιδε ποτήρι και πάγο.
Αιδώς, κύριε Μάργαρη!
Τουλάχιστον από έναν, υποτίθεται, μορφωμένο άνθρωπο.

Παπαλεονάρδος Διονύσιος
Κυβερνήτης Α340 ΟΑ
Γλυφάδα

Η απάντηση του Ν. Σ. Μάργαρη
Ευτυχώς, τα γραπτά μένουν. Εγώ έγραψα: «Ο Αιγύπτιος από πίσω ρώτησε τι ήταν το σαλάμι. Η αεροσυνοδός τού είπε ότι είναι "ham". Όταν τη ρώτησε αν ήταν χοιρινό, του είπε "όχι". Μόνο που εγώ είδα στο λεξικό ότι ham είναι "το καπνιστό χοιρομέρι"». Πώς ο επιστολογράφος γράφει για μένα ότι «και αναγκάστηκε να ανατρέξει σε λεξικό για να ετυμολογήσει τη λέξη ham, προσδίδοντας εσκεμμένα στον εθνικό μας αερομεταφορέα την εικόνα χοιροστασίου»; Πώς προέκυψε το «χοιροστάσιο»;
Σε άλλο σημείο, αναφέρω: «Ιδιαίτερα αν λάβετε υπόψη σας την απάθεια των αεροσυνοδών, που τους αντιμετώπιζαν (σ.σ. τους Αιγυπτίους!) περίπου ως δούλους». Εγώ υποτιμούσα τους ψαράδες ή το προσωπικό της Ολυμπιακής;
Με τέτοια εμπάθεια, βέβαια, που με αντιμετωπίζουν, δεν έχει νόημα η νηφάλια συζήτηση. Το μόνο που σκέπτομαι είναι ότι, με τη συμπεριφορά τους, γίνονται οι καλύτεροι διαφημιστές των ανταγωνιστών τους, μια και ακόμη δεν έχουν κατανοήσει κάτι απλό: στην περίπτωση που δεν υπήρχε η Aegean, η Ολυμπιακή θα ήταν κερδοφόρα;
Χώρια που, αν συνεχίσω τη συζήτηση, με την ευγένεια που τους χαρακτηρίζει, είναι ικανοί στην επόμενη πτήση να με πετάξουν από κανένα παράθυρο!_ N. M.


Mην απομακρύνεστε από το ταμείο
Μόλις δύο μήνες μετά την αγορά του αυτοκινήτου μου, παρουσιάστηκε ηλεκτρονικό πρόβλημα το οποίο δεν αποκαταστάθηκε ύστερα από επανειλημμένες επισκέψεις στο συνεργείο της αντιπροσωπείας. Τελικά, πήρα πίσω ένα αυτοκίνητο που δε λειτουργούσε σωστά και την υπόσχεση ότι θα στρώσει από μόνο του, κάτι που φυσικά δεν έγινε.
Για καλή μου τύχη, σε συζήτηση με δικηγόρο, τον οποίο και ευχαριστώ, μου έγινε γνωστό πως ο νόμος δίνει στον καταναλωτή το δικαίωμα να ζητήσει υπαναχώρηση από την πώληση, όταν το προϊόν είναι ελαττωματικό, αρκεί η αγωγή να γίνει μέσα σε έξι μήνες από την ημερομηνία αγοράς. Στη δική μου περίπτωση, το δικαστήριο αποφάσισε απλώς την καταβολή αποζημίωσης. Aν, όμως, όλοι μας δεν παραιτούμαστε από τα δικαιώματά μας, ίσως οι αυτοκινητοβιομηχανίες να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο και να μη χρειάζεται να προσφεύγουμε στη δικαιοσύνη, προκειμένου να πετύχουμε το αυτονόητο, όπως θα γινόταν με κάποιο ελαττωματικό μίξερ ή μια τηλεόραση.

Υ.Γ.: Έβρισκα εκνευριστικό και αστείο το γεγονός πως η εταιρεία μου έστελνε κάθε έξι μήνες ερωτηματολόγιο, για να διερευνήσει την ικανοποίησή μου από το προϊόν, καθώς και από τις υπηρεσίες του συνεργείου της, ενώ δεν επικοινώνησε για τη διευθέτηση του προβλήματος στον ένα χρόνο που μεσολάβησε από την κατάθεση της αγωγής μέχρι τη δίκη.

Λάζαρος Kαρασαβίδης
[email protected]


O νόμος της αδράνειας
Με αφορμή το άρθρο με τίτλο: «Χωρίς ζώνες ασφαλείας» στο τεύχος Μαρτίου, θα ήθελα να προσθέσω τις σκέψεις μου πάνω στο θέμα των ζωνών ασφαλείας. Το πρώτο πράγμα που θέλω να τονίσω είναι το εξής: αν υπολογίσουμε την ενέργεια (λόγω κίνησης) ενός οχήματος -αλλά και του επιβάτη του- που κινείται με 70 χλμ./ώρα, θα τη βρούμε περίπου ίση με την ενέργεια (λόγω ύψους) που έχει ο επιβάτης όταν βρίσκεται σε ύψος 20 μέτρων. Με έναν απλό συνειρμικό συλλογισμό, είναι εύκολο να καταλάβουμε ότι, τη στιγμή που συγκρούεται ένα όχημα με ταχύτητα 70 χλμ./ώρα, ο επιβάτης του θα συνεχίσει την πορεία του με την ίδια ταχύτητα, αν δεν είναι δεμένος με ζώνη ασφαλείας, και θα υποστεί στο σώμα του κακώσεις ίδιες με αυτές που θα αποκτούσε αν έπεφτε από την ταράτσα ενός κτιρίου επτά ορόφων στο έδαφος! Σκεφτείτε τι συμβαίνει, όταν οι ταχύτητες είναι αρκετά μεγαλύτερες.
Ελπίζω να το συνειδητοποιήσουν αυτό, περισσότερο απ’ όλους τους άλλους, οι μητέρες που κάθονται στο κάθισμα του συνοδηγού χωρίς ζώνη και κρατούν το παιδί-αερόσακο στην αγκαλιά τους. Θα ήθελα, επίσης, να ρωτήσω αν ο αμείλικτος νόμος της αδράνειας των σωμάτων κάνει εξαιρέσεις στους επιβάτες και οδηγούς των λεωφορείων, των φορτηγών και των ταξί, γιατί ποτέ δεν έχω δει κανέναν από αυτούς να φοράει ζώνη ασφαλείας, ώστε ν’ αποφύγει, όχι βέβαια το πρόστιμο της Tροχαίας, αλλά τις οδυνηρές συνέπειες του παραπάνω νόμου.

Τάσος Γιαβρής
[email protected]

Aυξήστε κι άλλο
Μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις που έγιναν για αυξήσεις σε ΦΠA, τέλη κυκλοφορίας, ασφάλιστρα, βενζίνη, κάμερες παντού κτλ., η έννοια της αυτοκίνησης για τους «πολλούς» θα έχει ακαδημαϊκό ενδιαφέρον. Κρίμα για όσους δεν πρόλαβαν.
Φλαμπουριάρης Σπύρος
[email protected]


O επιμένων ελληνικά
Παίρνω το θάρρος να εκφράσω ένα παράπονο, αλλά παράλληλα και μια απαίτηση, που αφορά την καθ’ όλα σοβαρή και αξιόπιστη εταιρεία Δάβαρης A. E. Hyundai.
H εταιρεία αυτή είναι στην προτίμησή μου με δύο (2) μοντέλα της, ένα Accent μεταχειρισμένο κι ένα καινούργιο Elantra, από τα οποία δεν είχα κανένα απολύτως παράπονο.
Πριν από δύο μήνες, πληροφορήθηκα ότι διαθέτει αυτοκίνητα που χρησιμοποιήθηκαν στους Oλυμπιακούς Aγώνες. Πήγα, λοιπόν, και, με ανταλλαγή του Elantra, πήρα το Sonata. Eδώ, λοιπόν, είναι το παράπονο, αλλά και η απαίτησή μου.
Δεν είναι δυνατόν να πληρώνεις 17.800 ευρώ (δέκα επτά χιλιάδες οκτακόσια ευρώ) και να μη σου δίνει το εγχειρίδιο του κατασκευαστή μεταφρασμένο στα ελληνικά. Oμολογουμένως, όμως, σ’ όλα τα μοντέλα της τα εγχειρίδια ήταν τέλεια.
Nομίζω, λοιπόν, ότι είναι υποχρεωμένη να το κάνει και στο Sonata και όχι να προβάλλουν σαν δικαιολογία ότι δεν πουλήθηκαν πάρα πολλά αυτοκίνητα από αυτό το μοντέλο. Δε νομίζω ότι το κόστος της μετάφρασης θα δημιουργήσει οικονομικό πρόβλημα στην εταιρεία.

Iωάννης Λαούδης
Yμηττός


OI TEXNIKEΣ EKΔOΣEIΣ ZHTOYN
Nέο για εξωτερικές εργασίες, με μηχανάκι.
Πληροφορίες: κ. Bασίλης Σκόρδος, τηλ.: 210.9792.587