4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Land Rover Discovery 3 V8 - Toyota Land Cruiser

  • Ο κινητήρας κάνει τη διαφορά στο Land Cruiser (τα 8,4 δλ. για τα 0-100 χλμ./ώρα τα λένε όλα), αισθητικά όμως τα χρονάκια αρχίζουν σιγά σιγά να φαίνονται συγκριτικά με το νεότερο Discovery.

  • Στο 6τάχυτο κιβώτιο, και συγκεκριμένα στη χειροκίνητη επιλογή αλλαγής σχέσης του Discovery θα καταφεύγει αρκετά συχνά ο οδηγός, προσπαθώντας να βγάλει το κάτι παραπάνω από τον αλουμινένιο V8. Από τη ροπή του κανένα παράπονο, όμως το αυξημένο βάρος του αμαξώματος κοστίζει αρκετά στην επιτάχυνση.

  • Mε καλύτερες αναρριχητικές ικανότητες (βλ. γωνίες προσέγγισης, ράμπας, φυγής), με ανάρτηση-μαγικό χαλί, ροπή χαμηλά και τα εύχρηστα προγράμματα του συστήματος Terrain Response, το Discovery 3 κερδίζει τις εντυπώσεις - και όχι μόνο.

  • Παρά τα δημοσιογραφικά χιλιόμετρά του, το Land Cruiser δεν κάνει «τσικ» στο χώμα, φανερώνοντας το υψηλό επίπεδο ποιότητας κατασκευής του, με δεδομένη πάντα τη δεινότητά του στις δύσκολες καταστάσεις.

Η γη της επαγγελίας

Land Rover και Land Cruiser αποτελούν το όνειρο κάθε off roader που σέβεται τον εαυτό του. Όμως, ποιο είναι τελικά το καλύτερο Land σε εκτός και εντός δρόμου κίνηση; Συγκρίνουμε και αποφασίζουμε...

Φωτογραφίες: Θάνος Ηλιόπουλος

AΝ πηγαίνατε στο πολυκατάστημα ηλεκτρονικών συσκευών της γειτονιάς σας με σκοπό να αγοράσετε την καινούργια 32άρα TV και βλέπατε μια αγγλικής προελεύσεως τηλεόραση δίπλα σε μια ιαπωνική, ποια θα επιλέγατε; Μάλλον δε θα υπήρχε καν δίλημμα, μιας και το «μέγκλαν», το «made in England», ως εχέγγυο ποιότητας έχει πάψει να συγκινεί από τη γενιά των παππούδων μας και δώθε. Κρίμα (;) -σίγουρα όχι για εμάς- που τα αυτοκίνητα δεν είναι τηλεοράσεις και ψυγεία. Αυτό μπορεί από τη μια να περιπλέκει τα πράγματα, αλλά από την άλλη συνδράμει στη μαγεία της αυτοκίνησης. Και στην περίπτωσή μας υπάρχει μια ολόκληρη ιστορία πίσω από το μύθο. Αρωγός της Land Rover είναι η ίδια Ford, γεγονός που σημαίνει πολλά. Πολλά σημαίνει επίσης το ότι η BMW πούλησε τη Land Rover στη Ford, ενώ τη Rover κυριολεκτικά την ξεφορτώθηκε. Και σήμερα πλέον η MG Rover ανήκει στην αυτοκινητική ιστορία, ενώ η Land Rover ζει και βασιλεύει. Kαι έρχεται με το Discovery 3 να αποδείξει ότι επιπλέον διαθέτει ουσία!
Το ίδιο, βέβαια, ισχύει και με το Land Cruiser, το οποίο στα 53α γενέθλιά του αποτελεί, τύποις και ουσία, το αντίπαλον δέος. Mάλιστα, είναι εύκολο να διαπιστώσουμε την κοινή πορεία των δύο τζιπ τις τελευταίες δεκαετίες, τα οποία από εν δυνάμει «αυτοκινούμενα αγροτικά μηχανήματα» μεταλλάχθηκαν σταδιακά σε εκπολιτισμένα πολυτελή SUV. Και ιδού ο τρόπος:

Και πλαίσιο και αυτοφερόμενο
Σε αντίθεση με τους περισσότερους κατασκευαστές (οι οποίοι μυρίστηκαν... κονόμα και αποφάσισαν να εμπλουτίσουν την γκάμα τους με ένα ή περισσότερα SUV), η Landrover και η Toyota δεν είχαν παρά να προσαρμόσουν τα τζιπ τους στις σύγχρονες απαιτήσεις. Με απλά λόγια; Ενώ οι άλλοι προσπαθούσαν να προσδώσουν off road χαρακτηριστικά στις, κατά τα άλλα, ασφάλτινες κατασκευές τους, αυτοί έπρεπε να εκπολιτίσουν τα χωμάτινα εργαλεία τους. Δεν ξέρουμε τι είναι πιο δύσκολο, αλλά σίγουρα γνωρίζουμε τι είναι πιο αποτελεσματικό. Discovery και Landcruiser είναι μια κατηγορία επάνω από τον ανταγωνισμό σε ό,τι αφορά την εκτός δρόμου κίνηση, χωρίς, μάλιστα, να υστερούν αισθητά εντός δρόμου!
Είναι γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή που θα πατήσεις... λάστιχο στο χώμα και τα δύο αυτοκίνητα σε προκαλούν να σανιδώσεις. Το αίμα νερό δε γίνεται. Ή μάλλον γίνεται, αλλά με μέτρο. Ο λόγος για την κατασκευή του Discovery, που για πρώτη φορά απομακρύνεται από το παραδοσιακό πλαίσιο τύπου σκάλας, χρησιμοποιώντας αυτοφερόμενο αμάξωμα. Διαθέτει όμως ενσωματωμένο σε δάπεδο και οροφή ένα σασί κατασκευασμένο με τη μέθοδο της υδροδιαμόρφωσης, το οποίο προσφέρει τη στρεπτική ακαμψία, την προστασία διαφορικών και τον άξονα μετάδοσης που χρειάζεται ένα τζιπ, περιορίζοντας παράλληλα το βάρος. Η ζυγαριά πάντως δείχνει 2,5 τόνους. ¶ραγε, πόσο θα ζύγιζε χωρίς την τεχνολογικά προηγμένη αυτή λύση; Σίγουρα, πολύ περισσότερο από τους 2 τόνους του «παραδοσιακού» Landcruiser. Εδώ, το ανεξάρτητο πλαίσιο είναι τιμή μας και καμάρι μας!
Ευτυχώς, τα τρία διαφορικά και οι «κοντές» σχέσεις δεν έχουν πειραχτεί σε κανένα από τα δύο. ¶λλωστε, μιλάμε για πραγματικά τζιπ, όσο εξευγενισμένα και αν είναι. Στο Discovery μάλιστα το κεντρικό διαφορικό είναι ηλεκτρονικά ελεγχόμενο, με το σύστημα Terrain Response να ελέγχει το βαθμό εμπλοκής του σε συνδυασμό με τη χαρτογράφηση κινητήρα και κιβωτίου, το ύψος και την ενδοτικότητα της αερανάρτησης και τη λειτουργία όλων των ηλεκτρονικών βοηθημάτων (DSC, ETC, ABS, EBA, HDC). Το μόνο που έχει να κάνει ο οδηγός είναι να επιλέξει ένα από τα πέντε διαθέσιμα προγράμματα για άσφαλτο, χώμα, χιόνι, λάσπη, άμμο και για «τράιαλ». Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ακόμα και ο άπειρος σε εκτός δρόμου καταστάσεις δε θα αντιμετωπίσει προβλήματα - μέχρι ενός ορίου εννοείται. Και το συγκεκριμένο όριο τίθεται και στα δύο SUV, κυρίως από τα ελαστικά. Γιατί οι δυνατότητές τους εκτός ασφάλτου είναι πραγματικά εντυπωσιακές σε σχέση με τους περισσότερους ανταγωνιστές. Είπαμε, το αίμα νερό δε γίνεται. Στο εσωτερικό βρίσκουμε (όπως και στο Land Cruiser) διακόπτες ρύθμισης του ύψους της ανάρτησης, του DAC (Hill Descent Control), που αναλαμβάνει τον έλεγχο πέδησης του αυτοκινήτου στις απότομες κατηφόρες (Downhill Assist Control το αποκαλεί η Τοyota), και το διακόπτη επιλογής κοντών σχέσεων (ο οποίος στον αντίπαλο είναι ο κλασικός επιλογέας). Επιπλέον, το ιαπωνικό τζιπ διαθέτει ρύθμιση της σκληρότητας των αμορτισέρ και διακόπτη «κλειδώματος» του κεντρικού διαφορικού. Επιλέγοντας τη φτωχή έκδοση του Cruiser (χωρίς ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου πρόσφυσης και σταθερότητας), παίρνουμε δώρο και ένα πίσω μπλοκέ διαφορικό. Αντιθέτως, το πίσω μπλοκέ (ηλεκτρονικά ελεγχόμενο μάλιστα) διατίθεται ως έξτρα μόνο στην πλούσια έκδοση Disco με αερανάρτηση.
Πάντως, το εσωτερικό του δείχνει τα χρονάκια του σε σύγκριση με αυτό του καινούργιου Discovery, το οποίο, με τη σειρά του, μπορεί να μην έχει τη χλιδή του μεγάλου αδελφού, Range Rover (μάλλον φτωχικό είναι, εδώ που τα λέμε), αλλά είναι προσεγμένο και με καλής ποιότητας υλικά.

Εκτός δρόμου «με το καλημέρα»
Λικνιζόμενοι στα «ρωσικά βουνά», τα διαδοχικά υψώματα που φορτίζουν και αποφορτίζουν εναλλάξ την ανάρτηση κάθε τροχού, διαπιστώνουμε τις μεγάλες διαδρομές της ανάρτησης του Discovery, οι οποίες φροντίζουν, ούτως ώστε το βρετανικό τζιπ να βγει ανέπαφο από την όλη διαδικασία. Είναι βέβαια και η ροπή χαμηλά, γεγονός που βοηθάει τα μέγιστα, αλλά και τα ηλεκτρονικά στη θέση «τράιαλ». Αντιστοίχως, και ο τροχός του Land Cruiser κρεμάει στο... Θεό, όμως αυτό που περιορίζει τον Ιάπωνα είναι τα πρόσθετα πλευρικά σκαλοπάτια (απεταξάμην, απεταξάμην!) και όχι οι πραγματικές του δυνατότητες. Εντάξει, το Disco έτσι κι αλλιώς υπερτερεί ελαφρώς στις γωνίες προσέγγισης και φυγής (35°και 29° αντίστοιχα, αντί 32° και 27° για το Cruiser), αλλά και αρκετά στη γωνία ράμπας με 30° αντί 20°, κάτι που του δίνει το προβάδισμα στην υπέρβαση εμποδίων, ενώ από αναρριχητική δεινότητα δε θα μείνει ουδείς οδηγός παραπονεμένος, αφού η πραγματική τετρακίνηση και οι «κοντές» βοηθούν τα μέγιστα. Με 60% της ροπής να μεταδίδεται υπό κανονικές συνθήκες στον πίσω άξονα του Land Cruiser και 50% στο Discovery, και ένα ευρύ φάσμα μεταβολής ανάλογα με τις συνθήκες κίνησης (από 47% έως 71% πίσω για το Toyota), η αποτελεσματικότητα της τετρακίνησης με τρία διαφορικά είναι δεδομένη.
Βούτηγμα στις λάσπες, και το μόνο που σώζει τα δύο αυτοκίνητα είναι το γκάζι στο πάτωμα, για να καθαρίσουν -όσο αυτό είναι δυνατόν- τα μπουκωμένα, σχεδόν ασφάλτινα, ελαστικά. Γυρνάνε ακόμα και με τα συστήματα ελέγχου πρόσφυσης πλήρως ενεργοποιημένα και ελέγχονται σχετικά εύκολα, παρά τον όγκο τους. Καλύτερο σε αίσθηση τιμόνι αυτό του Land Rover. Πιο βαρύ και με περισσότερη πληροφορία.
Επάνοδος στο χώμα· η ταχύτητα αυξάνεται και στα γρήγορα περάσματα πάνω από ανωμαλίες οι αναρτήσεις του Land Cruiser μπορεί να τερματίσουν και o πίσω άξονας να αναπηδήσει, φτάνοντας στο όριο των δυνατοτήτων του, αυτών της ράβδου Πανάρ, αλλά και της αερανάρτησης. Αντιθέτως, το Discovery 3 αποδεικνύεται μαγικό χαλί που απορροφά ό,τι βρεθεί στο δρόμο του, φανερώνοντας τόσο την ποιότητα της αερανάρτησής του (όχι μόνο στους πίσω τροχούς όπως στο Toyota) όσο και την υπεροχή -τουλάχιστον σε επίπεδο άνεσης- της διάταξης διπλών ψαλιδιών.
Στην άσφαλτο τώρα, το Toyota μπορεί να μην εντυπωσιάζει με το τιμόνι του και την αμεσότητά του, αλλά καταφέρνει να κρύψει τον όγκο του, αφού και αξιοπρόσεκτη επιτάχυνση διαθέτει και πολύ δυνατά φρένα, θυμίζοντας πολλές φορές σε ευελιξία το μικρότερο αδελφό, το GTi των SUV, RAV4. Πάντως, και στα δύο αυτοκίνητα η μεταφορά βάρους είναι αισθητή (ίσως λίγο περισσότερο στο Cruiser) και επηρεάζει την οδική συμπεριφορά, όταν ο οδηγός καθίσει πίσω από το τιμόνι με λογική «GTi». Συμφωνούμε, οι επιδόσεις είναι εντυπωσιακές για αυτοκίνητα 2 και 2,5 τόνων: 8,4 δλ. για τα 0-100 χλμ./ώρα; Τι λέμε τώρα; Αυτά, για το Land Cruiser με τον 4λιτρο V6 των 249 ίππων/5.200 σ.α.λ. και τα 38,7 χλγμ./3.800 σ.α.λ. βεβαίως, βεβαίως, το οποίο μας άφησε άφωνους με τη σπιρτάδα, την ευστροφία και την ουσία του. Μεγάλο ρόλο παίζει φυσικά και η αναβάθμιση του αυτόματου κιβωτίου από 4τάχυτο σε 5τάχυτο (μείον 1,1 δλ. στα 0-100 χλμ./ώρα) στην πλέον ολοκληρωμένη μορφή τού ιαπωνικού SUV.
Το Discovery αντιθέτως έχει, λόγω βάρους, μεγαλύτερη αδράνεια, η υπερνίκηση της οποίας κοστίζει σε χρόνο τόσο στην επιτάχυνση εν κινήσει όσο και από στάση, οπότε τα 10,3 δλ. για τα 0-100 χλμ./ώρα δεν προκαλούν έκπληξη. Τα επιπλέον 400 κ.εκ. του 8κύλινδρου σε διάταξη V κινητήρα με τους 299 ίππους/5.800 σ.α.λ. και τα 43,3 χλγμ./4.000 σ.α.λ., που συνδυάζονται με 6τάτυχο αυτόματο κιβώτιο, δεν αντέχουν σε σύγκριση μπροστά στο σπορτίφ χαρακτήρα του Cruiser και ο οδηγός συχνά θα καταφεύγει στη χειροκίνητη επιλογή αλλαγής σχέσης (που δεν έχει ο Ιάπωνας).
Σε αρκετά γλιστερή άσφαλτο, το ESP αποδεικνύεται φύλακας άγγελος, αφού η εμπλοκή του είναι αρκετά συχνή, ενώ η διαφορά σε σχέση με το Toyota εντοπίζεται και πάλι στην άνεση και την ενδοτικότητα της ανάρτησης. Στα φρένα, το Land Rover εντυπωσιάζει (τηρουμένων των αναλογιών βάρους-όγκου) με τα 60,2 μ. για την ακινητοποίηση από τα 120 χλμ./ώρα, ενώ το Τοyota υπολείπεται σχεδόν κατά 3 μ. (63,1 μ.).

Το τέλος της ημέρας...
... βρίσκει και τα δύο τζιπ καταλασπωμένα και τους οδηγούς κουρασμένους. Ποιο από τα δύο θα διαλέγαμε, αν όχι για το υπόλοιπο της ζωής μας, σίγουρα για μια στενή συμβίωση τουλάχιστον για μια δεκαετία; ¶λλωστε, και τα δύο τζιπ δεν είναι ούτε εφήμερα, από άποψης κατασκευής, ούτε προϊόντα μιας παροδικής μόδας. Καταστάλαγμα πολλών ετών εξέλιξης, με γνώμονα την εντός, αλλά και την εκτός δρόμου κίνηση, αποτελούν αξιόπιστες λύσεις, οι οποίες μάλιστα είναι τόσο καλές και ποιοτικές, ώστε καθιστούν την επιλογή σπαζοκεφαλιά για τον επίδοξο αγοραστή.
Εμείς οφείλουμε να ανακηρύξουμε νικητή στα σημεία το Discovery 3 και αυτό λόγω της πολύ καλής δουλειάς που έχει γίνει σε επίπεδο ανάρτησης, γεγονός που μεταφράζεται σε άνεση και καλή οδική συμπεριφορά τόσο στην άσφαλτο όσο και πολύ μακριά από αυτήν. Το βασικό ατού του Land Cruiser έναντι του «Βρετανού» είναι η απόδοση του κινητήρα του, ο οποίος καταφέρνει εντυπωσιακές για την κατηγορία -και όχι μόνο!- επιδόσεις. Όμως, συνολικά βρίσκεται λίγο πιο πίσω από τον αντίπαλό του σε επίπεδο τόσο ανάρτησης, όπως προαναφέραμε, όσο και φρεσκάδας, η οποία διακρίνει το αρκετά νεότερο Land Rover._ 4Τ


ΤΟΥΟΤΑ LAND CRUISER
ΥΠΕΡ
• EΠIΔOΣEIΣ
• KINHTHPAΣ
• ΠOIOTHTA KATAΣKEYHΣ

ΚΑΤΑ
• AΔIAΦOPO TIMONI


LANDROVER DISCOVERY 3
YΠEP
• ANAPTHΣH
• ANEΣH
• ΦPENA

KATA
• BAPOΣ