4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα F1, GP Αγ. Μαρίνου, Ισπανίας, Μονακό

  • Είπε... «Τον πήραν τα χρόνια τον Μίκαελ. Πριν από μια πενταετία θα είχε βρει τρόπο να περάσει. Δεν είναι πλέον ο ίδιος, ήρθε ο καιρός να τα παρατήσει...». Έντι Iρβάιν, πρώην team mate του Σουμάχερ

  • Είπε... «Έχουμε την ταχύτητα, για να κερδίζουμε με τέτοια διαφορά σε κάθε αγώνα». ¶ντριαν Νιούι, τεχνικός διευθυντής McLaren

  • Είπε... «Πρόκειται για θαύμα το ότι κατάφερα να τερματίσω, και μάλιστα 4ος με αυτά τα λάστιχα». Φερνάντο Αλόνσο, πιλότος Renault

  • Το απόλυτο ρεκόρ! Η διαδρομή στο Μονακό έχει υποστεί κάποιες αλλαγές από το 1950 που έγινε εκεί για πρώτη φορά αγώνας με τη σύγχρονη μορφή της F1. Όμως, στο μεγαλύτερο τμήμα της έμεινε ίδια και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε τη διακύμανση του χρόνου της pole, για παράδειγμα ανά δεκαετία. Σημειώστε ότι μέχρι το 1980 μετρούσαν με ακρίβεια δεκάτου, ενώ από τότε με ακρίβεια χιλιοστού. 1950ΦάτζιοAlfa Romeo1:50.2 1960ΜοςLotus1:36.3 1970ΣτιούαρτMarch1:24.0 1980ΠιρονίLigier1:24.813 1990ΣέναMcLaren1:21.314 2000Μ. ΣουμάχερFerrari1:19.475 2005ΡάικονενMcLaren1:13.644 Το συμπέρασμα που συνάγεται είναι το πόσο τρομακτικά γρήγορα είναι σήμερα τα μονοθέσια. Με το χρόνο που σημείωσε ο Κίμι πέτυχε απόλυτο ρεκόρ, συντρίβοντας κατά 3,5 δέκατα το περσινό ρεκόρ που κατείχε ο Τρούλι, ο οποίος είχε κάνει την προσπάθειά του με τα ρεζερβουάρ φορτωμένα καύσιμα. Δεν αμφιβάλλουμε καθόλου ότι με ρυθμίσεις δοκιμών ο Κίμι θα κατέβαινε στο 1:12!



Πάγος, διαμάντια και γκρι μάτια!

Ο Αλόνσο βρήκε το δάσκαλό του στο ανέκφραστο πρόσωπο του Iceman, ενώ ο Σουμάχερ, ανήμπορος, βλέπει τον τίτλο να γλιστρά από τα χέρια του...

Κείμενο: Τάκης Πουρναράκης
Φωτογραφίες: Automedia/Reporter Images

Ο μήνας που πέρασε ήταν ο μήνας της McLaren και του Κίμι Ράικονεν. Ο Φινλανδός προδόθηκε από ένα ημιαξόνιο στον Αγ. Μαρίνο (σ.σ.: η μοναδική φορά που έχει εγκαταλείψει η McLaren φέτος), αλλά σε Ισπανία και Μονακό ήταν αλλού. Πήρε δύο νίκες χωρίς αντίπαλο, χωρίς να απειληθεί από κανέναν, ενώ τη στιγμή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές έχει διεξαχθεί και ο έβδομος αγώνας του πρωταθλήματος, το GP της Ευρώπης (27-29/5). Θα μας κάνει τεράστια εντύπωση, εάν μια βδομάδα μετά το Μονακό βρεθεί κάποιος να κερδίσει στα ίσα τη McLaren. Αντιθέτως, δε θα μας κάνει καμία εντύπωση, εάν επιτέλους δουλέψει σωστά και η δεύτερη στα χέρια του Μοντόγια και τα ασημένια βέλη κάνουν το 1-2. Αρκετοί από εσάς, τακτικοί επισκέπτες της ιστοσελίδας μας, www.rally.gr, ρωτάτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή συζητάτε στο forum μας για την «έκπληξη» που έκαναν οι «ασημί». Καμία έκπληξη δε συντελέστηκε και όσοι μας διαβάζετε θα θυμάστε ότι το Μάρτιο γράφαμε «McLaren, Renault, Toyota» και εξηγούσαμε το γιατί. Όχι ότι διεκδικούμε κανένα βραβείο μαντικών ικανοτήτων, το προφανές γράψαμε, αυτό που «φώναζαν» οι χρόνοι στις δοκιμές εξέλιξης και η λογική. Ύστερα από δύο χρόνια προσπαθειών και δύο προβληματικά μονοθέσια, την ΜΡ4/18 και την ΜΡ4/19, ο Nιούι κατάφερε να λύσει το πρόβλημα με την ακαμψία των δύο ακμών στο εμπρός μέρος του σασί της McLaren και, πλέον, η ΜΡ4/20 αξιοποιεί στο έπακρο τα Michelin, ενώ ταυτόχρονα τους φέρεται με το γάντι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στο Μονακό, όπου οι McLaren με τη μαλακή γόμα τερμάτισαν με τα ελαστικά τους σε ανεκτή κατάσταση, ενώ οι Renault με τη σκληρή γόμα τερμάτισαν με ηρωικές προσπάθειες και σλικ... πίσω ελαστικά!
Τι θα γίνει από δω και πέρα; Αγώνα με τον αγώνα, τα πακέτα βελτιώσεων από Γαλλία και Αγγλία είναι αυτά που θα κάνουν τη διαφορά. Με άλλα λόγια, θα παρακολουθήσουμε ένα εντελώς αμφίρροπο στην εξέλιξή του πρωτάθλημα και μην ξεχνάτε ότι ο Αλόνσο έχει τέτοια διαφορά, ώστε μπορεί άνετα να «κρυφτεί» στη 2η θέση και να βγει πρωταθλητής.
Όσο για τους «κόκκινους»; Έχουν ένα εξαιρετικά γρήγορο μονοθέσιο, μια ομάδα πρότυπο και μοναδικές εγκαταστάσεις. Δεν έχουν όμως καλή ψυχολογία και, το κυριότερο, δεν έχουν χρόνο και χρήμα για να συγκεντρώσουν τον απαραίτητο αριθμό χιλιομέτρων δοκιμών, προκειμένου οι Ιάπωνες της Bridgestone να μαζέψουν τα στοιχεία που χρειάζονται για να φτιάξουν ελαστικά που θα δουλεύουν σε δοκιμές και αγώνα.
Με άλλα λόγια, οι Ferrari φέτος θα πάρουν κάποιες νίκες προς το τέλος της χρονιάς, αλλά οι τίτλοι έχουν ήδη κάνει φτερά. Στη Σκουντερία σίγουρα χρειάζεται ανανέωση, αρχής γενομένης από τον Μπαρικέλο, του οποίου η απόδοσή δε δικαιολογεί την παρουσία του στο κόκπιτ της F2005. Όπως και να έχει, φέτος έχουμε μάχη, ενδιαφέρον και σίγουρα πάμε για μεγάλο τελικό και νέο πρωταθλητή. Τώρα, αν θα είναι Φινλανδός ή Ισπανός άγνωστο, αλλά μόλις μπήκε ο Ιούνιος· αφήστε να δούμε τι θα γίνει στα επτά GP του καλοκαιριού..._ Τ. Π.


Η μητέρα των μαχών!

Στη F1 σπανίζουν οι μάχες για την 1η θέση πτέρυγα με πτέρυγα. Πόσο μάλλον έπειτα από μια μεγάλη ανατροπή, όπως αυτήν που τελικά δεν ολοκλήρωσε ο Μ. Σουμάχερ...

Ο ΑΛΟΝΣΟ έφτασε στο Μιλάνο αεροπορικώς την Τετάρτη πριν από τον αγώνα. Την Πέμπτη το μεσημέρι πήγε στην πίστα για υποχρεώσεις των χορηγών και την Παρασκευή ήταν εκεί από νωρίς το πρωί. Συμπλήρωσε ελάχιστους γύρους στις δύο περιόδους ελεύθερων δοκιμών (10), πετυχαίνοντας μόλις τον 5ο καλύτερο χρόνο, και στη συνέχεια είπε: « Σήμερα κάναμε δοκιμές για να διαλέξουμε ποιο ελαστικό θα χρησιμοποιούμε από αύριο. Υστερούμε σε πρόσφυση, αλλά νομίζω ότι αυτό θα βελτιωθεί όσο στρώνεται με γόμα η πίστα. Η R25 είναι ανταγωνιστική, με κάνει να αισθάνομαι αυτοπεποίθηση για τη συνέχεια».
Το Σάββατο το πρωί έγινε γνωστή η ανανέωση του συμβολαίου του Αλόνσο με τη Renault για ακόμη ένα χρόνο (2006). Ο Ισπανός έκανε πάλι ελάχιστους γύρους στις ελεύθερες δοκιμές (8), αλλά στον κατατακτήριο γύρο του κατάφερε να σημειώσει το 2ο χρόνο πίσω από τον Ράικονεν: «Σ’ αυτόν τον αγώνα επιχειρούμε μια διαφορετική προσέγγιση, κάναμε ελάχιστους γύρους, αλλά όλα ήταν OK για τις δοκιμές. Παραδοσιακά, είναι μια δύσκολη πίστα για εμάς, όμως είμαστε σε θέση να διεκδικήσουμε την pole αύριο. Οι McLaren, Ferrari, Williams και BAR θα πάνε πολύ γρήγορα αύριο», ήταν η άποψη του Aλόνσο.
Την Κυριακή το πρωί, ο Ράικονεν αύξησε τη διαφορά του, παίρνοντας την πρώτη φετινή του pole, ενώ ο Αλόνσο διατηρήθηκε στη 2η θέση. Στον αγώνα, ύστερα από την εγκατάλειψη του Φινλανδού στο 10ο γύρο από ημιαξόνιο, ο Ισπανός έδειχνε σίγουρος νικητής, αλλά ο Μ. Σουμάχερ με μια ξέφρενη κούρσα κατόρθωσε από τη 13η θέση να φτάσει πίσω του, οπότε στους τελευταίους γύρους είχαμε μια συγκλονιστική μάχη, χωρίς τελικά ο Γερμανός να καταφέρει να περάσει: «Προφανώς, ήταν μια από τις καλύτερες μονομαχίες της ζωής μου», είπε ο Αλόνσο. «Ήξερα ότι ο Μίκαελ ήταν πολύ ταχύτερος, επομένως η μόνη μου ελπίδα να τον κρατήσω ήταν να πατάω περισσότερο φρένο απ’ ό,τι χρειαζόταν για να του χαλάω τη φόρα», αποκάλυψε ανερυθρίαστα ο Ισπανός._ Τ. Π.

Είπε...
«Τον πήραν τα χρόνια τον Μίκαελ. Πριν από μια πενταετία θα είχε βρει τρόπο να περάσει. Δεν είναι πλέον ο ίδιος, ήρθε ο καιρός να τα παρατήσει...». Έντι Iρβάιν, πρώην team mate του Σουμάχερ

Στα σκληρά ή στα μαλακά;
Οι αγωνοδίκες στον Αγ. Μαρίνο δέχτηκαν την εξήγηση των ανθρώπων της BAR, ότι, για να λειτουργήσει ο κινητήρας, χρειάζονταν τουλάχιστον 6 λίτρα καύσιμο, τα οποία η ομάδα χρησιμοποιούσε ως έρμα σε ένα δευτερεύον δοχείο καυσίμων. Όμως, η Ανώτατη Αρχή (FΙΑ) αναίρεσε την απόφασή τους και άσκησε έφεση εισηγούμενη τον αποκλεισμό της ομάδας από το πρωτάθλημα, γιατί υστερόβουλα χρησιμοποιούσε ελαφρύτερο από το κανονικό μονοθέσιο. Οι εφέτες, αφού εξέτασαν όλα τα δεδομένα, αποφάνθηκαν ότι η υστεροβουλία δεν τεκμηριώνεται, αλλά ότι η ομάδα πρέπει να τιμωρηθεί με αποκλεισμό δύο αγώνων (Ισπανία, Μονακό) και να μηδενιστεί στο GP του Αγ. Μαρίνου, καθώς το μονοθέσιό της ήταν 5,6 κιλά ελαφρύτερο από το κανονικό. Η συγκεκριμένη ποινή είναι η μεγαλύτερη που έχει επιβληθεί σε ομάδα στη σύγχρονη ιστορία του θεσμού.

Αριθμοί

10
γύρους άντεξε το ημιαξόνιο της ΜΡ4/20 του Ράικονεν.

3
συνεχόμενες νίκες για τον Αλόνσο.

594,6
κιλά ζύγιζε η BAR 007, ενώ το ελάχιστο όριο είναι 600.

25
δευτερόλεπτα προστέθηκαν στον τελικό χρόνο του Ρ. Σουμάχερ ως ποινή για αντικανονική οδήγηση.

450.000
Έλληνες έμειναν καρφωμένοι στην ΤV κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα F1, GP Ισπανίας 5ος γύρος

Κίμι ή Φερνάντο;

Στην Ισπανία φάνηκε καθαρά ότι θα έχουμε νέο πρωταθλητή. Θα είναι όμως Φινλανδός ή Ισπανός;

Ο Ράικονεν έφτασε στην Ισπανία επιθυμώντας διακαώς να πάρει πίσω το αίμα του για την άδοξη εγκατάλειψή του στον Αγ. Μαρίνο πριν από δεκαπέντε μέρες. Την Παρασκευή ήταν 4ος στις ελεύθερες δοκιμές, αλλά δεν ήταν ευχαριστημένος: «Δεν είχα προβλήματα, το σαββατοκύριακο ξεκινά καλά για μένα. Το στήσιμο του μονοθεσίου δεν είναι τέλειο, πρέπει να το βελτιώσουμε αύριο, ενώ η κατάσταση της πίστας μεταβάλλεται συνεχώς».
Το Σάββατο στις ελεύθερες δοκιμές, ο Ράικονεν ήταν 2ος πίσω από τον Ρ. Σουμάχερ, στις κατατακτήριες όμως, όπου εμφανιζόταν νωρίς νωρίς, γιατί είχε εγκαταλείψει στον προηγούμενο αγώνα, δεν απέφυγε ένα σοβαρό λάθος στο πρώτο κομμάτι της πίστας: «Έχασα μισό δευτερόλεπτο· θα ήμουν ο ταχύτερος με διαφορά, εάν δεν είχα βγει εκτός πίστας προς στιγμή», είπε έπειτα στη συνέντευξη Τύπου ο Φινλανδός. Παρά το λάθος τού Ράικονεν, η διαφορά του από τον Τρούλι, ο οποίος ήρθε 1ος, ήταν μόλις 24 χλστ. του δευτερολέπτου, ενώ ανάμεσά τους είχε βρεθεί και ο Αλόνσο.
Την Κυριακή, στη 2η περίοδο κατατακτήριων δοκιμών, ο Ράικονεν με έναν αλάνθαστο γύρο πήρε τη 2η συνεχόμενη pole και στον αγώνα δεν έχασε ποτέ την πρωτοπορία ούτε και απειλήθηκε από κανέναν.
Μετά το πέσιμο της καρό σημαίας, δήλωσε: «Το μονοθέσιο ήταν πολύ καλό, ήξερα ότι θα είμαι δυνατός στον αγώνα. Πίεσα πολύ μέχρι τον πρώτο ανεφοδιασμό και μετά, βλέποντας το μέγεθος της διαφοράς, κατάλαβα ότι δεν είχε νόημα να πιέζω άλλο. Διατήρησα ένα ρυθμό και κέρδισα με μεγάλη ευκολία. Ανησυχούσα μήπως συμβεί κάτι στο μονοθέσιο (ποτέ δεν μπορείς να είσαι 100% σίγουρος), αλλά, εκτός από ένα μικρό πρόβλημα στον κινητήρα φεύγοντας από τα pit, δεν έγινε τίποτε άλλο. Τα ελαστικά δούλεψαν τέλεια και θα μπορούσα να τα πιέσω πολύ περισσότερο εάν χρειαζόταν»._Τ. Π.


Είπε...
«Έχουμε την ταχύτητα, για να κερδίζουμε με τέτοια διαφορά σε κάθε αγώνα». ¶ντριαν Νιούι, τεχνικός διευθυντής McLaren

Ο αέρας πήρε πρωτοβουλία και έφυγε...
Ο Μ. Σουμάχερ κατατάχθηκε 8ος, ενώ, στην προσπάθειά του να ανέβει, έφτασε μέχρι την 3η θέση προτού εγκαταλείψει στον 44ο γύρο, ύστερα από διπλό κλατάρισμα ελαστικών. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Bridgestone, το εμπρός αριστερό ελαστικό της F2005 σκίστηκε από θραύσμα και σ’ αυτό δεν μπορούμε να διαφωνήσουμε. Οι Ιάπωνες όμως λένε ότι το πίσω αριστερό ελαστικό ξεφούσκωσε, γιατί έχασε μέρος της πίεσής του, όταν βγήκε το αυτοκίνητο ασφαλείας στην πίστα. Γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την υπερθέρμανση και αστοχία του. Αναρωτιόμαστε εάν γίνεται ένας πιλότος, όπως ο M. Σουμάχερ, να μην αντιληφθεί από την πρώτη στιγμή την πτώση της πίεσης στο ελαστικό του, με το οποίο, παρεμπιπτόντως, είχε τη σιγουριά να πιέσει και να γυρίσει στο 1:15.6! Ο Γερμανός δήλωσε ότι ένιωσε το μονοθέσιο να αποσταθεροποιείται πίσω ένα γύρο πριν από το κλατάρισμα. Κατά τη διάρκεια παρουσίας του αυτοκινήτου ασφαλείας στην πίστα, πέφτει η θερμοκρασία των ελαστικών και μειώνεται η πίεση του αέρα στο εσωτερικό τους, αλλά ο αέρας δε διαφεύγει! Τέλος, πίσω από το αυτοκίνητο ασφαλείας βρέθηκαν τα τέσσερα από τα έξι μονοθέσια που χρησιμοποιούν Bridgestone. Γιατί αστόχησαν μόνο τα αριστερά ελαστικά του Σουμάχερ; Η προφανής απάντηση, ότι δηλαδή αυτός πίεσε περισσότερο, μας βάζει σε πιο δύσκολα μονοπάτια:
1) ¶ρα είναι και θέμα φθοράς.
2) Ο Μπαρικέλο τι ακριβώς έκανε μιάμιση ώρα στην πίστα; Βόλτα;

Αριθμοί

320.000
θεατές επισκέφτηκαν το Μοντμελό το τριήμερο του αγώνα.

3
εγκαταλείψεις σε πέντε αγώνες μετρά ο Μ. Σουμάχερ.

3
κινητήρες BMW παρέδωσαν πνεύμα το Σάββατο.

595
από τους 596 γύρους αγώνα, που είναι το μέγιστο, έχουν συμπληρώσει οι Toyota. Η McLaren είναι 2η με 542 γύρους.

18
μονοθέσια εκκίνησαν στον αγώνα, έπειτα από την τιμωρία της BAR.

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα F1, GP Μονακό 6ος γύρος

Number one!

Ο αριθμός ανήκει στο Μίκαελ και το τραγούδι στην Έλενα, αλλά το «number one» στο Μονακό ήταν μακράν ο Κίμι!

Είναι απίστευτος ο τρόπος που ο Ράικονεν κρατά την αυτοσυγκέντρωσή του και δεν επηρεάζεται απ’ οτιδήποτε συμβαίνει γύρω του. Όλη την εβδομάδα στο Μονακό (καθώς ήταν εκεί από Δευτέρα), βρισκόταν σε ένα παράλληλο κόσμο. Όντας άκεφος στις εκδηλώσεις των χορηγών και τις υποχρεώσεις προς τον Τύπο, έδειχνε και ήταν αλλού.
Την Πέμπτη, έπειτα από τις δύο περιόδους ελεύθερων δοκιμών, είχε σημειώσει τον 6ο χρόνο και προφανώς δεν ήταν ευχαριστημένος: «Στην πρώτη περίοδο είχα δυσκολίες και το κυκλοφοριακό δε μου επέτρεψε να ολοκληρώσω ένα γρήγορο γύρο. Στη δεύτερη έκανα πολλούς γύρους, για να μαζέψουμε στοιχεία. Πραγματικά, ευχαριστιέμαι να οδηγώ εδώ», είπε στη συνέχεια.
Το Σάββατο στα ελεύθερα είχε επίσης προβλήματα και τίποτα δεν έδειχνε τι θα επακολουθούσε. Στην πρώτη περίοδο κατατακτήριων δοκιμών, τρία μονοθέσια πριν έρθει η σειρά του Κίμι, ο οποίος εμφανιζόταν τελευταίος, ο Ρ. Σουμάχερ διέλυσε την Toyota στην «Τάμπακ». Η διαδικασία διακόπηκε για είκοσι λεπτά. «Σας επηρέασε η διακοπή;», ρώτησαν μετά οι δημοσιογράφοι τους Τρούλι, Αλόνσο και Ράικονεν. «Ναι», είπε ο Τρούλι, «ένιωθα άβολα τόση ώρα στο μονοθέσιο και, όταν πέρασα από το σημείο εκείνο, κράτησα πιο προσεκτική γραμμή, γιατί δεν ήξερα αν γλιστράει». «Είχα κάνει ζέσταμα και κρύωσα περιμένοντας», είπε ο Αλόνσο, «μου είπαν ότι ο Τρούλι πέρασε φυλαγμένα και πρόσεξα και εγώ τη γραμμή μου». Ο Ράικονεν απάντησε ξερά «Όχι». Κατά τη διάρκεια της αναμονής, ο σκηνοθέτης είχε καρφώσει την κάμερα στα μάτια του που δεν κουνιόνταν καθόλου. Όσον αφορά την κατάσταση του οδοστρώματος, είπε: «Ήταν εκτός γραμμής. Τι δουλειά είχα εκεί πέρα; Πέρασα προσεκτικά, αλλά δεν έχασα χρόνο...». Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, εάν κόψεις το δρόμο γύρω από τη γραμμή που πατάει ο Ράικονεν δε θα το καταλάβει καν. Όπως δεν κατάλαβε και τι γύρο έκανε... Αμέσως μετά τον ρώτησε δημοσιογράφος: «Είναι ο καλύτερος γύρος που έχει γίνει στο Μονακό, είναι και ο καλύτερος της ζωής σου;». «Καλός ήταν, αλλά μπορώ να πάω και καλύτερα· θα δούμε αύριο», τον άφησε άναυδο ο Φινλανδός.
Την επομένη μέρα, στη 2η περίοδο δοκιμών, πίεσε όσο χρειαζόταν για να διατηρήσει το προβάδισμα του 4,5 δεκάτων που είχε εξασφαλίσει το Σάββατο. Στον αγώνα έφυγε μπροστά και χάθηκε, σημειώνοντας τη 2η συνεχόμενη νίκη του. Ύστερα αποκάλυψε ότι δεν πρόλαβε να μπει στα πιτ τη στιγμή που εμφανίστηκε το αυτοκίνητο ασφαλείας, γι’ αυτό μετά πίεσε για να ξαναφτιάξει διαφορά ασφαλείας. Όταν λέμε πίεσε εννοούμε ότι χάθηκε κινούμενος 2 δλ. ταχύτερα στο γύρο. «Θα έχουμε πάρτι απόψε, να το γιορτάσουμε», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Κυριακή, χωρίς να σκάσει ούτε ένα χαμόγελο. Σιγά μην τον πίστεψε κανείς· ποιο πάρτι; Το μυαλό του ήταν ήδη στην επόμενη Παρασκευή στο GP της Ευρώπης (27-29/5)._ Τ. Π.

Είπε...
«Πρόκειται για θαύμα το ότι κατάφερα να τερματίσω, και μάλιστα 4ος με αυτά τα λάστιχα». Φερνάντο Αλόνσο, πιλότος Renault

Το απόλυτο ρεκόρ!
Η διαδρομή στο Μονακό έχει υποστεί κάποιες αλλαγές από το 1950 που έγινε εκεί για πρώτη φορά αγώνας με τη σύγχρονη μορφή της F1. Όμως, στο μεγαλύτερο τμήμα της έμεινε ίδια και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε τη διακύμανση του χρόνου της pole, για παράδειγμα ανά δεκαετία. Σημειώστε ότι μέχρι το 1980 μετρούσαν με ακρίβεια δεκάτου, ενώ από τότε με ακρίβεια χιλιοστού.
1950 Φάτζιο Alfa Romeo 1:50.2
1960 Μος Lotus 1:36.3
1970 Στιούαρτ March 1:24.0
1980 Πιρονί Ligier 1:24.813
1990 Σένα McLaren 1:21.314
2000 Μ. Σουμάχερ Ferrari 1:19.475
2005 Ράικονεν McLaren 1:13.644
Το συμπέρασμα που συνάγεται είναι το πόσο τρομακτικά γρήγορα είναι σήμερα τα μονοθέσια. Με το χρόνο που σημείωσε ο Κίμι πέτυχε απόλυτο ρεκόρ, συντρίβοντας κατά 3,5 δέκατα το περσινό ρεκόρ που κατείχε ο Τρούλι, ο οποίος είχε κάνει την προσπάθειά του με τα ρεζερβουάρ φορτωμένα καύσιμα. Δεν αμφιβάλλουμε καθόλου ότι με ρυθμίσεις δοκιμών ο Κίμι θα κατέβαινε στο 1:12!

Αριθμοί

4
μόλις μονοθέσια εγκατέλειψαν στον αγώνα.

5
διαφορετικοί νικητές τα τελευταία 5 χρόνια. Τρούλι ’04, Μοντόγια ’03, Κούλθαρντ ’02, Μ. Σουμάχερ ’01.

46
χιλιοστά του δευτερολέπτου η διαφορά των αδερφών Σουμάχερ στον τερματισμό

650
εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολούθησαν την εκκίνηση.

10.000
ευρώ κόστιζε το πακέτο διαμονής σε ένα καλό δωμάτιο στο Γκραν Οτέλ το πενθήμερο του αγώνα.