4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Red Bull Racing

  • ... και οι κ.κ. Χάιντ Ρωτήσαμε τον Κλιν στο Μοντμελό πού χτύπησε τα χείλη του και απάντησε: «Έκανα σκέιτ με κάτι φίλους μου κι έφαγα τούμπα. Δεν είναι τίποτα!». Ρωτήσαμε τον Λιούτζι ποιος είναι ο πιο τρελός στην ομάδα και είπε: «Μα, φυσικά εγώ! Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Ρωτήστε όποιον θέλετε!». Ορίστε, η νέα γενιά της RBR και, κατ’ επέκταση, της F1. Ο ένας πιο τρελός από τον άλλο, αλλά και οι δύο γρήγοροι σαν τον άνεμο. Το μέλλον δικό τους!

Το φαινόμενο RBR

Η Red Bull Racing είναι η ομάδα για την οποία μιλούν όλοι στο χώρο της F1. Σας αποκαλύπτουμε το γιατί, «ζώντας» από κοντά τους ανθρώπους της κατά τη διάρκεια του GP της Ισπανίας.

Κείμενο: Ευαγόρας Παπαθέου
Φωτoγραφίες: Reporter Images

Ο NTITPIX Μάτεζιτς, ο ιδιοφυής και αυτοδημιούργητος Aυστριακός μεγιστάνας των «energy drinks», ξεκίνησε την εμπλοκή του με το μηχανοκίνητο αθλητισμό σχεδόν από την αρχή της καριέρας του, χορηγώντας σκάφη, μοτοσικλέτες και αυτοκίνητα. Φυσικό επακόλουθο να εμπλακεί και στο μαγικό και υπερ-προβεβλημένο κόσμο της F1. Η πρώτη του προσπάθεια ήταν μάλλον αποτυχημένη, αφού «έμπλεξε» με την Arrows του Τομ Ουότκινσο, σε μια περίοδο που δεν ήταν καθόλου καλή για το Βρετανό.
Παρά ταύτα, ο Μάτεζιτς δεν απογοητεύτηκε. Συνέχισε την εμπλοκή του στο χώρο, μέσω της μικρής, αλλά φιλόδοξης, ομάδας του Πέτερ Ζάουμπερ. Μια εποχή, μάλιστα, κατείχε ένα μεγάλο ποσοστό των μετοχών της Sauber, για να το παραχωρήσει αργότερα σε ελβετική τράπεζα, έναντι του ποσού των 42 εκατ. δολαρίων. Συνέχισε, πάντως, να χορηγεί την ομάδα με περίπου 20 εκατ. δολάρια το χρόνο, αλλά και την Arden της F3000, την οποία διοικούσε ο Κρίστιαν Χόρνερ.
Η πλήρης εμπλοκή του 61 ετών Aυστριακού αποφασίστηκε μόλις στις αρχές της φετινής χρονιάς. Ο Μάτεζιτς αναγορεύτηκε σε σωτήρα της Jaguar, μιας ομάδας με σχετικά μικρό παρελθόν (προέρχεται από τη Stewart GP) και μάλλον πενιχρά αποτελέσματα, αλλά με καλές προοπτικές, την οποία, όμως, η Ford θεωρούσε ως οικονομική πληγή και ήθελε οπωσδήποτε να ξεφορτωθεί.
Έχοντας «κολλήσει» από χρόνια το μικρόβιο της F1, ο Μάτεζιτς πήρε την απόφαση να εξαγοράσει τη βρετανική ομάδα σε τιμή ευκαιρίας, υποσχόμενος δύο πράγματα: επενδύσεις και σταθερότητα στη δομή της ομάδας.
Για το πρώτο δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί στο προσεχές μέλλον. Πάντως, μέχρι στιγμής, οι φανερές επενδύσεις είναι εντυπωσιακές. Το νέο μότορχομ της RBR είναι μια εκπληκτική κατασκευή τριών ορόφων (!), την οποία μεταφέρουν εννέα φορτηγά (!!) και χρειάζεται πάνω από 24 ώρες για να στηθεί (!!!), ενώ τα πάρτι που διοργανώνει η ομάδα κατά τη διάρκεια των GP έχουν αρχίσει να συζητούνται στα πηγαδάκια των πάντοκ.
Σε τεχνικό επίπεδο, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακριβώς τι επενδύσεις έχουν γίνει. Αυτό που ξέρουμε είναι πως η RBR είχε ένα καταπληκτικό ξεκίνημα φέτος, μαζεύοντας σχεδόν όσους βαθμούς συγκέντρωσε η Jaguar στα τέσσερα χρόνια της παρουσίας της στην F1.
Όσο για την οργάνωση της ομάδας, ο Μάτεζιτς φύλαξε για όλους μας μια μεγάλη έκπληξη, ορίζοντας ως αγωνιστικό διευθυντή τον Κρίστιαν Χόρνερ, πρώην ιδιοκτήτη της Arden, ηλικίας μόλις 31 ετών (!), και ως τεχνικό διευθυντή τον Γκίνθερ Στάινερ, έναν άνθρωπο που είχε στο παρελθόν περάσει από την Jaguar, αλλά δεν απέδωσε τα αναμενόμενα (ο ίδιος έλεγε πως στην F1 δεν μπορείς να δουλέψεις δίνοντας εξηγήσεις συνεχώς στα αφεντικά της Ford ακόμη και για την παραμικρή επιλογή σου).
Πέραν αυτών, στην RBR άλλαξε και ο Νο 1 οδηγός. Ο ρόλος πέρασε από τον ταχύτατο, αλλά απογοητευμένο, Oυέμπερ στον πολύπειρο, αλλά επίσης απογοητευμένο από τη McLaren, Κούλθαρντ. Ο 33χρονος Σκoτσέτζος άντεξε, παρά το βαρύ φορτίο που έπεσε στις πλάτες του και παρά το μονοετές συμβόλαιο που υπέγραψε με την ομάδα, και μάλιστα με όρους αρκετά... δύσκολους για το μέγεθος του ονόματος και της καριέρας του (όπως, για παράδειγμα, μπόνους ανά βαθμό που κερδίζει, φορτωμένο πρόγραμμα συνεντεύξεων κτλ.).
Κι όμως, παρά τις τόσες δυσκολίες, το φαινομενικά ασύνδετο σχέδιο του Μάτεζιτς λειτουργεί. Η Red Bull Racing όχι μόνο κερδίζει βαθμούς, αλλά έφερε και ένα νέο πνεύμα στο χώρο των πάντοκ. Ένα πνεύμα ανανέωσης και φρεσκάδας, ένα μάρκετινγκ άλλου τύπου, μη παραδοσιακό, καθόλου κλειστό και συγκαλυμμένο.
Η ομάδα των «ανοικτών μυαλών», η RBR (που πρόσφερε εκπληκτικό σόου και στο Μονακό, χάρη στη χωρίς δισταγμούς συνεργασία της με τον Τζορτζ Λούκας, το δημιουργό του «Πόλεμου των ¶στρων»), μέχρι στιγμής έχει κερδίσει τις εντυπώσεις, ειδικά εκτός πίστας. Μένει να δούμε έως πού μπορεί να φτάσει το δύσκολο αυτό εγχείρημα του Ντίτριχ Μάτεζιτς.

Ο δρ Τζέκιλ...
Διακρίθηκε, κρίθηκε και επικρίθηκε... με αυτήν τη σειρά. Φέτος ήλθε και η ώρα της δικαίωσης. Ο λόγος για τον Κούλθαρντ, τον αποκαλούμενο και Σκοτσέζο βετεράνο. Ο Ντέιβιντ διανύει δεύτερη περίοδο νεότητας, απαλλαγμένος από το άγχος της μεγάλης ομάδας, αλλά και από τους Φινλανδούς παρτενέρ που... κατέστρεψαν την καριέρα του στη McLaren. Στην RBR πίνουν νερό στο όνομά του και όλοι ακούνε με μεγάλη προσοχή τις παρατηρήσεις του. Και ο ίδιος το απολαμβάνει, πράγμα που φαίνεται και στα GP.

... και οι κ.κ. Χάιντ
Ρωτήσαμε τον Κλιν στο Μοντμελό πού χτύπησε τα χείλη του και απάντησε: «Έκανα σκέιτ με κάτι φίλους μου κι έφαγα τούμπα. Δεν είναι τίποτα!». Ρωτήσαμε τον Λιούτζι ποιος είναι ο πιο τρελός στην ομάδα και είπε: «Μα, φυσικά εγώ! Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Ρωτήστε όποιον θέλετε!». Ορίστε, η νέα γενιά της RBR και, κατ’ επέκταση, της F1. Ο ένας πιο τρελός από τον άλλο, αλλά και οι δύο γρήγοροι σαν τον άνεμο. Το μέλλον δικό τους!