4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Peugeot 1007 1,4

  • Τα δύο μηδενικά μαρτυρούν ότι πρόκειται για κάτι το ξεχωριστό!

  • Οι πολλές ρυθμίσεις των καθισμάτων μεταβάλλουν το εσωτερικό τού 1007 ανάλογα με τις απαιτήσεις του πληρώματός του.

  • Αυτό είναι το μεγάλο ατού του 1007! Αρκούν μόλις 30 εκ. απόσταση από εκεί όπου θα παρκάρεις με το μικρό «γαλλόφωνο» αυτοκινητάκι για να μπεις και να βγεις άνετα από αυτό.

  • Θέσεις εδώ, θέσεις εκεί, θέσεις παραπέρα, για μικροαντικείμενα μέσα στο 1007!

  • 5άστερο το Peugeot 1007 στην αξιολόγηση του γνωστού οργανισμού ΕuroNCAP, συγκεντρώνοντας συνολικά την κορυφαία βαθμολογία όλων των εποχών στην κατηγορία των σουπερμίνι! Η συγκεκριμένη διάκριση, σε συνδυασμό με τα ABS, EBD, ESP, αλλά και τους εφτά (!) αερόσακους που διαθέτει στον εξοπλισμό του, δημιουργεί το αίσθημα της απόλυτης ασφάλειας!

  • Το πολυμορφικό εσωτερικό τού 1007 δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλα μεγαλύτερων κατηγοριών. Πλούσιος εξοπλισμός, εργονομία και καλή ποιότητα, εγγυώνται την άνετη μετακίνηση τεσσάρων επιβατών.

Διαμπερές, ευάερο, ευήλιο!

Πωλείται επιπλωμένος χώρος, εντός σχεδίου πόλεως, ευάερος και ευήλιος, με δυνατότητα άνετης φιλοξενίας τεσσάρων ατόμων.

Πληροφορίες: PSA-Pininfarina, τηλ.: 0033...

ΦΩTOΓPAΦIEΣ: ΘANOΣ ΗΛIOΠOYΛOΣ
ΜONTEΛO: ΜAIPH ΠETPOYTΣA

― ΜΠΑΜΠΑ, μπαμπά, ξέρεις τι είδα στην πλατεία;
― Τι, αγοράκι μου;
― Ήταν ένα περίεργο αυτοκίνητο που οι πόρτες δεν άνοιγαν όπως στο δικό μας. Ήταν συρόμενες και άνοιγαν με ένα κουμπάκι... Και ξέρεις και κάτι άλλο, μπαμπούλη; Το οδηγούσε μια πολύ ωραία κοπέλα!
― Ηρέμησε, Μανωλάκη, όνειρο θα είδες...
Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας φανταστικός διάλογος πατέρα και γιου πριν από κάποια χρόνια... Με την είσοδο όμως του Peugeot 1007 στην αυτοκινητική πραγματικότητα, τέτοιου είδους συζητήσεις ενδέχεται να πραγματοποιούνται καθημερινά, μέχρι τουλάχιστον να συνηθίσουμε τη συμβίωση με τη νέα πρωτοποριακή ιδέα της γαλλικής εταιρείας και του οίκου Πινινφαρίνα.
Τι είναι όμως το 1007; Αυτή είναι η πρώτη ερώτηση όλων όσων «γνωρίζονται» για πρώτη φορά μαζί του. «Καλά, δε θα βγει το 107 και το 207; Aυτό τι είναι;» Xρειάστηκε να δώσουμε κάμποσες φορές απάντηση σε αυτό το ερώτημα, κατά τη διάρκεια της συμβίωσής μας μαζί του, σε κάθε φανάρι, σε κάθε στενό. Δεν είναι λοιπόν ούτε 106 ούτε 206 και προφανώς δε θα είναι ούτε 107 ή 207. Είναι κάτι διαφορετικό, κάτι που ορίζεται από την ύπαρξη των δύο μηδενικών στην ονομασία του, μιας ονομασίας που έσπασε παράδοση 83 ετών, η οποία ήθελε τη γαλλική εταιρεία να χρησιμοποιεί μόνο τριψήφιους κωδικούς στα μοντέλα της.
«Απευθύνεται στο ψηλότερο, από οικονομικής πλευράς, κομμάτι της κατηγορίας των σουπερμίνι. Σε εκείνους που θέλουν ένα χρηστικό αυτοκίνητο πόλης και, παράλληλα, ένα ασφαλές και ποιοτικό μεταφορικό μέσο...» Αυτά μας είπαν οι άνθρωποι της ελληνικής αντιπροσωπείας, στην προσπάθειά τους να μας εξηγήσουν γιατί η Peugeot δημιούργησε το 1007 (περισσότερα στις σελίδες της αγοράς αυτού του τεύχους). Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να λύσουμε το γαλλικό αυτό μυστήριο...

Σουσάμι άνοιξε...
... και «ως εκ θαύματος» βρισκόμαστε μπροστά στο θησαυρό, σε μια σύγχρονη παραλλαγή τού γνωστού παραμυθιού. Πριν καν μπεις στο αυτοκίνητο, το 1007 έχει καταφέρει να σου δημιουργήσει απορίες. Πώς; Με το ίδιο του το κλειδί, το οποίο σου δίνει τη δυνατότητα, εκτός του «κλασικού» (προ 1007) κλειδώματος-ξεκλειδώματος, να ανοίγεις και να κλείνεις από αρκετά μεγάλη απόσταση και τις «Sesame» (σ.σ.: αρχικό όνομα του πρωτότυπου 1007 στην έκθεση Παρισιού 2002) πόρτες τού αυτοκινήτου. Ωραίο και πρακτικό αυτό που σκέφτηκαν οι Γάλλοι, αλλά ξέχασαν να επισημάνουν στο τηλεχειριστήριο σε ποια πόρτα αντιστοιχεί το κάθε κουμπί, με ό,τι περίεργο μπορεί να συνεπάγεται κάτι τέτοιο...
1, 2... 5 δευτερόλεπτα (σ.σ.: OK, δεν είναι και ό,τι πιο γρήγορο) και το τελευταίο επίτευγμα τού «μετρ» Πινινφαρίνα έχει ανοίξει διάπλατα τις πόρτες του και μας περιμένει (σ.σ.: ίδιος μηχανισμός με το 807). ¶νετη και θεαματική η είσοδος (άνοιγμα μήκους 920 χλστ.) στο εσωτερικό για οδηγό και συνοδηγό, ενώ τα μικρά παιδιά μπορούν να περάσουν στις δύο πίσω θέσεις χωρίς καν να μετακινηθούν τα εμπρός καθίσματα. Αυτό οφείλεται στην κεντρική κολόνα του 1007, η οποία εξαιτίας των ιδιαιτεροτήτων της πόρτας, είναι τοποθετημένη πολύ πιο πίσω σε σχέση με ένα συμβατικό αυτοκίνητο, δημιουργώντας όμως ένα πρακτικό πρόβλημα: εδώ η ζώνη, εκεί η ζώνη, πού είναι η ζώνη; Η συγκεκριμένη μετατόπιση της κολόνας είχε ως αποτέλεσμα την τοποθέτηση των ζωνών ασφαλείας αρκετά μακριά από τις εμπρός θέσεις, με αποτέλεσμα -τι άλλο;- τη δυσκολία των εμπρός επιβατών να τις φτάσουν.
Και τώρα, πώς θα κλείσω τις πόρτες; Πάλι με το τηλεχειρισμό; Και αν χαλάσει; Και αν μείνει από μπαταρία; Ηρεμία! Οι επιλογές είναι δύο. Στο εσωτερικό υπάρχουν δύο διακόπτες στη μεριά του οδηγού και ένας στου συνοδηγού που αντιστοιχεί στη δικιά του πόρτα. Φυσικά, δε θα μπορούσε να παραλειφθεί και η χειροκίνητη επιλογή, τόσο εντός όσο και εκτός του αυτοκινήτου, η οποία χρησιμεύει και στο βενζινάδικο, όταν η τάπα τού ρεζερβουάρ είναι ανοιχτή. Σε αυτήν την περίπτωση, αλλά και στο, κατά λάθος, πάτημα του μπουτόν κατά τη διάρκεια της κίνησης (πάνω από 5 χλμ./ώρα) επεμβαίνει μια μονάδα ελέγχου στα πρότυπα του 807, επιτρέποντας μόνο τη χειροκίνητη κίνηση των θυρών.
Ξεπερνώντας το πολιτισμικό σοκ με τις πόρτες, προσπαθείς να καταλάβεις τη φιλοσοφία του αυτοκινήτου. Κατά τη διάρκεια των σκέψεών σου, βολεύεσαι στην καλή θέση οδήγησης με τις πολλές ρυθμίσεις καθίσματος και τιμονιού και μεταφέρεσαι κάπου εκεί, στα λημέρια της PSA... Τι ακριβώς θέλουν να μας πουν με το 1007; Το εσωτερικό τού αυτοκινήτου μάς δίνει μια πρώτη απάντηση. Μεγάλες γυάλινες επιφάνειες, φως και πολύ χρώμα είναι τα πρώτα που σου έρχονται στο μυαλό. ¶ρα απευθύνεται κυρίως σε νέους ανθρώπους, που θέλουν το κάτι παραπάνω από πλευράς εμφάνισης. ΟK, το πιάσαμε! Σωστή εργονομία, επιτέλους βολική θέση του επιλογέα ταχυτήτων, μεγάλοι χώροι και πολλές θέσεις για μικροαντικείμενα. ¶ρα το ζητούμενο ήταν και η ευχρηστία. Αρχίζουμε και μπαίνουμε στο νόημα με το «Γαλλάκι»... Πάμε για την πρώτη μας βόλτα;

Φύγαμε!
Η συνταγή γνωστή. Κάτω από το καπό, ο 8βάλβιδος «TU3JP» των 1.400 λίτρων, απόδοσης 75 ίππων και ροπής 12 χλγμ./3.300 σ.α.λ. (σ.σ.: γιατί μας το κάνετε αυτό, αφού υπάρχει ο 16βάλβιδος κινητήρας των 90 ίππων;) Ας είναι όμως· για να δούμε τι κάνει το συμπαθέστατο 1007 στο δρόμο. Όπως το περιμέναμε, ο κινητήρας που κινούσε αξιοπρεπέστατα τα τέως-πανάλαφρα 106, τα βρίσκει δύσκολα με το βάρους 1.212 (!) κιλών (με φουλ ρεζερβουάρ) αμάξωμα του 1007. Σε περίπτωση μάλιστα που πάρεις μαζί και την παρέα σου, το... κλίμα «βαραίνει» ακόμη πιο πολύ! Η επιβεβαίωση ήρθε περίπου στα 80 χλμ. από την Αθήνα, στην ευθεία της Θήβας. 17,3 δλ. με το ζόρι... για τα 100 χλμ./ώρα από στάση, ενώ για τις ρεπρίζ των 50-80 χλμ./ώρα με 3η, 80-110 χλμ./ώρα με 4η και 120-140 χλμ./ώρα με 5η, χρειάστηκε 7,8, 12,1 και 25,9 δλ., αντίστοιχα. Η απόσταση του 1 χλμ. καλύφθηκε σε 38 δλ., τη στιγμή που η ταχύτητα του 1007 των 1.400 κ.εκ. ήταν 133,8 χλμ./ώρα. Τιμές διόλου κολακευτικές, καθώς πλησιάζουν περισσότερο αυτές αυτοκινήτων 1.000-1.100 κ.εκ.
Πιο ενθαρρυντικά τα μηνύματα από την οδική συμπεριφορά τού αυτοκινήτου. Το υψηλό αμάξωμα του 1007 -1.620 χλστ. (!) (σ.σ.: ίδιο «μπόι» με ένα Renault Scenic!)- παρουσιάζει έντονες κλίσεις και «ευπάθεια» στους πλευρικούς ανέμους, χωρίς όμως να δημιουργεί ανησυχίες. Ακόμη και στο όριο, που η ουρά δείχνει να ζωντανεύει... το ESP επαναφέρει άμεσα την τάξη. Ως γνήσιος γόνος της γαλλικής οικογένειας, διαθέτει πλούσιο σε πληροφορίες τιμόνι, ενώ η εμπρός ανάρτηση τύπου ΜακΦέρσον και ο ημιάκαμπτος πίσω άξονας, που μάλιστα συνοδεύονται από αντιστρεπτική ράβδο (διαμέτρου 22 χλστ. εμπρός, 26 χλστ. πίσω), προσφέρουν αρκετά σαφείς αντιδράσεις.
Η καλή αίσθηση του πεντάλ των φρένων συνοδεύεται και από αντίστοιχα ικανοποιητική απόδοση (σ.σ.: παρά τα πίσω ταμπούρα), γεγονός που επιβεβαιώνεται από τα νούμερα των μετρήσεων και τα 60,6 μ. που απαιτούνται για την ακινητοποίηση από τα 120 χλμ./ώρα!

Να το πάρω;
«Συμπαγές, ευρύχωρο, φωτεινό, προσαρμοσμένο, πρακτικό για αστική χρήση, ένα γνήσιο Peugeot στους ανοιχτούς δρόμους, ευπροσάρμοστο αναφορικά με την εσωτερική του διακόσμηση, αυτός ο νέος τύπος αυτοκινήτου θέτει τις βάσεις για το αυτοκίνητο του αύριο..» Τάδε έφη ο Φρεντερίκ Σεν Zεούρ, Γενικός Διευθυντής της γαλλικής εταιρείας.
Aναμφίβολα, όλα τα παραπάνω στοιχεία χαρακτηρίζουν το «μικρό-μεγάλο» 1007, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα ελκυστικό «πακέτο». Aπό εκεί και πέρα, ο υποψήφιος αγοραστής θα πρέπει να ξεπεράσει το θέμα της αλμυρής τιμής του και να συνυπολογίσει ότι οι μέτριες επιδόσεις του (ειδικά στο 1.400άρι) θα προβληματίσουν στις αποδράσεις από το αστικό περιβάλλον._ 4Τ

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
Tσιμπημένο!
Ερχόμαστε λοιπόν στη μεγάλη απορία όλων: πόσο αξίζει ένα αυτοκίνητο ενός όγκου με όλες τις πρωτοποριακές ιδιαιτερότητες του Peugeot 1007; Οι εκδόσεις ανάμεσα στις οποίες έχει να διαλέξει ο υποψήφιος αγοραστής είναι τρεις, αφού στην Peugeot σκέφτηκαν όλες τις εκδοχές... Σημειώστε λοιπόν ότι η πλέον οικονομική έκδοση Urban των 1.400 κ.εκ. κοστίζει 13.990 ευρώ, ενώ με την επιβάρυνση 1.000 ευρώ διατίθεται με A/C. H συνέχεια με την έκδοση Trendy, η οποία περιλαμβάνει δύο επιλογές 1.400 κ.εκ., με συμβατικό και ημιαυτόματο «2 Tronic» κιβώτιο ταχυτήτων και τιμές 15.990 και 16.990, αντίστοιχα και μια 1.600 κ.εκ. αξίας 18.350 ευρώ. Στον εξοπλισμό τής Trendy περιλαμβάνεται επιπλέον ραδιοCD με 6 ηχεία, αυτόματος κλιματισμός και προβολείς ομίχλης. Η κορυφαία έκδοση του Peugeot 1007, τόσο σε 1.400 όσο και σε 1.600 κ.εκ., έχει την κωδική ονομασία Sporty και διατίθεται αποκλειστικά με το ημιαυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων και τιμές 17.600 και 18.960 ευρώ, αντίστοιχα. Τα «bonus» της πλούσια, αλλά «τσουχτερής» έκδοσης είναι οι 16άρες ζάντες αλουμινίου, το ραδιοCD με 6 ηχεία, ο αυτόματος κλιματισμός, οι προβολείς ομίχλης, τα εμπρός σπορ καθίσματα και οι μπάρες οροφής. Για τους μελλοντικούς κατόχους Peugeot 1007 ισχύουν τρία χρηματοδοτικά προγράμματα της Εγνατίας και δύο της Εθνικής Τράπεζας.

Τι μας είπε το ωραίο φύλο...
Όπως σε κάθε περίπτωση, έτσι και σε αυτήν απευθυνθήκαμε στους «ειδικούς»! Στην προκειμένη περίπτωση, το λόγο έχουν οι γυναίκες, αφού, κακά τα ψέματα, το 1007 ταιριάζει απόλυτα με την κομψότητα, αλλά και τις ιδιαιτερότητες... του ωραίου φύλου!
― «Όλο φως και καθρέφτες είναι, ό,τι πρέπει δηλαδή για εμάς!» (Μάγδα, 25 ετών)
― «Ενδιαφέρον ντιζάιν οι πόρτες, αλλά μέχρι εκεί...» (Μαρία, 42 ετών)
― «Για μαμάδες και νοικοκυρές καλό είναι, πρέπει να βολεύουν πολύ οι χώροι του». (Ελένη, 26 ετών)
― «Πολύ γλυκό είναι, με βλέπω να αλλάζω αυτοκίνητο!» (Μαίρη, 28 ετών)
― «Πολύ τετράγωνο για τα γούστα μου, σχεδόν “κουβαδάκι”». (Λίνα, 30 ετών)
― «Ποπό, με αυτό θα με κοιτάνε όλοι!» (Χριστίνα, 21 ετών)
― «Κάτι από επαγγελματικό φορτηγάκι μου κάνουν αυτές οι πόρτες, αλλά μ’ αρέσει κιόλας!» (Αθηνά, 19 ετών)
― «¶νευ λόγου και αιτίας· αλλά, OK, είναι κάτι το διαφορετικό» (Τζένη, 34 ετών)
― «Επιτέλους, να κάτι με το οποίο δε θα χτυπάω τα κολονάκια στο παρκάρισμα» (Νάνσυ, 26 ετών)
― «Ό,τι πρέπει για μένα που κινούμαι μόνο μέσα στην πόλη» (Τζίνα, 26 ετών)
― «Ακριβό δεν είναι...;» (¶ννα, 32 ετών)

ΥΠΕΡ
ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ / ΟΙ «SESAMΕ» ΠΟΡΤΕΣ / ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ
ΚΑΤΑ
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ / ΤΙΜΗ ΑΓΟΡΑΣ / ΒΑΡΟΣ / ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
• ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΟΥ ΠΕΡΑΣΜΑ
• Η ΘΕΣΗ ΚΑΙ Η ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΛΟΓΕΑ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ
• ΟΙ ΠΟΛΛΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ
• Η ΑΝΕΣΗ ΣΤΟ ΠΑΡΚΑΡΙΣΜΑ...
• Η ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ
• Η ΙΔΕΑ ΤΟΥ «CAMELEO»
• Η ΗΛΙΟΡΟΦΗ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΔΟΚΙΜΗΣ
• Η ΜΑΙΡΗ... ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗΣ

ΔΕ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
• ΤΟ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΙΑ ΟΙ ΖΩΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
• ΟΤΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΔΕ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΟΙΑ ΠΟΡΤΑ ΕΙΝΑΙ ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
• ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΙΝΕΙΣΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ ΑΝΟΙΧΤΕΣ...

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ
• ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ 16ΒΑΛΒΙΔΟ ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΤΩΝ 90 ΙΠΠΩΝ
• ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ

«Ξεπερνώντας το πολιτισμικό σοκ με τις πόρτες, προσπαθείς να καταλάβεις τη φιλοσοφία του αυτοκινήτου.»

«Γιατί μας το κάνετε αυτό, αφού υπάρχει ο 16βάλβιδος κινητήρας των 90 ίππων;»


«Bολεύεσαι στην καλή θέση οδήγησης με τις πολλές ρυθμίσεις καθίσματος και τιμονιού και μεταφέρεσαι κάπου εκεί, στα λημέρια της PSA... Τι ακριβώς θέλουν να μας πουν με το 1007;»

PEUGEOT 1007 1.6 «2 Tronic»

Πιο ευχάριστο!
Κάπως καλύτερα και πιο ευχάριστα τα πράγματα, από πλευράς επιδόσεων, με το 1007 των 1.600 κ.εκ. Η Θήβα «απεφάνθη»: 13,8 δλ. για τα 0-100 χλμ./ώρα από στάση, ενώ όσον αφορά τις ρεπρίζ των 50-80 χλμ./ώρα με 3η, 80-110 χλμ./ώρα με 4η και 120-140 χλμ./ώρα με 5η χρειάστηκε 6,4, 9,6 και 12,6 δλ., αντίστοιχα. Η απόσταση του 1 χλμ. καλύφθηκε σε 34,7 δλ., τη στιγμή που η ταχύτητά του ήταν 152,2 χλμ./ώρα. Καλή η επίδοση του φρεναρίσματος (σ.σ.: δίσκοι πίσω), με 59,9 μ. για ακινητοποίηση από 120 χλμ./ώρα.
Το ημιαυτόματο κιβώτιο 2 Tronic, το οποίο αποτελεί μονόδρομο στο 1007 1.6, είναι ουσιαστικά το γνωστό από την «αδελφή» Citroen, Sensodrive. Το 5τάχυτο ηλεκτροϋδραυλικό ημιαυτόματο κιβώτιο λειτουργεί τόσο ως αυτόματο όσο και ως σειριακό, μέσω του επιλογέα ή των δύο πτερυγίων που βρίσκονται πίσω από το τιμόνι.
Στον τομέα της κατανάλωσης, δε διαπιστώσαμε μεγάλη διαφοροποίηση από το 1007 των 1.400 κ.εκ., αφού και σε αυτήν την περίπτωση ο μέσος όρος της δοκιμής μας κυμάνθηκε στα 12 λίτρα/100 χλμ. Αυτό δικαιολογείται από το γεγονός ότι ο «TU3JP4» των 1.600 κ.εκ., απόδοσης 110 ίππων/5.750 σ.α.λ. και ροπής 15 χλγμ./4.000 σ.α.λ., μπορεί να κινήσει πιο άνετα το βάρους 1.200+ κιλών αμάξωμα, από το 1.400άρη των 75 ίππων.