4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Τεχνολογία

Τεχνολογία αιχμής

Επί πολλά χρόνια, η Volkswagen δίνει το στίγμα της στις τεχνολογικές καινοτομίες της αυτοκινητοβιομηχανίας. Σήμερα θεωρείται, και όχι άδικα, από τις πρωτοπόρους στην υιοθέτηση νέων ιδεών.

Κινητήριες δυνάμεις
Ανέκαθεν, η γκάμα των κινητήρων ήταν ένα πεδίο με τεράστια περιθώρια βελτιώσεων. Η VW, όμως, έχει να καυχιέται για τη νέα οικογένεια κινητήρων άμεσου ψεκασμού της. Με το λογότυπο FSI, που διατηρείται και στο υπόλοιπο γκρουπ, να κοσμεί τα καπάκια, αυτοί οι κινητήρες υποσχέθηκαν από την πρώτη στιγμή μείωση της κατανάλωσης με ταυτόχρονη βελτίωση της απόδοσης. Αυτό, σε ένα βαθμό, το πέτυχαν, με τις εκδόσεις των 1,6 και 2,0 λίτρων να συνοδεύουν το σύνολο των μοντέλων. Ωστόσο, αυτός που ξεχώρισε είναι η τελευταία προσθήκη. O λόγος, φυσικά, για τον υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα άμεσου ψεκασμού με τα αρχικά TFSI. Ο συγκεκριμένος κέρδισε το βραβείο του «Kινητήρα της Xρονιάς» για το 2005, γεγονός που καταδεικνύει τόσο την προηγμένη τεχνολογία όσο και την εξαιρετική ομοιογένειά του. Με απόδοση 170 και 200 ίππους (ανάλογα με το μοντέλο όπου τοποθετείται), έγινε ο πρώτος του είδους του που συνεργάστηκε με το κλασικό τούρμπο. Το τελευταίο, μάλιστα, είχε αποδείξει ήδη τις απεριόριστες δυνατότητές του σε έναν κινητήρα-σταθμό στην ιστορία της εταιρείας, τον 1.781 κ.εκ. με τις 20 βαλβίδες. Ο TFSI, όμως, είχε και μία παραπάνω ιδιαιτερότητα σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό του. Όντας ένας κινητήρας άμεσου ψεκασμού, είχε δεδομένο τον ιδιαίτερα υψηλό λόγο συμπίεσής του. Παρ’ όλα αυτά, οι Γερμανοί, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα υλικά, κατάφεραν να παραδώσουν τον πρώτο κινητήρα του είδους του, ο οποίος, μάλιστα, διαθέτει και το σπάνιο, για τούρμπο, λόγο συμπίεσης 10,5:1. Προσθέστε στην εξίσωση και τα 110 bar που φτάνει η πίεση στη γραμμή τροφοδοσίας καυσίμου, κι έχετε ήδη μια εικόνα για το πόσο πολύπλοκο εγχείρημα ήταν ο TFSI.
Από εκεί και πέρα, όμως, η VW διαθέτει μια γκάμα ντίζελ κινητήρων με τεχνολογία κοινής γραμμής τροφοδοσίας (common rail) δεύτερης γενιάς, που προσφέρει σημαντικά αποθέματα ροπής, αλλά και χαμηλή κατανάλωση. Το σημαντικότερο στοιχείο σε αυτόν τον τομέα ήλθε το 2003, όταν οι Γερμανοί έγιναν από τους πρώτους που σχεδίασαν και κατόπιν χρησιμοποίησαν το φίλτρο σωματιδίων (Diesel Particulate Filter). Αυτή η προσθήκη έμελλε να είναι και το «κλειδί» που χρειάστηκαν οι κινητήρες πετρελαίου, προκειμένου να μπορέσουν να διαβούν το κατώφλι των αυστηρών κανονισμών εκπομπών ρύπων Euro IV. Η τρίτη γενιά common rail, που υπόσχεται πραγματικά άλματα στην εξέλιξη αυτού του είδους των κινητήρων, είναι ήδη στα πλάνα της VW, κάτι που αποδεικνύεται από την υιοθέτησή τους σε μεγαλύτερα μοντέλα του γκρουπ.

Βελτιωμένο «πάτημα»
Τα μοντέλα της Volkswagen έχουν προχωρήσει αρκετά και στον τομέα των αναρτήσεων. Πιο σημαντική αλλαγή είναι εκείνη που επιτελέστηκε στην πέμπτη γενιά του Golf, όπου ο παραδοσιακός ημιάκαμπτος πίσω άξονας έδωσε τη θέση του στους πολλαπλούς συνδέσμους, που φιλοξενούνται σε όλα τα μεγαλύτερα μοντέλα. Εμπρός, το σύνολο των εκδόσεων χρησιμοποιεί την κλασική λύση των γονάτων ΜακΦέρσον με ψαλίδα βάσης, επιλογή που συνδυάζει την καλή απόδοση με την οικονομία στην κατασκευή. Ο συνδυασμός με το σύστημα ελέγχου ευστάθειας (ESP) της Bosch επέφερε συνολική βελτίωση της ασφάλειας στις μετακινήσεις, κάτι που, ούτως ή άλλως, εξακολουθεί να ισχύει ακόμη και με αυτό απενεργοποιημένο.

Μετάδοση τεχνολογίας
Πριν από την έλευση του DSG, το 2002, κανείς δε φανταζόταν ότι ένα ηλεκτροϋδραυλικό ημιαυτόματο κιβώτιο θα μπορούσε ποτέ να προσφέρει, πέρα από άνεση, επιδόσεις εφάμιλλες των αντίστοιχων αγωνιστικών και, ταυτόχρονα, να είναι τόσο φθηνό, ώστε να τοποθετηθεί σε «μη-εξωτικά» αυτοκίνητα. Το 6τάχυτο Direct Shift Gearbox, όμως, έκανε το όνειρο πολλών φίλων της σπορ οδήγησης πραγματικότητα. Σε αντίθεση με ένα κλασικό αυτόματο κιβώτιο, το DSG δε διαθέτει μετατροπέα ροπής (torque converter), επιτρέποντάς του, έτσι, μεγαλύτερη αμεσότητα και ταχύτητα στην επίτευξη των αλλαγών. Η καρδιά του κιβωτίου βρίσκεται στην ηλεκτροϋδραυλική βαλβίδα Mechatronic, που φροντίζει να ελέγχει τις λειτουργίες του. Η μεταφορά της ισχύος στους τροχούς επιτυγχάνεται μέσω δύο δίσκων, ενός για τις μονές σχέσεις και την όπισθεν και ενός για τις ζυγές. Αυτό δίνει και το στίγμα του σχεδιασμού, που, από άποψη φιλοσοφίας, θα μπορούσε να περιγραφεί ως δύο κιβώτια παράλληλα συνδεδεμένα.
Το 1999, εξάλλου, έκανε την εμφάνισή της ακόμη μια τεχνολογία στον τομέα της μετάδοσης. Ο λόγος για το 4MOTION, που στην ουσία του περιγράφει τη μετάδοση της κίνησης στους τέσσερις τροχούς, όταν οι συνθήκες το επιτάσσουν, μέσω ενός συμπλέκτη τύπου Haldex. Στη δεύτερη, πλέον, γενιά του, το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο αυτό σύστημα έχει γίνει σαφώς πιο άμεσο στην απόκρισή του, αυξάνοντας, παράλληλα, την αντοχή του. Κεντρική ιδέα του Haldex είναι το ασύμμετρο τελείωμα του άξονα εισόδου, που, σε περίπτωση ολίσθησης, περιστρέφεται ως προς το κέλυφος, δίνοντας, έτσι, κίνηση σε μια αντλία που, με τη σειρά της, πιέζει, μέσω των λιπαντικών του διαφορικού, μια σειρά από δισκάκια, μεταδίδοντας την κίνηση στον πίσω άξονα. Η βελτίωση που εισήγαγε η δεύτερη γενιά έχει να κάνει με την ύπαρξη ακόμη μίας αντλίας, ηλεκτρονικά ελεγχόμενης, η οποία φροντίζει να διατηρεί προφορτισμένο το υδραυλικό σύστημα που ενεργοποιεί τα δισκάκια, μειώνοντας, έτσι, τον απαιτούμενο χρόνο αντίδρασης σε περίπτωση ανάγκης.

Ασφάλεια
Πέρα, όμως, από τα στοιχεία ενεργητικής ασφάλειας, μεγάλη σημασία φαίνεται να έχει δοθεί και στην παθητική. Ακολουθώντας τις σύγχρονες τάσεις, η VW σχεδιάζει τα αυτοκίνητά της με ζώνες ελεγχόμενης παραμόρφωσης κατά τη σύγκρουση, που φροντίζουν να απορροφούν την ενέργεια, διατηρώντας ανέπαφη την καμπίνα των επιβατών. Το αλουμίνιο, την ίδια στιγμή, κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό επί του συνόλου των υλικών κατασκευής του σασί, γεγονός που επιτρέπει τη σταδιακή μείωση του βάρους των αυτοκινήτων. Αυτό, μάλιστα, συμβαίνει, παρά το γεγονός ότι ο συνολικό όγκος μετάλλου έχει αυξηθεί, αφού η κύρια σχεδιαστική τεχνοτροπία που ακολουθείται είναι αυτή των πολλαπλών δοκών, η οποία βελτιώνει σημαντικά και την ακαμψία του αμαξώματος.
Η κατευθυνόμενη δέσμη φώτων, επίσης, αποτελεί άλλη μια προσθήκη που ευελπιστεί να διευκολύνει τις νυχτερινές μετακινήσεις. Μέσω ενός αισθητήρα στο τιμόνι, τα φώτα «αντιλαμβάνονται» την πορεία του οχήματος και στρέφονται προς τα εκεί, μειώνοντας, έτσι, στο ελάχιστο τα σκοτεινά σημεία στο εσωτερικό της στροφής.

Σύνοψη
Ακολουθώντας μια πορεία συνολικής βελτίωσης, η Volkswagen κατάφερε να στοιχειοθετήσει μια σύγχρονη γκάμα μοντέλων που στέκονται με αξιώσεις σε ένα χώρο όπου η τεχνολογία κυριαρχεί. Οι ανησυχίες του τμήματος έρευνας της εταιρείας υπόσχονται ακόμη περισσότερες καινοτομίες στο μέλλον, κάτι που μόνο καλό μπορεί να φέρει, όχι μόνο στην ίδια την Volkswagen, αλλά και στο σύνολο της αυτοκινητοβιομηχανίας.