4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα F1, GP ΗΠΑ, Ευρώπης, Καναδά

Aγώνας μόνο με χαμένους!

Η επόμενη μέρα του φιάσκου της Ινδιανάπολης βρήκε τη Formula 1 μουδιασμένη, τη Michelin στο κανναβάτσο και τη FIA να μοιράζει κλήσεις για απολογία! Ποιος έφταιγε, τελικά;

ΚEIMENO: ΤAKHΣ ΠOYPNAPAKHΣ ΦΩTΟΓΡΑΦΙΕΣ: AUTOMEDIA, REPORTER IMAGES

ΔEN έφταιγαν οι 120.000 θεατές που ταξίδεψαν στην Ινδιανάπολη, πλήρωσαν εισιτήριο, περίμεναν να δουν ένα συναρπαστικό αγώνα και εν τέλει παρακολούθησαν το στήσιμο ενός «τσίρκου» για την εκκίνηση, καθώς, αντί να τοποθετηθούν στην αφετηρία μετά το γύρο του σχηματισμού, τα μονοθέσια των επτά ομάδων που χρησιμοποιούν Michelin αποσύρθηκαν στα πιτ, «αφήνοντας» στην πίστα τούς έξι με τα Bridgestone.

ΔEN έφταιγαν τα 600 εκατομμύρια τηλεθεατές που στήθηκαν μπροστά στους δέκτες τους.
ΔEN έφταιγε η Ferrari, η Jordan και η Minardi που χρησιμοποιούν Bridgestone και σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να υποχρεωθούν σε αλλαγές που θα εξυπηρετούσαν συμφέροντα των αντιπάλων τους.
ΔEN έφταιγε η IMS ως διοργανώτρια αρχή του αγώνα.
ΔEN έφταιγε η FOM του Έκλεστοουν, η οποία προσπάθησε να εκλογικεύσει τους αγωνιστικούς διευθυντές των επτά ομάδων που χρησιμοποιούν Michelin!

Σίγουρα έφταιγε η Michelin!
Όπως αποκαλύφθηκε από την κλήση της FIA προς τις επτά ομάδες για απολογία, καμιά δεν είχε δεύτερο τύπο ελαστικών στην Ινδιανάπολη. Θυμίζουμε ότι ο κανονισμός δίνει τη δυνατότητα σε κάθε ομάδα να ζητήσει δύο διαφορετικούς τύπους ελαστικών για κάθε αγώνα. Tο πώς βρέθηκε μόνο ένας τύπος στην Ινδιανάπολη αυτό είναι προς έρευνα. Συνήθως οι ομάδες ζητούν δύο τύπους και η τελική επιλογή γίνεται την Παρασκευή το βράδυ, μετά τις ελεύθερες δοκιμές. Την Παρασκευή, στην Ινδιανάπολη, είχαμε τέσσερα κλαταρίσματα ελαστικών Michelin. Ένα εξ αυτών κόστισε το σοβαρό ατύχημα του Ρ. Σουμάχερ ακριβώς στο ίδιο σημείο όπου είχε τραυματιστεί πέρυσι.
Το Σάββατο η Michelin ανακοίνωσε ότι τα ελαστικά δεν μπορούν να ολοκληρώσουν με ασφάλεια τον αγώνα. Από κει και πέρα, άρχισαν να αναζητούνται λύσεις, ενώ από το σημείο αυτό ξεκινούν και οι ευθύνες των επτά ομάδων.
Προτάθηκαν από τη FIA αρκετές λύσεις, καμία όμως δεν έγινε αποδεκτή. Η εμμονή στη λύση του σικέιν οδήγησε στο φιάσκο που ακολούθησε. Oι επτά ομάδες ζητούσαν να φτιαχτεί ένα σικέιν στην είσοδο του οβάλ, ούτως ώστε να μειωθεί δραστικά η ταχύτητα σ’ αυτό το σημείο. Μ’ αυτό τον τρόπο η Michelin δήλωνε ότι τα ελαστικά της θα λειτουργούσαν με ασφάλεια. Για να καταδείξουμε τον παραλογισμό, αρκεί να πούμε ότι απαιτούσαν να αλλάξει τελείως η μορφή της πίστας και να αγωνιστούν εκεί μονοθέσια με εντελώς διαφορετικό στήσιμο -αεροτομές, σχέσεις κιβωτίου, ελαστικά- από το ενδεδειγμένο. Το κυριότερο δε, αυτό θα γίνονταν πρόχειρα χωρίς να ακολουθηθούν οι πολύ αυστηρές τυποποιημένες διαδικασίες ασφαλείας που ένα τέτοιο εγχείρημα απαιτεί. Αντ’ αυτού, η FIA αντιπρότεινε τον εκούσιο περιορισμό της ταχύτητας σ’ αυτό το κομμάτι (!), τη συχνή αλλαγή τού πίσω αριστερά ελαστικού που φορτιζόταν περισσότερο απ’ όλα και ακόμα τη χρήση του pit lane για διέλευση. Καμία απ’ αυτές τις προτάσεις δεν έγινε δεκτή από τις επτά ομάδες, οι οποίες, παρ’ ότι αυτές είχαν το πρόβλημα, παρουσίαζαν μια προκλητικά αλαζονική στάση, προτείνοντας να γίνει αγώνας χωρίς βαθμούς! Το πρόβλημά τους βρισκόταν στο ότι δεν μπορούσαν να δεχτούν-ανεχτούν την εικόνα της Ferrari και της Bridgestone να κυριαρχούν και προτίμησαν να οδηγήσουν τα πράγματα σε αδιέξοδο.
Οι φήμες λένε ότι σ’ αυτό πρωτοστάτησε ο Μπριατόρε της Renault, τη στιγμή που κάποιοι άλλοι, όπως ο Oυίλιαμς, ήθελαν με κάθε τρόπο να τρέξουν. Δεν ξέρουμε εάν στο μυαλό του Γάλλου κυριαρχούσε κάποιος ανίερος υπολογισμός, καθώς γνώριζε ότι οι McLaren είχαν το προβάδισμα σ’ αυτήν την πίστα. Όπως και να έχει, κάπου εδώ τελειώνουν οι ευθύνες των επτά ομάδων και αρχίζουν οι ευθύνες της FIA, η οποία αποδείχτηκε ανεπαρκής. Η Διεθνής Ομοσπονδία και διοργανώτρια αρχή του σπορ απέτυχε να περιφρουρήσει το θεσμό και επέτρεψε, όντας ανήμπορη να δώσει λύση, τη διεξαγωγή ενός αγώνα-παρωδία. Η επόμενη μέρα τού δράματος ήταν η 29η Ιουνίου, όταν οι επτά ομάδες απολογήθηκαν ενώπιον επιτροπής της FIA για τις πράξεις τους. Για να είστε ενήμεροι για όλες τις εξελίξεις σε καθημερινή βάση, δεν έχετε παρά να πληκτρολογήσετε www.rally.gr._ Τ. Π.


ΠAΓKOΣMIO ΠPΩTAΘΛHMA F1
GP EYPΩΠHΣ 7ος ΓYPOΣ

«Η ζωή είναι γεμάτη ρίσκα!»

Με αυτήν τη φράση ο Ρον Ντένις υπεραμύνθηκε της επιλογής της ομάδας να αφήσει τον Ράικονεν να διεκδικήσει τη νίκη με πληγωμένο ελαστικό.
Μια επιλογή που κόστισε ακριβά...

META την κακή εμφάνιση στο GP του Μονακό, η ομάδα της Renault σίγουρα ήθελε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Όμως μέσα στην έδρα των Mercedes, BMW και Toyota δύσκολα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι οι Γάλλοι θα είχαν τον πρώτο λόγο. Οι R25 δεν έδειχναν ανταγωνιστικές και την Παρασκευή, έπειτα από τις ελεύθερες δοκιμές, ο Aλόνσο έλεγε: «Δεν είχα προβλήματα, αλλά το στήσιμο του μονοθεσίου θέλει ακόμη δουλειά. Τα επίπεδα πρόσφυσης της πίστας θα βελτιωθούν αύριο και αυτό θα μας βοηθήσει να φτάσουμε στο ιδανικό στήσιμο. Αρκετές ομάδες δείχνουν πολύ ανταγωνιστικές εδώ και δε νομίζω ότι θα είναι ένα εύκολο σαββατοκύριακο για εμάς». Πράγματι, την επόμενη μέρα ο Ισπανός κατατάχτηκε 6ος, ενώ ο Φιζικέλα με την άλλη R25 ήταν 9ος στο χειρότερο συνολικό αποτέλεσμα για τις Renault φέτος. «Έκανα έναν καλό γύρο και το στήσιμο του μονοθεσίου είναι καλό, απορώ λοιπόν πώς βρέθηκα τόσο πίσω στην 6η θέση. Ίσως να οφείλεται στις επιλογές στρατηγικής που έχουν κάνει όσοι βρίσκονται μπροστά μου. Πιστεύω ότι μια θέση στο βάθρο αύριο είναι μέσα στις δυνατότητές μου», τόνισε στη συνέχεια ο Ισπανός.
Ούτε ο Αλόνσο λοιπόν δεν πίστευε ότι μπορεί να διεκδικήσει τη νίκη, όπως κανείς δεν υπολόγιζε ότι θα μπορούσε να διατηρηθεί στην 1η θέση ο Χάιντφελντ, ο οποίος πήρε το Σάββατο την πρώτη pole της καριέρας του.
Στον αγώνα χτύπησαν στην εκκίνηση οι Mοντόγια και Γουέμπερ, ενώ ο Ράικονεν πολύ σύντομα βρέθηκε να οδηγεί την κούρσα χωρίς αντίπαλο. Όμως σε ένα λάθος φρενάρισμα παραμόρφωσε το ελαστικό του και άρχισε να χάνει έδαφος, για να εγκαταλείψει τελικά στον τελευταίο γύρο, προσφέροντας μια αναπάντεχη νίκη στον επερχόμενο Αλόνσο: «Μετά την εκκίνηση φοβήθηκα ότι είχα πάθει ζημιά, καθώς ο Ραλφ με χτύπησε δυνατά από πίσω. Όταν σιγουρεύτηκα ότι δεν έχω πρόβλημα, άρχισα να πιέζω στοχεύοντας σε μια θέση μέσα στους βαθμούς. Όταν μου είπαν ότι ο Ράικονεν είχε πρόβλημα, άρχισα να πιέζω στο 100% και γι’ αυτό έκανα λάθος και βγήκα προς στιγμή εκτός πίστας. Όταν είδα μπροστά μου τα συντρίμμια από το μονοθέσιο τού Ράικονεν, προσπάθησα να τα αποφύγω και να μείνω ήρεμος μέχρι την καρό σημαία. Αυτή η ανέλπιστη νίκη ήταν πολύ σημαντική για την ψυχολογία της ομάδας», κατέληξε ο Ισπανός._ Τ. Π.

Πλήρωσε ακριβά το λάθος του!
Η δραματική εγκατάλειψη του Ράικονεν στον τελευταίο γύρο οφείλεται σε αστοχία της εμπρός δεξιάς ανάρτησης, η οποία προήρθε από τους πολύ έντονους κραδασμούς που δημιουργούσε το παραμορφωμένο ελαστικό τού Φινλανδού.
Το ελαστικό το παραμόρφωσε ο Ράικονεν, όταν, στην προσπάθειά του να ρίξει γύρο στον Βιλνέβ, μπλόκαρε τον εσωτερικό του τροχό στο τέλος της μεγάλης ευθείας, παρ’ ότι σε εκείνο το σημείο δεν είχε καμία πίεση, αφού ήταν πολύ μπροστά από τους αντιπάλους του. Από τη McLaren υπεραμύνθηκαν του ρίσκου που πήραν, λέγοντας ότι είναι στη Formula 1 για να κερδίζουν αγώνες και όχι να κάνουν ανίερους μαθηματικούς υπολογισμούς για τους βαθμούς...

Αριθμοί
140
συμμετοχές σε GP συμπλήρωσε ο Βιλνέβ στην πίστα που πριν από 8 χρόνια πήρε την τελευταία του νίκη.

250
δολάρια το χιλιόμετρο κοστίζει η παραβίαση του ορίου ταχύτητας στα pit. Έτσι, ο Κούλθαρντ που πιάστηκε με 21,2 χλμ. υπέρβαση πλήρωσε 5.250 δολάρια.


pole position στην καριέρα του Χάιντφελντ.


νίκη του Αλόνσο.

60
ημέρες έμειναν σε αναμονή οι κινητήρες της Honda πριν ξαναχρησιμοποιηθούν.

ΠAΓKOΣMIO ΠPΩTAΘΛHMA F1
GP KANAΔA 8ος ΓYPOΣ

Η τύχη δεν κρατά τεφτέρι!

Η τυφλή θεά χάρισε στον Ράικονεν τη νίκη που άξιζε πριν από 15 μέρες.

Ο PAIKONEN έφτασε στον Καναδά χωρίς να έχει μετανιώσει για την επιλογή που τον οδήγησε σε άδοξη εγκατάλειψη στην Ευρώπη πριν από 15 μέρες. Μάλιστα, υπεραμύνθηκε αυτής, στη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης, όπου επίσης εξέφρασε την ανησυχία του για το πόσο ανταγωνιστική θα είναι η McLaren στην πίστα Ζιλ Βιλνέβ.
Την Παρασκευή, ο Φινλανδός σημείωσε τον 5ο καλύτερο χρόνο και έδειχνε ευχαριστημένος: «Όλα καλά. Το στήσιμο θέλει λίγη δουλειά ακόμη, αλλά είμαι πολύ αισιόδοξος. Αύριο έχω στόχο μια θέση στην πρώτη σειρά που θα με βοηθήσει να διεκδικήσω τη νίκη».
Το Σάββατο, ο Ράικονεν σημείωσε στις δοκιμές τον 7ο καλύτερο χρόνο, όμως με τις μετέπειτα δηλώσεις του άφηνε να εννοηθεί ότι η κακή του επίδοση οφειλόταν στη στρατηγική που ακολουθούσε: «Φυσικά, θα προτιμούσα να έχω μια καλύτερη θέση στην εκκίνηση, αλλά νομίζω ότι η στρατηγική που έχουμε επιλέξει θα με βοηθήσει να διεκδικήσω τη νίκη. Στόχος μου είναι να τερματίσω μπροστά από τον Αλόνσο».
Ο Ισπανός είχε καταταχτεί 3ος, ενώ ανάμεσά τους βρίσκονταν οι Φιζικέλα (4ος), Μοντόγια (5ος). Στον αγώνα αποδείχτηκε ότι όλοι ήταν σε στρατηγική δύο pit stop, κάτι που καταδεικνύει ότι ο Ράικονεν απλώς έκανε κακό χρόνο στις δοκιμές.
Την κούρσα οδήγησαν: ο Φιζικέλα, ο οποίος εγκατέλειψε πριν από το μέσο του αγώνα από κιβώτιο, ο Αλόνσο, ο οποίος έχασε τον έλεγχο του μονοθεσίου, χτύπησε την ανάρτηση στον τοίχο και την κατέστρεψε, και ο Μοντόγια, ο οποίος έκανε ένα παιδαριώδες λάθος βγαίνοντας από τα pit, ενώ ήταν το κόκκινο φως αναμμένο, με αποτέλεσμα οι αγωνοδίκες να του δείξουν μαύρη σημαία και να τον υποχρεώσουν να αποσυρθεί.
Μ’ αυτόν τον τρόπο, η θεά τύχη γύρισε πίσω στο Ράικονεν ότι του στέρησε πριν από δύο βδομάδες στην Ευρώπη. Μετά τη λήξη, ο Φινλανδός τόνισε: «Πήρα πίσω ό,τι έχασα πριν από δύο βδομάδες και η μάχη για το πρωτάθλημα ξαναφουντώνει. Ήρθα εδώ με στόχο τους δέκα βαθμούς και το κατάφερα. Μετά το πρώτο pit stop, το μονοθέσιο τραβούσε έντονα αριστερά. Μου είχαν δώσει εντολή να μην πιέζω και πήγαινα προσεκτικά. Προς το τέλος με πλησίαζε ο Μίκαελ, αλλά δεν υπήρχε πρόβλημα, αφού έλεγχα με άνεση την κατάσταση». _ Τ. Π.

Οι «κόκκινοι» ανεβαίνουν...
Μπορεί να πει κανείς ότι η 2η και η 3η θέση που εξασφάλισαν οι «κόκκινοι» στον Καναδά οφείλονταν εν πολλοίς στις ατυχίες και στα λάθη των πρωτοπόρων. Όμως, είναι άδικο να μη συνυπολογίσουμε την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουν στη Σκουντερία, για να επιστρέψουν στην κορυφή. Το βασικό τους πρόβλημα είναι η αύξηση της φόρτισης του σασί προς τα ελαστικά. Στη Bridgestone σχεδίασαν τα φετινά τους ελαστικά θεωρώντας δεδομένη μια (α) τιμή ενεργειακής φόρτισης από το σασί. Όμως στην πραγματικότητα το (α) είναι αρκετά μικρότερο, με αποτέλεσμα τα ελαστικά να μην έχουν σταθερή θερμοκρασία λειτουργίας και να αποδίδουν καλά μόνο όταν αυτή πλησιάζει την αρχικά προβλεπόμενη. Το πρόβλημα δεν λύνεται απλώς με το να φορτίσουν περισσότερο τα ελαστικά, γιατί αυτό όχι μόνο θα επηρεάσει το βαθμό φθοράς τους, αλλά θα οδηγήσει και σε άλλους δρόμους -ανεπιθύμητους- το set-up του μονοθεσίου. Πώς λύνεται τότε; Το πρόβλημα θα λυθεί οριστικά (... εάν λυθεί) στο νέο μονοθέσιο. Προς το παρόν, παίρνονται μόνο ημίμετρα, όπως η νέα πίσω πτέρυγα που παρουσίασαν στον Καναδά, ο νέος κινητήρας που ετοιμάζουν για την Ινδιανάπολη και ο νέος σκελετός ελαστικών που σχεδιάστηκε από τη Bridgestone.

Αριθμοί
0
οι βαθμοί που έχει η BAR έπειτα από 8 αγώνες.


pole position στην καριέρα του Μπάτον.

80
ευρώ κόστιζε το πιο ακριβό εισιτήριο.

140.000
θεατές παρακολούθησαν τον αγώνα.

35.000.000
ευρώ κέρδισαν οι έμποροι του Μόντρεαλ από τον τουρισμό λόγω του GP.