4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Alfa Romeo 159

  • Διατηρώντας τις γνώριμες φόρμες του παρελθόντος, το εσωτερικό τής νέας 159 χαρακτηρίζουν η αναβαθμισμένη –και μάλιστα εφ’ όλης της ύλης– ποιότητα κατασκευής, ο πλήρης εξοπλισμός και οι οριακά βελτιωμένοι χώροι για τους πίσω επιβάτες.

  • Ο κινητήρας JTS των 2,2 λίτρων δε βάζει φωτιά στο δρόμο, ωστόσο οι 185 ίπποι που αποδίδει κινούν ικανοποιητικά το αμάξωμα των 1.490 κιλών, χάρη και στο κοντό 6τάχυτο κιβώτιο με το οποίο συνεργάζεται.

  • O Καρλ Χάιντς Κάλμπφελ, ο οποίος έδωσε το «παρών» στην επίσημη δημοσιογραφική παρουσίαση της νέας 159, είναι ο άνθρωπος που κρατά τα ηνία της Alfa Romeo, δίνοντάς της νέα πνοή.

¶λφα με τόνο!

¶λλοτε οι πραγματικοί οδηγοί ήθελαν ή μια σπορτίφ ή μια ποιοτική μπερλίνα. Σήμερα, η νέα Alfa Romeo159 τούς προσφέρει και τα δύο στη συσκευασία τού ενός. Και μάλιστα ιδανικά, αφού το σύνολο διαθέτει και άποψη και χαρακτήρα!

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΠΟΡΕΙ το γκρούπο να περνά σήμερα μια από τις πιο δύσκολες φάσεις της νεότερης ιστορίας του (οικονομικές και όχι μόνο), παρ’ όλα αυτά όμως το σπορτίφ παρακλάδι της ιστορικής αυτής αυτοκινητοβιομηχανίας που ακούει στο όνομα Alfa Romeo αντιστέκεται με σθένος στην κρίση, γνωρίζοντας πλέον ακριβώς τι θέλει. Και το κυριότερο, τον τρόπο για να το πετύχει. Χάρη και στην αναθεωρημένη αναπτυξιακή πολιτική που καθόρισαν οι νεότεροι διοικούντες της μιλανέζικης φίρμας, με επικεφαλής τον προερχόμενο από την BMW, Καρλ Χάιντς Κάλμπφελ, η Alfa Romeo προβάλλει τώρα το δέοντα για τη δύσκολη αυτή περίσταση δυναμισμό. Δείχνει να αντιλαμβάνεται πολύ καλά και όσο ποτέ άλλοτε τόσο το ρόλο της στους κόλπους της Fiat όσο και το γεγονός ότι η παράδοση του ονόματός της, αλλά και τα «συνήθη» σπορτίφ χαρακτηριστικά που συνοδεύουν κάθε προϊόν της όλα αυτά τα χρόνια, συνδυασμένα με όραμα και στρατηγική σε επίπεδο επιλογών και μάρκετινγκ, μπορούν παρά τα όποια προβλήματα να αποδώσουν καρπούς και παράλληλα να δημιουργήσουν τις καλύτερες προϋποθέσεις για το μέλλον της. Προϋποθέσεις που, αν μη τι άλλο, είναι άμεσα συνυφασμένες όχι μόνο με την εικόνα και το μεσογειακό προφίλ τής Alfa Romeo, αλλά κυρίως με την οικονομική της ευμάρεια, η οποία αναμένεται να προκύψει με βάση τη δεδηλωμένη και έμπρακτη βούληση των ανθρώπων που βρίσκονται στο τιμόνι της εταιρείας για ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα και διευρυμένες πωλήσεις τα προσεχή χρόνια.
Παρά το γενικότερο βαρύ κλίμα και υπό την περιρρέουσα ατμόσφαιρα αισιοδοξίας σχετικά με τις μελλοντικές προοπτικές της μιλανέζικης φίρμας, οι ιθύνοντες της Alfa Romeo παρουσίασαν μόλις πριν από λίγες μέρες (και μάλιστα επί γερμανικού εδάφους!) τη νέα 159. Στόχος των Ιταλών -τι άλλο;- να κερδίσουν ξανά όχι μόνο την εμπιστοσύνη των παραδοσιακών «αλφίστι», αλλά συγχρόνως ένα σημαντικό μερίδιο των προτιμήσεων όσων αναζητούν ένα premium οικογενειακό μοντέλο της μεσαίας κλάσης. Δύσκολο εγχείρημα, αφού, κακά τα ψέματα, στο διάβα του ο διάδοχος της 156 καλείται να αντιμετωπίσει πολύ ισχυρούς και καταξιωμένους στην κατηγορία και τη συνείδηση του κόσμου παίχτες με μακρά παράδοση στο χώρο αυτό, όπως είναι η νέα σειρά 3 της BMW, και βέβαια το Α4 της Audi. Σίγουρα δύσκολη προσπάθεια, όχι όμως και ακατόρθωτη, αφού, κατά την προσωπική μας άποψη, αξιοποιώντας ιδανικά την πολύ καλή βάση που ακούει στο όνομα 156, οι Ιταλοί της Alfa Romeo για μια ακόμα φορά δημιούργησαν κινούμενοι προς τη σωστή κατεύθυνση. Και εξηγούμαστε...

Χάρμα οφθαλμών
Σχεδιαστικά, η νέα 159 κυριολεκτικά... φωνάζει ότι πρόκειται για το διάδοχο της καλαίσθητης, ακόμα και έπειτα από οχτώ χρόνια, Alfa 156. Ο προφανής δυναμισμός τής κατασκευής (σ.σ.: πιστέψτε μας, οι φωτογραφίες την αδικούν και δεν αναδεικνύουν όσο θα έπρεπε το σχεδιαστικό μεγαλείο της ιταλικής μπερλίνας, ακόμα και στο κόκκινο χρώμα του αυτοκινήτου μας!) απορρέει από όποια οπτική γωνία και αν την αντικρίσεις, με τα φαρδιά μετατρόχια, τα πιο τονισμένα φτερά, τις έντονες ακμές στο πλάι, την υπερυψωμένη ουρά και το χαρακτηριστικό τριγωνικό θυρεό στο εμπρός μέρος, που κατεβαίνει πλέον ακόμα πιο χαμηλά, να έχουν τον πρώτο λόγο, κλέβοντας την παράσταση σε συνδυασμό με το σφηνοειδές τελείωμα του καπό, τα μικρά και ανεξάρτητα φωτιστικά σώματα (τρία σε κάθε πλευρά) και τους μεγάλους τροχούς με το γερμανικό προφίλ, που με τη σειρά τους προσδίδουν στην ιταλική μπερλίνα ένα στιλ πέρα για πέρα αθλητικό και μεγαλοπρεπές. Η όποια επιβλητικότητα δεν προκύπτει βέβαια μόνο από τις, αν μη τι άλλο, επιτυχημένες αισθητικές φόρμες που υιοθέτησε ο Τζ. Τζουτζάρο σε συνεργασία με το Alfa Romeo Styling Center, αλλά και από τις διευρυμένες σε σχέση με την 156 εξωτερικές διαστάσεις τού αμαξώματος (+225, +85 και +105 χλστ., αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά το μήκος, το πλάτος και το μεταξόνιο). Φωτεινή εξαίρεση εδώ το ύψος, το οποίο σε αντίθεση εμφανίζεται μειωμένο μόλις 13 χλστ.
Θετικά (και αισιόδοξα!) είναι και τα μηνύματα που εισπράττει κανείς μπαίνοντας στο εσωτερικό, το οποίο, αισθητικά και όχι μόνο, αποτελεί τη φυσική θα λέγαμε εξέλιξη του αντίστοιχου της 156. Παρ’ όλα αυτά, οι διαφορές εδώ είναι άμεσα διακριτές. Και καλοδεχούμενες, βέβαια. Κατ’ αρχάς, η θέση οδήγησης είναι τέλεια –άφθονες οι ρυθμίσεις σε κάθισμα και τιμόνι, παρελθόν τα όποια προβλήματα των υψηλόσωμων, αναφορικά με την ανάγνωση των βασικών ενδείξεων στο ταμπλό- ενώ, αντιθέτως, τόσο οι ενδείξεις του τελευταίου όσο και συνολικά η κεντρική κονσόλα εξακολουθούν και εδώ να έχουν... οδηγοκεντρική διάθεση, χάρη στην έντονη προς τον οδηγό κλίση τους. Από εκεί και πέρα βέβαια, ο εξοπλισμός άνεσης και ασφάλειας δεν αφήνει περιθώρια για αμφισβητήσεις (μέχρι και αερόσακους γονάτου διαθέτει ο βασικός εξοπλισμός), ενώ τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί σε ταμπλό, επενδύσεις θυρών και καθίσματα διαθέτουν αναβαθμισμένο φινίρισμα και προσεγμένη υφή, αποτελώντας πλέον μια... ανάσα σε σχέση με εκείνα των υπόλοιπων ανταγωνιστών του μοντέλου. Απόδειξη της προσπάθειας, αλλά και της συνολικής προσοχής και προόδου των Ιταλών στο συγκεκριμένο τομέα αποτελεί η παντελής απουσία τριγμών, ατελειών ή εφηβικών... ασθενειών, αφού, όπως διαπιστώσαμε κινούμενοι στα πέριξ του Μονάχου, τα πάντα εδώ δείχνουν να είναι κυριολεκτικά ένα κομμάτι. Πρόοδος, όχι όμως και... θαύματα, συντελέστηκαν και σε ό,τι αφορά τους διαθέσιμους χώρους, με τον «αέρα» για τα πόδια των πίσω επιβατών να είναι πλέον αισθητά καλύτερος, όχι όμως και κορυφαίος για τα δεδομένα της κατηγορίας. ¶λλωστε, ποτέ στο παρελθόν μια Alfa Romeo δεν ήταν το κατεξοχήν αυτοκίνητο του οικογενειάρχη... Εξίσου μικρή είναι και η αναβάθμιση σε ό,τι αφορά τις μεταφορικές ικανότητες τού χώρου αποσκευών, ο οποίος φτάνει τώρα τα 405 λίτρα.

Alfa και πάλι!
Η προσπάθεια για περαιτέρω αναβάθμιση σε ό,τι αφορά τα μηχανικά μέρη της 159 ασφαλώς και δεν περιορίστηκε στους κινητήρες, οι οποίοι στο σύνολό τους ανήκουν πλέον στη γνωστή γενιά άμεσου ψεκασμού JTS (Jet Thrust Stoichiometric). Η αρχή εδώ έγινε φυσικά με την ενίσχυση της ακαμψίας του πλαισίου (η γρανιτένια του αίσθηση στο δρόμο παραπέμπει στην αντίστοιχη των μοντέλων της σειράς 3 της BMW), ενώ για τη συνέχεια, η προσπάθεια επικεντρώθηκε τόσο στις αναρτήσεις (διπλά ψαλίδια εμπρός και πολλαπλών συνδέσμων πίσω, όπως και στην 156), οι οποίες για την περίσταση διαθέτουν αρκετά μέρη από αλουμίνιο για μείωση του βάρους και αναθεωρημένη γεωμετρία με γνώμονα πάντα τη διασφάλιση του σπορτίφ χαρακτήρα, όσο και στα φρένα, τα οποία εντυπωσιάζουν «με το καλημέρα». Στο ίδιο μήκος κύματος και οι εντυπώσεις που αφήνει το σύστημα διεύθυνσης (υδραυλικό, όπως σε κάθε Alfa, με μεταβλητή όμως υποβοήθηση), το οποίο, αν και ελαφρύ γύρω από τη θέση της ευθείας, παραμένει εξαιρετικά γρήγορο (μόλις 2,25 στροφές από άκρη σε άκρη), άμεσο, αλλά και ευχάριστο στη γρήγορη οδήγηση, μεταφέροντας στα χέρια σου όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Οι ρυθμίσεις ελατηρίων και αμορτισέρ αγγίζουν το ιδανικό (τουλάχιστον επί γερμανικού εδάφους...), καθώς προσφέρουν πολύ καλή άνεση, σε συνδυασμό με σπορτίφ χαρακτηριστικά, όπως είναι οι μικρές κλίσεις στις στροφές και η παντελής ανυπαρξία πλεύσεων στις υψηλές ταχύτητες. Με δύο λόγια λοιπόν, η νέα 159, σε επίπεδο οδικής συμπεριφοράς, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα πλήρους απενεργοποίησης των ποικίλων ηλεκτρονικών βοηθημάτων (επιτέλους!), παραμένει –θεωρητικά και πρακτικά- μια γνήσια Alfa Romeo, και μάλιστα με ραφιναρισμένα χαρακτηριστικά σε ό,τι αφορά την ποιότητα κύλισης και την άνεση. Ό,τι καλύτερο, έως ότου επαληθεύσουμε τις παραπάνω εντυπώσεις στους ιδιόρρυθμους ελληνικούς δρόμους.
Σε ό,τι αφορά το πάντα φλέγον θέμα των διαθέσιμων μηχανικών συνόλων, και ειδικότερα τους βενζινοκινητήρες, η γκάμα της 159 έχει να παρουσιάσει δύο νέους 4κύλινδρους με χωρητικότητα 1,9 και 2,2 λίτρων, οι οποίοι αντίστοιχα αποδίδουν 160 και 185 ίππους στις 6.500 σ.α.λ., καθώς και έναν επίσης ολοκαίνουργιο 6κύλινδρο σε διάταξη V με χωρητικότητα 3,2 λίτρων, ο οποίος αποδίδει 260 ίππους στις 6.200 σ.α.λ., όλοι με σύστημα μεταβλητού χρονισμού των βαλβίδων. Ο τελευταίος, όπως και όλες οι εκδόσεις των μελλοντικών Alfa Romeo με ισχύ άνω των 200 ίππων, συνδυάζεται αποκλειστικά με σύστημα μόνιμης τετρακίνησης (έκδοση Q4) με τρία διαφορικά, εκ των οποίων το μεσαίο είναι περιορισμένης ολίσθησης. Με την ευκαιρία, να σημειώσουμε πως η εν λόγω μετάδοση (η οποία θα υιοθετηθεί και από την επερχόμενη, περί τα τέλη του έτους, Brera) κατανέμει τη ροπή ανάμεσα στους δύο άξονες σε ποσοστό 43/57 εμπρός/πίσω, ενώ στις περιπτώσεις έντονης υποστροφής ή υπερστροφής η αναλογία αυτή μπορεί να αγγίζει οριακά την τιμή 22/78 και 72/28, αντίστοιχα. Πληροφοριακά, να προσθέσουμε ότι από το 2006 η νέα 159 θα διατίθεται και σε έκδοση 1.800 κ.εκ., ενώ κατά τη διάρκεια του ίδιου έτους την εμφάνισή της θα κάνει τόσο η «καυτή» έκδοση GTA όσο και ορισμένες εκδόσεις του μοντέλου με το γνωστό ημιαυτόματο κιβώτιο Selespeed της εταιρείας. Το πάνελ των διαθέσιμων συνόλων συμπληρώνουν και τρεις κινητήρες ντίζελ, ένας 8βάλβιδος και ένας 16βάλβιδος 1,9 λίτρων και με ισχύ 120 και 150 ίππων, αντίστοιχα, και ένας 5κύλινδρος 2,4 λίτρων με απόδοση 200 ίππων.
Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς, δηλαδή στις εντυπώσεις που αποκομίσαμε αποκλειστικά από τη βενζινοκίνητη έκδοση των 2,2 λίτρων που οδηγήσαμε κατά τη διάρκεια της επίσημης παρουσίασης, τα σχόλιά μας είναι θετικά, αφού, παρά το γεγονός ότι δε βάζει φωτιά στην άσφαλτο (σ.σ.: το καλοστημένο πλαίσιο αποδεικνύεται πολύ ανώτερο των δυνατοτήτων του, κρύβοντας επιμελώς τις αρετές του), το συγκεκριμένο σύνολο έχει σπορτίφ χροιά, κινώντας συγχρόνως ικανοποιητικά το αμάξωμα, χάρη στην ευστροφία, αλλά και στην έξυπνη κλιμάκωση τού 6τάχυτου –σε όλες τις εκδόσεις της 159– κιβωτίου, το οποίο αποδεικνύεται θετικό και σαφές σε αίσθηση. Σε ό,τι αφορά το μικρό αδελφό των 1,9 λίτρων, επιφυλασσόμαστε μέχρι τη δοκιμή του στη χώρα μας.

¶λφα άλφα!
Σίγουρα, η νέα 159 βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Πιο ποιοτική, ακόμα πιο όμορφη σε σχεδίαση, πιο ευρύχωρη και συγχρόνως πραγματική Alfa Romeo στο δρόμο, πλέον ρίχνει ευθέως και με περισσότερες αξιώσεις το γάντι στο γερμανικό ανταγωνισμό των Audi και BMW, ποντάροντας όχι μόνο στην καρδιά, αλλά και στο νου τού σύγχρονου αγοραστή. Αναμφίβολα, το δικό της ρόλο εδώ αναμένεται να παίξει και η πολιτική τιμών (η αφετηρία για την 1.9 θα βρίσκεται κατά πάσα πιθανότητα πολύ κοντά στο άτυπο φράγμα των 30.000 ευρώ), η οποία αναμένεται να καθοριστεί με ακρίβεια λίγο μετά το καλοκαίρι. Για όσους ενδιαφερομένους, αλλά και... βιαστικούς συγχρόνως, να προσθέσουμε ότι οι πρώτες 159 θα πατήσουν το πόδι τους στη χώρα μέσα στον προσεχή Οκτώβριο. Έως τότε, υπομονή!_ Χ. Α.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ALFA ROMEO 159
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 1.9 JTS 2.2 JTS 3.2 V6 JTS
ΚΥΛΙΝΔΡΟΙ 4 σε σειρά 4 σε σειρά 6 σε V
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ Eμπρός
ΚΥΒΙΣΜΟΣ 1.859 κ.εκ. 2.198 3.195
ΜΕΓ. ΙΣΧΥΣ 160 ίπποι/6.500 σ.α.λ. 185/6.500 260/6.200
ΜΕΓ. ΡΟΠΗ 19,4 χλγμ./4.500 σ.α.λ. 23,4/4.500 32,8/4.500
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
ΚΙΝΗΣΗ Στους εμπρός τροχούς Στους εμπρός τροχούς Στους τέσσερις τροχούς
ΚΙΒΩΤΙΟ Χειροκίνητο 6 σχέσεων
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΕΜΠΡΟΣ Ανεξάρτητη με διπλά ψαλίδια
ΠΙΣΩ Πολλαπλών συνδέσμων
ΦΡΕΝΑ
ΕΜΠΡΟΣ Αεριζόμενοι δίσκοι
ΠΙΣΩ Δίσκοι (αεριζόμενοι για την έκδοση 3.2)
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΜΗΚΟΣxΠΛΑΤΟΣxΥΨΟΣ 4.660x1.828x1.417 χλστ.
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ 2.700 χλστ.
BAPOΣ 1.480 κιλά 1.490 1.740
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ*
0-100 XΛM./ΩPA 9,7 δλ. 8,8 7,0
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 212 χλμ./ώρα 222 240
* ΤIMEΣ KATAΣKEYAΣTH