4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Νικόλαος Δημητρόπουλος - Διευθυντής Υποδιεύθυνσης Τροχαίας Αθηνών

Στο σωστό δρόμο!

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 άφησαν μια μεγάλη κληρονομιά στους Έλληνες οδηγούς, αλλά και στην Τροχαία Αθηνών, η οποία είχε και το κύριο βάρος της ομαλής κυκλοφορίας εκείνης της περιόδου. Η σωστή οδική συμπεριφορά εκείνων των ημερών φαίνεται ότι έγινε συνήθεια σε όλους μας και από τότε τα πάντα κυλούν πιο ήρεμα...

ΚEIMENO: ΜANΩΛHΣ ΣAΛOYPOΣ
ΦΩTOΓPAΦIEΣ: ΒAΣIΛHΣ ΓIANNAKOΠOYΛOΣ, APXEIO


Πώς αξιολογείτε τη σημερινή κατάσταση στους δρόμους της πρωτεύουσας;
Η εμπειρία που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια των Oλυμπιακών Aγώνων άφησε μια πολύ μεγάλη κληρονομιά γενικά σε όλες τις υπηρεσίες Τροχαίας, ειδικότερα όμως στην Τροχαία Αθηνών και, φυσικά, Αττικής, που είχαν το κύριο βάρος διεξαγωγής των περισσότερων Ολυμπιακών αθλημάτων. Βέβαια, η συγκεκριμένη εμπειρία δεν αφορά μόνο τις υπηρεσίες της Τροχαίας, αλλά και τους Έλληνες οδηγούς, οι οποίοι απέκτησαν κυκλοφοριακή αγωγή κατά τη διάρκεια της εφαρμογής των μέτρων Τροχαίας και Ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Πώς αντιμετωπίζετε την αυξανόμενη κυκλοφοριακή συμφόρηση;
Εδώ και αρκετό καιρό εφαρμόζεται το σύστημα των λεωφορειολωρίδων, το οποίο έχει οδηγήσει στην καλύτερη, ταχύτερη και ασφαλέστερη μεταφορά του επιβατικού κοινού μέσω των ΜΜΜ. Το εν λόγω σύστημα λειτουργεί περιορίζοντας την υπόλοιπη κυκλοφορία κατά μία λωρίδα, προκειμένου οι κάτοχοι Ι.Χ. να αποθαρρύνονται και να μην κατεβαίνουν με τα οχήματά τους στο κέντρο της πόλης. Το μέτρο ισχύει και για τα ταξί, απλώς σε αυτήν την περίπτωση η άμεση αποβίβαση και επιβίβαση επιτρέπεται μόνο σε ορισμένα σημεία. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, η πλειονότητα των πολιτών σέβεται το συγκεκριμένο μέτρο, ενώ, μετά την Ολυμπιάδα, όλο και περισσότεροι χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ για τις καθημερινές μετακινήσεις τους.

Με ποια κριτήρια γίνεται η επιλογή των σημείων όπου τοποθετούνται κάμερες και ραντάρ μέσα στην πόλη των Αθηνών;
Tα φωτογραφικά ραντάρ αφορούν, κατά κύριο λόγο, τον έλεγχο των λεωφορειολωρίδων. Στην αρχή της εφαρμογής του μέτρου υπήρξαν προβλήματα κατανόησης από τους οδηγούς. Έπειτα από λίγο καιρό όμως, τελικά οι ίδιοι αντιλήφθηκαν τη χρησιμότητά του. Aντίστοιχα, τα σημεία που επιλέγονται για την τοποθέτηση κάμερας ελέγχου κυκλοφορίας βρίσκονται σε βασικούς οδικούς κόμβους. Αυτό το σύστημα λειτουργεί από την Ολυμπιάδα μέχρι σήμερα, επί 24ωρης βάσης. Tο σήμα από τις κάμερες φτάνει στο «Γραφείο Διαχείρισης της Κυκλοφορίας», όπου ελέγχονται περίπου 70 σημεία.

Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Tροχαία;
Η υπηρεσία του τροχονόμου είναι στο δρόμο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αντιμετωπίζοντας διαρκώς τις καιρικές συνθήκες και, φυσικά, οποιαδήποτε υπηρεσιακά προβλήματα προκύψουν. Από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων όμως και μετά έχουμε παρατηρήσει ότι οι οδηγοί συμπεριφέρονται με πολύ μεγαλύτερο σεβασμό προς τον εκάστοτε τροχονόμο. Ίσως γιατί πλέον έγινε κατανοητό στους πολίτες ότι ο τροχονόμος θα βρεθεί δίπλα τους και στα εύκολα και στα δύσκολα, στη διαχείριση της κυκλοφορίας και στα ατυχήματα.

Ποιες κατά τη γνώμη σας είναι οι σημαντικότερες αιτίες των τροχαίων ατυχημάτων;
Οι αιτίες των ατυχημάτων είναι ποικίλες. Ορισμένες αποδίδονται στους οδηγούς και άλλες στην ίδια την πολιτεία, με πιο σοβαρές την κατανάλωση αλκοόλ, την παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη και της διπλής διαχωριστικής γραμμής. Την τελευταία περίοδο, τοποθετώντας συνεργεία ελέγχου ταχύτητας στο κέντρο της Αθήνας, διαπιστώσαμε απίστευτα πράγματα. Χαρακτηριστικά, σταματήσαμε οδηγό, που κινούνταν στην Ηρώδου Αττικού με ταχύτητα 80 χλμ./ώρα... Γενικότερα όμως πρέπει να επισημάνουμε ότι για ένα τροχαίο ατύχημα συντρέχουν πολλοί λόγοι· δε φταίει ο οδηγός αποκλειστικά, η ποιότητα του οδοστρώματος ή η λανθασμένη σήμανση. Όλοι αυτοί οι παράγοντες και ακόμη περισσότεροι συμβάλλουν σε ένα τροχαίο ατύχημα.

Θεωρείτε ότι ο ΚΟΚ χρειάζεται αναθεώρηση σε κάποια σημεία του;
Κάθε νόμος χρειάζεται βελτίωση και αναθεώρηση, ώστε να είναι σύγχρονος και συμβατός με τα αντίστοιχα δεδομένα της κάθε εποχής. Όσον αφορά τον ΚΟΚ, θα πρέπει να είναι πιο αυστηρός όχι μόνο στην επιβολή προστίμων και στις αφαιρέσεις των διπλωμάτων, αλλά σε κάθε επίπεδο, προκειμένου να γίνεται σεβαστός και αποδεκτός από όλους τους οδηγούς.

Στις ευρωπαϊκές χώρες παρατηρείται μια γενικότερη αύξηση των ορίων ταχύτητας. Yπάρχει κάποια ανάλογη σκέψη στη χώρα μας;
Τα όρια ταχύτητας που υπάρχουν στους αυτοκινητοδρόμους είναι χαμηλά. Πλέον, τα αυτοκίνητα είναι πολύ εξελιγμένα, ενώ πολλοί από τους δρόμους που αποκτήσαμε μετά την περίοδο της Ολυμπιάδας είναι εξαιρετικοί! Για να αλλάξουν όμως τα όρια ταχύτητας, θα πρέπει το σύνολο των δρόμων της χώρας μας να είναι άριστης ποιότητας.

Ακούγονται πολλά περί bonus των ανθρώπων της Τροχαίας ανάλογα με τον αριθμό των παραβάσεων που σημειώνουν...
Ουδέν ψευδέστερον τούτου!

Υπάρχει η εντύπωση πως η Τροχαία είναι πιο ελαστική με τις γυναίκες οδηγούς...
Και η Τροχαία όμως έχει την εντύπωση ότι οι γυναίκες οδηγοί είναι πιο προσεκτικές, πειθαρχημένες και υπάκουες στις οδηγίες των τροχονόμων και στην εφαρμογή του ΚΟΚ! Σπάνια βλέπεις γυναίκα οδηγό να μη φοράει ζώνη ασφαλείας...

Tι στοίχημα έχετε βάλει για το άμεσο μέλλον;
Σταθερός στόχος μας είναι η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, τα οποία αποτελούν μάστιγα των σύγχρονων κοινωνιών και όχι μόνο ελληνικό φαινόμενο.

«Τα όρια ταχύτητας που υπάρχουν στους αυτοκινητοδρόμους είναι χαμηλά!»

«Οι Έλληνες οδηγοί απέκτησαν κυκλοφοριακή αγωγή κατά τη διάρκεια της εφαρμογής των μέτρων Τροχαίας και Ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων».