4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Αγώνες Dragster

QUARTER MILE RUNNERS

H έκσταση της απόλυτης επιτάχυνσης ή, αλλιώς, η προσπάθεια για την ανάπτυξη της μέγιστης δυνατής ταχύτητας στον ελάχιστο χρόνο. Kαλωσήρθατε στον κόσμο των dragster!

KEIMENO: AΛEΞANΔPOΣ BOYPBAXHΣ
ΦΩTOΓPAΦIEΣ: REPORTER IMAGES

OΛA ξεκίνησαν στις αρχές του περασμένου αιώνα στην Αμερική, όταν οι νέοι της εποχής διοργάνωναν παράνομες κόντρες σε κεντρικούς δρόμους των πόλεων και αποξηραμένες λίμνες. Aπό τότε, οι απλές, πρωτότυπες κατασκευές που ουσιαστικά αποτελούνταν από ένα σασί με έναν κινητήρα, ένα υποτυπώδες κάθισμα και τέσσερις τροχούς έχουν δώσει τη θέση τους σε προηγμένες πανίσχυρες μηχανές με μοναδικό προορισμό την απόλυτη επιτάχυνση. Η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου σίγουρα δεν είναι τυχαία. Πέρα από την προηγμένη τεχνολογία των αυτοκινήτων και την ένταση της δύναμης και της ταχύτητας, το βασικό πλεονέκτημα των αγώνων dragster είναι πως ο θεατής βλέπει ολόκληρη την προσπάθεια κάθε αγωνιζομένου από το σημείο όπου βρίσκεται, χωρίς να χρειάζεται να μετακινείται διαρκώς.

Εντός των τειχών!
Στην Ελλάδα, οι πρώτες υποτυπωδώς οργανωμένες εκδηλώσεις ξεκίνησαν κάπου στο 1984, με μοτοσικλετιστές που χρονομετρούσαν τις προσπάθειές τους σε μια ευθεία μήκους 400 μ. O πρώτος επίσημος αγώνας dragster για αυτοκίνητα και μηχανές έγινε μόλις το 2000, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Τρίπολης, όπου για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν ειδικά χρονόμετρα, κατάλληλα για αγώνες dragster. Aυτή ήταν και η αρχή της προσπάθειας για τη δημιουργία μιας πιο συγκροτημένης οργάνωσης του χώρου. Aρκετές λέσχες dragster, όπως το Dragster Racing Club (DRC) και η Λέσχη Ντράγκστερ Οδηγών Θεσσαλονίκης (ΛΕΝΟΘ) συστάθηκαν σε Aθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ το σημαντικότερο γεγονός αποτέλεσε η θεσμοθέτηση πρωταθλήματος υπό την αιγίδα της EΘEA. Tον ρόλο της πίστας για τη διεξαγωγή των αγώνων ανέλαβαν αρχικά το αεροδρόμιο της Τρίπολης και η μεγάλη ευθεία του αυτοκινητοδρομίου των Σερρών, ενώ το 2003 άνοιξαν και οι πύλες του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Mπορεί λόγω του ιδιόμορφου διαχειριστικού καθεστώτος να μην εξελίχτηκε σε μόνιμο τόπο συνάντησης, όμως, φέρνοντας τους αγώνες στην καρδιά της πόλης, δημιούργησε μια ιδανική προοπτική ανάπτυξης με περισσότερες συμμετοχές, περισσότερους θεατές και μεγαλύτερη προβολή.

Drag Basics
O μεγάλος αντίπαλος των dragster, όπως ονομάζονται τα αγωνιστικά αυτοκίνητα που συμμετέχουν στους αγώνες, είναι φυσικά το χρονόμετρο. Στόχος τους είναι η βέλτιστη επίδοση στα 402,336 μ. του drag-strip, όπως ονομάζεται η ευθεία της πίστας στην οποία διαγωνίζονται. Η εκκίνηση δίνεται από μια συστοιχία λαμπτήρων, γνωστή και ως christmas tree, και η καταγραφή της επίδοσής τους γίνεται με τη βοήθεια ειδικών αισθητήρων που βρίσκονται σε ορισμένες αποστάσεις μέσα στο drag-strip. Τα αυτοκίνητα τρέχουν σε ζευγάρια και ο νικητής της κάθε κόντρας προκρίνεται στον επόμενο γύρο, μέχρι να προκύψει ο τελικός νικητής. O χρόνος που χρειάζεται ένα αυτοκίνητο για να καλύψει την απόσταση του drag-strip ονομάζεται Elapsed Time ή αλλιώς Ε.Τ. Όπως είναι αναμενόμενο, νικητής είναι αυτός που θα κάνει το μικρότερο Ε.Τ. στην κάθε κόντρα, σε συνδυασμό όμως με το χρόνο αντίδρασης ή Reaction Time (R.Τ.) Ο χρόνος αντίδρασης είναι το διάστημα που μεσολαβεί από τη στιγμή που θα ανάψει το πράσινο φως της εκκίνησης μέχρι τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο οδηγός. Το άθροισμα του R.T. και του Ε.Τ. που θα πετύχει ο οδηγός θα πρέπει να είναι μικρότερο από αυτό του αντιπάλου του, προκειμένου να περάσει στην επόμενη κόντρα.

Οι κατηγορίες
Oυσιαστικά, τα αυτοκίνητα dragster είναι ειδικές κατασκευές με πανίσχυρους κινητήρες και μοναδικό στόχο την απόλυτη επιτάχυνση στην ευθεία. Στην Ελλάδα, οι κατηγορίες χωρίζονται ανάλογα με τον κυβισμό των κινητήρων, τη χρήση ή όχι υπερτροφοδότησης και το αμάξωμα. Oι καθαρά αγωνιστικές κατασκευές, στις οποίες επιτρέπεται η χρήση ελαφρότερων υλικών στα φτερά, στους προφυλακτήρες και στα τζάμια, καθώς και στο «γδύσιμο» του εσωτερικού, ανήκουν στις κατηγορίες Α για τα ατμοσφαιρικά και Τ για τα υπερτροφοδοτούμενα αυτοκίνητα. Aντίστοιχα, τα καθημερινά αυτοκίνητα στα οποία δεν επιτρέπονται οι παραπάνω επεμβάσεις χωρίζονται στις κατηγορίες BA και BT, ενώ τα καθαρά πρωτότυπα αγωνιστικά ανήκουν στην κατηγορία Open. Oι παραπάνω κατηγορίες χωρίζονται στις υποκατηγορίες 1, 2, 3 (π.χ. T1, T2, T3 κ.ο.κ.) για αυτοκίνητα με κινητήρες μέχρι 1.400 κ.εκ., από 1.401 μέχρι 1.800 κ.εκ. και από 1.801 και πάνω, αντίστοιχα.

Από τους δρόμους στις πίστες!
Aναμφίβολα, μια από τις πιο σημαντικές παραμέτρους της άνθησης αυτοκινητιστικών εκδηλώσεων και θεσμών είναι το γεγονός ότι πολλοί οδηγοί που συμμετείχαν σε παράνομες κόντρες στράφηκαν στην ασφάλεια και τη νομιμότητα της πίστας. Θεσμοί και αγώνες που τελούνται με την επίσημη αναγνώριση και πιστοποίηση της EΘEA, όπως τα Dragster, τα Side Show, τα Tuner GP, και οι παιδιές επιτάχυνσης, όπως είναι η επίσημη ονομασία των Run What You Bring, βοηθούν με τον καλύτερο τρόπο στην υγιή κατάρτιση και καθοδήγηση των νέων και όχι μόνο οδηγών._ Α. Β.

Αγώνας στην καρδιά της Αθήνας
Έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια διακοπής, οι ελληνικοί αγώνες dragster επέστρεψαν στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, με ένα φιλικό αγώνα στις 9-10 Ιουλίου. Tη δυναμική του χώρου των dragster, αλλά και τη σπουδαιότητα της πίστας του Eλληνικού επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά οι πολλοί θεατές που αψήφησαν τη ζέστη και τον καυτό ήλιο, προκειμένου να απολαύσουν τις σχετικά λίγες όμως συμμετοχές. Aπό τις πιο εντυπωσιακές παρουσίες θα σημειώσουμε τα τέσσερα show car από την Κύπρο, μεταξύ των οποίων το Ford Escort του Σταύρου Αντωνίου, με bi-turbo κινητήρα από Nissan 300ΖΧ και περισσότερους από 1.000 ίππους που σημείωσε κυπριακό ρεκόρ, με χρόνο 8,856 δλ. και ταχύτητα εξόδου στα 256,240 χ.α.ω.! ¶λλες σημαντικές επιδόσεις ήταν τα πανελλήνια ρεκόρ στην κατηγορία Τ3 από το Χρήστο Ζάγαρη με Subaru Impreza GT, που σταμάτησε τα χρονόμετρα στα 9,698 δλ. έχοντας 240,710 χ.α.ω., και στην BT2 από το Λευτέρη Παλαιοδήμο με Mitsubishi EVO VI με χρόνο 10,687΄΄ και 218,140 χ.α.ω. Στους ανθρώπους του αγώνα και ο νεοφερμένος στο χώρο του Drag Racing και στην κατηγορία Open, Δημήτρης Πάσχος, που κέρδισε τις εντυπώσεις κατεβαίνοντας στα 8,845΄΄, όταν οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες του αυτοκινήτου δεν είχαν κατέβει ποτέ κάτω από τα 9,2 δλ. επί ελληνικού εδάφους.

ΣYNENTEYΞH
Μιχάλης Κουκλάκης
Ο Μιχάλης Κουκλάκης εμπλέκεται ενεργά στο χώρο των dragster και αντίστοιχων εκδηλώσεων, όπως είναι τα Run What You Bring, έχοντας την ευθύνη της οργάνωσης των αγώνων που θα γίνουν στο Ελληνικό. Tον συναντήσαμε στο φιλικό αγώνα, ζητώντας την άποψή του πάνω σε θέματα που απασχολούν το χώρο.

Tι γίνεται με την εκμετάλλευση του Eλληνικού;
Έχουμε κάνει μια μεγάλη επένδυση, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για έναν προσωρινό χώρο και δώσαμε μεγάλο βάρος στην ασφάλεια. Ένας αγώνας στο Ελληνικό είναι πάντα κάτι σημαντικό, γιατί γίνεται μέσα στο σπίτι μας. Βέβαια, αυτόν τον καιρό γίνονται προτάσεις για μόνιμη εκμετάλλευση του χώρου. Μακάρι το κράτος να αποφασίσει την παραχώρησή του, αν και κάποιοι, μικροπρεπώς, υποστηρίζουν ότι ενοχλούνται. Πρέπει να υπάρξει πολιτική αντιμετώπιση αυτών των ανθρώπων. Από τη μια, διαμαρτύρονται για τους νεκρούς από τις κόντρες και, από την άλλη, παραπονιούνται για το θόρυβο που προκαλούμε, αν και δεν περιλαμβάνει τις ώρες κοινής ησυχίας και, εν τέλει, είναι πιο λίγος από εκείνον που προέρχεται από την παραλιακή λεωφόρο.

Υπάρχουν σκέψεις για δημιουργία μιας μόνιμης πίστας dragster;
Στόχος μας είναι να βρεθεί μόνιμος χώρος και αργότερα να φιλοξενήσουμε και έναν αγώνα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Υπάρχει η σκέψη για μια σειρά αγώνων και την ανάπτυξη συνεργασίας με εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο, ώστε να δημιουργηθεί ένα πλήρες πρόγραμμα.

Τι σχέδια υπάρχουν για το άμεσο μέλλον του Ελληνικού;
Από 15 μέχρι 23 Οκτώβρη θα γίνει το Athens International Motorsport Show, το οποίο είναι η πρώην έκθεση Auto-Moto Exelixis. Το πρώτο σαββατοκύριακο, στις 15–16 Οκτωβρίου θα φιλοξενηθεί και ο τελικός του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Dragster, ενώ για τις 22 και 23 έχουν προγραμματιστεί τα Eurofinals της ΕΜΜΑ, που είναι ο τελικός του διαγωνισμού ηχοσυστημάτων με 150 αυτοκίνητα από όλη την Ευρώπη.
Εδώ και δύο μήνες προετοιμάζουμε το χώρο. Φτιάξαμε τα πάντα και τον φυλάσσουμε μόνοι μας. Τη Μεγάλη Δευτέρα 25 Απριλίου είχαμε κάνει το πρώτο test event. Με τα τρία R.W.Y.B. προετοιμάσαμε το χώρο για τους αγώνες Dragster που αρχίζουν το φθινόπωρο. Φέραμε τα καλύτερα χρονόμετρα, της Race America, και δημιουργήσαμε μια εξειδικευμένη ομάδα που χειρίζεται και διοργανώνει τους αγώνες.

Τι είναι το Run What You Bring;
Είναι ελεύθερα περάσματα σε μια πίστα dragster, κάτι σαν προετοιμασία για αγώνα. Πρόκειται για μια προσπάθεια να μεταφέρουμε τις κόντρες από το δρόμο σε μια ασφαλή πίστα. Να σκεφτείτε, υπάρχουν πολλοί που δήλωσαν ότι όσο υπάρχει το R.W.Y.B. σταματούν τις κόντρες. ¶λλωστε, το κόστος είναι πολύ χαμηλό, αφού το παράβολο είναι 60 ευρώ και 20 ευρώ επιπλέον κοστίζει η έκδοση της αγωνιστικής άδειας. Όμως, για τον τελευταίο αγώνα της χρονιάς σκεφτόμαστε να κάνουμε μια ακόμα καλύτερη προσφορά.

Γιατί πιστεύετε ότι οι αγώνες dragster συγκεντρώνουν τόσο ενδιαφέρον;
Για τον ίδιο λόγο που το 100άρι έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το Μαραθώνιο. Ο θεατής βλέπει την αρχή και το τέλος της κόντρας, τα αυτοκίνητα έχουν τρομερές ιπποδυνάμεις, έχει πολύ θέαμα και δε γίνεται βαρετό.

Tι σημαίνουν...
Drag-strip: Η μόνιμη ή προσωρινή πίστα στην οποία διεξάγονται οι αγώνες dragster.
Christmas tree: Το φανάρι από το οποίο δίνεται η εκκίνηση ενός περάσματος.
Ε.Τ.: Η συντομογραφία του Elapsed Time, που είναι ο χρόνος τον οποίο χρειάζεται ένα αγωνιστικό για να καλύψει την απόσταση των 402,336 μ.
R.T.: Η συντομογραφία του Reaction Time ή αλλιώς χρόνου αντίδρασης του οδηγού από τη στιγμή που θα ανάψει το πράσινο φως της εκκίνησης μέχρι τη στιγμή που θα ξεκινήσει.
R.W.Y.B.: Το αρκτικόλεξο αυτό σημαίνει Run What You Bring, δηλαδή τρέξε με ό,τι έχεις! Ουσιαστικά, πρόκειται για ελεύθερα περάσματα σε μια πίστα dragster, όπου μπορεί να τρέξει ο καθένας με το δικό του αυτοκίνητο, ό,τι και αν είναι αυτό.
Tuner GP, Side Show: Eκδηλώσεις όπου οι συμμετέχοντες πραγματοποιούν χρονομετρημένους γύρους σε πίστα, όπως και διαγωνισμούς πλαγιολίσθησης με καθημερινά ή αγωνιστικά αυτοκίνητα.

«Oι κυπριακές συμμετοχές ξεσήκωσαν τα πλήθη!»

«Aυτός που θα πετύχει την απόλυτη επίδοση στα 402.336 μέτρα είναι και ο νικητής.»