4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα F1, GP Γαλλίας, Μ. Βρετανίας & Γερμανίας

GP Γαλλίας

Αλό; Αλόνσο!

Το γκραν πρι της Γαλλίας ο Αλόνσο το «παρακολούθησε» από την 1η θέση καθ’ όλη τη διάρκειά του, επιλέγοντας να μη «δώσει» γύρο στον 3ο, Μ. Σουμάχερ...

KEIMENO: ΦAMΠPITΣIO ΛAZAKIΣ ΦΩTOΓPAΦIEΣ: REPORTER IMAGES

KAI γράφουμε «παρακολούθησε», διότι ποτέ δεν απειλήθηκε ουσιαστικά η πρωτοπορία του Ισπανού. Μόνο στο πρώτο σκέλος του αγώνα, πριν από το πρώτο του pit stop, ο Φερνάντο πίεσε τη Renault του στο όριο. Από εκεί και πέρα, απλώς διατήρησε τη διαφορά του με τους αντιπάλους του σε ασφαλή επίπεδα, κάνοντας τους απαραίτητους γρήγορους γύρους πριν από τα pit stop του. Ο Κίμι Ράικονεν, από την άλλη, αρκέστηκε στη 2η θέση, αφού ένας σπασμένος κινητήρας την Παρασκευή τού στέρησε δέκα θέσεις στην εκκίνηση και, φυσικά, τη δυνατότητα για οποιοδήποτε καλύτερο αποτέλεσμα. Οι μηχανικοί της ομάδας του, πάντως, με μια εξαιρετική στρατηγική μόνο δύο pit stop, κατάφεραν να μειώσουν στο ελάχιστο την απώλεια που προκλήθηκε από το σπασμένο Mercedes.
Οι μηχανικοί της McLaren, όμως, δεν είναι σε θέση να ισχυριστούν το ίδιο και για τον Μοντόγια, αφού ο Κολομβιανός εγκατέλειψε στον αγώνα από υδραυλικά, όντας μέχρι εκείνη την ώρα 3ος, στην ίδια στρατηγική με τον Ράικονεν. Ο Σουμάχερ ανέβηκε στο 3ο σκαλί του βάθρου, αλλά η Ferrari έδειξε και πάλι ότι στον αγώνα υπολείπεται σε ρυθμό. Ο Τρούλι, με ένα γρήγορο γύρο στις κατατακτήριες δοκιμές, κατάφερε απλώς να γίνει εμπόδιο σε μερικούς οδηγούς που τον ακολουθούσαν πριν κάνει τον πρώτο ανεφοδιασμό, αφού η υπερστροφική Toyota δεν του άφηνε μεγάλα περιθώρια πέρα από το να παλεύει με το τιμόνι. Εν γένει, ο αγώνας δεν είχε τη δράση που θα αναμέναμε για να μας κάνει να ξεχάσουμε γρήγορα το φιάσκο της Ινδιανάπολης. Τo μόνο αληθινό προσπέρασμα πρόσφερε ο... καμικάζι Τακούμα Σάτο (επί του Μπαρικέλο), αλλά οι δύο έξοδοί του από την πίστα μετρίασαν την τελική επίδοσή του, αντίθετα με τον έτερο πιλότο της BAR, Τζένσον Μπάτον, ο οποίος χάρισε στην ομάδα τους πρώτους της βαθμούς.
Ο Φιζικέλα ήταν και πάλι... άτυχος, καθώς στον πρώτο του ανεφοδιασμό η αντλία δε δούλεψε σωστά, στη συνέχεια τραυμάτισε το πάτωμα του μονοθεσίου του και στο τελευταίο pit stop τού έσβησε ο κινητήρας! Παρ’ όλα αυτά, ο Ιταλός κατάφερε να τερματίσει 6ος. Οι δύο Williams απείχαν κατά πολύ από τις επιδόσεις που είχαν στο Μονακό και το Νίρμπουργκρινγκ, καθώς έδειξαν να έκαναν ένα βήμα εξέλιξης... προς τα πίσω! Και τα δύο μονοθέσια της Minardi εγκατέλειψαν με κλαταρισμένα ελαστικά (της Bridgestone), αλλά το πρόβλημα οφειλόταν σε λάθος κάποιων μηχανικών της, που δε βίδωσαν σωστά τα καπάκια των βαλβίδων._ Φ. Λ.

ΒΟΧ
Ατυχίες...
Δεν ήταν καλό γκραν πρι για τους Νο 2 οδηγούς των ομάδων: ο Μπαρικέλο αντιμετώπισε πρόβλημα με τα φρένα του από τον τρίτο γύρο, ο Μοντόγια εγκατέλειψε και ο Φιζικέλα έπαθε ό,τι αναφέραμε πιο πάνω. Από τις τρεις ομάδες που -ισχυρίζονται ότι- κυνηγούν τον τίτλο, μόνο η McLaren μπορεί να δηλώσει ότι τα και δύο μονοθέσιά της έχουν την ίδια αξιοπιστία, καθώς έχουν αντιμετωπίσει εφέτος αρκετά προβλήματα... Το ότι μάλλον η Renault ακολουθεί τακτική ενός μονοθεσίου δεν αποτελεί έκπληξη (πολλές ομάδες το έχουν κάνει στο παρελθόν και η Ferrari πιο φανερά απ’ όλες), αν και ο Μπριατόρε ισχυρίζεται πως δε συμβαίνει κάτι τέτοιο. Όμως, ο παράγοντας που έχει μετριάσει τις συνολικές επιδόσεις του Φιζικέλα είναι η απρόσμενη γι’ αυτόν έκπληξη ότι είναι το Νο 2 στην ομάδα... Θα έπρεπε, όμως, να το περιμένει, αφού ο Μπριατόρε θέλει πάντα να προωθεί τους οδηγούς των οποίων ταυτόχρονα είναι και μάνατζερ.

είπε...
«Το σημαντικό είναι ότι γνωρίζουμε πως έχουμε μόνο έναν αντίπαλο (σ.σ.: τη McLaren), οπότε μπορούμε να επικεντρωθούμε σε αυτόν.»
Φλάβιο Μπριατόρε, αγωνιστικός διευθυντής Renault

2
μόλις πιλότοι τερμάτισαν στον ίδιο γύρο με τον Αλόνσο (Ράικονεν και Μ. Σουμάχερ)

10
αγώνες έπρεπε να περάσουν για να πάρει βαθμούς και η BAR, η οποία παρέμεινε τελευταία στο Πρωτάθλημα Kατασκευαστών (2η πέρυσι)

22
χρόνια είχε να νικήσει με δικό της μονοθέσιο στη Γαλλία η Renault

150
εκκινήσεις στην F1 συμπλήρωσε ο Φιζικέλα

239
γύρους αγώνα στην 1η θέση έχει συμπληρώσει μέχρι στιγμής εφέτος ο Αλόνσο

ΠΙΣΤΑ
Μανί-Κουρ 3/7/2005
Περίμετρος 4,411 χλμ.
Γύροι 70
Συν. απόσταση 308,586 χλμ.

ΚΑΤΑΤΑΞΗ
1 Αλόνσο RENAULT (M) 1:31:22.233
2 Ράικονεν McLAREN (M) +11.805
3 M. Σουμάχερ FERRARI (B) +1:21.914
4 Μπάτον BAR (M) +1 γύρο
5 Τρούλι TOYOTA (M) +1 γύρο
6 Φιζικέλα RENAULT (M) +1 γύρο
7 Ρ. Σουμάχερ TOYOTA (M) +1 γύρο
8 Βιλνέβ SAUBER (M) +1 γύρο
Ταχ. γύρος: Ράικονεν 1:16.423

GP ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ

Από την εξωτερική στην Copse!

Ο Μοντόγια κατάφερε, επιτέλους, να πάρει την πρώτη του νίκη με την ομάδα της McLaren, βελτιώνοντας τη μέτρια εικόνα που είχε παρουσιάσει μέχρι στιγμής φέτος. Τη νίκη την πήρε ουσιαστικά χάρη στην εκκίνησή του, η οποία του επέτρεψε να προσπεράσει Αλόνσο και Μπάτον, και μάλιστα στην Copse, όπου το προσπέρασμα είναι σχεδόν αδύνατο.

KEIMENO: ΦAMΠPITΣIO ΛAZAKIΣ ΦΩTOΓPAΦIEΣ: REPORTER IMAGES

Ο AΛONΣO κατείχε την pole position, αλλά δίπλα του δε βρισκόταν ο Ράικονεν, που είχε σημειώσει το δεύτερο χρόνο στις κατατακτήριες δοκιμές. Ο κινητήρας της Mercedes παρέδωσε το πνεύμα την Παρασκευή και ο Φινλανδός αναγκάστηκε να εκκινήσει 12ος.
Στην εκκίνηση ο Μοντόγια πετάχτηκε μπροστά, αφήνοντας τον Αλόνσο να τον ακολουθεί χωρίς να μπορεί να τον προσπεράσει. Στον πρώτο γύρο των pit stop ο Κολομβιανός απέφυγε έντεχνα την «κίνηση», κάτι που δεν κατάφερε να κάνει ο Αλόνσο. Αργότερα μονοθέσια στέρησαν στον Ισπανό την πιθανότητα να περάσει εμπρός από τον Μοντόγια και στο δεύτερο pit stop του, αφού τον καθυστέρησαν σημαντικά και, έτσι, οι πέντε γύροι για τους οποίους έμεινε στην πίστα παραπάνω από τον οδηγό της McLaren δεν ήταν αρκετοί ώστε να περάσει στην 1η θέση. H μόνη στιγμή που ουσιαστικά ανησύχησε ο Μοντόγια ήταν όταν ο Αλόνσο ολοκλήρωσε τον πρώτο του ανεφοδιασμό και οι δυο τους βρέθηκαν πλάι πλάι στην έξοδο των πιτ. Η μεγαλύτερη φόρα της McLaren, όμως, επέτρεψε στον Κολομβιανό να διατηρήσει την πρωτοπορία του. Ο Ράικονεν κατάφερε να ανέβει στο χαμηλότερο σκαλί του βάθρου, αν και αυτήν τη θέση του τη χάρισε ο τελευταίος ανεφοδιασμός του Φιζικέλα, κατά τον οποίο ο κινητήρας του Ιταλού έσβησε (πάλι). Ο Μπάτον απλώς έφερε στην 5η θέση μια BAR που υπολειπόταν σε ρυθμό των προπορευόμενων μονοθεσίων. O M. Σουμάχερ, τερματίζοντας μόλις 6ος, αποχαιρέτησε το φετινό τίτλο, καθώς η Ferrari δεν είναι ακόμη σε θέση να του παραδώσει ένα ανταγωνιστικό μονοθέσιο.
Η Renault υποστήριζε όλο το τριήμερο ότι το Silverstone δεν ευνοεί τα χαρακτηριστικά της R25. Πιλότοι και μηχανικοί δήλωναν ότι δεν αναμένουν οι επιδόσεις τους να είναι όσο υψηλές ήταν στη Γαλλία. Όμως διαψεύστηκαν από τον αγώνα του Αλόνσο και του Φιζικέλα. Ο Mπριατόρε, όμως, έχει πλέον δηλώσει ότι από εδώ και πέρα θα ακολουθεί αμυντική τακτική. Η Renault, λοιπόν, αναμένεται στους επόμενους αγώνες να εμφανιστεί συντηρητική, απλώς για να διατηρήσει το προβάδισμά της μέχρι το τέλος της σεζόν. Σίγουρα, η McLaren θα την πιέσει ασφυκτικά, κατέχοντας και το ταχύτερο μονοθέσιο του πρωταθλήματος. Το γεγονός, όμως, ότι η MP4-20 υπολείπεται σε αξιοπιστία, σε συνδυασμό με τους κανονισμούς που θέλουν τον κινητήρα να διαρκεί δύο αγώνες, αποτελεί μεγάλο μειονέκτημα για την ομάδα._ Φ. Λ.

Κινητήρες...
Αν και ο Λούκα ντι Μοντεζέμολο έχει χαρακτηρίσει το 2005 ως «πρωτάθλημα των ελαστικών» (προς αποφυγή της ευθύνης που φέρει η ίδια η Ferrari για την εικόνα της), ο τίτλος μπορεί να κριθεί από τους κινητήρες... Οι δύο κινητήριες μονάδες της Mercedes που αστόχησαν στις ελεύθερες δοκιμές του γκραν πρι της Γαλλίας και της Μ. Βρετανίας έπαιξαν ανασταλτικό ρόλο στο κυνήγι του τίτλου. Αν και ο Ράικονεν ανέβηκε στο βάθρο και τις δύο φορές που του επιβλήθηκε ποινή δέκα θέσεων στην εκκίνηση, είδε και στις δύο περιπτώσεις τον Αλόνσο να τερματίζει μπροστά του και να αυξάνει τη μεταξύ τους βαθμολογική διαφορά.

είπε...
«Εύχομαι να είχαμε τη δυνατότητα να κυνηγήσουμε τον τίτλο, αλλά αυτό είναι μια πολύ μακρινή ελπίδα ύστερα από αυτόν τον αγώνα».
Μίκαελ Σουμάχερ

2
φορές στα τελευταία δύο γκραν πρι ο κινητήρας του Ράικονεν παρέδωσε το πνεύμα την Παρασκευή

5
διαφορετικοί poleman έχουν υπάρξει τα τελευταία πέντε χρόνια στο Σίλβερστοουν

39
φορές έχει διεξαχθεί το βρετανικό γκραν πρι στο Σίλβερστοουν

60
γύρους (όσο διαρκούσε και ο αγώνας) περίμενε ο Ράικονεν για να σημειώσει το ταχύτερο πέρασμά του

185
εκκινήσεις στην F1 συμπλήρωσε ο Ντέιβιντ Κούλθαρντ

ΠΙΣΤΑ
Σίλβερστοουν 10/7/2005
Περίμετρος 5,141 χλμ.
Γύροι 60
Συν. απόσταση 308,355 χλμ.

ΚΑΤΑΤΑΞΗ
1 Μοντόγια McLAREN (M) 1:24:29.588
2 Αλόνσο RENAULT (M) +2.739
3 Ράικονεν McLAREN (M) +14.436
4 Φιζικέλα RENAULT (M) +17.914
5 Μπάτον BAR (M) +40.264
6 M. Σουμάχερ FERRARI (B) +1:15.322
7 Μπαρικέλο FERRARI (B) +1:16.567
8 Ρ. Σουμάχερ ΤΟΥΟΤΑ (Μ) +1:19.212
Ταχ. γύρος: Ράικονεν 1:20.502

Αλόνσο, ο νέος πρωταθλητής της χιλιετίας;

Η Mercedes φαίνεται να χαρίζει τον τίτλο στον Ισπανό... Εντωμεταξύ, συμβούλια επί συμβουλίων προσπαθούν να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν υγιέστερο μέλλον στη Formula 1.

ΚEIMENO: ΦAMΠPITΣIO ΛAZAKHΣ
ΦΩTOΓPAΦIEΣ: REPORTER IMAGES

Ο μήνας ανάρρωσης της Formula 1 από το πλήγμα που δέχτηκε το status της στην Ινδιανάπολη αποτέλεσε μήνα περισυλλογής για αυτούς που καθορίζουν το παρασκήνιο της... βιτρίνας που παρακολουθούμε κάθε δεύτερο σαββατοκύριακο στην τηλεόραση. Η ομαδική αποχή από τον αγώνα της Ινδιανάπολης δεν ήταν επίδειξη ενότητας των επτά ομάδων (άλλωστε, η Red Bull πέρασε στο «αντίπαλο στρατόπεδο»), αλλά καταναγκαστική, όπως απέδειξαν τα στοιχεία. Χρησίμευσε όμως σε ένα σκοπό: να καταλάβουν κάποιοι υπερόπτες κύριοι ότι, εάν ένα τέτοιο ποσοστό των ομάδων αποχωρήσει, πλέον δε θα έχει σημασία το γεγονός ότι θα κατέχουν στο όνομά τους την εταιρεία που ονομάζεται Formula 1... O Μόσλεϊ ήδη ξεκίνησε να κάνει παραχωρήσεις, αλλά ένα απλό πακέτο κανονισμών δεν πρόκειται να του εξαγοράσει το δρόμο προς την ειρήνη. Μια διαφορετική Συνθήκη Ομονοίας ίσως... Τα αποτελέσματα που είχε ένας ανάλογος διαχωρισμός στην Αμερική (IRL και CART) είναι σίγουρα παράδειγμα προς αποφυγή και αυτό το γνωρίζουν όλοι. Γι’ αυτό και θέλουν να συγκλίνουν προς μια συμβιβαστική λύση. Αλλά μάλλον θα προηγηθούν αρκετοί «εκβιασμοί» μέχρι να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα...
Στις πίστες τώρα, ο Αλόνσο φαίνεται ότι δύσκολα θα χάσει το φετινό τίτλο, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά εξαιτίας της αναξιοπιστίας των κινητήρων της Mercedes. O Ράικονεν δεν είχε ούτε ένα τριήμερο μέσα στους τρεις πρώτους αγώνες του Ιουλίου χωρίς μια αστοχία κινητήρα... Τουλάχιστον, θετικό σημείο για την ομάδα φαίνεται να αποτελεί η αφύπνιση του «θηρίου» που ακούει στο όνομα Χουάν Πάμπλο Μοντόγια. Ο Κολομβιανός κατάφερε να πάρει την πρώτη του νίκη για τη McLaren στη Βρετανία οδηγώντας εκπληκτικά, όπως άλλωστε είχαμε καιρό να τον δούμε να κάνει (αν και βοηθήθηκε από τους Βρετανούς ανθρώπους της πίστας, οι οποίοι επέλεγαν πότε θα δείξουν τις μπλε σημαίες σε κρίσιμα σημεία του αγώνα – McLaren γαρ, και ιδίως όταν μάχεται εναντίον της γαλλικής Renault). Είναι όμως προφανές ότι ο Μοντόγια άργησε κάπως να... πάρει μπρος – γεγονός δικαιολογημένο, εάν ληφθεί υπόψη το ότι έπρεπε να προσαρμοστεί σε μια καινούργια ομάδα, με εντελώς διαφορετικό τρόπο λειτουργίας (πολύ πιο οργανωμένο από τη Williams) και σε ένα μονοθέσιο στημένο στις απαιτήσεις του Ράικονεν, του οποίου το στιλ οδήγησης είναι διαμετρικά αντίθετο προς αυτό του Κολομβιανού. Με την ανανέωση του συμβολαίου του Έιντριαν Νιούι ίσως η ομάδα πλέον να πρέπει να επικεντρωθεί στο 2006, διότι, εκτός «αρμαγεδδωνικού» απροόπτου, το φετινό πρωτάθλημα –οδηγών- ήδη έχει χαθεί...
Κάποιος που θέλει σίγουρα να αποχαιρετήσει σύντομα τη φετινή σεζόν (όπως αποχαιρέτησε το φετινό τίτλο) είναι ο Μ. Σουμάχερ, o οποίος μάλιστα φαίνεται να έχει χάσει και μέρος τις επιθετικότητάς του... Ίσως τα κίνητρα να μην είναι τόσο υψηλά, όταν η Ferrari δεν μπορεί να διεκδικήσει τη νίκη - με όλους τους αντιπάλους στην πίστα. Μήπως σημαίνει το τέλος μιας εποχής; Τέτοια λόγια πρέπει πάντα να συνοδεύονται από μια γερή δόση επιφυλακτικότητας... κανείς δεν ξέρει τι εκπλήξεις μπορεί να κρύβει για του χρόνου η Σκουντερία. Όσον αφορά τις ειδήσεις της τελευταίας στιγμής–off the record: ο Φρανκ Γουίλιαμς φαίνεται να συμφώνησε με την Cosworth να του παρέχει κινητήρες για του χρόνου και να στρέφεται προς τη μεριά της Toyota για το 2007 – αναμένεται επίσημη ανακοίνωση που να το επιβεβαιώνει._ Φ. Λ.

GP Γερμανίας
Ο Κίμι Ράικονεν φαινόταν ότι θα κυριαρχούσε το σαββατοκύριακο, μέχρι που στη μέση του αγώνα ο κινητήρας της Mercedes έβαλε και πάλι τέλος στα όνειρά του... Αυτό άφησε ανενόχλητο τον Αλόνσο στην 1η θέση με μια διαφορά που του επέτρεπε να... κάνει βόλτες μέσα στην πίστα περιμένοντας την καρό σημαία. Ο Μοντόγια, έπειτα από ένα λάθος στις δοκιμές που τον υποχρέωσε να εκκινήσει τελευταίος, ανέβηκε στο 2ο σκαλί του βάθρου ύστερα από έναν εκπληκτικό αγώνα που συνδύαζε επιθετικότητα με άψογη στρατηγική. Ο Μπάτον χάρισε το πρώτο φετινό βάθρο στην BAR, την ομάδα με τη μεγαλύτερη εξέλιξη στη σεζόν (πρόκειται για την ίδια ομάδα που δεν είχε καταφέρει να σημειώσει βαθμούς μέχρι τη Γαλλία). Ο Φιζικέλα χτυπήθηκε και πάλι από αναρίθμητα προβλήματα, αλλά κατάφερε να κλέψει στον τελευταίο γύρο την 4η θέση από τον Μ. Σουμάχερ, o οποίος αποτέλεσε για το μισό αγώνα κινητό εμπόδιο σε όσους τον ακολουθούσαν, λόγω προβλημάτων με τα ελαστικά του._ Φ. Λ.

ΠΙΣΤΑ
Χόκενχαιμ 24/7/2005
Περίμετρος 4,574 χλμ.
Γύροι 67
Συν. Απόσταση 306,458 χλμ.

ΚΑΤΑΤΑΞΗ
1 Αλόνσο RENAULT (M) 1h26:28.599
2 Μοντόγια McLAREN (M) + 22.569
3 Μπάτον BAR (M) + 24.422
4 Φιζικέλα RENAULT (M) + 50.587
5 M. Σουμάχερ FERRARI (Β) + 51.690
6 Ρ. Σουμάχερ TOYOTA (M) + 52.242
7 Κούλθαρντ RED BULL (M) + 52.700
8 Μάσα SAUBER (M) + 56.570
Ταχ. Γύρος: Ράικονεν 1:14.873

Βαθμολογία Οδηγών
1 Αλόνσο 87
2 Ράικονεν 51
3 Μ. Σουμάχερ 47
4 Μοντόγια 34
5 Μπαρικέλο 31
6 Τρούλι 31
7 Φιζικέλα 30
8 Ρ. Σουμάχερ 26
9 Χάιντφελντ 25
10 Γουέμπερ 22

Βαθμολογία Κατασκευαστών
1 Renault 117
2 McLaren 95
3 Ferrari 78
4 Toyota 57
5 Williams 47
6 Red Bull 24
7 BAR 15
8 Sauber 14
9 Jordan 11
10 Minardi 7