4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Α1GP: To Παγκόσμιο Κύπελλο του Mηχανοκίνητου Aθλητισμού!

Αυτόν το μεγαλεπήβολο τίτλο φιλοδοξεί να ενσαρκώσει η καινούργια κατηγορία μονοθεσίων A1GP, της οποίας το πρωτάθλημα θα ξεκινήσει μέσα στο Σεπτέμβριο.

ΚEIMENO: ΦAMΠPITΣIO ΛAZAKIΣ
ΦΩTOΓPAΦIEΣ: ΑPXEIO 4Τ

OΛA ξεκίνησαν από το όνειρο του Σεΐχη Χάσερ Μακτούμ (ιδρυτής και διοικητής της κατηγορίας, o 27χρονος πολυεκατομμυριούχος από τα ΗΑΕ είναι κάτι σαν τον Μπέρνι Έκλεστοουν του A1GP) να δημιουργήσει ένα παγκόσμιου επιπέδου μηχανοκίνητο θεσμό (οι 12 αγώνες θα διεξαχθούν και στις 5 ηπείρους – γεγονός που πάντως αυξάνει κατά πολύ τον προϋπολογισμό των ομάδων) ο οποίος θα δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στις χώρες που θα συμμετέχουν σε αυτόν. Κάθε χώρα μπορεί να έχει μια ομάδα, μόνο εγχώριους χορηγούς, και φυσικά μόνο πιλότους της αντίστοιχης εθνικότητας. Πρόκειται για το μόνο μεγάλο πρωτάθλημα το οποίο θα διεξάγεται κατά τη «νεκρή» χειμερινή σεζόν και έτσι αναμένεται να έχει ιδιαίτερη απήχηση, ενώ, όσον αφορά τις επιδόσεις, τα μονοθέσια της A1 στέκοvται δίπλα στα GP2, δηλαδή ένα σκαλί πριν από τη Formula 1. ¶λλωστε, η συμμετοχή πολλών πρώην πιλότων της Formula 1, είτε ως οδηγών (Ραλφ Φίρμαν, Πέντρο Λαμί, ¶λεξ Γιουνγκ, Γιος Φερστάπεν) είτε ως διοικητικών στελεχών ομάδων (Έμερσον Φιτιπάλντι, ¶λαν Τζόουνς, Τζον Σάρτις), επιβεβαιώνει την ανταγωνιστικότητα της καινούργιας κατηγορίας και την υψηλή της θέση στο στερέωμα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Και οι 25 (!) χώρες που θα συμμετέχουν θα χρησιμοποιούν ίδιο μονοθέσιο (της Lola) και κινητήρα (Zytek). Έκπληξη προκαλούν μερικές συμμετοχές από χώρες που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστές για την παράδοσή τους στο μηχανοκίνητο αθλητισμό, όπως είναι ο Λίβανος, το Πακιστάν και η Ινδία. Μάλιστα, εδώ και καιρό γίνονται προσπάθειες και για τη δημιουργία μιας ελληνικής ομάδας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το πρόγραμμα δημιουργίας της βρίσκεται κοντά στην υλοποίησή του, έχοντας μάλιστα προκαλέσει το χορηγικό ενδιαφέρον αρκετών κρατικών και ιδιωτικών επιχειρήσεων.
Οι αγώνες θα έχουν μεγάλη διάρκεια (η συνολική απόσταση που θα καλύπτεται σε κάθε αγώνα θα ξεπερνάει τα 300 χλμ.), ενώ η σειρά εκκίνησης θα καθορίζεται από μια δίωρη περίοδο δοκιμών, η οποία θα χωρίζεται σε τέσσερα 15λεπτα (με 10λεπτα διαλείμματα μεταξύ τους). Σε κάθε 15λεπτο ο κάθε οδηγός θα μπορεί να συμπληρώσει μόνο ένα γρήγορο γύρο, ενώ οι χρόνοι των δύο ταχύτερων γύρων θα προσθέτονται και από το σύνολο αυτό θα διαμορφώνεται η κατάταξη. Η συγκεκριμένη κατάταξη θα καθορίζει τη σειρά εκκίνησης (η οποία θα γίνεται εν κινήσει) του «σπριντ» αγώνα, ο οποίος θα προηγείται του κανονικού. Η τελική κατάταξη του σπριντ αγώνα θα καθορίζει τη σειρά εκκίνησης (θα γίνεται αυτήν τη φορά από στάση) του κύριου αγώνα, ο οποίος θα περιλαμβάνει και ένα υποχρεωτικό pit stop για κάθε οδηγό. Το χρηματικό έπαθλο για το νικητή του κάθε αγώνα ανέρχεται στο 1 εκατ. δολάρια, ενώ χρήματα θα λαμβάνουν και οι 10 πρώτοι της κατάταξης. Τα μονοθέσια δε θα φέρουν αριθμούς, αλλά θα ξεχωρίζουν από την αναγραφόμενη συντομογραφία της χώρας που εκπροσωπούν. Ένα στοιχείο που θα ενθαρρύνει τα προσπεράσματα θα είναι ο διακόπτης «power boost», ο οποίος βρίσκεται στο τιμόνι του μονοθεσίου και επιτρέπει στον οδηγό να απολαμβάνει μια προσθήκη 30 ίππων στην ισχύ του κινητήρα για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Μέσα στις εβδομάδες που απομένουν μέχρι την έναρξη της αγωνιστικής σεζόν, οι ομάδες θα ολοκληρώσουν την προετοιμασία τους μέσω περαιτέρω δοκιμών εξέλιξης, ενώ θα οριστικοποιηθούν οι χώρες και οι πιλότοι που θα συμμετέχουν στο πρωτάθλημα, καθώς θα παραδοθούν και τα υπόλοιπα μονοθέσια. Τα παραπάνω συνθέτουν επιγραμματικά την εικόνα του ονείρου που πραγματοποίησε περίπου μέσα σε ένα χρόνο ο ¶ραβας σεΐχης. Σε καιρούς όπου εμφανίζονται ή σβήνουν από το χάρτη όχι μόνο ομάδες και οδηγοί, αλλά και ολόκληρες κατηγορίες μηχανοκίνητου αθλητισμού θα ήταν ενδιαφέρον να γίνουμε μάρτυρες της πορείας αυτής της πολύ φιλόδοξης προσπάθειας, ευελπιστώντας ότι θα έχουμε την ευκαιρία να ζητωκραυγάζουμε και για την εθνική μας ομάδα!_ Φ. Λ.

Οι προδιαγραφές
To μονοθέσιο με το οποίο θα αγωνίζονται όλες οι ομάδες έχει έντονα τονισμένες αεροδυναμικές γραμμές (αποτέλεσμα εκτεταμένης εργασίας στην αεροδυναμική σήραγγα) και αναμένεται να αναπτύσσει έως και 3,5 g σε έντονα φρεναρίσματα ή γρήγορες καμπές, παρέχοντας παράλληλα εγκεκριμένη ασφάλεια στους οδηγούς, καθώς έχει περάσει επιτυχημένα τα υποχρεωτικά crash test της FIA. Ο -βάρους μόλις 120 κιλών- κινητήρας θα είναι, εκτός από ισχυρότατος, και ανθεκτικός, καθώς το μπλοκ του προβλέπεται να έχει τη δυνατότητα να διαρκέσει μια ολόκληρη σεζόν! Επίσης, τo ημιαυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων που ελέγχεται μέσω δύο «αυτιών» πίσω από το τιμόνι εναλλάσσει τις σχέσεις σε 40 χλστ. του δλ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραγγελία 50 μονοθεσίων από τη Lola και 58 κινητήρων από τη Zytek, την οποία κατάθεσε ο Μακτούμπ, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες παραγγελίες στην ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Μόλις τα πρώτα 12 μονοθέσια ήταν ετοιμοπαράδοτα, διεξήχθη κλήρωση για να αποφασιστεί ποιες ομάδες θα τα παραλάμβαναν.
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Μονοθέσιο Lola
Μήκος μονοθεσίου 4.833 χλστ.
Πλάτος μονοθεσίου 1.476 χλστ.
Μετατρόχιο 3.000 χλστ.
Βάρος 600 κιλά (χωρίς καύσιμα και οδηγό)
Σασί Αλουμινένιος honeycomb πυρήνας με στρώματα ανθρακονημάτων
Αμάξωμα Ελαφριά συνθετικά υλικά
Ελαστικά Cooper Avon ελεγχόμενα σλικ
Διαστάσεις τροχών 18΄΄x11΄΄ εμπρός, 18΄΄x13,5΄΄ πίσω
Κιβώτιο Hμιαυτόματο 6 σχέσεων
Κινητήρας Zytek ΖΑ1348
Κύλινδροι V8 (περιεχόμενη γωνία V 90 μοίρες)
Βαλβίδες 32 (4 ανά κύλινδρο)
Κυβισμός 3.400 κ.εκ.
Ισχύς 520 ίπποι

Ένας παγκόσμιος θεσμός
Το –πρωτοποριακό, αφού διεξάγεται τη χειμερινή περίοδο- καλαντάρι του πρωταθλήματος θα περάσει και από τις πέντε ηπείρους μέσω 12 αγώνων, ξεκινώντας από τη Μεγάλη Βρετανία και το ιστορικό Brands Hatch, το οποίο πλέον αποτελεί ιδιοκτησία του πρώην οδηγού της Formula 1 (κατά τη δεκαετία του ’80), Τζόναθαν Πάλμερ, και θα επισκεφτεί, εκτός των άλλων, το Estoril και τη Laguna Seca. Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί εάν ο 7ος αγώνας θα διεξαχθεί στην Ινδονησία ή τη Σιγκαπούρη, επίσης ο αγώνας της Νότιας Αφρικής δεν είναι ακόμη σίγουρο σε ποια πίστα θα διεξαχθεί, ενώ η πίστα της Κίνας αναμένεται ακόμη να εγκριθεί από τη FIA.
Το πρόγραμμα
25 Σεπτεμβρίου 2005, Μεγάλη Βρετανία, Brands Hatch
9 Οκτωβρίου 2005, Γερμανία, Eurospeedway
23 Οκτωβρίου 2005, Πορτογαλία, Estoril
6 Νοεμβρίου 2005, Αυστραλία, Eastern Creek
20 Νοεμβρίου 2005, Μαλαισία, Sepang
11 Δεκεμβρίου 2005, HAE, Dubai
15 Ιανουαρίου 2006, Ινδονησία ή Σιγκαπούρη
29 Ιανουαρίου 2006, Νότια Αφρική, Durban ή Killareny
12 Φεβρουαρίου 2006, Μεξικό, Parque Fundidora
26 Φεβρουαρίου 2006, ΗΠΑ, San Antonio
12 Μαρτίου 2006 ΗΠΑ, Laguna Seca
26 Μαρτίου 2006, Κίνα, Beijing Goldenport;

Τα δείγματα γραφής
Σε δοκιμές εξέλιξης που είχαν γίνει νωρίτερα μέσα στη χρονιά τα μονοθέσια του A1GP γυρνούσαν σε χρόνους εφάμιλλους (και μερικές φορές χαμηλότερους) από τους περσινούς της Formula 3000. Αυτή ήταν η πρώτη δοκιμή όπου συμμετείχαν αρκετές χώρες και είχε ως σκοπό την εξοικείωση των ομάδων και των οδηγών με το μονοθέσιο παρά την εξέλιξή του, τομέας στον οποίο είχαν επικεντρωθεί οι προηγούμενες εξορμήσεις της Lola-Zytek. Το μονοθέσιο πάντως αποδείχτηκε εξαιρετικά αξιόπιστο. Οι χρόνοι των ιδιωτικών δοκιμών στην εθνική χάραξη του Silverstone 3-4 Αυγούστου*.
1 Γαλλία 48.183
2 Ελβετία 48.408
3 Βραζιλία 48.439
4 Μαλαισία 48.535
5 Πακιστάν 48.573
6 Μεγάλη Βρετανία 48.585
7 Ολλανδία 48.766
8 Πορτογαλία 48.835
9 Νέα Ζηλανδία 49.088
10 Νότια Αφρική 49.115
11 Αυστραλία 49.203
12 Μεξικό 49.226
13 ΗΠΑ 49.514
14 Λίβανος 49.786
15 Κίνα 50.640
* Το A1GP δεν ανακοίνωσε το όνομα του πιλότου που σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο για την κάθε ομάδα.

Οι ομάδες
Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί επίσημα 22 χώρες οι οποίες θα συμμετέχουν στο πρωτάθλημα, ενώ αναμένεται να ανακοινωθούν άλλες τρεις μέχρι την έναρξή του (ελπίζουμε ανάμεσά τους να είναι και η Ελλάδα!). Η κάθε ομάδα μπορεί να έχει παραπάνω από έναν οδηγό, ενώ μπορεί να αλλάζει οδηγούς μέσα στη σεζόν ή ακόμη και από τις δοκιμές στον αγώνα. Μερικές χώρες έχουν προσλάβει έμπειρες ομάδες για να κατευθύνουν την προσπάθειά τους, όπως είναι η Βρετανία, η οποία έχει αναθέσει το εγχείρημα στην Arden International, ενώ το Πακιστάν έχει στραφεί προς τη Super Nova (η πρώτη οδήγησε πέρυσι τον Βιταντόνιο Λιούτζι στον τίτλο της Formula 3000, ενώ η δεύτερη υποστήριξε την πορεία του Χουάν Πάμπλο Μοντόγια και του Μαρκ Γουέμπερ στην αρχή της καριέρας τους – και οι δύο ομάδες φέτος συμμετέχουν στο πρωτάθλημα GP2). Η Γαλλία στράφηκε προς τον ιδιοκτήτη της DAMS - επίσης ομάδα του GP2.

ΧΩPA ΙΔIOKTHTHΣ-ΔIEYΘYNTHΣ ΟΔHΓOI
Αυστραλία ¶λαν Τζόουνς/¶λαν Ντόκινγκ Κρίστιαν Τζόουνς;
Βραζιλία Εμερσον Φιτιπάλντι/Ρονάλντο Τόνι Κανάαν; Αντόνιο Πιτσόνια; Νέλσον Πικέ Τζούνιορ;
Γαλλία Ζαν Πολ Ντριό Λουάκ Ντιβάλ; Αλεξάντερ Πρεμά; Νικολά Λαπιέρ;
Γερμανία Βίλι Βέμπερ;
Ελβετία Μαξ Βέλτι Νιλ Γιανί
ΗΠΑ Ρικ Γουάιντινγκερ Τζεφ Σίμονς;
Ινδία Ατούλ Γκούπτα
Ιρλανδία Μαρκ Γκάλαχερ/Μαρκ Κέρσο Ραλφ Φίρμαν
Ιταλία
Καναδάς Τζέι Τζέι Λάσκι
Κίνα Λίου Γιου Κινγκ Χουά Μα, Τίνγκι Γιανγκ
Λίβανο Ναντμί Αουσί/Ταμίμ Αουσί Καλίλ Μπεσίρ; Μπαλίλ Σααμπάν;
Μαλαισία ¶λεξ Γιουνκγ/Τζακ Κάνινγκχαμ ¶λεξ Γιουνγκ
Μεγάλη Βρετανία Τζον Σάρτις/Κρίστιαν Χόρνερ Ρόμπι Κερ, ¶λεξ Λόιντ
Μεξικό Χουάν Κορτίνα/Χούλιο Χουρεγκί Λουίς Ντίαζ; Μέμο Ρόχας; Νταβίντ Μαρτίνεζ; Σαλβαντόρ Ντουράν;
Νέα Ζηλανδία Κόλιν Γκίλτραπ Τζόνι Ρέιντ; Ματ Χάλιντεϊ; Σκοτ Ντίξον;
Νότια Αφρική Τάμπο Μπέκι Στέφεν Σίμπσον; Τόμας Σέκτερ;
Νότια Κορέα
Ολλανδία Ίαν Λάμερς Γιος Φερστάπεν, Γεροέν Μπλικμόλεν
Πακιστάν Αρίφ Χουσέιν/Ντέιβιντ Σίαρς ¶νταμ Καν, Νουρ Αλί
Πορτογαλία Λουίς Φίγκο/Κάρλο Κουέιρος Πέντρο Λαμί
Τουρκία